FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 juni 2016

Acties bij easyJet gaan niet door

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) annuleert de voor vrijdag 24 juni 2016 aangekondigde werkonderbrekingen bij easyJet. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt.

Omdat morgen ook een kort geding plaatsvindt over de inzet van stakingsbrekers door easyJet, heeft de VNV besloten de rechterlijke uitspraak hierover af te wachten voor er nieuwe acties komen.

Acties bij easyJet gaan niet door
Acties bij easyJet gaan niet door (Foto: ANP)

De dag van het Brexit-referendum

Vandaag is het zover, de Britten mogen naar de stembus. Men gaat in het veelbesproken referendum beslissen of Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft of vertrekt.

De spanningen lopen hoog op tussen de beiden kampen, want zelden is men zó stellig over politieke zaken als met dit referendum. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Britten als ze moeten kiezen liever hebben dat de door hun geprefereerde uitslag in het referendum overwint dan dat het Engelse voetbalteam Europees kampioen wordt op het EK. Dat wil dus wel wat zeggen.

Het gaat erom spannen vandaag, want de twee kampen staan zenuwslopend dicht bij elkaar in de peilingen. Die kunnen geen uitsluitsel geven wie er het beste voorstaat. FOK! is er in ieder geval bij om je van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te houden.

Ook een beetje celeb die denkt iets voor te stellen vindt het nodig een kamp te kiezen. Ter leering en vermaeck een lijstje:

Vóór een Brexit:

 • Boris Johnson (Ex-burgemeester Londen / Wannabe premier Engeland)
 • Sir Michael Caine (acteur)
 • Sol Campbell (voetbalinternational)
 • Julian Fellowes (maker Downton Abbey)
 • Donald Trump (gekkie/presidentskandidaat)
 • Bernie Ecclestone (Formule 1-baas)
 • Vladimir Poetin (President Rusland/badass)
 • Danny Roodbol (Kale oppergod FOK!)

Tegen een Brexit: 

 • David Cameron (Huidig premier Groot-Brittannië)
 • Angela Merkel (Bondskanslier Duitsland)
 • Stephen Hawking (Genie/half mens, half machine)
 • Jude Law (acteur)
 • Michael O'Leary (Ryan Air)
 • Barack Obama (President Verenigde Staten)
 • Simon Cowell (Baas X-Factor)

Update 23.43 uur:

Om 23.00 uur Nederlandse tijd zijn de stembussen gesloten. Mensen die op dat moment nog in de rij stonden, hebben hun stem nog uit mogen brengen. Volgens Nigel Farage van UKIP, de eurosceptische partij, lijkt het erop dat het 'Bremain'-kamp nipt gaat winnen. Volgens een peiling van YouGov heeft 52 procent van de kiezers 'In' gestemd, en 48 procent 'Out'. Vrijdagochtend zal de uitslag van het referendum bekend worden.

Update 11.49 uur:
Volgens Nout Wellink, oud-president van de Nederlandse Bank, zorgt een eventuele Brexit slechts voor korte tijd voor paniek op de beurs. 'Markten vinden doorgaans snel weer een evenwicht. Centrale banken zullen bovendien snel ingrijpen om de plooien glad te strijken', aldus Wellink. Hij verwacht evenwel dat de Britten zullen kiezen voor blijven.

Mocht er onverhoopt toch gekozen worden voor een Brexit, dan verwacht Wellink binnen korte tijd een nieuw referendum waarbij gekozen kan worden tot een lidmaatschap, maar dan onder nieuwe voorwaarden. In een andere EU zouden de Britten dan wel willen blijven, zo denkt hij.De prangende vraag voor vandaag: Should i stay or should i go...

'Voorlopige miljardenschikking Volkswagen'

Volkswageneigenaren in de Verenigde Staten kunnen uitzien naar een compensatie voor de sjoemelsoftware die kan oplopen tot 7000 dollar, afhankelijk van onder meer de leeftijd van de auto. De Duitse automaker trof daarvoor een voorlopige schikking met Justitie in het land, zo meldden ingewijden donderdagavond.

De schikking kost het concern circa 10 miljard dollar. Het grootste gedeelte daarvan gaat op aan het tegemoetkomen van de 482.000 eigenaren van auto's met tweeliterdieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd.

Volkswagen sjoemelde met dieselmotoren, die lang niet zo zuinig bleken als klanten dachten.

'Voorlopige miljardenschikking Volkswagen'
'Voorlopige miljardenschikking Volkswagen' (Foto: ANP)

Banken VS doorstaan stresstest

Alle grote Amerikaanse banken hebben de recente stresstest van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten met goed gevolg afgelegd. Daarbij werd gekeken of de financiële instellingen bestand zijn tegen stevige economische tegenwind.

Onder het zwaarste scenario zouden de 33 banken die aan de test werden onderworpen tezamen circa 385 miljard dollar aan krediet kwijtspelen in een tijdsbestek van nog geen twee uur. De banken bleven daarbij ruim boven bepaalde kapitaalgrenzen die door de toezichthouder werden gesteld.

De uitslagen van donderdag gaven alleen een kijkje in de kapitaalposities van banken. Later deze maand worden ook de uitslagen van een uitvoerigere test bekendgemaakt, waarbij ook wordt gekeken of banken aan hun aandeleninkoop- en dividendverplichtingen kunnen voldoen bij de verschillende scenario's.

De stresstesten zijn in de nasleep van de crisis van 2007-2009, die mede werd veroorzaakt door banken, ingesteld om herhalingen te voorkomen.

Banken VS doorstaan stresstest
Banken VS doorstaan stresstest (Foto: ANP)

Moskee in Dordrecht aangevallen en vernield

Een groep mannen heeft donderdagavond de Turkse moskee aan de Merwedestraat in Dordrecht aangevallen en van binnen forse vernielingen aangericht. Een aantal mensen is gewond geraakt, twee van hen moesten naar het ziekenhuis. De politie is nog op zoek naar de belagers. Het gaat om een grotere groep van ongeveer tien mannen.

In de moskee is het een ravage. Ramen zijn gesneuveld en er zijn veel spullen overhoop gehaald, aldus de politie.

Wat er aan de aanval ten grondslag ligt is nog niet bekend. Volgens RTV Rijnmond zouden sommige aanvallers gezegd hebben dat dit een wraakactie was voor het belagen van een Koerdische familie in de Dordtse wijk Wielwijk.

Moskee in Dordrecht aangevallen en vernield
Moskee in Dordrecht aangevallen en vernield (Foto: ANP)

Schone Russische atleten mogen onder neutrale vlag deelnemen.

Goed nieuws voor de 'schone' Russische atleten. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft bekend gemaakt dat atleten die voldoen aan de nieuwe voorwaarden op dopinggebied alsnog mogen deelnemen aan internationale wedstrijden, maar dan onder een neutrale vlag.

Eerder werd nog door het IOC bekend gemaakt dat de betreffende atleten op de Olympische Spelen mogen aantreden onder de Russische vlag, maar de IAAF heeft gekozen voor een meer neutrale beslissing. "We hebben ongelooflijk hard gewerkt om tot dit resultaat te komen," zei IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

"Het EK begint snel en we weten dat er Russische atleten zijn die stappen willen ondernemen om opnieuw deel te nemen aan wedstrijden. Het was belangrijk dat de voorwaarden voor hun deelname duidelijk geformuleerd werden."

Toyota maakt reden verlies 24 uur van Le Mans bekend

Toyota heeft bekend gemaakt wat de technische reden was waardoor de #5 bolide in de slotminuten van de 24 uur van Le Mans tot stilstand kwam. Volgens een woordvoerder van het Japanse merk is een kapotte turbo de schuldige van de zware domper die Toyota afgelopen weekend te verduren kreeg.

"Auto #5 had een technisch defect op een connector in de luchtinlaat tussen de turbo en de intercooler, waardoor de turbo ermee op hield. Het team heeft geprobeerd om de instellingen van de turbo te veranderen om weer vermogen te krijgen en is er ook in geslaagd, waardoor de wagen alsnog de laatste ronde heeft voltooid," maakte de woordvoerder bekend. "Echter, het probleem was niet op tijd opgelost, waardoor de auto niet binnen de maximale zes minuten over de finish kwam."

De #5 Toyota ging in de tweede helft van de race aan de leiding, nadat de andere Toyota te maken kreeg met lichte problemen. Deze leiding hielden ze vast tot aan vijf minuten voor het einde, het moment dat de auto stil viel. Op dat moment had Toyota een minuut voorsprong op de winnende Porsche.

'Scheringa hoort niet thuis op de beurs'

Dirk Scheringa hoort vanwege een tekort aan ethisch besef niet thuis op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Hij roept donderdag in een brief aan toezichthouder AFM en beursuitbater Euronext dringend op om een beursgang van de oud-topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank te voorkomen.

Eerder deze week werd bekend dat Scheringa met zijn bedrijf CS Factoring, via een zogeheten omgekeerde overname van de lege beurshuls Lavide, naar de beurs wil. De bedrijven hebben daarvoor inmiddels een overeenkomst op hoofdlijnen getekend.

Lakeman stelt in zijn brief dat Scheringa als directeur en grootaandeelhouder van DSB met zijn bedrijfsvoering 'de ethische toets der kritiek onvoldoende kon doorstaan'. Daardoor zijn volgens hem duizenden gezinnen 'in het ongeluk gestort'.

'Scheringa hoort niet thuis op de beurs'
'Scheringa hoort niet thuis op de beurs' (Foto: ANP)

Wc Ziggo Dome maakt indruk op Philippe Geubels

Philippe Geubels staat met zijn 'gabbers' Guido Weijers, Jandino Asporaat en Roué Verveer in de Ziggo Dome, maar of de volle zaal veel indruk maakt op de Belg is nog maar de vraag. Backstage is iets dat Philippe langer bijblijft.

"Het coolste is dat ik straks kan kakken op dezelfde wc waar Beyoncé heeft gezeten", grapte Philippe in RTL Boulevard. "Ik veeg mijn kont nooit meer af."

Guido, Jandino, Roué en Philippe staan donderdag, vrijdag en zaterdag in de Ziggo Dome. De comedyshow van het kwartet bestaat uit meerdere showonderdelen van de heren samen en stand-upcomedy.

Wc Ziggo Dome maakt indruk op Philippe
Wc Ziggo Dome maakt indruk op Philippe Geubels (Foto: BuzzE)

Hagel sloopt Nederland

Gaan we dit wel overleven? ?

Drake aangeklaagd voor regelen mishandeling

Drake is aangeklaagd door de producent Detail. Deze claimt dat de Canadese rapper hem in elkaar liet slaan door zijn bodyguard.

Detail vermoedt dat Drake uit wraakgevoelens handelde. Hij had Detail in 2014 een baantje aangeboden als uitvoerend producent. Detail bedankte hiervoor. Kort daarna nodigde Drake hem uit bij hem thuis om samen te werken. Toen hij Detail rond 02.00 uur 's nachts arriveerde werd hij opgewacht door de bodyguard van Drake. Deze sloeg hem in elkaar en brak zijn kaak.

De bodyguard zou hebben gedreigd Detail opnieuw te slaan. De producent is ervan overtuigd dat dit alles een idee van Drake was. Hij wil een schadevergoeding, weet TMZ, maar het is niet duidelijk om hoeveel geld het gaat.

Drake aangeklaagd voor regelen mishandeling
Drake aangeklaagd voor regelen mishandeling (Foto: BuzzE)

Politieagenten gewond door explosie in huis

Leden van een arrestatieteam zijn donderdagavond gewond geraakt toen ze waren binnengevallen in het huis van een verwarde man in Noordscheschut. In het huis is iets geëxplodeerd, het is niet bekend wat. Mogelijk zijn ook andere mensen gewond geraakt. Hoe ernstig de verwondingen zijn, weet een politiewoordvoerster nog niet. Of de verwarde man zelf tot de gewonden behoort, is ook niet bekend.

Even na 17.00 uur ging de politie naar het huis van de man aan de Meester Kosterweg in de Drentse plaats, omdat hij dreigde met brandstichting in zijn huis. Aangrenzende woningen werden uit voorzorg ontruimd. De politie probeerde met hem in contact te komen en hem uit het huis te krijgen. Omdat dat niet lukte viel de politie zijn huis binnen, waarna de ontploffing plaatsvond.

Democraten beëindigen zitprotest in Congres

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben donderdagmiddag na ruim 25 uur hun zitprotest beëindigd. De actie was bedoeld om een stemming over strengere wapenwetgeving af te dwingen. Een concreet resultaat werd echter niet behaald.

Democratisch Congreslid John Lewis riep zijn partijgenoten op vanaf 5 juli, na het reces, nog vastberadener terug te keren en te strijden voor strengere wapenwetten. Tot die tijd moeten ze in hun kiesdistrict steun verwerven voor strengere wetten voor de verkoop en het bezit van vuurwapens, aldus Lewis. De Republikeinen noemden het protest een politieke stunt en een doorzichtige poging van de Democraten om hun campagnekassen te spekken.

