FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 februari 2018

Geld stroomt binnen voor 'held' van Parkland

Sympathisanten hebben al 140.000 dollar (bijna 113.000 euro) opgehaald voor een jongen die tijdens het bloedbad in Parkland meerdere kogels opving. De vijftienjarige Anthony Borges wordt geroemd als held, berichten Amerikaanse media.

Borges raakte gewond terwijl hij met zijn medescholieren probeerde een veilig heenkomen te zoeken. Hij was de laatste van de circa twintig jongeren die een lokaal binnengingen. De schutter raakte de tiener meerdere keren terwijl hij probeerde de deur op slot te doen. De andere scholieren in de ruimte bleven ongedeerd.

De gewonde tiener kreeg in het ziekenhuis bezoek van de lokale sheriff, die zijn hand vasthield. De politieman vond het een "eer"om Borges te ontmoeten, schreef het korps op Twitter. Ook andere mensen waren onder de indruk: in drie dagen tijd maakten 5384 mensen geld over om zijn behandeling te bekostigen.

Geld stroomt binnen voor 'held' van Parkland
Geld stroomt binnen voor 'held' van Parkland (Foto: ANP)

SP: inzet sleepwetreferendum is democratie

Het aanstaande referendum over extra bevoegdheden voor de inlichtingendiensten is ook een referendum over de democratie, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. Een stem tegen de sleepwet, zoals ze de wet noemt, zou een stem zijn "vóór het referendum en vóór onze democratie".

Marijnissen trapte met dat pleidooi de campagne af voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, die samenvallen met het misschien wel laatste raadgevend referendum. Het kabinet wil het referendum afschaffen en zet daar vaart achter. Dat steekt Marijnissen, die stelt dat "we niet mogen accepteren dat een democratisch recht wordt afgepakt".

Nederland wordt volgens Marijnissen "bestuurd door carrièrepolitici die leven in hun eigen wereld, met hun eigen regels en hun eigen moraal". In Den Haag regeert volgens haar de leugen, wat nog maar eens zou blijken uit de affaire rond minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

Marijnissen, die dankzij hologramtechniek in vier steden tegelijk op het podium leek te staan, hamerde verder op extra agenten en politiebureaus.

SP: inzet sleepwetreferendum is democratie
SP: inzet sleepwetreferendum is democratie (Foto: ANP)

Actrice uit zaal gezet bij Holleeder-proces

Actrice Marit van Bohemen is maandag uit de rechtbank in Amsterdam gezet waar zij het Holleeder-proces volgde. De actrice had geluidsopnamen gemaakt van de stem van Holleeders zus Sonja en dat mag niet.

Van Bohemen speelt de zus van Holleeder in een zesdelige dramaserie die RTL laat maken op basis van de bestseller Judas, die is geschreven door Astrid Holleeder. RTL meldt dat het een zesdelige serie wordt op Videoland.

"Ik was me van geen kwaad bewust", aldus Marit van Bohemen in een reactie op het incident. ,,Ik was naar de rechtbank - een plek waar ik echt nog nooit ben geweest - gegaan om me te verdiepen in de stem en het Amsterdamse accent van Sonja Holleeder. Dit ter voorbereiding van mijn rol. Toen ik daar zat besloot ik een kort stukje op te nemen met mijn gsm. Wist ik veel dat dat niet mag in een rechtbank. Ik werd vrijwel direct aangesproken door een rechtbankmedewerkster. Die vertelde mij dat wat ik had gedaan ten strengste verboden is", zo zei ze tegen het AD.

De opname is gewist.

Actrice uit zaal gezet bij Holleeder-proces
Actrice uit zaal gezet bij Holleeder-proces (Foto: ANP)

De Vrij gaat op zoek naar een nieuwe club

Stefan de Vrij is aan zijn laatste maanden bij Lazio bezig. De 26-jarige verdediger gaat zijn aflopende contract in Rome niet verlengen.

Sportief directeur Igi Tare heeft dat maandagavond gezegd tegen Mediaset. "Onze wegen gaan in juni scheiden. De onderhandelingen over een nieuw contract zijn beëindigd." De Vrij was al enige tijd met zijn club in gesprek, maar dat heeft dus niet tot een akkoord geleid.

De laatste maanden werd De Vrij al eens gelinkt aan clubs als Barcelona, Internazionale, AC Milan en beide clubs uit Manchester. Waar de Oranje-international naartoe gaat, is nog niet duidelijk. Lazio hoopte dat hij voor een jaar wilde bijtekenen, met een vastgelegde transfersom in het nieuwe contract van 25 miljoen euro.

La Repubblica meldde onlangs echter dat de zaakwaarnemers van De Vrij liefst 20 procent van dit afkoopsom wilden hebben. Daar stemde Lazio niet mee in. De Italianen namen hem in de zomer van 2014 over van Feyenoord. In totaal speelde De Vrij tot nu toe bijna honderd wedstrijden voor zijn huidige club.

Op doping betrapte curling-speler: "Ploegmaat heeft dat middel in mijn drankje gedaan"

De curling-speler Alexander Krushelnitsky die tijdens de Winterspelen in Pyeongchang op het verboden geneesmiddel meldonium betrapt werd geeft een ploegmaat de schuld. Volgens de Rus heeft een landgenoot het middel in zijn drankje gedaan tijdens een trainingskamp kort voor het begin van de Winterspelen.

Krushelnitsky die samen met zijn vrouw Anastasia Brysgalova het brons won in het gemengd dubbel is inmiddels afgereisd naar Seoul. In de Koreaanse hoofdstad zal de B-staal van de Rus onderzocht worden. Volgens coach Dimitri Melnikov heeft zijn pupil tot 2016 meldonium gebruikt maar is daarmee gestopt toen het verboden werd.

Volgens Krushelnitsky zelf heeft een andere Russische curling-speler die niet geselecteerd werd voor de Winterspelen op een trainingskamp in Japan meldonium in zijn drankje gedaan. De Russische Federatie onderzoekt inmiddels deze beschuldiging.

Volgens het internationale sporttribunaal TAS is er nog geen datum afgesproken wanneer Krushelnitsky gehoord zal worden. Indien de Rus schuldig wordt bevonden riskeert hij een schorsing en het verlies van de derde plaats. Het brons gaat in dat geval naar het team van Noorwegen.

Koerden: geen deal gesloten met Assad-regime

De Koerdische YPG-milities in het noordwesten van Syrië ontkennen dat ze een deal hebben gesloten met de Syrische machthebbers. "We hebben het Syrische leger alleen opgeroepen de grenzen te komen beschermen", zei een YPG-woordvoerder tegen persbureau Reuters. "Er is geen sprake van een overeenkomst. "

Het Syrische staatspersbureau Sana berichtte eerder dat het Syrische regime van Bashar al-Assad troepen stuurt naar de regio Afrin, waar de Turkse strijdkrachten bezig zijn met een offensief. De Syrische regeringstroepen zouden de Koerden moeten bijstaan.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag waarschuwde volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu dat het "rampzalige gevolgen voor de regio" zal hebben als het Syrische regime troepen stuurt om de YPG te steunen. Hij trok ook het bericht van Sana in twijfel. "Dit nieuws is niet bevestigd door de officiële autoriteiten", benadrukte de vicepremier.

Koerden: geen deal gesloten met Assad-regime
Koerden: geen deal gesloten met Assad-regime (Foto: ANP)

Guardiola bezocht Wenger: "Hij wilde voor Arsenal spelen"

Arsène Wenger heeft onthuld dat Pep Guardiola ooit bij hem op de stoep stond toen de Spanjaard zelf nog voetbalde.

Beide managers komen elkaar komende zondag tegen in de finale van de League Cup tussen Arsenal en Manchester City. Hun eerste ontmoeting is dus al een tijd geleden. "Ik heb hem een paar keer gesproken. Hij kwam in zijn tijd als speler ooit naar mijn huis, omdat hij voor Arsenal wilde uitkomen", zei Wenger tegenover beIN Sports.

Wanneer dat gebeurde, is niet duidelijk. De 47-jarige Guardiola speelde jaren voor Barcelona, waarna hij in de nadagen van zijn carrière kort uitkwam voor Brescia, AS Roma, Al-Ahli en het Mexicaanse Dorados. Zondag kan de coach met Manchester City de eerste van vier mogelijke prijzen winnen die zijn elftal dit seizoen kan pakken.

Arsenal moest de laatste jaren genoeg nemen met drie FA Cups en driemaal de Community Shield en Wenger heeft dan ook veel respect voor zijn collega. "Ik vind dat Pep het de laatste jaren beter heeft gedaan dan ik. Hij heeft geweldige ploegen erg goed gecoacht en ik heb respect voor zijn werk. Hij heeft een duidelijke visie en een positieve spelopvatting. Dat is heel belangrijk."

FOK! Wat een weer: regen, morgen droog en zon

Vanavond is het op de meeste plaatsen bewolkt en in het westen valt eerst nog lichte (mot)regen. De wind is zuidoost, zwak tot matig.

Vannacht is het droog en klaart het van het noordoosten uit steeds meer op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -5°C plaatselijk in het noordoosten tot +3°C in het zuidwesten. In het noorden kan mogelijk nog een enkele mistbank ontstaan. De wind draait naar een oostelijke richting en is zwak tot matig.

Dinsdag overdag zijn er in het westen en zuidwesten nog enkele wolkenvelden, elders schijnt de zon volop. Het blijft overal droog. De maxima liggen rond 6°C. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mist... (Archief-foto Disbatch)
Mist... (Archief-foto Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wolfsburg-trainer Schmidt stapt op

VfL Wolfsburg moet op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. Martin Schmidt heeft zijn contract namelijk ingeleverd.

De 50-jarige Zwitser was pas sinds september trainer van Wolfsburg, dat momenteel tegen degradatie vecht. Toch komt het besluit van Schmidt voor de clubleiding onverwacht. "We respecteren zijn vastberaden beslissing, al stelt die mij wel teleur. Martin was onze Wunschtrainer", reageert sportief directeur Olaf Rebbe op de officiële website van Wolfsburg.

Onder leiding van Schmidt, die Andries Jonker opvolgde, wonnen Die Wölfe maar drie wedstrijden. Het elftal moet alles op alles zetten om niet uit de Bundesliga te degraderen. Rebbe: "We hadden die doelstelling graag met Martin willen bereiken, maar konden hem niet op zijn besluit doen terugkomen."

Wolfsburg, dat afgelopen weekend van Bayern München verloor (1-2), heeft de training van dinsdag verzet naar 16:00 uur. Waarschijnlijk staat assistent-coach Stefan Sartori dan voor de groep. Komende vrijdag speelt de ploeg een belangrijke uitwedstrijd tegen 1. FSV Mainz 05, dat maar één puntje minder heeft.

NASCAR start met Daytona 500 vol grote crashes

Op de Daytona International Speedway is zondag het NASCAR-seizoen zoals te doen gebruikelijk afgetrapt met de Daytona 500, een van de grote races in de autosportwereld.

Samen met de Talladega Superspeedway is Daytona een van de twee banen waar met uitlaatrestricties gereden wordt, om de snelheden enigszins binnen de perken te houden, maar toch zien we er vaak stevige crashes en dat was ook dit keer het geval. 

Aan het einde van de eerste stage van zestig ronden werd flink om de winst in de soort tussensprint gevochten en dat ging natuurlijk fout. Ryan Blaney (#12) probeerde Ricky Stenhouse Jr (#17) aan te vallen, maar die blockte behoorlijk.

Stenhouse kreeg een miniem tikje van Blaney, hield nog net de controle over zijn auto, maar begon zo wel een domino-effect achter zich. Erik Jones (#20) was het eerste slachtoffer, en onder meer ook Daniel Suarez en Jimmie Johnson zagen hun race er tot een einde komen.

De eerste flinke crash van de race (Bron: YouTube)

Halverwege de race ging het weer fout en weer was Blaney erbij betrokken, wederom zonder schade. Brad Keselowski duwde Chase Elliott, die tegen Blaney aan kwam, maar het was Elliott die hard de muur in ging.

Onder meer Danica Patrick werd meegenomen, en voor de enige dame in het veld eindigde haar laatste NASCAR-race zo op treurige, maar karakteristieke wijze: crashend, en zoals zo vaak volkomen buiten haar schuld om.

Halverwege gaat het weer fout (Bron: YouTube)

Met een ronde of drie te rijden was de spanning op het hoogtepunt en uiteraard ging het dan ook weer fout. Het begint eentonig te worden, maar wéér was Blaney bij de situatie betrokken, die dit keer Kurt Busch de rondte in tikte.

Dat veroorzaakte een kettingreactie waarbij onder meer ook het einde van de race kwam voor Alex Bowman, die de gestopte Dale Earnhardt Jr vervangt en gelijk al grote indruk maakte met een sterke race.

Na een korte onderbreking was het tijd voor de herstart en de overtime, waarin de race beslist werd. Aric Almirola leek de verrassende winnaar te worden, maar Austin Dillon tikte hem in de laatste ronde de muur in en het was Dillon die zegevierde.

