FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 juni 2016

Vrouw trekt aanklacht tegen Cosby in

Een van de meer dan vijftig vrouwen die Bill Cosby hebben beschuldigd van seksueel misbruik, heeft vrijdag volkomen onverwacht haar aanklacht ingetrokken. Dat gebeurde één dag nadat een rechter in de staat Massachusetts een poging van de komiek-acteur om deze zaak tegen te houden, had geblokkeerd.

Het is niet duidelijk waarom Kristina Ruehli haar aanklacht niet wil doorzetten. Zij deed in 2015 aangifte van het misbruik dat al in 1965 zou hebben plaatsgevonden. De krant The Washington Post meldt echter dat Ruehli heeft gezegd dat ze met de publiciteit die haar zaak heeft gekregen, voldoende genoegdoening heeft ervaren.

De inmiddels 78-jarige Cosby had tot nu toe alle beschuldigingen van Ruehli ver van zich geworpen.

Vrouw trekt aanklacht tegen Cosby in
Vrouw trekt aanklacht tegen Cosby in (Foto: ANP)

Amerikaanse douane wil je Twitternaam weten

De Amerikaanse douane gaat mogelijk binnenkort naar je gebruikersnamen op sociale media vragen. US Customs and Border Control diende donderdag een voorstel in om mensen die een visum aanvragen daarnaar te vragen, meldt The Verge vrijdag. Het gaat daarbij ook om mensen die maar korte periode in de Verenigde Staten verblijven, bijvoorbeeld voor een vakantie.

De vragen zouden niet verplicht zijn, maar worden in het voorstel zo geformuleerd dat dat niet direct duidelijk is. Met de informatie kunnen de online gangen van reizigers nauwgezet worden gevolgd. Het Amerikaanse volk heeft zestig dagen om te reageren op het voorstel voordat dat officieel in behandeling wordt genomen.

De Amerikaanse immigratie- en veiligheidsdiensten staan sinds de aanslag in San Bernardino van vorig jaar onder hoge druk om meer informatie van sociale media te halen. Een van de daders had toen een publiek Facebookbericht achtergelaten tijdens de schietpartij en had jaren eerder privéboodschappen naar Facebookvrienden gestuurd waarin ze geweld besprak. Dat deed ze al voor ze een visum aanvroeg.

Amerikaanse douane wil je Twitternaam weten
Amerikaanse douane wil je Twitternaam weten (Foto: BuzzT)

Britse celebrities reageren op brexit

Veel Engelse sterren hebben vrijdag ontsteld gereageerd op de uitslag van het referendum over een brexit. Nadat duidelijk werd dat een meerderheid van de Britten wil dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat, uitten de hele dag door Engelse celebrities hun ongenoegen over die keuze op sociale media.

J. K. Rowling, schrijfster van de beroemde Harry Potter-serie, tweette: 'Ik geloof niet dat ik eerder zo hard in magie heb willen geloven.' Komiek en presentator James Corden postte: 'Ik kan er met mijn hoofd niet bij wat er nu gebeurt in Groot-Brittannië. Het spijt me zo voor alle jongeren. Ik ben bang dat jullie vandaag in de steek zijn gelaten.' Ook de zanger van de Noord-Ierse band Two Door Cinema Club, Alex Trimble, is vooral bang dat de jongere generaties de dupe worden van het vertrek uit de EU. 'Ik vrees dat ze zijn overruled door een stelletje achterlijke ouderen.' De Britse band Bastille noemt de brexit 'het slechtst voorstelbare nieuws'.

Zangeres Ellie Goulding is ervan overtuigd dat de brexit 'een van de meest verwoestende gebeurtenissen' is tijdens haar jonge leven. 'Ik voelde vanochtend een angst die ik nog niet kende.' Model en presentatrice Alexa Chung kwam na het eerste nieuws niet veel verder dan een hartgrondig 'fuckedy fuck fuck.' One Direction-lid Niall Horan is teleurgesteld. 'Het is een treurige dag. De economische impact zal zeker zorgen dat de stemmers spijt krijgen van hun keuze.' Ook ex-collega Zayn Malik liet van zich horen: 'Worden mensen nou verdomme eens wakker?' Ondernemer Richard Branson meent dat 'uit de EU stappen een hele tragische beslissing is die enorme schade zal aanrichten aan de welvaart in Groot-Brittannië en de stabiliteit van Europa'.

Er vielen ook wat opgewekte reacties te bespeuren. Zo uitte Liz Hurley haar vreugde over de zege voor het brexit-kamp op Twitter. Ook de Engelse tv-persoonlijkheid Katie Hopkins is in haar nopjes met de uitslag. 'Gefeliciteerd aan iedereen aan de goede kant van de geschiedenis.'

Britse celebrities reageren op brexit
Britse celebrities reageren op brexit (Foto: BuzzE)

Italianen redden 7100 vluchtelingen op zee

De Italiaanse kustwacht heeft donderdag en vrijdag in totaal 7100 vluchtelingen uit bootjes op de Middellandse Zee gered. De kustwacht zegt dat twee opeenvolgende dagen goed weer de mensensmokkelaars meteen massaal de zee op heeft gedreven.

De meeste mensen die werden gered, waren in Libië in boten gestapt. Hun afkomst was vrijdag nog niet duidelijk.

In dit derde jaar van de migratiecrisis is er volgens de Italianen nog geen enkel teken dat de stroom mensen die vanuit Noord-Afrika de Europese kusten probeert te bereiken, kleiner wordt. Alleen al dit jaar hebben hulpverleners 60.000 vluchtelingen veilig aan land weten te brengen.

Organisaties als de Italiaanse kustwacht en marine, Artsen zonder Grenzen en het Europees agentschap Frontex dat de buitengrenzen controleert, wisten vrijdag negen vaartuigen met migranten te onderscheppen.

Italianen redden 7100 vluchtelingen op zee
Italianen redden 7100 vluchtelingen op zee (Foto: ANP)

Dataverzameling in iOS 10 standaard uit

De nieuwe dataverzamelingstechnieken in iOS 10 staan standaard uit. Dat heeft Recode ontdekt. Gebruikers van Apples mobiele besturingssysteem moeten er bewust voor kiezen om Apple data te laten verzamelen.

Apple introduceerde de functie, die onder meer iMessage en de Photos-app slimmer moeten maken, onlangs tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC. Vooralsnog worden er vier soorten gegevens verzameld: nieuwe woorden die gebruikers toevoegen aan hun woordenboek, gebruikte emoji (zodat Apple kan aangeven welke woorden door emoji kunnen worden vervangen), links binnen apps en zoekacties vanuit Notes.

Het slimmer maken van besturingssystemen en apps is iets waar Google en Facebook al langer mee bezig zijn. Apple stelt echter dat het een manier heeft gevonden waarop de privacy van gebruikers niet in het geding is: differentiële privacy. Hierbij worden kleine stukjes verzameld uit de data van gebruikers en geanonimiseerd verstuurd naar Apple. De computers van het techbedrijf kunnen uit al die kleine stukjes toch bruikbare informatie filteren als ze maar genoeg data aangevoerd krijgen.

iOS 10 is momenteel in publieke beta. Deze herfst komt het besturingssysteem beschikbaar voor gebruikers van iPhones, iPads en iPods.

Dataverzameling in iOS 10 standaard uit
Dataverzameling in iOS 10 standaard uit (Foto: BuzzT)

Motivatiegoeroe op hete kolen

De kracht zit in jezelf, roept de Amerikaanse motivatiekoning Tony Robbins al jaren. Als bewijs dat mensen meer kunnen dan ze denken, laat hij ze regelmatig over vuur lopen. In de Texaanse stad Dallas pakte dat verkeerd uit en moesten hulpverleners eraan te pas komen om veertig mensen met brandwonden te behandelen.

Vijf gemotiveerde vuurlopers belandden na de wandeling over 5 meter gloeiende kolen zelfs in een ziekenhuis met brandwonden aan voeten en benen, meldde The Dallas Morning News vrijdag.

