FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 augustus 2020

Politie zoekt straatrovers Ahoy

Op zondag 26 januari, om ongeveer 15:00 uur liep een dan 15-jarige jongeman op het Voorplein van het Ahoy-complex in Rotterdam Zuid. Hier werd hij omsingeld door een groep jongens.

Eén van hen trok de mobiele telefoon bij de aangever uit zijn handen en rende weg. Een aantal andere jongens hadden een groot mes in hun handen.

Onder bedreiging daarvan moest de aangever ook zijn kleding en spullen afgeven. Zijn jas werd uitgetrokken door de jongens en in die jas zaten diverse goederen. Ook heeft de aangever zijn horloge af moeten geven en werd zijn ketting van zijn nek getrokken. De jongens renden daarna weg, het Zuiderpark in. Een aantal wegrennende jongens (15 à 17 jaar) zijn te zien op de camerabeelden. Wie herkent ze?

Signalementen:
Verdachte 1: Licht getinte jongen, vermoedelijk Marokkaanse afkomst, grijs Nike tech, grijs/zwarte Nike sneakers, zwart Cross Body tasje, kort zwart haar.
Verdachte 2: Jongen, rood jas/vest, zwarte kleding, zwarte muts
Verdachte 3: Donkergetinte jongen met camouflagebroek en zwarte jas.

Doorrijder onder invloed stuit op agent in vrije tijd

Ook buiten diensttijd zijn agenten altijd alert, zo ondervond een bestuurder onder invloed afgelopen zaterdagavond 1 augustus op de Vondellaan in 's Gravenzande. Na met de auto tegen een paaltje te zijn aangereden, wilde de 21-jarige bestuurder (een man zonder vaste woon- of verblijfplaats) ervandoor gaan. Een agent in vrije tijd zag het gebeuren en wist de doorrijder en de andere inzittende uiteindelijk met behulp van omstanders tegen te houden. De verdachte is aangehouden voor poging tot doodslag, mishandeling en rijden onder invloed, de bijrijder wegens mishandeling.

Gevaarlijke wending
Waar het incident rond 22.00 uur ’s avonds relatief onschuldig begon met een aanrijding met een paaltje, nam het snel een andere wending toen de bestuurder daarna doorreed. De agent in vrije tijd probeerde dit te verhinderen, maar moest opzij springen om niet geraakt te worden. Na een korte rit stapte de bestuurder uit het voertuig om te voet te ontkomen. Dappere omstanders wisten de man echter tegen te houden. Hierbij werd een van de omstanders mishandeld. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol en drugs te zijn.

Mishandeling
Toen de bestuurder op de vlucht sloeg, probeerde de andere inzittende, een 25-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats, er alsnog met de auto vandoor te gaan. De agent in vrije tijd wist dit te voorkomen, maar werd hierbij ook mishandeld en bespuugd.

Call of Duty: Modern Warfare seizoen 5 bijna live

Zoek je OV-kaart maar op want de hypetrain voor het nieuwe seizoen van Call of Duty: Modern Warfare is een feit. Zojuist heeft Activision de officiële trailer van seizoen 5 online gegooid en die bind er geen doekjes om.

Zo gaat Verdansk flink op de schop. Het stadion gaat open, dus je kunt straks binnenkort helemaal los gaan. En er gaat een trein rondrijden, maar wat waarvoor en wat hij gaat vervoeren, dat is nog onduidelijk. De 60 miljoen spelers kunnen er vanaf morgen mee aan de slag.

Vanaf morgen kun je ook aan de slag met drie nieuwe operators: Rozlin "Roze" Helms, Velikan, en Marcus "Lerch" Ortega en twee nieuwe wapens: de APC9 SMG, de AN94 Assault Rifle. Misschien dat de snipergeweer R700 en de Intervention ook zijn opwachting maakt.

Ook aan de multiplayer wordt gedacht. Er komen twee nieuwe maps, namelijk Suldal Harbo en Patrov Oil Rig. De laatste map kennen we al, want dit is een aangepaste versie van Oil Rig uit Modern Warfare 2.

Het nieuwe seizoen is vanaf morgen live en de PlayStation 4 bezitters kunnen nu al de 30+GB grote update downloaden.

Spider-Man exclusief voor PlayStation-versies Marvel's Avengers

Square Enix en PlayStation kondigen exclusieve content aan voor de PlayStation 4- en PlayStation 5-veries van Marvel's Avengers. Spider-Man wordt exclusief op deze twee platforms toegevoegd aan de superheldencast.

Helaas voor fans op Xbox en pc, want zij krijgen niks noppes en nada. Spider-Man wordt in het begin van 2021 als gratis update toegevoegd aan de game. Via een in-game event wordt Spider-Man geïntroduceerd, waarna een serie aan uitdagingen volgen die Spider-Man tot het uiterste drijven.

Marvel's Avengers komt uit op 4 september.

Wat doe jij tegen kanker?

Vijf jaar geleden schreef ik dit bericht over kankerspelletjes op Facebook. In dat bericht schreef ik onder meer de woorden: “Als je werkelijk wilt dat mensen bewust worden van deze afschuwelijke ziekte, doe dan iets unieks. Ga geld inzamelen voor de kankerbestrijding door de marathon van New York op je handen te lopen bijvoorbeeld, of ga de Elfstedentocht zwemmen. Doe iets, maar stop met het spelen van spelletjes waar kankerpatiënten geen zak aan hebben. Ik stel voor dat iedereen het aantal tattoos op zijn lijf omzet in hele euro's en dat doneert aan de Kankerbestrijding. Dat levert tenminste nog wat op.”

Opnieuw manager Ubisoft weg na beschuldigingen wangedrag

Tommy François, vice-president van redactionele en creatieve diensten, heeft Ubisoft vorige week verlaten. François' positie lag al een tijd onder vuur nadat werknemers hem beschuldigden van flirten met ondergeschikten, homofobe opmerkingen en het sturen van ongewenste berichten. François moest al eerder gedwongen verlof nemen van de top van Ubisoft.

Dat meldt Samuel Horti, editor van Business Insider op Twitter. François was als leider onder andere verantwoordelijk voor franchises zoals Assassin's Creed, Far Cry en Watch Dogs. Volgens Horti heeft CEO Yves Guillemot een email verstuurd naar werknemers waarin de situatie wordt uitgelegd. Het lijkt erop dat François vrijwillig Ubisoft heeft verlaten, in plaats van te zijn ontslagen na de beschuldigingen. Ubisoft wilde niet reageren toen door IGN gevraagd werd om een verklaring.

De beschuldigingen van seksueel, racistisch en homofoob wangedrag blijven Ubisoft achtervolgen. Een eerdere reportage van journalist Jason Schreier beschreef een cultuur bij Ubisoft die doordrongen is van allerlei soorten wangedrag. Eerder vertrokken grote namen als Ashraf Ismail, Maxime Béland, Serge Hascoët, Tannis Mallat en Cécile Cornet bij de Franse ontwikkelaar vanwege de beschuldgingen. 

Voor Zwarte Pieten in spé: de daken van Amsterdam.

