FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 september 2019

Uitslag FC Utrecht - FC Emmen

FC Utrecht weet na drie wedstrijden zonder zege weer wat winnen is. In de eigen Galgenwaard was de ploeg van John van den Brom met 3-1 te sterk voor FC Emmen. Utrecht komt dankzij de overwinning op tien punten en overnacht op de zesde plek in de Eredivisie, terwijl Emmen nog maar drie punten pakte en zestiende staat.

Björn Kuipers zou de leiding hebben over het treffen in De Galgenwaard, maar haakte eerder op de zaterdag al af vanwege een oogontsteking. Zijn vervanger was Rob Dieperink. Utrecht schoot voor eigen publiek uit de startblokken: de manschappen van Van den Brom probeerden Emmen al gauw terug te dringen. Dat lukte echter slechts ten dele. Emmen kreeg ruimte om de aanval te zoeken; Utrecht had zichtbaar moeite om het spel te maken. Emmen ving Utrecht op de eigen helft op en was zo nu en dan dreigend in de tegenaanval.

"Utrecht, wakker worden!", scandeerde het publiek, en die boodschap leek aan te komen: zes minuten voor rust kopte Adrián Dalmau raak uit een hoekschop van Simon Gustafson. Na de rust had Michael de Leeuw de gelijkmaker op de schoen, maar de aanvaller schoot over via doelman Maarten Paes. Kort daarna wist Utrecht de marge te verdubbelen. Adam Maher liet een corner uitdraaien, waarna Gyrano Kerk opponent Michaël Heylen opzijzette. Dennis Telgenkamp verwerkte de bal niet goed: 2-0.

Ofschoon Utrecht na de rust scherper speelde, kwam Emmen terug in de wedstrijd. De Leeuw werd benut door Nikolai Laursen, nam de bal goed mee en schoot tegendraads raak. Aan de overzijde lieten Dalmau en Sander van de Streek grote kansen op de 3-1 onbenut, waardoor de bezoekers tot op het laatste moment hoop hielden op een punt. Utrecht hield de voorsprong echter vast; in de zes minuten durende blessuretijd breidde Jean-Christophe Bahebeck de marge nog verder uit.

FC Utrecht

3 - 1

FC Emmen

 34' Dalmau
 54' Kerk
 90+6' Bahebeck
   58' De Leeuw
 
 Gele kaart: Maher, Janssen,Abass, (FC Utrecht), Chacón,Beste, Laursen, Pena, (FC Emmen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.661
Arbiter: Dieperink
 
Opstelling:   Opstelling:
Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
v.d.Maarel
Maher
Ramselaar (Troupée/85)
Gustafson (Abass/80)
Kerk
Dalmau (Bahebeck/90 1)
v.d.Streek
  Telgenkamp
Bijl
Heylen
Bakker
Beste
Laursen
Chacón (Marinus/ 81)
Pena
Hiariej (Ugrinic/75)
Slagveer (Roosken/70)
De Leeuw

Uitslag PSV - Vitesse

Donyell Malen kan terugkijken op een historische avond. De twintigjarige spits wist zaterdagavond in de thuiswedstrijd van PSV tegen Vitesse namelijk liefst vijf doelpunten te maken en hielp de Eindhovenaren zo aan een zeer ruime en comfortabele overwinning: 5-0. Het team van trainer Mark van Bommel is door de zege opgeklommen naar een tweede plaats op de ranglijst en heeft nu net als koploper Ajax na vijf competitiewedstrijden dertien punten.

De wedstrijd in het Philips Stadion kende een levendige openingsfase. Mohamed Ihattaren kreeg na drie minuten voetballen namens PSV de eerste kans van de wedstrijd, maar het toptalent zag zijn schot gekeerd worden door Remko Pasveer. Kort erna dwong Oussama Tannane Jeroen Zoet aan de overzijde tot een redding. Vitesse groef zich zeker niet in, maar gestuntel van nota bene PSV-huurling Armando Obispo leidde na ruim een kwartier toch een achterstand in voor de Arnhemmers. Obispo schoof de bal knullig in de voeten bij Bruma, waarna de Portugees Malen bediende. Voor hem was het vervolgens een koud kunstje om de 1-0 op het scorebord te brengen.

Bij PSV ontbrak Érick Gutiérrez vanwege een blessure, maar was Steven Bergwijn wel op tijd fit verklaard. De Oranje-international kampte in de eerste helft een aantal keer met fysieke klachten, maar kon de wedstrijd uiteindelijk gewoon voortzetten. Na de openingstreffer van Malen nam het tempo in de wedstrijd af, maar het laatste kwartier voor rust draaide PSV de duimschroeven toch nog een keer aan. Ihattaren stuitte eerst op Pasveer en negen minuten voor rust wist Malen de voordelige marge voor PSV met zijn tweede treffer van de avond alsnog te verdubbelen. Hij kopte raak uit een hoekschop van Ihattaren, waardoor PSV bij rust comfortabel leidde met 2-0.

Vrijwel onmiddellijk na de onderbreking volgde ook het derde doelpunt van Malen. Hij benutte met het hoofd een rebound, na fraai voorbereidend werk van Ihattaren. Laatstgenoemde snelde door de as van het veld, waarna zijn schot maar half werd gekeerd door Pasveer. Daardoor kon Malen betrekkelijk eenvoudig scoren. Kort erna had Max Clark wat terug kunnen doen namens Vitesse, maar Rosario voorkwam op de doellijn een doelpunt van de verdediger. Het bleek een van de laatste wapenfeiten van het elftal van trainer Leonid Slutsky, want PSV kwam eigenlijk geen moment meer in gevaar.

Van Bommel haalde na ruim een uur Bergwijn naar de kant ten faveure van Cody Gakpo en even later werd Kostas Mitroglou gebracht voor de uitblinkende Ihattaren. Elf minuten voor tijd mocht Ritsu Doan als vervanger van Bruma zijn officiële debuut voor PSV maken en in het restant van de wedstrijd wist Malen zijn doelpuntentotaal naar vijf te tillen. De spits benutte twee strafschoppen, na een overtreding van Julian Lelieveld en een handsbal van Riechedly Bazoer.

PSV

5 - 0

Vitesse

 18' Malen
 36' Malen
 46' Malen
 83' Malen(pen)
 89' Malen(pen)
   
 
 Gele kaart: , Bazoer, (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.300
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries
Baumgartl
Viergever
Boscagli
Rosario
Bergwijn (Gakpo/62)
Hendrix
Ihattaren (Mitroglou/71)
Malen
Bruma (Doan/79)
  Pasveer
Lelieveld
Doekhi
Obispo
Clark
Tannane
Bazoer
Bero
Grot (Dicko/58)
Matavz (Buitink/64)
Linssen


Malen scoort zijn vijfde van de avond uit een penalty (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Pijnlijke nederlaag Manchester City tegen Norwich City

Manchester City heeft zaterdagavond een zeer verrassende nederlaag geincasseerd op bezoek bij Norwich City.

De regerend kampioen van de Premier League liet zich op Carrow Road overdonderen en verloor met 3-2. Manchester City oogde lange tijd onmachtig; pas in de slotfase bepaalde Rodri de eindstand. Het betekende voor the Citizens de eerste competitienederlaag sinds 21 januari, toen Newcastle United met 2-1 te sterk was. Bij Norwich stond Tim Krul negentig minuten op de lat.

Norwich City verraste vriend en vijand, door voor eigen publiek een 2-0 voorsprong op te eisen. Na zeventien minuten nam Emiliano Buendía een uitdraaiende corner, waarna Kenny McLean hoger sprong zijn bewakers en snoeihard binnenkopte in de bovenhoek. Na 27 minuten resulteerde en klinische counter in de verdubbeling van de marge. Buendía lanceerde Teemu Pukki, maar de spits had rond de rand van het strafschopgebied drie verdedigers om zich heen. Hij zag aan zijn linkerkant echter ploeggenoot Todd Cantwell opstomen, en voor de voormalig middenvelder van Fortuna Sittard was het een koud kunstje om af te ronden.

Na een halfuur was Raheem Sterling dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij trof de paal met een krachtige kopbal. Op slag van rust wist Manchester City toch terug te komen in de wedstrijd: na een voorzet van Bernardo Silva stond Sergio Agüero volledig vrij in het strafschopgebied en de spits kopte in de rechterhoek, achter Krul. Desalniettemin zal Josep Guardiola zijn onvrede hebben laten blijken in de pauze. Manchester City oogde erg passief en liet Norwich City het tempo van de wedstrijd bepalen. De 2-1 voorsprong was vanwege de absentie van een waslijst aan spelers bij Norwich City des te verrassender.

In de tweede helft was Manchester City nog steeds niet wakker geschud, zo leek het. Nicolás Otamendi liet zich op de rand van zijn eigen strafschopgebied kinderlijk eenvoudig van de bal zetten door Buendía, die plots voor het doel van Ederson stond. Hij behield het overzicht en bediende Pukki aan zijn linkerzijde: 3-1. Guardiola bracht Kevin De Bruyne en Gabriel Jesus binnen de lijnen, in een poging een ommekeer te bewerkstelligen. Manchester City domineerde in het balbezit en was veel te vinden op de helft van Norwich City, maar veel kansen kwamen er niet. Twee minuten voor tijd bracht Rodri de spanning terug na voorbereidend werk van Gabriel Jesus, maar daar bleef het bij.

Uitslagen Premier League zaterdag
Liverpool - Newcastle United 3-1
Brighton & Hove Albion - Burnley 1-1
Manchester United - Leicester City 1-0
Sheffield United - Southampton 0-1
Tottenham Hotspur - Crystal Palace 4-0
Wolverhampton Wanderers - Chelsea 2-5
Norwich City - Manchester City 3-2

'Lawaaiige' warmtepompen mogen blijven

Een huiseigenaar hoeft twee zonder vergunning geplaatste warmtepompen voorlopig niet te verwijderen. Dat heeft de voorzieningenrechter deze week bepaald.

Eind januari bezocht een zogenoemde bouwinspecteur van de gemeente Amsterdam de straat na een klacht over geluidshinder. De eigenaar van de woning werd na dat bezoek door de gemeente gesommeerd de twee warmtepompen, die aan de achterkant van het huis ter hoogte van de eerste verdieping en zolderverdieping hingen, weg te halen.

