'SOS' op strand redt leven zeelieden op verlaten eilandje

De Federale Staten van Micronesië, niet bepaald een land waar we erg vaak iets over horen in het nieuws. Nu komen ze toch even in de aandacht en wel om een fijne reden: drie zeelieden zijn gered, nadat ze op het piepkleine en verlaten eilandje Pikelot waren gestrand.

De drie waren met hun motorbootje onderweg van eilandengroepje Poluwat naar een ander eilandengroepje, Pulap. Ze zouden daar naar het meest noordelijke eiland gaan, ook Pulap genaamd en met ruim negenhonderd inwoners goed voor het gros van de bewoners van die groep.

Hun bootje raakte echter uit koers en kwam zonder brandstof te zitten, waarna ze een kilometer of 150 ten westen van Poluwat strandden op Pikelot. Ter illustratie: het hoofdeiland van Pulap ligt een dikke veertig kilometer ten noordoosten van Poluwat.

De drie zeelieden schreven in koeienletters SOS op het strand en dat werd na drie dagen uiteindelijk opgepikt door Australische en Amerikaanse vliegtuigen in de buurt - Micronesië ligt ten noorden van Australië en ten zuiden van het Amerikaanse Guam, grofweg.

Het Australische ministerie van Defensie stuurde een schip en helikopter richting het eiland, waar de heren werden voorzien van eten en drinken en een medische controle. Ze waren allemaal in orde en een boot vanuit de hoofdeilanden van Micronesië was onderweg om ze op te halen.

Het is niet de eerste keer dat mensen strandden op eilanden in Micronesië. Vier jaar geleden gebeurde dat ook met drie zeelieden, die enkele dagen vast zaten op Fanadik, een onbewoond eilandje van de atol Pulap. Zij schreven HELP met palmbladeren op het strand en werden ook gered.