Voor Zwarte Pieten in spé even een filmpje. Niet voor aanstaande Pieterbazen met een vorm van hoogtevrees overigens. Een 'dakhaas' (maar dan de menselijke variant daarvan) gaat even een 'ommetje' doen over de daken van Amsterdam rondom de Zuiderkerk. De camera die hij op zijn hoofd meedraagt geeft een mooi beeld van hetgeen hij allemaal uithaalt. Hopelijk zijn de meeste inbrekers wat minder atletisch ingesteld als deze persoon!

31-jarige man veroordeeld voor aanranding 3 vrouwen in Nijmegen

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Malden voor aanranding van 3 vrouwen in Nijmegen. Hij krijgt een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Aan de proeftijd zitten verschillende bijzondere voorwaarden verbonden.

Op 21 april 2020 in Nijmegen viel de man midden op straat - binnen een uur tijd – 3 vrouwen lastig. Hij benaderde hen van achteren en pakte hen vervolgens bij hun billen vast.

Lichamelijke integriteit
Met zijn handelen maakt de man inbreuk op de lichamelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers. Uit de verklaringen in het dossier blijkt dat alle slachtoffers overstuur waren door het handelen van de man en dat dit een grote impact op hen had. De man is volledig voorbij gegaan aan de gevolgen van zijn handelen voor de slachtoffers en de rechtbank neemt hem dit zeer kwalijk.

Strafbepaling
De rechtbank keek voor het bepalen van de straf naar soortgelijke uitspraken, waar over het algemeen een taakstraf werd opgelegd. Alles overwegend is de rechtbank van oordeel dat ook in deze zaak een taakstraf passend is. De deels voorwaardelijke straf vind de rechtbank noodzakelijk om de man ervan te weerhouden opnieuw strafbare delicten te plegen. Daarnaast zullen ook de bijzondere voorwaarden, zoals geadviseerd door de reclassering, worden opgelegd.

Taakstraf voor aanbieden afbeelding penis

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 51-jarige man uit Tiel voor het aanbieden van een afbeelding van een penis aan een meisje van vier jaar oud. Hij krijgt een taakstraf van 50 uur opgelegd waarvan 30 uur voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij moet een verplichte behandeling volgen en mag geen contact opnemen met het meisje en haar familie.

De man gaf in 2018 een knuffelkonijn cadeau aan het vierjarige meisje. In dit knuffelkonijn stopte de man een afbeelding van zijn geslachtsdeel. De moeder van het meisje ontdekte dit. Het meisje heeft de foto daarom gelukkig niet gezien.

Persoonlijke omstandigheden
De man heeft verschillende beperkingen met een laag functioneringsniveau. Daardoor heeft hij moeite om de wereld om hem heen te begrijpen en daarin te functioneren. De man woont in een RIBW (instelling voor beschermd en begeleid wonen) en ontvangt al langere tijd hulpverlening voor huishoudelijke en financiële zaken. Hij heeft nauwelijks contact met anderen en heeft een zeer beperkt netwerk.

Verplicht hulpverleningskader
De rechtbank vindt dat kinderen niet met dergelijke afbeeldingen geconfronteerd horen te worden. De vraag is wat voor straf passend is in deze situatie, waarbij het meisje de foto niet heeft gezien, in combinatie met deze beperkte verdachte.

Het is heel belangrijk dat gekeken wordt waarom de man dit heeft gedaan en dat herhaling in de toekomst wordt voorkomen. Daarom zal aan de man een verplicht hulpverleningskader worden opgelegd, waarbij hij zich moet melden zo vaak als de reclassering dat noodzakelijk vindt. Ook moet hij verplicht meewerken aan gedragsdeskundig onderzoek en behandeling.

Daarnaast zal de rechtbank een taakstraf opleggen zodat de man ook op die manier snapt dat hij met het aanbieden van de foto iets strafbaars heeft gedaan. Tot slot zal de rechtbank een contactverbod met het meisje en haar ouders opleggen. Daar is om verzocht en de rechtbank zal aan dit verzoek gehoor geven.

Buurman en Buurman: 'met elkaar op de vuist'

Ooit waren het beste buurtjes. Maar op 28 april van dit jaar stak een van hen met een mes in de ander. Aanleiding was een klacht over geluidsoverlast. Kwamen de twee mannen eerst nog geregeld bij elkaar over de vloer, de afgelopen jaren was de vriendschap ernstig bekoeld.

De verdachte, een 57-jarige man uit Zevenhoven, zou zware psychische problemen hebben. Hij werd door zijn buurman vaak gesteund, maar twee jaar geleden besloot die hij de hulp niet meer kon opbrengen en geen contact meer wilde. Sindsdien deden de twee geregeld hun beklag over elkaar bij de politie, meestal vanwege geluidsoverlast.

Op 28 april liep dit zo uit de hand dat de verdachte verhaal ging halen bij zijn buurman. Hij trapte de deur in, sloeg en gaf kopstoten, en greep uiteindelijk een mes waarmee hij zijn buurman meerdere keren stak.

Breekijzer
Uit het dossier blijkt dat de buurman geluk heeft gehad. De verwondingen zijn redelijk snel genezen, maar hadden een paar centimeter naar links of naar rechts evengoed veel grotere gevolgen kunnen hebben. De verdachte heeft geaccepteerd dat hij zijn buurman net zo makkelijk had kunnen doden. De officier van justitie vindt dan ook dat sprake is van een poging doodslag.

Het slachtoffer heeft bij de confrontatie mogelijk ook een tik of tikken uitgedeeld met een breekijzer. Als daarvan al sprake was, dan vindt de officier van justitie dat gerechtvaardigd. Hij werd aangevallen in zijn eigen huis door een verdachte die zich erg agressief gedroeg. Hij schold en had nota bene de deur ingetrapt. Het letsel dat de verdachte had opgelopen was gering, dus als het slachtoffer zich heeft verweerd is dat binnen proporties geweest, aldus de officier van justitie.

Strafeis
Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist. Onder de voorwaarden zou een agressieregulatietraining moeten vallen, alsook voortzetting van de behandeling die verdachte al volgt voor zijn psychische stoornissen. Ook een contactverbod met de voormalige buurman (verdachte woont nu ergens anders) zou tot de voorwaarden moeten behoren. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Fysieke versie van Stardew Valley voor Switch

ConcernedApe en Fangamer hebben aangekondigd dat een fysieke versie van de indie Harvest Moon-achtige game Stardew Valley zal verschijnen voor de Nintendo Switch op 20 november 2020.

Je hebt de oude boerderij van je grootvader in Stardew Valley geërfd. Gewapend met hand-me-down tools en een paar munten, ga je op weg om je nieuwe leven te beginnen. Kun jij leren van het land te leven en van deze overwoekerde velden een bloeiend huis maken? Het zal niet gemakkelijk zijn, want sinds Joja Corporation naar de stad is gekomen, zijn de oude manieren van leven bijna verdwenen. Het buurthuis, ooit het meest bruisende centrum van activiteit van de stad, ligt nu in puin. Maar de vallei lijkt vol kansen. Met een beetje toewijding ben jij misschien degene die Stardew Valley tot grootsheid heeft hersteld.

Stardew Valley is al (digitaal) te krijgen voor Microsoft Windows, macOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation Vita, iOS en Android.