Klimaatneutraal
De eigenaar had geen omgevingsvergunning aangevraagd. Hij stapte uiteindelijk naar de rechter en zei dat het zijn doel was om de woning klimaatneutraal te maken. Hij klaagde dat de gemeente daarin geen enkele interesse had getoond, terwijl in het coalitieakkoord wel veel aandacht is voor het bevorderen van duurzaamheid.

Tijdens de zitting ging het over de vraag of er überhaupt een vergunning moet worden aangevraagd voor een warmtepomp of niet. Ook op verschillende internetfora wordt daarover een juridische discussie gevoerd. De rechter concludeerde dat er op dit moment 'geen vast omlijnd alomvattend kader' is.

Legalisatie onderzoeken
De voorzieningenrechter heeft het zogenoemde verwijderingsbesluit van de gemeente daarom geschorst. De woningeigenaar moet een aanvraag bij de gemeente doen en de gemeente moet de mogelijkheden van legalisatie onderzoeken. Ook moet worden onderzocht of de twee warmtepompen niet binnen kunnen worden opgehangen.

Uitslag VVV - FC Groningen

VVV-Venlo heeft zaterdagavond de derde overwinning in de Eredivisie geboekt. Het team van Robert Maaskant zegevierde in eigen huis met 2-1 over FC Groningen en dat betekende de eerste zege in zes Eredivisie-duels met de noorderlingen. De laatste competitiezege van de Venlonaren op FC Groningen was op 11 februari 2012 (2-0). Door de overwinningen is VVV voorlopig op een achtste plaats in de Eredivisie te vinden.

De start van FC Groningen mocht er zijn. Het team van Danny Buijs zocht de helft van VVV op, kreeg vier corners in de eerste tien minuten en zag hoe een kopbal van Ahmed El Messaoudi door Thorsten Kirschbaum werd gekeerd. De eerste de beste counter van VVV was echter raak. In de twaalfde minuut profiteerde John Yeboah van de mislukte buitenspelval aan Groningse kant en schoof hij de bal beheerst langs Sergio Padt: 1-0.

FC Groningen speelde slordig voetbal in Noord-Limburg en dat was ook van invloed op de kansen. Ajdin Hrustic stond tien minuten voor rust vrij in het strafschopgebied, maar schoot ver over toe hij de bal van Deyovasio Zeefuik kreeg. Toch kwamen de noordelingen nog voor de onderbreking op gelijke hoogte. Hrustic schoot van ongeveer 25 meter op doel en Kirschbaum had geen antwoord op de prachtige inzet: 1-1.

In de tweede helft maakte FC Groningen een betere en scherpere indruk, maar dat leidde niet tot doelpunten. Zo had een kopbal van Django Warmerdam een beter lot verdiend. VVV liet zich daarentegen pas in de laatste twintig minuten ietwat meer gelden, via onder meer een volley van Richard Neudecker, maar moest tegelijkertijd blijven oppassen voor de Groningse aanvallen. Zo schoot Hrustic vol op Kirschbaum en daarna eindigde een schitterende vrije trap van de middenvelder via de vingertoppen van de doelman op de paal.

De winnende treffer viel uiteindelijk aan de andere kant van het veld. Uit een corner kon Linthorst helemaal vrij de bal achter Padt intikken en daarmee alweer zijn vierde van het seizoen maken: 2-1. Voor FC Groningen, dat alleen op de eerste speeldag van FC Emmen won, was het alweer de derde nederlaag van het seizoen. De Groningers staat voorlopig op een veertiende plaats op de ranglijst.

 

VVV-Venlo

2 - 1

FC Groningen

 12' Yeboah
 84' Linthorst
   44' Hrustic
 
 Gele kaart: Linthorst, (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.265
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik
Röseler
Kum
Scheimann
Linthorst
Cattermole
Neudecker
Yeboah (v.Bruggen/89)
Wright (Soriano/70)
v.Ooijen (Sinclair/60)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
v.Hintum (Lundqvist/87)
Matusiwa
Schreck (Sierhuis/85)
El Messaoudi
Hrustic
Benschop
Warmerdam (El Hankouri/74)

Uitslag Ajax - sc Heerenveen

Ajax heeft zaterdagavond gewonnen van sc Heerenveen. In de Johan Cruijff ArenA was de eindstand 4-1.

Ajax kwam na een klein kwartier via een doelpunt van Tadic op voorsprong. Binnen tien minuten profiteerde Odgaard van zwak verdedigen door Blind en maakte de gelijkmaker. In de blessuretijd van de eerste helft bracht Tagliafico de thuisclub weer op voorsprong. Na rust kopte Schuurs de 3-1 binnen. Tagliafico bracht met een volley de eindstand op 4-1.

Ajax - Heerenveen. (PRO SHOTS/Zuma Press)
Ajax - Heerenveen. (PRO SHOTS/Zuma Press)

AFC Ajax

4 - 1

sc Heerenveen

 14' Tadic
 45+2' Tagliafico
 52' Schuurs
 58' Tagliafico
   22' Odgaard
 
 Gele kaart: Tagliafico, (AFC Ajax), Kongolo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.921
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Schuurs
Blind
Tagliafico
Álvarez (Marin/80)
Promes (S. de Jong/83)
Martínez
Ziyech
Huntelaar
Tadic (Neres/63)
  Hahn
Floranus
Dresevic
Botman
Woudenberg
Faik
Kongolo
J. Veerman (Bruijn/84)
v. Bergen
Odgaard (Halilovic/65)
Ejuke (Dreyer/65)

Uitslag AZ - Sparta Rotterdam

AZ heeft een eenvoudige overwinning geboekt op Sparta. De Alkmaarders wonnen 'thuis' in Den Haag met 5-1.

In de tweede minuut was het Sparta dat op voorsprong kwam.  De hoekschop van AZ wordt door Sparta weggewerkt, waarna een hoge en stuiterende terugspeelbal tussen Jonas Svensson en Marco Bizot invalt. Abdou Harroui profiteert van het geklungel en maakt de 0-1. Twee minuten later kwamen de Alkmaarders weer op gelijke hoogte. Vlaar legde de bal af op Oussama Idrissi en die werkt de bal via de binnenkant van de paal in het doel.

AZ kwam in de zestiende minuut op voorsprong door Myron Boadu die de bal van Calvin Stengs kreeg en hem langs doelman Tim Coremans schoof. Beide ploegen zochten de aanval en lieten daardoor achterin ruimtes vallen. Het waren de Alkmaarders die in de 33e minuut op 3-1 kwamen via wederom Myron Boadu. De 18-jarige spits kopt de bal in het doel na een voorzet van Stengs. In het vervolg kwam het duel in wat rustiger vaarwater terecht, al bleven er af en toe kansen komen. Op slag van rust werd het 4-1. Oussama Idrissi kreeg de bal gelukkigerwijs voor zijn voeten en twijfelde niet.

De tweede helft was een stuk minder dan de eerste. AZ deed het rustig aan met het oog op het komende  Europa League-duel tegen Partizan terwijl Sparta niet bij machte was om het AZ echt moeilijk te maken. Sparta liet zich in de 75e minuut even zien. Lars Veldwijk was sterker dan Owen Wijndal en kwam tot een schot. Marco Bizot keerde.  eenvoudig. In de 81e minuut maakte Teun Koopmeiners uit een strafschop de 5-1. Dit was ook de eindstand.

AZ

5 - 1

Sparta Rotterdam

4' Idrissi
16' Boadu
33' Boadu
45' Idrissi
81' Koopmeiners(pen)
  2' Harroui
 
Gele kaart: , Karami, (Sparta Rotterdam)
 
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Vlaar (Hatzidiakos/62)
Wuytens
Wijndal
Midtsjö
De Wit
Koopmeiners
Stengs (Clasie/78)
Boadu (Sugawara/77)
Idrissi
  Coremans
Karami
Vriends
Mattheij
Abels
Harroui
L.Duarte (Ache/ 46)
Smeets
Rigo
Rayhi (D.Duarte/77)
Dervisoglu (Veldwijk/46)

Honkballers bereiken finale EK na magere winst op Spanje

Het Nederlandse honkbalteam heeft zaterdag de finale van het Europees kampioenschap in het Duitse Bonn bereikt. In de halve finale werd Spanje met 1-0 verslagen.

Spanje begon beter aan de wedstrijd dan 22-voudig Europees kampioen Nederland. Het winnende punt viel pas in de achtste inning. Kalian Sams scoorde na een honkslag van Calten Daal. In totaal sloeg Oranje maar vier honkslagen, tegen vijf van Spanje.

In de finale op zondag speelt Nederland tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Israël en Italië.

Pover Juventus bij debuut van Sarri; De Ligt na kwartier met de schrik vrij

In de derde competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen is Juventus voor het eerst aangelopen tegen puntenverlies. Op bezoek bij Fiorentina maakte de regerend kampioen allesbehalve een sterke indruk: 0-0. Matthijs de Ligt deed negentig minuten mee; afgezien van een hachelijk moment in de eerste helft, na een zwakke pass van de verdediger, speelde hij geen al te opvallende rol. In de tweede helft was hij nauwelijks op fouten te betrappen.

Hoewel hij voor de interlandbreak geen gelukkig debuut kende tegen Napoli, startte De Ligt opnieuw in de basis bij Juventus. Het duel met Fiorentina betekende bovendien het officiële debuut van Maurizio Sarri als trainer. Tijdens de eerste twee competitieduels was hij nog herstellende van de gevolgen van een longontsteking, maar in Florence kon hij plaatsnemen in de dug-out. Sarri had de nodige kopzorgen, want twee van zijn basisklanten vielen in de eerste helft al geblesseerd uit. Douglas Costa kreeg na zeven minuten last van zijn hamstring en werd vervangen door Federico Bernardeschi, die terugkeerde op het veld van zijn oude club. Vlak voor het rustsignaal moest Miralem Pjanic vanwege een bovenbeenblessure plaatsmaken voor Rodrigo Bentancur.

Ook het veldspel bood weinig reden tot optimisme voor Sarri. Juventus oogde aanvallend onmachtig en de spelers combineerden nauwelijks met elkaar. Na een kwartier wilde Wojciech Szczesny de bal wegtrappen, maar hij schoot aan tegen Federico Chiesa. Tot de opluchting van de doelman zeilde de bal over zijn lat. Even later moest Szczesny de meubelen redden in de zestiende minuut na een dramatische pass van De Ligt; Franck Ribéry, voor het eerst basisklant bij Fiorentina, was bijna op tijd bij de bal. Ribéry testte even daarna nog de reflexen van Szczesny, terwijl Blaise Matuidi aan de overzijde Bartlomiej Dragowski tot een redding dwong.

