FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 februari 2019

Tiener Zajc wint bij skivliegdebuut in World Cup

Schansspringer Timi Zajc heeft in het Duitse Oberstdorf de eerste skivliegwedstrijd van het World Cup-seizoen gewonnen. Op de Heini-Klopfer-Skiflugschanze was de pas 18-jarige Sloveen de beste in de wedstrijd, die de afgelaste wedstrijd in Titisee-Neustadt verving.

Zajc sprong voorafgaand aan het weekeinde in Oberstdorf nog nooit van een grote vliegschans, maar de tiener heeft het duidelijk prima onder de knie. Na de eerste ronde stond hij op een prima zesde plek, met twee Polen aan de leiding: Kamil Stoch en op gepaste afstand Piotr Zyla. Stefan Kraft uit Oostenrijk volgde op flinke afstand, met de Noor Johann André Forfang en de Pool Dawid Kubacki in zijn kielzog.

De Duitser Markus Eisenbiechler, zevende na de eerste ronde, kende een ijzersterke tweede vlucht en steeg naar de derde plek. Kubacki klom van de vijfde naar de tweede stek, terwijl Zajc zijn leidende positie tot zijn grote verbazing niet meer afgenomen zag worden. Met name Stoch kende een dramatische tweede sprong, waardoor de Pool zijn grote voorsprong zag verdwijnen en hij zelfs als vijfde eindigde, nog achter Zyla.

Een kleine week eerder pakte Zajc in Sapporo nog zijn eerste podiumplaats, nu heeft de jonge Sloveen ook zijn eerste zege te pakken.

Uitslag De Graafschap - NAC Breda

De Graafschap heeft degradatieduel mer NAC gewonnen. Thuis in Doetinchem wonnen de 'superboeren' met 3-0. Door de winst stijgt De Graafschap naar de zeventiende plaats en is NAC Breda de nieuwe nummer laatst in de eredivisie.

Na een half uur spelen kwam de thuisploeg op de De Vijverberg op 1-0 dankzij een doelpunt van Delano Burgzorg. De aanvaller profiteerde optimaal van slecht keeperswerk van NAC-doelman Benjamin van Leer. De 1-0 was ook tevens de ruststand.

Vier minuten na rust verdubbelde Youssef El Jebli de score. De speler van De Graafschap schoot heerlijk raak uit een vrije trap. Diep in de blessuretijd maakte Leeroy Owusu ook nog de 3-0. Door de winst heeft De Graafschap na twintig wedstrijden nu twee punten meer dan de nieuwe hekkensluiter NAC Breda.

De Graafschap

3 - 0

NAC Breda

 29' Burgzorg
 49' El Jebli
 90+5' Owusu
   
 
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.502
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Owusu
Straalman
v.d.Pavert
Tutuarima
Vet
Matusiwa
El Jebli (Bakker/75)
Narsingh (v.Mieghem/84)
Benschop (Serrarens/72)
Burgzorg
  v.Leer
Karami
Koch
Mets
Gersbach
Kali
Lundqvist
Nijholt (Mühren/58)
Rosheuvel
Kastaneer
Korte (Kaikai/57)

Maastunnel in Rotterdam wordt Tunnel of Love

Tijdens de Rotterdam Art Week wordt het voetgangersgedeelte van de Maastunnel in Rotterdam door studio VOLLAERSZWART omgetoverd tot de Tunnel of Love. Een liefdesverklaring van het kunstenaarsduo aan alle Rotterdammers en een verjaardagscadeau voor de Maastunnel.

De voetgangerstunnel wordt getransformeerd in een suikerzoete fantasiewereld die passanten besmet met het love-virus. Door blacklight aangelicht, vormen 35.000 fluorescerende hartvormige stickers een oogverblindend visueel spektakel in de 580 meter lange tunnel. Kunstenaar Madje Vollaers: "Wie door de tunnel loopt, ondergaat een experience, een bijna fysieke beleving die je nooit meer vergeet."

Liefdesverklaring aan Rotterdam
Het realiseren van de Tunnel of Love in de Maastunnel is een droom die uitkomt voor de kunstenaars. Pascal Zwart: "Wij wilden Rotterdam een liefdesverklaring geven. De stad heeft ons werk vanaf het begin omarmd waardoor we een geheel nieuwe culturele discipline hebben kunnen ontwikkelen. Daarnaast is leven hier voor ons bijzonder. 170 nationaliteiten die verbonden zijn door de liefde voor de stad. Het is fijn om met dit project iets terug te kunnen doen voor Rotterdam." Het duo hoopt dat de installatie mensen inspireert. Ze roepen bezoekers op hun eigen ervaringen – en liefdesverklaringen? – te delen. Alle beelden vormen samen een online Tunnel of Love, door de hashtag #onzetunneloflove.

Verjaardagscadeau
De Tunnel of Love is een treffend verjaardagscadeau voor de Maastunnel. 'De oude dame’ viert op Valentijnsdag haar 77e verjaardag. Het is niet de eerste keer dat deze in het teken van de liefde staat. Op het 75-jarig jubileum van de tunnel hernieuwden vier stellen hun huwelijksgeloften in het roltrapgebouw. Enkele maanden later startte de renovatie en restauratie van het rijksmonument. Inmiddels is de westelijke autobuis gereed en komende zomer zal ook de oostelijke autobuis weer geopend worden. Aansluitend zijn de fiets- en voetgangerstunnel aan de beurt.

Pioniers in citydressing
Kunstenaars Madje Vollaers en Pascal Zwart vormen samen studio VOLLAERSZWART. Ze zijn bekend vanwege hun interventies in de openbare ruimte. Zelf noemen ze het city-dressing. Binnen een stedelijke omgeving communiceren ze op autonome wijze. Andere projecten van VOLLAERSZWART zijn STARS, de virtuele sterrenhemel op de Delftsepoort (voormalig NN gebouw), Wish you were here, ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de Erasmusbrug en 100 jaar De Stijl in Den Haag. De lopende tentoonstelling Partypeople in Museum Rotterdam, is eveneens van hun hand.

Tunnel of Love is op 8 februari vanaf 20.00 uur te zien en van 9 t/m 15 februari dagelijks tussen 08.00 en 23.00 uur in het voetgangersgedeelte van de Maastunnel. Te bereiken via de roltrapgebouwen op het Charloisse Hoofd en de Parkkade. Vanaf vandaag wordt de installatie opgebouwd.

Lotto Jackpot lot gekocht in Valkenswaard?

Bij Albert Heijn toevallig? Maar het lot toch niet gekocht? Trek dan de haren maar uit je hoofd. Op dat lot is namelijk de prijs van 2,9 miljoen euro gevallen. De klant besloot het lot op het laatste moment niet te kopen, maar het was al uitgeprint. Normaal wordt dat lot dan geannuleerd maar daarbij is wat fout gegaan. En daardoor viel er een prijs op dat nummer.

Bij de Lotto worden normaal alle hoofdprijzen uitgekeerd. Kleinere bedragen blijven wel eens liggen. Hierdoor is vorig jaar zo'n 227.000 euro niet uitgekeerd. Deze hoofdprijs wordt bij de prijzenpot van volgende maand opgeteld. De winnaar krijgt dan dus geen 2,9 maar 5,8 miljoen euro.

Dubbelslag voor Aancona in Vuelta a San Juan

Winner Anacona heeft de bergrit naar Alto Colorado in de Vuelta a San Juan gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was in een sprint met drie te sterk voor zijn landgenoten César Nicolás Paredes en Cristhian Montoya en neemt ook de leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

Vroeg in de wedstrijd wisten negen renners zich los te maken van het peloton. De kopgroep van negen kreeg een voorsprong van meer dan acht minuten op het peloton. Aan de voet van de slotklim, vijftien kilometer aan een stijgingspercentage van 4,4%, was er nog maar twee minuten over, nadat Movistar zich op kop had gezet van het peloton.

Dat was het sein voor Cristhian Montoya, Gerardo Tivani en Orlando Garibay om te versnellen in de kopgroep. In het peloton trok Winner Anacona ten aanval. De Colombiaan, vaak in dienst van Nairo Quitana, kreeg César Paredes met zich mee. Op vier kilometer van de streep sloten zij aan bij Montoya, die de sterkste van de kopgroep was. Ondanks dat Paredes en Montoya ploeggenoten zijn bij Medellín was het Anacona die het tempo bepaalde.

Anacona zijn voorsprong liep op naar meer dan één minuut op klassementsleider Julian Alaphilippe, waar vooral het Belgische toptalent Remco Evenepoel het tempo erin probeerde te houden. Ze kwamen niet dichter en op drie kilometer van de streep trok Alaphilippe ten aanval. De leider in het algemeen klassement kreeg Nairo Quintana als waakhond voor Anacona met zich mee en Alaphilippe zag het kansloze van zijn actie in en liet zich weer inlopen door de eerste van het uitgedunde peloton. Het verschil tussen Anacona en de groep van Alaphilippe bleef daardoor één minuut en daardoor is Colombiaan de nieuwe leider van Movistar de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Anacona, die vernoemd is naar de Nederlandse wielrenner Peter Winnen, was in de sprint ook nog de sterkste voor zijn landgenoten en pakte naast leidersplaats in het algemeen klassement ook nog de etappe in San Juan

Van Persie-tribune onderwerp van discussie: "Merendeel wil andere naam"

Feyenoord reist zondag af naar het Van Donge & De Roo Stadion voor de derby tegen Excelsior en voor Robin van Persie wordt dat een bijzonder duel. De routinier begon zijn loopbaan in de jeugdopleiding van de Kralingers, voordat hij op zijn zestiende de overstap maakte naar Feyenoord. Ondanks dat hij nooit in het eerste elftal van Excelsior speelde wordt hij er wel gezien als een van de beste spelers die de club ooit heeft voortgebracht en in 2010 werd er zelfs een tribune naar de 102-voudig Oranje-international vernoemd.