Fysieke Stardew Valley voor Switch

Ronnie O'Sullivan boekt snelste zege in geschiedenis WK snooker

Snookerlegende Ronnie O'Sullivan heeft maandag maar weer eens een record bijgeschreven. De vijfvoudig wereldkampioen had in de eerste ronde van het WK in Sheffield slechts 108 minuten nodig om af te rekenen met de Thai Thepchaiya Un-Nooh: 10-1.

O'Sullivan had maar veertien seconden per stoot nodig en verbeterde het record voor snelste WK-wedstrijd met liefst 41 minuten. Shaun Murphy was vorig jaar in 149 minuten te sterk voor de Chinees Luo Honghao (10-0). O'Sullivan, die vanwege zijn snelle spel de bijnaam The Rocket heeft, stond zondag na de eerste sessie van zijn partij tegen Un-Nooh al op een 8-1-voorsprong. Hij had maandag minder dan een half uur nodig om de laatste twee frames te winnen.

Zondagavond won Kurt Maflin met 10-8 van David Gilbert. Maflin is de eerste speler die als niet-geplaatste speler naar de achtste finales van het WK gaat. Hij treft daarin John Higgins. Neil Robertson versloeg Liang Wenbo met 10-5 en speelt hierna tegen Barry Hawkins of Alexander Ursenbacher. 

Maandagmiddag valt de beslissing in het duel tussen Yan Bingtao en Elliot Slessor. Ook is de eerste sessie tussen Shaun Murphy en Noppon Saengkham.  Deze partijen zijn nog bezig. Anthony McGill staat 5-4 voor tegen Jack Lisowski. Deze partij wordt vanavond afgemaakt. Vanavond spelen ook Mark Selby en Jordan Brown tegen elkaar. 

Tijdelijk event M.U.T.E. Protocol start morgen in Rainbow Six Siege

M.U.T.E. Protocol, een tijdelijk in-game event in Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is vanaf morgen 4 augustus gratis speelbaar op PlayStation 4, Xbox One, en pc en introduceert een nieuwe gamemodus en exclusieve items voor meerdere Operators. M.U.T.E. Protocol eindigt op 17 augustus.

M.U.T.E. Protocol introduceert een nieuwe variant op de 5v5 Secure Area gamemodus in een futuristische versie van de Tower map. In deze gamemodus moeten de aanvallers M.U.T.E. Protocol uitschakelen en proberen de verdedigers dit te voorkomen. Zelfs voor spelers die vertrouwd zijn met de gamemodus Secure Area, voelt M.U.T.E. Protocol uniek aan door een gloednieuwe functie: Morphing. De aanvallers moeten twee gebieden veiligstellen en krijgen hierbij de mogelijkheid om van gedaante te verwisselen tussen Operator en drone. Aan de andere kant krijgen de verdedigers de mogelijkheid om zich digitaal te verplaatsen via kogelwerende camera’s.

Het M.U.T.E. Protocol event introduceert 26 exclusieve items voor Operators Jackal, Lion, Ying, Kapkan, Mira, Mute, Oryx en Vigil. Spelers krijgen een voorproefje van deze hightech items door de desbetreffende Operator te spelen in de tijdelijke gamemodus. M.U.T.E. Protocol packs zijn te verdienen door speciale Event Challenges te voltooien en zijn verkrijgbaar voor 300 R6 Credits of 12.500 Renown per stuk.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rus direct uitgeschakeld bij herstart tennisseizoen

Arantxa Rus is bij de hervatting van het tennisseizoen snel uitgeschakeld. De 29-jarige Nederlandse verloor bij het WTA-toernooi van Palermo kansloos in de eerste ronde van de als zesde geplaatste Kroatische Donna Vekic: 1-6 2-6.

Rus won nog wel de eerste game van de wedstrijd, maar daarna ging het snel voor de nummer zeventig van de wedstrijd. In 75 minuten was de Nederlandse kansloos tegen de Kroatische Donna Vekic, de nummer 24 van de wereld.

De absolute top van de wereld ontbreekt in Palermo. Het betekent dat onder anderen Kiki Bertens, die er vorig jaar nog in de finale stond, afwezig is. Met de als eerste geplaatste Petra Martic is slechts één speelster uit de top vijftien van de wereld aanwezig.

Gorka Izagirre wint uitgeregende Gran Trittico Lombardo

Gorka Izagirre heeft de Gran Trittico Lombardo op zijn naam geschreven, een koers die dit jaar drie eendagskoersen bundelt . De renner van Astana reed in de laatste plaatselijke omloop weg uit een kopgroep en zou solo aankomen in Varese. Zijn ploeggenoot Alex Aranburu maakte het feestje compleet voor Astana door de sprint te winnen voor de tweede plaats, voor Greg van Avermaet.

De Gran Trittico Lombardo is een samensmelting van de Coppa Agostoni, de Coppa Bernocchi en de Tre Valli Varesine. Waar de renners zaterdag in Italië nog met tropische temperaturen te maken had moesten de renners ditmaal doen met forse regenbuien.

In de voorlaatste ronde ontstond er een sterke kopgroep van veertien renners, met onder meer Vicenzo Nibali, Michal Kwiatkowski en Greg van Avermaet. Ook Oscar Riesebeek behoorde tot die kopgroep, nadat de Nederlandse in eerste mee was met de vroege vlucht.

In de slotronde reed Gorka Izagirre weg uit de kopgroep. De Bask van Astana sloeg al snel een gaatje met de achtervolgers en ging in de stromende regen op weg naar zijn eerste zege van het seizoen. Alex Aranburu maakte het feest compleet voor de Kazachse ploeg door de sprint om de tweede plek te winnen, voor Greg Van Avermaet.

FIFA blijft het volste vertrouwen houden in voorzitter Infantino

Ondanks een onderzoek van het Zwitserse Openbaar Ministerie aan het adres van Gianni Infantino blijft de internationale voetbalbond FIFA het volste vertrouwen houden in haar voorzitter.

Het Zwitserse OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een geheime ontmoeting tussen Infantino en de Zwitserse voormalig hoofdaanklager Michael Lauber. Een afspraak tussen beiden is niet verboden of verdacht maar moet dan wel plaatsvinden bij justitie. Naar verluidt hebben de Zwitsers elkaar ontmoet in een hotel.

Secretaris-generaal van de FIFA Alasdair Bell zegt in een reactie: “Het lijkt me verstandiger dat justitie zich bezighoudt met zaken die er echt toe doen. Er zijn gekkere dingen gebeurd. Iedereen heeft nu eenmaal vrienden en vijanden.”

Bernal toont zijn goede vorm in bergrit Route d'Occitanie

Egan Bernal heeft een dubbelslag geslagen in de Route d'Occitanie. De Colombiaan van Ineos was de beste in de zware bergrit in de Pyreneeën met aankomst met aankomst op de Col de Beyrède gewonnen. Bernal won voor zijn ploeggenoot Pavel Sivakov. Bauke Mollema werd op iets meer dan één minuut vijfde.

Na twee sprintetappes in de Route d'Occitanie stond vandaag een serieuze bergrit in de Pyreneeën op het programma. Met de de beklimmingen van de Port de Balès, Peyresourde en de slotklim Col de Beyrède.