Kort na het begin van de tweede helft ontving De Ligt zijn eerste gele kaart in de Serie A voor een overtreding op Ribéry. Het spel van Juventus bleef ondermaats en daardoor geloofde Fiorentina in een overwinning voor eigen publiek. Szczesny hield de bezoekers opnieuw op de been, door een krachtige poging van Danilo te keren. Halverwege het tweede bedrijf schoot Chiesa net over het doel van de Pool. Juventus stelde er nauwelijks dreiging tegenover, afgezien van een omhaal van Ronaldo die over ging. De 1-0 hing in grote delen van de tweede helft nadrukkelijker in de lucht dan de 0-1, maar het duel in Stadio Artemio Franchi bleef uiteindelijk verstoken van doelpunten.

Vos wint ook tweede etappe Ardèche

Marianne Vos is op dreef in de Ronde van de Ardèche. De Nederlandse wielrenster won na de eerste rit ook de tweede etappe van Mende naar Le Mont Lozère.

Een groep van negen vrouwen zorgde voor de vlucht van de dag. De kopgroep, met daarin Jeanne Korevaar, pakte een maximale voorsprong van drie minuten. In de slotfase was de kopgroep ingerekend. Op de slotklim was het Lauren Stephens die een versnelling maakte. Vos reed echter attent en in de laatste 200 meter ging de Nederlandse haar voorbij.

Nederland wint ook tweede wedstrijd op EK volleybal

De Nederlandse volleyballers hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK volleybal gewonnen. De mannen van bondscoach Roberto Piazza versloegen Oekraïne met 3-0.

Na de 3-0 winst tegen Montenegro was Oekraïne zaterdag de tweede tegenstander op het EK in Ahoy Rotterdam. Ondanks dat Nederland tien plaatsen hoger op de ranglijst staat was het geen eenrichtingsverkeer, de Oekraïners wisten op belangrijke momenten toe te slaan: 28-26, 29-27 en 25-21. Zondag is Polen de volgende tegenstander.

Ontketende Abraham schrijft historie; Liverpool, Man United en Tottenham winnen ook

Er staat dit seizoen geen maat op Tammy Abraham. Na dubbelslagen in de wedstrijden tegen Norwich City en Sheffield United was de spits van Chelsea goed voor een hattrick tegen Wolverhampton Wanderers, waarmee hij een groot aandeel had in de 2-5 overwinning. Manchester United en Tottenham Hotspur boekten allebei hun eerste zege in vier competitieduels, respectievelijk tegen Leicester City (1-0) en Crystal Palace (4-0).

Wolverhampton Wanderers - Chelsea 2-5
In een tijdsbestek van tien minuten, tussen minuut 31 en 40, trok Chelsea de wedstrijd volledig naar zich toe. Abraham nam de 0-2 en 0-3 voor zijn rekening; het openingsdoelpunt van Fikayo Tomori was echter het meest besproken. De verdediger, die in de vorige speelronde zijn debuut maakte in de Premier League, kreeg de bal vanaf circa 25 meter voor de voeten na een hoekschop. Hij twijfelde geen moment en krulde de bal prachtig tegendraads in de kruising: 0-1. Abraham maakte er kort daarna 0-2 van, na een knappe sprint van Tomori aan de linkerflank. De jonge spits bepaalde de ruststand met een kopbal in de linkerhoek op aangeven van Marcos Alonso. De opmars van Chelsea was opvallend, daar er weinig gebeurde in het eerste halfuur.

Na de pauze had Abraham slechts negen minuten nodig om opnieuw toe te slaan. Hij speelde zichzelf in het strafschopgebied met een heerlijke voetbeweging langs Conor Coady en rondde overtuigend af: 0-4. Abraham, 21 jaar en 347 dagen oud, volgde Eden Hazard (23 jaar en 32 dagen in 2014 tegen Newcastle United) op als jongste maker van een hattrick ooit voor Chelsea in de Premier League. Maar opvallend genoeg schreef Abraham ook op een andere manier geschiedenis, door als eerste speler ooit een hattrick en een eigen doelpunt te maken in hetzelfde Premier League-duel. Hij werkte de bal ongelukkig in eigen doel na een redding van Kepa Arrizabalaga. Patrick Cutrone maakte er 2-4 van, maar diep in de blessuretijd bepaalde Mason Mount de eindstand.

Manchester United - Leicester City 1-0
Twintig minuten voor tijd maakte Chong zijn entree als vervanger van Juan Mata: het waren voor de middenvelder zijn eerste speelminuten van het seizoen. De voormalig jeugdspeler van Feyenoord kwam in een moeilijke fase voor Manchester United binnen de lijnen. De bezoekers stonden weliswaar met 1-0 vast, maar moesten in de tweede helft ook veel verdedigend werk verrichten. Ook in de eerste helft was de ploeg van trainer Ole Gunnar Solskjaer niet al te overtuigend, maar een doelpunt van Marcus Rashford was genoeg om de rust met een voorsprong in te gaan.

Na zeven minuten mocht Rashford aanleggen vanaf elf meter, nadat hij zelf werd neergehaald door Caglar Söyüncü. Het was een belangrijk moment voor de aanvaller, na zijn gemiste strafschop voor eigen publiek tegen Crystal Palace voor de interlandbreak. Manchester United wist het gaspedaal niet verder in te duwen; doelman David de Gea moest redding brengen op pogingen van James Maddison en Ben Chilwell. Zeven minuten voor het laatste fluitsignaal was Rashford erg dicht bij de 2-0: hij krulde een vrije trap tegen de kruising, terwijl Leicester City in de blessuretijd nog gevaarlijk werd.

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 4-0
Tottenham wist het thuispubliek dit seizoen nog maar nauwelijks te verwennen, maar tegen Crystal Palace gaf men in de eerste helft een heuse voetbalshow weg. The Spurs hadden geen kind aan de stadsgenoot en leidden bij rust al met liefst 4-0. Patrick van Aanholt beleefde een ongelukkige middag, want de Nederlandse verdediger werkte de bal na twintig minuten voetballen in eigen doel na een voorzet vanaf de rechterflank. Het betekende de 2-0, want tien minuten ervoor had Heung-Min Son op fraaie wijze de score geopend. Son pikte kort na het eigen doelpunt van Van Aanholt opnieuw zijn treffer mee, voordat Erik Lamela de ruststand bepaalde, na een voorzet van Harry Kane. In de tweede helft nam Tottenham duidelijk gas terug, waardoor een groter verlies Crystal Palace uiteindelijk bespaard bleef.

Liverpool - Newcastle United
Liverpool met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis heeft na vijf wedstrijden nog steeds de maximumscore in de Premier League. Na een vroege tegentreffer, een prachtgoal van Jetro Willems, wist de thuisclub de schade eenvoudig te repareren tegen Newcastle United (3-1). Voor Liverpool maakte Sadio Mané er twee, terwijl Mohamed Salah eenmaal wist te scoren.

Brighton & Hove Albion - Burnley 1-1
De wedstrijd in het American Express Community Stadium kwam pas tot leven na rust. Nadat de eerste helft geen doelpunten had opgeleverd, was het Neal Maupay die in de 51ste minuut voor de 1-0 zorgde. De Franse aanvaller volleerde in het strafschopgebied raak na een voorzet van Solomon March. Burnley moest op zoek naar de gelijkmaker, maar het was Brighton dat de wedstrijd bleef bepalen. Davy Pröpper was rond het uur dicht bij de 2-0, maar zijn kopbal zeilde over het doel van de bezoekers. Burnley mocht daardoor lang blijven hopen op een resultaat en in de blessuretijd kon men dankzij Jeff Hendrick alsnog een punt vieren. Erik Pieters speelde overigens de gehele wedstrijd bij Burnley, net zoals Pröpper dat deed namens Brighton.

Sheffield United - Southampton 0-1
De eerste helft op Bramall Lane kon alle kanten op. Een inzet van Charlie Adams eindigde op de paal, waarna David McGoldrick een goede één-op-één kans miste. Southampton was vervolgens via Cedric Soares, een inzet van dichtbij, en een kopbal van Adams opnieuw dicht bij een goal. De laatste kans van het eerste bedrijf was voor McGoldrick na een vrije trap van Oliver Norwood, maar hij kon wederom niet scoren. Een schitterende goal van Moussa Djenepo in de 66e minuut gaf de doorslag: de buitenspeler soleerde zichzelf langs vier opponenten, waarna hij Dean Henderson passeerde. Een hard gelag voor de thuisploeg, die daarvoor een treffer van Oliver McBurnie wegens buitenspel door de VAR afgekeurd zag worden. In de slotfase kreeg Billy Sharp rood van Lee Mason voor een charge op Oriol Romeu.

Borussia Dortmund vernedert Bosz; Klaassen juicht en treurt

Borussia Dortmund heeft zaterdagmiddag in de Bundesliga ruim van Bayer Leverkusen gewonnen. Het weerzien van Peter Bosz met zijn voormalig werkgever eindigde in een 4-0 nederlaag en dat was zodoende ook meteen het eerste competitieverlies. Dortmund gaat met negen punten uit vier duels gedeeld aan kop met RB Leipzig. Borussia Mönchengladbach blijft goed presteren en zegevierde met minimaal verschil bij 1. FC Koln, terwijl Davy Klaassen een productief aandeel had in de zege van Werder Bremen.

Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen 4-0
De minimale voorsprong van de thuisploeg na het klinken van het rustsignaal was verdiend. De eerste twintig minuten waren weliswaar intensief, maar het aantal hoogtepunten was op een hand te tellen. Daarna ging het echter los op het Signal Iduna Park. Lukas Hradecky voorkwam met een Doppelparade dat Marco Reus en Julian Brandt tot scoren kwamen, maar in de 28e minuut was het raak. Achraf Hakimi profiteerde op links van gepruts door Wendell en Nadien Amiri, waarna Paco Alcácer een persoonlijk duel van Jonathan Tah won en met een volley de voorzet van de back afrondde. Thomas Delaney en Hakimi hadden de 0-2 op hun schoen, maar respectievelijk Tah en de lat stonden een goal in de weg.

