FOK! Wat een weer: de scherpste kantjes gaan er wel vanaf

Boe!

Gisteren zagen we voor voorlopig de laatste keer een goed gevulde radar. In het zuiden viel het op zich wel mee, want daar vielen nauwelijks buien. Ook in het midden en deels oosten was er niet al te veel aan de hand. Daar waren de buien meer lokaal. In het westen en noorden vielen echter soms behoorlijke hoeveelheden, iets wat ik gisteren ook aankondigde. 

Het buiencircus trok met name over Zeeland, Zuid-Holland, delen van Noord-Holland en Friesland. Later op de middag ontstonden ze ook in Flevoland, Overijssel en Drenthe. In deze gebieden vielen soms echt forse buien. Er kwam stevig onweer bij voor en ook hagel is gerapporteerd. Ook verschenen er diverse waterhozen ten tonele. 

Uiteindelijk leverde dit buiencircus in Hoek van Holland 44 mm op, In Damwoude 30 mm, Den Helder 20 mm. In Den Oever vermoedelijk nog een stuk meer, want daar bleven de buien maar aangroeien. Helaas zijn er ook pechvogels. En inderdaad. Ik was er weer zo één. Een paar donderslagen en een beetje regen. De totale oogst uit twee buien was slechts 5 mm. Even verderop in Zaandam viel al 15 mm, en in Landsmeer 16 mm. Ik greep er dus weer eens naast en dat is niet de eerste keer dit seizoen.  

Vandaag schijnt op veel plaatsen de zon, maar er ontstaan ook stapelwolken. In het noordoosten is er nog een kleine kans op een bui, maar elders in het land blijft het droog. De maxima schommelen tussen de 19 graden op de Wadden tot 24 in Limburg. Er staat niet veel wind en die draait later op de dag naar zuid.

En dan komt de hitte. Woensdag wordt het al zo'n 26 graden, maar donderdag t/m zaterdag wordt het vrijwel overal tussen de 28 en 35 graden. 

Er zijn echter wel aanwijzingen dat het op zondag koeler gaat worden, zeker in het noorden. En mogelijk daarna ook elders. Zo heet als de kaarten de afgelopen dagen waren, zo zijn ze nu behoorlijk aan het afkoelen op termijn. We wachten het nog even af, maar de scherpste kantjes gaan er wel vanaf. 

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Purmerend met bewolking (Foto: Pukeko)
Mooie luchten in Purmerend de afgelopen dagen. (Foto:Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.