Het was overigens een zeer bijzondere zege: Dillon rijdt namens het team van Richard Childress Racing in de #3, en dat is de auto waarmee de legendarische Dale Earnhardt Sr precies twintig jaar eerder zijn enige Daytona 500-zege boekte. 

De chaotische slotronde (Bron: YouTube)

Ook voor Dillon zelf was het bijzonder: in 2015 kwam hij nog ongeschonden uit deze gigantische crash (Bron: YouTube)

"Tottenham kan de Champions League winnen"

Tottenham Hotspur speelde vorige week met 2-2 gelijk tegen Juventus en Lucas Moura heeft veel vertrouwen in een goede afloop.

In de achtste finales werd Tottenham Hotspur in de Champions League gekoppeld aan Juventus. Het eerste duel tussen beide ploegen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Over twee weken volgt de return. Dan komt Juventus op bezoek in Londen.

Lucas, die afgelopen winter de overstap van PSG naar Tottenham maakte, heeft veel vertrouwen in zijn ploeg. "De Champions League is het zwaarste toernooi, maar ik denk dat wij de kwaliteiten hebben om het te winnen", vertelde Lucas tegenover Engelse media.

"Je moet altijd positief denken en hard werken. Ik denk dat we het uit tegen Juventus goed gedaan hebben. Ik ben erg blij met mijn nieuwe team. Ik geloof in het team en ik ben erg onder de indruk. We mogen dromen van de Champions League", aldus Lucas.

The Cranberries gaan album afmaken

Na het plotselinge overlijden van hun leadzangeres, heeft de Ierse rockband The Cranberries besloten om hun laatste gezamenlijke album alsnog af te maken. Dolores O'Riordan overleed vorige maand, haar band zegt op Facebook het album als eerbetoon aan haar af te maken.

Het nieuwe album van The Cranberries was volop in de maak toen O'Riordan op 15 januari dood werd gevonden in haar hotelkamer in Londen. Tegen die tijd had ze al heel wat nieuwe nummers opgenomen. De overige bandleden gaan het album afmaken, want dat is volgens hen is wat ze zou hebben gewild. Hoe het verder gaat met de band is onduidelijk. In hetzelfde bericht op Facebook zeggen de artiesten de komende maanden per evenement te bepalen hoe verder te gaan.

De doodsoorzaak van de Ierse zangeres is nog onbekend. Volgens People worden de resultaten van de lijkschouwer niet voor april verwacht. De politie meldde al eerder dat ze in ieder geval niet onder verdachte omstandigheden is overleden.

The Cranberries gaan album afmaken
The Cranberries gaan album afmaken (Foto: BuzzE)

Milligan: "Ze praten ongelooflijk over Van Marwijk"

Mark Milligan kijkt uit naar de samenwerking met Bert van Marwijk bij de nationale ploeg van Australië nadat hij goede dingen gehoord heeft.

De 65-jarige trainer slaagde er met Saoedi-Arabië in om zich te plaatsen voor het WK van komende zomer in Rusland, maar wist geen overeenkomst te bereiken over een nieuw contract en werd in januari vervolgens aangesteld als bondscoach van Australië.

"Ik denk dat het heel belangrijk was dat we een coach met een dergelijke reputatie hebben aangesteld", vertelt Milligan, middenvelder van Al Ahli, in gesprek met The Asian Game. "Ik heb de afgelopen weken veel geluk gehad om in Saoedi-Arabië te horen hoe positief ze over hem praten."

"Ze spreken ongelooflijk over hem en natuurlijk wat hij heeft bereikt met al zijn teams en ook op het niveau van het WK. Ik denk dat het belangrijk is om niet alleen een coach met zijn ervaring te hebben, maar ook een coach met zijn soort successen."

VN-baas wil regels voor cyberoorlogen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties pleit voor internationale afspraken over digitale oorlogvoering tussen landen. Het is volgens VN-baas António Guterres onduidelijk of bestaande verdragen iets te zeggen hebben over zulke conflicten.

Guterres zei tijdens een toespraak in Lissabon ervan overtuigd te zijn dat de volgende oorlog niet begint met "artilleriebeschietingen of luchtaanvallen", maar met "een enorme cyberaanval". Die is volgens de VN-baas vermoedelijk niet alleen gericht tegen militaire doelen, maar kan bijvoorbeeld ook de elektriciteitsvoorziening platleggen.

De secretaris-generaal stelde dat de Verenigde Naties kunnen helpen bij gesprekken tussen betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld wetenschappers en regeringen. Zij zouden regels moeten opstellen die garanderen dat conflicten waarin informatietechnologie een rol speelt, een "humaner karakter"krijgen.

VN-baas wil regels voor cyberoorlogen
VN-baas wil regels voor cyberoorlogen (Foto: BuzzT)

Telstar licht opties in contracten van negen spelers

Telstar heeft de opties in de contracten van liefst negen spelers gelicht. "Door deze verlengingen vroegtijdig te regelen kunnen wij de ingeslagen weg continueren", zegt technisch directeur Piet Buter. De Witte Leeuwen uit Velsen-Zuid staat momenteel vijfde in de Eerste Divisie en is op weg om de nacompetitie te halen. 

Waar het bij Telstar altijd de vraag is was er aan het seizoen zullen beginnen, is er nu al een redelijke selectie vastgelegd voor het komende seizoen. De optie in de contracten van Rody de Boer, Jerdy Schouten, Anass Najah, Elso Brito, Rodny Cabral, Shaquill Sno, Donny van Iperen, Toine van Huizen en Jasper van Heertum zijn gelicht, waardoor hun contract automatisch met één jaar is verlengd. Mochten de spelers toch vertrekken, dan kan Telstar in ieder geval een transfersom vragen. 

De Boer, Schouten, Najah, Brito, Cabral, Sno en Van Heertum maken sinds de zomerstop deel uit van de selectie van trainer Mike Snoei. Donny van Iperen en Toine van Huizen spelen al langer bij de club in dienst bij Telstar. "De komende periode zullen wij met meer spelers in gesprek gaan over hun toekomst", besluit Buter

SociOlympics dag 13, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

Wederom een medailleloze dag voor Nederland. Wel ontvingen diverse sporters mét een medaille hun medaillebox. En we moeten zeggen; deze ziet er fraai uit.

Er waren wel enkele prijsuitreikingen vandaag. Zo kreeg Zweden een gouden medaille, maar niet iedereen was op de hoogte van hun volkslied.

Voetballer Hakon Lorentzen keek ontspannen toe hoe zijn broer Håvard aan de andere kant van de wereld het goud pakte op de 500 meter.

Het was vandaag de dag van de nipplegate bij het ijsdansen.

Guus Hiddink is nog steeds mateloos populair in Zuid-Korea na zijn huzarenstukje op het WK van 2002. Dat levert Nederlanders nog wel eens wat voordeeltjes op.

Onze Zwitserse freestyleski-vrienden kenden een mindere dag. Gelukkig hebben ze hun mascotte nog.

Er zijn een hop robots acties in Pyeongchang. Het zal niet lang duren voordat ze daadwerkelijk meedoen aan de Spelen, maar voor nu hebben ze nog een dienende rol.

Het einde bij de tweemansbob was close, erg close zelfs!

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je olympische droom te verwezenlijken.

Eerder lieten we al een mooie trainingsvorm zien. Zo ook vandaag. Dit moet de optimale voorbereiding zijn voor de big air competitie.

Zo wordt de hele wereld beetje bij beetje meer curlingfan!

Zeker met scores als onderstaand!

In Nederland doen we er niet zo moeilijk over, maar in andere delen van de wereld is het nog wel een 'big-deal'.

En we sluiten af met een mooi nieuw familiekiekje van mascotte Soohorang.

 

Family moment. 🌞 #soohorang #pyeongchang2018 #olympics

Een bericht gedeeld door The Olympic Games (@olympics) op18 Feb 2018 om 11:09 (PST)

Britse internetmisbruiker krijgt 32 jaar cel

Een Britse academicus is veroordeeld tot 32 jaar cel voor het afpersen van tientallen mensen. Matthew Falder (29) dwong zijn slachtoffers zichzelf te filmen terwijl ze vernederende en traumatiserende taken uitvoerden. Het ging onder meer om het eten van hondenvoer en het aflikken van een toiletbril, berichten Britse media.

De man deed zichzelf op internet voor als een vrouwelijke artiest. Hij vroeg mensen om naaktfoto's die hij zogenaamd wilde gebruiken bij het maken van kunstwerken. Falder gebruikte die beelden in werkelijkheid om zijn slachtoffers af te persen. Ook plaatste hij verborgen camera's in openbare toiletten.

Falder was actief op het zogeheten dark web, waar hij lid was van gemeenschappen waar beelden van misbruik werden gedeeld. Hij liep uiteindelijk tegen de lamp na internationaal onderzoek. De man bekende schuld aan 137 strafbare feiten, die betrekking hadden op 46 mensen. Sommige slachtoffers hadden geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Britse internetmisbruiker krijgt 32 jaar cel
Britse internetmisbruiker krijgt 32 jaar cel (Foto: ANP)

Zes aanhoudingen bij drugsactie

Politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst zijn sinds de vroege ochtend in de regio Geldrop en Helmond bezig met een actie tegen een groepering hennepcriminelen. Inmiddels zijn zes verdachten in de leeftijd van 26 tot 51 jaar oud aangehouden die worden verdacht van hennepteelt en -handel en witwassen.

De zes verdachten werden direct aan het begin van de actie rond 05.00 uur opgepakt. Het onderzoek richt zich op een groot aantal panden, waaronder de woningen van verdachten. Deze onderzoeken gaan waarschijnlijk een groot deel van de dag in beslag nemen.

Update 18.25 uur
De politie heeft onderzoek gedaan in de woningen van de zes verdachten, daarbij zijn in twee woningen installaties voor illegaal stroom aftappen gevonden. Verder zijn er acht loodsen, opslagplaatsen en een sportschool doorzocht verspreid over Geldrop, Helmond, Eindhoven, Asten, Deurne, Aarle-Rixtel, Aalst in Gelderland en Venlo. Hier werden grote aantallen plantenbakken, lampen, voedingsstoffen, schakelborden en ventilatoren gevonden.

In Venlo is bij een mogenlijke betrokene grote hoeveelheid administratie en gegevensdragers inbeslag genomen. Deze worden nader onderzocht door de financiële recherche en belastingdienst. Er bestaat het vermoeden dat er miljoenen zijn verdient met deze hennephandel. Wegens mogelijk met crimineel handelen verkregen goederen werden er ook 30 voertuigen, waaronder een paardenwagen, inbeslag genomen.

Een van de verdachten bezit behoorlijk wat bedrijven en onroerendgoed, daarom is er ook beslag gelegd op tien panden.

Zes aanhoudingen in drugsactie (Foto: stockfoto politie.nl)
Zes aanhoudingen in drugsactie (Foto: stockfoto politie.nl)

Na Kaag wil ook Kamer naar Saudi-Arabië

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) is maandag door de Saudische koning Salman ontvangen. De Tweede Kamer wil binnenkort zelf poolshoogte gaan nemen in het conservatieve koninkrijk. De Commissie Buitenlandse Zaken bekijkt een reis tijdens het meireces. ,,Een serieuze optie", aldus een Kamerlid.

Het is de eerste reis van Kaag als minister van Buitenlandse Zaken. De trip stond al op de agenda van haar voorganger Halbe Zijlstra. Die trad vorige week af omdat hij had gelogen over een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. Kaag - decennia actief als diplomaat in het Midden-Oosten - reist hierna nog naar Oman en Iran.

Kamer en kabinet zijn de afgelopen jaren zeer kritisch geweest over Saudi-Arabië. Vooral de rol die het land speelt in Syrië en Jemen en de mensenrechtensituatie leidden tot scherpe kritiek. Vorig jaar maart haalde een motie van de SP om de verkoop van wapens aan de Saudiërs te verbieden net geen meerderheid in de Kamer. D66 steunde de motie.

President

In Riyad sprak Kaag ook met de voor Houthi-rebellen gevluchte president Abd-Rabbu Mansour al-Hadi van Jemen. Met steun van Saudi-Arabië probeert hij terug aan de macht te komen. Daarbij vallen veel doden. Het land is door de Saudiërs afgesloten van humanitaire hulp. Dat leidt tot honger en epidemieën . ,,Verbetering van de humanitaire situatie is bittere noodzaak", twitterde Kaag na het gesprek.

,,Ik heb grote zorgen over de mensenrechtensituatie en de rol van de Saudiërs in Jemen", zegt Bram van Ojik (GroenLinks). Hij hoopt dat de minister dat in ,,niet mis te verstane woorden" aan de orde bij de Saudiërs. Joël Voordewind (ChristenUnie) wil Kaag donderdag tijdens een gepland debat vragen naar de reis.

Na Kaag wil ook Kamer naar Saudi-Arabië
Na Kaag wil ook Kamer naar Saudi-Arabië (Foto: ANP)

'Orgaanoogst' stagneert dankzij donorwet

Het donorregister functioneert tijdelijk als peilinstrument om het effect van de nieuwe donorwet van Dodelijk66 te meten. Uit de afgelopen zes dagen blijkt dit vooral een negatief effect te hebben. Bijna 100.000 nieuwe nee's zijn er geregistreerd tegenover een schamele 26.000 ja's.