De onderneming van de goeroe, Robbins Research International, kwam al snel met onder meer deze verklaring: 'Slechts vijf van 7000 deelnemers hadden echt hulp nodig. We zijn blij dat het zo'n succes voor die 7000 gasten was'.

Motivatiegoeroe op hete kolen
Motivatiegoeroe op hete kolen (Foto: BuzzO)

Zwemster Dekker terug in water, Kromowidjojo pijlsnel

Zwemster Inge Dekker is weer terug in het wedstrijdbad. Bij de 30-jarige Nederlandse werd begin dit jaar baarmoederhalskanker geconstateerd, waarna ze in maart een geslaagde operatie onderging. Inmiddels traint ze weer volop en tijdens de Sette Colli in Rome maakte Dekker dan ook haar comeback in het internationale bad.

Op de 50 meter vrije slag liet de Nederlandse vrijdag in de series een tijd van 25,23 seconden noteren, haar snelste tijd sinds december 2014. Met 25,57 ging het in de finale iets minder soepel, maar dat mocht de pret van de terugkeer niet drukken.

Ranomi Kromowidjojo bleek bij dezelfde wedstrijd steeds meer in olympische topvorm te verkeren. Met haar 24,53 in de series was ze al ruimschoots de snelste, maar in de finale haalde de olympisch kampioene pas echt uit: 24,28 seconden. Eerder dit jaar was ze overigens nog sneller. In de EK-finale in Londen zwom Kromo 24,07, slechts twee honderdsten boven de tijd die haar zowel olympisch goud in 2012 als de wereldtitel in 2013 bezorgde. 

'Game of Thrones niet gehinderd door Brexit'

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft geen gevolgen voor de opnames van de hitserie Game of Thrones, die voor een groot deel plaatsvinden in Noord-Ierland. Dat bezweert de Amerikaanse producent HBO vrijdag in een kort statement.

"We gaan er niet van uit dat de uitkomst van het referendum enige invloed heeft op de productie van Game of Thrones."

Michael Ryan, voorzitter van de Britse Independent Film and Television Alliance, sprak eerder vrijdag de vrees uit dat de Brexit verwoestende gevolgen zal hebben voor de Engelse tv- en filmindustrie. "Tv-series en films maken is een hele dure en hele risicovolle onderneming. Duidelijkheid over de regels die gevolgen kunnen hebben voor een productie is een absolute must."

'Game of Thrones niet gehinderd door Brexit'
'Game of Thrones niet gehinderd door Brexit' (Foto: BuzzE)

Nicolette van Dam doet weer kerstshow

Nicolette van Dam is op 24 en 26 december te zien als kerstfee in het familiespektakel The Christmas Show in de Ziggo Dome. Dat meldde producent RTL vrijdag.

Vorig jaar vond het kerstevenement voor het eerst plaats in de Amsterdamse concertzaal. Ook toen speelde Van Dam de rol van fee. De nieuwe show draait om een nieuw kerstverhaal en kent wederom veel bekende namen. De nieuwe cast wordt binnenkort bekendgemaakt.

RTL kondigt The Christmas Show 2016 aan als 'betoverend spektakel met adembenemende decors, spannende dansacts, geliefde kerstliedjes, ballet en gospel'.

Op het plein voor de Ziggo Dome wordt dit jaar voor het eerst ook een kerstmarkt opgetuigd.

Nicolette van Dam doet weer kerstshow
Nicolette van Dam doet weer kerstshow (Foto: BuzzE)

Emmy Whitney Houston mag niet geveild

De Amerikaanse Television Academy heeft op het laatste moment een stokje gestoken voor de veiling van de Emmy van Whitney Houston. De familie van de overleden zangeres bood de prijs, samen met andere persoonlijke memorabilia, vrijdag te koop aan via een veilingbedrijf. Een fan had al een bod neergelegd van 10.000 dollar voor het beeldje uit 1986.

De academy vroeg de rechtbank in Beverly Hills de verkoop van de tv-prijs te verbieden, omdat de reglementen bepalen dat de beeldjes terug moeten naar de Television Academy als de winnaar of diens erfgenamen er geen prijs meer op stellen. De rechter gaf de uitgever van de Emmy's vrijdagmiddag gelijk.

Heritage Auctions mag wel doorgaan met de eerder aangekondigde veiling van andere persoonlijke bezittingen van Houston, waaronder een Dolce & Gabbana-bontjas, oorbellen en een paspoort van de in 2012 overleden zangeres. Het veilinghuis laat aan TMZ weten de beslissing van de rechtbank te respecteren en geeft de Emmy terug aan de familie van Houston.

Emmy Whitney Houston mag niet geveild
Emmy Whitney Houston mag niet geveild (Foto: BuzzE)

Britten googelden massaal na brexit

Google heeft na de brexit heel wat zoekopdrachten van Britten over de Europese Unie te verwerken gekregen. Onder meer de vraag 'wat is de EU?' werd bijzonder vaak ingetikt. Dat meldde Google Trends op Twitter.

Alleen op de vraag 'wat betekent het de EU te verlaten?' werd vanuit Groot-Brittannië meer gegoogeld nadat de uitkomst van het referendum bekend was. Ook zochten veel Britten informatie over hoe ze aan een Iers paspoort kunnen komen.

Britten googelden massaal na brexit
Britten googelden massaal na brexit (Foto: BuzzT)

Koster verrassend Nederlands kampioene op de weg

Anouska Koster is de nieuwe verrassende Nederlands kampioene wielrennen op de weg. De 22-jarige wielrenster van Rabo-Liv was in een sprint-à-deux duidelijk te snel voor Janneke Ensing. Vanuit het peloton eindigde Marianne Vos op de derde plaats. Koster is op de erelijst de opvolgster van tweevoudig kampioene Lucinda Brand.

De dames reden in Goeree-Overflakkee negen rondes van 14,6 kilometer. Roxane Knetemann, Vera Koedooder en Rianne Markus kwamen los van het peloton. Nina Kessler voegde zich even later bij het drietal. Het viertal kreeg maximaal een kleine drie minuten voorsprong, maar werd wel weer ingelopen. 

Anna van der Breggen, die de nationale tijdritstrijd nog had laten schieten, ging in de laatste ronde in de aanval. De ploeggenote van Koster viel stil en werd op zes kilometer voor de meet weer gegrepen. Annemiek van Vleuten probeerde direct daarna direct weg te komen. De kersverse kampioen op de tijdrit kreeg echter niet de ruimte van de concurrentie.

Koster en Ensing sloegen uiteindelijk wel een gat en bleven tot de finish uit handen van de achtervolging. De 22-jarige koster bleek in de sprint op de Brouwersdam een maatje te groot voor de Drentse marathonschaatsster. Zaterdag is het de beurt aan de heren. In verband met het EK voetbal is de start al om 8.30 uur gepland. 

Sijsling zonder setverlies naar hoofdtoernooi Wimbledon

Igor Sijsling heeft, net zoals vorig jaar, zich via de kwalificaties het hoofdtoernooi op Wimbledon bereikt. De als negende geplaatste Amsterdammer versloeg in de laatste voorronde de Belg Yannick Mertens (ATP-220). Het werd 6-3, 6-2 en 7-6(2).

Ook bij zijn debuut in 2011 en vorig jaar kwam Sijsling door het kwalificatietoernooi op het Londense gras. Dit was de derde keer dat Sijsling zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi vocht. Ditmaal verloor de 28-jarige speler geen set in zijn drie voorrondepartijen.

In 2013 en 2014 was Sijsling rechtstreeks geplaatst voor het hoofdschema. In 2013 boekte hij zijn beste Grand Slamresultaat ooit. Hij wist toen in Londen de derde ronde te behalen. Bij al zijn andere deelnames kwam de huidige nummer 118 niet voorbij de eerste ronde. Het is nog niet bekend wie hij treft in de eerste ronde. 

