Viñales houdt KTM van eerste MotoGP-pole ooit af

Maverick Viñales start zondag tijdens de Grand Prix van San Marino in de MotoGP vanaf poleposition. Op het circuit van Misano was de Spaanse Yamaha-coureur met bijna drie tienden de snelste.

In de slotfase van de sessie zette Pol Espargaro op zijn KTM ineens de snelste tijd neer en een grote stunt leek in de maak: nooit eerder pakte KTM een MotoGP-pole. Dat kwam er ook nu echter niet, want Viñales dook 0,295 seconden onder de tijd door. Espargaro hield wel stand op plek twee en vertrekt zondag naast de Franse Yamaha-rijder Fabio Quartararo.

Rij twee wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli, Honda-wereldkampioen Marc Marquez en de Italiaanse Ducati-coureur Andrea Dovizioso. Marquez leek mogelijk op weg naar een snellere tijd dan Viñales, maar kwam weer eens in de clinch met Valentino Rossi, die zondag vanaf de zevende plek vertrekt.

In de Moto2 kon Fabio Di Giannantonio juichen. De Italiaan kwam in drie jaar Moto3, waarin hij vorig jaar vicewereldkampioen werd, nog nooit tot een poleposition, maar in de Moto2 lukte hem dat zaterdag. Met zijn Speed Up bleef hij zeven Kalex-rijders voor en veroverde hij de pole, voor Alex Marquez en Augusto Fernandez. Bo Bendsneyder mag vanaf plek 23 vertrekken.

Tatsuki Suzuki is in de Moto3 zelfs al bezig aan zijn vijfde volledige jaar en ook hij kon een unicum vieren, want ook de Japanner vertrekt voor het eerst vanaf pole. Hij was een dikke tiende sneller dan Aron Canet, die op zijn beurt Tony Arbolino 0,127 seconden voor wist te blijven.

De elektrische MotoE trapt de racedag zondag om 10.05 uur af, om 11.00 uur volgt de Moto3. Het is vervolgens om 12.20 uur de beurt aan de Moto2 en de MotoGP trekt het gas om 14.00 uur open.