Daarmee lijkt Pia Dijkstra's donorwet precies het omgekeerde te bewerkstelligen van wat het doel was namelijk meer, meer, meer organen oogsten. Eerder bleek D66 al dodelijk te zijn voor referenda, wat jammer is. Misschien was het beter geweest om een referendum over deze wet te houden.

PSV niet akkoord met schikkingsvoorstel Lozano

PSV en Hirving Lozano zijn niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de KNVB. De aanklager wil hem drie duels schorsen.

Lozano moest afgelopen weekend het veld vroegtijdig verlaten toen PSV het opnam tegen Heerenveen. In de eerste helft kreeg de Mexicaan een rode kaart voor een slaande beweging richting Lucas Woudenberg van Heerenveen.

Inmiddels heeft de bond een schikkingsvoorstel gedaan. "De aanklager deed Lozano een voorstel van drie competitie-, play-off- of bekerwedstrijden uitsluiting van het eerste elftal van zijn club", meldt de KNVB. PSV is niet akkoord gegaan met het voorstel.

Mocht de aanklager bij de beslissing blijven, dan mist Lozano de wedstrijden met Feyenoord, FC Utrecht en Willem II. De international kreeg ook tijdens de uitwedstrijd met Heerenveen een rode kaart.

PSV niet akkoord met schikkingsvoorstel Lozano (Pro Shots / Thomas Bakker)
PSV niet akkoord met schikkingsvoorstel Lozano (Pro Shots / Thomas Bakker)

"PSV kan niet tippen aan dit Ajax"

Ajax heeft een achterstand van vijf punten op PSV, maar Bram van Polen vindt dat de Amsterdammers beter spelen dan de koploper van de Eredivisie.

Van Polen nam het zondag met PEC Zwolle op tegen Ajax. De thuisploeg verloor met een minimale score (0-1), maar Van Polen was behoorlijk onder de indruk van Ajax. De verdediger vindt de Amsterdammers verder dan PSV.

"Tegen PSV hadden we het gevoel dat er veel meer in had gezeten, vandaag niet", vertelde Van Polen tegenover De Stentor. "Bij vlagen zijn we ondersteboven gevoetbald. Het verschil in kwaliteit tussen de top van Nederland en de clubs daaronder werd hier wel even heel duidelijk gemaakt. Ajax was zó veel sterker dan wij."

"Ik ben nooit tevreden met een nederlaag, maar soms heb ik er vrede mee. Ja, dit Ajax is echt de beste ploeg van Nederland. Daar kan PSV niet aan tippen. We hadden geluk dat Ajax ons in leven hield door de 0-2 niet te maken, anders was de score misschien nog wel veel hoger opgelopen. We kregen er geen grip op."

Schaars langer speler van Heerenveen

Stijn Schaars speelt ook volgend seizoen in het shirt van Heerenveen. Het contract van de middenvelder is met een jaar verlengd.

De oud-international was bij Heerenveen in bezit van een aflopend contract, maar de club heeft de optie in het contract gelicht en kan nog een jaar beschikken over Schaars. De routinier ligt nu tot de zomer van 2019 vast, zo meldt de club op de officiële website.

"Waar je in Nederland al snel oud bent, ben je in het buitenland een zeer ervaren speler", vertelt technisch manager Gerry Hamstra. "Daarom zijn wij hartstikke blij en trots dat we een gelouterde speler als Stijn Schaars, met een geweldige staat van dienst, in het Abe Lenstra stadion hebben lopen."

"Hij is ontzettend belangrijk voor ons, zowel op het veld als in de organisatie. We zijn blij dat we ook komend seizoen gebruik kunnen maken van zijn kwaliteiten en ervaring", aldus Hamstra over de oud-speler van PSV.

Rusland investeert in zoektocht leven op Mars

Moskou wil de komende jaren zo'n 90 miljoen euro investeren in het Europees-Russische onderzoeksproject ExoMars. Met het project zoeken het ruimtevaartagentschap Roskosmos en zijn Europese partner ESA naar sporen van leven op de Rode Planeet. Het grootste deel van de investering staat gepland voor 2019 en 2020, meldde het persagentschap Interfax maandag.

Al in oktober 2016 hebben beide organisaties een sonde in een baan rond Mars gebracht. De verwachting is dat deze medio maart gereed is met de laatste manoeuvres om een analyse van de atmosfeer te beginnen. De hoofdfase van het project is in 2020. Dan staat een vlucht naar Mars op het programma.

Rusland investeert in zoektocht leven op Mars
Rusland investeert in zoektocht leven op Mars (Foto: ANP)

Kremlin: aanklachten VS zonder enig bewijs

Het Kremlin heeft maandag Amerikaanse beschuldigingen over de presidentsverkiezingen in de VS van de hand gewezen. De aanklachten, van de Amerikaanse speciale aanklager Robert Mueller, bevatten geen enkel bewijs dat Rusland zich met die campagne heeft bemoeid, luidt de verklaring. Mueller onderzoekt al enige tijd Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Een woordvoerder van het Kremlin zei op een persbijeenkomst dat de beschuldigingen oneerlijk en ongefundeerd waren. In Muellers aanklacht worden dertien Russen en drie Russische instanties beschuldigd van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en politieke processen.

Rusland heeft steeds ontkend dat het land de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed ten gunste van de latere president Trump. Mueller onderzoekt ook of medewerkers uit het kamp-Trump hebben samengespannen met Rusland om de Democratische Partij en kandidaat Hillary Clinton te beschadigen.

Kremlin: aanklachten VS zonder enig bewijs
Kremlin: aanklachten VS zonder enig bewijs (Foto: ANP)

YouTube-treinsurfer opgespoord

Een jongen die treinsurfte en de filmpjes daarvan op YouTube zette, is opgespoord. Hij kan een gevangenisstraf krijgen. Het is een zeventienjarige jongen uit Delft.

De jongen noemde zichzelf 'the climbing Dutchman'. In november reed hij aan de buitenkant van een trein mee tussen Schiedam en Delft. In januari deed hij dat tussen Lage Zwaluwe en Zevenbergen. Hij filmde beide ritten en uploadde die beelden naar YouTube.

De politie vond de jongen onder meer door camerabeelden te bestuderen. Hij moest onlangs op een politiebureau komen, maar zei toen niets. Hij wordt vervolgd voor het veroorzaken van gevaar op het spoor. Daarop staat tot drie maanden celstraf of een boete tot 8200 euro.

Na het tweede filmpje van the climbing Dutchman deed spoorbeheerder ProRail een oproep aan YouTube om zulke filmpjes sneller te verwijderen. Soms staan ze dagenlang online en het kan anderen aansporen om hetzelfde te doen, zei de organisatie.

YouTube-treinsurfer opgespoord
YouTube-treinsurfer opgespoord (Foto: BuzzT)

Vulkaan Sumatra spuwt 5 kilometer hoge wolken as de lucht in

De vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra is uitgebarsten en spuwt vijf kilometer lange wolken as de lucht in. Ook hete lava stroomt van de hellingen sinds de uitbarsting van de vulkaan eerder vandaag. Volgens de autoriteiten zijn er geen meldingen van slachtoffers.

Het regionale adviescentrum voor vulkanische as in Darwin heeft wel een waarschuwing aan luchtvaartmaatschappijen gegeven.

De vulkaan is een van de drie die momenteel zijn uitgebarsten in Indonesië. De Sinabung was vier eeuwen lang slapend voordat hij in 2010 explodeerde en twee mensen doodde. Een nieuwe uitbarsting, in 2014, doodde zestien mensen, terwijl zeven stierven bij een uitbarsting in 2016.

Update 16.48 uur
Filmpje erbij. Met dank aan de speurzin van BlackQuasarHole.

Vulkaan Sumatra spuwt 5 kilometer as lucht in
Vulkaan Sumatra spuwt 5 kilometer as de lucht in (Foto: ANP)

Canadese ijshockeysters opnieuw in olympische finale tegen Amerika

De ijshockeysters uit Canada hebben zich als tweede land geplaatst voor de olympische finale. Canada was in de halve finale met 5-0 veel te sterk voor Rusland. Eerder op de dag had de Verenigde Staten in hun halve finale al met 5-0 gewonnen van Finland.

Canada begon goed aan de wedstrijd. Binnen twee minuten stond de titelverdediger al met 1-0 voor door een doelpunt van Jennifer Wakefield. De olympische atleten uit Rusland bood goed tegenstand, maar ze konden toch niet voorkomen dat Canada ook vroeg in de tweede periode de score zou verdubbelen via Marie-Philip Poulin.

In de derde periode was het verzet van de Russinnen gebroken en zou Canada uitlopen naar een makkelijke 5-0 overwinning. Wakefield zou bij de 3-0 haar tweede doelpunt van de dag maken. Ook Emily Clark en Rebecca Johnston wisten in de derde periode nog te scoren.

Donderdag neemt Canada het op tegen de Verenigde Staten voor olympisch goud. De VS verloor de laatste twee olympische finales van Canada, dat vier keer op rij de olympische titel wist te veroveren. Een dag eerder neemt Finland bij de strijd om het brons het op tegen de olympische atleten uit Rusland.

Sonja Holleeder: Willem is voor mij een vieze hond

Gerechtigheid voor haar kinderen, dat was voor Sonja Holleeder de doorslaggevende reden om te getuigen tegen haar broer Willem. Ze houdt haar broer verantwoordelijk voor de moord op Cor van Hout, haar partner en vader van haar kinderen, in 2003. "Mijn broer ging veel te ver. De moord op Cor, daar moet hij voor boeten."

Uit angst voor haar broer heeft ze naar eigen zeggen meer dan tien jaar gewacht met naar de politie stappen. Sonja, haar zus Astrid en Holleeders ex-vriendin Sandra den Hartog zitten in een beschermingsprogramma voor getuigen. Ze getuigen in de rechtbank in een afgeschermde cabine. Alleen de rechters, officieren van justitie en haar eigen advocaat kunnen Sonja zien. Ze zit afgeschermd van Willem Holleeder, broer en zus kunnen elkaar niet aankijken.

Het getuigen valt haar zwaar. Vooral als het over haar doodgeschoten partner gaat, kan Sonja haar tranen niet de baas. Holleeder en Van Hout zaten met nog twee mannen achter de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. "Als je samen zoveel hebt meegemaakt. Ik dacht dat ze bloedgabbers waren, maar achteraf dus niet."

Contacten bij politie

Waarom ze niet eerder verklaringen heeft afgelegd is volgens haar heel duidelijk: "Als ik naar de politie was gestapt, had ik hier niet meer gezeten." Volgens haar had Holleeder meer dan eens laten merken dat hij ook contacten bij de politie had. "Willem wist alles."

Volgens Sonja veranderde de relatie met haar broer definitief in 1996, toen een aanslag op het leven van Van Hout werd gepleegd. Sonja zat toen, samen met hun zoontje, met Van Hout in de auto, voor hun woning in de Deurloostraat in Amsterdam. Sindsdien is ze altijd doodsbang geweest voor haar broer.

Huilen op de bank

Nadat Van Hout in 2003 in Amstelveen was doodgeschoten, zat Willem Holleeder 's middags bij Sonja op de bank te huilen, verklaarde zij, om diezelfde avond delen van de erfenis van Van Hout op te eisen. Sonja: "Dan ben je voor mij gewoon een vieze hond."

Holleeder heeft Sonja meer dan eens zijn "lievelingszussie" genoemd. Hij schudde meerdere keren met zijn hoofd tijdens haar gesprek met de rechter in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam.

Sonja Holleerder: gerechtigheid voor kinderen
Sonja Holleerder: gerechtigheid voor kinderen (Foto: ANP)

Veel doden door instorten afvalberg

Ten minste zeventien mensen zijn in de hoofdstad van Mozambique om het leven gekomen doordat een afvalberg van 15 meter hoog instortte. Dat was een gevolg van de hevige regenval. Volgens de autoriteiten werden zeven huisjes bedolven door de schuivende rotzooi.

Het drama gebeurde maandag in de vroege ochtend in de verpauperde wijk Hulene, ongeveer 10 kilometer van het centrum van Maputo. De bouwsels bij de vuilnisbelt stonden er illegaal. De overheid zei de bewoners geregeld te hebben gemaand te vertrekken. "Tot dusver hebben we zeventien lichamen geborgen. We vrezen dat er nog meer lichamen liggen. Het zoeken naar slachtoffers gaat dus door", zei een woordvoerster.

Veel doden door instorten afvalberg
Veel doden door instorten afvalberg (Foto: ANP)

Eindelijk olympisch goud Noorse schansspringploeg

De Noorse schansspringers hebben voor het eerst in de geschiedenis olympisch goud in de landenwedstrijd veroverd. In Pyeongchang stond geen maat op de absolute topfavorieten, die in de breedte al het hele olympische toernooi lieten zien de beste ploeg te hebben.