Op de zou uiteindelijk Egan Bernal over de beste klimmersbenen te beschikken. De eindwinnaar van de Tour de France van het afgelopen jaar won met tien seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Pavel Sivakov. Aleksandr Vlasov werd op zeventien seconden derde. Ook Thibaut Pinot en Bauke Mollema, die hier net zoals de meeste anderen de Tour de France aan het voorbereiden zijn, eindigde nog in top vijf. Kevin Inkelaar reed ook een knappe etappe en de jonge Nederlander gaf 1.59 toe op Bernal.

Chris Froome moest meer dan vijf minuten toegeven op zijn ploegmaat Bernal.

Filmbranche start campagne 'Ga naar de film'

De Nederlandse bioscopen zijn al sinds begin juni weer open voor nieuw publiek, maar de corona-voorzichtigheid en het gebrek aan grote releases houden het bezoek vooralsnog grotendeels buiten de deur. Daarom start de Nederlandse filmbranche vandaag de campagne 'Ga naar de film'. De insteek van de advertenties is dat het prettiger is om in de bioscoop te zitten dan thuis, want daar word je tenminste niet gestoord...

Volgens Filmonderzoek is de hypothese dat filmkijkers thuis te veel afleidingen hebben, zoals huisgenoten, bezorgers of voorbijgangers buiten je voordeur. In een bioscoop is het still, donker, comfortabel en kun je ongestoord kijken, aldus de campagne, die voor het gemak verstoringen van andere bioscoopbezoekers even negeert. Om de campagne te ondersteunen zijn er reclamespotjes en is er de website ganaardefilm.nl, waarop je snel kunt zien wat er bij je in de buurt draait.

PlayStation presenteert donderdag nieuwe State of Play

PlayStation heeft voor donderdag 6 augustus een nieuwe State of Play aangekondigd. De State of Play wordt om 22:00 uur Nederlandse tijd uitgezonden en bevat nieuws over diverse PlayStation 4- en PlayStation VR-games.

Daarnaasst krijgen we (kleine) updates over enkele third-party en indie games die in de juni showcase zijn getoond. Verder wordt vooral gewaarschuwd de verwachtingen laag te houden, want de State of Play bevat: 'GEEN GROTE PLAYSTATION 5 AANKONDIGINGEN!' We gaan het zien.

50PLUS zoekt lijsttrekker, partij wil aansprekende en bekende persoonlijkheid

Ruim 1,5 maand geleden tipten we de vacature van CDA-lijsttrekker aan onze FOK!kers, maar helaas ging dat baantje aan onze neuzen voorbij. Nu dient zich echter een nieuwe kans aan voor één van ons om de politieke arena te betreden: 50PLUS zoekt een nieuwe lijsttrekker.

De partij van ruziënde ouderen heeft sinds afgelopen weekend wederom Jan Nagel als voorzitter en aan hem de schone taak om rust in de tent te brengen. Daarnaast moeten onder zijn leiding de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 afgerond worden. Want waar vrijwel alle partijen in het parlement al hun lijsttrekker gekozen of aangewezen hebben, is 50PLUS nog altijd een stuurloos schip. Dat is ook niet vreemd na maanden van ruzies en chaos en het vertrek van voorman Henk Krol en partijvoorzitter Geert Dales.

Tijd voor een schone lei en een frisse start en daar hoort dus ook een partijleider bij. Het partijbestuur heeft een profiel samengesteld met een aantal specifieke eisen waar de aanstaand leider aan moet voldoen. Allereerst moeten kandidaat lijsttrekkers een bij kiezers aansprekende en bekende persoonlijkheid zijn.

Ten tweede verwacht het bestuur dat de kandidaat iemand met grote politieke of maatschappelijke ervaring (voor ouderen belangrijke zaken) is. Daarnaast wordt verwacht dat diegene bekend is bij en grote ervaring heeft met media (televisie, kranten, sociale media).

Ook wordt verwacht dat de aspirant lijsttrekker een ervaren teamleider is die het boegbeeld van de partij kan zijn. Tenslotte eist het bestuur dat de aanstaand partijleider de debatten met andere lijsttrekkers met succes kan voeren. Al met al geen gekke eisen lijkt ons, dus we wachten rustig af welke FOK!kers zich aan zullen melden.

Bedenk je wel goed of je aan de eisen voldoet want het bestuur heeft geen zin in flauwekulletjes. "Kandidaten die niet aan deze extra eisen voldoen worden verzocht niet te solliciteren of zullen anders niet voor een gesprek worden uitgenodigd", zo staat het streng geschreven op de website van 50PLUS.

Als je na dit alles toch zin hebt in de klus dan kun je alvast je agenda erbij pakken want sollicitanten moeten beschikbaar zijn voor diverse gesprekken op zondag 16 en maandag 17 augustus (overdag en ’s avonds). Twijfel je nog? Geen probleem, de sluitingsdatum voor deze functie is gesteld op zaterdag 15 augustus 23.59 uur.

Binnen de partij wordt al enige tijd de hoop uitgesproken dat Eerste Kamerlid en oud-staatssecretaris Martin van Rooijen lijsttrekker wil worden maar hij lijkt daar vooralsnog weinig trek in te hebben. Daarnaast werd de naam van voormalig Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs ook genoemd voor de functie.

EA Sports kondigt partnership met AC Milan en Inter Milan aan

EA Sports kondigt een partnership aan met AC Milan en Inter Milan. Na aankondigingen van langdurige partnerships met Real Madrid en La Liga, is er nu een meerjarige licentieovereenkomst met de twee Italiaanse clubs.

Als exclusieve Official Video Games Partner van beide clubs is EA Sports FIFA de enige gamefranchise waar spelers in elke spelmodus kunnen strijden tegen de grootste sterren van beide clubs.

"Het blijven verbeteren van strategische club partnerships in Italië is cruciaal voor onze visie en toewijding om de liefde voor de sport te vergroten, en in dit geval voetbal wereldwijd, middels authentieke interactieve ervaringen", zegt Nick Wlodyka, Vice President & GM, EA SPORTS FIFA. "We kijken ernaar uit om fans de komende jaren een innovatieve en interactieve FIFA-ervaring te bieden."

Daarnaast laat het bedrijf weten dat de samenwerking met FIFA en AS Roma dit jaar afloopt. Dit heeft geen invloed op de gelijkenis van spelers of de chemie in FIFA Ultimate Team. Er is een FAQ met details over hoe AS Roma zal verschijnen in FIFA 21.

Man veroordeeld voor beledigen, bedreigen en stalken van burgemeester Harderwijk

De rechtbank veroordeelt een 56-jarige man uit Harderwijk voor het beledigen van 5 gemeentemedewerkers, het overtreden van een gedragsaanwijzing en het bedreigen en stalken van de burgemeester van Harderwijk. Hij krijgt een gevangenisstraf van 150 dagen, waarvan 108 dagen voorwaardelijk, en contactverboden.