Deze tribune is het onderkomen van de harde kern van de club en zij hebben inmiddels hun twijfels bij de naam van het stadiondeel. Van Persie speelde immers nooit een wedstrijd voor Excelsior en koos er daarnaast voor om niet af te bouwen bij de club waar het voor hem allemaal begon: "Het was een onderwerp bij onze laatste algemene ledenvergadering. Het merendeel van de supporters, daar aanwezig althans, heeft verzocht om een andere naam voor de tribune", reageert Theo Melgert, voorzitter van supportersvereniging Pro Excelsior, tegenover het Algemeen Dagblad .

Van Persie is daarnaast in het stadion te zien met een grote foto uit zijn Arsenal-tijd in het supportershonk. Hoewel de naamsverandering nog niet zeker is, zal er hoe dan ook iets aan deze afbeelding worden gedaan: "Of we 'm verwijderen of er iets overheen plakken is nog onduidelijk. Maar hij gaat weg", zegt Melgert daarover. Bij een deel van de supporters overheerst de teleurstelling dat Van Persie, die een jaar geleden zijn conditie nog op peil hield bij zijn oude club, niet voor Excelsior als laatste kunstje heeft gekozen.

"Dit leeft vooral bij de nieuwste generatie supporters. Ik durf niet te zeggen hoe hij hier ontvangen wordt", vervolgt Melgert. Algemeen directeur Ferry de Haan begrijpt de sentimenten, maar is voorlopig niet van plan om actie te ondernemen: "Het is misschien verstandig beleid te ontwikkelen voor dit thema. Om af te spreken wat de criteria zijn voor een al dan niet tijdelijke benoeming."

Wat voormalig directeur Simon Kelder betreft is de discussie echter 'flauwekul': "Robin is met afstand de beste ooit uit onze jeugd. Dat hij niet voor het eerste speelde, heeft alles te maken met zijn kwaliteiten. Bovendien, wie weet wordt hij in de toekomst in een andere rol nog belangrijk voor de club. De binding is er nog altijd."

Magallán en Mazraoui in lappenmand bij Ajax

Lisandro Magallán, die tegen Feyenoord als basisspeler zijn eerste minuten in de Eredivisie maakte voor Ajax sinds zijn winterse komst van Boca Juniors, kampt met een bovenbeenblessure, terwijl Noussair Mazraoui vanwege hamstringklachten zal ontbreken. "Ze kunnen beiden niet spelen. Ik denk dat Mazraoui alleen dit weekend niet kan spelen, maar voor Magallán kan het wat langer duren", aldus Ten Hag.

De keuzeheer bevestigt dat Ajax een bewogen week achter de rug heeft, na het echec tegen Feyenoord. Ten Hag geeft aan diverse gesprekken gevoerd te hebben met zijn spelers, zowel individueel als in groepsverband. Hij wenst nu weer vooruit te kijken. "Het is klaar geweest. Er zijn harde woorden gevallen, maar je kunt weleens een tegenvaller hebben. Dat moet je dan kritisch analyseren, maar daarna moet je weer verder gaan. De spelers hebben elkaar er onderling ook op aangesproken."

Ajax moest door het verlies tegen Feyenoord een flinke pas op de plaats maken in de titelrace: koploper PSV geniet met nog vijftien competitieduels voor de boeg een voorsprong van vijf punten op de Amsterdamse titelrivaal. Ajax maakte tegen zowel Heerenveen als Feyenoord een lichtzinnige indruk, erkent ook Ten Hag.

"We hebben tegen Heerenveen en Feyenoord tien doelpunten geïncasseerd. Dat is niet goed, het is zelfs slecht. Het heeft alles te maken met een bepaalde vorm van taakdiscipline. We hebben er tijdens het winterse trainingskamp in de Verenigde Staten ook voor gewaarschuwd, maar het is niet opgepikt", besluit de keuzeheer.

WK-organisator Qatar kampioen van Azië na winst tegen Japan

De voetballers van Qatar hebben voor de eerste keer de Azië Cup gewonnen. In Abu Dhabi versloeg de organisator van het eerstvolgende WK Japan met 3-1. Ritsu Doan van FC Groningen speelde het hele duel bij Japan.

Pas een paar uur voor de aftap gepland stond kreeg Qatar uitsluitsel dat het de finale mocht gaan spelen. De Verenigde Arabische Emiraten hadden namelijk protest aangetekend tegen de speelgerechtigdheid van Bassam Al Rawi (21) en spits Almoez Ali (22) in hun halve finale tegen het land. De twee wonen nog geen vijf jaar in Qatar en moeten aantonen dat een van hun ouders of grootouders uit Qatar komt, maar dat is een lastige kwestie. Er is nog niet definitief uitspraak gedaan in die zaak. Er was in ieder geval geen bezwaar om nu de finale uit te stellen. 

Na tien minuten stond het 1-0. Uitgerekend topscorer Ali wist de score te openen voor de ploeg van de Spaanse bondscoach Felix Sánchez. Voor de geboren Soedanees was het zijn negende doelpunt van het toernooi, een record. Hatim Abdelaziz en Akram Afif (strafschop) scoorden eveneens. De Japanse treffer, van Takumi Minamino, betekende pas het eerste tegendoelpunt van Qatar op het evenement in de Verenigde Arabische Emiraten. 

Brandweerman aangehouden voor meerdere brandstichtingen

Voor een aantal brandstichtingen op De Kop van Goeree is vrijdagochtend een 23-jarige man uit de gemeente Goeree-Overflakkee aangehouden door de politie. De man werkte tot zijn aanhouding als brandweervrijwilliger in het gebied. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse branden op Goeree die tussen 2017 en 2019 plaatsvonden.

In het afgelopen jaar waren er een aantal branden in loodsen en voertuigen, zoals tractoren en graafmachines in plaatsen als Stellendam en Melissant. Vanzelfsprekend zorgde dit voor veel onrust onder de bewoners van het eiland. Uitgebreid onderzoek leidde de politie naar de 23-jarige verdachte. Hij werd vanochtend aangehouden en zit voorlopig nog vast.

Skiester Vonn kondigt afscheid aan: "Het gaat écht niet meer"

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft aangekondigd dat haar carrière zo goed als voorbij is. De Amerikaanse legende zal komende week in het Zweedse Åre nog in actie komen op de super-G en afdaling tijdens het wereldkampioenschap, daarna is het gedaan.

Vonn wordt al jaren geteisterd door blessures, vooral aan haar knieeën. Keer op keer wist ze zich terug te vechten, meer dan eens won ze bijna gelijk na haar comeback weer in de World Cup. Dit keer zit dat er voor de inmiddels 34-jarige niet meer in.

Door een val in Lake Louise, waar ze zich weer blesseerde, moest ze het eerste deel van het seizoen al missen. Halverwege januari kwam ze in Cortina d'Ampezzo weer terug, maar een vijftiende en negende plek op de twee afdalingen daar boden voor de Amerikaanse al weinig hoop.

Op de super-G ging het vervolgens weer fout en haalde ze de finish niet, waarna ze al liet weten dat het wel eens klaar zou kunnen zijn. Op Facebook heeft ze nu gezegd dat er een beslissing is: op het WK in Zweden zal ze nog in actie komen, maar daarna is het gedaan.

"Ik heb het erg moeilijk met de realiteit: wat mijn lichaam vertelt komt niet overeen met wat mijn hart zegt dat ik nog zou moeten kunnen. Na vele slapeloze nachten heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik simpelweg niet meer verder kan gaan met skiën. Op het WK doe ik de super-G en afdaling nog, dat worden mijn laatste twee races", schrijft Vonn op Facebook.

Het laatste doel van Vonn was om het recordaantal World Cup-zeges van Ingemar Stenmark te verbreken. De legendarische Zweed won er 86, Vonn zal op het uitermate indrukwekkende aantal van 82 blijven steken.

Ook stond ze maar liefst 137 keer op het podium, wat alleen Stenmark (155) vaker deed - met daarbij de kanttekening dat de nog altijd regelmatig winnende Marcel Hirscher op 135 stuks staat.

In 2010 won Vonn olympisch goud op de afdaling en brons op de super-G, terwijl ze vorig jaar brons op de afdaling pakte. Verder won ze 'slechts' twee wereldtitels: in 2009 pakte ze met de afdaling en super-G de dubbel, terwijl ze ook nog drie keer zilver en twee keer brons won.

Tot slot won ze maar liefst twintig klassementen in de World Cup: vier keer het algemene klassement (2008, 2009, 2010 en 2012), acht keer het afdalingsklassement, vijf keer dat op de super-G en drie keer op de supercombinatie.

OM verwacht meer aangiftes tegen atletiektrainer Jerry M.

Op 8 januari is de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Rotterdam, een onderzoek gestart naar de 58-jarige Rotterdammer Jerry M. die jarenlang heeft gewerkt als atletiektrainer bij verschillende atletiekverenigingen in Nederland. Aanleiding voor het onderzoek waren publicaties in de media over misbruik van meisjes die op verschillende locaties en momenten atletiektraining kregen van deze man.

Het is essentieel dat de zaken zorgvuldig worden onderzocht en dat vraagt tijd. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond wil het OM toch haar bevindingen tot nu toe delen. Het onderzoek richt zich op meerdere strafbare feiten, gepleegd in Nederland alsook daar buiten, bijvoorbeeld tijdens trainingen in het buitenland. Uiteindelijk zal door het Openbaar Ministerie beoordeeld worden of er strafbare feiten zijn gepleegd en of die vervolgbaar zijn.

De afgelopen weken zijn er informatieve gesprekken gevoerd en komende tijd staan er informatieve gesprekken gepland met mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Na de gevoerde gesprekken is er één aangifte gedaan en worden er nog twee aangiftes opgenomen door de politie.