De vier springers van alle twaalf landen kwamen in de eerste ronde in actie en na drie groepen leek duidelijk dat Noorwegen een maat te groot was. De Duitse slotspringer Andreas Wellinger haalde echter flink uit, en Robert Johansson deed het namens de Noren niet zo best. Na de eerste ronde stond Noorwegen zo weliswaar bovenaan, de voorsprong op Duitsland was zeer klein en ook Polen deed nog volop mee in de strijd om goud, terwijl de rest alleen bij valpartijen nog enige kans had.

In de tweede ronde haalde Daniel André Tande namens de Noren grandioos uit ten opzichte van Maciej Kot (Polen) en de Duitser Karl Geiger. Andreas Stjernen deed vervolgens hetzelfde tegen Stephan Leyhe en de Pool Stefan Hula, waarmee het goud in twee sprongen tijd beslist leek. Slotspringer Wellinger deed het prima namens de Duitsers, en nadat Kamil Stoch tegenviel, passeerden ze zelfs de Polen. Robert Johansson liet zich niet gek maken en sprong het Noorse goud keurig binnen.

Tande slaat de eerste grote Noorse slag (Pro Shots/Action Images)
Tande slaat de eerste grote Noorse slag (Pro Shots/Action Images)

Eerste nederlaag voor Zweedse curlingmannen

De Zweedse curlingmannen hebben hun eerste nederlaag geleden tijdens deze Olympische Spelen. De mannen van skip Niklas Edin hadden in Pyeongchang een mindere wedstrijd en verloren met liefst 10-3 van Zwitserland, dat nu tweede staat in de poulefase. Ondanks de nederlaag zijn de Zweden wel zeker van de halve finale.

Bij Zwitserland scoorde vooral Benoit Schwarz goed. Hij gooide enkele prachtige stenen en mede door zijn uitblinkende spel was de wedstrijd al na zeven ends beslist. In dat end scoorde Zwitserland liefst vijf stenen, iets wat zelden gebeurd op het hoogste niveau. De Zwitsers staan nu zelf tweede en hebben één verliespartij meer dan Zweden.

Achter deze twee landen zijn nog vier landen in gevecht voor de overige twee plaatsen. Canada deed zichzelf geen goede dienst door een nederlaag tegen Amerika (7-9) en zag een winnend Groot-Brittannië gelijk komen met eveneens vier zeges en drie nederlagen. Daarachter staan nog Noorwegen en Japan, die eveneens drie keer verloren, maar één wedstrijd minder speelden.

Bij de vrouwen was er ook een nederlaag voor Zweden. Die delfden het onderspit tegen Japan, dat een achterstand in de laatste twee ends wist om te buigen in een 5-4 zege. Beide landen staan nu tweede achter Zuid-Korea, dat één wedstrijd minder speelde (zes om zeven) en met één nederlaag ook een keer minder verloor.

Ook hier wordt de strijd om de laatste plek voor de halve finales spannend. Canada kwam vanmiddag niet in actie en zag dat Groot-Brittannië en Amerika geen fout maakten. Die twee landen staan nu op vier winstpartijen en drie nederlagen en het team van Canada staat daar nu achter met drie overwinningen en drie verliespartijen.

Mulder: "Ik liep achter de feiten aan"

Vier jaar geleden bij de Winterspelen in Sochi pakte Ronald Mulder nog brons op de 500 meter. Vandaag eindigde hij op de olympische 500 meter als zevende in 34,83.

"Het was een heel rommelige rit. De opening voelde goed, maar in het tweede gedeelte liep ik achter de feiten aan. Ik maakte foutjes. Ik kwam ook overeind in het laatste stuk van de eerste bocht. Ja, dat kun je niet gebruiken, dan rijd je een verloren rit", zo  zei Mulder na afloop.

De tegenstander van Mulder in de zestiende rit, de Noor Håvard Lorentzen, pakte met 34,41 de olympische titel.

Smeekens loopt whiplash op tijdens training

Jan Smeekens werd vandaag elfde op de olympische 500 meter. Vier jaar geleden pakte de wereldkampioen op deze afstand nog olympisch zilver.

"Heel zonde. Je komt hierheen om iets magisch te laten zien. Dat lukte vandaag niet. De start was een missertje, maar voor de rest was het geen slechte rit. Natuurlijk speelde mijn valse start een rol, want je wordt even uit je concentratie gehaald en dat kun je je niet permitteren. Dat kost je tijd", aldus Smeekens tegenover de NOS.

Gisteren kwam Smeekens tijdens de training hard ten val. Hij smakte toen met zijn hoofd tegen de boarding. "Ik wil het niet als excuses gebruiken, maar ik heb er wel een whiplash aan overgehouden. Hoofdpijn enzo. Maar je moet er staan vandaag, het zijn de Spelen. Het is uiteindelijk gewoon wat het is. Als telt niet in topsport. Als ik niet was gevallen gisteren of als ik was blijven staan ... het telt niet. Ik heb gewoon verloren".

Smeekens in actie op de olympische 500 meter (Pro Shots / Action Images )

Canada en Duitsland delen bobsleegoud na sensationele ontknoping

De strijd om olympisch goud in de tweemansbobs krijgt maandag een werkelijk fenomenale ontknoping. Na de twee runs van zondag stonden vijf teams binnen drie tienden van een seconde, maar dat schoof in de derde run allemaal in elkaar.

De Canadees Justin Kripps nam met remmer Alex Kopacz de leiding over van de Duitser Nico Walther en diens remmer Christian Poser. Walther kende geen geweldige run, maar met 0,13 seconden achterstand leek het wat positief betreft nog wel mee te vallen ... ten onrechte.

Francesco Friedrich was met zijn remmer Thorsten Margis de beste in de derde run en steeg van de vijfde naar de tweede plek, 0,06 seconden achter Kripps. Hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Christopher Weber hielden de derde plek vast, maar met 0,09 seconden is ook hun achterstand erg klein.

Achter het Duitse duo volgt Oskars Melbardis uit Letland, die met Janis Strenga achter zich de achterstand op de kop verkleinde en van 0,23 naar 0,12 seconden. Walther volgt met 0,13 seconden dus op de vijfde plek en het belooft dan ook een heerlijke strijd om goud te worden.

Om 14.00 uur gaat de vierde run van start, waarin de top-20 in omgekeerde volgorde naar beneden gaat, met Kripps dus als laatste.

Kripps en Kopacz komen over de finish (Pro Shots/Action Images)
Kripps en Kopacz komen over de finish (Pro Shots/Action Images)

Update 14.50 uur
De nummers twintig tot en met zes warmden de boel op, met de Zuid-Koreaan Won Yun-jong die de leiding in handen had op het moment dat de eerste vijf om het goud gingen strijden.

Walther opende het bal met een sterke run, maar Melbardis dook er met een sterke start en een foutloze run gelijk onderdoor. Lochner was de volgende en de Duitser was redelijk op weg, maar onderin nam hij twee keer de zijkant van de baan mee en verloor hij zijn plek aan Melbardis en Walther. Friedrich was de volgende, leverde wat tijd in op Melbardis, maar dook aan de finish toch onder de leidende tijd van de Let.

Zo was er nog één te gaan en Kripps maakte het ongekend spannend. Bovenin lag hij 0,03 seconde achter, bij het voorlaatste tussenpunt was het verschil 0,01 seconde in zijn voordeel. Die gaf hij echter weg, maar beiden konden flink aan het feest: op de streep kwam Kripps tot exact dezelfde tijd als Friedrich en dus zijn er twee winnaars van olympisch goud, voor de bronzen Melbardis.

De eerste keer dat het goud in de tweemansbob gedeeld werd was het overigens niet: in 1998 werd de Canadees Pierre Lueders in Nagano olympisch kampioen, samen met de Italiaan Günther Huber. Zelfs voor Friedrich was het niet helemaal nieuw: hij en Lochner deelden vorig jaar nog de wereldtitel in de viermansbob.

Margis, Friedrich, Kopacz en Kripps vieren gezamenlijk feest (Pro Shots/Action Images)
Margis, Friedrich, Kopacz en Kripps vieren gezamenlijk feest (Pro Shots/Action Images)

Google buigt voor Getty

Google heeft het hoofd gebogen voor Getty Images. Sinds 15 februari is het niet meer mogelijk om bij het zoeken naar afbeeldingen de afbeelding in hoge resolutie te bekijken. Google heeft, na een conflict met Getty Images, besloten om de knop 'view this image' te verwijderen. Dit zou de gebruikers aan moeten sporen om de website waar de gezochte afbeelding gehost wordt, te bezoeken. 

Getty was verbolgen over de optie die Google bood, omdat het gebruikers toestond om op grote schaal afbeeldingen te downloaden zonder toestemming. Na het dreigement van Getty om dan maar hun afbeeldingen uit de zoekresultaten van Google te verwijderen, ging Google door de knieën. Daarnaast wordt er ook een duidelijkere waarschuwing weergegeven dat stockfoto's niet zomaar kostenloos gedownload mogen worden. 

Je kunt de foto's overigens nog wel bekijken door op de afbeelding met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor 'open in nieuw venster/tabblad' of 'afbeelding opslaan als'. Dat zijn browserfuncties die losstaan van de website.

Update

Met deze plugin voor chrome zit de knop weer op de vertrouwde plek

Politiemol Mark M. krijgt 5 jaar cel

De rechtbank in Den Bosch heeft politiemol Mark M. uit Weert veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor het jarenlang verkopen van politie-informatie aan criminelen. Ook heeft hij verbod van tien jaar gekregen op het uitoefenen van een publiek ambt.

M. zocht in politiesysteem BlueView 28.521 keer gegevens over politieonderzoeken. Hij kreeg bovendien meldingen als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen kwam. Die informatie was niet voor hem bedoeld. Hij heeft bekend dat hij in de systemen heeft gezocht, maar ontkende dat hij geld kreeg voor zijn informatie.

De straf is conform de eis van de officier van justitie. M. was niet aanwezig bij de uitspraak.

M. werd opgepakt in 2015. Hij was tegen de lamp gelopen toen de politie talloze documenten met politiegegevens vond bij een frauderende autohandelaar in Oirschot.

Politiemol Mark M. krijgt 5 jaar cel
Politiemol Mark M. krijgt 5 jaar cel (Foto: ANP)

Nieuwe Britse partij wil brexit tegenhouden

Een nieuwe Britse politieke partij lanceerde maandag een nationale verkiezingscampagne om de brexit te stoppen. De Renew-partij, die vorig jaar werd opgericht, zei te gaan proberen om het debat over de brexit aan te wakkeren. Volgens de partij hebben de belangrijkste politieke partijen van Groot-Brittannië geen contact meer met hun kiezers, die zich dan ook in de steek gelaten voelen door de politieke elite.

"We zijn van plan de brexit tegen te houden en de oorzaken van de brexit tegen het licht te houden", zei James Torrance, hoofd strategie van de partij. "We zullen druk uitoefenen op parlementsleden om het nationale belang te overwegen en (in de EU) 'blijven' terug op tafel te leggen in een stemming over de definitieve EU-deal."

Sinds het referendum hebben aanhangers van het EU-lidmaatschap verschillende legale en politieke methoden verkend, om wat zij zien als de grootste fout in de Britse politieke geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog te voorkomen.

Premier Theresa May, wiens regering en partij verdeeld is over de brexit, heeft nog slechts acht maanden om een deal met de EU aan te gaan.

Nieuwe Britse partij wil brexit tegenhouden
Nieuwe Britse partij wil brexit tegenhouden (Foto: ANP)

OM eist taakstraf tegen militair

Een 33-jarige militair hoorde vandaag voor de militaire kamer in Arnhem een taakstraf van 160 uur tegen zich eisen. Het OM verwijt de man dat hij het dienstvoorschrift van zijn Glock-pistool niet heeft opgevolgd. Als gevolg van een ongecontroleerd schot is een gewonde gevallen en ontstond bovendien levensgevaar voor nog één andere militair.

Het voorval deed zich voor op 19 februari 2017 in Afghanistan. De militair heeft hier in de legeringskamer het pistool ter hand genomen zonder te controleren of er een patroon in de kamer van het vuurwapen zat. Vervolgens heeft hij het wapen niet in een veilige richting, maar juist in de richting van een collega gehouden en vervolgens de trekker overgehaald. Hierdoor is het slachtoffer in zijn bovenarm geraakt. De kogel is via de arm dwars door de muur gegaan en in de naastgelegen legeringskamer in het plafond terecht gekomen.

Volgens het OM is er niet alleen levensgevaar te duchten geweest voor de militair die in zijn bovenarm werd geraakt, maar ook voor een militair die op de gang stond. Het gevaar dat de kogel was afgeketst en de militair op de gang had geraakt, was reëel, aldus de officier van justitie.