Bayer, met Leon Bailey in de plaats van Amiri, kwam met meer Schwung uit de kleedkamer, maar het was de thuisploeg die met scherp schoot. Bosz zag lijdzaam toe hoe Jadon Sancho op rechts door zijn defensie over het hoofd werd gezien. Alcácer liet zijn bal door richting Reus, die in de linkerhoek raak schoot: 2-0. Daar hadden de bezoekers niet van terug. In het restant van het duel had het team van Bosz weliswaar veel balbezit, maar van echte dreiging rondom het doelgebied van Roman Bürki was geen sprake. In de laatste zeven minuten voerden Raphaël Guerreiro en Reus met zijn tweede de score verder op. Daley Sinkgraven bleef negentig minuten op de bank zitten.

FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 2-1
Een half uur lang zat het team van Adolf Hütter goed in de wedstrijd, maar daarna leidden enkele defensieve misstappen voor rust de nederlaag in de WWK Arena in. Na 36 minuten spelen won Alfred Finnbogason een luchtduel van Martin Hinteregger en kwam het leer terecht bij Marco Richter, die de bal in in de linkerhoek mikte. Twee minuten voor rust won Philipp Max een luchtduel na een ingooi van Danny da Costa. Florian Niederlechner ontfermde zich over de bal en schoot het leer vanaf een meter of twintig schitterend binnen.

In de tweede helft ging het spel op en neer, met een Eintracht dat meer risico in het spel legde en de thuisploeg die van de ruimte gebruik wilde maken. Het slordige spel van beide kanten zorgde ervoor dat de teams elkaar in evenwicht hielden. Het bezoek, waar Bas Dost in de 65e minuut als vervanger van Sebastian Rode zijn entree maakte, verkleinde de nadelige marge in de 73e minuut via Goncalo Paciencia na een goede actie van Dominik Kohr. Ondanks een fiks slotoffensief van Eintracht Frankfurt, bleven de drie punten in Augsburg.

1. FC Koln - Borussia Mönchengladbach 0-1
Het eerste hoogtepunt van het duel was een inzet van Denis Zakaria op de lat in de elfde minuut. Niet veel later mochten de meegereisde fans van die Fohlen alsnog juichen: Allasane Pléa strafte een fout van Kingsley Ehizibue af. De thuisploeg grossierde in fouten en mocht van geluk spreken dat het bezoek in enkele tegenaanvallen het vizier niet op scherp had staan. Meer treffers vielen er niet in het RheinEnergieStadion. FC Koln was weliswaar gretig, maar het ontbrak aan creativiteit, terwijl de bezoekers nalieten om het duel in het slot te gooien. Zo voorkwam Ehizibue in de doelmond dat Plea zijn tweede van de middag maakte.

1. FC Union Berlin - Werder Bremen 1-2
Davy Klaassen bezorgde Werder Bremen een droomstart in Berlijn. De Nederlandse middenvelder benutte in de vijfde minuut van de wedstrijd een strafschop, nadat hij die zelf had verdiend. De gelijkmaker van Union Berlin, waar Sheraldo Becker basisspeler was, liet vervolgens echter slechts negen minuten op zich wachten: Sebastian Andersson schoot in navolging van Klaassen raak vanaf elf meter. Scheidsrechter Tobias Welz strooide sowieso met strafschoppen, want kort na de onderbreking mocht Klaassen voor de tweede maal aanleggen voor een strafschop. Hij vond ditmaal Rafal Gikiewicz op zijn pad , waardoor de 1-1 tussenstand op het scorebord bleef staan. Klaassen kon echter al snel opgelucht ademhalen, want uit de hoekschop die volgde kopte Niclas Füllkrug de 1-2 tegen de touwen. In de slotfase kregen Neven Subotic en Nuri Sahin nog aan weerszijden hun tweede gele kaart van de middag.

FSV Mainz 05 - Hertha BSC 2-1
In totaal verschenen er twee Nederlanders aan de aftrap in de Opel Arena: Jeremiah St. Juste en Jean-Paul Boëtius konden bij Mainz rekenen op een basisplaats. Bij Hertha begonnen Karim Rekik en Javairô Dilrosun op de reservebank. Mainz stak veel energie in de wedstrijd en leidde halverwege niet onverdiend met 1-0. Robin Quaison schoot op slag van rust van dichtbij raak na een scherpe voorzet van Pierre Kunde Malong. Dilrosun was in de tachtigste minuut als invaller ingebracht en leverde amper drie minuten later de assist op de 1-1 van Marko Grujic, maar voldoende voor een punt was het niet voor Hertha: St. Juste kopte in minuut 88 de 2-1 tegen de touwen en bezorgde Mainz daarmee de eerste punten van het seizoen.

Pogacar de sterkste in de laatste bergrit Vuelta, Roglic bijna zeker van eindzege

Tadej Pogacar heeft opnieuw laten zien dat het een supertalent is. De pas 20-jarige Sloveen reed iedereen op de voorlaatste beklimming uit het wiel en kwam na een solo aan in Plataforma de Gredos. Primoz Roglic kwam niett in de problemen in de laatste bergrit en zonder ongelukken wint de Sloveen van Jumbo-Visma zondag de Vuelta a España.

Vandaag stond de laatste bergrit in de Ronde van Spanje. Vanaf het begin werd er direct hard gekoerst en dan voornamelijk door Astana. Jumbo-Visma reageerde steeds op de aanvallen van Astana en uiteindelijk reed er een ongevaarlijke groep weg van vijf weg na de tweede beklimming van de dag.

Voor Jumbo-Visma was dat ideaal en ze lieten de voorsprong oplopen naar de vier minuten, waarna Astana de achtervolging inzette op de kopgroep. De voorsprong van de kopgroep daalde hard en op de Puerto de Peña Negra, een klim van eerste categorie, ging de voorsprong onder de minuut dankzij het werk van Astana. De ploeg van Miguel Ángel López zorgde ervoor dat het peloton werd uitgedund tot twintig renners, waarna López zelf de aanval zocht. De drager van de jongerentrui probeerde het meerdere malen, maar kon het verschil niet maken met de overige klassementsrenners. Tadej Pogacar maakte met zijn aanval wel het verschil met zijn aanval. Binnen enkele kilometers liep het verschil op boven de minuut en ging hij voorbij López.

Ook de derde plaats van Nairo Quintana werd een bedreiging door Pogacar. De Sloveen bleef zijn voorsprong uitbouwen ondanks het werk van Movistar en hij ging virtueel voorbij Quintana. In het tussenstuk naar de slotklim bleef het verschil hetzelfde. Op de slotklim naar Plataforma de Gredos bleef Pogacar sterk rijden en werd duidelijk dat hij naar de derde plaats zou gaan, zeker nadat Quintana en López moesten passen bij Roglic, Alejandro Valverde en Rafal Majka. Valverde werd nog tweede in de etappe, maar wel op anderhalve minuut van Pogacar.

Roglic moest in de laatste meters passen bij Valverde en Majka, maar zijn rode leiderstrui kwam nooit in de problemen in de laatste bergrit deze Vuelta. Normaal gesproken gaat hij de Ronde van Spanje winnen met 2.33 voorsprong op Valverde. Pogacar is de nummer drie op 2.55 en daarmee staan twee Slovenen normaal gesproken op het eindpodium. Wilco Kelderman is de nummer zeven in het algemeen klassement.

Halsema over wapen in ambtswoning: 'Mijn huis is geen publieke plek'

Bijna de gehele oppositie wil opheldering van burgemeester Halsema na het interview met Robert Oey in NRC. De partner van Femke Halsema vertelde dat het nepwapen waarmee hun zoon is gearresteerd, een onklaar gemaakte revolver was, die hij op dat moment bewaarde in de ambtswoning in Amsterdam.

Het FvD, gesteund door de VVD en de PvdO, zet het onderwerp op de agenda van de raadscommissievergadering van 26 september. 'Tot nu toe vonden wij het een privékwestie', zegt VVD-raadslid Marianne Poot tegen AT5. 'Als blijkt dat er een onklaar gemaakt vuurwapen in de ambtswoning heeft gelegen, dan is dat niet meer het geval.'

'Ik wil dat de burgemeester zich hierover verantwoordt. Hoelang weet de burgemeester al dat het wapen er ligt? En wat heeft ze ermee gedaan?', vraagt Poot zich af. Ook wil het raadslid weten in hoeverre de revolver echt helemaal onklaar was gemaakt. 'Ik vertrouw de burgemeester en twijfel niet aan haar integriteit, maar we hebben als raad recht op antwoorden.'

Wapengeweld
Ook andere oppositieleden willen van Halsema weten hoe de vork in de steel steekt. 'Ik vond het niet handig dat de burgemeester met een brief inging op een nog lopend onderzoek, maar ik kon daar wel begrip en respect voor opbrengen', legt DENK-leider Mourad Taimounti uit. 'Maar nu klapt haar man uit de school en wordt het openbaar. Dan kom ik ermee in de knoop. Burgers vragen aan mij hoe dit zit en op het moment dat ik erop moet reageren, wordt het een publieke aangelegenheid.'

Taimounti heeft dan ook geen begrip voor de onthullingen van Oey. 'Meld dit bij de politie en lever je wapen in. Maar waarom zou je dit in de openbaarheid brengen? Dit is heel knullig.' Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren wijst tegenover NRC op de voorbeeldfunctie van de burgemeester. 'We hebben het hier - als het klopt - over verboden wapenbezit. En de burgemeester is wel de voorzitter van de veiligheidsregio.'

Taimounti sluit zich hierbij aan. 'Ik zeg altijd: je bent verantwoordelijk voor je eigen daden, maar als burgemeester ook voor de veiligheid en het van straat halen van wapens. Er zijn jonge kinderen die sterven aan wapengeweld in Amsterdam.'

Coalitie terughoudend
De partijen die in het college zitten- PvdA, D66, SP en GroenLinks- houden zich afzijdig. 'Ik wil terughoudend blijven omdat ik nog altijd van mening ben dat het hier gaat om een zaak van een minderjarige Amsterdammer', zegt PvdA-er Sofyan Mbarki tegen De Telegraaf. 'Het lijkt me wel goed dat in ieder geval zijn vader thuis een goed gesprek moet gaan voeren met zijn vrouw, de burgemeester.'