De discussie over aanscherping van de wapenwetten barstte eerder deze maand weer los na het bloedbad in homoclub Pulse in Florida, waarbij 49 mensen werden vermoord. De Democraten lopen in hun campagne voor nieuwe wetgeving in het Congres tegen een muur van Republikeinen aan, die de meeste voorstellen voor strengere wapenwetten beschouwen als een schending van het grondrecht op wapenbezit.

Democraten beëindigen zitprotest in Congres
Democraten beëindigen zitprotest in Congres (Foto: ANP)

O'G3NE moet optredens afzeggen

De dames van O'G3NE kunnen de komende dagen niet optreden. Amy kampt met een keelontsteking en mag de komende dagen 'absoluut niet meer praten en zingen', schreef het trio donderdagavond op Facebook.

"Door haar keelontsteking hebben we - na zo'n 250 optredens - voor de allereerste keer een optreden (vanavond) moeten cancellen en ook onze performance morgen bij Qmusic kan helaas niet doorgaan", laten de zusjes weten. "Wij (maar vooral Amy) balen ontzettend... We hopen op jullie begrip, het is overmacht."

Amy had al een paar dagen last van keelpijn, misselijkheid en hoesten. "Vanochtend stond ze op en kwam er bijna geen geluid meer uit haar keel." De zangeres doet er volgens haar zussen Lisa en Shelley alles aan 'om snel weer gezond op het podium te kunnen staan'. "We hopen onze shows van aankomend weekend door te kunnen laten gaan."

O'G3NE moet optredens afzeggen
O'G3NE moet optredens afzeggen (Foto: BuzzE)

Hockeysters na vierde zege zeker van finale Champions Trophy

Op een kletsnat veld hebben de hockeysters vandaag hun vierde wedstrijd in de Champions Trophy gewonnen. Tegen Australië werd er met 2-1 gewonnen. Nederland was de bovenliggende partij, maar de dames maakten het zichzelf onnodig lastig. Door de winst is Oranje al zeker van de finale op zondag 26 juni. Nederland zal in de finale uitkomen tegen Argentinië. Beide landen spelen een dag eerder ook nog tegen elkaar in de laatste groepswedstrijd. 

De openingsfase was rommelig van beide kanten. Acties van Oranje kwamen moeilijk uit de verf vanwege het door de regen langzame veld. Na vijf minuten spelen floot de scheidsrechter voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. De sleep van Paumen werd er echter uitgelopen door de Australische verdediging. In de 6e minuut was het alsnog raak. Eva de Goede nam de vrije slag snel en Michelle van der Pols kwam goed voor haar man en tipte binnen: 0-1. Nog geen minuut later legde Australië de bal op het aangeefstreepje voor een strafcorner. Joyce Sombroek redde echter knap. De hockeysters hadden middels een aantal strafcorners nog de kans de 0-2 op het scorebord te zetten, maar de sleeppushes van Maartje Paumen en Caia van Maasakker waren, ook omdat de bal niet hard genoeg kon worden aangegeven, te houden voor de Australische keepster Rachael Lynch.

Oranje begon het tweede kwart sterk, maar gaf toch bijna de voorsprong uit handen. Sombroek liet een bal gaan die niet werd aangeraakt, maar die belandde op de paal, zodat Grace Steward de kans had de gelijkmaker te scoren. Sombroek wist de inzet van de jonge Australische echter uit de goal te houden. Ook de twee strafcorners die de Australiërs even daarna namen waren een prooi voor de Oranje-keepster. Oranje werd vervolgens zelf ook gevaarlijk. Op aangeven van Welten kwam Jonker net niet tot een tip-in.

In de eerste minuut van de tweede helft legde Kelly Jonker de bal al op een Australische voet, waardoor Oranje klaar kon gaan staan voor een strafcorner. De Oranje Dames probeerden het dit keer met een slag, en dat had effect op het natte veld. Keepster Lynch kreeg haar handschoen tegen de slag van Paumen, maar zag de bal toch achter haar de goal in vliegen. De grootste kansen waren ook in het derde kwart voor Oranje. Lidewij Welten haalde uit met haar backhand en Naomi van As niet veel later met haar forehand, maar de hoek bleek bij allebei te moeilijk. De beste kans voor Australië was voor Emily Smith, maar Sombroek was alert op haar korte slag.

Oranje begon ook het vierde kwart goed. Een mooie actie van Xan de Waard zette Van der Pols vrij in de cirkel, maar haar slag werd geblokt. Ook Van Male kon gevaarlijk worden na een diagonale slag over het gehele veld van Paumen. Maar: de Oranje dames waren niet effectief genoeg, waardoor de score bleef bij 0-2. En als je hem aan de ene kant niet maakt. Kathryn Slattery scoorde voor de Australiërs toen de bal uit de kluts hoog voor haar stick kwam. Sombroek lag al op de grond en kon er niets tegen beginnen: 1-2. De goal leek de Australiërs te sterken. Oranje hockeyde de wedstrijd echter solide uit en trok de winst zo over de streep.

KNMI: we gaan doodregenen!

Pompen of verzuipen; het KNMI heeft vanavond het levensgevaarlijke code oranje afgekondigd. In de provincies Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Gelderland bestaat in de loop van de avond en komende nacht opnieuw kans op zware onweersbuien met veel vet geflits.

De komende uren trekken volgens het KNMI vanuit België zware onweersbuien het zuiden en oosten van het land binnen. Hierbij kunnen zware windstoten, hagel en veel neerslag in korte tijd voorkomen. De buien trekken later vanavond en vannacht naar het noorden weg en nemen langzaam in activiteit af.

Donderdagmiddag werd een eerder afgegeven code oranje beëindigd na een nacht vol met zware onweersbuien, die volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars voor 20 miljoen euro schade veroorzaakten.

Jullie foto's zijn welkom in de comments!

KNMI kondigt opnieuw code oranje af
KNMI kondigt opnieuw code oranje af (Foto: ANP)

Gevolgen staking easyJet nog onduidelijk

Piloten van easyJet met Schiphol als uitvalsbasis leggen vrijdag opnieuw het werk neer, ditmaal de hele dag. Of daardoor vluchten uitvallen, is nog onduidelijk. Dat hangt onder meer af van de beschikbaarheid van buitenlandse vervangers, en de uitkomst van een kort geding dat vakbond VNV heeft aangespannen om een stokje te steken voor de inzet van deze 'stakingsbrekers'.

Een woordvoerder liet weten dat easyJet alles op alles zet om de overlast voor passagiers te beperken. De Britse prijsvechter meent met de inzet van andere piloten uit de eigen organisatie volledig in zijn recht te staan. Het bedrijf ziet het kort geding, dat vrijdag om 13.30 uur dient voor de rechtbank in Haarlem, dan ook met vertrouwen tegemoet.

Gevolgen staking easyJet nog onduidelijk
Gevolgen staking easyJet nog onduidelijk (Foto: ANP)

Minder agenten ontslagen om plichtsverzuim

Vorig jaar zijn in totaal 131 politiemedewerkers ontslagen, van wie een deel voorwaardelijk, voor een strafbaar feit of plichtsverzuim. In 2014 waren dat er 164, het jaar daarvoor 146.

Naar circa 2 procent van de ongeveer 65.000 politiemensen is vorig jaar onderzoek gedaan voor mogelijk plichtsverzuim; 1153 onderzoeken zijn uitgevoerd, waarbij 1306 medewerkers betrokken waren. 447 medewerkers hadden zich ook daadwerkelijk schuldig gemaakt aan een vorm van plichtsverzuim (333) of een strafbaar feit (147). Dat is ongeveer 0,7 procent van het totale aantal politiemedewerkers.

1217 medewerkers kregen een zogeheten OM-afdoening, waarbij het Openbaar Ministerie de straf oplegt zonder tussenkomst van de rechter.

De politie bracht donderdag de gegevens naar buiten over het aantal interne onderzoeken naar strafbare feiten en plichtsverzuim onder het personeel.

Minder agenten ontslagen om plichtsverzuim
Minder agenten ontslagen om plichtsverzuim (Foto: ANP)

Noodweer eist 78 levens in oosten China

Windhozen, hagelbuien en zware regenval hebben in het oosten van China aan zeker 78 mensen het leven gekost. Nog eens vijfhonderd mensen raakten gewond, tweehonderd van hen ernstig, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Het noodweer trok donderdag over de provincie Jiangsu. Vooral in en rond de stad Yancheng, op een uur rijden ten noorden van Shanghai, was de schade groot. Stroommasten knapten, auto's werden op hun kant gegooid en daken van huizen losgerukt. De overheid heeft hulpgoederen en duizend tenten gestuurd om de eerste nood van de bevolking te verlichten.

Noodweer eist 78 levens in oosten China
Noodweer eist 78 levens in oosten China (Foto: ANP)

Adeles 25 zeven maanden na release op Spotify

Adeles nieuwste album 25 is vanaf middernacht eindelijk te beluisteren via Spotify. 25 verscheen op 20 november, maar de Britse zangeres liet haar langverwachte plaat tot nu toe niet streamen.

Niet alleen Spotify, ook Apple Music, Tidal en Amazon Prime kunnen 25 vanaf middernacht aanbieden aan hun gebruikers. Dat bevestigden de streamingdiensten aan Billboard. Nu zijn alleen de uitgebrachte singles, Hello, When We Were Young en Send My Love (To Your New Lover), te vinden bij de diensten.

Adele noemde het streamen van muziek in december nog vluchtig. "Ik weet dat het streamen van muziek de toekomst is, maar het is niet de enige manier waarop muziek beluisterd kan worden", zei ze in een interview met Time. Adele gaf ook aan dat ze nog niet wist wat ze van streamen moest vinden en zich er daarom nog niet achter kon scharen.

Adeles 25 zeven maanden na release op Spotify
Adeles 25 zeven maanden na release op Spotify (Foto: BuzzE)

Stairway to Heaven geen schending copyright

Led Zeppelin heeft met de megahit Stairway to Heaven uit 1971 geen copyright geschonden. Dat heeft een rechtbankjury in Los Angeles donderdag bepaald.

Nabestaanden van Randy Wolfe hadden gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant voor de rechter gedaagd, omdat zij het vermaarde gitaarloopje zouden hebben overgenomen uit de song Taurus van Wolfe's band Spirit uit 1967.

Stairway to Heaven geen schending copyright
Stairway to Heaven geen schending copyright (Foto: BuzzE)

De Graafschap sleept KNVB voor de rechter

Voor De Graafschap is de kous nog niet af met de uitspraak van de beroepscommissie over FC Twente, waardoor de Superboeren degradeerden. De club spant een kort geding aan.

De gedaagde in dit kort geding is de Nederlandse voetbalbond, de KNVB. In eerste instantie waren de club en de bond nog een gesprek aangegaan, maar de uitkomst daarvan was voor de degradant allerminst bevredigend.

Om die reden spant De Graafschap een kort geding aan tegen de KNVB. "Gezien het falen van met name de licentiecommissie van de KNVB, vinden wij, samen met onze juristen, dat wij recht hebben op een plek in de Eredivisie", laat de commercieel directeur, Martine Zuil, weten. "Het is gezien het licentiereglement normaal gesproken immers ondenkbaar dat er bij een dergelijk vals spel nog een plek bestaat in de Eredivisie. Dat vindt de beroepscommissie van de KNVB immers zelf ook. De KNVB denkt daar anders over."

Zuil vervolgt haar relaas met een strijdvaardige onderbouwing op de clubsite. "We gaan nu in een spoed kort geding vragen of de rechter opnieuw naar de gang van zaken wil kijken. We knokken voor onze eigen plek op het hoogste niveau, maar zeker ook ter voorkoming van een dergelijk falend systeem in de toekomst. Daar is heel voetballend Nederland namelijk de dupe van, dit mag nooit meer gebeuren."

Ballenbak voor volwassenen

Voor alle volwassenen die zich weer even kind willen voelen, komt IKEA met een oplossing. Het Zweedse woonwarenhuis plaatst bij de vestiging in Duiven een gigantische ballenbak speciaal voor volwassenen. Dat weet dagblad Metro te melden.

Om het begin van de zomer te vieren komt de attractie zaterdag eenmalig op het parkeerterrein van het in meubels en gehaktballetjes grossierende bedrijf te staan. Dan vindt namelijk het 'Midsommar Festival' plaats. De outdoor ballenbak meet 12,5 bij 6 bij 1,5 meter en is gevuld met 100.000 ballen ter vermaak van alle groten die zich weer even kinds willen voelen.