Het onderzoeksteam heeft contact opgenomen met slachtoffers van mogelijke strafbare feiten die verjaard zijn. Die slachtoffers worden in de gelegenheid gesteld om hun ervaringen te delen en krijgen ondersteuning aangeboden. Het is voor het Openbaar Ministerie en politie volkomen duidelijk dat het opnieuw bespreken van gebeurtenissen uit het verleden ingrijpend en zeer gevoelig kan zijn voor de betrokkenen en hun naasten.

NHL: Zibanejad speelt New York Rangers langs New Jersey

De ijshockeyers van de New York Rangers hebben in een lokaal onderonsje in de NHL een nipte zege geboekt. In Newark won de ploeg met 3-4 van de New Jersey Devils.

De Devils begonnen nog prima: Nico Hischier tekende al snel voor 1-0, Marcus Johansson verdubbelde de score. Twee seconden voor het einde van de eerste periode scoorde Mika Zibanejad de aansluitingstreffer, waarna hij diep in de tweede periode de gelijkmaker liet noteren.

Op aangeven van Zibanejad en Mats Zuccarello was Chris Kreider vroeg in de derde periode goed voor 2-3, maar nog binnen een minuut trok Egor Yakovlev de stand gelijk. Dat mocht niet baten: vijf minuten voor tijd stelde Zuccarello Zibanejad in staat zijn hattrick te completeren en de 3-4 eindstand op de borden te werken.

Uitslagen NHL donderdag
Bston Bruins - Philadelphia Flyers 2-3 OT
New Jersey Devils - New York Rangers 3-4
Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets 4-3

Devils - Rangers (Bron: YouTube)

Pedersen wint 5.000m, Oranje wederom naast podium

Bij de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen in het Noorse Hamar heeft Sverre Lunde Pedersen de 5.000 meter op zijn naam geschreven. De Noor reed voor eigen publiek naar 6.16,168.

De leider in de stand om de wereldbeker Alexander Rumyantsev werd met 6.19,249 tweede, maar moest die leidende positie nu afstaan aan Pedersen. De Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen werd in 6.20,446 derde.

Net als eerder vandaag op de 3.000 meter voor vrouwen slaagden de Nederlanders er niet in om een plek op het podium te bemachtigen. Marcel Bosker werd vierde met 6.20,654. De tweede Nederlander Douwe de Vries eindigde als zevende.

De Canadees Graeme Fish won vanmorgen de 5.000 meter in de B-groep. Met 6.23,387 reed hij een nieuw persoonlijk record.

NBA: James leidt Lakers bij comeback langs Clippers

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA een belangrijke zege geboekt. De rivalen van de Los Angeles Clipers werden na overtime verslagen.

Bij de Lakers keerde LeBron James na zeventien wedstrijden die hij vanwege een blessure moest missen weer terug. Dat ging prima: met 24 punten en 14 rebounds had hij een groot aandeel in de winst van de Lakers, die in het vierde kwart nog een voorsprong van veertien punten uit handen gaven, maar na overtime toch met 120-123 wonnen.

De Golden State Warriors hadden al elf duels op rij te pakken, de beste streak in de NBA dit seizoen, maar thuis ging de ploeg onderuit tegen de Philadelphia 76ers. De 26 punten en 20 rebounds van Joel Embiid hielpen de Sixers langs de Warriors, waar Stephen Curry goed was voor 41 punten.

Uitslagen NBA donderdag
Detroit Pistons - Dallas Mavericks 93 - 89
Orlando Magic - Indiana Pacers 107 - 100
Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 92 - 105
San Antonio Spurs - Brooklyn Nets 117 - 114
Golden State Warriors - Philadelphia 76ers 104 - 113
Los Angeles Clippers - Los Angeles Lakers 120 - 123 OT

Clippers - Lakers (Bron: YouTube)

Bertens wint nu wel van Pavlyuchenkova en staat in halve finale Sint-Petersburg

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Sint-Petersburg. De 27-jarige Nederlandse was in de kwartfinale in drie sets te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova: 6-2, 3-6, 6-0.

Pavlyuchenkova was een paar weken geleden nog te sterk voor Bertens in de tweede ronde van de Australian Open. Ook toen ging de wedstrijd over drie sets.

Bertens begon sterk aan haar partij tegen de Russische. Ze had al snel een 4-0 voorsprong te pakken en gaf deze niet meer af. De Nederlandse won uiteindelijk de set met 6-2. In de tweede set verloor Bertens meteen haar eerste servicegame en liep Pavlyuchenkova uit naar een 3-0 voorsprong. Bertens, nummer acht van de wereld, leek even terug te komen in de set, maar verloor bij 4-3 opnieuw haar service, waarna de Russin het op 5-3 de set uit serveerde.

Bertens herpakte zich goed en met een aantal knappe punten liep ze al snel uit naar een 3-0 voorsprong. Na een lange servicegame op de service van de Russin wist Bertens nog een break te plaatsen, waarna het verzet van Pavlyuchenkova was gebroken en won de 27-jarige Wateringse de derde set met 6-0.

In de halve finales speelt Bertens tegen de Wit-Russische Aryna Sabalenka, de nummer tien van de wereld. Van de twee onderlinge ontmoetingen wist Bertens ze allebei te winnen.

Kabinet werkt verder aan nieuw pensioenstelsel

Hervorming van het pensioenstelsel is noodzakelijk, volgens onze regering. Daarom wordt de komende maanden verder gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel. Dat moet robuuster en persoonlijker zijn en ook beter passen bij de moderne arbeidsmarkt. Om geen tijd te verliezen gaat minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid alvast aan de slag om noodzakelijke aanpassingen te doen. Hij staat daarbij open voor suggesties van bonden, werkgevers, pensioenuitvoerders en toezichthouders, zo meldt Rijksoverheid. 

Minister Koolmees werkt de komende maanden verder aan de voorbereiding van een nieuw pensioenstelsel, in lijn met eerdere afspraken uit het regeerakkoord. In een brief aan de Tweede Kamer staan tien punten om het stelsel robuuster en persoonlijker te maken. Een van die punten is afschaffing van de doorsneesystematiek. Deze manier van verdeling van de pensioenpot tussen jong en oud is verouderd en past niet meer bij de moderne arbeidsmarkt. Door afschaffing wordt de verdeling tussen jong en oud transparanter en eerlijker. Er wordt gewerkt aan nieuwe regelgeving en aan een evenwichtige overgangsregeling.

Het kabinet laat onderzoek doen wat een verstandige koppeling is tussen de levensverwachting en de AOW-leeftijd als de levensverwachting op de lange termijn verder doorstijgt. Nu is de afspraak dat als de levensverwachting een jaar stijgt, de AOW-leeftijd ook een jaar stijgt. Het Centraal Plan Bureau en het RIVM zijn gevraagd om varianten en alternatieven uit te werken.

Het kabinet komt met voorstellen om in de toekomst pensioendeelnemers meer keuzemogelijkheden te bieden. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een groener pensioen of maximaal tien procent van hun pensioen ineens opnemen. Bijvoorbeeld voor aflossing van de hypotheek of het verduurzamen van het eigen huis. Er komt een voorstel om het stelsel persoonlijker te maken en meer keuze te bieden.

Minister Koolmees wil ook zorgen dat meer werknemers pensioen gaan opbouwen. Bepaalde sectoren kennen namelijk geen gezamenlijk pensioenfonds. Ook moeten ZZP’ers vrijwillig aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Sterke elementen van het pensioenstelsel blijven bestaan, zoals verplichte pensioenopbouw, collectieve uitvoering en risicodeling, fiscale ondersteuning en voldoende ruimte voor nabestaanden- en arbeidsongeschiktheidspensioen.

Buchmann wint op knappe wijze Trofeo Andratx Lloseta, Mollema opnieuw derde

Emanuel Buchmann heeft de tweede wedstrijd van de Challenge Mallorca. In de Trofeo Andratx Lloseta kwam de Duitser van BORA-hansgrohe solo over de finish. Tim Wellens won de sprint voor de tweede plaats, voor Bauke Mollema. Voor de Nederlander was het zijn tweede derde plaats in twee dagen.

Vlak voordat de Trofeo Andratx Lloseta van start ging moest het parcours op het laatste moment nog aangepast worden. Door een aardverschuiving kon een deel van het parcours niet gereden worden, waardoor er een aanpassing moest komen. De belangrijkste klim Coll de Puig Maior op het parcours werd naar voren gehaald en de renners moesten daarna nog zeventig kilometer afleggen. Aanvankelijk zouden de renners 35 kilometer moeten afwerken na deze klim.

Vanuit de start waren er meerdere ontsnappingspogingen. Uiteindelijk reden er vier renners weg met daarbij Toms Skujiņš, de winnaar van vorig jaar. Het viertal kreeg vier minuten van het peloton. Vanuit het peloton hield Movistar alles onder controle in het peloton. Met nog 25 kilometer te gaan kwam het uitgedunde peloton aansluiten bij de koplopers.

Meerdere renners probeerden zagen hun kans. Uiteindelijk slaagde Emanuel Buchmann om een een gat te slaan. De Duitser van BORA-hansgrohe bouwde zijn voorsprong uit naar veertig seconden. In de achtergrond gingen verschillende renners in de tegenaanval, maar ze konden niet meer de aansluiting maken bij Buchmann. Voor de 26-jarige Duitser was het zijn eerste zege van het seizoen.

In de achtergrond won Tim Wellens de sprint voor de tweede plaats, vlak voor Mollema en Pieter Weening. Jesus Herrada, de winnaar van de eerste wedstrijd van de Challenge Mallorc, werd vijfde.

Doodgeboren kinderen vanaf 4 februari opgenomen in BRP

Op 3 februari treedt de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP) in werking. Hierdoor wordt het mogelijk om gegevens over kinderen die op het moment van geboorte niet meer in leven zijn op te nemen in de BRP. Dit geldt ook voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt die vermeldt dat het kind op het moment van de aangifte niet in leven was.