Maar dat het een privékwestie is, daar wil de oppositie niet meer aan. 'Ik wil uitleg. Het is heel goed dat ze opkomt voor haar zoon, maar we weten nu niet meer wat er aan de hand is', zegt Taimounti.

Update 18:00 uur - Reactie Femke Halsema toegevoegd
De burgemeester laat in een reactie aan AT5 weten dat zij uiteraard vragen van de politieke partijen zal beantwoorden, maar wel terughoudend. 'Feit blijft dat zich iets voordeed in mijn privéleven. Het is een privé-woning waar een gezin woont, waar een marktconforme huur voor wordt betaald.'

Op de eerste twee verdiepingen van de ambtswoning zijn ontvangstruimtes, Halsema woont met haar gezin daarboven. 'Dat dit appartement zich op de bovenste verdieping van de ambtswoning bevindt maakt het privéleven van de inwoners niet tot onderwerp van het publieke en politieke debat. Het is aan de politie en het OM om onderzoek te doen.'

Juten zak
Gisteren publiceerde het NRC een interview met Robert Oey, de man van Halsema, waaruit bleek dat de revolver van hem was. Hij had het onklaar gemaakte vuurwapen in een juten zak in een la gestopt, waarna de 15-jarige zoon van Halsema het vond en meenam. De tiener werd later door de politie opgepakt in Oost, nadat hij met een vriend een verlaten woonboot was binnengegaan en brandblussers had leeggespoten.

Het debat vindt tijdens de commissievergadering Algemene Zaken, op 26 september, plaats.

Van der Poel wint Ronde van Groot-Brittannië

Mathieu van der Poel heeft de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. Zijn leidende positie lag vandaag in de laatste etappe wel onder vuur, maar hij bleef stand houden.

De etappe van vandaag, tussen Altrincham en Manchester over 165 kilometer, lag bezaaid met korte venijnige klimmetjes. Michelton Scott, de ploeg van de nummer twee Trentin, hoopte de Nederlander te slopen, maar Van der Poel gaf geen krimp. In de finale van de rit wist Van der Poel een aantal aanvallen te pareren, waarna hij in de sprint zijn klasse toonde en er met de rit- en eindzege vandoor ging. Het was voor de renner van Corendon zijn derde dagzege deze Ronde.

Vijf aanhoudingen na steekincident

Vanmorgen heeft er steekincident plaatsgevonden op de Gedempte Herensingel in Haarlem. De politie heeft 5 personen aangehouden.

Rond 08:10 uur kreeg de politie een melding dat er een steekincident had plaatsgevonden aan de Gedempte Herensingel. Ter plaatse troffen de agenten een 42-jarige uit Amsterdam en een 45-jarige man uit Almere gewond aan op straat. Deze twee personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis en tevens aangehouden als verdachte.

In de nabijheid van de woning zijn een 38-jarige man uit Amsterdam, een 32-jarige man uit Leiden en een 34-jarige vrouw uit Haarlem aangehouden. Hun betrokkenheid bij het steekincident wordt nog onderzocht. Eén van de verdachten verzette zich hevig bij de aanhouding. Hierbij is een agent gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het steekincident, vermoedelijk ligt de oorzaak in de relationele sfeer.

Duizenden liters water en brandstof naar de onbereikbare plekken van Abaco

300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag met twee Cougars Abaco en omliggende eilanden in de Bahama’s afgevlogen om noodgoederen te leveren op plekken waar voertuigen moeilijk kunnen komen.

Met de helikopters transporteerde de luchtmacht, met hulp van de mariniers, zeker 450 kilo rijst en 1000 liter water voor de primaire levensbehoeften. Ook aan hygiëne is gedacht, in de vorm van 150 kilo aan shampoo en zeep. Met de tientallen rollen dakbedekking kan de bevolking de lekke daken repareren. Bovenal vervoerden de Cougars veel brandstof: 3300 liter aan diesel en benzine.

Transporthelikopter
Een klus bij uitstek voor de Cougar, die zowel in als onder het toestel ladingen kan vervoeren. Dat is hard nodig, want een aantal plekken op Abaco en omliggende eilanden zijn nog moeilijk te bereiken nadat orkaan Dorian het gebied verwoestte. Wegen zijn onbegaanbaar en het is voor schepen lastig aanleggen, nadat de tropische storm de haven verwoestte.

Brandstof
De Cougars landden onder andere in Cedar Harbour en Fox Town. De luchtmacht sloeg de handen ineen met hulporganisaties als USAid, maar ook met het Fuel Relief Fund. Een half-Nederlandse, half-Amerikaanse hulporganisatie. De organisatie kwam onder andere in actie na orkaan Katrina.

“Naast de eerste levensbehoeften als water en voedsel, is elektriciteit belangrijk om het leven weer op te pakken na de ramp. Maar zonder brandstof krijg je geen generator aan de praat”, vertelt Ted Honcharik, voorzitter van het Fuel Relief Fund. “Daar komen wij in actie. Wij zijn de expert in het leveren van brandstof voor mensen die getroffen zijn door een natuurramp.” Daarvoor heb je echter wel een vervoersmiddel nodig… “Het is fantastisch dat we ons samen met de Nederlandse militairen in kunnen zetten voor de bevolking van Abaco.”

Alle krijgsmachtsdelen
De Nederlandse krijgsmacht levert sinds 11 september noodhulp na orkaan Dorian op verzoek van de overheid op de Bahama’s. Op het eiland Abaco komen militairen van de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee in actie.

Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is (Afbeelding: Defensie)
Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is (Afbeelding: Defensie)

'Val kabinet door Wildersgate'

Volgens Geert Wilders is het kabinet door de bemoeienis van de ‘vierde macht’, zoals hij de ambtenaren van Veiligheid en Justitie/Justitie en Veiligheid noemt, dermate beschadigd dat het kan vallen. Dit is te lezen in een premium artikel in De Telegraaf meldt het Algemeen Dagblad.

Wilders zegt dat het politieke proces niet meer om hem draait maar om de scheiding der machten. Verder vertelt Wilders dat hij misselijk werd toen hij de ontlakte mails van de ambtenaren onder ogen kreeg. “Het gaat over de scheiding van machten, over de vierde macht van de ambtenarij die zich al dan niet op aansturen van de politiek bemoeit met parlementariërs van de oppositie.”

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie zou het in het bijzonder moeten ontgelden omdat deze de kamer onjuist heeft geïnformeerd.

Rast slaat slag in strijd om DTM-titel

René Rast heeft een grote slag geslagen in de strijd om de titel in de DTM. De Duitse Audi-coureur was op de Nürburgring met afstand de beste en zag zijn enige andere concurrent puntloos blijven.

Polesitter Rast behield de leiding, voor Nico Müller. De Zwitser vertrok vanaf de derde plek en leek wel verdacht snel weg, waarna Mike Rockenfeller en Bruno Spengler bij hem aansloten. Robin Frijns vertrok vana de tiende stek rampzalig slecht en lag al gelijk laatste, terwijl voor Müller het verwachte doch slechte nieuws in ronde twee al volgde: de titelkandidaat kreeg een drivethroughpenalty, waardoor Rast de titel weg erg dichtbij zag komen.

Geweldig boeiend was de openingsfase verder niet: Rast sloeg gelijk een fors gat, Spengler plaatste een mislukte aanval op Rockenfeller en de Zuid-Afrikanen Jonathan Aberdein en Sheldon van der Linde kwamen in de buurt. Na een kleine twintig minuten kwamen beide Zuid-Afrikanen binnen, net als onder meer Loïc Duval en Jamie Green. Rast kwam niet veel later binnen, Rockenfeller ging er achteraan en tien minuten later kwamen Frijns en Ferdinand Habsburg als laatste naar binnen.

Daarmee kon ook weer wat orde in de chaos gezien worden: Rast lag aan de leiding, voor Rockenfeller en Spengler. Green reed daar een stuk achter en streed met Marco Wittmann, Aberdein en Duval. Wittmann wist Green te verschalken en dat leverde hem ineens een voorlopige podiumplek op, want Rockenfeller kwam met een slakkengang de pitstraat in en moest zijn motor uitschakelen. Voorin was het niet zo spannend: Rast, Spengler en Wittmann reden allemaal behoorlijk eenzaam hun rondjes.

Rast reed zo onbedreigd naar de zege, Spengler kwam als tweede over de streep en zijn BMW-genoot Wittmann completeerde het podium, ruim voor Aberdein en een door Duval aangevoerd grapje. Frijns reed zich nog naar de tiende plek, na zijn dramatische begin geen slechte prestatie.

'Sarri luistert naar Koeman en schuift met positie van De Ligt'

Matthijs de Ligt mag zich opnieuw opmaken voor een basisplaats bij Juventus. Na zijn ongelukkige debuut tegen Napoli, verwacht La Gazzetta dello Sport dat de twintigjarige Oranje-international zaterdagmiddag (15.00 uur) aan de aftrap verschijnt in de uitwedstrijd tegen Fiorentina. Trainer Maurizio Sarri voert echter een kleine wijziging door in de positie van de Nederlander.

Na de blessure van Giorgio Chiellini werd De Ligt tegen Napoli (4-3 winst) voor de leeuwen gegooid. Waar hij bij Ajax en het Nederlands elftal gewend was om als rechter centrale verdediger te spelen, koos Sarri ervoor om hem links in het centrum op te stellen.

Dat pakte niet goed uit, want De Ligt was op een negatieve manier betrokken bij de drie tegendoelpunten van la Vecchia Signora. Bondscoach Ronald Koeman gaf in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijden aan dat hij het geen slimme zet vond van Sarri om De Ligt links in het centrum te laten spelen.

"Ik had hem zelf rechts in de as gezet en Bonucci op links. Die heeft veel meer ervaring", aldus Koeman. "Ik probeer al mijn spelers vertrouwen te geven. De situatie verandert niet. De Ligt speelt gewoon en rechts in het centrum."

Tegen Fiorentina zal De Ligt wel rechts in het centrum beginnen, zo verwacht de roze sportkrant. "Het is nu aan ons om Matthijs de Ligt zo snel mogelijk aan het Italiaanse voetbal te laten wennen. Ik ben ervan overtuigd dat hij over een paar maanden belangrijk voor ons zal zijn. Hij is een toekomstige topspeler", aldus Sarri vrijdag tijdens de persconferentie.