IKEA nam het initiatief voor de speelbak voor volwassenen nadat een Zwitserse blogger geklaagd had over het gebrek aan 'fun factor' bij het warenhuis voor eenieder die ouder is dan 9 jaar. Volgens de regeltjes mag je boven die leeftijd namelijk niet meer in de ballenbakken van de geelblauwe woongigant.

Update 18.15 uur:
Volgens de Gelderlander komt de ballenbak niet. Het sleuteltje om 'm in elkaar te schroeven schijnt kwijt te zijn. Door het aangekondigde slechte weer is het te gevaarlijk.

Zaterdag bij IKEA: "Opa Bakkebaard wil opgehaald worden uit de ballenbak"? (Foto: ANP)
Zaterdag bij IKEA: "Opa Bakkebaard wil opgehaald worden uit de ballenbak"? (Foto: ANP)

Walibi geeft 15-jarig meisje condoom als vergoeding kapotte telefoon

Kayleigh is heel erg #BOOS, en terecht, want haar telefoon is stuk door Walibi. Nee, het is niet omdat ze haar telefoon had meegenomen tijdens de rit (dat zullen jullie vast wel denken), maar omdat haar tas door Walibi uit zo'n bak is gevallen waar je je spullen 'veilig' (blijkbaar dus niet) kunt opbergen.

Als vergoeding kreeg ze twee vrijkaartjes, maarja, dat komt niet eens in de buurt met de schade die gemaakt is. Dus schakelde Kayleigh (mooi meisje trouwens) de hulp in van Tim Hofman. Samen gingen ze naar Walibi om geld te eisen, maar wat ze uiteindelijk krijgt is een telefoonhoesje (wtf moet ze daarmee, haar telefoon is toch stuk) en een condoom, want bescherming voor jezelf is ook belangrijk.

Erg jammer dit, Walibi. 

Man schiet om zich heen in Duitse bioscoop

Een gewapende man heeft zich verschanst in een bioscoop in het Duitse plaatsje Viernheim, dat tussen Frankfurt am Main en Mannheim ligt. Diverse Duitse media maken melding van het bericht. Hij zou om zich heen geschoten hebben waarbij minstens 25 mensen gewond zijn geraakt. 

De man zou even na 15:00 uur de bioscoop binnengedrongen zijn, vermomd, wapen in de hand en een patroongordel om zijn schouder. Tientallen bezoekers zouden naar buiten zijn gevlucht. 

Update 18.00 uur:
Het NOS-journaal bevestigd zojuist dat de man inderdaad doodgeschoten is door de politie.

Update 17.00 uur:
Volgens de Duitse krant Bild is de man door een elite-groep van de politie gepakt. Andere bronnen melden dat de man doodgeschoten zou zijn. Hij zou 'bewapend' zijn met een alarmpistool en een traangasgranaat hebben gegooid. 25 mensen zijn door traangas het bedwelmd.

Ook Maserati's getroffen door wegrolprobleem

Fiat Chrysler roept in de Verenigde Staten ruim 13.000 auto's van het merk Maserati terug omdat ze na het parkeren weg kunnen rollen. Dat maakte het concern donderdag bekend.

In april besloot Fiat Chrysler wereldwijd al 1,1 miljoen auto's terug naar de garage te halen vanwege een soortgelijk defect. Toen had het probleem al voor honderden ongelukken en tientallen gewonden gezorgd. Vorige week kwam Star Trek-acteur Anton Yelchin om het leven toen zijn Jeep, een ander merk van de automaker, tegen hem aan rolde. De politie onderzoekt nog of dat door hetzelfde defect kwam.

Ongelukken met Maserati's zijn er voor zover bekend nog niet gebeurd. Maserati hoopt de luxe sportauto's met bijgewerkte software te kunnen herstellen.

Ook Maserati's getroffen door wegrolprobleem
Ook Maserati's getroffen door wegrolprobleem (Foto: ANP)

VVD eist korting subsidie Rijksmuseum

De VVD blijft erop staan dat het Rijksmuseum minder subsidie krijgt, maar cultuurminister Jet Bussemaker piekert er nog steeds niet over. Dat bleek donderdag tijdens een kriebelig verlopen debatje erover. Haar eigen PvdA heeft juist wel 'sympathie' voor het plan van de liberalen, omdat die het geld ten goede willen laten komen aan instellingen die het minder hebben.

De VVD had al eerder gesuggereerd dat het Rijksmuseum wel met minder subsidie toe kan, omdat het zoveel meer bezoekers trekt dan was geschat. Donderdag diende de partij een voorstel in om het museum met ruim 1,3 miljoen te korten, dat ook werd gehandhaafd nadat de minister het 'met kracht' had afgeraden.

Volgens de minister kan zelfs het Rijksmuseum niet zonder subsidie.

VVD eist korting subsidie Rijksmuseum
VVD eist korting subsidie Rijksmuseum (Foto: ANP)

Kind kwijt om vergelijking Erdogan en Gollum

Een man in Turkije die in 2014 de toenmalige premier Recep Tayyip Erdogan in beeld vergeleek met het personage Gollum uit The Lord of the Rings is donderdag uit de ouderlijke macht gezet. Dat meldt dagblad Hurriyet. Rifat Cetin werd schuldig bevonden aan het beledigen van de president. Naast het verlies van zijn kind kreeg Cetin ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar, met een proeftijd van vijf jaar.

Cetin vroeg zich na het vonnis hardop af hoe hij kan worden veroordeeld voor het beledigen van de president, aangezien hij de vergelijking op internet plaatste toen Erdogan nog premier van Turkije was. Hij zei tegen dagblad BirGun in beroep te gaan tegen het vonnis.

In totaal zijn de afgelopen jaren meer dan 1800 mensen in Turkije aangeklaagd voor het beledigen van Erdogan. Onder hen zijn ook journalisten, cartoonisten en een voormalige Miss Turkije.

Kind kwijt om vergelijking Erdogan en Gollum
Kind kwijt om vergelijking Erdogan en Gollum (Foto: ANP)

Transportbedrijven vrezen Frans minimumloon

Nederlandse transporteurs vrezen in de problemen te komen door het nieuwe minimumloon in Frankrijk dat op 1 juli ingaat. De nieuwe regels zijn ook van toepassing op buitenlandse vrachtwagenchauffeurs, die daardoor forse boetes riskeren. Dat zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag.

Chauffeurs die geen registratieformulier bij zich hebben, kunnen een boete van 4000 euro krijgen. Bedrijven die geen Franse vertegenwoordiger hebben krijgen een boete van 750 euro.

Volgens de transportorganisatie is de Franse overheid nog niet klaar voor invoering, maar wil ze wel al gaan handhaven. Zo zouden de registratieformulieren nog niet beschikbaar zijn en is het lastig op korte termijn een Franse vertegenwoordiger te vinden.

De Europese Commissie noemde het Franse minimumloon vorige week al disproportioneel. Ook transportorganisaties uit België, Duitsland en Groot-Brittannië trokken al aan de bel.

Transportbedrijven vrezen Frans minimumloon
Transportbedrijven vrezen Frans minimumloon (Foto: ANP)

Dode in woning Vinkeveen

De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan de Vinkenkade in Vinkeveen een dode gevonden. Het stoffelijk overschot werd aangetroffen nadat een arrestatieteam het pand was binnengegaan, zei een woordvoerster van de politie. Waarom dat team daar was, is niet bekendgemaakt.

De woning staat op de Buitenborgh aan de Vinkeveense Plassen, een park met 220 woningen tussen Utrecht en Amsterdam.

De politie kon nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer. Het onderzoek is nog gaande.

Dode in woning Vinkeveen
Dode in woning Vinkeveen (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 24 - Zomer

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 24 in 2016 (13 juni tot en met 19 juni).

Software daalt nog steeds (op enkele uitzonderingen na), hardware blijft redelijk stabiel. Veel meer valt er eigenlijk niet over te zeggen.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS 32.369  x 32.369
2 Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice 3DS 25.288 -87% 222.119
3 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV 13.175 -36% 193.339
4 Hakuoki: Shinkai - Hana no Shou PSV 10.526 x 10.526
5 Kirby: Planet Robobot 3DS 9.766 -16% 321.860
6 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS4 8.673 -48% 253.845
7 Overwatch PS4 8.484 -32% 97.136
8 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS3  6.167 -38% 109.311
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.006 +2% 798.870
10 Splatoon Wii U  5.486 +5% 1.388.585
11 Root Letter PSV  4.855 x 4.855
12 Yo-Kai Sangokushi 3DS 4.370 -11% 541.752
13 Super Mario Maker Wii U  4.281 +4% 896.116
14 Root Letter PS4 4.052 x 4.052
15 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 3.845 +18% 174.403
16 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 3.567 -9% 144.445
17 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4 3.076 +5% 120.799
18 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS3  2.818 -10% 95.539
19 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PS4  2.685 -23% 157.562
20 Dragon Quest Monsters: Joker 3 3DS 2.594 x 607.574

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 22.279 25.457 646.411 20.832.413
PS4 20.214 19.573 630.286 2.931.366
PSV 11.413 12.312 448.867 5.042.265
Wii U 3.870 3.901 169.023 3.189.686
PS3 1.061 1.006 34.836 10.422.916
Xbox One 58 46 3.091 66.982

Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest

VN-chef Ban Ki-moon spreekt van een 'schaamteloze en onbezonnen daad', maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is zelf erg tevreden over de testlancering van middellangeafstandraketten door zijn leger. Met deze raketten kan Noord-Korea volgens Kim 'gegarandeerd Amerikaanse belangen in de Grote Oceaan aanvallen', meldde staatspersbureau KCNA donderdag.

Noord-Korea vuurde woensdag volgens buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten twee raketten af, waarvan de eerste kort na lancering neerkwam. KCNA maakte melding van slechts één 'testlancering van een strategische ballistische raket voor de middellange afstand'. Die zou succesvol zijn verlopen.

De reacties waren niet mild. Zowel buurlanden als westerse mogendheden en de VN noemden de actie van de Noord-Koreanen een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Die heeft het geïsoleerde Aziatische land verboden dergelijke wapensystemen te gebruiken.

Op papier moet de Noord-Koreaanse Musudanraket doelen tot 4000 kilometer ver kunnen treffen. Als dat ooit lukt, is het genoeg om bijvoorbeeld het eiland Guam, dat onder controle staat van de VS, te raken.

Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest
Kim Jong-un kijkt tevreden terug op rakettest (Foto: ANP)

Verdachte moord Cox in november voor rechter

De verdachte van de moord op de Britse politica Jo Cox staat in november voor de rechter. Hij kreeg dat donderdag te horen tijdens een zitting van de rechtbank in Londen.

De 52-jarige Thomas Mair is in staat van beschuldiging gesteld wegens moord, het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel en het verboden bezit van een mes en een vuurwapen. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij vorige week donderdag de 41-jarige Cox heeft neergeschoten en neergestoken op straat in de plaats Birstall. Een 77-jarige man die Cox te hulp schoot, werd ook gestoken en raakte gewond.

De rechtszaak tegen Mair begint op 14 november.

Verdachte moord Cox in november voor rechter
Verdachte moord Cox in november voor rechter (Foto: ANP)

Rita Ora dreigde inbreker te vermoorden

Rita Ora dreigde een inbreker die in november haar huis in Londen binnendrong te vermoorden. Dat is te horen in haar gesprek met het alarmnummer, waar E! News het transcript van heeft.

De man stal sieraden, kleren en electronica ter waarde van ruim 250.000 euro, nadat hij inbrak door het raam van de kamer op de begane grond waar Rita's zus Elena in lag te slapen. Elena rende snel naar boven de kamer van Rita in, die daarop de deur sloot en het alarmnummer belde.

"Waag het niet boven te komen", zo schreeuwde Rita tijdens het telefoontje, waarvan de opname werd afgespeeld tijdens een rechtszaak over de inbraak. "Ik heb geen mes, ik weet gewoon dat ze naar boven komen", zei ze tegen de persoon van het alarmnummer. "Wat wil je dat ik nu doe? Ik ga hem vermoorden."

Het was emotioneel voor Rita de opname terug te horen in de rechtszaal. De 26-jarige verdachte, die eerder dit jaar door Elena werd geïdentificeerd, beweert onschuldig te zijn. Elena zegt dat ze tijdens de inbraak oogcontact met hem had en zijn gezicht nooit zou vergeten.

Rita Ora dreigde inbreker te vermoorden
Rita Ora dreigde inbreker te vermoorden (Foto: BuzzE)

Nielson schrijft olympisch lied

Zanger Nielson heeft een speciaal lied geschreven voor de Nederlandse sporters die meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Sportkoepel NOC*NSF heeft het nummer Hoogste Versnelling omgedoopt tot 'motivatielied' voor de olympiërs.

