Van Avermaet wint in Montréal en lijkt klaar voor het WK wielrennen

Greg Van Avermaet heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal op zijn naam geschreven. In de tiende editie van de Canadese WorldTour-wedstrijd was de Belg de snelste van een kleine groep en daarmee lijkt hij klaar voor het WK wielrennen over twee weken in Yorkshire. Hij won voor de Italiaan Diego Ulissi en de Spanjaard Iván García Cortina.

Vijf vluchters reden lange tijd vooruit, maar met nog vijf rondes te gaan ging het tempo in het peloton de hoogte in. Het Belgische toptalent Remco Evenepoel zorgde daarvoor, maar daarna kwam hij niet meer in het wedstrijdbeeld voor. Daarna waren er verschillende aanvallen, maar niemand kreeg een ruime voorsprong. Daardoor begon een groot peloton aan de slotronde van twaalf kilometer.

Op de slotbeklimming van de Mont Royal vroeg in de ronde werd wel het verschil gemaakt. Een kleine groep scheidde zich af van het peloton, met daarin titelverdediger Michael Matthews, en die zouden gaan uitmaken voor de zege in de tweede Canadese WorldTour-koers van het jaar. Benoit Cosnefroy probeerde uit die groep weg te rijden en slaagde daarin ook. Hij nam een voorsprong van tien seconden, maar achter hem probeerde verschillende renners om het gat te dichten, maar zijn landgenoot Julian Alaphilippe slaagde daar wel in. Peter Sagan reed in de laatste kilometer het gat dicht naar de twee renners uit Frankrijk.

Sagan was daarmee uitgeschakeld voor de zege in Canada en daar profiteerde Greg van Avermaet optimaal van. De Belg van de CCC-ploeg won in de sprint overtuigend van Diego Ulissi en Iván García Cortina. Bauke Mollema was op de tiende plaats de beste Nederlander.