De technische en juridische inwerkingtreding staat gepland voor 3 februari 2019. Dat betekent dat ouders vanaf maandag 4 februari 2019 bij de gemeente van woonplaats een verzoek kunnen indienen om hun levenloos geboren kind in de BRP op te nemen. Hierdoor wordt het kind zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. Voor meer informatie kunnen ouders terecht op deze website en bij de gemeente van hun woonplaats.

De wetswijziging komt voort uit een petitie die in 2015 werd gestart door ouders die persoonlijk direct betrokken zijn bij het onderwerp. Met een akte van de burgerlijke stand wordt het feitelijke bestaan van het kind in een overheidsdocument vastgelegd. Door het vermelden van het kind in de BRP wordt er recht gedaan aan het feit dat deze kinderen voor de geboorte hebben geleefd.

VS uit kernwapenverdrag met Rusland

De VS maakt aanstalten om uit het INF-atoomwapenakkoord met Rusland te stappen. Met ingang van zaterdag is het opgeschort, aldus minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Volgens de Amerikaanse regering houdt Rusland zich niet aan de voorwaarden, en heeft het land zes maanden om in te schikken. Zo niet, dan zegt de VS het definitief op.

De uit 1987 stammende atoomwapendeal gaat over middenlange afstandsraketten, en werd destijds getekend door de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov. De Navo roept de Russen op om zich binnen de gestelde termijn "volledig en verifieerbaar" aan het akkoord te houden zodat het kan worden gered. Gevreesd wordt dat er anders een nieuwe kernwapenwedloop ontstaat.

De Navo zegt dat Rusland nieuwe kernwapens maakt die het akkoord schenden. Steen des aanstoots is de zogeheten SSC8-raket. Rusland ontkent echter dat die onder het verdrag valt, maar de Navo zegt dat Rusland verantwoordelijk is indien de deal sneuvelt.

Het INF-akkoord neemt sinds de Koude Oorlog een centrale plek in bij de beheersing van kernwapens. Het was het eerste verdrag dat een hele klasse wapens verbood: vanaf de grond gelanceerde kruisraketten met een bereik tussen de 500 en de 5500 kilometer. De Russen stellen dat de SSC8 een bereik heeft van 480 kilometer.

Er zou echter ook iets anders achter de opschorting kunnen zitten: China. Amerikaanse beambten uiten al enige tijd bezorgdheid over grote aantallen raketten die de Chinezen in Azië plaatsen. Hier kan de VS niets tegenover zetten vanwege gebondenheid aan het verdrag.

Bestuurder ME-bus krijgt fopstraf voor veroorzaken aanrijding met letsel

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een politieman veroordeeld tot een fopstrafje voor een aanrijding. Hij reed tijdens voetbalrellen op de Coolsingel in op een man. Het slachtoffer liep hierdoor ernstig beenletsel op. 

De agent is door de rechter veroordeeld tot 20 uur taakstraf, geheel voorwaardelijk. Dat is nog lager dan de Officier van Justitie eiste, die vroeg eerder 60 uur voorwaardelijk voor zware mishandeling. Dat was al fors lager dan de OM-richtlijn voor dit feit, namelijk zeven maanden onvoorwaardelijke celstraf. Met daarnaast een lange ontzegging van de rijbevoegdheid.

Op beelden van videoplatform Dumpert, die meereden in de betreffende ME-bus is te zien dat de chauffeur de man ziet en rustig op hem afrijdt. Na twee stuurbewegingen te hebben gemaakt wordt de man daadwerkelijk geraakt door de ME-bus.  De OvJ zei daar destijds over: “Een ME-bus mag niet als geweldsmiddel worden ingezet. Je mag de bus niet gebruiken om mensen omver te rijden of weg te duwen. Dat de chauffeur de ME-bus heeft gebruikt om ruimte te maken, om mensen tegen te houden is verwijtbaar gedrag. Het gaat dan vooral om de wijze waarop de verdachte tot tweemaal toe naar rechts stuurt, waardoor het slachtoffer is geraakt.”

De rechtbank acht nu bewezen dat de man onvoorzichtig heeft gereden. Maar zij weegt zwaar mee dat de man heeft verklaard nooit de bedoeling te hebben gehad de man letsel toe te brengen. Dat de man, ook volgens de agent, geen relschopper was doet er kennelijk maar zeer beperkt toe. Ook weegt de rechtbank, terecht, mee dat de man als politieagent moet optreden. Niks doen is voor hem geen optie. Al met al is volgens de rechtbank een taakstaf van 20 uur, geheel voorwaardelijk, een passende straf.

Sáblíková wint 3.000m, Visser vierde

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden langebaan in Hamar heeft Martina Sáblíková de 3.000  meter op haar naam geschreven. De Tsjechische, die haar eerste wereldbekerwedstrijd in twee jaar won, reed een winnende tijd van 4.02,177.

De Russin Natalia Voronina eindigde als tweede, Maryna Zuyeva uit Wit Rusland werd derde. Esmee Visser was de beste Nederlandse. Met 4.04,396 werd ze vierde. Melissa Wijfje werd vijfde (4:06,049) en Reina Anema  reed met 4.08,619 de negende tijd.

De 3.000 meter in de B-groep werd vanmorgen gewonnen door Joy Beune. De Nederlandse schaatsster kwam tot een tijd van 4:07.382. World Cup-debutante Aveline Hijlkema kwam met 4:16,853 minuten tot de twaalfde tijd.

Verdachte van drugshandel komt in Aston Martin naar de rechtbank

En dat valt natuurlijk op! Afgelopen week werd in de rechtbank in Dordrecht een strafzaak behandeld tegen zes mannen verdacht van drugshandel. Eén van de verdachten in deze zaak is op vrije voeten en kwam elke dag met een dure Aston Martin naar de rechtbank. Dat trok uiteraard veel bekijks.

ConfisQ
Het Integraal Afpakteam “ConfisQ” (een samenwerkingsverband tussen politie, Belastingdienst, FIOD, deurwaarders van de gemeente Rotterdam en het Openbaar Ministerie) besloot naar aanleiding hiervan een onderzoek te doen naar de verdachte. Omdat ConfisQ een samenwerkingsverband is, kan informatie binnen een dergelijk onderzoek worden uitgewisseld. Al snel bleek dat degene op wiens naam de auto staat niet het inkomen of het vermogen had om deze auto te kunnen betalen. En: hij had nog meer auto’s op zijn naam staan. Dat waren niet de minste, tussen zijn collectie zat ook een rode Ferrari.

Afpakken
ConfisQ kwam in actie en heeft de Ferrari meteen in beslag genomen. Daarnaast zijn er ook nog een Mercedes en een Audi in beslag genomen. Saillant detail: op het moment van inbeslagname werd nog geprobeerd de Ferrari snel weg te rijden via de achterzijde van de showroom waar hij geparkeerd stond. Dit is echter niet gelukt. Uiteraard heeft het team ook beslag gelegd op de Aston Martin die door de verdachte uit de strafzaak werd gebruikt.

Naar de katvanger, de man die de vier inbeslaggenomen auto’s op zijn naam had staan, loopt nog een onderzoek op verdenking van witwassen. Tegen de man die met de Aston Martin naar zitting kwam eiste de Officier van Justitie vorige week een gevangenisstraf van 6 jaar.

Verdachte van drugshandel komt in Aston Martin naar de rechtbank (Foto: Openbaar Ministerie)
Verdachte van drugshandel komt in Aston Martin naar de rechtbank (Foto: Openbaar Ministerie)

Marine onderschept ruim 2.000 kilo drugs

Het marineschip Zr.Ms. Zeeland heeft in de nacht van 28 op 29 januari, een transport met ruim 2000 kilo drugs onderschept. De onderschepping gebeurde tijdens een nachtelijke patrouille in de Caribische Zee. De verdachte pakketten met drugs en de opvarenden zijn inmiddels overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht.

Een vliegtuig van de Caribische Kustwacht detecteerde afgelopen maandag een verdacht contact op open zee. Het vaartuig viel op door het vaargedrag en de positie.. Dankzij de inzet van de NH90-helikopter, een snelle FRISC-onderscheppingsboot met aan boord een Amerikaans kustwachtteam kon de verdachte boot tot stoppen worden gebracht.

De commandant van Zr.Ms. Zeeland, kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld, is tevreden met de enorme vangst en vooral trots op de wijze hoe is samengewerkt tussen de verschillende diensten. “Al met al een zeer geslaagde actie. Door slim en goed teamwerk tussen de Kustwacht, de NH90, het team van de Amerikaanse Kustwacht en de bemanning van Zr.Ms. Zeeland is deze actie tot een succes gebracht.”

Zr.Ms. Zeeland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip is sinds december als stationsschip in het Caribisch Gebied. Zij heeft in die periode al een go fast aangehouden en daarbij een grote hoeveelheid verdacht geld aangetroffen. Ook heeft zij een drugstransport verstoord, waarbij de bemanning van een verdacht schip pakketten (vermoedelijk drugs) over boord zette.

Marineschip onderschept ruim 2000 kilo drugs  (Foto: Defensie)
Marineschip onderschept ruim 2000 kilo drugs (Foto: Defensie)Marineschip onderschept ruim 2000 kilo drugs  (Foto: Defensie)
Marineschip onderschept ruim 2000 kilo drugs (Foto: Defensie)

Skiesters Shiffrin en Vlhova delen World Cup-zege

Alpineskiesters Petra Vlhova en Mikaela Shiffrin hebben in het Sloveense Maribor allebei de World Cup-wedstrijd op de reuzenslalom gewonnen. Het duo was na twee lange runs precies even snel en deelde zo de overwinning.

Na de eerste run had Shiffrin zoals zo vaak een voorsprong in handen, dit keer bedroeg deze 0,48 seconden op Vlhova. Tessa Worley uit Frankrijk was met 0,58 seconden achterstand de enige andere die binnen een seconde bleef, hoewel dat uiteindelijk niet goed bleek voor het podium.

