Pyeongchang Vandaag - maandag 19 februari

Op de Olympische Spelen zijn we aan het aftellen. Nog zeven dagen en dan zitten de Spelen in Pyeongchang er alweer op! Maar er is de komende week nog genoeg mooie sport te zien, al is het aanbod op maandag wel wat karig te noemen. Toch is er weer kans op Nederlands eremetaal, op de 500 meter bij de mannen.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
01.05 uur Curling Vrouwen poulefase ronde 8 Nee
02.00 uur Kunstrijden IJsdansen korte kür Ja
02.00 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 1 Nee
02.00 uur Snowboarden Vrouwen big air kwalificatierun 1 Nee
02.43 uur Freestyleskiën Vrouwen slopestyle kwalificatierun 2 Nee
02.43 uur Snowboarden Vrouwen big air kwalificatierun 2 Nee
05.10 uur IJshockey Vrouwen halve finale USA - Finland Nee
06.05 uur Curling Mannen poulefase ronde 9 Nee
12.00 uur Schaatsen Vrouwen kwartfinale ploegenachtervolging Nee
12.05 uur Curling  Vrouwen poulefase ronde 9 Nee 
12.15 uur Bobslee Mannen tweemansbob run 3 Nee
12.53 uur Schaatsen Mannen 500 meter Ja
13.10 uur IJshockey Vrouwen halve finale Canada - Rusland* Nee 
13.30 uur Schansspringen Mannen teamcompetitie eerste ronde Nee 
14.00 uur Bobslee Mannen tweemansbob run 4 Ja
14.36 uur Schansspringen Mannen teamcompetitie finale ronde Ja 

*officieel heet de ploeg: Olympische atleten uit Rusland.

Nederlanders in actie

Het is op de schaatsbaan weer een druk programma, met bij de vrouwen de kwartfinales van de ploegenachtervolging en de 500 meter bij de mannen. Op de ploegenachtervolging zullen Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong en Lotte van Beek zich proberen bij de beste vier tijden van de dag te scharen. Die top vier zal later in de week strijden voor de medailles.

Op de 500 meter hebben de mannen een sweep te verdedigen. Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder maakten het podium compleet Nederlands. Van dat drietal is enkel titelverdediger Michel Mulder niet aanwezig in Pyeongchang. Het tweetal R. Mulder en Smeekens wordt aangevuld door Kai Verbij, die bij het OKT nog geblesseerd raakte. 

Eerder op de dag komt Cheryl Maas voor de tweede keer in actie tijdens deze Spelen. De snowboardster komt in de vroege Nederlandse ochtend in actie tijdens de kwalificaties op de Big Air. Als ze daar, in tegenstelling tot bij het slopestyle, kan blijven staan, is ze een outsider voor een medailleplaats. 

Prominenten in actie

De halve finales bij het dames-ijshockey toernooi staan op het programma. De meest logische namen daarin zijn Amerika en Canada, de twee landen die de olympische en wereldtitels onder elkaar hebben verdeeld. Slechts één keer stonden beide landen niet samen in een mondiale finale; dat was in 2006 tijdens de olympische finale in Turijn. Toen was Zweden in de halve finale steker dan Amerika en behaalde het zilver achter Canada. Op maandag proberen Rusland en Finland die prestratie te gaan evenaren en Canada respectievelijk Amerika proberen te verslaan.

Opmerkelijk

Colombia is niet het eerste land waar je aan denkt bij sneeuw en ijs. Wel hebben ze uiteraard genoeg ervaring met ander wit poeder. In 2010 deed het land voor het eerst mee aan de Winterspelen bij het alpineskiën en dit jaar hebben ze liefst drie deelnemers. Op de schaatsbaan maken ze daar met Pedro Causil hun debuut.

Causil is meervoudig kampioen bij het skeeleren en is onderdeel van een groep Colombianen die zich op het olympische schaatsen wilden gaan richten. Hij is de eerste die zich daarmee heeft geplaatst voor de Spelen en komt vandaag in actie op de 500 meter. Later mag hij zelfs ook nog meedoen met de 1.000 meter. 

Causil gaat geschiedenis schrijven op de schaatsbaan (Pro Shots/Action Images)
Causil gaat geschiedenis schrijven op de schaatsbaan (Pro Shots/Action Images)