Volgens het OM is hier sprake van voorwaardelijke opzet. Het was uiteraard niet de bedoeling van de militair om zijn collega te raken en het levensgevaar te veroorzaken. Maar hij heeft door zijn handelen wel bewust het risico aanvaard. ‘De verdachte is immers een militair, hij heeft een opleiding gehad over het gebruik van vuurwapens en de gevaren daarvan. Tijdens de opleiding én bij schietoefeningen worden constant de veiligheidsmaatregelen toegepast. Bovendien was verdachte instructeur voor het wapen Glock17. Daarmee had verdachte nog meer kennis en ervaring dan gemiddeld over het gebruik, de dienstvoorschriften en veiligheidsvoorschriften van de Glock’, aldus de officier van justitie.

Bij de strafmaat weegt de officier verder mee dat het voorval tijdens een missie is gebeurd, en een negatieve invloed heeft op de militaire operatie. In het voordeel van de militair spreekt dat hij geen strafblad heeft en in contacten met het slachtoffer spijt heeft betoond. Alles bij elkaar vindt de officier van justitie een taakstraf van 160 uur passend.

De militaire kamer in Arnhem doet op maandag 5 maart uitspraak.

Lorentzen olympisch kampioen 500m, Nederland geen medaille

 Håvard Holmefjord Lorentzen is de nieuwe olympische kampioen op de 500 meter bij het langebaanschaatsen. De Noor kwam tot de winnende tijd van 34,41. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu werd tweede, de Chinees Gao Tingyu derde. Ronald Mulder was met plek zeven de beste Nederlander.

Jan Smeekens, de wereldkampioen op deze afstand en vier jaar geleden goed voor zilver, moest in de tiende rit al aan de bak. Zijn tegenstander was de Amerikaan Whitmore. Smeekens, die gisteren in de training ten val kwam, opende in 9,74 en won de rit uiteindelijk in 34,93, tot dan toe het snelste.

De jonge Chinees Gao was met 34,65 de eerste die onder de tijd van Smeekens ging. De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu dook daar met 34,42 onder, een nieuw olympisch- en baanrecord.

In rit zestien was het tijd voor Ronald Mulder tegen de Noor Håvard Holmefjord Lorentzen. Mulder opende prima in 9,59. Lorentzen kwam echter onderdoor en won in de snelste tijd van 34,41. Mulder reed 34,83.

In de rit erop Kai Verbij tegen de Japanner Yamanaka. Verbij verloor de rit en kwam tot 34,90. Ook in de laatste rit werd de tijd van Lorentzen niet verbeterd.

Vlaginstructie voor uitvaart Lubbers

In verband met de uitvaart van Ruud Lubbers heeft minister-president Rutte een vlaginstructie vastgesteld. Hij heeft alle instanties van de Rijksoverheid en mede-overheden verzocht op dinsdag 20 februari vanaf hoofdgebouwen de Nederlandse vlag halfstok te voeren.

Ruud Lubbers overleed 14 februari op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam. Lubbers was de langstzittende minister-president van Nederland, hij leidde namens het CDA drie kabinetten tussen 1982 en 1994, twee met de VVD en een met de PvdA.  Lees ook de In Memoriam die dekatophetspek over Ruud Lubbers schreef. 

'Tepelprobleem' kost favoriet ijsdanspaar punten: "Ergste nachtmerrie"

Bij het kunstschaatsen op de Olympische Spelen in Pyeongchang heeft zich maandag iets vrij opmerkelijks voorgedaan. De korte dans bij het ijsdansen zorgde namelijk voor een heuse Nipplegate.

Gabriella Papadakis en Guillaume Cizeron, tweevoudig wereldkampioen en topfavorieten voor het goud, kwamen al vroeg in de dans in de problemen. Nou ja, vooral Papadakis dan: haar jurkje gleed wat naar beneden en plotseling was, jawel, haar tepel te zien. 

"Het is mijn ergste nachtmerrie en dat is me op de Spelen overkomen, ik voelde het in de eerste seconden al gelijk", reageerde Papadakis. "Ik zei tegen mijzelf dat er geen keuze was en we door moesten, dus dat deden we en we hebben een topprestatie neergezet, waar we trots op mogen zijn."

Cizeron is er wel van overtuigd dat het tepelprobleem voor (punten)aftrek gezorgd heeft. "Het heeft ons zeker wel parten gespeeld. Het is frustrerend dat je punten verliest wegens een kledingprobleem."

De favorieten staan na de korte dans op de tweede plek, achter concurrenten Tessa Virtue en Scott Moir uit Canada. Madison Hubbell/Zachary Donohue uit de VS volgen, voor hun landgenoten Maia en Alex Shibutani.

Of de Amerikaanse TV nu nooit meer kunstschaatsen ooit gaat zenden is nog niet bekend.

Hier gaat iets niet helemaal goed (Pro Shots/Action Images)
Hier gaat iets niet helemaal goed (Pro Shots/Action Images)

Dronken Pool rijdt huis binnen

Een dronken Poolse automobilist is gisteravond rond 21.10 uur de macht over het stuur verloren en op het recreatiepark aan de Kleine Heistraat in Wernhout een woning binnen gereden. Hoewel de 57-jarige bewoonster met haar huisdieren thuis was, raakte niemand gewond.

Agenten zagen bij aankomst dat een VW Transporter bus de woning was binnen gereden. De hele voorzijde van de bus stond in de gevel die zwaar beschadigd is geraakt.

De bestuurder was met zijn voertuig eerst door een berm gereden en tegen een lichtmast gebotst. Daarna stuurde hij kennelijk scherp naar rechts waarna hij door een tuinhek een woning binnen reed. De 22-jarige beginnend bestuurder was onder invloed van alcohol. Hij blies 955 ugl, terwijl voor hem een maximum van 88 ugl geldt. Ruim tien maal de toegestane hoeveelheid dus.

Vanwege zijn dronkenschap kon er nog geen verklaring worden opgenomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Dronken Pool rijdt huis binnen (foto: Politie.nl)
Dronken Pool rijdt huis binnen (foto: Politie.nl)

Dit is de nieuwe F1 wagen van Red Bull Racing

Red Bull's RB14
Red Bull's RB14

En wat vinden we?

De blauwzilveren liveryis niet blijvend. Red Bull zal met deze kleurstelling naar Bacelona afreizen en 'het nieuwe motief' blijft aanwezig op de daadwerkelijke livery, maar op het Circuit de Barcelona-Catalunya zal de daadwerkelijke kleurstelling voor 2018 worden onthuld.

Achtervolgingsploeg vrouwen als snelste naar halve eindstrijd

Op de Olympische Winterspelen heeft de Nederlandse achtervolgingsploeg de halve finale bereikt in de schaatshal. Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Antoinette de Jong reden de snelste tijd.

Oranje, de olympisch kampioen van vier jaar geleden en de wereldkampioen, moest al in de eerste ronde aan de bak tegen Zuid-Korea. Alleen de vier tijdsnelsten van de vier ritten gingen door. Nederland finishte in 2.55,61, een nieuw olympisch- en baanrecord en maar net boven het Nederlands record.

Naast Nederland plaatsten ook favoriet Japan, Canada  en Verenigde Staten zich voor de halve finale. In die halve eindstrijd treft Oranje nu de Verenigde Staten.

Baas Oxfam: We hebben geen babies vermoord

De CEO van Oxfam in Groot-Brittanië, Mark Goldring, vindt de heisa rondom de seksfeestjes met minderjarigen nogal overtrokken. "We hebben toch geen baby’s vermoord?”, aldus Goldring in een interview met de Britse krant The Guardian.

Hij verontschuldigt zich voor mogelijk misbruik begaan in Haïti en Tsjaad. "Maar de storm van kritiek die we moeten ondergaan is buiten elke proportie. We hebben toch geen baby's vermoord?”.

De Britse krant The Times meldde eerder deze week dat medewerkers van de humanitaire organisatie tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de ngo gehuurd appartement.

De organisatie werd daarnaast vandaag beschuldigd van het inhuren van prostituees voor feestjes in Tsjaad. De incidenten in het Afrikaanse land zouden hebben plaatsgevonden rond 2006. Een voormalig medewerker, die anoniem wenst te blijven, sprak tegenover The Guardian van 'een probleem in de gehele sector'.

Actie parlementariërs voor transparantere EU

De onderhandelingen tussen Europese ministers over EU-wetgeving moeten transparanter. Daarom hebben drie Nederlandse parlementariërs in Brussel een glazen doos overhandigd aan Mario Centeno, de voorzitter van de eurogroep. Dat overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden is volgens Pieter Omtzigt (CDA) het meest ondoorzichtig van alle bijeenkomsten van EU-ministers.

Centeno nam de doorzichtige doos in ontvangst die Omtzigt, Renske Leijten (SP) en Martin van Rooijen (50PLUS) namens de Nederlandse Kamercommissie Europese Zaken en 26 nationale parlementen in de EU aanboden. "Ook binnen de eurogroep praten wij al over manieren waarop we dat wetgevingsproces opener kunnen maken", zei de Portugees.

In de box zat een document met een aantal aanbevelingen waarmee de nationale volksvertegenwoordigers het wetgevingsproces beter kunnen controleren. Zo moeten alle documenten zo snel mogelijk publiek toegankelijk zijn en organen als de eurogroep worden geformaliseerd.

Actie parlementariërs voor transparantere EU
Actie parlementariërs voor transparantere EU (Foto: ANP)

'Koerden krijgen steun van leger Syrië'

De Koerdische YPG-milities in het noordwesten van Syrië krijgen steun rond de plaats Afrin van troepen die de Syrische regering stuurt. De YPG (Volksbeschermingseenheden) liggen in het noordwesten van Syrië onder vuur door een Turks offensief. Syrische staatsmedia meldden dat er maandag al "volksstrijdkrachten" in Afrin aankomen. Daar worden regeringsgetrouwe troepen of milities mee bedoeld.

Turkije wil voorkomen dat er aan zijn zuidgrens na de Syrische burgeroorlog een grote Koerdische staat verrijst. Syrische Koerden die eerder ook met troepen van president Assad tegen Islamitische Staat vochten, beheersen nu vrijwel heel het noorden van Syrië dat op de linkeroever van de rivier de Eufraat ligt. Ten westen van de rivier beheersen ze de streek van Afrin en die van Manbij. Turkije is 20 januari een offensief begonnen om de Koerdische milities daar weg te krijgen.

Volgens het Turkse leger zijn inmiddels 1641 strijders "geneutraliseerd", dat wil zeggen gedood of gevangen. De Turkse strijdkrachten hebben naar eigen zeggen 674 "terroristische doelwitten" vanuit de lucht aangevallen en bijna zeventig dorpen "bevrijd'. Afgelopen zondag nog drie, waarbij ,,een vrouwelijke terrorist" werd opgepakt. Turkije beschouwt de YPG als een tak van de terroristische Koerdische PKK. De VS hebben de YPG gesteund in de strijd tegen IS.

In Turkije wordt steun aan de Koerdische milities vervolgd. Sinds 20 januari zijn in Turkije volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 786 mensen gearresteerd, omdat ze "terroristenpropaganda" verspreidden. Het gaat om 587 personen die in sociale media hun steun hebben betuigd en rest deed mee aan protesten tegen het militaire ingrijpen in Noord-Syrië.

'Koerden krijgen steun van leger Syrië'
'Koerden krijgen steun van leger Syrië' (Foto: ANP)

Steeds meer kinderen naar school

Het aantal kinderen dat niet ingeschreven staat op een school is gedaald van 5000 leerlingen in 2016 naar 4500 leerlingen in 2017. Dat betekent dat meer kinderen een plek krijgen op school. Het aantal kinderen dat langer dan vier weken niet naar school gaat (maar wel is ingeschreven) daalt van 4300 naar 4100 leerlingen. Daarnaast spijbelen er minder kinderen. Desondanks is minister Slob nog niet tevreden. Dat blijkt uit de laatste cijfers schoolverzuim en vrijstellingen die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Slob geeft in zijn brief aan dat de gezamenlijke inzet om thuiszitten te voorkomen en kinderen terug naar school te laten gaan, lijkt te werken. Wel blijft de inzet nog volop nodig. De groep leerlingen die langer dan drie maanden thuiszit is nog onverminderd groot: het gaat om meer dan 4.000 kinderen, waarvan 1700 kinderen niet op een school staan ingeschreven. Hier ligt nog een belangrijke taak voor de samenwerkingsverbanden, zorgprofessionals en lokale overheid.

Minister Slob: “Ik ben nog niet tevreden over de cijfers. Ieder kind heeft het recht naar school te gaan. Kinderen die niet naar school gaan, kunnen een leerachterstand opdoen, maar lopen ook vriendjes en vriendinnetjes mis. Dat is onaanvaardbaar. Daarom blijven we ons gezamenlijk inzetten om ervoor te zorgen dat in 2020 geen kinderen langer dan drie maanden thuis zitten.”

Thuiszitterspact
In 2015 zaten er nog ongeveer 10.000 kinderen voor een korte of lange periode thuis. In juni 2016 sloot het toenmalige kabinet 2016 met de PO-Raad, de VO-raad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie het Thuiszitterspact met Marc Dullaert als aanjager. Het Thuiszitterspact moet ervoor zorgen dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit zonder een passend onderwijsaanbod.