De man verstuurde gedurende een lange tijd in 2018 en 2019 via e-mail en sociale media berichten naar de slachtoffers, nationale en internationale instanties en politici. De slachtoffers zijn allemaal direct of indirect werkzaam voor de gemeente Harderwijk. In de berichten beledigde hij de slachtoffers. De man overtrad ook een eerder opgelegd contactverbod door alsnog een e-mail te sturen naar 1 van de slachtoffers. Daarnaast stalkte en bedreigde hij de burgemeester van Harderwijk. Zo riep de man in een bericht op om de burgemeester te executeren en de doodstraf tijdelijk weer in te voeren

Grenzen overschreden
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zijn slachtoffers - die alleen maar hun werk deden - publiekelijk aan de schandpaal nagelde in zijn berichten. De rechtbank stelt vast dat 1 van de slachtoffers zelfs geen correspondentieadres bij een rouwadvertentie durfde te plaatsen, omdat de man anders achter haar privéadres zou komen en haar familie zou kunnen gaan lastigvallen.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en een grondrecht. Maar die vrijheid is niet onbegrensd. De man heeft met zijn uitlatingen de grenzen overschreden.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man is onder andere onderzocht door een psychiater. Die stelt vast dat de man lijdt aan een waanstoornis met grootheidswanen en paranoïde wanen. De rechtbank verklaart de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

Contactverboden
De rechtbank houdt er rekening mee dat de man in de toekomst direct of indirect berichten zal versturen naar de slachtoffers. De rechtbank vindt het daarom noodzakelijk om een vrijheidsbeperkende maatregel op te leggen in de vorm van contactverboden. De contactverboden gaan direct in na de uitspraak en blijven ook van kracht als de man in hoger beroep gaat.

Militair veroordeeld voor bezit verboden wapens en munitie

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige militair uit Harderwijk voor handel in en bezitten van verboden wapens en munitie. Hij krijgt daarvoor 240 uur taakstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Verzamelaar
De militair - met een fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog- had zijn hobby uit de hand laten lopen en had een verzameling verboden wapens en munitie voorhanden. Ook handelde hij in dergelijke wapens en munitie. De sergeant kwam in beeld toen de Koninklijke Marechaussee bij een andere verzamelaar 6 van hem afkomstige mortiergranaten aantrof. Bij een inval op zijn woonadres werden onder meer 4 oude vuurwapens en diverse granaten, hulzen, patronen, ontstekers en schokbuizen aangetroffen. Uit nader onderzoek bleek dat hij meer verboden wapens en munitie in zijn bezit had gehad en daarin ook had gehandeld.

Tweede wereldoorlog
De wapens waren uit de periode van rond de Tweede Wereldoorlog en varieerden van zogenaamde bodemvondsten - die niet meer bruikbaar waren - tot wapens die met weinig inspanning weer werkbaar konden worden gemaakt. Dat gold ook voor de aangetroffen munitie. Enkele granaten waren zelfs nog gewoon scherp en uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat de sergeant in het schuurtje van het huis van zijn ouders zelf scherpe munitie onklaar had gemaakt. Een deel van de inbeslaggenomen munitie is direct door de Explosieven Opruimings Dienst Defensie veiliggesteld en vernietigd.

Regelgeving
Vanwege het gevaar dat uitgaat van wapens en munitie heeft Nederland strenge regels ten aanzien van het bezit van en de handel in wapens en munitie, ook als het om verzamelaars van oude wapens gaat. Zo moeten ook oude wapens volgens nauw omschreven regels onklaar worden gemaakt en ook voorzien zijn van certificaten waaruit dat blijkt. Voor handel zijn er nog strengere eisen. De wapens en munitiedelen van de sergeant voldeden niet aan de regels.

Reden voor de straf
De militaire kamer neemt de sergeant niet alleen kwalijk dat hij een grote verzameling verboden wapens en munitie heeft gehad, maar ook dat hij daarin handelde ondanks dat hij zelf twijfels had over de legaliteit daarvan. Door zelf munitie onklaar te maken nam hij ook nog eens grote veiligheidsrisico’s. De kamer neemt het hem bijzonder kwalijk dat zelfs nadat zijn verzameling in 2018 in beslag was genomen en de sergeant in voorarrest had gezeten, hij in 2019 wederom de fout in was gegaan met een verboden wapen dat in zijn nieuwe woning werd aangetroffen.

In het voordeel van de sergeant weegt de militaire kamer mee dat hij een blanco strafblad heeft. Bovendien is niet gebleken dat hij kwade bedoelingen had of dat hij handelde om winst te maken. Daarom krijgt hij geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar de maximaal mogelijke taakstraf van 240 uur in combinatie met een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Dat laatste is om te voorkomen dat hij nog eens de fout in gaat.

De sergeant zit al 2 jaar geschorst thuis en zijn toekomst bij Defensie is onzeker. Daarom laat de militaire kamer de persoonlijke omstandigheden van de sergeant iets zwaarder wegen dan de officier van justitie en komt ook tot een iets lagere straf dan geëist. Zijn verzameling krijgt de sergeant niet meer terug.

OM eist in hoger beroep ruim 13 jaar cel voor drugssmokkel in Rotterdamse haven

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van dertien jaar en drie maanden geëist tegen een 69-jarige man uit Schiedam. Hij wordt verdacht van grootschalige drugssmokkel in de Rotterdamse haven. Ook verdenkt het OM hem van het omkopen van een douanier.

Drugstransporten
De rechtbank veroordeelde de verdachte op 15 maart 2017 tot een gevangenisstraf van veertien jaar. De officier van justitie had een straf van zestien jaar geëist; de verdachte ging tegen het vonnis in hoger beroep, het OM niet.

Net als de rechtbank achten de officieren van justitie in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), bewezen dat de Schiedammer de organisator was van enkele grote drugstransporten naar Rotterdam in 2014 en 2015. Daarbij zorgde een corrupte douanier ervoor dat de containers met drugs zonder controle Nederland binnen konden komen.

Onbetwiste leider
“De verdachte is daarbij de onbetwiste leider,” aldus de AGs in hun requisitoir voor het gerechtshof in Den Haag. “Hij regelt, controleert en stuurt aan. Dat hij niet met zich laat sollen blijkt uit de verklaring van de douanier. Direct bij de eerste ontmoeting maakt de verdachte duidelijk wie de baas is. De douanier is dan ook behoorlijk onder de indruk.”

Het bewijs in deze zaak is voor een belangrijk deel gebaseerd op gesprekken die met afluisterapparatuur in het huis van de zoon van de verdachte zijn opgenomen. Dankzij deze apparatuur konden rechercheurs meeluisteren naar gesprekken tussen vader en zoon. Ook observeerden rechercheurs ontmoetingen tussen de verdachte en de corruptie douanier.

“De verdachte is daarbij de onbetwiste leider. Hij regelt, controleert en stuurt aan. Dat hij niet met zich laat sollen blijkt uit de verklaring van de douanier. Direct bij de eerste ontmoeting maakt de verdachte duidelijk wie de baas is."

Meerdere verdachten
De betreffende douanier is in mei in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. De zoon van de verdachte moet zich vrijdag 4 september verantwoorden voor het Haagse gerechtshof. Hij werd tegelijkertijd met zijn vader door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Zowel de zoon als het OM gingen tegen dat vonnis in hoger beroep.

Daarnaast moet een andere zoon van de verdachte op 2 september a.s. terechtstaan in hoger beroep. Hij wordt verdacht van het plegen van een moordaanslag in maart 2015 in een natuurgebied vlakbij Spijkenisse. Daarbij overleefde het slachtoffer de aanslag. Die moordpoging heeft in de ogen van het OM raakvlakken met deze zaak. De stiefzoon werd eerder door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. Hij ging daartegen in hoger beroep.