Sijsling is na Robin Haase de tweede Nederlandse tennisser in het hoofdtoernooi bij de mannen. Haase treft in de eerste ronde de Argentijn Diego Schwartzman. Bij de vrouwen is alleen Kiki Bertens van de partij. Zij is als 27e geplaatst en neemt het op tegen de Letse Jelena Ostapenko, de nummer 36 van de wereld.

OverheidsfinanciŽn verbeteren verder

De overheid ontving over het eerste kwartaal van het jaar en de drie voorafgaande kwartalen meer belastingen en premies dan in de vier kwartalen van 2015.

Het overheidstekort en de overheidsschuld, beide uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp), namen af. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het overheidstekort kwam over het eerste kwartaal van het jaar plus de drie voorafgaande kwartalen uit op 1,6 procent van het bbp. Voor hele kalenderjaren hanteert de Europese Unie als norm dat het tekort niet hoger mag zijn dan 3 procent. Over heel 2015 bedroeg het overheidstekort 1,9 procent.

De overheidsschuld kwam aan het einde van het eerste kwartaal van 2016 uit op 442 miljard euro. Dit is nagenoeg gelijk aan de stand van de overheidsschuld aan het einde van 2015.

Overheidsfinanciën verbeteren verder
Overheidsfinanciën verbeteren verder (Foto: ANP)

'Olympisch' dopinglab Rio geschorst

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro is voorlopig geschorst door wereldantidopingautoriteit WADA. Dat is vrijdag bekendgemaakt. In het lab zouden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van deze zomer de urine- en bloedmonsters getest moeten worden op verboden middelen.

Volgens uittredend WADA-directeur David Howman is het lab geschorst vanwege 'bijzonder zorgwekkende fouten', die vergelijkbaar zouden zijn met de fouten die in 2014 voorafgaand aan het WK voetbal tot een schorsing leidden. Zo werden er vele 'vals positieve' meldingen gedaan, waardoor atleten beschuldigd werden van dopinggebruik terwijl dat helemaal het geval niet bleek te zijn. 

Als het lab de boel niet in rap tempo op orde krijgt lijkt de kans erg groot dat de urine- en bloedmonsters die tijdens de Spelen afgenomen worden direct naar Zwitserland gevlogen worden. Daar worden ze dan, uiteraard met een kleine vertraging, alsnog getest op verboden middelen. 

WADA komt later met een uitgebreide verklaring. 

Storing OV-Chipkaart: reiziger staat in de kou

Op Twitter en Facebook regent het klachten van reizigers die hun OV-chipkaart online hebben opgewaardeerd, dit met iDeal hebben betaald, maar vervolgens bij een oplaadautomaat met lege handen staan. Een telefoontje naar de klantenservice levert als antwoord dat de snelste manier het annuleren van de bestelling is, en vervolgens opnieuw de bestelling te doen. 

Echter, ook die oplossing werkt niet, aangezien het bestelnummer niet herkend wordt op de annuleringspagina. Na nog een telefoontje werd er gezegd dat het doorgezet kon worden naar de interne afdeling. Dat reizigers in de (figuurlijke) kou staan en hun reis niet aan kunnen vangen omdat er geen saldo is, lijkt weinig uit te maken. Wat er precies aan de hand is, dat wordt niet gemeld, sterker nog, op de social-mediakanalen doet het bedrijf alsof ze niet weten wat er aan de hand is. 

Grond zakt Peking onder de voeten vandaan

Het zakelijk hart van de Chinese hoofdstad Peking zakt weg, letterlijk. Satellietbeelden hebben uitgewezen dat de bodem van de wijk Chaoyang in het centrum jaarlijks liefst 11 centimeter daalt. De oorzaak is het eindeloos oppompen van grondwater.

De samenstellers van de Chinese studie naar de bodemdaling waarschuwen dat de veiligheid van de 20 miljoen inwoners tellende stad in het geding is. De wetenschappers, veelal geologen, brengen momenteel de gevolgen in kaart. Voor één ding hebben ze al gewaarschuwd, namelijk dat de trajecten van de hogesnelheidstreinen in Peking gevaar lopen. Die treinen zijn van groot belang voor het forensenverkeer.

De afgelopen kwart eeuw is Chaoyang volgebouwd met wolkenkrabbers, verhoogde ringwegen en dergelijke. De onderzoekers voorzien grote gevolgen voor de bebouwing en de infrastructurele megaprojecten, zo schrijft The Guardian.

Andere grote steden elders in de wereld kennen dezelfde problemen door het wegpompen van grondwater. Delen van Mexico-Stad dalen jaarlijks zelfs 28 centimeter en ook Bangkok en Jakarta zakken in hoog tempo.

Grond zakt Peking onder de voeten vandaan
Grond zakt Peking onder de voeten vandaan (Foto: BuzzO)

Dagelijks 100 miljoen belletjes via WhatsApp

Per dag wordt momenteel 100 miljoen keer gebeld via WhatsApp. Dat komt neer op 1100 belletjes per seconde, heeft de chat-app zelf bekendgemaakt.

WhatsApp Calling kan sinds ruim een jaar gebruikt worden om mee te bellen. De app stelt in een blog zich vereerd te voelen dat zo veel mensen de functie nuttig blijken te vinden. "En we zijn vastbesloten om de functie de komende maanden nog beter te maken."

Dagelijks 100 miljoen belletjes via Whatsapp
Dagelijks 100 miljoen belletjes via Whatsapp (Foto: BuzzT)

'Banken keren Londen de rug toe'

Geruchten over banken die Londen willen verlaten zwellen aan, nu de Britten ervoor kiezen uit de Europese Unie te stappen. Onder meer BNP Paribas, Morgan Stanley en JPMorgan zouden een vertrek uit zakenwijk de City overwegen.

De van huis uit Amerikaanse bank Morgan Stanley zou circa 2000 medewerkers willen overplaatsten naar Frankfurt en Dublin, hetgeen door de bank zelf overigens werd ontkend.

Citigroup en investeerder BlackRock gaan mogelijk snijden in het Londense personeelsbestand, terwijl JPMorgan eerder al aangaf een verhuizing uit de Britse hoofdstad te overwegen bij een brexit. Amsterdam, Dublin, Parijs en Frankfurt worden genoemd als mogelijke alternatieven voor Londen.

'Banken keren Londen de rug toe'
'Banken keren Londen de rug toe' (Foto: ANP)

'Verzoek om onderzoek wanbeleid SNS kan wel'

Voormalige aandeelhouders van SNS Reaal mogen ook wat de advocaat-generaal betreft om een gerechtelijk onderzoek vragen naar mogelijk wanbeleid bij de genationaliseerde bank en verzekeraar. De belangrijke adviseur heeft de Hoge Raad aangeraden om het eerder besluit daarover van de Ondernemingskamer in stand te laten.

De beleggers hadden eerder aangedrongen op een zogeheten enquête naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal. Die moest in februari 2013 door de Staat worden genationaliseerd om een failissement te voorkomen. De Ondernemingskamer besliste eerder dat zij in ieder geval bevoegd zijn zo'n verzoek in te dienen.

De Staat en het voormalige SNS Reaal zelf betwisten dat en klopten aan bij de Hoge Raad. Een wanbeleidprocedure bij de Ondernemingskamer is voor aandeelhouders vaak een eerste stap richting schadevergoeding.

'Verzoek om onderzoek wanbeleid SNS kan wel'
'Verzoek om onderzoek wanbeleid SNS kan wel' (Foto: ANP)

Defensie moet schade stroomstoring vergoeden

Defensie moet vier Gelderse gemeenten een schadevergoeding betalen voor een stroomstoring die in 2007 ontstond doordat een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast in de Bommelerwaard was gevlogen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een slepende affaire over de kwestie.

