Dubbelslag voor Aancona in Vuelta a San Juan

Winner Anacona heeft de bergrit naar Alto Colorado in de Vuelta a San Juan gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Movistar was in een sprint met drie te sterk voor zijn landgenoten César Nicolás Paredes en Cristhian Montoya en neemt ook de leiderstrui over van Julian Alaphilippe.

Vroeg in de wedstrijd wisten negen renners zich los te maken van het peloton. De kopgroep van negen kreeg een voorsprong van meer dan acht minuten op het peloton. Aan de voet van de slotklim, vijftien kilometer aan een stijgingspercentage van 4,4%, was er nog maar twee minuten over, nadat Movistar zich op kop had gezet van het peloton.

Dat was het sein voor Cristhian Montoya, Gerardo Tivani en Orlando Garibay om te versnellen in de kopgroep. In het peloton trok Winner Anacona ten aanval. De Colombiaan, vaak in dienst van Nairo Quitana, kreeg César Paredes met zich mee. Op vier kilometer van de streep sloten zij aan bij Montoya, die de sterkste van de kopgroep was. Ondanks dat Paredes en Montoya ploeggenoten zijn bij Medellín was het Anacona die het tempo bepaalde.

Anacona zijn voorsprong liep op naar meer dan één minuut op klassementsleider Julian Alaphilippe, waar vooral het Belgische toptalent Remco Evenepoel het tempo erin probeerde te houden. Ze kwamen niet dichter en op drie kilometer van de streep trok Alaphilippe ten aanval. De leider in het algemeen klassement kreeg Nairo Quintana als waakhond voor Anacona met zich mee en Alaphilippe zag het kansloze van zijn actie in en liet zich weer inlopen door de eerste van het uitgedunde peloton. Het verschil tussen Anacona en de groep van Alaphilippe bleef daardoor één minuut en daardoor is Colombiaan de nieuwe leider van Movistar de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Anacona, die vernoemd is naar de Nederlandse wielrenner Peter Winnen, was in de sprint ook nog de sterkste voor zijn landgenoten en pakte naast leidersplaats in het algemeen klassement ook nog de etappe in San Juan