Aangepaste eis
De straf die het OM tegen de verdachte eist is lager dan voor de rechtbank. Enerzijds omdat het OM aansluiting vindt bij het vonnis van die rechtbank. Anderzijds omdat het te lang heeft geduurd voordat de zaak in hoger beroep werd behandeld. Daardoor is een strafvermindering van vijf procent in de eis verwerkt.

5 jaar cel en TBS voor grooming en kinderporno

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 27-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden voor grooming en het maken en verspreiden van kinderporno. De man legde online contact met vier meisjes onder de zestien jaar en deed zich daarbij voor als een jongen van hun leeftijd. Tijdens de contacten stuurde hij aan op een ontmoeting. Vervolgens heeft hij de meisjes daadwerkelijk ontmoet, met drie van hen seks gehad en een van de meisjes betast.

Kinderporno
De man heeft ook een gewoonte gemaakt van het verkrijgen en bezitten van kinderporno. Een deel van de afbeeldingen heeft hij zelf gemaakt door de meisjes te vragen hem foto’s en video’s te sturen. Als dat via Snapchat gebeurde maakte hij er stiekem screenshots van. Ook heeft hij actief kinderporno aangeboden en verspreid.

Ontucht
De man heeft een van de meisjes aangespoord ontucht te plegen met haar zusje van destijds pas vijf jaar oud. Hiermee heeft hij op grove wijze inbreuk gemaakt op de fysieke, maar ook de geestelijke integriteit van deze zeer jonge meisjes.

Tbs met voorwaarden
Bij de man is sprake is van een ziekelijke stoornis in de vorm van pedofilie. Hij heeft eerder ook incest gepleegd bij zijn zusjes. Gelet op de aard en ernst van vele feiten, het eerdere seksueel overschrijdend gedrag en het gegeven dat hij jarenlang zijn gang is gegaan met het plegen van zedendelicten, terwijl hij onder behandeling stond, heeft de rechtbank serieus overwogen om de man tbs met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank legt dat echter niet op. De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden op te leggen en ook de reclassering ziet mogelijkheden om hieraan uitvoering te geven.

Bovendien heeft de man aangegeven dat hij zal meewerken aan de behandeling en de te stellen voorwaarden, en is hem niet eerder een dergelijke maatregel opgelegd. Ook is hij niet eerder klinisch behandeld. De rechtbank legt de man tbs met voorwaarden op omdat daarbij behandeling verzekerd is en als hij daaraan niet meewerkt kan alsnog tbs met dwangverpleging worden opgelegd. De rechtbank bepaalt dat indien de tbs met voorwaarden wordt omgezet in een tbs met dwangverpleging deze ongemaximeerd zal zijn. Daarnaast legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op voor de duur van vijf jaar. Dat is de wettelijke maximale straf naast de maatregel van tbs met voorwaarden.

18 maanden cel voor man die 61 kilo drugs smokkelde

Een 30-jarige man uit Rusland is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor het smokkelen van 61 kilo drugs. De man werd eind 2019 langs de A1, bij de grens met Duitsland, gecontroleerd door de Koninklijke Marechaussee. In zijn bestelauto werden 8 dozen met in totaal 61 kilo hennep gevonden.

Drugs in laadruimte
Op 12 december vond er een controle plaats in verband met bestrijding van illegale immigratie en verblijf. De Koninklijke Marechaussee voerde deze controle uit. De Rus reed in een gehuurde bestelbus met een Duits kenteken en werd gecontroleerd. In de laadruimte van de bestelbus bevonden zich 8 dozen. Volgens de bestuurder spullen van een vriendin. In werkelijkheid ging het om 61 kilo hennep.

Opzettelijk handelen in strijd met Opiumwet
Dat de man een vriendin een dienst zou bewijzen door haar te helpen met een verhuizing naar Nederland vindt de rechtbank volkomen ongeloofwaardig. De man heeft geen antwoord willen – of kunnen geven – op eenvoudige vragen zoals de naam van de vriendin, het afleveradres in Nederland en waarom er 3 mobiele telefoons in de gehuurde auto. De rechtbank Overijssel oordeelt dan ook dat de man wel moest weten welke goederen hij vervoerde en dat hij zich bezig hield met strafbare feiten. Hij wilde een bijdrage leveren aan de lucratieve internationale handel in drugs. Dat het niet is gelukt is de verdienste van de Koninklijke Marechaussee.

Hogere straf dan eis officier van justitie
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. De landelijke oriëntatiepunten voor bezit van softdrugs schrijven een gevangenisstraf voor van 12 maanden wanneer het gaat om een hoeveelheid van 25 kilo tot 250 kilo. De Rus was niet alleen in het bezit van de drugs maar hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan de invoer. De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van 14 maanden geëist. Vanwege de ernst van het feit, het gegeven dat de man geen openheid van zaken geeft en zijn werkwijze aanwijzingen bevat voor een bedrijfsmatige en berekenende aanpak komt de rechtbank tot een hogere straf dan de eis.

Hamilton denkt dat brokstukken oorzaak bandenproblemen zijn

Lewis Hamilton is ervan overtuigd dat brokstukken op de baan de oorzaak zijn van de bandenproblemen aan het einde van de Grand Prix van Groot-Brittannië. "Ik ben ervan overtuigd dat het waarschijnlijk brokstukken waren", zo laat de wereldkampioen weten in gesprek met Motorsport.com.

"Ik heb echt, echt het gevoel dat ik heel goed gereden heb en dat ik mijn banden zo goed als ik kan gemanaged heb. Valtteri voerde de druk aan het begin van de stints op, dus op de plekken waar ik normaal op de banden let, kon dat nu niet zodat ik hem buiten mijn DRS hield. Hij was vandaag heel snel. Ik wist dat hij op een gegeven moment minder zou worden, om hij niet op zijn banden lette op plekken waar hij dat wel had moeten doen. Daarna zag je het gat groeien en toen voelde ik me behoorlijk op mijn gemak met waar ik stond. Ik wist zeker dat mijn banden nog goed genoeg waren", aldus Hamilton.

De Mercedes-coureur denkt dat brokstukken van de voorvleugel van Kimi Räikkönen de oorzaak zijn van het spektakel in de laatste ronden van de race. Hij kijkt uit naar het resultaat van het onderzoek naar de kapotte banden. "Het wordt interessant om te zien waarmee ze komen, want ze kunnen natuurlijk aan het loopvlak zien wat het falen veroorzaakte. Maar ik ben ervan overtuigd dat het waarschijnlijk brokstukken waren", zo vertelt Hamilton.

De Brit reed in de buurt van Räikkönen toen die een deel van zijn voorvleugel verloor en hij zag sindsdien brokstukken op de baan liggen. "Ik denk niet dat het opgeruimd is. De band werkte gewoon goed, zo goed zelfs dat ik dacht dat ik had kunnen pushen en tegen het einde een aantal snelle ronden had kunnen rijden, maar gelukkig heb ik dat niet gedaan. Voor de toekomst gaan we bekijken hoe we het beter kunnen doen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat mijn bandenmanagement spot-on was, zoals je kon zien aan mijn snelheid", zo legt Hamilton uit.