"De inspiratie om Hoogste Versnelling te schrijven heb ik twee jaar geleden opgedaan tijdens de Winterspelen in Sochi, waar ik de eer had om in het Holland Heineken House op te treden. De energie die de olympische sporters mij gaven en de kracht die zij uitstraalden hebben zoveel indruk op mij gemaakt dat ik hier een liedje over wilde schrijven. Zij laten zien dat als je iets wil bereiken - bijvoorbeeld in de sport die je beoefent - je hier zelf verantwoordelijk voor bent en je gas moet geven in de hoogste versnelling", aldus Nielson.

Het lied is donderdag uitgebracht op Olympic Day, een feestelijke dag ter ere van het ontstaan van de moderne Olympische Spelen.


Nielson - Hoogste Versnelling (Video: YouTube)

Nielson schrijft olympisch lied
Nielson schrijft olympisch lied (Foto: BuzzE)

'Trumps golfresort scoort slecht'

De Amerikaanse zakenmagnaat, miljardair en omstreden presidentskandidaat Donald Trump opent vrijdag officieel zijn Schotse golfresort in Turnberry. Het golf- en horecacomplex is in 2014 door Trump gekocht.

Het is feitelijk al open en volgens de krant The Scotsman klagen veel gasten steen en been. De krant stelt dat ruim een kwart van de hotelrecensies op internet negatief is. Zo wordt het eten als 'afschuwelijk' omschreven en klagen gasten dat ze in een kamer zonder gordijnen of luxaflex moesten slapen in het 'luxueuze' oord.

In de arme streek is de 175 miljoen euro die Trump in het opknappen van het complex heeft gestoken dankbaar ontvangen. Er werken 340 mensen. Maar onder meer racistische en anti-islamitische uitspraken van Trump in de strijd om het Amerikaanse presidentschap werpen een schaduw over het lieflijke golfbanenlandschap, 70 kilometer ten zuidwesten van Glasgow. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft eerder Trump de eretitel GlobalScot afgenomen. Tal van betogers tegen Trump gaan vrijdag naar de opening van het hotel, dat een 110 jaar oude historie heeft.

'Trumps golfresort scoort slecht'
'Trumps golfresort scoort slecht' (Foto: ANP)

Breder Panamakanaal verandert handelsvaart

De internationale scheepvaart kende een aardverschuiving toen ruim honderd jaar geleden het eerste schip door het Panamakanaal voer. Ruim een eeuw later veroorzaakt de opening van het verbrede en verdiepte kanaal, komende zondag, mogelijk opnieuw zo'n kentering.

Vorig jaar werd 960 miljoen kubieke meter vracht door het kanaal vervoerd, een record. Door de verbreding kan jaarlijks 1,7 miljard kubieke meter vracht van de Atlantische naar de Stille Oceaan worden gevaren, of andersom. De enorme schepen in het oude kanaal konden maximaal 5000 scheepscontainers vervoeren, de nieuwe zogeheten Panamaxes kunnen 13.000 containers dragen. Daardoor verandert de manier waarop vracht over de wereld wordt verplaatst.

Scheepvaartverkeer vanuit Azië koos er in het verleden vaak voor om te lossen aan de westkust van de Verenigde Staten, waarna de vracht per spoor of over de weg verder werd vervoerd. Nu het Panamakanaal zoveel meer capaciteit krijgt, zullen ze er vaker voor kiezen tot aan de havens aan de zuid- en oostkust te varen.

Suezkanaal
De verbreding is een belangrijke slag van Panama in de concurrentiestrijd met het Suezkanaal. De reis van Shanghai naar New York duurt 26 dagen, terwijl de route via het Suezkanaal twee dagen langer in beslag neemt. Het Suezkanaal kent echter geen hoogteverschillen, terwijl de schepen in Panama in 20 tot 30 uur tijd tot 26 meter boven zeeniveau klimmen en dalen, via een reeks sluizen.

Panama verwacht flink te profiteren van de uitbreiding. In 2021 zouden de jaarlijkse inkomsten van het kanaal kunnen verdubbelen tot 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) per jaar. De opening van het verbrede kanaal wordt komende zondag dan ook uitbundig gevierd in aanwezigheid van staatshoofden, regeringsleiders en ministers. Namens Nederland is vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig.

Aan de verbreding en verdieping van het kanaal is sinds 2007 gewerkt. Het Nederlandse ingenieursbureau IV-Groep ontwierp de deuren van de nieuwe sluizen.

Breder Panamakanaal verandert handelsvaart
Breder Panamakanaal verandert handelsvaart (Foto: ANP)

Verlies BlackBerry loopt op

BlackBerry heeft in het afgelopen kwartaal zijn verlies fors zien oplopen. De smartphonemaker behaalde ook minder omzet, onder meer door tegenvallende verkopen van zijn eerste toestel met besturingssysteem Android.

Het topmodel van het bedrijf, de Priv, heeft extra beveiliging ingebouwd en een uitschuifbaar toetsenbord, wat uniek is voor een Androidtelefoon. Toch vielen de verkopen tegen, volgens topman John Chen omdat het toestel te duur was ten opzichte van de concurrentie. Er wordt gewerkt aan twee nieuwe Androidtelefoons, waarvan eentje lager geprijsd zal zijn.

Het Canadese bedrijf, dat ooit toonaangevend was met zijn mobieltjes met volledig toetsenbord, verdient wel steeds meer met softwarelicenties. De opbrengsten uit software en diensten zijn ten opzichte van een jaar eerder bijna verdubbeld.

De omzet van het bedrijf kromp in de drie maanden tot 31 mei naar 400 miljoen dollar, tegenover 658 miljoen dollar een jaar eerder. Het verlies kwam uit op 670 miljoen dollar, onder meer door een afschrijving van een half miljard.

Verlies BlackBerry loopt op
Verlies BlackBerry loopt op (Foto: ANP)

Veiling van items Prince en Whitney Houston

In Beverly Hills worden vrijdag en zaterdag verschillende muziekmemorabilia geveild. Zo gaan onder meer kostuums en instrumenten van overleden sterren als Prince en Whitney Houston onder de hamer.

Heritage Auctions veilt een selectie van spullen van Whitney Houston. Volgens persbureau Reuters kan er tijdens de openbare veiling geboden worden op een Dolce & Gabbana-bontjas, oorbellen, een aantal awards en een paspoort van de in 2012 overleden zangeres.

Ook de gele gitaar van de Amerikaanse sterartiest Prince is te koop, het openingsbod staat op 30.000 dollar, omgerekend zo'n 26.000 euro. Prince overleed in april dit jaar aan een per ongeluk genomen overdosis pijnstillers.

Fors hogere boete bij medicijntekort

De boete die farmaceutische bedrijven kunnen krijgen voor het verwijtbaar veroorzaken van een tekort aan medicijnen wordt bijna twintig keer zo hoog. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) verhoogt de boete van 45.000 naar 820.000 euro.

Hiervoor is wel een wetswijziging nodig en die neemt tijd in beslag. Daarom heeft de bewindsvrouw de boete in de tussentijd al verhoogd naar 150.000 euro, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer. Farmaceuten moeten er ook voor gaan zorgen dat er voldoende voorraad is en dat (dreigende) tekorten op tijd worden gemeld.

Eerder dit jaar ontstond er een tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Dat kwam omdat de productie van Oss naar Duitsland werd verplaatst. Daardoor is het medicijn dat door ruim 300.000 Nederlanders wordt gebruikt, lang niet beschikbaar. Zij werden door het tekort gedwongen over te stappen naar een ander medicijn waar hun lichaam eerst aan moet wennen.

Fors hogere boete bij medicijntekort
Fors hogere boete bij medicijntekort (Foto: ANP)

Vardy en Griezmann verlengen contract bij hun clubs

Er lijkt een einde gekomen te zijn aan de geruchten over een mogelijke transfer van Jamie Vardy. De spits blijft voorlopig gewoon bij Leicester City. Leicester meldde donderdagmorgen op de officiële clubwebsite dat het een akkoord heeft bereikt met de vertegenwoordigers van Vardy over een contractverlenging van vier jaar.

De 29-jarige spits kende afgelopen seizoen een droomseizoen door in 36 competitiewedstrijden 24 keer te scoren. Met zijn inbreng hielp hij The Foxes voor het eerst aan het landskampioenschap en persoonlijk groeide hij uit tot Engels international.

Ook Antoine Griezmann heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij zijn club. De Fransman blijft tot de zomer van 2021 verbonden bij Atlético Madrid.

"Ik ben zeer tevreden, zeer tevreden om bij deze familie te blijven en een onderdeel uit te blijven maken van dit project", vertelt Griezmann op de officiële website van Atlético. "Ik wil me elk jaar verbeteren en de club, de coaches en mijn teamgenoten kunnen mij helpen om dit doel te bereiken."

De Fransman gaat komend seizoen zijn derde jaar in in de Spaanse hoofdstad. In zijn eerste seizoen werd hij direct clubtopscorer met 25 doelpunten in alle competities en afgelopen seizoen herhaalde hij dat en was hij 32 keer trefzeker.

"De club wil het niveau zo hoog mogelijk houden en wij moeten alles geven om te blijven groeien. Ik hoop dat wij dit vast kunnen houden en door kunnen blijven gaan met deze vooruitgang."

Giant met vijf Nederlanders naar de Tour

Giant-Alpecin heeft zijn negenkoppige selectie bekend gemaakt voor de Tour de France. De Duitse formatie heeft vijf Nederlanders geselecteerd, waaronder Tom Dumoulin en Laurens ten Dam.

Verder gaan ook Roy Curvers, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer mee naar de drieweekse wielerronde, welke volgende week zaterdag van start gaat. Warren Barguil is de Franse troef voor het klassement, terwijl de Duitser John Degenkolb zich zal gaan mengen in de sprints.

De selectie wordt vervolledigd door de Oostenrijker Georg Preidler en de Duitser Simon Geksche, die vorig jaar voor de enkele etappezege zorgde.

Ook Dumoulin zal weer de Tour de France rijden (Pro Shots / George Deswijzen)
Ook Dumoulin zal weer de Tour de France rijden (Pro Shots / George Deswijzen)

Over de 1000 mods voor Total War: Warhammer beschikbaar

Toen bekend werd dat Total War: Warhammer er aan zat te komen, was niet iederen gelijk even enthousiast. Na de release zijn de meeste dat wel en dat het spel populair aan het worden is blijkt ook wel uit het aantal beschikbare mods.

De mod-community voor het spel is volop bezig met skins, laadschermen en grotere units in-game.  The Creative Assembly heeft dus een goede zet gedaan om mods toe te laten. Op hun YouTube kanaal zetten ze ook verschillende mods in de schijnwerpers.

'Robbie Williams op album Take That'

Robbie Williams doet waarschijnlijk mee op het nieuwe album van Take That voor hun 25-jarig jubileum. Dat hebben de bandleden bevestigd aan The Sun.

Hoewel ook Robbie van de partij is, is het geen reünie van de volledige Take That-formatie, aangezien Jason Orange hoogstwaarschijnlijk niet meedoet.

"We hebben contact gehad met Jason en Robbie. Jason voelt zich goed bij wat hij nu doet en heeft geen intentie om terug te komen in de band", aldus Howard Donald. "Wat Robbie betreft: we hebben het er met hem over gehad en misschien dat we een jubileumalbum doen waarop we nummers samen schrijven met hem."

De Britse boyband, tegenwoordig een trio, ziet het wel zitten om nieuwe nummers op te nemen en een tour te doen ter ere van hun 25-jarig bestaan.

'Robbie Williams op album Take That'
'Robbie Williams op album Take That' (Foto: BuzzE)

Wedkantoren zien geen brexit meer

Bij Britse wedkantoren wordt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie steeds onwaarschijnlijker geacht. Kantoor Betfair bijvoorbeeld acht de kans dat het land na het referendum van donderdag lid van de EU blijft 86 procent. Wie nu nog durft te wedden dat er een brexit komt, krijgt maar liefst zeven keer de inzet uitbetaald. Wie inzet op behoud van het EU-lidmaatschap krijgt slechts 10 tot 30 procent extra van de inzet.

Bij veel stembureaus voor het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie is het donderdag druk. Persbureau Press Association berichtte over lange rijen voor stembureaus ook waar het weer slecht is zoals in het zuidoosten. Een goede opkomst zou volgens Britse media in het nadeel van de voorstanders van vertrek uit de EU, de brexit, zijn. Maar een heel erg grote opkomst van meer dan 80 procent zou weer goed nieuws voor de brexit-aanhang betekenen. Volgens de laatste peilingen lopen de voorstanders van EU-lidmaatschap iets voor op hun tegenstanders.

Wedkantoren zien geen brexit meer
Wedkantoren zien geen brexit meer (Foto: ANP)

Kick-Ass komt terug met vrouw in de hoofdrol

Stripauteur Mark Millar heeft bekendgemaakt dat er een nieuwe serie van de Kick-Ass-franchise aan zit te komen. Millar geeft aan het met de nieuwe serie over een volledig andere boeg te gooien, met een vrouwelijke hoofdrol, een nieuwe setting en een compleet nieuwe supporting cast.