Het ongeluk gebeurde destijds tijdens een oefening van Defensie. Ruim 50.000 huishoudens zaten dagen zonder stroom. Dat leidde tot een miljoenenschade. De gemeenten Maasdriel, Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen eisten dat Defensie 500.000 euro zou bijdragen in de kosten. Het gerechtshof gaf de gemeenten gelijk, maar de Staat legde zich daar niet bij neer en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

De piloten van de helikopter kregen destijds een taakstraf voor hun onvoorzichtige gedrag.

Defensie moet schade stroomstoring vergoeden
Defensie moet schade stroomstoring vergoeden (Foto: ANP)

Zweden heeft eerste stuk elektrische snelweg

In Zweden is 's werelds eerste stuk elektrische snelweg aangelegd. Het project is een samenwerking van Siemens en Scania, meldt Engadget.

Boven een stuk weg van zo'n 2 kilometer is een bovenleiding aangelegd waaraan daartoe uitgeruste vrachtwagens zich kunnen koppelen. Ze kunnen dan hun normale motor uitschakelen en dus zuiniger en schoner rondrijden. Volgens Scania is het project in Zweden 'een belangrijke mijlpaal' in de ontwikkeling van een transportsector die onafhankelijk is van fossiele brandstoffen.

Siemens en Scania werken volgens Engadget al twee jaar aan het Zweedse project. Onderzocht wordt nog of het systeem in het hele land uitgerold kan worden.

Zweden heeft eerste stuk elektrische snelweg
Zweden heeft eerste stuk elektrische snelweg (Foto: BuzzT)

Record aan goederen vervoerd

De omvang van het goederenvervoer in Nederland is vorig jaar gestegen naar een recordhoogte van 1,64 miljard ton. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Zowel het grensoverschrijdend als het binnenlands vervoer steeg met ongeveer 1,3 procent, aldus het statistiekbureau. Vooral de aan- en afvoer van goederen via zeeschepen namen toe. Het grootste deel van de vervoerde goederen kwam uit of ging naar het buitenland.

Dit grensoverschrijdend vervoer is sinds 2000 met bijna 30 procent toegenomen, aldus het CBS. De binnenlandse goederenstroom, dus de goederen die geladen én gelost zijn binnen Nederland, is sinds de eeuwwisseling maar met 3 procent gegroeid.

Record aan goederen vervoerd
Record aan goederen vervoerd (Foto: ANP)

Rechtszaak tegen Fiat Chrysler na dood acteur

Fiat Chrysler wordt aangeklaagd, nadat acteur Anton Yelchin zondag om het leven kwam door een ongeluk met zijn Jeep Grand Cherokee van de fabrikant. De auto rolde achteruit terwijl hij achter het voertuig stond en hulpeloos werd doodgedrukt tussen de auto en zijn brievenbus.

Drie mensen zijn nu een zaak begonnen waarbij zich eventueel nog meer consumenten kunnen aansluiten. De aanklagers zeggen dat de versnellingsbak verantwoordelijk is voor Yelchins dood en nog zeker driehonderd andere incidenten. De versnellingsbak waar de fabrikant voor koos voor de Jeep zou gevaarlijk zijn, omdat deze ook na het schakelen in een centrale positie rust. Daardoor kan de chauffeur niet zien of de auto veilig geparkeerd staat.

Er zou al sinds begin 2015 worden geklaagd over ongelukken met de Jeep om deze reden. Onlangs riep Fiat Chrysler ruim 800.000 auto's in de VS terug vanwege een kapotte schakelaar. De fabrikant zou eigenaren echter alleen via een brief op de hoogte hebben gesteld van de ontwerpfout, zonder het probleem op te lossen. "FCA's onredelijke vertraging in het repareren van de fout en de waarschuwingsbrief was duidelijk niet genoeg en te laat voor Mr Yelchin", zo zeggen de aanklagers. "Bijna een miljoen auto's met defecte schakelaars staan nog steeds in de garages en op de opritten van nietsvermoedende eigenaren."

De aanklagers willen dat de fabrikant gedwongen wordt het probleem op te lossen. Na de dood van de 27-jarige Yelchin, die bekend is van Star Trek, kondigde Fiat Chrysler al aan het ongeluk te gaan onderzoeken.

Rechtszaak tegen Fiat Chrysler na dood acteur
Rechtszaak tegen Fiat Chrysler na dood acteur (Foto: BuzzE)

Drake tweemaal in singlestop

Drake staat inmiddels al tien weken bovenaan de Nederlandse lijst van bestverkochte singles met de hit One Dance. Deze week voegt de rapper nog een productie van zijn hand toe aan de top 10 van de Singles Top. Zijn nieuwste samenwerking met Rihanna, Too Good, stijgt van de elfde naar de negende plaats. Daarmee prijkt Rihanna's naam ook tweemaal tussen de tien populairste nummers. Haar collab met Calvin Harris staat op de derde plaats.

De gehele top 5 van de lijst met bestverkochte songs blijft deze week onveranderd. De eerste verschuiving komt op naam van David Guetta en Zara Larsson die met hun EK-track This One's For You opklimmen van negen naar zes. Dat gaat ten koste van Galantis met No Money die daalt van zes naar zeven en Don't Let Me Down van The Chainsmokers feat. Daya die genoegen moeten nemen met de achtste plek.

Singles Top 10 week 26
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
4. (4) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
5. (5) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
6. (9) David Guetta featuring Zara Larsson - This One's For You
7. (6) Galantis - No Money
8. (7) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
9. (11) Drake feat. Rihanna - Too Good
10. (12) Jonna Fraser feat. Broederliefde - Do Or Die

Drake tweemaal in singlestop
Drake tweemaal in singlestop (Foto: BuzzE)

'Apple Watch krijgt energiezuinig scherm'

De Apple Watch krijgt volgend jaar wellicht een micro-LED-scherm. Digitimes meldt dat Apple het 2017-model van zijn smartwatch wil voorzien van de nieuwe energiezuinige schermen.

De energiezuinige schermen komen op zijn vroegst in de tweede helft van 2017 op de Apple Watch. De smartwatch is nu nog voorzien van een OLED-scherm, micro-LED is de opvolger van die technologie. De productiekosten liggen volgens Digitimes hoger. Of het horloge van Apple duurder wordt, is nog niet bekend.

De Amerikaanse techreus nam in mei 2014 het bedrijf LuxVue over. LuxVue is gespecialiseerd in de fabricage van energiezuinige LED-schermen. Vorig jaar opende Apple in Taiwan een laboratorium voor de ontwikkeling van schermen.

'Apple Watch krijgt energiezuinig scherm'
'Apple Watch krijgt energiezuinig scherm' (Foto: BuzzT)

Na tien jaar weer zeehondenbaby in Dierenrijk

Voor het eerst in tien jaar is er een baby-zeehondje te zien in dierentuin Dierenrijk in Nuenen. Moeder Dory en vader Rock hebben voor nageslacht gezorgd. Het is nog niet bekend of het een mannetje of een vrouwtje is, daarom is de naam nog niet bekend.

Twee dagen voor de komst van de nieuwe aanwinst werd er ook een al een babyzeehondje geboren, maar dit diertje redde het niet.

De afgelopen tijd is er sprake van een geboortegolf in het Dierenrijk. Er zijn er jonge stinkdieren en goliathreigers geboren en ook de bevers hebben zich voor het eerst sinds tien jaar voortgeplant. Verder is er ook uitbreiding bij de rendieren, wolven en steenbokjes.

Na tien jaar weer zeehondenbaby in Dierenrijk
Na tien jaar weer zeehondenbaby in Dierenrijk (Foto: ANP)

Gaskraan Groningen verder dichtgedraaid

Opnieuw wordt de hoeveelheid gas verminderd die uit de Groningse bodem mag worden gehaald. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) volgt het advies op van het Staatstoezicht op de Mijnen waardoor de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) jaarlijks hooguit 24 miljard kuub uit de Groningse bodem mag halen.

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer zijn blij met het besluit. Maar Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging vinden dat het terugschroeven van de gaswinning niet ver genoeg gaat.

Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig door de aardbevingen die er het gevolg van zijn. Daardoor raken huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd. Maar door het terugschroeven van de gaswinning komt er volgens Kamp in 2017 wel 345 tot 360 miljoen euro minder in de staatskas.

De NAM vindt het goed dat een stap is gezet op weg naar het definitieve besluit dat Kamp uiterlijk 1 oktober moet nemen. "Het ontwerpbesluit is wederom een belangrijk moment voor alle betrokkenen, daar zijn we ons terdege van bewust. Dat geldt vooral voor de inwoners van de provincie Groningen, maar ook voor ons bedrijf."

Het CDA vindt het besluit van Kamp verstandig, maar benadrukt dat er nog veel werk te verrichten is als het gaat om het vertrouwen en de veiligheid van Groningers. De VVD is blij dat Groningers nu voor een langere periode duidelijkheid hebben. GroenLinks denkt dat Shell en Exxon moeten accepteren dat de gaskraan nog veel sneller verder dichtgaat. Minder winnen is minder bevingen en meer veiligheid, vindt de PvdA-Tweede Kamerfractie.

Gaskraan Groningen verder dichtgedraaid
Gaskraan Groningen verder dichtgedraaid (Foto: ANP)

'Vluchteling vindt moeizaam baan'

Slechts een op de tien vluchtelingen met een verblijfsstatus is kansrijk bij het zoeken naar een baan, schatten Nederlandse gemeenten. Ruim 30 procent is niet bemiddelbaar naar een baan. En een grote meerderheid van de vluchtelingen (60 procent) moet eerst aanvullende opleidingen en taallessen volgen alvorens gereed te zijn voor de arbeidsmarkt.

Dat is de uitkomst van een enquête onder Nederlandse gemeenten naar de problemen van vluchtelingen op de arbeidsmarkt, uitgevoerd door het Kennisplatform Integratie en Samenleving. Dat ondervroeg 197 gemeenten naar ervaringen en knelpunten bij het zoeken naar en vinden van werk voor vluchtelingen. Volgens de Participatiewet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van alle werkzoekenden, onder wie ook statushouders.

Eén op de zes gemeenten (18 procent) voert een specifiek beleid voor vluchtelingen.

Gemeenten: vluchteling vindt moeizaam baan
Gemeenten: vluchteling vindt moeizaam baan (Foto: ANP)

Air France-KLM wijzigt beloning topman niet

De nieuwe topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, krijgt hetzelfde beloningspakket als zijn voorganger Alexandre de Juniac. Dat maakte de luchtvaartgroep vrijdag bekend. Janaillac begint zoals eerder aangekondigd op 4 juli aan zijn nieuwe baan. Hij is afkomstig van openbaarvervoerbedrijf Transdev.

De bestuursvoorzitter van Air France-KLM geniet een basissalaris van zes ton. Hij kan op papier nog eens datzelfde bedrag aan bonussen verdienen. Dan moet wel voldaan worden aan doelstellingen op het gebied van brutowinst, vrije kasstroom en niet-financiële zaken als klanttevredenheid, strategie en verdere integratie van luchtvaartmaatschappijen binnen de groep. De Juniac kwam in zijn jaren als topman nooit aan de maximale variabele beloning.

Air France-KLM wijzigt beloning topman niet
Air France-KLM wijzigt beloning topman niet (Foto: ANP)

Album Red Hot Chili Peppers komt binnen op 1

Het nieuwe album van de Red Hot Chili Peppers, genaamd The Getaway, is de bestverkochte plaat van de afgelopen week. The Getaway komt binnen op de eerste plaats in de Album Top 100.

De Red Hot Chili Peppers stonden eerder deze maand op het hoofdpodium van Pinkpop in Landgraaf.

Op gepaste afstand staat A Moon Shaped Pool van Radiohead, dat is gestegen van de twintigste naar de tweede positie. Op het nieuwe album staat onder meer de track Daydreaming. De Engelse band, die vorige maand zijn internationale concertreeks aftrapte in Amsterdam, bracht op 17 juni het fysieke exemplaar uit van A Moon Shaped Pool. Daarvoor was het album alleen digitaal verkrijgbaar.

Album Top 10 week 26
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Red Hot Chili Peppers - The Getaway
2. (20) Radiohead - A Moon Shaped Pool
3. (-) Jannes - Onderweg naar jou
4. (1) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
5. (8) Coldplay - A Head Full of Dreams
6. (2) Sevn Alias - Twentyfoursevn 3
7. (4) Drake - Views
8. (6) Adele - 25
9. (5) Glowinthedark & SFB - Lituatie
10. (3) Cho - Knock Knock III

Album Red Hot Chili Peppers komt binnen op 1
Album Red Hot Chili Peppers komt binnen op 1 (Foto: BuzzE)

Beschikbaar inkomen huishoudens groter

Huishoudens hadden in het eerste kwartaal meer te besteden dan een jaar eerder. Het beschikbaar inkomen steeg met 3 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Al ruim een jaar neemt het beschikbaar inkomen toe. Dat komt onder meer omdat de lonen van werknemers zijn toegenomen en zelfstandigen hogere inkomsten hebben, aldus het statistiekbureau.

Beschikbaar inkomen huishoudens groter
Beschikbaar inkomen huishoudens groter (Foto: ANP)

TiŽsto draait zes uur op dancefestival AMF

Tiësto, Hardwell, Robin Schulz en Axwell en Ingrosso komen naar het Amsterdam Music Festival (AMF). Tiësto draait op vrijdag 21 oktober maar liefst zes uur achter elkaar in de Ziggo Dome, een van de festivallocaties van het vijfdaagse festival rondom de ArenA Boulevard in Amsterdam. Tiësto combineert zijn optreden met zijn vijfhonderdste radio-uitzending Clublife.

Het AMF duurt dit jaar geen twee, maar vijf dagen. "Het wordt het langstdurende festival", laat organisator Alda weten. "Gevoelsmatig kun je 24 uur per dag door want we openen om 13.00 uur en gaan door tot 05.00 uur 's nachts."

Op woensdag 19 oktober vindt de openingsavond plaats in de Heineken Music Hall (HMH), waar ook de DJ Mag Awards worden uitgereikt. Tijdens deze avond wordt bekendgemaakt wie de nieuwe nummer 1 dj van de wereld wordt. Vorig jaar stonden maar liefst vijf Nederlandse dj's in de top 10 en eindigde Hardwell op de tweede plaats. Op zondagavond 23 oktober wordt het festival ook weer in de HMH afgesloten, later zal bekend worden gemaakt welke dj deze avond voor zijn rekening neemt.

De kaartverkoop van AMF begint vrijdagmiddag.

Tiësto draait zes uur op dancefestival AMF
Tiësto draait zes uur op dancefestival AMF (Foto: BuzzE)

Sanders stemt voor Hillary Clinton

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders zal zijn stem uitbrengen op zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton. Dat meldde MSNBC vrijdag.

Clinton won de partijnominatie eerder deze maand. Sanders zei toen dat hij met Clinton wil samenwerken om de Republikeinse kandidaat Donald Trump te verslaan. Maar tegelijk hield hij zijn eigen verkiezingscampagne in leven en meldde tot aan de conventie door te willen strijden. Hij had ook nog niet zijn steun voor Clinton uitgesproken.

Sanders stemt voor Hillary Clinton
Sanders stemt voor Hillary Clinton (Foto: ANP)

Minder soatests, maar vaker soa vastgesteld

Het aantal mensen dat zich op een soa (seksueel overdraagbare aandoening) laat testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid is, na een jarenlange stijging, in 2015 gedaald. Het percentage bezoekers bij wie ook daadwerkelijk een soa werd vastgesteld, is juist verder toegenomen, tot ruim 17 procent. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend.

In totaal lieten 136.347 mensen vorig jaar een soatest uitvoeren, een daling van 3,4 procent ten opzichte van 2014. Dat er minder consulten zijn geweest, hangt samen met de bezuinigingen op tests op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Volgens het RIVM blijft chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland. De aandoening, die onder meer een branderig gevoel bij het plassen kan veroorzaken, is goed te behandelen met pillen.