Militaire rantsoenen voor Leger des Heils

Beef Bolognese, kip Tikka Masala, witte bonen varkensvlees en tomatensaus, gehaktballetjes met sperziebonen en boerenkool stamppot met worst. Het is slechts een greep uit 16 soorten warme maaltijden die Defensie afgelopen weekeinde aan het Leger des Heils in Weesp heeft gegeven.

Het betrof niet alleen warm eten, ook ontbijtartikelen, diverse soorten alcoholvrije dranken, soepen en specerijen maakten deel uit van het assortiment. In totaal ging het om zo’n 5.000 kilo aan levensmiddelen waarbij de houdbaarheidsdatum in zicht komt. Defensie schonk ze aan het goede doel om te voorkomen dat ze uiteindelijk worden weggegooid.

Totaal zo'n 140.000 kilo
De afgelopen periode doneerde Defensie al vaker etenswaren en dranken aan instellingen als het Leger des Heils en voedselbanken. In totaal gaat het om zo’n 140.000 kilo. De middelen waren overtollig doordat onder meer militaire oefeningen werden afgelast vanwege COVID-19.

Rantsoenen voor het Leger van het leger (Foto: Ministerie van Defensie)
Rantsoenen voor het Leger van het leger (Foto: Ministerie van Defensie)

Sky Italia schuift Allegri naar voren als opvolger van Conte bij Inter

Antonio Conte lijkt met het harde betoog dat hij zaterdag hield na afloop van Atalanta - Internazionale (0-2) zijn eigen graf te hebben gegraven. De trainer van Inter haalde onder meer hard uit naar de eigen clubleiding en gaat deze zomer vrijwel zeker vertrekken uit het Giuseppe Meazza, zo meldt Sky Italia zondagavond.

Volgens het doorgaans goed ingevoerde sportplatform is Massimiliano Allegri topfavoriet om in te stappen bij Inter indien Conte daadwerkelijk vertrekt.

Inter sloot het Serie A-seizoen zaterdag af met een 0-2 overwinning op bezoek bij Atalanta. I Nerazzurri eindigden met 82 punten uit 38 duels als tweede, hetgeen een aanzienlijke verbetering is vergeleken met vorig seizoen, toen er slechts 69 punten werden vergaard en genoegen moest worden genomen met plek vier.

Conte kende zo nationaal gezien een redelijk debuutjaar in Milaan, overigens niet voldoende om Juventus van de negende achtereenvolgende landstitel te houden, maar trok na de wedstrijd tegen Atalanta opvallend fel van leer.

"Op persoonlijk vlak is het een zeer zwaar jaar geweest", verklaarde Conte in een uitgebreid interview met Sky Italia. "Daarnaast hebben mijn spelers zeer weinig waardering gekregen voor het werk dat ze hebben verricht, wat eigenlijk ook voor mij geldt."

"Vanuit de club zijn we totaal niet in bescherming genomen. Op alle vlakken is groei mogelijk bij deze club, op het veld maar zeker ook daarbuiten. Topclubs zouden voor meer bescherming moeten zorgen, daar gaan we zeker nog over praten."

"Ik wil de president (Zhang, red.) spreken, al is hij op dit moment in China", zo brieste de oefenmeester, die ook nog stelde het afgelopen seizoen bij Inter veel mensen te hebben gezien 'die willen meeliften op het succes' van hem en zijn ploeg, zonder verder in detail te treden.

Volgens Sky Italia zijn de woorden van Conte slecht ontvangen op de burelen van het Giuseppe Meazza en is de kans groot dat de samenwerking beperkt blijf tot slechts één seizoen.

Conte tekende vorig jaar een contract tot de zomer van 2022 bij Inter, maar na zijn uitspatting van gisteravond is het niet aannemelijk dat hij zijn termijn zal uitdienen. De clubleiding is van mening Conte het afgelopen wel degelijk voldoende gesteund te hebben, onder meer met de komst van Romelu Lukaku vorig jaar.

Indien het daadwerkelijk tot een breuk komt, dan is Allegri naar verluidt de belangrijkste kandidaat om het trainerschap bij Inter over te nemen van Conte.

Hij zit sinds zijn vertrek bij Juventus vorig jaar nog altijd zonder club en zou staan te poppelen om weer aan de slag te gaan. De 52-jarige Allegri werd in zijn trainersloopbaan al zes keer kampioen van Italië, vijf keer met Juventus en éénmaal met AC Milan.

Herdenking gevallenen en slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn en de Voorzitter van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 leggen op vrijdag 14 augustus 2020 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.

De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945’, Erry Stoové. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Dit jaar spreken ook Peter Neeb en Joty ter Kulve, twee vertegenwoordigers van de Commissie van Advies van de Stichting. Beiden zaten in een Japans interneringskamp en vertellen iets over hun eigen ervaringen.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945’ een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, bestuursleden van de stichting, Kamerleden en vertegenwoordigers van bij de stichting aangesloten organisaties. Dit jaar is dit gezelschap – als gevolg van de coronamaatregelen – zeer beperkt.

De Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

18-jarige kankeraar opgepakt voor mishandelen agent

Een 18-jarige man uit Sprang-Capelle is zondag 2 augustus 2020 omstreeks 21.00 uur aangehouden omdat hij een politieman tot twee keer toe met gebalde vuist in het gezicht had geslagen. Na zijn arrestatie uitte hij diverse beledigingen.

Een surveillance-eenheid van de politie kwam zondagavond op de Kerkstraat in Sprang-Capelle aangereden bij een ruzie op straat. Twee mannen, familieleden van elkaar, waren met elkaar aan het vechten. Een van de agenten stapte naar de vechtersbazen toe om hen van elkaar te scheiden. Hij pakte een van de mannen vast en duwde hem van de ander weg.

Hierop werd hij door die persoon direct met gebalde vuist tot twee keer toe tegen zijn onderlip geslagen. De politieman pakte daarop de man stevig vast die vervolgens trappende bewegingen maakte. Uiteindelijk slaagden de dienders de vechtjas naar de auto te geleiden, waarbij hij diverse beledigingen met daarin het woord kanker naar hen riep.

Vrijwillige hulp tijdens corona lockdown schiet te kort

Vrijwillige hulp blijkt tijdens de eerste maanden van de coronacrisis voor een derde van de hulpbehoevenden in Nederland te kort te schieten. Hoewel er duizenden mensen in actie kwamen en het aanbod vaak vele malen hoger was dan de vraag, bleken er door vraagverlegenheid, belemmerende regels en versnippering toch tekorten te zijn.

Met name op het sociale vlak: men voelde zich vaker eenzaam. “Ook nu nog missen mensen contact. Dit kan beter. Daarom vroegen we advies van ruim 1.800 hulpbehoevenden, vrijwilligers en professionals om mee te denken”, aldus Jeroen de Punder van het grootste coronahulp- en vrijwilligersplatform NLvoorelkaar. “Het resultaat: we gaan versnippering tegen met een centrale matchdatabase, en starten deze zomer als lid van het Nationale Coalitie actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid’ een eigen campagne om eenzaamheid te verlagen.”

Meer hulp maar ook meer eenzaamheid
Nederland staat in crisistijd massaal voor elkaar klaar. Tijdens de lockdown zag het platform een instroom die negen keer zo groot was als normaal, leidend tot ruim 170.000 deelnemers. Ook waren er veel nieuwe gezichten: 12,5 procent van de helpers had nog nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan.

