Tong's voetbal anekdote #4

Je hebt door de supporters warm geknuffelde voetballers. Simon Tahamata is er zo één. Een dribbelaar van 1,68 m. aan de linkerflank bij Ajax eind jaren 70 en begin jaren 80. Nog voor Robbie de Wit, Bryan Roy en Jesper Olsen was er deze Moluks-Nederlandse speler die later Belg werd.

Simon speelde om te winnen, maar dat was niet de hoofdreden. Kleine Simon speelde om te genieten en de toeschouwers te laten genieten. Genieten liet ie ons. Zijn dribbelkunsten zijn te vergelijken met die van de grootste dribbelaars van tegenwoordig. Hoewel ....Simon was natuurlijker, spontaner en indrukwekkender.

In 1979 speelde ie zijn eerste interland. In Bern, Zwitserland. Nederland-Argentinië. Was het 75-jarig bestaan van de FIFA. Kleine Simon was de beste man van het veld. Eén van de grootste spelers was van dezelfde leeftijd. Een tegenstander van Simon in die wedstrijd, ene Maradona, vroeg jaren later aan de Nederlandse pers wat er toch met die kleine man was gebeurd.
Het zou voor Simon bij 21 interlands blijven. Een mooi aantal. In deze Nederlandse voetbaltijden zou ie de eerste zijn geweest om te worden opgeroepen.

Met Ajax werd deze mooie voetballer 3 keer landskampioen, met Standard Luik won ie het landskampioenschap 2 keer.

Zelfs bij Feijenoord werd ie een publiekslieveling. Simon was met zijn dribbels en gulle lach immers van iedereen. Tegenwoordig is ie jeugdtrainer bij Ajax. Stel hem op in de A1. En wordt gescout door Manchester City.

Eén meter 68 en dribbelaar aan de linkerflank bij Ajax eind jaren 70 en begin jaren 80, Simon Tahamata (Pro Shots / Erwin Spek)
Een dribbelaar van 1.68 m. aan de linkerflank bij Ajax eind jaren 70 en begin jaren 80, Simon Tahamata (Pro Shots / Erwin Spek)