Na een zeer matige tweede run viel Worley terug naar de negende plek, waar Ragnhild Mowinckel optimaal van profiteerde. De Noorse stond op de zesde stek, maar schoof drie plekken naar voren en mocht zo alsnog het podium betreden.

Vlhova zette de snelste tijd neer en Shiffrin leek in haar eentje op weg naar de winst, maar op het laatste stuk leverde de Amerikaanse toch nog flink in, waardoor het duo de winst deelde. Dat is bij de vrouwen voor het eerst sinds 2015, toen Shiffrin een voorsprong weggaf en de winst moest delen met Anna Fenninger.

Opa (70) veroordeeld voor ontucht met kleindochters

De rechtbank veroordeelt een 70-jarige man uit Elst voor ontucht met zijn kleindochters van 6 en 8 jaar. Hij krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, opgelegd. Daarnaast moet hij een werkstraf van 120 uur uitvoeren. De man had beide kleindochters meerdere malen onzedelijk betast toen ze bij hem logeerden en toen hij bij ze moest oppassen.

Door zijn handelen heeft de man op een ernstige wijze inbreuk gemaakt op het gevoel van veiligheid en geborgenheid van beide meisjes. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij hiermee het vertrouwen dat kleinkinderen in hun opa moeten kunnen hebben, heeft geschaad.

Uit een rapportage van de psycholoog blijkt dat man door de gevolgen van een herseninfarct verminderd toerekeningsvatbaar is. Dit neemt de rechtbank mee in de straf. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich laten behandelen. Ook moet hij zich melden bij de reclassering. Daarnaast geldt een contactverbod met zijn kleindochters.

Politie neemt ruim 200 konijnen in beslag

De dierenpolitie heeft donderdag ruim tweehonderd konijnen bij een konijnenfokker in Ede in beslag genomen. Na meerdere controles en dwangsommen bleek gisteren tijdens een controle dat de zorg voor de dieren nog steeds onder de maat was. Om het welzijn van de dieren zijn ze gisteren allemaal in beslag genomen en nagekeken door een dierenarts. De fokker wordt binnenkort door de politie gehoord.

De politie had al meerdere meldingen gekregen over de situatie van de konijnen en was al meerdere keren bij de fokker langs geweest om de situatie te controleren. Bij verschillende controles van de dierenpolitie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bleek dat ze in vervuilde hokken zaten, in sommige gevallen zelfs zonder water en ruwvoer - wat erg belangrijk is voor de dieren. De fokker werd hierbij meerdere keren in de gelegenheid gesteld de situatie voor zijn konijnen te verbeteren. Hem werden dwangsommen opgelegd en ook heeft hij een boete gekregen.

Toen gisteren bij een herhalingscontrole van de dierenpolitie en de LID weer bleek dat de konijnen onvoldoende verzorgd werden, is besloten de konijnen in beslag te nemen. De fokker zal binnenkort als verdachte worden gehoord.

Politie neemt ruim 200 konijnen in beslag (Foto: Politie.nl)
Politie neemt ruim 200 konijnen in beslag (Foto: Politie.nl)

Vrouw probeert aanhouding te voorkomen en wordt zelf opgepakt

Afgelopen nacht hielden politieagenten een 24-jarige vrouw aan die hen belemmerde bij de aanhouding van een andere verdachte. De verdachte sloeg hierbij een van de politieagenten in het gezicht.

De agenten surveilleerden rond 01.15 uur in de Kromstraat in Delft en zagen daar dat een beveiliger van een horecagelegenheid een vrouw de toegang weigerde. De vrouw was onder invloed van alcohol en weigerde weg te gaan, ook nadat de beveiliger haar dat meerdere malen vorderde. Hierna besloten de agenten haar aan te houden voor openbare dronkenschap en liepen ze met haar richting de politieauto. De verdachte, een 26-jarige vrouw uit Den Haag probeerde zich hierbij meerdere malen los te rukken.

Bij de auto gekomen, bemoeiden zich twee andere vrouwen met de situatie waarna zij door de agenten werden gevorderd om weg te gaan. Een van de twee vrouwen luisterde hier niet naar en probeerde de aangehouden vrouw te ontzetten. Daarbij gaf zij een van de agenten een harde klap tegen haar gezicht. Hierop hielden de agenten deze 24-jarige vrouw uit Den Haag aan voor belemmering en mishandeling. De agente heeft hiervan aangifte gedaan.

Aan het bureau kreeg de 26-jarige vrouw een proces verbaal voor openbare dronkenschap. Zij werd hierna heengezonden. De 24-jarige vrouw zit nog vast en wordt door de recherche als verdachte gehoord voor de belemmering en de mishandeling van de agente.

Dronken vrouw negeert rijverbod en klapt op politieauto

Op donderdagmiddag hield de politie een 47-jarige vrouw uit Haarlem aan die dronken achterop een politieauto reed. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd. Ook zal zij een onderzoek moeten ondergaan naar haar rijvaardigheid.

Omstreeks 12:30 uur kreeg de politie melding dat een vrouw voor haar auto was gevallen op het Soendaplein in Haarlem. De vrouw zou mogelijk onder invloed van alcohol verkeren. Ter plaatse bleek de vrouw inderdaad het nodige te hebben gehad. Zij was onvast ter been en praatte warrig. De vrouw moest een blaastest afleggen waaruit duidelijk drankgebruik bleek. Om te voorkomen dat de vrouw in haar auto zou stappen en weg zou rijden, kreeg zij een rijverbod.

Omgeveer tien minuten later zag de politie de vrouw toch in haar auto rijden. De politie ging voor de auto rijden en gaf een stopteken. Dat ging niet helemaal goed. De vrouw kwam weliswaar tot stilstand, maar dat kwam doordat zij achterop de politiewagen knalde.

De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar een ademanalyse volgde. Hier blies zij 1240 ug/l. Dat is ruim vijfenhalf maal het voor haar toegestane maximum van 220 ug/l.

Resident Evil 2 Remake

Twintig jaar nadat het origineel uitkwam, mogen we weer voet zetten in het tot politiebureau omgetoverde museum van Raccoon City. Of dit het beste deel uit de serie is valt over te discussiëren, maar feit is dat Resident Evil 2 een ware klassieker is. De verwachtingen van Resident Evil 2 Remake waren dan ook torenhoog. Capcom had een gedrocht van een miskleun tot leven kunnen wekken met de remake, maar gelukkig ademt de game niets dan liefde.

Johnny Lion overleden

De Nederlandse zanger Johnny Lion, die bekend werd met het nummer 'Sophietje' (zij dronk ranja met een rietje), is gisteren overleden. De zanger, die de laatste jaren aan Alzheimer en longkanker leed, is 77 jaar oud geworden. Zijn echte naam was John van Leeuwarden.

Zijn muziekcarriëre begon in 1959 toen hij met wat schoolvrienden de band Johnny & His Jewels, later The Jumping Jewels oprichtte. De band scoorde een nummer 1 met het nummer Wheels. Na een aantal jaren besloot Lion solo te gaan. En met succes, hij scoorde direct een grote hit met 'Sophietje'. Ook scoorde hij hits met 'Alleen in Dallas' en 'Brandende liefde'.

Lion was ook bekend als journalist voor diverse tijdschriften en kranten en als columnist voor Panorama. Als acteur was hij onder andere te zien in 'Siberia' en 'Van God los'.

Benzema leidt Real Madrid naar halve finales Copa del Rey

Real Madrid heeft zich donderdagavond eenvoudig voor de halve finales van het toernooi om de Copa del Rey geplaatst. Het team van Santiago Solari was donderdagavond met 1-3 te sterk voor Girona, nadat het heenduel al met 4-2 in het voordeel van de Madrilenen was beslist. Valencia, Real Betis en titelverdediger Barcelona schaarden zich in een eerder stadium al bij de eerste vier van het Spaanse bekertoernooi.

Girona speelde een goede eerste helft, maar dat wierp niet zijn vruchten af. Keylor Navas maakte in de eerste 45 minuten enkele goede kansen van de Catalanen onschadelijk, terwijl Alex Granell in de eerste minuut zelfs de paal raakte. Karim Benzema sloeg daarentegen twee keer toe. In de 26e minuut, na een goede één-twee met Daniel Carvajal, schoot de aanvaller het leer met links in de verre hoek: 0-1.

Gorka Iraizoz was enkele minuten voor rust ook kansloos op een heerlijke inzet van Benzema: 0-2. In de tweede helft probeerde de thuisploeg terug in de wedstrijd te komen, maar zowel de arbiter als de VAR zag geen strafschop in een duel tussen Anthony Lozano en Marcelo. Girona had bovendien geluk dat een rebound van Lucas Vázquez op de paal ging.

Girona kwam twintig minuten voor tijd toch terug tot 1-2. Pedro Porro was het eindstation van een goede tegenaanval: met een laag schot gaf hij Navas het nakijken. Real Madrid gooide het duel echter al enkele minuten later definitief in het slot: Iraizoz had geen antwoord op een krachtige inzet van Marcos Llorente.

'Marcel Brands en Everton woedend over 'illegale' handelswijze PSG'

Marcel Brands is naar verluidt niet te spreken over Paris Saint-Germain. De Franse club trok op 'illegale wijze' aan één van zijn spelers bij Everton.

PSG was in de afgelopen transferperiode druk bezig met versterkingen voor het middenveld en trok uiteindelijk veertig miljoen euro uit om Leandro Paredes over te nemen van Zenit Sint-Petersburg. Als het aan de Franse koploper had gelegen was het daar echter niet bij gebleven, aangezien de club tot in de laatste uren van het transferwindow bezig was om Idrissa Gueye los te weken bij Everton.

De Daily Mirror weet echter te melden dat de handelswijze van Les Parisiens niet in goede aarde is gevallen bij Everton en diens technisch directeur Brands. De Fransen zouden meerdere illegale pogingen hebben gedaan om de speler te benaderen en mogelijk zelfs zonder goedkeuring van zijn club al een persoonlijk akkoord hebben bereikt met de Senegalees.