In een interview met Hollywood Reporter zet Millar uiteen waarom hij voor de rigoreuze veranderingen heeft gekozen. "Ik wil graag dat Kick-Ass draait om het verhaal erachter, in plaats van een focus op de held/hoofdpersoon. Vergelijk het met merken als James Bond en Dr. Who, waarin nieuwe gezichten en nieuwe situaties zorgen voor een boeiende, frisse blik op een gevestigd merk; ik wil om de zoveel uitgaven graag een nieuw gezicht onder het masker."

Kick-Ass debuteerde in 2008 en kon rekenen op zeer goede recensies. De film die in 2010 volgde werd eveneens erg goed ontvangen. In plaats van een blanke, mannelijke nerd in de hoofdrol zal ditmaal een donkere vrouw als heldin centraal staan. De serie had eerder al de befaamde Hit-Girl als vrouwelijk personage, die in de verfilming werd vertolkt door Chloë Grace Moretz. Concrete details over een verfilming zijn er nog niet; de stripboeken over het nieuwe verhaal verschijnen in januari van volgend jaar.

Vrouwelijke hoofdrol in volgende Kick-Ass-serie (Afbeelding: Millarworld Ltd)
Vrouwelijke hoofdrol in volgende Kick-Ass-serie (Afbeelding: Millarworld Ltd)

One Piece: Burning Blood krijgt verkiezingen

Bandai Namco heeft in Europa een poll gelanceerd om de community te laten kiezen welke extra personages er in One Piece: Burning Blood moeten komen.

We mogen kiezen uit zeventien personages die het niet gehaald hebben om in het basisspel te komen. De gegadigden zijn: Rob Lucci, Kaku, Magellan, Caesar Clown, Arlong, Kuro, DonKrieg, Vergo, Cavendish, Señor Pink, Diamante, Trebol, Tashigi, Rebecca, Vivi, Monkey D. Garp en Coby.

Stemmen kan via deze site. Je kunt meedoen tot en met 6 juli. De drie personages met de meeste stemmen komen later uit als DLC. Of deze gratis gaat worden is nog onbekend. One Piece: Burning Blood is al uit op PlayStation 4, PlayStation Vita en Xbox One. De pc-versie komt deze zomer uit. Onze review kun je hier lezen.

Sexy blondje neukt zich de wereld rond

Natalie Wood uit het Engelse Canterbury heeft een opmerkelijke manier gevonden om bijna het hele jaar gratis op vakantie te kunnen. Het dertigjarige blondje, gezegend met twee behoorlijke pluspunten, laat haar tientallen dates de dure reisjes naar verre oorden betalen.

De mooie blondine is namelijk sinds twee jaar lid van website Miss Travel. Volgens hun website reis je dankzij hen nooit alleen. De site zorgt er naar eigen zeggen voor dat je datet en vakantieviert tegelijk.

En dat neemt Wood (huh huh) nogal letterlijk. Zij neukt zich namelijk letterlijk de wereld rond. "In de afgelopen twee jaar heb ik al gedatet met zo'n tachtig mannen over de hele wereld", vertelt de Engelse. "En ze waren allemaal geweldig."

Dankzij de rijke stinkerds heeft ze onder andere al oorden als Dubai, Australië, Miami en de Mallediven bezocht. Allemaal gratis, uiteraard. Ofschoon de schone blondine schat dat de kerels al bijna 80.000 euro aan haar hebben uitgegeven, wil ze benadrukken dat ze geen golddigster is: "Ik ben meer een luxereizigster."

"Ik ben eerlijk over wat ik zoek", aldus Wood. "Ik ben vrijgezel en ontmoet graag andere mannen en houd ervan te worden verwend. De meeste mannen zijn ouder dan ik en vaak succesvolle zakenlieden."

Uiteraard doet ze het wel veilig: "Ik wil altijd eerst skypen en hun identiteitsbewijs zien. Anders gebeurt er niets."

Holleeder: mijn zussen spelen spelletjes

,,Mijn zussen spelen spelletjes. Bij de rechter-commissaris beantwoorden zij geen vragen. Tegelijkertijd manipuleren zij de publieke opinie door mij openlijk te blijven beschuldigen. Het wordt tijd voor een eerlijk proces. En tijd dat zij vragen gaan beantwoorden."

Dit zei Willem Holleeder donderdagochtend aan het einde van de niet-inhoudelijke zitting in het strafproces dat tegen hem loopt. Volgens de 'topcrimineel' heeft de rechter-commissaris zijn zussen tijdens de getuigenverhoren meermalen moeten corrigeren ,,omdat ze met een ingestudeerd verhaal kwamen en niet ingingen op de vragen".

Holleeder betichtte met name zijn zus Astrid, advocate, ervan het gedwongen vertrek van zijn raadsman Stijn Franken te hebben gearrangeerd, meer dan een jaar na aanvang van de strafzaak.

Holleeder: mijn zussen spelen spelletjes
Holleeder: mijn zussen spelen spelletjes (Foto: ANP)

Scholen krijgen muziekles via het digibord

De Amsterdamse basisschool De Triangel had donderdag de primeur: de eerste digitale muziekles volgens de nieuwe methode Kazoo. De les werd gegeven door operazangeres Tania Kross.

Kazoo is een methode die gebruikmaakt van het digitale schoolbord. Er zijn lessen van artiesten zoals Martin Garrix, Marco Borsato, Tania Kross en Fay Lovsky, die kinderen laten kennismaken met verschillende muzieksoorten en ze ook opdrachten laten uitvoeren. Leerkrachten hoeven er geen speciale muzikale vaardigheden voor te hebben en instrumenten zijn ook niet per se nodig.

Kazoo is een initiatief van het Concertgebouw. Dat gaf opdracht de methode te ontwikkelen omdat muziekles belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, maar op veel basisscholen in de verdrukking zit. Leerkrachten zeggen er geen tijd voor te hebben of weten niet hoe ze die les moeten geven.

De muzieklessen zijn voor de groepen 1 tot en met 8 en gaan de scholen 2,50 euro per leerling per jaar kosten, aldus het Concertgebouw.

Scholen krijgen muziekles via het digibord
Scholen krijgen muziekles via het digibord (Foto: BuzzT)

Véél foto's leggen het noodweer vast

Foto's op sociale en regionale media geven een goed beeld van de wateroverlast in het westen van het land, van waterhozen en wolkbreuken tot schade aan bomen en auto's, maar ook hier en daar wat waterpret in de straten.

Op station Den Haag Hollands Spoor plenzen treinreizigers op blote voeten door een blank staande tunnel. Een man met een bakfiets rijdt mensen gratis heen en weer.

Een basisschool uit Zierikzee heeft donderdagochtend in alle vroegte een schoolkamp ontruimd in Renesse. Groep 7 en 8 verbleven dezer dagen op camping Julianahoeve. Het besluit viel nadat een partytent de lucht in vloog en tenten platgingen. Een sportzaal van de TU Delft liep onder water. Het Laaktheater in Den Haag laat weten niet meer bereikbaar te zijn.

En een auto die onder een viaduct in bijna een meter water strandt en wegdrijft wordt op sociale media al de Mercedes Plenz genoemd.

Véél foto's leggen het noodweer vast
Véél foto's leggen het noodweer vast (Foto: ANP)

'Eerst garanties keuzevrijheid zwangeren'

Patiëntenfederatie NPCF wil garanties voor maximale keuzevrijheid voor zwangere vrouwen. Het plan om de geboortezorg straks uit één pot te betalen mag niet zomaar worden doorgevoerd, vindt de belangenbehartiger.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar geboortezorg als een pakket integraal kunnen inkopen. Daarmee zou de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen moeten verbeteren.

"Eerst moet bewezen zijn dat zwangeren volledige keuzevrijheid houden. Ook moet er onderzoek komen naar de kansen van een andere manier van bekostiging", stelt de NPCF. De patiëntenorganisatie vreest dat zorgverzekeraars met het nieuwe systeem de ruimte krijgen om zodanig in te kopen dat zwangeren straks minder te kiezen hebben. Donderdagmiddag vergadert de Tweede Kamer over de bekostiging in de geboortezorg.

'Eerst garanties keuzevrijheid zwangeren'
'Eerst garanties keuzevrijheid zwangeren' (Foto: ANP)

Elizabeth Hurley praktisch naakt voor Brexit

Terwijl de hele wereld de exitpolls in de gaten houdt of Groot-Brittannië bij de EU blijft of deze verlaat, laat de Britse Elizabeth Hurley in ieder geval van zich horen.

Op Instagram probeert het model, naakt met slechts een kussentje met de Britse vlag voor haar edele delen, haar landgenoten te overtuigen dat ze moeten stemmen. "Elke stemt telt, wat je overtuiging ook is." Haar eigen keuze steekt ze echter niet onder stoelen of banken: "Ik stem voor Brexit."

Een landgenoot die tot zijn woede niet mag stemmen is de Britse acteur John Rhys-Davies. Rhys-Davies, die de dwerg Gimli in de Lord of the Rings-films vertolkt, werd in Engeland geboren uit Welsche ouders, maar woont al jaren op het Isle of Man.

Omdat het kleine eilandje in de Ierse Zee technisch gezien niet als deel van Groot-Brittannië wordt gezien en hij er al te lang woont, mag hij niet stemmen voor het referendum. "Het is niet eerlijk, en ik kan niet tegen oneerlijkheid", aldus Rhys-Davies tegen Wall Street Journal. "Het is een belediging."


Elizabeth Hurley praktisch naakt voor Brexit
Elizabeth Hurley praktisch naakt voor Brexit (Foto: BuzzE)

32 euro DLC voor text-based game is PDF'je

Je hebt DLC en je hebt DLC. Zo is daar Hadean Lands, een interactieve text-based avonturengame in oude stijl. Er zijn geen graphics, je typt simpelweg je commando's en leest wat er vervolgens gebeurt. De game krijgt nu DLC van 32 euro in de vorm van niets anders dan een "officieel certificaat van hoge kwaliteit in PDF-formaat waarin de speler verklaart het spel te zullen uitspelen zonder gebruik te maken van hints of walkthroughs".

In Hadean Lands is het aan de speler om in de rol van een alchimist ingewikkelde puzzels op te lossen na gecrasht te zijn op een onbekende planeet. De game schijnt vrij pittig te zijn dus het is verleidelijk om er een game-guide bij te pakken wanneer je vast komt te zitten. Gelukkig is er nu DLC te krijgen die je een certificaat oplevert waarin je zweert geen guides of walkthroughs te gebruiken tijdens het spelen.

Voor "slechts" €31,99 kan dit hoge kwaliteit certificaat voor jou zijn. Geadviseerd wordt om het certificaat te ondertekenen en aan de muur te hangen. Omdat er ongetwijfeld mensen met vragen zitten, is de ontwikkelaar niet te beroerd om een korte FAQ te verstrekken.

 • The DLC is just a certificate? Really? 
 • Yes. You get the certificate in PDF format and, what the heck, I'll throw in a JPEG too. 
   
 • Does it unlock new puzzles or rooms or other game content? 
 • Nope. Just a certificate. 
   
 • Where? 
 • Look in the Certificate folder in the game directory. 
   
 • I don't need to buy your silly certificate! I can just make that promise for free! 
 • Absolutely. But... it might be easier to stick to that promise once you've laid down some cash on it. Just a thought. It's up to you. 
   
 • You can't stop me from looking at hints anyhow! 
 • Yes, that's true. It's between you and your game-playing conscience. 
   
 • What if I get really, REALLY stuck? 
 • You'll have to decide that for yourself. Maybe you could work on the puzzle with a friend. 
   
 • Can I look at the game map? 
 • Yes, that's a freebie. It doesn't spoil any puzzles. 
   
 • What about the in-game tutorial? 
 • The tutorial only covers the first puzzle in the first room. You get a pass on that too. If you really want to skip it, use the TUTORIAL OFF command to silence it. 
   
 • You can't be serious about this. 
 • I assure you, I have never been more serious in my life. 

Veel mensen zullen ongetwijfeld geïnteresseerd zijn geraakt in Hadean Lands. Je kunt de game zelf hier oppikken voor €11,99. De DLC van €31,99 kun je hier vinden.

OM: gevaar nieuwe vertraging proces Holleeder

De aanklagers in de strafzaak tegen Willem Holleeder vrezen dat opnieuw vertraging kan ontstaan in het proces tegen de 'topcrimineel' vanwege de positie van diens nieuwe raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz. Zij dringen er bij de advocaten op aan de deken van de Orde van Advocaten te vragen of zij de verdediging van Holleeder op zich kunnen nemen. Janssen en Malewicz nemen het verzoek in beraad, lieten zij donderdag weten tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) vreest voor belangenverstrengeling omdat de raadslieden ook optreden als verdedigers van Jesse R. in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage. Hoewel Holleeder daarin geen verdachte is, kleeft zijn naam wel aan het proces. "Deze zaak moet gevrijwaard blijven van een tweede vertraging", aldus officier van justitie Sabine Tammes.