Minder soatests, maar vaker soa vastgesteld
Minder soatests, maar vaker soa vastgesteld (Foto: ANP)

Kremlin wil betere banden met Londen

Moskou hoopt na het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU dat de betrekkingen met Londen beter worden. "We hebben een zware last aan moeilijke relaties met Groot-Brittannië en we hopen dat in de nieuwe realiteit, het besef de boventoon zal voeren dat goede betrekkingen met ons noodzakelijk zijn", zei regeringswoordvoerder Dmitri Peskov vrijdag.

Hij beklemtoonde ook dat Rusland wil dat de Europese Unie een sterke economische mogendheid blijft. "Moskou wil dat de EU een vooraanstaande economische macht blijft die welvarend, stabiel en voorspelbaar is."

Kremlin wil betere banden met Londen
Kremlin wil betere banden met Londen (Foto: ANP)

Anouk is bevallen van dochter

Anouk is bevallen van haar zesde kindje. Het meisje heet Jelizah Rose. De zangeres plaatste vrijdag een foto van de kleine op Instagram. "Mijn leven is zo ongelofelijk. We zijn zo vreselijk verliefd", schrijft Anouk er in het Engels bij.

Het meisje is het eerste kind van Anouk en haar vriend Dominique Schemmekes samen. De zangeres en de basketballer wisten al dat ze een dochtertje zouden krijgen.

Anouk is tijdelijk gestopt als coach van The Voice of Holland om zich op haar gezin te richten.

Reacties op referendum Brexit

S&P: Britten verliezen AAA-status

Nu Groot-Brittannië de Europese Unie de rug lijkt toe te keren, kan het land niet langer rekenen op het hoogste denkbare rapportcijfer voor zijn staatsleningen. Dat heeft hoofdanalist Moritz Kraemer van kredietbeoordelaar S&P vrijdag gezegd tegen zakenkrant Financial Times (FT).

De Britten hebben nu nog de hoogst haalbare AAA-status, ook wel triple A genoemd, bij S&P. Daar zal volgens Kraemer snel verandering in komen, gezien de verwachte politieke, financiële en economische gevolgen van een vertrek uit de EU. "Wij vinden dat een AAA-rating onhoudbaar is onder deze omstandigheden'', zei hij.

Bank of England in nauw contact met banken
De Britse centrale bank staat momenteel in nauw contact met de financiële instellingen in het land, in aanloop naar de opening van de financiële markten.

Naar verwachting opent de Britse beurs vrijdag scherp lager, nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een brexit. Het pond sterling zakte de afgelopen uren al naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 1985. Omstreeks 07.10 uur (Nederlandse tijd) was het pond 1,3412 dollar waard.

Geert wilders feliciteert Britten
Geert Wilders en de PVV feliciteerden de Britten, vooruitlopend op het eindresultaat van het referendum, vrijdagochtend vroeg met het aanstaande vertrek uit de Europese Unie. "Donderdag 23 juni gaat de geschiedenis in als Independence Day. De eurofiele elite is verslagen. Groot-Brittannië wijst Europa de weg naar de toekomst en de bevrijding. Het is nu tijd voor een nieuwe start, vertrouwend op eigen kracht en soevereiniteit. Ook in Nederland", laat de partij in een reactie weten.

Volgens de Britse media gaat het vertrekkamp winnen. Wilders wil met Nederland het Britse voorbeeld volgen. "Wij willen weer de baas worden over ons eigen land, ons eigen geld, onze eigen grenzen en ons eigen immigratiebeleid. Als ik premier word, dan komt er ook hier in Nederland een referendum over het verlaten van de Europese Unie. Laat het Nederlandse volk spreken", aldus Wilders.

Front National viert overwinning Brexit:
De rechts-populistische Franse partij Front National heeft de overwinning van de Britse tegenstanders van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië vrijdagochtend met gejuich begroet. "Overwinning voor de vrijheid!", twitterde FN-leider Marine Le Pen. Ze greep de gelegenheid aan om ook in Frankrijk en de andere EU-lidstaten een referendum over een vertrek uit de unie te eisen.

Marion Le Pen, een nicht van Marine die ook een prominente plaats in de partij bekleedt, jubelde eveneens op Twitter toen de overwinning voor het brexitkamp vrijdagochtend kwam vast te staan.

Sigmar Gabriel: "Een slechte dag voor Europa"
De Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel uitte vrijdag zijn teleurstelling over het mogelijke Britse vertrek uit de EU op Twitter: "Verdomme! Een slechte dag voor Europa'', schreef Gabriel, die ook de minister van Economische Zaken van zijn land is.

Premier Australië verwacht dat gevolgen brexit meevallen
De Australische premier Malcolm Turnbull verwacht dat de stem van de Britten voor een vertrek uit de Europese Unie een periode van onzekerheid inluidt op de wereldmarkten. Maar de gevolgen voor Australië, als lid van het Britse gemenebest met Groot-Brittannië verbonden, blijven volgens Turnbull beperkt.

Dat optimisme baseert Turnbull vooral op de tijd die het de Britten in zijn ogen gaat kosten om zich los te maken van de EU. Eventuele schadelijke gevolgen kunnen daardoor worden voorzien en opgevangen.

Gisela Stuart: "Kiezers lieten zich niets voorschrijven"
Voorzitter van het brexit-kamp, Gisela Stuart, kijkt met tevredenheid naar de uitslag van het referendum over de vraag of Groot-Brittannië in de EU moet blijven. Ze is opgewonden dat mensen zich niets hebben laten voorschrijven door de gevestigde orde.

"Ik denk dat het nu een verantwoordelijkheid is voor ons als politici om te handelen in het beste belang van het land. Dus blijf rustig, neem doordachte stappen maar zet het proces in werking'', aldus de Labour-parlementariër Stuart.

Groot-Brittannië zal zich volgens haar niet isoleren van de buitenwereld. "We zullen werken met Europese partners, we zullen net als voorheen op internationaal niveau blijven werken. Het is simpelweg de democratische (EU-)bestuursstructuur die we hebben verworpen. Het is niet de blik naar buiten die we hebben verworpen.''

Clingendael: "Rare situatie"
Er is nog veel onduidelijkheid over wat gaat gebeuren nu Groot-Brittannië waarschijnlijk uit de EU vertrekt. "Er moeten nu stappen genomen worden, die we nooit eerder zijn doorgegaan'', zegt Adriaan Schout van kennisinstituut Clingendael tegen de NOS. "Dit roept vooral heel veel vragen op. Er zal nu ook een rare situatie ontstaan. De Britten willen straks binnen de EU nog wel over dingen meepraten, maar ze willen er toch uit.''

Schout is niet bang dat Nederland het Britse voorbeeld gaat volgen. "Elk land heeft zijn eigen dynamiek als het de EU betreft. Nederlanders zijn toch altijd wel pro-Europa. Ik ga er vanuit dat wij gewoon bij de EU zullen blijven.''

Farage 'schoffeert Cox' in triomfrede
De overwinningsrede van Nigel Farage, de voorman van de Britse anti-EU-partij UKIP, is donderdagnacht her en der met verontwaardiging ontvangen. Farage zou met zijn opmerking dat het brexitkamp "heeft gewonnen zonder een schot te lossen'' op onsmakelijke wijze hebben verwezen naar de moord op Lagerhuislid en pleitbezorger van de EU Jo Cox.

Farage sprak zijn aanhang toe toen het 'Leave'-kamp op winst stond, maar nog niet zeker was van de overwinning. Hij riep de dag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU vast uit tot onafhankelijkheidsdag en vroeg alvast om het hoofd van premier David Cameron.

Marit May (PvdA): "Uitslag teleurstellend"
Europawoordvoerder van de PvdA Marit Maij noemde de uitslag juist teleurstellend.

