Skiester Vonn kondigt afscheid aan: "Het gaat écht niet meer"

Alpineskiester Lindsey Vonn heeft aangekondigd dat haar carrière zo goed als voorbij is. De Amerikaanse legende zal komende week in het Zweedse Åre nog in actie komen op de super-G en afdaling tijdens het wereldkampioenschap, daarna is het gedaan.

Vonn wordt al jaren geteisterd door blessures, vooral aan haar knieeën. Keer op keer wist ze zich terug te vechten, meer dan eens won ze bijna gelijk na haar comeback weer in de World Cup. Dit keer zit dat er voor de inmiddels 34-jarige niet meer in.

Door een val in Lake Louise, waar ze zich weer blesseerde, moest ze het eerste deel van het seizoen al missen. Halverwege januari kwam ze in Cortina d'Ampezzo weer terug, maar een vijftiende en negende plek op de twee afdalingen daar boden voor de Amerikaanse al weinig hoop.

Op de super-G ging het vervolgens weer fout en haalde ze de finish niet, waarna ze al liet weten dat het wel eens klaar zou kunnen zijn. Op Facebook heeft ze nu gezegd dat er een beslissing is: op het WK in Zweden zal ze nog in actie komen, maar daarna is het gedaan.

"Ik heb het erg moeilijk met de realiteit: wat mijn lichaam vertelt komt niet overeen met wat mijn hart zegt dat ik nog zou moeten kunnen. Na vele slapeloze nachten heb ik eindelijk geaccepteerd dat ik simpelweg niet meer verder kan gaan met skiën. Op het WK doe ik de super-G en afdaling nog, dat worden mijn laatste twee races", schrijft Vonn op Facebook.

Het laatste doel van Vonn was om het recordaantal World Cup-zeges van Ingemar Stenmark te verbreken. De legendarische Zweed won er 86, Vonn zal op het uitermate indrukwekkende aantal van 82 blijven steken.

Ook stond ze maar liefst 137 keer op het podium, wat alleen Stenmark (155) vaker deed - met daarbij de kanttekening dat de nog altijd regelmatig winnende Marcel Hirscher op 135 stuks staat.

In 2010 won Vonn olympisch goud op de afdaling en brons op de super-G, terwijl ze vorig jaar brons op de afdaling pakte. Verder won ze 'slechts' twee wereldtitels: in 2009 pakte ze met de afdaling en super-G de dubbel, terwijl ze ook nog drie keer zilver en twee keer brons won.

Tot slot won ze maar liefst twintig klassementen in de World Cup: vier keer het algemene klassement (2008, 2009, 2010 en 2012), acht keer het afdalingsklassement, vijf keer dat op de super-G en drie keer op de supercombinatie.