Marc Marquez weer geopereerd, deelname Brno zeer onzeker

Marc Márquez is maandag in Barcelona voor een tweede keer geopereerd aan de bovenarm die hij brak in Jerez tijdens de eerste race van dit seizoen. Uit onderzoek bleek dat de titanium plaat die de humerus op zijn plaats hield door overbelasting beschadigd is geraakt. Daarom is deze nu vervangen door een nieuwe fixatie. Deze tegenslag betekent hoogstwaarschijnlijk dat de MotoGP-coureur dit weekend niet aanwezig zal zijn voor de race in Brno.

De Repsol-Honda-rijder moet 48 uur ter observatie in het ziekenhuis blijven waarna wordt bekeken of hij mee kan doen aan de Tsjechische ronde. Gezien de huidige omstandigheden lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat we de Catalaan zondag aan de start zien verschijnen. Inmiddels staat de huidig wereldkampioen op 50 punten achterstand door twee gemiste races. De crash in Jerez maakte een einde aan de eerste race en in het tweede weekend liep de coureur tijdens de vierde vrije training toch tegen de limieten van zijn lichaam aan toen hij probeerde te racen, slechts enkele dagen na de oorspronkelijke operatie. Met een derde, en mogelijk zelfs vierde, gemiste race is de titelstrijd voor Márquez vrijwel voorbij.

Constante training en belasting lijkt uiteindelijk het leven te hebben gekost van de titanium plaat, aldus paddockarts dr. Xavier Mir: "De eerste operatie was succesvol maar wat niet verwacht werd, is dat de plaat onvoldoende steun bleek te geven. Door een opeenstapeling van spanning in het geopereerde gebied heeft de plaat enige schade opgelopen, dus vandaag is de titanium plaat verwijderd en vervangen door een nieuwe fixatie. De coureur heeft in deze periode geen pijn gevoeld. Hij heeft altijd het medisch advies en het gevoel van zijn lichaam opgevolgd. Helaas heeft een overbelasting dit probleem veroorzaakt. Nu moeten we 48 uur wachten om te kunnen bepalen wat de hersteltijd zal zijn." 

Hoewel het officiele statement van dr. Mir aangeeft dat de 27-jarige Spanjaard het medisch advies heeft opgevolgd en luisterde naar zijn lichaam tijdens het herstel, leek het voor velen duidelijk dat Márquez te veel van zijn lichaam, en het vermogen ervan om te helen, vroeg. Dit kwam MotoGP en de artsen op kritiek te staan, hoewel zij volhouden dat het medisch onderzoek om 'fit to race' verklaard te worden, afdoende is. Zolang een rijder geen gevaar vormt voor anderen ('fit to race'), ligt de keus om toch de baan op te gaan uiteindelijk bij de coureur en zijn team.