NASCAR start met Daytona 500 vol grote crashes

Op de Daytona International Speedway is zondag het NASCAR-seizoen zoals te doen gebruikelijk afgetrapt met de Daytona 500, een van de grote races in de autosportwereld.

Samen met de Talladega Superspeedway is Daytona een van de twee banen waar met uitlaatrestricties gereden wordt, om de snelheden enigszins binnen de perken te houden, maar toch zien we er vaak stevige crashes en dat was ook dit keer het geval. 

Aan het einde van de eerste stage van zestig ronden werd flink om de winst in de soort tussensprint gevochten en dat ging natuurlijk fout. Ryan Blaney (#12) probeerde Ricky Stenhouse Jr (#17) aan te vallen, maar die blockte behoorlijk.

Stenhouse kreeg een miniem tikje van Blaney, hield nog net de controle over zijn auto, maar begon zo wel een domino-effect achter zich. Erik Jones (#20) was het eerste slachtoffer, en onder meer ook Daniel Suarez en Jimmie Johnson zagen hun race er tot een einde komen.

De eerste flinke crash van de race (Bron: YouTube)

Halverwege de race ging het weer fout en weer was Blaney erbij betrokken, wederom zonder schade. Brad Keselowski duwde Chase Elliott, die tegen Blaney aan kwam, maar het was Elliott die hard de muur in ging.

Onder meer Danica Patrick werd meegenomen, en voor de enige dame in het veld eindigde haar laatste NASCAR-race zo op treurige, maar karakteristieke wijze: crashend, en zoals zo vaak volkomen buiten haar schuld om.

Halverwege gaat het weer fout (Bron: YouTube)

Met een ronde of drie te rijden was de spanning op het hoogtepunt en uiteraard ging het dan ook weer fout. Het begint eentonig te worden, maar wéér was Blaney bij de situatie betrokken, die dit keer Kurt Busch de rondte in tikte.

Dat veroorzaakte een kettingreactie waarbij onder meer ook het einde van de race kwam voor Alex Bowman, die de gestopte Dale Earnhardt Jr vervangt en gelijk al grote indruk maakte met een sterke race.

Na een korte onderbreking was het tijd voor de herstart en de overtime, waarin de race beslist werd. Aric Almirola leek de verrassende winnaar te worden, maar Austin Dillon tikte hem in de laatste ronde de muur in en het was Dillon die zegevierde.

Het was overigens een zeer bijzondere zege: Dillon rijdt namens het team van Richard Childress Racing in de #3, en dat is de auto waarmee de legendarische Dale Earnhardt Sr precies twintig jaar eerder zijn enige Daytona 500-zege boekte. 

De chaotische slotronde (Bron: YouTube)

Ook voor Dillon zelf was het bijzonder: in 2015 kwam hij nog ongeschonden uit deze gigantische crash (Bron: YouTube)