Dullaert zorgde onder meer voor het G4-pact voort waarin de vier grote steden zich aan kwalitatieve en kwantitatieve doelstellingen hebben gecommitteerd. Zo zijn er zijn afspraken gemaakt over eenduidige definities en betere registratie van thuiszitters. Ook zijn er afspraken gemaakt over de verbinding met de justitiële keten en betere samenwerking tussen het onderwijs en de zorg. Dezelfde aanpak vindt plaats in de G32 regio’s. “Het begin van een oplossing bestaat uit een goede samenwerking tussen zorg en onderwijs, maar ook een heldere definitie van thuiszitters en de registratie daarvan. Op deze manier kun je, zogezegd, appels met appels vergelijken: het over hetzelfde hebben,” aldus Marc Dullaert.

Rol onderwijs en zorg
Verder geeft Minister Slob in zijn brief aan dat hij haast maakt met de wetsvoorstellen over de doorzettingsmacht van samenwerkingsverbanden en de rol die zij hebben bij de totstandkoming van vrijstellingen voor kinderen die vanwege lichamelijke of psychische redenen niet naar school hoeven binnen de leerplicht. Slob is ervan overtuigd dat het goed is om het naast de zorg ook onderwijs hierin een rol te geven, omdat het niet vanzelfsprekend is dat artsen op de hoogte zijn van de mogelijkheden van onderwijs-zorgcombinaties.

Ministeries JenV en BZK varen samen in Pride Amsterdam

‘Helden in artikel 1 Grondwet’. Dat is het thema van de eigen boot van de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tijdens de Pride Amsterdam. De ministeries zijn ingeloot voor de botenparade op 4 augustus. Het thema van de eigen boot benadrukt de aanvulling van artikel 1 van de Grondwet tegen discriminatie op grond van seksuele gerichtheid, zoals ook in het regeerakkoord staat.

Onder meer als werkgever vinden de ministeries het tegengaan van discriminatie belangrijk. Dat geldt ook voor het belang van diversiteit op de werkvloer. Iedere werknemer mag zichzelf zijn. De ministeries geven met de deelname aan Pride Amsterdam het signaal dat de rechtsstaat er voor iedereen is. Ook voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI).

Op de boot vaart een brede vertegenwoordiging mee. Het gaat onder meer om medewerkers van de ministeries, de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak en gevangenispersoneel. De deelname aan de Pride Amsterdam is een initiatief van JuBi Yourself. Dit LHBTI-netwerk ontstond nadat BZK zich aansloot bij het netwerk van JenV, dat sinds 2015 meevaart. BZK doet voor het eerst mee.

Franse topskiër naar huis gestuurd wegens 'egoïstische' uitspraken

Alpineskiër Mathieu Faivre is door de Franse olympische ploeg naar huis gestuurd. De 26-jarige reuzenslalomspecialist eindigde zondag als zevende op dat onderdeel, en liet weten daar teleurgesteld over te zijn.

"Een klap in mijn gezicht", noemde Faivre het. "Ik ben hier namelijk voor mijzelf." Dat werd hem niet in dank afgenomen, hij moest schijnbaar blij zijn met het brons van teamgenoot Alexis Pinturault. Met zijn teamgenoten heeft hij echter weinig op, en dat had hij beter stil kunnen houden. "Als je eens wist hoe ik over het team denk..."

Via Facebook liet hij nog weten dat hij een beetje een heethoofd is en dat hij wat emotioneel reageerde door alleen aan zijn eigen falen te denken, maar het was al te laat en Faivre werd naar huis gestuurd. Vorig jaar maakte de Fransman nog deel uit van de ploeg die op het WK het goud won op de landenwedstrijd, waarop Frankrijk bij het olympisch debuut van het onderdeel een van de favorieten is in Pyeongchang.

Faivre in actie op de reuzenslalom in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)
Faivre in actie op de reuzenslalom in Pyeongchang (Pro Shots/Action Images)

Veel kabaal verjaagt overvallers

Een medewerker van de Aldi aan de Boulevard in Roosendaal heeft maandagochtend door veel kabaal te maken voorkomen dat de winkel werd overvallen. Rond 06:40 uur wilde de man de winkel openen toen hij werd verrast door twee gewapende mannen die hem stonden op te wachten. 

De medewerker maakte hierop zoveel kabaal dat de daders vluchtten zonder een voet in de winkel gezet te hebben. De politie heeft een sporenonderzoek gedaan. Er is een summier signalement bekend; dader één is klein en en dik en droeg donkere kleding. Dader twee was 1.90 meter lang en had een grijze trainingsbroek aan. 

Emiraten kopen Mongolische topjudoka's

De kooplust van de nationale sportbonden in de Verenigde Arabische Emiraten heeft weer toegeslagen. Maar liefst drie Mongolische topjudoka's maken per direct de overstap naar de Emiraten, uiteraard voor een forse zak geld.

Tumurkhuleg Davaadorj (-66kg) is vermoedelijk de grootste van de namen. Hij is inmiddels de nummer zeventien van de wereld, maar was ooit wereldranglijstaanvoerder. Ook won hij diverse Grand Slams en Grand Prix-toernooien en pakte hij in 2014 goud op de Asian Games. In het World Cup-circuit won hij in totaal dertig medailles.

Dagvasuren Nyamsuren (-81kg) is de volgende, nummer zeven van de wereld. Hij wint al een jaar of zes met enige regelmaat medailles op grote toernooien, zoals vorig jaar nog brons op de Grand Slam van Tokyo. Zwaargewicht Temuulen Battulga heeft ook al de nodige medailles in de kast hangen en was in 2016 nota bene vlaggendrager voor Mongolië op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het is niet de eerste keer dat judoka's binnengehengeld worden door de Emiraten. Enkele jaren geleden kocht men het halve Moldavische team op, resulterend in WK-medailles voor Victor Scvortov en Ivan Remarenco en olympisch brons voor Sergiu Toma. Het is de bedoeling dat de nieuwe aankopen in maart al voor de Emiraten uitkomen.

'Experimentenwet voegt niets toe'

Om lokaal maatwerk te kunnen leveren, is het belangrijk dat gemeenten de ruimte hebben om te experimenteren. Het wetsvoorstel Experimentenwet gemeenten voegt echter niets toe aan wat nu al mogelijk is voor gemeenten, maar zal wel leiden tot ongewenste juridisering, beperking van de ruimte voor maatwerk en het naast elkaar bestaan van verschillende experimentenregelingen. Dat stelt de Raad van State en daarom heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

De Experimentenwet was bedoeld om een aantal gemeenten voor een specifieke periode in de gelegenheid te stellen om, bij wijze van experiment, af te wijken van wettelijke bepalingen. Hierdoor zouden maatschappelijke opgaven op een vernieuwende wijze aangepakt kunnen worden. In de praktijk bleek echter dat van de 75 ingediende voorstellen uit 35 gemeenten veruit de meeste (vermeende) belemmeringen op een andere manier en vaak sneller dan via een wettelijk experiment konden worden opgelost.

Er is bij gemeenten - zoveel is duidelijk - belangstelling voor innovatieve werkwijzen op het terrein van bestuurlijke en democratische vernieuwing. Het ministerie van BZK blijft daarom ook graag een loket- en platformfunctie vervullen als het gaat om de wensen van overheden en om in gesprek te gaan over mogelijke belemmeringen in regelgeving en de behoefte tot experimenteren. Daarnaast zal BZK in gesprek gaan met gemeenten om te bekijken op welke punten het nodig is de Gemeentewet te herzien. Als de Gemeentewet meer ruimte zou creëren voor lokaal maatwerk en dit daarmee mogelijk wordt voor alle gemeenten, is het minder noodzakelijk om hier experimenten voor in te richten.

Het wetsvoorstel Experimentenwet gemeenten voorzag in twee concrete experimenten. Het eerste voorstel was een experiment waarbij het mogelijk werd gemaakt dat een raadscommissie wordt voorgezeten door een niet-raadslid. BZK zal in gesprek met gemeenten treden om te kijken of aanpassing van de Gemeentewet een goede route is om dit voor alle gemeenten mogelijk te maken. Het tweede voorstel was een experiment met betrekking tot het registeren van adviesvragen over huiselijk geweld en kindermishandeling bij een Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal bekijken op welke andere wijze de doelstelling van het experiment gehaald kan worden.

'Barcelona bekijkt Ajax viertal tegen PEC Zwolle'

Jeugdcoördinator van Barcelona José Maria Barkero was zondag aandachtig toeschouwer bij de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Ajax.

De Telegraaf schrijft maandag dat de oud-voetballer op bezoek was in Zwolle om de verrichtingen van Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Donny van de Beek en Frenkie de Jong eens live te bekijken.

"Bakero zag De Ligt en De Jong uitblinken en Van de Beek en Kluivert bij vlagen hun klasse tonen. Na het duel kon de naam van een nieuw Ajax-pareltje aan de Barcelona-scoutingslijst worden toegevoegd: Carel Eiting", schrijft de krant.

De Ligt wordt al een tijd in verband gebracht met een overstap naar Barcelona ondanks een contract tot de zomer van 2021. De centrale verdediger was in januari in beeld om naar de Catalanen te komen, maar zij kozen voor de komst van Yerry Mina.

Van den Berg verovert twee wereldtitels op WK indoor handboogschieten

Sjef van den Berg is de eerste Nederlandse wereldkampioen indoor geworden op het onderdeel recurve. De 22-jarige handboogschutter was in de finale met 6-2 te sterk voor de Japanner Daisuke Tomatsu.

De 22-jarige Van den Berg, de mondiale nummer zeven, begon niet scherp aan zijn finale. De Japanner, die zelf op 382ste staat op de wereldranking, zou dan ook de eerste set winnen. In het vervolg van de wedstrijd kwam de Nederlander niet meer in de problemen en zou de volgende drie sets winnen.

In de landenwedstrijd zou Nederland ook het goud pakken bij het onderdeel recurve. Van den Berg won samen met Rick van der Ven en Steve Wijler in de finale van Australië met 5-1. Topland Zuid-Korea ontbrak op dit WK (vier man in de toptien van de wereld).

Op het onderdeel compound, dat in tegenstelling tot recurve niet tot het olympische programma hoort, neemt Nederland het maandag in de strijd om het brons op tegen Kroatië. Thuisfavoriet Amerika was in de halve finales te sterk voor het Nederlands team.

Mike Schloesser staat wel in de individuele finale bij het compound. Hij neemt het maandag op tegen de Italiaan Sergio Pagni.

Kingdom Come: Deliverance

Er zal een heleboel geschreven worden over de fonkelnieuwe RPG Kingdom Come: Deliverance, maar het staat buiten kijf dat het Tsjechische Warhorse Studios met deze game een gewaagde weg is ingeslagen. Een open wereld RPG die zich afspeelt in de late Europese middeleeuwen, die realisme en historische accuratesse nastreeft, die volledig verstookt is van enige vorm van fantasy ... Dan moet je van goeden huize komen om een interessant product neer te zetten. Lees in deze review hoe ik dat heb ervaren.

FOK! Wat een weer: vandaag bewolkt , morgen zon

Vandaag is het bewolkt en in het westen en noorden kan soms wat lichte regen vallen. In het oosten kan vanmiddag soms de zon nog even te zien zijn. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind is zuidelijk, later zuidoostelijk en overwegend matig.

Komende nacht is het droog en klaart het van het oosten uit steeds meer op. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4°C in het oosten en noordoosten tot +2°C in het zuidwesten. In het noorden kan mogelijk nog een enkele mistbank ontstaan. De wind draait naar een oostelijke richting en is zwak tot matig.

Dinsdag overdag zijn er in het westen en zuidwesten nog enkele wolkenvelden, elders schijnt de zon volop. Het blijft overal droog. De maxima liggen rond 6°C. De oostenwind is zwak tot matig. Later in de middag en avond draait de wind naar noordoost. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mist... (Archief-foto Disbatch)
Mist... (Archief-foto Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Canadese curlingdames eindelijk op stoom, thuisploeg blijft verrassen

De Canadese curlingdames beginnen eindelijk een beetje op gang te komen op de Olympische Spelen in Pyeongchang. De ploeg van skip Rachel Homan kende een dramatische start aan het toernooi, maar de favorieten voor goud wonnen maandag voor de derde keer op rij.

De Japanse ploeg van Satsuki Fujisawa werd maandag opzij gezet, vooral door vier punten in het vijfde end. Dat hielp Homan en haar ploeg uiteindelijk op weg naar een 8-3 zege, de derde overwinning in zes wedstrijden, waarmee ze weer volop kans hebben om de halve finales te bereiken.

Kim Eun-jung en haar Zuid-Koreaanse ploeg blijven ondertussen vriend en vijand verbazen. De ploeg van de Zweedse Anna Hasselborg, toch een van de grote medaillekandidaten, werd door de outsiders met 7-6 verslagen. De twee landen gaan nu samen aan kop, met beiden vijf overwinningen.

De Amerikaanse ploeg was met 7-6 te sterk voor Denemarken, terwijl Zwitserland geen spaan heel hield van de Russinnen: 11-2 na zeven ends.