De bedragen die PSG bood voor Gueye kwamen daarnaast ook niet in de buurt van de 46 miljoen euro die the Toffees wensten te ontvangen. De Fransen zouden vorige week het bal geopend hebben met een bod van 24 miljoen euro en hun laatste poging een paar uur voor het sluiten van de markt bedroeg een bod van een kleine 29 miljoen euro.

Op Goodison Park heerst nu het gevoel dat PSG ‘spelletjes heeft gespeeld’ om Gueye het hoofd op hol te brengen. De Parijzenaars zouden nooit serieus van plan zijn geweest om in de buurt van de vraagprijs te komen en zouden de middenvelder daarom achter de rug van zijn club om benaderd hebben. Gueye, die nog vastligt tot medio 2022, liet Brands in een gesprek vervolgens weten te willen vertrekken, maar Everton hield uiteindelijk de poot stijf.

Lozano ontbreekt zondag tegen Fortuna Sittard

Hirving Lozano viel afgelopen weekend met een hersenschudding uit tegen FC Groningen en PSV wil geen enkel risico nemen met de aanvaller. Uit voorzorg speelt de Mexicaan komende zondag niet.

Hoewel de blessure minder ernstig is dan verwacht bericht De Telegraaf vrijdagochtend dat de Mexicaan zondag niet van de partij zal zijn als de Eindhovenaren het opnemen tegen Fortuna Sittard. Van ernstig letsel is geen sprake, maar de club is voorzichtig met de aanvaller.

Politie houdt broers aan om drugshandel en witwaspraktijken

Afgelopen maandag heeft de politie op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam twee broers (20 en 25 jaar oud) aangehouden op verdenking van handel in drugs. De politie is 's ochtends vroeg de woning binnengevallen en heeft de woning doorzocht. In de slaapkamers van de broers heeft de politie drugs, geld, dure kleding en sportschoenen gevonden.

De broers worden ook verdacht van het witwassen van geld. Tijdens het onderzoek zijn door de politie onder andere dure sportschoenen in beslag genomen. De rechter-commissaris heeft donderdagmiddag besloten dat de verdachten tenminste 14 dagen langer vast blijven zitten. Eerder werd al een familielid aangehouden in verband met mogelijke drugshandel.

Politie houdt broers aan om drugshandel en witwaspraktijken (Foto: Politie.nl)
Politie houdt broers aan om drugshandel en witwaspraktijken (Foto: Politie.nl)

Dode en zwaargewonde bij ongeval in Haarlo

Bij een ongeval in Haarlo is afgelopen nacht een 59-jarige man uit Winterswijk om het leven gekomen. Een 34-jarige man uit Luttenberg raakte zwaargewond.

Rond 03:30 uur meldden voorbijgangers een aanrijding tussen een personenauto en een bestelbus op de kruising van de Bruggertweg met de Groenloseweg. De bestuurder van de bestelbus is naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van het ongeval wordt onderzocht.

'Brexit zuigt maar we willen het toch'

De 73-jarige Geoffrey Chesters slaat al maanden blikvoer in met het oog op een mogelijke no-deal Brexit. "De Leave-campagne heeft tegen ons gelogen", zegt hij tegen The Guardian. Niettemin vinden hij en anderen uit het Noord-Engelse Crewe het toch de moeite waard ook al maakt de Brexit ze armer. Chesters stemde Leave enkel vanwege immigratie.

Het kiesdistrict Crewe & Nantwich is in handen van Labour, en Lagerhuislid Laura Smith was dinsdag een van de Labour-parlementsleden die, tegen de partijlijn in, tegen het amendement van Yvette Cooper stemde. Dat had de Brexit, gepland voor eind maart, uit moeten stellen indien premier Theresa Mays exitdeal eind februari nog steeds niet is goedgekeurd.

In het kiesdistrict stemde zestig procent Leave maar Smith niet. Bij de vervroegde verkiezingen van 2017, die waarbij May haar meerderheid vergokte, besloot Smith zich vierkant achter de uitslag van het Brexitreferendum te scharen. Ze sprak voor de stemming van dinsdag met kiezers. "Veel mensen zagen het amendement als een poging om de Brexit te frustreren", zegt ze.

Financiële crisis
De gepensioneerde Chesters wijst naar een boek dat hij aan het lezen is. Dat ligt open bij het hoofdstuk: Hoe je nog rijker kunt worden als alles de mist ingaat; het boek gaat over het overleven van een financiële crisis. "Dat is wat eraan komt", zegt Chesters, "maar het is het waard als het Verenigd Koninkrijk weer controle krijgt over immigratie. Er komen er teveel en ik wil dat het stopt."

De Leave-campagne heeft gelogen, zegt Chesters. "Ze hebben ons de feiten niet verteld, zaken verzwegen en ons bullshit wijsgemaakt. We hebben gestemd vanwege immigratie zonder te beseffen hoe arm we gaan worden. Het wordt verschrikkelijk maar we willen het toch, vanwege immigratie."

Dat sentiment hoort een Iraakse Koerd verderop bij de kapper de laatste tijd ook geregeld. "Ik was laatst in een bar, en twee aangeschoten Engelsen zeiden, 'We gaan de EU uit en daarna gaan we jou wegsturen.' Ik zei, 'Maar ik ben Brits staatsburger.' Dat ben ik al 20 jaar na uit Irak te zijn gevlucht. Maar ze zeiden, 'Maakt ons niet uit, je hebt een donkere huidskleur.' Dat soort dingen wordt ook tegen mijn dochter van 11 gezegd."

Volkstelling
Volgens een volkstelling uit 2011 is 17 procent van de bevolking van Crewe in het buitenland geboren, met 11 procent uit Oost-Europa, Malta en Cyprus.

De 28-jarige Cypriotische Shermin Hassan woont pas sinds kort in Crewe. Daarvoor zat ze in Londen waar het volgens haar lastiger te begrijpen was waarom mensen moeite hebben met immigratie. "Maar hier komen heeft geestverruimend gewerkt. Er is minder werk en wat er wel is betaalt slecht." Haar vriendin Kyan Adams werkt in een magazijn met Roemenen en Polen. "Daarvoor in de supermarkt maar die konden me maar 12 uur per week garanderen met de rest op oproepbasis."

De 59-jarige Margaret zit bij de juwelier en is ontzet over het vooruitzicht van een no-deal Brexit. Ze snapt dan ook niet dat het amendement van Cooper werd weggestemd. "De mensen die het al niet breed hebben worden het hardst geraakt door een no-deal. Die lui in de regering die geen deal willen, kennen die kant van het leven helemaal niet. Ik snap best dat het referendum gerespecteerd moet worden, maar hoe kan het nou goed zijn om dat op een manier te doen die arme mensen raakt?"

Nintendo kent goede resultaten met Nintendo Switch

Nintendo kent een uitstekend derde kwartaal van het huidige fiscale jaar. In het afgelopen kwartaal werden er 9,42 miljoen Switch-consoles verscheept en 52,51 miljoen eenheden software. Hiermee komt het totaal op 32,27 miljoen Switch-consoles en 163,61 miljoen eenheden software.

Helaas bleek dit niet genoeg om vertrouwen te houden in de doelstelling van twintig miljoen verscheepte consoles dit fiscale jaar. Nintendo heeft de doelstelling dan ook verlaagt naar 17 miljoen eenheden hardware. Momenteel staat het bedrijf op 14,49 miljoen. De doelstelling van software blijft hetzelfde: honderd miljoen. Deze wordt makkelijk gehaald, aangezien er momenteel al 94,46 miljoen eenheden software zijn verscheept.

Dit komt voornamelijk dankzij de succesvolle lanceringen van Pokémon Let's GO Pikachu & Eevee (samen goed voor tien miljoen) en Super Smash Bros. Ultimate (met 12,08 miljoen in drie weken de snelst verkopende Nintendo consolegame ooit). Ook andere titels bleven goed doorverkopen. Zo is Mario Kart 8 Deluxe de meest verkopende game met 15,02 miljoen, Super Mario Odyssey staat op 13,76 miljoen en The Legend of Zelda: Breath of the Wild staat op 11,68 miljoen (ruim 13 miljoen met de verkopen van de Wii U-versie). De rest van de million sellers van Nintendo dit kwartaal vind je in het bronartikel.

Ook heeft Nintendo voor het eerst vermeld hoeveel abonnees het nieuwe Nintendo Switch Online heeft: meer dan acht miljoen betalende gebruikers. Voor hen is Nintendo bezig met nieuwe functionaliteiten.

Nintendo Switch

Minder verliesgevende zorginstellingen in 2017

Bij zorginstellingen in de vier grootste zorgsectoren nam in 2017 het resultaat voor belastingen toe. Daarbij daalde het percentage verliesgevende instellingen. De opbrengsten namen in 2017 sterker toe dan de kosten. Wel gaven zorginstellingen meer uit aan personeelskosten, waarbij vooral de uitgaven aan uitzendkrachten toenamen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bij de vier grootste zorgsectoren was het resultaat voor belastingen in 2017 hoger dan in 2016. In 2016 werd door een cao-aanpassing de onregelmatigheidstoeslag met terugwerkende kracht over een aantal jaren uitbetaald. Dit drukte het resultaat van zorginstellingen in 2016. Bij verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen was het verschil het grootst. Waar deze sector in 2016 nog een negatief resultaat van ruim 70 miljoen euro behaalde, was er in 2017 een positief resultaat van bijna 300 miljoen euro.

Minder verliesgevende zorginstellingen
Waar in 2016 nog bijna 1 op de 3 zorginstellingen verliesgevend was, was dit in 2017 bijna 1 op de 5. Bij verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen halveerde in 2017 het percentage verliesgevende instellingen ten opzichte van 2016. Ook in de sector gehandicaptenzorg en de sector geestelijke gezondheidszorg nam het percentage verliesgevende instellingen in 2017 af. In 2016 was juist voor deze drie sectoren het aantal verliesgevende instellingen opgelopen, mede als gevolg van de cao-aanpassing.