Vermoedelijke opstelling Juventus: Szczesny; Danilo, De Ligt, Bonucci, Alex Sandro; Khedira, Pjanic, Matuidi; Douglas Costa, Higuaín, Ronaldo.

Vermoedelijke opstelling Fiorentina: Dragowski; Lirola, Milenkovic, Pezzella, Caceres; Pulgar, Badelj, Castrovilli; Chiesa, Vlahovic, Ribéry.

Vrouwen Ajax winnen in Zwolle

De vrouwen van Ajax hebben in de Eredivisie de tweede zege in drie wedstrijden te pakken. PEC Zwolle werd in Zwolle met 2-4 geklopt, waardoor Ajax aan de leiding gaat. PSV en Twente spelen zondag tegen elkaar.

Dominique Bruinenberg zette PEC al snel op voorsprong, maar Marjolijn van den Bighelaar trok de stand rap gelijk. Tien minuten later was het aan Ellen Jansen om Ajax op voorsprong te zetten, maar dankzij Rebecca Doejaaren kwam Zwolle langszij. Iina Salmi was nog voor rust goed voor 2-3, kort na de rust tekende Vanity Lewerissa voor 2-4 en in de resterende veertig minuten werd niet meer gescoord.

sc Heerenveen won in eigen huis met 3-1 van VV Alkmaar, dankzij goals van Tiny Hoekstra, Kerstin Casparij en Laura Strik. Silvie van der Plas tekende voor de Alkmaarse goal. ADO Den Haag en Excelsior Barendrecht kwamen anderhalf uur lang tot geen enkele goal.

Weghorst helpt Wolfsburg aan punt

VfL Wolfsburg heeft in de Bundesliga op bezoek bij Fortuna Düsseldorf een punt gepakt. Wout Weghorst tekende voor de enige treffer van de bezoekers, zijn derde goal van het seizoen.

Na een dik kwartier opende Nico Griesselmann de score met een ietwat discutabele goal, waar Weghorst zich na afloop van het duel nog flink boos over maakte. Een kwartiertje later scoorde de oud-speler van AZ zelf en daarmee werd de eindstand al bereikt.

Met acht punten staat Wolfsburg op de tweede plek, maar bijna alle andere clubs hebben nog een duel tegoed.

Lyon laat weer punten liggen in slotminuten

Olympique Lyon heeft in de Franse Ligue 1 weer twee punten laten liggen. Op bezoek bij Amiens kwam Lyon niet verder dan een 2-2 gelijkspel, waardoor ze op acht punten uit vijf wedstrijden staan.

Memphis Depay hield de hele wedstrijd de bank warm, Kenny Tete speelde het hele duel. Christophe Jallet opende na zeven minuten namens Amiens al de score, maar Moussa Dembélé was twee minuten later trefzeker.

Na een dik half uur bracht Dembélé zijn ploeg op voorsprong en daar leek het lang bij te blijven, maar Mathieu Bodmer dacht er anders over en in de 90e minuut bracht hij de 2-2 eindstand op de borden.

Lille won ondertussen met 2-1 van Angers.

Dronken fietser rijdt andere fietser aan

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft er in het Vondelpark in Amsterdam een aanrijding plaatsgevonden tussen twee fietsers. Hierbij is één van de fietsers zwaargewond geraakt. De politie doet onderzoek naar deze aanrijding en zoekt dringend naar getuigen.

Rond 00.10 uur vrijdagnacht kwam de melding binnen dat twee fietsers tegen elkaar waren gereden in het Vondelpark ter hoogte van de Vondelbrug. Ter plaatse bleek dat één van de twee bestuurders gewond en niet meer aanspreekbaar was. Dit slachtoffer, een 24-jarige vrouw uit Duitsland, is met ernstig letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De andere bestuurder, een 25 -jarige man eveneens uit Duitsland, is door de agenten aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 09900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Handgranaat gevonden in Oostzaan, politie zoekt getuigen

Vrijdagmiddag rond 16.15 uur is er een handgranaat aangetroffen op een bedrijventerrein aan de Ambacht in Oostzaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief meegenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

De politie wil graag met mensen spreken die iets gezien hebben. Zij worden verzocht om contact op te nemen via 09000-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Scooterrijders gewond na aanrijden van agente en voorbijganger

Bij een controle gisteravond in Enschede zijn een agente en een 28-jarige vrouw uit Duitsland aangereden. De agente gaf een scooter met daarop twee jongens een stopteken. Zij stopten niet, maar reden recht op haar af. Hoewel de agente nog wegsprong, werd ze geraakt en liep ze een kneuzing aan haar been op. Even daarna werd ook een Duitse vrouw aangereden, waarbij de scooter ten val kwam. Zowel de bestuurder als de passagier raakten hierbij gewond.

Vrijdagavond rond 23.00 uur kregen agenten meldingen van overlast door jeugd bij de Kalanderstraat. Meerdere agenten gingen op de melding af en controleerden de aanwezige jongeren, die op aangeven van de agenten vertrokken.

Aan het einde van de controle kwam er vanuit De Heurne een scooter aanrijden zonder verlichting. Een agent gaf een stopteken, maar de jongens reden met hoge snelheid de kruising over in de richting van de Kalanderstraat. Een agente die daar stond gaf de jongens ook een stopteken. Toen bleek dat de bestuurder niet afremde, maar recht op de agente afreed. Ze sprong aan de kant, maar de scooter raakte haar been, dat later bleek te zijn gekneusd.

De bestuurder reed vervolgens door in de richting van het H.J. van Heekplein, waar drie mensen liepen. Eén van hen, de Duitse vrouw, werd ook geraakt. Door de klap raakte de scooter uit balans en beide jongens kwamen ten val. De vrouw werd met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Ook beide jongens op de scooter raakten gewond. Zowel de bestuurder als de bijrijder waren buiten bewustzijn en moesten naar het ziekenhuis. Ze droegen allebei geen helm.

Onderzoek
In verband met de verwondingen van de minderjarige jongens op de scooter zijn zij niet aangehouden. Hun gegevens zijn bij de politie bekend en zij zijn verdachten in deze zaak. De afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) heeft op de plaats van het ongeluk onderzoek gedaan en daarom waren straten afgesloten. De VOA onderzoekt sporen en de technische staat van de scooter om te achterhalen wat er is gebeurd. Afhankelijk van wat er wordt aangetroffen kan het weken tot maanden duren voor de resultaten van het onderzoek bekend zijn.

Naast het onderzoek door de VOA wordt er onderzoek gedaan door de recherche naar deze aanrijding. Door de aanwezige agenten gisteravond zijn de eerste getuigen gehoord. Camerabeelden uit de omgeving zullen worden bekeken en ook de twee jongens zullen, zodra hun medische toestand dat toelaat, worden gehoord. De bestuurder had een bivakmuts op terwijl hij op de scooter reed. Het team neemt in het onderzoek mee waarom hij een bivakmuts op had. De agente heeft aangifte gedaan.

Verschillende bekeuringen uitgedeeld aan trouwstoet

Agenten hebben op de A50 ter hoogte van Veghel-Noord verschillende deelnemers aan een trouwstoet bekeurd. Dat gebeurde naar aanleiding van een melding dat verschillende auto’s op de snelweg langzaam zouden rijden en stil stonden op de vlucht- en invoegstrook.

Agenten gingen op vrijdag rond 17:15 uur op deze melding af en constateerden verschillende verkeersovertredingen. Er hingen mensen uit de ramen van een aantal auto’s en er werd langzaam en over de vluchtstrook gereden. Daarom werden drie bestuurders bekeurd voor gevaarlijk rijgedrag en werd er ook bekeurd voor het niet dragen van de autogordel en het niet bij zich hebben van geldige legitimatie of rijbewijs.

Man aangehouden voor bekladden oorlogsgraven

De politie heeft vanmorgen rond 6.45 uur een 36-jarige man uit Mierlo aangehouden. De man wordt er van verdacht onder andere de graven en monumenten op het ‘Mierlo War Cemetery te hebben beklad.

Vrijdag werd er een onderzoek gestart nadat ontdekt werd dat er met verf graven en monumenten waren besmeurd. Uiteindelijk leidde dat onderzoek naar de verdachte. Hij is in zijn woning aangehouden. De man wordt vandaag gehoord en er wordt verder onderzoek gedaan.

Volleybalsters beginnen World Cup met eenvoudige zege op Argentinië

De Nederlandse volleybalsters hebben de eerste wedstrijd om de World Cup gewonnen. Oranje won in het Japanse Hamamatsu met 3-0 (25-16, 25-17, 25-19 van Argentinië.

Aan het prestigieuze toernooi, dat om de vier jaar wordt gehouden, nemen behalve organisator Japan en wereldkampioen Servië de beste twee landen per continent deel.

In de eerste wedstrijd tegen Argentinië kwam de Nederlandse ploeg onder leiding van bondscoach Jamie Morrison nooit in de problemen. De Nederlandse won dan ook met 3-0 tegen de nummer elf van de wereld. Anne Buijs was de speelster met de meeste punten op haar naam.

Zondag speelt Oranje de tweede wedstrijd van het toernooi en dan is Kenia de tegenstander.

MLB: Zeven RBI's voor Goldschmidt in twee slagbeurten

St. Louis Cardinals hebben afgelopen nacht met maar liefst 10-0 gewonnen van de Milwaukee Brewers en Paul Goldschmidt was de grote man voor de Cardinals. De 32-jarige eerste honkman sloeg maar liefst zeven runs (RBI) binnen voor de thuisploeg.

Daar had Goldschmidt maar twee slagbeurten voor nodig. In de derde inning bij een 0-0 stand sloeg de eerste honkman een grand slam homerun goed voor vier runs en in de zesde inning sloeg hij nogmaals een homerun, ditmaal met twee man op de honken. Voor de Cardinals een belangrijke zege en staan daarmee nog altijd aan de leiding in de National League Central.

