Canada en Duitsland delen bobsleegoud na sensationele ontknoping

De strijd om olympisch goud in de tweemansbobs krijgt maandag een werkelijk fenomenale ontknoping. Na de twee runs van zondag stonden vijf teams binnen drie tienden van een seconde, maar dat schoof in de derde run allemaal in elkaar.

De Canadees Justin Kripps nam met remmer Alex Kopacz de leiding over van de Duitser Nico Walther en diens remmer Christian Poser. Walther kende geen geweldige run, maar met 0,13 seconden achterstand leek het wat positief betreft nog wel mee te vallen ... ten onrechte.

Francesco Friedrich was met zijn remmer Thorsten Margis de beste in de derde run en steeg van de vijfde naar de tweede plek, 0,06 seconden achter Kripps. Hun Duitse landgenoten Johannes Lochner en Christopher Weber hielden de derde plek vast, maar met 0,09 seconden is ook hun achterstand erg klein.

Achter het Duitse duo volgt Oskars Melbardis uit Letland, die met Janis Strenga achter zich de achterstand op de kop verkleinde en van 0,23 naar 0,12 seconden. Walther volgt met 0,13 seconden dus op de vijfde plek en het belooft dan ook een heerlijke strijd om goud te worden.

Om 14.00 uur gaat de vierde run van start, waarin de top-20 in omgekeerde volgorde naar beneden gaat, met Kripps dus als laatste.

Kripps en Kopacz komen over de finish (Pro Shots/Action Images)
Kripps en Kopacz komen over de finish (Pro Shots/Action Images)

Update 14.50 uur
De nummers twintig tot en met zes warmden de boel op, met de Zuid-Koreaan Won Yun-jong die de leiding in handen had op het moment dat de eerste vijf om het goud gingen strijden.

Walther opende het bal met een sterke run, maar Melbardis dook er met een sterke start en een foutloze run gelijk onderdoor. Lochner was de volgende en de Duitser was redelijk op weg, maar onderin nam hij twee keer de zijkant van de baan mee en verloor hij zijn plek aan Melbardis en Walther. Friedrich was de volgende, leverde wat tijd in op Melbardis, maar dook aan de finish toch onder de leidende tijd van de Let.

Zo was er nog één te gaan en Kripps maakte het ongekend spannend. Bovenin lag hij 0,03 seconde achter, bij het voorlaatste tussenpunt was het verschil 0,01 seconde in zijn voordeel. Die gaf hij echter weg, maar beiden konden flink aan het feest: op de streep kwam Kripps tot exact dezelfde tijd als Friedrich en dus zijn er twee winnaars van olympisch goud, voor de bronzen Melbardis.

De eerste keer dat het goud in de tweemansbob gedeeld werd was het overigens niet: in 1998 werd de Canadees Pierre Lueders in Nagano olympisch kampioen, samen met de Italiaan Günther Huber. Zelfs voor Friedrich was het niet helemaal nieuw: hij en Lochner deelden vorig jaar nog de wereldtitel in de viermansbob.

Margis, Friedrich, Kopacz en Kripps vieren gezamenlijk feest (Pro Shots/Action Images)
Margis, Friedrich, Kopacz en Kripps vieren gezamenlijk feest (Pro Shots/Action Images)