Janssen en Malewicz namen deze week de verdediging van Holleeder over van Stijn Franken, die vorige maand terugtrad op advies van de deken. Aanleiding was dat hij eerder ook advocaat was van Sandra den Hartog, ex-vriendin van Holleeder. Zij heeft in de huidige strafzaak, waarin Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij diverse liquidaties, belastende verklaringen tegen hem afgelegd.

Volgens Janssen hebben Malewicz en hij de gang naar de deken wel overwogen, maar zagen zij geen "toegevoegde waarde" in die stap. Hij zei de zaak ook uitgebreid met zowel Holleeder als R. te hebben besproken. "Maar als het OM het graag wil, dan nemen wij dat zeer ter harte."

OM: gevaar nieuwe vertraging proces Holleeder
OM: gevaar nieuwe vertraging proces Holleeder (Foto: ANP)

Supermarktomzet gestegen

De omzet in de supermarkten is vorig jaar met 4,6 procent gestegen tot 35,9 miljard euro. Een jaar eerder was de omzet nog 34,4 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag.

De stijging is volgens het CBL te danken aan het feit dat de consument niet bezuinigt op eten en drinken en vaker kiest voor gemak.

Het CBL vertegenwoordigt ruim 4300 supermarkten waar dagelijks vier miljoen consumenten hun boodschappen doen.

Supermarktomzet gestegen
Supermarktomzet gestegen (Foto: ANP)

Netbeheerders willen af van maximumsalaris

De netbeheerders Alliander en Enexis willen dat hun maximale salarissen niet gebonden zijn aan een ministerssalaris. Ze vrezen moeilijker mensen te kunnen aantrekken en behouden als ze geen marktconform salaris meer kunnen bieden. Een woordvoerder van Alliander bevestigt donderdag berichtgeving daarover in het AD.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de Wet Normering Topinkomens ook laten gelden voor werknemers in de publieke en semipublieke sector. Nu zijn alleen nog bestuurders gebonden aan het maximum van 179.000 euro per jaar. Vier medewerkers van Alliander zijn al opgestapt vanwege het geld en hun functies bleken soms moeilijk weer in te vullen.

Alliander noemt het in een brief aan het kabinet bovendien oneerlijk dat landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie zijn uitgezonderd van het maximum en Alliander-dochter Liander en Enexis niet. TenneT en Gasunie zijn staatsbedrijven, maar Alliander en Enexis hebben als verzelfstandigd bedrijf beide ook maar één aandeelhouder: de overheid.

Netbeheerders willen af van maximumsalaris
Netbeheerders willen af van maximumsalaris (Foto: ANP)

Titelverdediger Chili bereikt Copa-finale

De strijd om de Copa América Centenario zal net als in 2015 gaat tussen Argentinië en Chili. Titelhouder Chili bereikte afgelopen nacht ten koste van Colombia de finale door met 2-0 zege te vieren.

Chili kende een droomstart, al na zeven minuten spelen nam het de voorsprong. Colombia-speler Juan Cuadrado mocht zich de treffer aanrekenen. De vleugelspeler kopte een voorzet van José Fuenzilada terug op David Ospina, maar Charles Aránguiz kwam er tussen en schoot van dichtbij binnen.

Vier minuten later was het wederom raak voor de ploeg van bondscoach Juan Antonio Pizzi. Een uittrap van Claudio Bravo werd niet goed ingeschat door PSV-verdediger Santiago Arias en Alexis Sánchez kon zodoende de bal meenemen. De aanvaller trok naar binnen en schoot in de korte hoek op de paal. José Fuenzalida kon vervolgens de afgeslagen bal voor open doel binnentikken: 0-2.

Het bleek al een vroege beslissing van de halve finale te zijn. De spelers moesten na rust vanwege noodweer twee uur in de kleedkamers blijven. Colombia ging op jacht na de aansluitingstreffer maar een tweede gele kaart van Carlos Sánchez maakte aan alle ilussies een einde.

Titelverdediger Chili hield met een man meer stand en staat na als in 2015 in de finale waarin het wederom Argentinië treft. Vorig jaar was Chili na strafschoppen te sterk voor Lionel Messi & co. De finale wordt in de nacht van zondag op maandag gespeeld.

Wetenschap toont perfecte vrouw: dikke tieten!

Het was zoeken naar een speld in een hooiberg, maar onderzoekers van de University of Texas menen haar eindelijk te hebbem gevonden: de perfecte vrouw bestaat! Volgens de wetenschappers is deze niemand minder dan Kelly Brook. Een van de weinig lekkere Engelse dames met een flinke voorgevel.

De onderzoekers hebben hun studie van enkele jaren geleden nog eens overgedaan. Want tsja, je kunt nooit te lang en te vaak naar tieten kijken natuurlijk. En dus blijven ze erbij dat de 36-jarige Kelly de perfecte vrouw is.

Volgens het onderzoek moet de perfecte vrouw voldoen aan een aantal criteria. Deze zijn een lengte van 168 centimeters, een borstomvang van 99 en een heupomvang van 91 centimeter. En het gewicht dient 63 kilo te zijn. En laat Kelly Brook daar met 99-71-94 en 168 cm daar nu perfect aan voldoen.

Kelly Brook heeft dan ook een mooie G-cup. En volgens de wetenschap is de meest perfecte vrouw een klein beetje gezet en mag er niet aan het lijf zijn gesleuteld. "Kelly Brook is geheel natuurlijk en wetenschappelijk gezien perfect", concludeert het reasearchteam.


Terechte beslissing of niet?

Ferrari-teambaas wil met verrassing komen

Ferrari Formule 1-teambaas Maurizio Arrivabene heeft onthuld dat zijn team met een verrassing zal komen. Ergens in de komende wedstrijden zullen de Italianen met enkele upgrades komen, maar wat deze in zullen houden laat de Italiaan wijselijk in het midden.

Ferrari heeft dit jaar met de coureurs Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen nog geen enkele race gewonnen, al was het team uit Maranello er in Barcelona en in Canada dichtbij. Het gat met Mercedes heeft de renstal flink weten te verkleinen door met name het motorische gedeelte te verbeteren.

Arrivabene heeft toegegeven dat er nog meer interessants in het vat zit. "Ik ga je de exacte data niet vertellen, maar ik kan wel zeggen dat de engineers niet liggen te slapen. Er zullen enkele verrassingen komen, want ik kan zeggen dat onze chassis engineers nog minder slapen."

De Italiaan houdt nog steeds hoop op de titel in de Formule 1, omdat Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg elkaar punten af gaan snoepen. Vettel staat in de titelstrijd momenteel derde met 45 punten achterstand op Rosberg. "Het gaat niet om raceoverwinningen, maar over hoe je de druk op degenen voor ons op kunt voeren. Hamilton en Rosberg gaan punten van elkaar afpakken, zo niet dan gaat het lastig voor ons worden."

Opbouw Parkpop vertraagd door regen

De opbouw van de twee festivals van komend weekend in het Haagse Zuiderpark, Night at the Park en Parkpop, loopt vertraging op door de zware regenval. Een deel van het terrein staat onder water na de wolkbreuken van donderdagnacht en -ochtend en in de middag wordt opnieuw veel regen verwacht.

"Het weer zit niet mee", zegt een woordvoerder droogjes. "Dat betekent dat we straks als het water is weggezakt iets harder aan de slag zullen moeten." Er wordt nog gekeken naar maatregelen om het terrein op tijd klaar te krijgen, maar welke dat zijn wil hij niet zeggen. "Maar alles gaat hoe dan ook door", verzekert hij.

Opbouw Parkpop vertraagd door regen
Opbouw Parkpop vertraagd door regen (Foto: BuzzE)

Instagram komt met vertaalknop

Instagram voegt een vertaalfunctie toe aan de foto- en videodienst. Binnen een aantal weken zal de functie geleidelijk worden ingevoerd. Met een knop kan de gebruiker bijschriften, commentaren en profielteksten vertalen naar zijn eigen taal, meldt Engadget.

De nieuwe functie zal niet direct voor alle talen beschikbaar zijn. Instagram volgt andere sociale media als Twitter en Facebook die al eerder een vertaalfunctie invoerden.

Instagram komt met vertaalknop
Instagram komt met vertaalknop (Foto: BuzzT)

Schade in Randstad geschat op 20 miljoen

De particuliere schade door het noodweer in de Randstad loopt volgens het Verbond van Verzekeraars volgens een eerste voorzichtige schatting in de 20 miljoen euro. In de nacht van woensdag op donderdag viel er in het westen en midden van het land in korte tijd veel regen. Veel huizen en kelders zijn onder water komen te staan en ook zijn er bomen omgewaaid.

"Het is een voorzichtige schatting, maar volgens de berekeningen moeten we uitgaan van een schade van 20 miljoen euro. De afgelopen weken viel de regen vooral in het Limburg en Noord-Brabant. Ook die schade is rond de 20 miljoen euro, maar in de Randstad staan er nu eenmaal meer huizen en gaat het harder", aldus een woordvoerder.

Diverse verzekeraars hebben extra mensen ingezet op de callcentra om alle schademeldingen snel af te handelen. De komende uren blijft het ook nog regenen in het westen van het land. "Door de klimaatverandering moeten we er toch rekening mee houden dat dit soort buien vaker voorkomen. In het verleden kon het ook behoorlijk regenen, maar deze zware buien houden nu al vier weken aan en leiden tot veel schade. Het water kan steeds moeilijker afgevoerd worden omdat er in korte tijd zoveel valt."

Schade in Randstad geschat op 20 miljoen
Schade in Randstad geschat op 20 miljoen (Foto: ANP)

'Ziekenhuizen volgen patiënten met cookies'

Bij bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt informatie van bezoekers van de ziekenhuiswebsites doorgegeven aan derde partijen via zogeheten tracking cookies. Dit is in strijd met de privacywetgeving, concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens na onderzoek.

"Als iemand de webpagina over de afdeling cardiologie bezoekt, dan heeft hij het recht vervolgens niet her en der benaderd te worden als mogelijk hartpatiënt. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat informatie over hun bezoek van een ziekenhuiswebsite niet bij andere partijen terechtkomt. Dat is nou eenmaal vast onderdeel van goede zorg", zegt vice-voorzitter Wilbert Tomesen van de privacywaakhond.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft 39 ziekenhuizen en de brancheorganisaties van de ziekenhuizen NVZ en NFU inmiddels gewezen op de overtredingen. Over zes weken worden zij opnieuw gecontroleerd. Als er dan weer overtredingen worden vastgesteld, neemt de autoriteit 'handhavende maatregelen'. In totaal nam de toezichthouder 85 ziekenhuizen onder de loep.

Bij het plaatsen van tracking cookies op computers, laptops of smartphones, kunnen organisaties bijhouden welke internetpagina's iemand bezoekt. Om dat te mogen doen moeten bezoekers van de websites toestemming geven.

'Ziekenhuizen volgen patiënten met cookies'
'Ziekenhuizen volgen patiënten met cookies' (Foto: BuzzT)

Nederlandse miljonairs boeren bovengemiddeld

Nederland telde vorig jaar 204.000 mensen met 1 miljoen dollar of meer op de bank, 7,5 procent meer dan in 2014. Het totale vermogen van de Nederlandse dollarmiljonairs dikte met een kleine 8 procent aan tot 517 miljard dollar. Dat meldde adviesbureau Capgemini donderdag in zijn World Wealth Report 2016.

Net als in 2014 deden de Nederlandse rijken het beter dan gemiddeld. Wereldwijd nam het aantal mensen met een vrij belegbaar vermogen van minstens 1 miljoen dollar met bijna 5 procent toe naar 15,4 miljoen. Hun totale vermogen groeide met 4 procent tot 58.700 miljard dollar. Dat is bijna vier keer zoveel als twintig jaar geleden, toen Capgemini zijn jaarlijkse vermogensrapport voor het eerst uitbracht.

De regio met de sterkste toename was Azië. Daar steeg het aantal miljonairs in 2015 met 10 procent tot 5,1 miljoen. Zij bezaten samen 17.400 miljard dollar. Dat is voor het eerst meer dan in Noord-Amerika, dat tot dusver de rijkste regio was. De 4,8 miljoen Noord-Amerikaanse miljonairs waren vorig jaar bij elkaar 16.600 miljard dollar waard.