In die divisie spelen ook nog de Chicago Cubs en de Milwaukee Brewers. Die twee ploegen zijn in gevecht om het tweede WildCard-ticket in de National League. De Brewers waren afgelopen helemaal ingelopen op de Cubs, maar door de nederlaag van de Brewers en de winst van de Cubs tegen de Pittsburgh Pirates (17-8) staat de ploeg uit Chicago weer één game voor met nog twee weken te honkballen in de reguliere competitie.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 17-8
Washington Nationals - Atlanta Braves 0-5
Toronto Blue Jays - New York Yankees 6-5 (twaalf innings)
Detroit Tigers - Baltimore Orioles 2-6
New York Mets - Los Angeles Dodgers 2-9
Texas Rangers - Oakland Athletics 9-14
Kansas City Royals - Houston Astros 1-4
St. Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 10-0
Colorado Rockies - San Diego Padres 10-8
Arizona Diamondbacks - Cincinnati Reds 3-4
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 4-11
Seatlle Mariners - Chicago White Sox 7-9
San Francisco Giants - Miami Marlins 1-0

Vuelta: Etappe 20 - D-Day voor Roglic en Jumbo

De negentiende etappe van de Vuelta zorgde gisteren voor nogal wat gedoe. Valpartijen, Movistar dat gelijk daarna 'toevallig' volle bak op kop ging rammen, leider Primoz Roglic die een dikke minuut verloor...uiteindelijk kwam het allemaal bij elkaar en won Remi Cavagna na een indrukwekkende solo.

Vandaag volgt de allerlaatste etappe waarin echt wat kan gebeuren wat het klassement betreft. De heren kregen 190 kilometer voor de kiezen, alleen de eerste grofweg vijf kilometer zijn redelijk vlak. Tot aan de finish op het Plataforma de Gredos moeten 4500 hoogtemeters overwonnen worden, het hoogste aantal van deze Vuelta.

De bergen lijken niet allemaal even zwaar te zijn, dus de concurrenten van Roglic moeten toch écht iets bijzonders verzinnen als ze nog wat willen. Voor de details verwijzen we maar gewoon door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier.

Op TV schakelen we om 12.00 uur al in op Eurosport, terwijl Sporza en de NOS gedurende de dag - maar veel te laat - ook wel eens live zullen gaan. De finish zal ergens tussen vijf en zes liggen, misschien.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Zoon Halsema nam wapen van vader mee uit ambtswoning

Het verboden nepwapen dat de zoon van de Amsterdamse burgemeester Halsema in juli bij zich droeg, was van zijn vader. Het was een echte revolver, die onbruikbaar is gemaakt en bij het draaien van films wordt gebruikt.

Dat laat Halsema's partner Robert Oey weten in een opmerkelijk interview in het NRC. Oey is werkzaam als documentairemaker en werkt aan een serie over cannabis. "Het ding lag gewoon in de auto, op weg naar de set. Na die shoot ben ik met de revolver naar de ambtswoning gereden", vertelt Oey. "Ik heb het ding in een juten zak gedaan en in een kastje in de woonkamer gelegd, waar ik wel eens de telefoons van de kinderen verstop wanneer ze straf hebben."

Oey wordt volgende week door de politie gehoord voor het bezit van een verboden nepwapen. Burgemeester Halsema wist dat het wapen dat haar zoon bij zich had van haar partner was, maar deelde deze informatie niet in de brief die zij schreef naar aanleiding van de berichtgeving van De Telegraaf. De burgemeester laat weten niet inhoudelijk op de kwestie in te gaan.

"Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen. Op dat moment koos ik er bewust voor om publiekelijk uitspraken te doen over een privékwestie. Daar ga ik geen gewoonte van maken", zo laat ze weten in een reactie. "Als burgemeester leg ik elke dag weer verantwoording af over mijn opdracht om problemen in de stad op te lossen en over mijn handelen als bestuurder. Ik leg geen verantwoording af over het handelen van mijn gezin."

'Ik zie wel wat ik aantref'
Toen zijn zoon in juli werd gearresteerd, was Oey zelf in het Thaise Bangkok. Hij wist meteen dat het desbetreffende nepwapen van hem was, maar vertelde dit niet aan zijn vrouw. "Niet meteen. Femke wist niet dat er een verboden wapen op de ambtswoning lag. En het grappige is, in alle commotie heeft ook niemand gevraagd: waar komt dat wapen vandaan?" Later op de avond vertelde Oey Halsema wel dat het zijn wapen was.

Burgemeester Halsema vroeg hem naar huis te komen, maar dat zag Oey niet zo zitten. Hij bleef nog twaalf dagen in Bangkok. "Ik heb het weggestopt en heb me volledig op m’n werk gestort daar. Ik heb gedacht: ik zie wel wat ik straks aantref thuis."

Oey lijkt zich weinig bezig te houden met de veranderde status die zijn vrouw heeft, sinds zij burgemeester is en hun gezin in de ambtswoning woont. "Wij zijn hele impulsieve, emotionele mensen. De consequenties van dat soort dingen denken we niet echt door."

"We gaan niet, zoals andere ouders, met z’n allen zitten en zeggen: wat betekent zo’n openbaar ambt nou voor ons als gezin?" Ook laat Oey weten dagelijks de wet te overtreden en niet uit te kunnen sluiten dat er nog meer verboden spullen zoals een nepwapen in de ambtswoning liggen.

Animal Rights daagt NVWA-dierenartsen voor veterinair tuchtcollege

In juni van dit jaar liet Animal Rights zien hoe varkens die door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedgekeurd werden voor wegtransport, vervolgens bij aankomst bij Belgische slachthuizen werden afgekeurd als niet-transportwaardig door de inspecteurs van het Federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Ze beschreven vijf gevallen, waarbij vier NVWA dierenartsen betrokken waren.

“Het is onverteerbaar dat door het falen van de NVWA dierenmishandeling onbestraft blijft,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Daarom eisen we alsnog maatregelen tegen alle betrokkenen, inclusief de NVWA-dierenartsen.”

Extern onderzoek NVWA
Animal Rights verkreeg de gegevens uit een informatieverzoek onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in België. Het onderzoek en de eraan gekoppelde RTL Nieuws uitzending leidden ertoe dat “export van wrak vee naar met name België en Duitsland” als onderzoekspunt werd toegevoegd aan het externe onderzoek naar het functioneren van de NVWA.

Het onderzoek werd uitgevoerd door 2Solve Investigations en is deze week verschenen. De conclusie is vernietigend voor de NVWA, maar eigenlijk al lang bekend: "De doelstelling om dierenwelzijn te verbeteren en om misstanden te voorkomen, wordt niet behaald.”

Uit het rapport blijkt ook dat met terugmeldingen uit het buitenland over daar aangevoerde niet-transportwaardige dieren vanuit Nederland al jaren niets wordt gedaan.

Animal Rights’ onderzoek
Over een transport vanuit het Noord-Brabantse Reusel naar het Vlaamse slachthuis Porc Meat in Zele, rapporteerde een FAVV-inspecteur: “Meer dan 20% kreupele varkens, niet transportwaardig om op een diervriendelijke manier intracommunautair vervoerd te worden. Varkens met allerhande pathologie die niet uitgroeien tot volwaardig mestvarken. Dieren met poly-artritis, femur fractuur mank, staartnecroseletsels, opgezette boeggewrichten, navel- en inguinale hernias en 1 fokzeug met prolaps ani door kreupelheid.”

De NVWA-dierenarts had voor vertrek genoteerd: “Op het ogenblik van inspectie waren de dieren waarop dit gezondheidscertificaat betrekking heeft, geschikt om voor de op 04/05/2017 geplande reis te worden vervoerd overeenkomstig de bepalingen van Verordening (EG) nr. 1/2005 van de Raad.”

Geen roulatie
Een roulatiesysteem dat toezichthoudend dierenartsen willekeurig op verschillende locaties zou inzetten “om te hechte relaties tussen toezichthoudend dierenartsen en exploitanten van slachthuizen […] en Export Verzamel Centra (EVC’s) te voorkomen,” werd niet ingevoerd.

In het voorbeeld hierboven keurde een NVWA-dierenarts met een eigen praktijk in het Noord-Brabantse Reusel, tot twee keer toe, transporten van een Reuselse vee- en varkenshandel met “dieren in algemene slechte conditie,” goed voor transport naar Belgische slachthuizen.

Geen handhaving
Uit het 2Solve rapport blijkt dat varkenshandelaren de verantwoordelijkheid afschuiven op de NVWA-dierenarts: “De chauffeur is afgegaan op de beoordeling van de dieren door de certificerend dierenarts van de NVWA. Deze dierenarts heeft verklaard dat de dieren geschikt waren voor transport. Van de chauffeur kan en mag niet worden verwacht dat hij zich bemoeit met de beoordeling van deze dierenarts. Daarom valt Varkenshandel X geen verwijt te maken.”

Geen van de meldingen over de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019 uit België en Duitsland heeft geleid tot het opleggen van een bestuurlijke maatregel (of een strafrechtelijke maatregel) tegen de betrokken transporteurs of houders van dieren, valt in het rapport te lezen.

Handhavingsverzoek
Daarom diende Animal Rights een handhavingsverzoek in bij de NVWA om deze overheidsinstantie alsnog te dwingen op te treden tegen de vervoerders, varkenshouders en verzamelcentra voor het overtreden van de transportverordening. De NVWA verlengde de normale beslistermijn van 8 weken, prompt met nog eens 18 weken, zodat het zeker nog een half jaar duurt voor er een besluit genomen wordt aldus Animal Rights. 

Veterinair tuchtcollege
Daarnaast diende Animal Rights een klacht in bij het veterinair tuchtcollege (VTC) tegen de vier betrokken dierenartsen, waarvan de namen bij de dierenrechtenorganisatie bekend zijn. Door in het gezondheidscertificaat overduidelijk een verkeerde diagnose te stellen, zijn deze dierenartsen ernstig te kort geschoten in de zorg die zij hadden voor de te vervoeren dieren. Animal Rights acht hun optreden laakbaar, in strijd met de vereiste zorgvuldige beroepsuitoefening en verzoekt het veterinair tuchtcollege passende tuchtrechtelijke maatregelen te nemen.

Het VTC antwoordde dat ze eerst gaat bekijken of Animal Rights wel als belanghebbende kan worden aangemerkt. Ze voegde daar aan toe dat dit in verband met de zomerperiode wel enkele weken kon duren.

Vermiste tieners weer terecht

De 14-jarige Emily M., die sinds 9 september voor de zoveelste keer vermist werd, is gisteren door de politie in goede gezondheid aangetroffen. De politie gaat met haar in gesprek over waar ze de laatste dagen is geweest. 

Ook de tieners Hamilton en Sharon zijn terecht, zo meldt onder andere stichting Zoek je Mee op Twitter. 