Meer uitgaven aan uitzendkrachten
De personeelskosten namen in 2017 bij de vier grootste zorgsectoren met gemiddeld 1,7 procent toe. Vooral uitgaven aan uitzendkrachten en overige inleen groeiden relatief sterk, met gemiddeld 15,8 procent. Het aandeel van deze uitgaven in de totale personeelskosten is in 2017 verder toegenomen naar gemiddeld 6,2 procent. De lonen en salarissen namen met gemiddeld 1,2 procent minder sterk toe dan in 2016, toen dit nog gemiddeld 3,4 procent was.

Investeringen nemen bij meeste sectoren toe
De afgelopen jaren waren zorginstellingen terughoudend met investeren. In de ziekenhuissector zette die trend in 2017 door en daalden de investeringen met ruim 350 miljoen euro. Bij de andere sectoren namen de uitgaven aan investeringen in 2017 echter toe. In alle vier de sectoren namen de eigen gelden (liquide middelen) af. Volgens Intrakoop wijst dit erop dat investeringen relatief vaak uit eigen middelen worden betaald.

Minder verliesgevende zorginstellingen in 2017 (Foto ter illustratie: Pxhere)
Minder verliesgevende zorginstellingen in 2017 (Foto ter illustratie: Pxhere)

Sony verscheept in totaal ruim 94 miljoen PlayStation 4-consoles

Sony en haar PlayStation 4 blijven uitstekende resultaten boeken. In het derde kwartaal van het huidige fiscale jaar heeft Sony 8,1 miljoen PlayStation 4-consoles verscheept. Hiermee kwam het totaal uit op 94,2 miljoen consoles.

De magische grens van honderd miljoen is dus binnen handbereik. Het afgelopen kwartaal werden er 87,2 miljoen eenheden software verscheept, waarvan 37% digitaal. Het aantal abonnees van PlayStation Plus ligt op 36,3 miljoen. De verwachting voor het huidige fiscale jaar (17,5 miljoen eenheden hardware) blijft onveranderd.

PlayStation 4 is in het kalenderjaar 2018 wereldwijd gezien de meest verkochte console op de markt. In totaal ging de console 17,7 miljoen keer over de toonbank, terwijl Nintendo Switch op 17,4 miljoen stuks bleef steken. Voor Xbox One zijn helaas geen cijfers bekend.

PlayStation 4_ProShot

Inbrekers stelen sieraden terwijl man (80) as overleden vrouw uitstrooit

Vorige week dinsdag, 22 januari, ging de 80-jarige Henk Zuiderhoek uit Westervoort de as van zijn vrouw Tiny, die afgelopen september overleed, uitstrooien. Toen hij thuiskwam trof hij een ravage aan: de voordeur was geforceerd en het huis overhoop gehaald.

De buit? 220 euro en de persoonlijke sieraden van Tiny: een gouden trouwring met de inscriptie ‘Henk 16-4-61’, zilveren oorbellen met diamantjes die ze tot haar dood in had en een zilveren ketting met daaraan twee melktandjes van haar kleindochter en kleinzoon.

Mandy, de 19-jarige kleindochter van Henk, heeft onder meer op Facebook een emotionele oproep gedaan aan de inbrekers om de sieraden terug te brengen bij haar opa, voor haar part anoniem: “het adres heb je zelf al” besluit ze haar oproep.

Daarnaast is er ook aangifte gedaan bij de politie. Volgens een woordvoerder zitten ze er bovenop: "Er zijn ook brieven bezorgd in de buurt waarin om informatie wordt gevraagd. We zijn blij met alle aandacht en hopen op bruikbare tips."

Inbrekers stelen sieraden terwijl man (80) as overleden vrouw uitstrooit (Foto: Mandy)
Inbrekers stelen sieraden terwijl man (80) as overleden vrouw uitstrooit (Foto: Mandy)

Nintendo komt met Dr. Mario World

Mario Kart Tour is niet de enige Mario-game die we deze zomer mogen verwachten. Nintendo komt begin deze zomer namelijk met Dr. Mario World voor smartdevices. Deze game wordt gemaakt in samenwerking met LINE Corporation.

LINE is al langer actief in het Oosten van de wereld en haar services kennen in totaal ruim 165 miljoen maandelijkse gebruikers. Wat Dr. Mario World precies gaat bieden is niet bekend, al mogen we ervanuit gaan dat de klassieke gameplay hetzelfde blijft. De game wordt free to play met de optie tot in-game aankopen.

Politie vindt 13,2 kg crystal meth in spookwoning

Een bezoek aan een appartement aan de Kees Pijlstraat in Rotterdam, waar formeel niemand stond ingeschreven, leverde afgelopen woensdag ruim 13 kilo crystal meth en 1,2 kilo cocaïne op. De 35-jarige ‘bewoner’ werd aangehouden.

Woensdag rond 10.45 uur gingen twee agenten van Flexteam-Zuid langs bij een woning aan de Kees Pijlstraat in Rotterdam. Op het adres stond niemand ingeschreven, maar toen zij er eerder langskwamen, zagen ze toch aanwijzingen dat het bewoond werd. Toen werd er niet opengedaan toen ze aanbelden om te achterhalen wie er verbleef. Nu wel.

Kilo's drugs
De aanwezige, een 35-jarige man, verklaarde daar te wonen. Toen de agenten rondkeken, zagen ze in de keuken weegschaaltjes en verpakkingsmaterialen die gebruikt kunnen worden bij de handel in drugs. In de slaapkamer zagen ze een tas waaruit een blok stak. Omdat het herkend werd als waarschijnlijk harddrugs, hielden de politiemannen de bewoner aan.

Verder zoeken in het huis leverde 13,3 kg chrystal meth op, en 1500 euro aan bankbiljetten. Het pakket in de tas bleek na forensische testen 1,2 kg cocaïne te bevatten. De man zit vast en wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Politie vindt 13,2 kg Crystal Meth in spookwoning (Foto: Politie)
Politie vindt 13,2 kg crystal meth in spookwoning (Foto: Politie)

Brandbommengooier Turks consulaat hoort 20 maanden cel eisen

De 35-jarige man die verleden jaar zelf gefabriceerde brandbommen naar het Turks consulaat in Amsterdam zou hebben gegooid, wilde met zijn actie aandacht vragen voor de ‘Koerdische zaak’. Dat heeft de officier van justitie gisteren gezegd tijdens de inhoudelijke zitting in de Amsterdamse rechtbank. Tegen de man eiste de officier van justitie een celstraf van 20 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, voor brandstichting met gevaar voor goederen.

Uit camerabeelden blijkt dat de 35-jarige verdachte op zaterdag 11 augustus 2018 in totaal drie voorwerpen gooide in de richting van het Turks consulaat op het Amsterdamse Museumplein. Een eerste brandend voorwerp wordt in de richting van de voorgevel gegooid, het spat voor de tuin uiteen en veroorzaakt een brand. Vervolgens gooit de verdachte een tweede en een derde voorwerp in de richting van de voorgevel, daarbij zijn er geen vlammen te zien. De brandweer weet korte tijd later de brand te blussen die was ontstaan nadat het eerste voorwerp was gegooid.

Waarschuwingsschot
De gealarmeerde politie houdt in de buurt van het consulaat op aanwijzingen van een getuige de verdachte aan. Hij was geheel in het zwart was gekleed. In de ene hand hield hij een hamer vast en in zijn andere hand een mes waarmee hij wild om zich heen sloeg. Volgens een politieagent riep hij in vreemde taal enkele dingen die de agent niet begreep. Toen de verdachte op de politieagent kwam aflopen loste de politieagent een waarschuwingsschot.

Bewust gekozen
Volgens de officier van justitie heeft de verdachte bewust het Turks consulaat als doelwit gekozen. “Hij heeft een weloverwogen beslissing genomen om de zelfgemaakte brandbare en ontvlambare voorwerpen in de richting van het Turkse consulaat te gooien. Hij wilde bewust aandacht vragen voor de ‘Koerdische zaak’“, aldus de officier van justitie in haar betoog.

Geluk
Het was een geluk volgens de officier van justitie dat er geen personen aanwezig waren in of in de nabijheid van het consulaat. De 35-jarige verdachte heeft daarover gezegd dat hij heeft nagedacht over het tijdstip waarop hij het zou doen, bewust in de avond omdat er dan geen personen aanwezig zijn.

Protest
Op de zitting heeft de verdachte een bekennende verklaring afgelegd en gezegd te strijden voor de belangen van de Koerden. Hij noemt zijn actie een protest, maar meldt er direct bij dat hij het niet op deze manier had moeten doen. De rechtbank doet op 14 februari uitspraak.

Het leed dat Slowchat heet #3

Iedere ochtend is er vast wel iets waar jij je aan ergert, of wil je gewoon even de laatste roddels met de wereld delen. Misschien heb je wel een grandioos idee om het klimaatprobleem op te lossen of heb je een geniale uitvinding gedaan. 

Wil je gewoon ergens over klagen, of dat nou over het weer is, of over die collega die jou steeds probeert te verleiden, of over de vis die je vanmorgen dood in je auquarium vond: schuif aan, neem een bak koffie en brand los! 

Het leed dat Slowchat heet  (Foto: Pxhere)
Het leed dat Slowchat heet (Foto: Pxhere)

Leeftijd vluchteling belangrijk voor latere onderwijsprestaties

Hoe eerder een vergunninghouder binnenkomt, des te hoger is het behaalde opleidingsniveau. De kans om een hogeronderwijsdiploma te halen stijgt met ongeveer 3,6 procentpunt voor ieder jaar dat een vluchteling eerder aankomt. Dit blijkt uit het onderzoek 'The impact of age at arrival on education and mental health' van het Centraal Planbureau (CPB) dat zojuist is verschenen.