Skip Rachel Homan en haar ploeg komen eindelijk op gang (Pro Shots/Action Images)
Skip Rachel Homan en haar ploeg komen eindelijk op gang (Pro Shots/Action Images)

Eerste titel Thiem in 2018, Anderson wint eindelijk weer

Tennisser Dominic Thiem heeft zijn eerste toernooizege van het jaar binnen. Op het gravel van het Argentijnse Buenos Aires won de Oostenrijkse nummer zes van de wereld net als twee jaar geleden de titel. In de finale had Thiem weinig te duchten van de Sloveen Aljaz Bedene, die met 6-2, 6-4 het onderspit dolf.

De Zuid-Afrikaan Kevin Anderson mocht eindelijk zijn vierde toernooizege bijschrijven. Na zeges in 2011, 2012 en augustus 2015 was het servicekanon dit keer de beste op het ATP-toernooi van New York. Anderson stond in de finale tegenover medeservicekanon Sam Querrey, die hij in de tiebreak van de derde set versloeg: 4-6, 6-3, 7-6 (1).

McHale mocht niet grappen over Kardashians

In zijn tijd als presentator bij programma The Soup, is Joel McHale gevraagd op te houden met grappen maken over de Kardashians. Het verbod zou zijn ingevoerd op verzoek van Kris Jenner.

In The Soup gaf Joel wekelijks commentaar op programma's en webfilmpjes, waarbij hij vooral veel beroemdheden besprak. De show werd uitgezonden door zender E!, waar ook de realityseries rond de familie Kardashian/Jenner te zien zijn.

In de jaren na de start van The Soup in 2004 kreeg hij weleens de vraag of hij de familie een weekje met rust kon laten omdat Kris had geklaagd, zo vertelt Joel in Variety. Daar had de comedian geen problemen mee maar na veranderingen in de directie kreeg hij te horen dat hij nooit meer iets mocht zeggen over Kim Kardashian en haar beroemde familie. "Toen wist ik dat de show een probleem had. Het werkte juist omdat we ook onszelf belachelijk maakten."

Joel heeft sinds dit weekend zijn eigen show op Netflix. Hij heeft niet het gevoel dat hij nog wat Kardashiangrappen in te halen heeft. "Als we geschikt materiaal hebben, dan gebruiken we het. Maar het is niet zo dat ik denk: ik mag eindelijk zeggen wat ik maar wil over de Kardashians."

McHale mocht niet grappen over Kardashians
McHale mocht niet grappen over Kardashians (Foto: BuzzE)

Hele ochtend geen vluchten Transavia

Alle vliegtuigen van Transavia blijven in Nederland tot aan het middaguur aan de grond, vanwege aangekondigde stakingen door de piloten van de luchtvaartmaatschappij. Aanleiding voor de actie is een al maanden durend conflict over een nieuwe cao.

De stakingen zijn eigenlijk officieel al om middernacht begonnen, maar pas om 06.00 uur staat de eerste vertrekkende vlucht van de luchtvaartmaatschappij in de planning. In totaal vliegen dertig geplande vluchten niet of met vertraging, waarvan 19 op Schiphol, zes vanuit Eindhoven en vijf vanuit Rotterdam. De stakingen hebben geen gevolgen voor aankomende vluchten.

Hele ochtend geen vluchten Transavia
Hele ochtend geen vluchten Transavia (Foto: ANP)

Zus Sonja getuigt in Holleeder-proces

In de gerechtsbunker in Osdorp gaat het megaproces tegen Willem Holleeder (59) maandagochtend zijn derde week in. Rond de klok van elf uur hoopt de rechtbank daar te beginnen met het verhoor van Sonja Holleeder, zijn oudste zus.

Sonja Holleeder geldt samen met haar jongere zus Astrid als een cruciale getuige in het proces tegen 'De Neus'. De twee hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd. Daarnaast hebben ze in het geheim gesprekken met hem opgenomen.

Voor het verhoor van Sonja Holleeder zijn drie dagdelen uitgetrokken. Behalve maandag wil de rechtbank haar dinsdag- en vrijdagmiddag horen.

Leugens
Willem Holleeder noemde Sonja eerder in het proces "mijn lievelingszussie". Hij werd emotioneel toen hij sprak over de verklaringen die zij samen met Astrid bij de politie heeft afgelegd en die hij als "misselijke en valse leugens" omschreef.

In het proces is Holleeder aangeklaagd voor het in georganiseerd verband opdracht geven tot vijf liquidaties, waarbij zes doden vielen en een man gewond raakte. 'De Neus' heeft alles ontkend en zegt dat hij niet de grote onderwereldbaas is waarvoor hij wordt aangezien. Voor zijn proces zijn alleen al tot de zomer zestig zittingsdagen uitgetrokken.

Zus Sonja getuigt in Holleeder-proces
Zus Sonja getuigt in Holleeder-proces (Foto: ANP)

Amerikaanse ijshockeysters naar olympische finale

De Amerikaanse ijshockeysters hebben zich geplaatst voor de olympische finale in het ijshockeytoernooi. In de halve finales waren de Amerikaanse dames met 5-0 te sterk voor Finland.

De Verenigde Staten kwamen al na twee minuten op voorsprong tegen Finland door een doelpunt van Gigi Marvin. Met nog anderhalve minuut te gaan in de eerste periode zouden de Amerikaanse dames de score verdubbelen via een een doelpunt van Dani Cameranesi.

Ook in de tweede periode had Finland niks in te brengen tegen Amerika. Jocelyne Lamoureux zou na acht minuten in de tweede periode de 3-0 maken. In dezelfde minuut zou Hilary Knight ook de 4-0 op het scorebord zetten. In de derde periode zou Amerika meteen in de eerste minuut toeslaan via een mooie aanval, waarna Cameranesi haar tweede doelpunt van de dag maakte. In het restant van de wedstrijd hielden ze alles onder controle en zouden uiteindelijk met 5-0 winnen tegen de Finse dames.

In de finale neemt de Verenigde Staten het donderdag op tegen Canada of de olympische atleten uit Rusland. Die twee ploegen spelen later op maandag in de andere halve finale tegen elkaar.

Coleman sprint naar bizar wereldrecord op 60 meter

Atleet Christian Coleman heeft op de Amerikaanse indoorkampioenschappen een werkelijk bizarre prestatie neergezet. De 21-jarige sprinter knalde op de 60 meter naar een ongelooflijke tijd van 6,34 seconden, waarmee hij het wereldrecord volledig aan puin liep.

Dat record stond al sinds 1998 op naam van de Amerikaan Maurice Greene, die met 6,39 seconden (twee keer), 6,40, 6,41, 6,42 en 6,43 zes van de acht snelste tijden ooit in handen had. Door de jaren heen zetten alleen Andre Cason (6,41 in 1992) en Dwain Chambers (6,42 in 2009) vergelijkbare tijden neer.

In januari kwam Coleman in een universiteitswedstrijd al tot een tijd van 6,37 seconden, wat op een dergelijke korte afstand uiteraard al een enorme verbetering van het wereldrecord is. Die tijd ging echter niet de boeken in: wereldatletiekbond IAAF stelt dat startblokken gebruikt moeten worden die de reactietijd meten, en dat was in die wedstrijd niet het geval.

Het wereldrecord van Coleman zal dit keer in principe wel gewoon geratificeerd worden, want nu werden wél de juiste startblokken gebruikt. Overigens liep ook Ronnie Baker de wedstrijd van zijn leven: met zijn 6,40 seconden was hij op Greene en Coleman na de snelste man ooit, maar toch werd hij er slechts tweede mee.

Coleman's recordrace (Bron: YouTube)

NHL: Eindelijk weer winst Oilers na hattrick McDavid, late winst Leafs

De ijshockeyers van de Edmonton Oilers hebben in de NHL na zes opeenvolgende nederlagen weer eens kunnen juichen. Op bezoek bij de Colorado Avalanche in Denver werd met 2-4 gewonnen.

De grote ster bij de bezoekers was, zoals zeker niet voor het eerst dit seizoen, de 21-jarige Connor McDavid. De Canadees zorgde tot twee keer toe voor de gelijkmaker nadat Colorado op voorsprong kwam, en tekende in de slotfase ook voor de 2-4, waarmee zijn vierde hattrick compleet was.

In Detroit speelden de Red Wings tegen de Toronto Maple Leafs, twee teams uit de Original Six in de NHL - de eerste NHL-teams. Met een halve minuut te spelen tekende de jonge Auston Matthews voor de winnende goal namens de Leafs: 2-3.

Uitslagen NHL zondag
New York Rangers - Philadelphia Flyers 4-7
Colorado Avalanche - Edmonton Oilers 2-4
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 2-3 OT
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 2-5
Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 2-3
San Jose Sharks - Dallas Stars 5-2
Winnipeg Jets - Florida Panthers 7-2

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Goals Traoré niet genoeg voor Lyon, Marseille wint

Olympique Lyon heeft twee dure punten laten liggen in de strijd om enigszins in de buurt te blijven van Paris Saint-Germain, de koploper in de Ligue 1 in Frankrijk.

Op bezoek bij Lille was Bertrand Traoré in de eerste helft goed voor twee goals, maar toch bleek het niet voldoende. Nicolas Pépé scoorde na een dik uur, Luiz Araujo tekende tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker namens de nummer zeventien van de competitie. Anwar El Ghazi (Lille) en Memphis Depay (Lyon) speelden de hele wedstrijd.

Een goal van Florian Thauvin na een dik half uur bracht Olympique Marseille in eigen huis de 1-0 zege tegen Girondins de Bordeaux. Na 26 speelronden staat PSG met 68 punten ruim aan kop, gevolgd door AS Monaco (56), Marseille (55) en Lyon (49), dat ook langzaam moeite heeft om in de strijd om de Champions League-plekken te krijgen - waarvoor een plek in de top-3 noodzakelijk is.

Uitslagen Ligue 1 zondag
OGC Nice - Nantes 1-1
Lille - Olympique Lyon 2-2
Olympique Marseille - Girondins de Bordeaux 1-0

Limburgse politiemol Mark M. hoort straf

De verdachte politiemol Mark M. uit Weert hoort maandag van de rechtbank in Den Bosch wat zijn straf is voor het jarenlang verkopen van politie-informatie aan criminelen. De aanklager eiste vijf jaar celstraf en een verbod van tien jaar op het uitoefenen van een publiek ambt.

Volgens de officier van justitie maakte de politieman zich tussen 2011 en 2015, toen hij werd opgepakt, schuldig aan corruptie, computervredebreuk, schending van het ambtsgeheim, witwassen, bezit van valse paspoorten en deelname aan een criminele organisatie. Het zou hem om het geld te doen zijn geweest.

Tegen zijn vermeende tussenpersoon Mark S. eiste justitie drie jaar. Tegen drie afnemers tot één jaar gevangenisstraf.

M. zocht in politiesysteem BlueView 28.521 keer gegevens over politieonderzoeken. Hij kreeg bovendien meldingen als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen kwam. Die informatie was niet voor hem bedoeld. Hij heeft bekend dat hij in de systemen heeft gezocht, maar ontkent dat hij geld kreeg voor zijn informatie.

De verdachte liep tegen de lamp toen de politie talloze documenten met politiegegevens vond bij een frauderende autohandelaar in Oirschot. Ook vond de politie later bij medeverdachte Mark S. talloze afdrukken uit BlueView. Daarop zaten ook vingerafdrukken van M.

Limburgse politiemol Mark M. hoort straf
Limburgse politiemol Mark M. hoort straf (Foto: ANP)

117 miljoen voor opruimen kernafval

Het kabinet trekt 117 miljoen euro uit om oud kernafval van de reactor in Petten op te ruimen. Het geld is nodig om radioactieve restanten af te voeren naar Borssele en de installaties in Petten te ontmantelen, meldt minister Carola Schouten van Landbouw.

Het bedrijf dat de reactor in Petten uitbaat om stoffen voor de behandeling van kanker te maken, kan de kosten van de opruimoperatie niet zelf opbrengen. De vaten met afval zijn in slechte staat en soms is zelfs niet duidelijk wat erin zit. Het vorige kabinet zette ook al miljoenen opzij voor het afvoeren van het afval, maar dat bleek niet genoeg. Daarom put Schouten nu extra geld uit een regiofonds dat het nieuwe kabinet in het leven heeft geroepen.

Voor de ontmanteling van een andere kerncentrale, de al gesloten reactor in Dodewaard, is mogelijk ook geld nodig. Daarover overlegt het kabinet nog met de energiebedrijven die eigenaar zijn van de centrale, schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.

De Caribische gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba krijgen 30 miljoen euro uit het nieuwe fonds. Dat geld moet dienen om de armoede op de eilanden te bestrijden en de infrastructuur te verbeteren. Het kabinet nam twee weken geleden het bestuur op Sint-Eustatius over en verzekerde toen het Bovenwindse eiland ook financieel te hulp te schieten.

Ruimtevaartcentrum ESTEC in Noordwijk, een belangrijke vestiging van het Europese ruimtevaartagentschap ESA, kan op 40 miljoen euro rekenen. Dat geld is nodig om de ruimtevaart voor Nederland te behouden, denkt het kabinet. ESTEC moet een internationale ontmoetingsplek worden.