Staatssecretaris Visser: we hebben elkaar nodig voor onze vrijheid

"De geallieerden hebben ons bevrijd. De wijze les hieruit is dat we voor onze vrijheid elkaar nodig hebben. Daarom zijn er na de Tweede Wereldoorlog steeds meer samenwerkingen en allianties opgezet. Nederland doet dat in Europees verband. Denk maar aan militaire samenwerkingen zoals de amfibische strijdmacht van Britse en Nederlandse mariniers. Samenwerken doen we natuurlijk ook in trans-Atlantisch verband: de NAVO. Eenheid is ons beste wapen. Zeker nu de situatie in de wereld om ons heen onrustiger wordt."

Dat zei staatssecretaris Barbara Visser vrijdag  bij de viering van de bevrijding van Limburg. In Maastricht bracht ze bij het Bevrijdingsmonument op het Koningsplein in herinnering hoe sergeant Oscar Houser van de Amerikaanse 30th Infrantry Division op 13 september 1944 de Nederlandse vlag hees aan de gevel van een boerderij in Moerslag.

"De Maastrichtenaren keken reikhalzend uit naar de Amerikanen", aldus Visser. "Er kwamen berichten dat Mesch bevrijd was. En de vurige wens om ook bevrijd te worden, kwam uit. Maastricht was weer vrij na 4 jaar, 4 maanden en 4 dagen bezetting, als eerste grotere Nederlandse gemeente."

Vrijheid doorgeven
Visser vond dat vrijheid moet worden doorgegeven. "Dat betekent voor mij: verhalen van veteranen vertellen en daarmee het besef wat zij hebben gedaan voor ons. En we moeten vertellen dat er vandaag de dag nog altijd mensen zijn die bereid zijn om hetzelfde te doen. Dat zijn onze militairen en reservisten. Zij verdienen ons respect en onze steun."

Ze verwees naar de Nederlandse militairen die noodhulp verlenen op de Bahama’s. "Binnen no time waren honderden van onze mannen en vrouwen onderweg om te helpen. Ze lieten alles uit hun handen vallen en gingen naar waar zij nodig zijn. Daar ben ik erg trots op. Dat laat anderen zien: 'op ons kun je bouwen. Wij zijn een goede bondgenoot'.

Nederlandse militairen helpen niet alleen daar. "Ze zijn ook in Litouwen, Afghanistan, Irak, de Sahel en vele andere plekken op de wereld, want Defensie is er niet voor Nederland alleen én onze bondgenoten. Vrijheid moet je doorgeven. Daarom wil ik werken aan een sterke krijgsmacht."

Visser benadrukte dat vrijheid wat haar betreft tweeledig is. "Je moet stilstaan bij wat het heeft gekost en vieren hoe mooi het is om in vrijheid te leven."

Barbara Visser met John O’Hare (94) van de Old Hickory divisie. Hij was één van de eerste bevrijders die de Nederlandse grens bij Mesch overstak (afbeelding: Defensie)
Barbara Visser met John O’Hare (94) van de Old Hickory divisie. Hij was één van de eerste bevrijders die de Nederlandse grens bij Mesch overstak (afbeelding: Defensie)

Celstraffen geëist voor ontvoering en afpersing Almeerder

“Mensonterend”, noemde de officier van justitie de strafzaak die vanmiddag bij de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland te Lelystad werd behandeld. Twee personen, een man en een vrouw, worden ervan verdacht een kennis van de man te hebben ontvoerd, mishandeld, bedreigd, bestolen, gedrogeerd en afgeperst. De moeder van de vrouw die haar schuur hiervoor ter beschikking stelde, wordt verdacht van medeplichtigheid. De officier van justitie eiste celstraffen van 36 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De twee mannen, verdachte en slachtoffer, stonden aanvankelijk op goede voet met elkaar en de verdachte zou gaan werken voor het slachtoffer. Toen dit niet doorging, terwijl de verdachte zijn baan al had opgezegd, waren teleurstelling en woede aanleiding voor de strafbare feiten in de nacht van 5 op 6 oktober 2018. De 35-jarige verdachte en zijn 28-jarige partner, beiden uit Purmerend, gingen die avond verhaal halen. Er was hen gouden bergen beloofd.

Het aanvankelijke gesprek met het slachtoffer in zijn woonplaats Almere ontaardde in mishandeling en beroving. Eerst moest hij zijn portemonnee afgeven en daarna werden er spullen uit zijn huis gestolen. Vervolgens werd hij geblinddoekt in een auto meegenomen naar een schuur van de moeder van de vrouw. Daar werd hij naakt op een stoel vastgebonden. Hij werd geslagen, moest onder dwang drugs nemen. Met een gasbrander werd er haar van zijn lichaam geschroeid, er werd gedreigd met een taser, en hij moest een papier ondertekenen. Hier zijn de moeder van de vrouw en een vierde persoon bij aanwezig. Uiteindelijk werd het slachtoffer weer teruggebracht naar Almere. Als hij de politie zou inschakelen, zou zijn familie iets overkomen, zo werd hem op het hart gedrukt.

In het onderzoek is de rijroute gereconstrueerd, en zijn het letsel en de plaats delict vastgesteld. Het slachtoffer testte positief op MDMA en cocaïne. Een audiobestand op de telefoon van de 35-jarige verdachte geeft informatie over de toedracht en het verloop van de mishandeling, beroving en afpersing. Ook de identiteit van de vierde aanwezig is vastgesteld. Deze persoon zit in Oostenrijk in verband met een strafzaak die daar tegen hem loopt.

Al dit bewijs maakt dat de officier van justitie vijf feiten bewezen vindt: opzettelijke benadeling van de gezondheid, wederrechtelijke vrijheidsberoving, poging afpersing, bedreiging en diefstal in vereniging. De moeder wordt gezien als medeplichtige aan de ontvoering, de bedreiging en de poging afpersing. Op de zitting bekenden de verdachten de feiten deels. Zij hadden van tevoren geen plan gemaakt maar zich laten meeslepen in het moment. Uit het onderzoek van de deskundigen komt dit ook naar voren: impulsief handelen en weinig inzicht in het delictgedrag. Nog altijd vinden de verdachten dat ze zelf slachtoffer zijn. Voor het echte slachtoffer is het een horroravond geweest. Hij heeft een trauma opgelopen en is hiervoor in behandeling. De officier van justitie vatte de feiten samen als “je reinste marteling”.

Tegen de twee hoofdverdachten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een contactverbod met de kinderen en ex-partner van het slachtoffer. Ook moet de vordering van het slachtoffer voor het grootste deel worden toegewezen. De zaak tegen de moeder moest worden aangehouden wegens afwezigheid van haar advocaat. In de zaak tegen de twee hoofdverdachten doet de rechtbank over twee weken uitspraak.

Planet Zoo

Planet Coaster was al een gigantisch succes, dus het is wellicht voorspelbaar dat Frontier ook op onze nostalgie van Zoo Tycoon inhaakt met Planet Zoo. En met het puike werk dat we hebben gezien bij die eerste, ligt de lat bij Planet Zoo erg hoogPuddington ging naar de stand van Planet Zoo op gamescom en ging een uur met de hands-on demo aan de slag.

FOK! Wat een weer: zonnig

In het noorden enkele wolkenvelden, elders vrijwel onbewolkt. Lokaal zijn enkele mistbanken ontstaanl.

Overdag lossen de mistbanken snel op en is het zonnig met vooral in de noordelijke helft af en toe wat sluierbewolking en stapelwolken, die later in de middag weer oplossen. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt tussen 18°C op de Wadden en 22°C in het zuiden van het land. In het zuiden wordt de wind zwak oostelijk, in het noorden zwak zuidwestelijk.

In de nacht naar zondag is het vrijwel onbewolkt. De minimumtemperatuur varieert van 6°C in het zuidoosten tot een graad of 12 langs de kust. De wind wordt geleidelijk overal zuidwestelijk en zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Zondag overdag is er veel zon, hoewel er ook sprake is van sluierbewolking. In de loop van de middag raakt het in de noordelijke helft van het land bewolkt en kan er in het noorden een beetje regen vallen. Verder naar het zuiden blijft er weinig bewolking aanwezig. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noorden tot 24°C in het zuiden. De wind wordt westelijk en matig, in het Waddengebied vrij krachtig. In de avond neemt de wind af en draait in het noorden naar noord tot noordwest.

Zondag nog perioden met zon en vrij warm. Op maandag valt er af en toe regen en wordt het al iets minder warm. De rest van de week blijft het overwegend droog maar ligt de temperatuur iets beneden het langjarig gemiddelde. (Bron: KNMI)

Sprinkhaan in Portugal (Foto: KlapMongeaul)
Een prachtige sprinkhaan. Let eens op de schutkleur! KlapMongeaul maakte deze prachtige kiek op vakantie in Portugal. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

BMX'ster Smulders wint wereldbekerwedstrijd in Amerika

BMX'ster Laura Smulders heeft de zevende wereldbeker van het seizoen gewonnen. De Europees kampioene was in het Amerikaanse Rock Hill de beste. Ze klopte in de finale de Russische Natalia Afremova en wereldkampioene Alise Willoughby.

Door de zege van Smulders doet de 26-jarige Nederlandse ook goede zaken in het algemeen klassement. Ze heeft nu een voorsprong van veertig punten op wereldkampioene Willoughby. Judy Baauw is de nummer drie in dit klassement. De 25-jarige Nederlandse bereikte afgelopen nacht ook de finale in Rock Hill, maar dit keer kwam de 25-jarige Nederlandse niet verder dan een achtste plaats.

Smulders de beste in zevende wereldbeker van het seizoen (Bron: Youtube.com)

Bij de mannen ging de winst naar Corben Sharrah. De 27-jarige Amerikaan voor eigen publiek voor zijn landgenoot Connor Fields. De Australiër Isaac Kennedy maakte het podium compleet. Wereldkampioen Twan van Gendt kwam als vijfde over de finish. Ook Joris Hermsen bereikte de finale, maar daarin werd hij laatste.

Finale mannen (Bron: Youtube.com)

In het wereldbekerklassement staat Niek Kimmann nog altijd ruim aan de leiding ondanks zijn teleurstellende veertiende plaats bij de zevende wereldbeker van het seizoen. In het klassement heeft hij een voorsprong van 175 punten op Joris Daudet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.