Ongeveer de helft van de vergunninghouders die als kind ons land binnenkomen, doet dit via gezinshereniging. Zij kunnen gebaat zijn bij een (nog) kortere duur van de asielprocedure, omdat gezinshereniging pas mogelijk is als een van hun ouders een verblijfsvergunning heeft. De kans dat deze kinderen een hogeronderwijsdiploma halen, neemt met 0,3 procentpunt toe voor elke maand waarmee de asielprocedure wordt versneld.

Het onderzoek laat zien dat het kansrijk kan zijn om de toegankelijkheid van het onderwijs te vergroten, vooral voor kinderen die op latere leeftijd het land binnenkomen. Dit kan bijvoorbeeld door de verdere inzet van schakelklassen, of door vluchtelingen onderwijs te geven op brede scholen, omdat dit de doorstroom kan bevorderen. Recent opgezette samenwerkingsinitiatieven en schakelprogramma´s sluiten hierbij aan. Hun effectiviteit is echter nog niet onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen dat de leeftijd waarop vluchtelingen binnenkomen, invloed heeft op hun geestelijke gezondheid of op crimineel gedrag.

Binnenkort andere taxatie bij import auto

De getaxeerde waarde van geïmporteerde tweedehands auto’s wordt in de toekomst onafhankelijk gecontroleerd door de RDW. Dit is een oplossing voor de praktijk waarin schade aan een geïmporteerd voertuig nu soms wordt uitvergroot of fictief opgegeven, met het doel minder BPM te betalen. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe maatregel wordt de komende tijd nog uitgewerkt met de RDW en marktpartijen.

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Steeds vaker kopen Nederlanders een gebruikte auto uit het buitenland, met name uit Duitsland. Daar is op zichzelf niets mis mee. Maar wat mij stoort, is dat er taxateurs en belastingadviseurs zijn die de regels doelbewust manipuleren om minder belasting te betalen. Met deze oplossing kunnen we dit probleem nu effectief aanpakken.”

Bij geïmporteerde tweedehands auto’s is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) afhankelijk van de waarde van de auto. Dit zorgt voor problemen, omdat er altijd discussie mogelijk is over hoeveel een auto waard is. De nieuwe maatregel houdt in dat de waarde van de auto onafhankelijk wordt gecontroleerd voordat er aangifte BPM kan worden gedaan.

De oplossing biedt de importeur van tweedehands auto’s bovendien snelheid en rechtszekerheid. Als de waarde van de auto goed wordt vastgesteld, kan het voertuig snel een kenteken krijgen zonder dat achteraf discussie over de hoogte van de BPM ontstaat. Als de waarde van de auto niet goed is vastgesteld moet straks eerst opnieuw de waarde worden opgeven, voordat belastingaangifte kan worden gedaan en de auto een kenteken krijgt. Er ontstaan hiermee meer kansen voor taxateurs om zich op basis van kwaliteit in de markt te onderscheiden.

Oplossing juridische geschillen
De nieuwe methode kan tegelijkertijd juridische geschillen beter voorkomen, omdat niet meer geprocedeerd wordt over twee verschillende waarderingen van dezelfde auto.

Op dit moment stelt de importeur een waarderapport op, en de Belastingdienst bij een controle ook. Dat kan leiden tot juridische geschillen. Door de voorgestelde maatregel wordt er alleen nog door de importeur een waarderapport ingebracht.

Uitvoering
Het voorstel heeft gevolgen voor de uitvoering, want de controleproces van de waardebepaling van geïmporteerde tweedehands auto’s wordt naar voren gehaald. De komende periode wordt dit voorstel daarom verder uitgewerkt samen met de Belastingdienst, RDW, taxateursverenigingen en andere marktpartijen. Ook voeren de Belastingdienst en de RDW nog een uitvoeringstoets uit. In de tweede helft van dit jaar zal de Kamer hierover verder worden geïnformeerd.

FOK! Wat een weer: sneeuw en treininfo

Het is bewolkt en in het midden en zuiden valt op veel plaatsen sneeuw. Deze sneeuwzone verplaatst zich in de loop van de ochtend naar het noorden en neemt daarbij in betekenis af. In totaal valt er in het noorden ca. 1 cm en 2-3 cm in het zuiden. In de middag zijn er veel wolkenvelden waar lokaal nog lichte motregen uit valt. Met name in het zuidoosten is de zon ook even te zien. De middagtemperatuur loopt in het zuidoosten op tot ca. 5°C, in het noorden blijft de temperatuur net boven het vriespunt steken. De zwakke tot matige wind komt uit oostelijke richtingen. In de ochtend staat in het Waddengebied nog een vrij krachtige oostenwind.

Vanavond en in de nacht naar zaterdag zijn er wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. Nog steeds is het plaatselijk glad door bevriezing van natte weggedeelten en door sneeuwresten. Lokaal kan er wat lichte regen of (natte) sneeuw vallen. Verder wordt het nevelig en ontstaat hier en daar mist. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, in het oosten en zuidoosten kan het bij opklaringen -3°C worden. De zwakke tot matige wind draait geleidelijk naar noord tot noordoost.

Zaterdag overdag overheerst de bewolking en kan er hier en daar nog wat lichte regen of natte sneeuw vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van iets boven het vriespunt in het oosten tot 5°C in het westen en zuidwesten van het land. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag naar noordwest.

Waarschuwing van de NS: vanwege de sneeuw vrijdag in het oosten en zuidoosten van het land, nemen NS en ProRail het zekere voor het onzekere en passen tot 10.00 uur in de ochtend de dienstregeling aan. Er rijden minder treinen in het oosten en zuidoosten, en minder Intercity’s tussen Amsterdam en Eindhoven. Toch kan sneeuwval leiden tot extra hinder voor treinreizigers. Hou rekening met langere reistijden en drukte in de trein en raadpleeg de reisplanner.

(Bron: KNMI & NS)

Schapen in de sneeuw (Foto: qltel)
Schapen in de sneeuw (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Deadlineday: Weinig spectakel op laatste dag

Het is vandaag 31 januari oftewel deadlineday. Vandaag sluit de transfermarkt in de meeste Europese landen. De eerste transfers van vandaag zijn al geweest. Maar de grootste verrassingen vinden ongetwijfeld pas plaats in de laatste uren.

Zo ging eerder vandaag Denis Suárez van FC Barcelona naar Arsenal, voor een halfjaar op huurbasis. En versterkten diverse Nederlandse clubs zich met een laatste aanwinst. 

Zo maakte Nick Kuipers de overstap van Emmen naar ADO, versterkte Empoli zich met Kevin Diks. Jeffery Bruma maakt de overstap naar Schalke 04 en NAC Breda haalde Dorian Dervite, een Franse verdediger.

Ook zijn er nog veel geruchten, in dit bericht houden we u op de hoogte tot het sluiten van de markt vanavond om twaalf uur precies.

Update 00:00 uur:
 
We zijn klaar, het zit erop. De markt is gesloten en daarmee ook dit verslag.

Update 23:45 uur:
 
Met nog een kwartier te gaan lijkt het relatief rustig te blijven, ook bij Heerenveen.

Update 23:00 uur:
 
Vitesse heeft ook nog een versterking binnengehaald. Het gaat om de Ghanese spits Dauda.

Update 22:08 uur:

Update 21.46 uur:
Raakt SC Heerenveen Kobayashi nog kwijt?


Update 20.39 uur:
Peter Crouch is de nieuwe aanwinst van Burnley. De 38-jarige voetballer komt over van Stoke City, waarmee hij vorig seizoen degradeerde naar de Championship. De boomlange aanvaller speelde eerder in zijn carrière voor Tottenham Hotspur, Aston Villa, Southampton, Liverpool, Portsmouth en Stoke City. Bij Burnley heeft hij een contract getekend tot het einde van dit seizoen.

Update 20.21 uur:
Emile Smith Rowe maakt de overstap van de Premier League naar de Bundesliga. Het Engelse talent wordt door Arsenal verhuurd aan RB Leipzig.

De middenvelder speelde dit seizoen zes wedstrijden voor de hoofdmacht van Arsenal, namelijk in de Europa League en EFL Cup. In totaal scoorde hij drie doelpunten. Arsenal hoopt dat door de verhuur Rowe meer ervaring opdoet op het hoogste niveau.

Update 19:30 uur:
 Feyenoord heeft Cuco Martina definitief binnen. Hij komt op huurbasis over van Everton.

Update 19:20 uur:

Update 19:12 uur:
Erik Pieters maakt mogelijk nog een transfer. Hij zou in gesprek zijn met het Franse Amiens. Hij speelt nu voor Stoke City FC. 

Update 18:40 uur:
 
Ruben Ligeon maakt het seizoen af bij De Graafschap. Hij wordt verhuurd door PEC Zwolle.

Update 17:40 uur:
Leandro Bacuna is de nieuwste aanwinst van Cardiff FC.

Update 17:20 uur:
Matteo Cassiera gaat van Ajax naar het Argentijnse Racing, hij wordt voor anderhalf jaar verhuurrd met optie tot koop. 

De situatie rond Vincent Jansen is in een impasse geraakt. Er zijn diverse clubs geïnteresseerd in de Nederlandse spits, maar zij bijten zich stuk op de vraagprijs van Tottenham. Naar verluid vraagt de Engelse club bijna 20 miljoen Euro voor Jansen.

Update 16:50 uur:
Cuco Martina, de verdediger die eerder onder meer bij FC Twente speelde, lijkt onderweg naar Feyenoord. Eerst voor een halfjaar op huurbasis. In de zomer wordt de overgang dan definitief.

Update 16:37 uur:
Fellaini maakt volgens de BBC de overstap naar China. Hij gaat spelen bij Shandong Luneng, de club waar ook oud-Feyenoorder Graziano Pelle speelt.

Update 16:25 uur:
N'Koudou is de nieuwe aanwinst van AS Monaco, hij komt over van Tottenham.

Excelsior heeft zich versterkt met de Duitse spits Eckert.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.