Maij vindt wel dat de keuze van de Britten moet worden gerespecteerd. "Ook nu die keuze slecht is voor Groot-Brittannië, slecht voor Nederland en slecht voor Europa. Het is nu aan de Britten om aan te geven hoe ze de uittreding verder willen vormgeven."

Kees Verhoeven (D66)
Volgens Europawoordvoerder van de Tweede Kamerfractie van D66 Kees Verhoeven heeft de Britse premier Cameron hoog spel gespeeld door het Europees lidmaatschap in te zetten voor zijn eigen politiek gewin. "En nu heeft hij keihard verloren. Zowel Groot-Brittannië als Europa komt hier verzwakt uit, we moeten nu alles op alles zetten om de EU te versterken en te democratiseren. Wat D66 betreft is het duidelijk, aankomende dinsdag moet Cameron direct het Brits verzoek op tafel leggen om de EU te verlaten. We kunnen ons niet langer laten gijzelen door de Britten. Een meerderheid stemde brexit, dan moeten ze nu ook zo snel mogelijk de EU verlaten."

VVD: "klap"
De VVD noemt de uitkomst een klap. "Het is duidelijk dat dit grote consequenties zal hebben. Dit is onontgonnen terrein, dus het is belangrijk om hier rustig en verstandig te werk te gaan. De Britten zijn en blijven een belangrijke bondgenoot en een bevriend land", aldus Anne Mulder, Europa-woordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Emile Roemer (SP): "Mokerslag voor Brussel"
Fractieleider van de SP Emile Roemer liet via Twitter weten de uitslag een "mokerslag voor Brussel en voor politici die werken aan Superstaat Europa" te vinden. "De EU moet op de schop. Minder Brussel, meer democratie."

Gert-Jan Segers (ChristenUnie): "teleurgesteld"
Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in de Tweede Kamer is juist teleurgesteld. "Dit is een hele sombere dag. Nederland verliest een medestander binnen de EU. De EU verliest een sterk land dat altijd heilzaam tegenwicht bood tegen Brusselse overmoed. De brexit laat vooral zien dat de EU burgers van zich heeft vervreemd en zo niet verder kan. De Unie maakt zich vaak te groot bij kleine dingen en faalt te vaak bij grote vragen. Dit sombere moment moet ook het moment zijn van een andere Unie."

Jesse Klaver (Groen Links): "keerpunt"
Ook Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer, is niet blij. "Als Europeaan in hart en nieren baal ik uiteraard enorm. Dit kan een keerpunt in de geschiedenis van de Europese Unie zijn. Het laat zien dat het Europese project ook kan mislukken. Als Unie staan we samen sterker tegenover internationale vraagstukken als klimaatverandering, belastingontwijking en immigratie. Het Europese project is te waardevol om uit onze handen te laten vallen."

Kees van der Staaij (SGP): "Einde van eliteproject"
Volgens Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer luidt een brexit het einde in van de EU als eliteproject. "Alleen radicaal hervormde Europese samenwerking heeft toekomst."

Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren): "tijd voor referendum"
"Nu de Britten, onder aanvoering van onze zusterpartij UKIP, hebben gekozen voor het verlaten van de Europese Unie is de eerste stap gezet. Ook de Nederlandse bevolking moet zich nu kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de EU. We moeten terugkeren naar de basis, terug naar de EEG. Nederland moet weer soeverein zijn. Zelf kunnen beslissen hoe zijn toekomst en democratie eruit zien."

Mark Rutte: "Teleurgesteld"
Premier Mark Rutte heeft vrijdagmorgen teleurgesteld gereageerd op de brexit. Rutte verklaarde echter niet in paniek te zijn nu Groot-Brittannië uit de EU wil vertrekken. "Het is ook een stimulans om de EU te hervormen.''

Ierse regering: crisisberaad
De Ierse regering heeft een crisisberaad belegd nu Britse kiezers ervoor hebben gekozen de Europese Unie de rug toe te keren. Het land is economisch sterk afhankelijk van Groot-Brittannië en zal een vertrek uit de EU zeker voelen.

De beslissing heeft "zeer grote gevolgen voor Ierland'', verklaarde het kabinet vrijdagochtend. Ierland wordt zwaarder getroffen door een brexit dan welk ander land dan ook, aldus Dublin.

Minister van Financiën Michael Noonan berekende eerder deze week de economische gevolgen voor Ierland van een brexit. Het land verliest naar schatting 1,2 procent van zijn bruto binnenlands product door het Britse vertrek. De handel tussen beide landen, met een waarde van zo'n 1,2 miljard euro per week, zou met 20 procent kunnen krimpen.

De minister van Buitenlandse Zaken voorziet weer strikte grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland en heeft al gekeken hoe die moeten worden ingevoerd.

Belgische regering: Crisisberaad
De Belgische regering houdt vrijdagmiddag crisisberaad over de gevolgen voor België van een Brits vertrek uit de EU. Vicepremier en minister van Economie en Werk Kris Peeters had de crisisgroep met onder anderen de gouverneur van de Nationale Bank en topbestuurders uit het bedrijfsleven eerder deze week ingesteld om de regering te adviseren over de aanpak van een brexit.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk zou volgens verschillende studies een negatieve impact hebben op de Belgische economie van 0,5 procent van het bbp of 2,1 miljard euro en 12.000 banen kunnen kosten. 

Sophie in 't Veld (D66)
"hopelijk is het shocktherapie voor de rest van de EU en de Nederlandse partijen in het midden die zich hebben laten gijzelen door populisme. Je ziet nu dat het ook kapot kan gaan'', aldus D66'er Sophie in 't Veld.

Update 10:02 uur:

Donald Tusk (EU-president) 

Donald Tusk noemt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU "ernstig en politiek dramatisch", maar riep vrijdagochtend in Brussel op niet hysterisch te reageren. "We zijn voorbereid op deze uitkomst."

Hij sprak van een "historisch moment met veel consequenties''. "Maar ik verzeker u dat er geen juridisch vacuüm ontstaat.'' Het EU-recht blijft van kracht in het Verenigd Koninkrijk tot de Britten de unie hebben verlaten, aldus Tusk.

Tijdens de top van regeringsleiders, volgende week in Brussel, gaan de landen reflecteren over hoe het verder moet, besloot Tusk.

Rabobank
De Rabobank stelt de uitkomst enorm te betreuren. "EU-integratie is een belangrijke motor geweest voor groei en Nederland heeft daar heel sterk van geprofiteerd. Wij hopen dat dit geen voorbode is van verdere desintegratie van de EU. We hopen dat de uittreding geordend en harmonieus verloopt en dat ook daarna een hoge mate van vrijhandel met de EU mogelijk blijft. Of we onze activiteiten terugtrekken uit Groot-Brittannië staat nog niet vast. Dat hangt af van de beslissingen die onze klanten nemen. Nu breekt een grote periode van onzekerheid aan. Dat is met name het probleem."

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland:
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland roepen op het hoofd koel te houden. "Door de Britse keuze gaat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet. Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen. De ondernemers van Nederland respecteren de keuze van het Britse volk om uit de EU te stappen, maar geloven zelf sterk in de Europese Unie."

Havenbedrijf Rotterdam
Het Havenbedrijf Rotterdam stelt dat het altijd lastig is te voorspellen wat de toekomst brengt. "Ook in dit geval. Een meerderheid heeft voor een brexit gestemd, maar wat dat betekent is ongewis. Je kunt verwachten dat de Europese Unie en de Britten nu in gesprek gaan over hun toekomstige samenwerking. Wat daar uitkomt is niet helder, met bijvoorbeeld de Zwitsers en de Noren zijn ook goede economische relaties. Maar de onzekerheid die nu ontstaat is niet goed voor de Britse economie en je kunt verwachten dat dat negatief uitwerkt op de handelsstromen tussen Groot-Brittannië en het continent. Maar laten we niet te somber zijn: ook als de Britten uit de EU stappen verandert de geografische ligging van Groot-Brittannië niet. Het blijft een dichtbij gelegen markt met ruim 60 miljoen inwoners."