Om het hulpaanbod in goede banen te leiden en lokaal veilig te matchen met daar waar de hulp hard nodig was, werden er meer dan 65 lokale coronahulpplatformen uitgerold met behulp van het Ministerie van VWS én vele lokale bemiddelpunten. Met succes: meer dan 28.000 geslaagde coronahulpmatches volgden.

Uit het eerste coronahulp onderzoek van Nederland, uitgevoerd onder deelnemers van NLvoorelkaar en in samenwerking met prof. dr. Lucas Meijs (Rotterdam School of Management, Erasmus University) blijkt echter dat ruim een derde van de hulpvragers alsnog een tekort aan hulp heeft ervaren. De behoefte aan sociaal contact om zich minder eenzaam te voelen voerde bij 38 procent van hen de hoofdtoon. Ook het aantal vrijwilligers dat vrijwilligerswerk doet om minder eenzaam te zijn, verdubbelde bijna ten opzichte van een half jaar geleden: van 21 procent naar 37 procent.

Knelpunten
De toegenomen behoefte aan hulp is nauwelijks boven water gekomen tijdens de lockdown zelf. Uit het onderzoek blijkt dat 40 procent van de hulpbehoevenden het vragen van hulp tijdens de coronacrisis lastiger vinden dan ‘normaal’. Angst voor besmetting, de aanname dat het niet mag en familie en professionals die te druk of afwezig zijn belemmeren de gepercipieerde mogelijkheden tot het vragen en krijgen van hulp. Versnippering van de vraag en aanbod zorgden ervoor dat matchen moeilijker werd. En tenslotte maakten de RIVM richtlijnen veel activiteiten gewoonweg niet mogelijk, of was het voor professionals lastig om binnen deze regels creatieve oplossingen te bedenken.

Meijs: “De coronacrisis liet net zoals vorige crises dezelfde uitdaging zien: aan de ene kant barstte de vrijwillige energie direct los en aan de andere kant zette de organisatie uit veiligheid alle vrijwilligersactiviteiten stop. Met in het midden de professional die met minimale speelruimte alles in goede banen moest zien te leiden.” In het coronahulponderzoek gaven diverse professionals ook aan dat de hulpverlening beperkt werd door inflexibele, onduidelijke of trage regelgeving binnen de organisatie en de angst voor een boete.

“Snel hulp bieden was door de regelgeving niet altijd mogelijk. Niet alleen angst voor het virus, maar ook angst voor de zéér hoge boete heeft de hulpverlening wel wat beperkt.”

“Binnen mijn organisatie hebben we al die tijd geen vrijwilligers mogen inzetten terwijl hier wel behoefte aan was en dit op een veilige manier had gekund…”

Beter goed doen
De ruim 1.800 deelnemers aan het onderzoek hebben volop ideeën over het verbeteren van vrijwillige inzet voor zowel de hulpbehoevende, de aanbieder en de bemiddelende professional. De lokale coronahulpplatformen die vanuit een centrale database versnippering tegen gingen maar wel een lokale smoel hadden en lokale matching mogelijk maakten, bleken een schot in de roos. Daar gaat het platform dus mee door. Jeroen de Punder: “Versnippering maakt het moeilijker om te helpen of hulp te vinden. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de vrijwilligerscapaciteit van Nederland nog zeker 35 procent hoger kan als versnippering wordt voorkomen.”

Daarnaast start NLvoorelkaar, als lid van het Nationale Coalitie actieprogramma ‘Een tegen Eenzaamheid’ (een initiatief van Ministerie van VWS), binnenkort een campagne om de vraagverlegenheid en eenzaamheid te verlagen én het mensen makkelijker maken om hier iets aan te doen. Door mensen in de eigen buurt aan elkaar te matchen óf juist op persoonlijke klik virtueel te koppelen wordt er sneller en duurzamer sociaal contact gerealiseerd. Ook worden er mensen met specifiek talent geworven dat, tijdens de piek van de coronacrisis én nu nog steeds, onvoldoende beschikbaar is: vrijwilligers met groene vingers.

Tenslotte wordt de opgedane kennis en inzichten over het organiseren van vrijwillige hulp en het verlagen van vraagverlegenheid gedeeld met de “dappere professionals die tijdens corona klem zat tussen een stormvloed van vrijwillige energie en beperkende regelgeving”, aldus Meijs. “We moeten hen ondersteunen door ze de ruimte te geven om tijdens een crisis flexibel en creatief met de regels om te gaan. Een goed voorbereid plan van aanpak en heldere regelgeving rondom vrijwilligerswerk in crisissituaties helpt hierbij.”


FOK! Wat een weer: tijdelijk buien, daarna hitte!

Boe!

De grote hitte komt eraan. Ik moet wel zeggen dat in vergelijking met zaterdag de scherpste kantjes er wel vanaf zijn gegaan. Desondanks zit er toch een hele reeks 30+ aan te komen. Met name de periode tussen donderdag en zondag. Dan loopt het kwik overal op tot 28 tot 34 graden. Dit is zoals het er nu uit ziet. Gisteren was dat nog 30 tot 38 graden. Enfin, er kan nog veel gebeuren komende dagen. In ieder geval we krijgen een reeks behoorlijk hete dagen.

Terug even naar het heden. Er trok gisteren een zwakke storing over met wat bewolking, maar alleen in het binnenland viel er nog wat regen uit. In het noordoosten viel zowaar nog 4 mm. In het westen was het al heel snel strakblauw en is er toch weer zo'n 10 uur zon geweest. Boring!!!!!!

Er komt een tijdelijke verstoring aan. Een trog passeert ons vandaag. Maar het gaat niet al te hard. In de loop van afgelopen nacht begonnen de eerste buien te onstaan op zee en die trokken de kustprovincies in. Daar blijven ze ook een tijdje hangen. Er staat weinig wind dus de verplaatsing lijkt gering te zijn. Zodoende kan er best wel eens een plens vallen. Ik denk zo algemeen tussen de 10 en 30 mm. Sommige modellen laten zelfs 40 mm zien. Een combinatie van die trog en het relatief warme zeewater zouden hiervoor moeten zorgen.

Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat die trog het binnenland intrekt. Maar door de snelle nadering van het hogedrukgebied lijkt de activiteit dan steeds minder te worden. In het westen schijnt in de middag de zon weer volop. In oosten en zuiden valt er dan zo'n 5 tot 10 mm, maar als het allemaal sneller gaat dan gepland, dan zal dat minder zijn.

Geniet vandaag maar van de 21 graden die we halen! Eerst staat er weinig wind,maar later steekt er een matige noordwestenwind op. Hierdoor verloopt ook de dinsdag nog vrij koel.

Woensdag komen we op veel plaatsen al boven de 25 graden uit, maar daarna gaan alle remmen los.

Wordt vervolgd!

Tot snel!  

Meer weer op FOK!

Noord-Oost-Duitsland (Foto: bazbo)
Een prachtig plaatje vanaf het Baumwipfelpfad op het eiland Rügen. (Foto:bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Microsoft Flight Simulator
special
Random Pics van de Dag #105
review
Marvel's Avengers
special
Random Pics van de Dag #104
review
Super Mario 3D All-Stars
special
Random Pics van de Dag #103
©FOK.nl e.a.