Nederlandse miljonairs beleggen hun vermogen volgens Capgemini vaker dan gemiddeld in eigen land. Ze zijn vaker op zoek naar koopjes en hebben minder belangstelling voor maatschappelijk verantwoorde investeringen dan miljonairs in andere landen. Circa de helft van hun vermogen zit in onroerend goed en aandelen.

Nederlandse miljonairs boeren bovengemiddeld
Nederlandse miljonairs boeren bovengemiddeld (Foto: ANP)

NHL 17-bèta komt eind juli, eerste gameplaytrailer een feit

IJshockeygame NHL 17 komt op 13 september van dit jaar uit, maar net als vorig jaar bij NHL 16 krijgen gamers alvast de kans om het spel eerder te spelen in een bètasessie. Dat maakte EA gister bekend. Sterspeler Vladimir Tarasenko zal op de cover verschijnen.

De NHL 17-bèta zal drie gamemodi bevatten - online head-to-head, EA Sports Hockey League en Hockey Ultimate Team. Verder kun je je eigen speler samenstellen. Geïnteresseerden kunnen early access krijgen als ze zich inschrijven op de website van NHL 17. Doe dit wel vóór 7 juli. De bèta zal plaatsvinden van 28 juli tot en met 4 augustus.

Verder maakte EA bekend dat Vladimir Tarasenko, sterspeler voor de St. Louis Blues, de stemronde heeft gewonnen voor de cover art. Er kon door fans gestemd worden wie er op de voorkant van de gamedoosjes mocht shinen en na maar liefst zes miljoen stemmen kwam Tarasenko als winnaar uit de bus. De 24-jarige hockeyer, zelf fervend fan van de NHL-games sinds NHL 99, gaf aan ontzettend trots te zijn om op deze manier de Blues te mogen vertegenwoordigen.

Ubisoft bestaat 30 jaar en geeft gratis games weg

Ubisoft bestaat 30 jaar en geeft daarom zeven games weg dit jaar. Als eerste wordt Prince of Persia: The Sands of Time gratis aangeboden. De games zullen een gelimiteerde tijd worden aangeboden waarbij iedere maand een andere game wordt weggegeven.

De actie loopt vanaf nu tot en met december. Volgens de informatie op de website van Ubisoft wordt de volgende game midden juli aangekondigd. Voor het bemachtigen van de games is wel een Uplay account vereist. Na het inloggen via de PC-client kunnen de gratis games worden gedownload.

Sancties bij verlaten Overwatch competitive games liegen er niet om

Het vroegtijdig verlaten van competitive matches in Overwatch wordt niet op prijs gesteld door ontwikkelaar Blizzard. Als je het toch flikt kun je rekenen op een fikse straf in de vorm van serieuze schorsing uit het hele competititve season.

Op dit moment wordt het verlaten van Overwatch-potjes al bestraft, zij het op een wat milde manier. Wanneer je in gewone potjes vroegtijdig de tent verlaat krijg je een experience penalty waarbij 75% van je XP wordt ingehouden. Als je hetzelfde straks flikt in competitive matches zal je voor een bepaalde tijd geschorst worden van competitive play; bij recidiveren gaat Blizzard zelfs zo ver dat je uiteindelijk het hele seizoen geschorst kunt worden. Aangezien een competitive season tweeënhalve maand duurt, is dat een fikse straf.

Competitive Play is nog altijd niet speelbaar in Overwatch. Blizzard verwacht zeer binnenkort, waarschijnlijk nog het einde van de maand, de competitive play te kunnen invoeren middels een update.

Brandweer rukt alleen uit bij spoed

De brandweer rukt vanaf maandag alleen uit in spoedgevallen. Dat hebben de vakbonden donderdag besloten nadat de werkgevers niet hadden gereageerd op een ultimatum dat om 10.00 uur afliep. De werkgevers kwamen niet opdagen voor een overleg in Utrecht over de nieuwe brandweer-cao.

De actie is gericht tegen een plan van de werkgevers om de pensioenleeftijd te verhogen van 55 naar 62 jaar.

De hele zomer lang reageert de brandweer alleen op spoedmeldingen. "We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens worden gered", zegt Bert de Haas, bestuurder van FNV Overheid. "Alleen duurt het wat langer dan normaal voordat volgelopen kelders weer droog zijn en katten uit een boom zijn gered."

Brandweer rukt alleen uit bij spoed
Brandweer rukt alleen uit bij spoed (Foto: ANP)

Foto's wateroverlast in Nederland

Het regende een beetje in Nederland vannacht met wat onweer on the side.

Heb jij nog foto's van de wateroverlast? Post ze dan hieronder!

F2P twin-stick shooter Kill Strain krijgt releasedatum

Sony's free-to-play twin-stick shooter Kill Strain komt op 19 juli uit. Kill Strain is een assymetrische multiplayergame waarin twee teams van vier huurlingen het tegen elkaar opnemen, terwijl een derde team bestaande uit twee mutants probeert om de andere spelers in mutants te veranderen.

Een match is afgelopen wanneer de basis van een van de 'human' teams vernietigd wordt, of wanneer iedereen in een mutant veranderd is. Kill Strain wordt exclusief (en dus gratis) uitgebracht voor PlayStation 4. PlayStation Plus-leden kunnen de game een week eerder, op 12 juli, al uitproberen. Bekijk onderstaande trailer voor een impressie.

Nieuwe gameplaytrailers NieR: Automata

Square Enix heeft recent een tweetal nieuwe trailers van NieR: Automata vrijgegeven. De actiegame, die ontwikkeld is door Platinum Games, komt begin 2017 uit exclusief voor PS4. NieR Automata is de sequel op culthit NieR.

We zien een filmpje van een boss battle, waarin de speler het met twee personages opneemt tegen een enorm robotachtig schepsel in een jurk. De andere trailer betreft 15 minuten gameplay waarin onder andere de drones goed te zien zijn die de speler assisteren bij het belagen van vijandelijke troepen.

 

Nederland lijft stukje België in

Nederland wordt vandaag een stukje groter. Nederland en België ondertekenen vandaag een akkoord hierover. Zo'n grenscorrectie is een bijzondere gebeurtenis want dit is in 175 jaar slechts 2 keer eerder gebeurd.

In de jaren 70 is de Maas bij Eijsden rechtgetrokken. Hierdoor zijn een aantal schiereilanden ontstaan, een grenscorrectie is toen vergeten. De uitwisseling gaat om 3 van die schiereilanden, Nederland krijgt een natuurgebied van 15 hectare en in ruil krijgt België 2 schiereilanden van in totaal 5 hectare. 

De correctie is belangrijk, aangezien België de eilanden nu alleen per boot kan bereiken. Hierdoor wordt er nu nauwelijks gehandhaafd en wordt er in de buurt volop geklaagd over drugsoverlast, afval en naaktloperij. Na de overgang kan de Nederlandse politie er patrouilleren.

Aan de uitruil is 5 jaar gewerkt door de provincie Limburg en de Belgische provincie Luik. Dit was een lastige klus, aangezien niet alleen de landsgrenzen, maar ook provincie- en gemeentegrenzen moesten worden aangepast.

Het eerste akkoord wordt vandaag in het Waalse Visé getekend, later dit jaar moeten ook het Nederlandse en Belgische parlement ermee instemmen. Vervolgens wordt via een traktaat een Belgisch-Nederlands verdrag uit 1843 aangepast. Begin volgend jaar is het Belgische schiereiland dan van Nederland.

Rechtszaak om verbod rookruimte in horeca

Clean Air Nederland (CAN) voert donderdag een rechtszaak tegen de Nederlandse staat om rookruimtes volledig uit de horeca te verbannen. De rechtszaak in om 9.30 uur begonnen in Den Haag.

Volgens de belangenbehartiger voor niet-rokers druist de aanwezigheid van rookruimtes lijnrecht in tegen alle afspraken die Nederland hierover in internationaal verband heeft gemaakt. CAN wijst op een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om tabaksgebruik actief te bestrijden en mensen te beschermen tegen tabaksrook. "De voorgeschreven maatregelen vergen een 100 procent rookverbod in de horeca", stelt de organisatie.

CAN beroept zich ook ook op een uitspraak van de Hoge Raad uit oktober 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens CAN blijkt dat ook buiten rookruimtes van horecagelegenheden de lucht kankerverwekkende rookdeeltjes bevat.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland voldoen rookruimtes in Nederland aan alle veiligheidseisen. De brancheorganisatie vindt dat horecaondernemers zelf moeten bepalen of ze een aparte ruimte voor rokers willen of niet.

Rechtszaak om verbod rookruimte in horeca
Rechtszaak om verbod rookruimte in horeca (Foto: ANP)

Code oranje vanwege zware regenval

Het KNMI heeft voor de komende uren code oranje afgegeven vanwege de zware regenbuien die over het land trekken. De waarschuwing geldt vooral voor het westen en en midden van het land. Omdat er afgelopen nacht ook al veel regen is gevallen kunnen de nieuwe buien voor wateroverlast zorgen.

Ook in het oosten en zuidoosten kan het in de loop van de donderdag flink onweren. Lokaal zijn hierbij wateroverlast, hagel en windstoten mogelijk.

Code oranje vanwege zware regenval
Code oranje vanwege zware regenval (Foto: ANP)

'Captain Kirk' ziet terugkeer wel zitten

William Shatner, de acteur die Captain James Kirk speelde in de Star Trek-series en films, ziet een terugkeer in de science fiction-reeks wel zitten.

"We staan er allemaal open voor", aldus de 85-jarige Shatner op de Saturn Awards in Los Angeles. "Maar helaas gaat dat niet gebeuren. De fans zouden het dolgraag zien gebeuren, dus zeg maar dat ze schrijven naar JJ Abrams van Paramount Studios."

Al eerder werd bevestigd dat Shatner niet in de komende Star Trek-film zit. Acteur Chris Pine neemt daarin de rol van Captain Kirk voor zijn rekening.

'Captain Kirk' ziet terugkeer wel zitten
'Captain Kirk' ziet terugkeer wel zitten (Foto: BuzzE)

Solar Impulse 2 vliegt over Atlantische Oceaan

De Solar Impulse 2 is in de nacht van woensdag op donderdag in het Spaanse Sevilla geland na een vlucht over de Atlantische Oceaan op louter zonne-energie. Het toestel was maandag met de Zwitser Bertrand Piccard aan de stuurknuppel vertrokken vanaf de luchthaven John F. Kennedy in New York.

De tocht over de Atlantische Oceaan, die 71 uur duurde, is een van de langere etappes in de reis om de wereld waarmee het toestel sinds maart mee bezig is. De Solar Impulse 2 vloog met een gemiddelde snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur richting Europa.

Ariel Winter pikt kritiek op sexy jurk niet

Ariel Winter heeft mensen die kritiek hadden op haar outfit vorig weekend opgeroepen een hobby te zoeken. "#OmhelsJeLichaam", schreef de Modern Family-actrice, in reactie op de negatieve opmerkingen.

De 18-jarige Ariel, die vorig jaar haar borsten liet verkleinen, hees zich voor haar eindexamenfeestje in een nogal sexy jurk met een gat vanaf de onderkant van haar borsten. Sommige fans konden de foto die ze van zichzelf deelde via Instagram niet waarderen en lieten negatief commentaar achter. "Ik zag er HOT uit in die jurk", schrijft Ariel nu. Ze geeft verder een tip aan onzekere fans: "Omhels alles wat je bent. Laat die stemmen aan de buitenkant geen stemmetjes aan de binnenkant worden. Weet wat je waard bent. Onthoudt wie je bent. Hou van jezelf. Je bent perfect."

Ariel, bekend als de studiebol Alex in Modern Family, is van plan na de zomervakantie te beginnen aan een studie aan UCLA, de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Plan tegen paffen in speeltuin

In bijna alle speeltuinen in Nederland wordt nog volop gepaft door ouderen. "Juist op deze plek is rookvrij de norm. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico's vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken", zegt Longfondsdirecteur Michael Rutgers.

Volgens een onderzoek onder 1100 mensen, uitgevoerd door TNS NIPO, is ruim driekwart van de mensen in Nederland voorstander van rookvrije speeltuinen. Ook rokers zien de logica: slechts een kwart van hen is tegen. De overheid stelt op dit moment een rookvrije speeltuin niet verplicht.

Nog maar een handvol speeltuinen is nu daadwerkelijk rookvrij. In landen als Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten is de rookvrije speeltuin standaard. "Voor de gezondheid van onze kinderen kun je daar jaloers op zijn", vindt Rutgers.

Het Longfonds heeft een stappenplan ontwikkeld voor onder meer gemeenten en speeltuinen waarmee ze aan de slag kunnen voor een rookvrije speelplaats.

Plan tegen paffen in speeltuin
Plan tegen paffen in speeltuin (Foto: ANP)

Noodweer bezorgt brandweer drukke nacht

Flinke regen- en onweersbuien zorgen in de nacht van woensdag op donderdag voor problemen in het westen van het land. Toen rond 02.00 uur het noodweer losbarstte, kreeg de brandweer al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen, vooral op de Zuid-Hollandse eilanden en in de omgeving van Rotterdam en Den Haag.

