Genisten bouwen brug Abaco: 'Echt een verschil maken'

Geen klus die de genist niet kan klaren. De engineers van de landmacht werkten zaterdag met man en macht aan een brug die het noorden van Abaco met het zuiden verbindt.

Ingestort
Door Dorian is de brug voorbij Cooper’s Town ingestort. Een cruciale plek. “Aan de noordkant van deze brug wonen duizenden mensen die nu zijn afgesloten van de rest van het eiland. Door de sterke stroming kunnen boten er op dit moment ook amper komen”, vertelt Denvalo Russel, die nabij de waterovergang op Abaco woont.

Improviseren
Een klus die je aan de genisten van 103 Compagnie wel over kan laten. “We werken van zonsopkomst tot zonsondergang. Die tijdelijke brug gaat er komen”, aldus tweede luitenant en pelotonscommandant Brent. “Een samenwerking met de plaatselijke bevolking. Zij kwamen met de truck, de bulldozer en een aantal machinisten. Met onze expertise kan je dan aan de slag. Improvise to succeed.”

Meteen aan de bak
De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug. “Elke dag komen hier mensen die vragen of de brug al klaar is. Omdat ze familie hebben aan de andere kant van het water. Of om de noordkant van het eiland te bevoorraden. Met ons werk kunnen we hier echt een verschil maken”, aldus Brent. Iets dat Russel beaamt: “Jullie Nederlanders kwamen volledig voorbereid ter plekke en gingen meteen aan de slag. Fantastisch om te zien. Heel Abaco is dankbaar.”

Niet alleen in het noorden klussen de genisten er flink op los. Ook bij Marsh Harbour. Daar zorgden de militairen voor stromend water en elektriciteit in het hospitaal en repareerden zij het lekkende dak van het zusterverblijf.

Een kleine greep uit alle inzet
Op het hele eiland zijn de militairen van alle krijgsmachtsdelen hard aan het werk om noodhulp te verlenen. De geneeskundige compagnie van de landmacht staat bijvoorbeeld het personeel van het hospitaal in Marsh Harbour bij met raad en daad. 1CMI Commando helpt bij de coördinatie van de hulpoperatie vanuit het Emergency Operation Centre (EOC). Ook gingen de militairen van CIMIC op patrouille om te spreken met de bewoners van Abaco om te kijken welke hulpvraag er leeft.

Kerk repareren
De mariniers van 21 Raiding Squadron zijn de zaterdag druk bezig geweest met het repareren en opruimen van een kerk op Abaco. Ook hun collega’s van de vloot hebben aan land de handen uit de mouwen gestoken. Het personeel van de technische dienst repareerde bijvoorbeeld een aggregaat bij het hospitaal.

Brandstof vervoeren
De marechaussees ondersteunen met hun expertise in het overleg met de lokale autoriteiten en politie. De militairen van de luchtmacht vervoerde zaterdag weer vele hulpgoederen, waaronder brandstof. Ook brachten zij tientallen mensen van en naar het eiland.

De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug (Afbeelding: Defensie)
De genisten zijn ongeveer 5 dagen bezig met het aanleggen van de tijdelijke brug (Afbeelding: Defensie)