Het kabinet trok bij zijn aantreden 950 miljoen euro uit voor een fonds voor 'regionale knelpunten'. Daaronder vallen sowieso ook Rotterdam-Zuid, Eindhoven en Zeeland. Over het bedrag dat zij mogen verwachten wordt nog overlegd. Het is de bedoeling dat anderen een zelfde bedrag bijleggen.

Ook als de zes aangewezen regio's zijn geholpen is nog veel geld in kas. Schouten roept regio's op een beroep te doen op het fonds.

117 miljoen voor opruimen kernafval
117 miljoen voor opruimen kernafval (Foto: ANP)

Belastingdeals met multinationals op de schop

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat een deel van de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met verschillende multinationale bedrijven opnieuw beoordelen. Volgens Snel zijn in zeker 78 gevallen fouten gemaakt en zullen sommige afspraken wellicht worden herzien.

Hij stuurt hierover maandag een brief naar de Tweede Kamer, schrijft Trouw. In 63 van de 78 gevallen waarin fouten zijn gemaakt, blijkt het te gaan om lokale belastinginspecteurs. Die hadden hun afspraken voor moeten leggen aan een speciaal team dat de afspraken toetst.

Trouw onthulde in november al dat van de ruim 4000 afspraken met bedrijven die de Belastingdienst onderzocht, er zeker 800 niet waren voorgelegd aan het speciale controleteam.

Belastingdeals met multinationals op de schop
Belastingdeals met multinationals op de schop (Foto: ANP)

Maas niet naar finale op big air

Het is weer bewezen dat Cheryl Maas en de Olympische Spelen geen gelukkig huwelijk zijn. De snowboardster wist zich op haar favoriete onderdeel big air niet te plaatsen voor de finale. 

In de eerste run ging Maas op safe en dat leverde haar een score van 65 punten en een zeventiende plaats op. Ze wist toen al dat het beter moest, aangezien alleen de top twaalf zich voor de finale zou plaatsen. 

Bij de tweede run nam Maas dan ook meer risico, maar kwam net wat rotatie tekort en kwam ten val bij de landing. Dat betekende dat ze de finale op haar buik kon schrijven.  Eerder dit toernooi kwam ze wel in de finale van de slopestyle in actie, maar daarin kwam Maas twee keer ten val. 

Ook haar tweede eerdere olympische deelnames in 2006 en 2014 liepen uit op een deceptie door valpartijen. 

Pyeongchang Vandaag - maandag 19 februari

Op de Olympische Spelen zijn we aan het aftellen. Nog zeven dagen en dan zitten de Spelen in Pyeongchang er alweer op! Maar er is de komende week nog genoeg mooie sport te zien, al is het aanbod op maandag wel wat karig te noemen. Toch is er weer kans op Nederlands eremetaal, op de 500 meter bij de mannen.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 8 Nee
02.00 uur Kunstrijden IJsdansen korte kür Ja
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 1 Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen big air kwalificatierun 1 Nee
02.43 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 2 Nee
02.43 uur Snowboarden Vrouwen big air kwalificatierun 2 Nee
05.10 uur IJshockey Vrouwen halve finale USA - Finland Nee
06.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 9 Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen kwartfinale ploegenachtervolging Nee
12.05 uur Curling  Vrouwen poulefase ronde 9 Nee 
12.15 uur Bobslee Mannen tweemansbob run 3 Nee
12.53 uur Schaatsen Mannen 500 meter Ja
13.10 uur IJshockey Vrouwen halve finale Canada - Rusland* Nee 
13.30 uur Schansspringen Mannen teamcompetitie eerste ronde Nee 
14.00 uur Bobslee Mannen tweemansbob run 4 Ja
14.36 uur Schansspringen Mannen teamcompetitie finale ronde Ja 

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Het is op de schaatsbaan weer een druk programma, met bij de vrouwen de kwartfinales van de ploegenachtervolging en de 500 meter bij de mannen. Op de ploegenachtervolging zullen Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek zich proberen bij de beste vier tijden van de dag te scharen. Die top vier zal later in de week strijden voor de medailles.

Op de 500 meter hebben de mannen een sweep te verdedigen. Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder maakten het podium compleet Nederlands. Van dat drietal is enkel titelverdediger Michel Mulder niet aanwezig in Pyeongchang. Het tweetal R. Mulder en Smeekens wordt aangevuld door Kai Verbij, die bij het OKT nog geblesseerd raakte. 

Eerder op de dag komt Cheryl Maas voor de tweede keer in actie tijdens deze Spelen. De snowboardster komt in de vroege Nederlandse ochtend in actie tijdens de kwalificaties op de Big Air. Als ze daar, in tegenstelling tot bij het slopestyle, kan blijven staan, is ze een outsider voor een medailleplaats. 

Prominenten in actie

De halve finales bij het dames-ijshockey toernooi staan op het programma. De meest logische namen daarin zijn Amerika en Canada, de twee landen die de olympische en wereldtitels onder elkaar hebben verdeeld. Slechts één keer stonden beide landen niet samen in een mondiale finale; dat was in 2006 tijdens de olympische finale in Turijn. Toen was Zweden in de halve finale steker dan Amerika en behaalde het zilver achter Canada. Op maandag proberen Rusland en Finland die prestratie te gaan evenaren en Canada respectievelijk Amerika proberen te verslaan.

Opmerkelijk

Colombia is niet het eerste land waar je aan denkt bij sneeuw en ijs. Wel hebben ze uiteraard genoeg ervaring met ander wit poeder. In 2010 deed het land voor het eerst mee aan de Winterspelen bij het alpineskiën en dit jaar hebben ze liefst drie deelnemers. Op de schaatsbaan maken ze daar met Pedro Causil hun debuut.

Causil is meervoudig kampioen bij het skeeleren en is onderdeel van een groep Colombianen die zich op het olympische schaatsen wilden gaan richten. Hij is de eerste die zich daarmee heeft geplaatst voor de Spelen en komt vandaag in actie op de 500 meter. Later mag hij zelfs ook nog meedoen met de 1.000 meter. 

Causil gaat geschiedenis schrijven op de schaatsbaan (Pro Shots/Action Images)
Causil gaat geschiedenis schrijven op de schaatsbaan (Pro Shots/Action Images)

Flexwerk in opmars

Weer meer vast werk, maar flexwerk groeit harder. Ook in het laatste kwartaal van 2017 zijn flexwerkers een groter deel gaan uitmaken van de werkzame beroepsbevolking. Ten opzichte van een jaar eerder nam hun aantal met 2,5 procent toe tot 3 miljoen; 2 miljoen flexibele werknemers en 1,1 miljoen zzp’ers. Het aantal vaste werknemers groeide met 2,2 procent tot bijna 5,3 miljoen.

Van alle werkenden had in het vierde kwartaal 61 procent een vaste baan, 35 procent was flexwerker. De overige 4 procent zijn zelfstandigen met personeel en meewerkende gezinsleden. Dat melden CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over vast en flexibel werk in Nederland. Het totaal aantal werkenden - werknemers en zelfstandigen bij elkaar - nam in het vierde kwartaal toe met 173.000.

Daarvan waren 112.000 vaste werknemer en 72.000 flexwerker. Onder die 72.000 waren 63.000 flexibele werknemers en 9.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Het aantal zelfstandigen met personeel (zmp’ers) en meewerkende gezinsleden nam met ruim 11.000 af. De overgrote meerderheid van de toename in flexibele werknemers, namelijk 51.000, bestond uit onderwijsvolgende jongeren in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar.

Het gaat in die groep vooral om oproepkrachten. Er zijn minder zzp’ers onder flexwerkers. Afgezet tegen de werkzame beroepsbevolking (alle werkenden van 15 tot 75 jaar) groeide het aandeel flexwerkers net iets meer dan dat van de werknemers met een vaste arbeidsrelatie. Binnen de groep flexwerkers was een verschuiving te zien. Onder flexwerkers worden zowel flexibele werknemers gerekend als zzp’ers. Terwijl de groep flexibele werknemers groeide, nam de groep zzp’ers iets af.

De grootste groei binnen de groep flexibele werknemers deed zich voor bij tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract en bij oproepkrachten. Dit waren al de twee grootste groepen flexwerkers en deze groeiden nog verder, respectievelijk met 28.000 en 26.000 personen. Bij bijna alle typen flexibele werknemers (zie het schema) is een toename te zien. Alleen het aantal uitzendkrachten en de tijdelijke contracten van een jaar of langer namen af (respectievelijk met 23 duizend en 10 duizend). Het aantal zzp’ers dat diensten verhuurt aan bedrijven of particulieren nam toe (+ 20.000), terwijl het aantal dat producten verkoopt afnam (- 11.000)

Eigen kenmerken
Elke flexvorm heeft zijn eigen kenmerken. Zzp’ers zijn vaker man (61 procent), relatief ouder (59 procent is ouder dan 45 jaar) en hoog opgeleid (43 procent). Flexkrachten die voor een baas werken zijn over het algemeen iets vaker vrouw (52 procent), relatief jong (45 procent is tussen de 15 en 25 jaar) en veelal middelbaar of laag opgeleid (42 en 31 procent). Binnen de groep flexibele werknemers zijn bijvoorbeeld oproepkrachten vaker vrouw (55 procent).

Het gaat veelal om onderwijsvolgenden; ze zijn dus vaak relatief jong (69 procent is tussen de 15 en 25 jaar) en middelbaar of laag opgeleid (86 procent). Uitzendkrachten zijn juist vaker man (59 procent) en ouder dan de oproepkrachten (22 procent is tussen de 15 en 25 jaar). Er is een toename van flexibele werknemers vooral jongeren en vrouwen. Bij de groei van het aantal flexibele werknemers gaat het vooral om vrouwen (drie kwart van de groei) en om jonge flexwerkers.

De toename van vrouwen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder is vooral zichtbaar bij tijdelijke contracten zonder vaste uren, korte tijdelijke contracten en tijdelijk werk met uitzicht op vast. Als het gaat om leeftijd maken jonge werknemers (van 15 tot 25 jaar) drie kwart van de groei uit. Bij jongeren betreft het met name onderwijsvolgende jongeren met een flexibele bijbaan, veelal als oproepkracht. De toename van het aantal zzp’ers, en dan vooral zzp’ers die eigen arbeid aanbieden, heeft vooral betrekking op mannen en hoogopgeleiden.

21 gemeenten hebben recht op meer zetels

Door veranderingen in de bevolkingsaantallen hebben 21 gemeenten bij de verkiezingen op 21 maart recht op meer zetels in de raad en moeten 3 gemeenten zetels inleveren, zo schrijft de Gemeentewet voor. Dat blijkt uit de bevolkingsaantallen per gemeente die het CBS maandelijks publiceert.

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen de raadsleden van 335 gemeenten worden gekozen. Volgens de laatste bevolkingscijfers wonen in deze gemeenten 12,7 miljoen kiesgerechtigden. In 45 gemeenten zullen geen verkiezingen worden gehouden, omdat deze als gevolg van een gemeentelijke herindeling op een ander moment worden of al eerder zijn gehouden.

Hoe meer inwoners, hoe meer zetels
Het aantal zetels in een gemeenteraad kan alleen bij verkiezingen veranderen. Artikel 8 van de Gemeentewet schrijft voor hoeveel raadsleden een gemeente krijgt. Dat aantal is afhankelijk van het inwonertal op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de verkiezingen, met inachtneming van een onder- en bovengrens. Is het aantal inwoners op die datum toegenomen tot boven een grens, dan wordt het aantal zetels naar boven bijgesteld.

Een gemeenteraad krimpt na het passeren van een ondergrens. Soms is het aannemelijk dat na deze peildatum het inwoneraantal alsnog overschreden is. Een gemeente mag het aantal zetels dan naar boven bijstellen op basis van de bevolkingsstand in de vierde maand voorafgaande aan de maand van de kandidaatstelling, in dit geval 1 oktober 2017.

Grootst mogelijke raad in Almere
Op basis van de Gemeentewet neemt het aantal raadszetels in 21 gemeenten toe. Almere had op 1 januari 2017 meer dan 200.000 inwoners, waardoor het aantal raadszetels toeneemt van 39 naar 45, het hoogst mogelijke aantal. De andere groeiende gemeenteraden krijgen er 2 zetels bij.

De gemeente Alblasserdam heeft in januari 2017 de grens van 20.000 inwoners met 8 overschreden, waardoor de raad naar 19 zetels zal groeien. Sliedrecht en Gemert-Bakel zitten respectievelijk net 12 en 24 inwoners boven een groeigrens. Purmerend en Hendrik-Ido-Ambacht hebben op basis van de bevolkingstand op 1 oktober recht op meer zetels.

De raden van de gemeenten Bergen (Noord-Holland), Delfzijl en Loppersum zullen met twee leden krimpen omdat het bevolkingsaantal is geslonken. De bevolking van de gemeente Westervoort zat in januari 2017 onder de grens van 15.000 inwoners, maar in oktober weer daarboven, waardoor het aantal zetels in de raad toch niet omlaag hoeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.