Onder meer in Den Haag en Schiedam kwamen straten binnen enkele minuten blank te staan. Ook snelwegen waaronder de A12 en de A20 waren even slecht begaanbaar door de hevige regenval, waarschuwden weggebruikers via sociale media.

Op een aantal plaatsen sloeg de bliksem in. Bewoners van drie huizen in Pijnacker moesten hun huis uit nadat een zolder vlam had gevat. Het bleef bij materiële schade. Ook in Moerkapelle brak door blikseminslag een woningbrand uit en moesten de bewoners snel naar buiten.

Enkele hotelgasten in Brielle werden ruw uit hun slaap gehaald; ze moesten na een brandmelding het pand aan de Nobelstraat uit voorzorg verlaten en werden in de buurt opgevangen, terwijl de brandweer het hotel controleerde. Grote incidenten hebben zicht tot nog toe niet voorgedaan en er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen.

Jury beraadt zich over plagiaat Led Zeppelin

De jury in de plagiaatzaak tegen Led Zeppelin beraadt zich momenteel over het oordeel. Beide partijen hebben woensdag hun laatste argumenten gepresenteerd en wachten nu af wat de jury besluit.

Michael Skidmore klaagde de band aan namens de overleden gitarist Randy Wolfe van de band Spirit, die het nummer Taurus schreef wat volgens Skidmore een belangrijke inspiratiebron vormde voor Led Zeppelins hit Stairway To Heaven. Er zouden gelijke series gitaarakkoorden in beide nummers zitten. Twee experts getuigden namens Skidmore dat de nummers aanzienlijke gelijkenissen vertonen. Skidmore eist formele erkenning voor Wolfe en een deel van de royalties die Stairway To Heaven heeft opgeleverd en nog steeds oplevert.

Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin die Stairway To Heaven componeerde, getuigde vorige week dat hij Taurus tot voor kort nog nooit had gehoord. Dinsdag zei zanger Robert Plant in de rechtbank dat hij zich niet kan herinneren de band Spirit in de jaren 60 live te hebben zien spelen.

In 2008 rekende Bloomberg uit dat Stairway to Heaven door de jaren heen zo'n 500 miljoen euro heeft opgebracht.

Jury beraadt zich over plagiaat Led Zeppelin
Jury beraadt zich over plagiaat Led Zeppelin (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer..Heet en lokaal zware buien

Een hartelijk goedemorgen! Het zijn spannende dagen voor een weerman/-vrouw. De atmosfeer staat behoorlijk op ontploffen en het is alleen nog een kwestie of de lont daadwerkelijk aangestoken wordt. De potentie is er in ieder geval wel. Wat we zeker weten is dat het erg heet gaat worden in het oosten en zuidoosten. Daar ontladen de buien zich pas later op de dag, terwijl het westen in de ochtend al kans heeft op onweer.

Er is in ieder geval voor het hele land code geel van kracht. De nachtelijke onweersbuien trekken in de loop van de ochtend naar het noorden toe weg en dan is het afwachten in hoeverre het breed opklaart. Dit is van belang voor de temperatuursstijging. Langs de kust verwacht ik een temperatuur van 22 graden, in het midden 27 of 28 graden en in het zuiden kan het kwik de tropische 30 graden halen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het wel vies benauwd aan.

Dan die buien. Het gaat echt een kwestie worden van de radarbeelden in de gaten houden. Daar valt 's morgens helaas nog weinig over te zeggen. Maar áls ze vallen, dan zijn het heel zware buien met mogelijk flink wat overlast. Toch kan het op diverse plaatsen ook best meevallen en blijft het gewoon droog. Nowcasten dus. Mocht het nodig zijn, dan plaatsen we een update.

Op vrijdag lijkt het koufront dan door te komen, maar het is de vraag hoe snel dat gaat gebeuren. In de kustprovincies al in de ochtend, maar daarna lijkt de doortocht wat te gaan stagneren. Opnieuw warmt het dan in het zuiden en oosten flink op en daar kunnen dan opnieuw zware buien ontstaan. In het westen is de koelere lucht al binnen en wordt het overwegend droog. De maxima liggen dan tussen de 20 en 28 graden.

We houden jullie op de hoogte over de buien. 

Zon op 05:20
Zon onder 22:04
Zonkracht

7 / 4

Opklaring (Foto: qltel)
Collega qltel was in Chicago en ook daar scheen de zon met een afwisseling van wolken.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1881 De 5-jarige Johannes Huibers later Bisschop van Haarlem legt de eerste steen van het Centraal Station in Amsterdam.
1914 Oostenrijk-Hongarije stelt een ultimatum aan Servie. Het land krijgt 48 uur om aan een aantal onmogelijke eisen te voldoen.
1926 De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen wordt opgericht.
1982 De internationale Walviscommissie besluit om de commerciele vangst stop te zetten per 1985-86.
2009 Twee werken van Mozart worden door de Stichting Mozarteum Salzburg ontdekt.
2014 In Nederland geldt een dag van nationale rouw naar aanleiding van de crash van MH17 zes dagen eerder.

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Loverboy weer voor rechter: oplader enkelband 'kapot'

De 22-jarige Armin A. zit een half jaar na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling opnieuw vast. Hij zou een enkelband hebben gesaboteerd en zich niet aan een gebiedsverbod hebben gehouden. Vrijdag moet hij zich hiervoor verantwoorden voor de rechter.

De Heerlenaar werd in juli 2015 tot twee jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot prostitutie in 2014 van de toen 16-jarige Kimberley in een Valkenburgs hotel. In december kwam hij onder voorwaarden vrij, maar die zou hij hebben geschonden, zo bevestigt het OM berichtgeving in de Limburgse kranten.

Het OM wil er niet meer over kwijt. Raadsman Arthur Vonken van A. zegt dat de oplader van de enkelband driemaal kapot is gegaan. Hij ontkent opzet.

Advocaat Nino Pennino van Kimberley zegt dat A. meermaals het opgelegde gebiedsverbod zou hebben geschonden. Ook daarvoor moet hij zich verantwoorden.

Loverboy weer voor rechter: enkelband 'kapot'
Loverboy weer voor rechter: enkelband 'kapot' (Foto: ANP)

Woede om brexitreclame boven herdenking Cox

Bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst in Londen voor de vermoorde politica Jo Cox hebben woensdag verontwaardigd gereageerd op reclamevliegtuigjes die met pro-brexitslogans boven de Britse hoofdstad vlogen. Juist op het moment dat de echtgenoot van Cox, Brendan, het woord voerde kwamen de vliegtuigjes over Trafalgar Square, waar de belangrijkste bijeenkomst was, zo meldden Britse media.

'Stem brexit, neem de controle weer in handen' luidde vertaald de boodschap die boven de hoofden van de bezoekers werd verkondigd. Labour-parlementslid Cox was juist een groot voorstander van het in de EU blijven van Groot-Brittannië. Haar dood wordt gezien als een politieke moord vanwege die opvatting. Haar echtgenoot noemde de moord onder andere een terreurdaad. Hij zei dat zijn vrouw voor haar overtuigingen leefde.

Snelwandelaar: "Positieve test is een samenzwering"

Snelwandelaar Alex Schwazer is het slachtoffer van een samenzwering. Dat heeft de opnieuw op doping betrapte Italiaan althans zelf gezegd tijdens een persconferentie in Rome op woensdagavond. 

Schwazer, olympisch kampioen op de 50 kilometer in 2008, zou eerder dit jaar een positieve test op testosteron hebben afgeleverd. Hij mocht vanaf mei weer meedoen aan wedstrijden nadat hij ruim drie jaar geschorst was geweest voor dopingvergrijpen. Bij zijn return won hij gelijk goud op de 50 kilometer tijdens het WK voor landenteams in Rome. 

Er is bijzonder veel onduidelijkheid over de hele situatie. Zo zou Schwazer in januari negatief getest hebben, maar werd bij een hertest van hetzelfde urinemonster in mei - na zijn gouden comeback - plotseling een testosteronwaarde gevonden die vele malen boven het toegestane lag. 

"Iemand wil heel graag dat ik niet naar de Olympische Spelen ga", aldus Schwazer, die daarmee vrijwel iedereen kan bedoelen, maar die het vermoedelijk heeft over iemand binnen de Italiaanse sportwereld. "Ik heb weinig tijd, maar ik zal er alles aan doen om dit op te helderen. Net als vier jaar geleden zit ik hier persoonlijk, maar dit keer hoef ik me nergens voor te verontschuldigen. Vier jaar geleden had ik fouten gemaakt, nu niet", blikt hij terug op zijn persconferentie vlak voor de Spelen van 2012, waarin hij zijn EPO-gebruik toegaf.

"Dit is een nachtmerrie, het ergste wat mij had kunnen overkomen, maar ik zweer dat we dit tot op de bodem uit gaan pluizen. Ik heb  er alles aan gedaan om te laten zien dat ik het nu wél op de goede manier doe, vooral door te werken met Sandro Donati." Donati is een bekende antidopinggoeroe in Italië, die regelmatig felle kritiek heeft geuit op de manier waarop Italiaanse sportautoriteiten de strijd tegen doping aangingen: nogal laks.

"De timing van dit hele gebeuren is ongelooflijk opmerkelijk", aldus Donati zelf. "Een urinemonster was in januari getest en schoon bevonden, waarna het opnieuw is getest - God mag weten waarom - en het plotseling positief terugkwam. Bovendien gaat het om testosteron, wat Alex niet eens zou helpen...dat is doping voor idioten."

Ook de advocaat van Schwazer heeft al toegezegd alle beschikbare juridische middelen in te zullen gaan zetten om zijn pupil aan de start van de Spelen in Rio te krijgen. Compleet onrealistisch lijkt het verhaal van Schwazer overigens niet. Hij is zacht gezegd niet bepaald geliefd bij het gros van de Italiaanse atleten. Zo noemde hoogspringer Gianmarco Tamberi hem onlangs nog de schande van Italië. Het lijkt dan ook zeker interessant te worden wat men eventueel boven water haalt.

Camping Down The Rabbit Hole dag later open

De campings van het muziekfestival Down The Rabbit Hole gaan donderdag nog niet open. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. Als gevolg van de overvloedige regenval van de afgelopen tijd en het verwachte noodweer van donderdag zijn de campingterreinen erg nat.

De organisatie hoopt vrijdag de campings wel open te kunnen stellen en roept mensen op niet voor die tijd naar de terreinen te komen. Er worden op het festivalterrein en campings voorzieningen getroffen om het regenwater af te voeren en te voorkomen dat de grasvelden veranderen in grote modderpoelen.

Camping Down The Rabbit Hole dag later open
Camping Down The Rabbit Hole dag later open (Foto: BuzzE)

Sanders dicht bij erkenning nederlaag

De Democraat Bernie Sanders, die met zijn partijgenote Hillary Clinton maandenlang een bittere strijd uitvocht om de kandidatuur van zijn partij voor de presidentsverkiezingen, lijkt eindelijk zijn verlies te nemen. Hij gaf woensdag in een interview met het Amerikaanse Politiek 24 toe dat 'het er niet op lijkt dat ik de kandidaat zal zijn'.

Sanders heeft zijn gooi naar de Democratische nominatie nog altijd niet officieel afgebroken en deed dat ook woensdag niet. Wel zei hij niet de lijnen uit te kunnen zetten op de aanstaande partijconventie van de Democraten, omdat zijn partij hem klaarblijkelijk niet als presidentskandidaat op het schild zal hijsen.

De bejaarde senator uit Vermont riep Clinton op 'de progressiefste kandidaat die ze kan vinden' te vragen als haar beoogde vicepresident.

Clinton heeft de steun van zoveel gekozen gedelegeerden en aangewezen supergedelegeerden verzameld dat de nominatie haar niet meer kan ontgaan.

Sanders dicht bij erkenning nederlaag
Sanders dicht bij erkenning nederlaag (Foto: ANP)

IJslandse voetbalcommentator is blij

Op het EK voetbal pakte IJsland woensdagavond in de allerlaatste seconden van de wedstrijd nog de winst tegen Oostenrijk. Uitgerekend Arnor Traustason, vanaf komend seizoen spelend voor Rapid Wien, tikte de winnende goal binnen: 2-1 en de definitieve zekerheid dat EK-debutant IJsland zich voor de achtste finales plaatste.

Waar we in Nederland vele legendarische commentaarmomenten hebben met dank aan Jack van Gelder, doen de IJslanders het met hun eigen enthousiasteling. Wat hij zegt? Geen flauw idee, het IJslands van uw redacteur is wat roestig, maar het klinkt wel blij en dus wilden we het jullie niet onthouden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.