Arthur van Dijk (Transport en Logistiek Nederland)
Voorzitter Arthur van Dijk van brancheorganisatie  (TLN) roept Groot-Brittannië op om zo spoedig mogelijk afspraken te maken met de Europese Unie, om de onzekerheid bij bedrijven en consumenten zoveel en zo snel mogelijk weg te nemen. "Dagelijks rijden er ruim 500 Nederlandse vrachtauto's naar Groot-Brittannië. Bijna de helft van de producten voor dit land bestaat uit landbouwproducten en levensmiddelen, zoals groente, fruit, vlees en eierproducten. Ruim een derde bestaat uit handelsgoederen en containers. Naast wegtransportbedrijven zullen logistiek dienstverleners, zoals expediteurs en op- en overslagbedrijven, de nadelige gevolgen ondervinden van dalende vervoersstromen tussen de EU en Groot-Brittannië."

Martin Schulz (voorzitter van het Europees parlement)
Martin Schulz denkt niet dat de keuze van de Britse bevolking om de EU te verlaten navolging krijgt in andere lidstaten. "Ik geloof niet dat andere landen aangemoedigd zullen worden om hetzelfde gevaarlijke pad te bewandelen", zei hij in een eerste reactie aan de Duitse televisiezender ZDF.

Schulz verwacht dat de onderhandelingen over de scheiding snel van start zullen gaan. "Niemand is gebaat bij een lynchpartij die jaren aansleept."

Slowakije
In Oost-Europa is geschokt gereageerd op het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. "Europa zal nooit meer hetzelfde zijn," verzuchtte de Slowaakse premier Robert Fico volgens Slowaakse media. Zijn land neemt het EU-voorzitterschap van Nederland over op 1 juli.

Hongarije
Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán is met een kater opgestaan. Hij had tot op het laatste moment de Britten opgeroepen in de EU te blijven. In een paginagrote advertentie in The Daily Mail schreef hij: "De beslissing is aan u, maar ik wil u laten weten dat Hongarije er trots op is om samen met u lid te zijn van de Europese Unie." Dat was ironisch. Orbán staat bekend als een van de meest eurosceptische regeringsleiders van de EU.

Hongaarse media melden vrijdagmorgen dat de premier heeft gezegd dat de EU moet leren van de kritiek van miljoenen kiezers en een identiteitsverandering moet ondergaan.   

Update 10:09 uur:

Europese Volkspartij
De Europese Volkspartij, de grootste politieke groep waar ook het CDA in zit, wil wel dat de onderhandelingen over het Britse vertrek binnen de deadline van twee jaar worden afgerond. ,,Het Britse besluit veroorzaakt grote schade aan beide zijden. Europa heeft nu behoefte aan een periode van reflectie.''

De sociaaldemocratische groep, in grootte de tweede, reageert geschokt op de enorme 'terugslag'. De partij wil de leiding nemen om Europa dichter bij zijn inwoners te brengen door een einde te maken aan het bezuinigingsbeleid.

Europese Groenen
De Europese Groenen zijn 'extreem teleurgesteld'. "Maar dit mag niet het begin zijn van een domino-effect in de EU. Alle pro-Europese krachten moeten nu zelfkritisch zoeken naar een antwoord op de vraag waarom de kloof tussen burgers in Europa groeit. De Europese regeringen moeten nu samen een reactie formuleren die het vertrouwen in de EU vergroot.''

Update 10:24 uur:

JOVD (Jongerenafdeling VVD): moment om roer om te gooien'

Ongeacht de uitslag van het referendum in Groot Brittannië moet de Europese Unie spoedig voor ingrijpende hervormingen kiezen. Dat stelt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD.

"Laat deze hoe dan ook nipte uitslag een duidelijk signaal zijn voor EU-voorzitter Rutte: het is hoog tijd om de schaar te zetten in het aantal taken en bevoegdheden van de Europese Unie. Europa moet minder doen en meer presteren en dit is een uniek moment", stelt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal.

"Het signaal dat veel Britten vandaag hebben afgegeven wordt ook in Nederland door veel mensen gedeeld: de bemoeizucht van Europa is veel te groot geworden. Blijkbaar is de Europese integratie voor de inwoners geen vanzelfsprekendheid. Het is tijd voor heronderhandelingen over de taken en bevoegdheden van Brussel", aldus JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. "We moeten nu dringend het roer omgooien, anders kan het voortbestaan van de hele Europese Unie op het spel komen te staan."

"Het aantal eurocommissarissen moet bijvoorbeeld drastisch worden verminderd: momenteel zijn dat er 28, ieder land levert er één. Dat zorgt voor veel onnodige regeltjes: het grootste deel van de eurocommissarissen houdt zich allesbehalve bezig met de kerntaken van de Europese Unie", stelt JOVD-voorzitter Van de Burgwal. "Een inkrimping van het aantal leden van de Europese Commissie is daarvoor het juiste medicijn."

Volgens de VVD-jongeren zou de Europese Unie zich meer moeten focussen op handel en dus op de interne markt. "Waar de Europese Unie noodzakelijk is op het gebied van vrijhandel en een interne markt, bestaat de begroting nu voor de helft uit protectionistische maatregelen", stelt voorzitter Van de Burgwal. "De Europese Unie moet zich bij haar kerntaken houden om het vertrouwen terug te krijgen."

Update 10:37 uur:

Chris Buijink (Nederlandse vereninging van banken)
Voorzitter Chris Buijink van de koepelorganisatie laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten. "De Britse keuze is helder. Voor ons komt het er nu op aan de Europese Unie verder te verbeteren en daarnaast te werken aan een goede nieuwe verhouding met het Verenigd Koninkrijk, op Duitsland na de belangrijkste handelspartner van ons land."

Buijink ziet de EU als een positieve kracht voor de Nederlandse banken. "Dat wordt versterkt door de totstandkoming van de Europese bankenunie."

Mark Carney (Bank of England)
De Bank of England (BoE) zal niet aarzelen extra maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de financiële markten blijven functioneren. Dat heeft gouverneur Mark Carney vrijdag laten weten nadat de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie heeft gestemd.

De BoE heeft zich volgens Carney goed voorbereid op het scenario dat zich nu ontvouwt, in nauwe samenwerking met het ministerie van Financiën. De balansen van de grote Britse banken zijn de laatste jaren doorgelicht en indien nodig versterkt. Daardoor zijn ze bestand tegen nog zwaardere economische condities dan de centrale bank nu voorziet.

Dat is volgens Carney van groot belang, omdat de banken daardoor voldoende buffers hebben om ook in zware tijden krediet te kunnen blijven verstrekken aan Britse bedrijven en huishoudens. De BoE zelf heeft bovendien meer dan 250 miljard pond beschikbaar om in noodgevallen de markt draaiende te houden.

Jeroen Dijsselbloem (Financiën)
Het belangrijkste is om nu economische en politieke stabiliteit te behouden in Europa. "Dat is wat ons economisch herstel verder zal schragen'', benadrukte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdagmorgen in een eerste reactie op de brexit.

Dijsselbloem sprak over een "nieuwe werkelijkheid die we moeten accepteren, wat we daar verder ook van vinden.''

Update 11:05 uur:

Bert Koenders (Buitenlandse zaken)
Deze dag zal de geschiedenisboeken ingaan. We gaan nu samen in Europa een nieuwe bladzijde omslaan. We moeten aan de slag met de zorgen die in en over Europa heersen. Dat is de lijn van het Nederlandse voorzitterschap en daarmee worden resultaten geboekt." Zo reageert minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) op het Britse referendum over vertrek uit de EU.

"Alleen door de handen ineen te slaan realiseren we banen en veiligheid voor onszelf en onze kinderen. We moeten blijven werken aan een EU die verder hervormt, een EU die werkt voor burgers, niet andersom."

Net als premier Rutte noemt Koenders de uitslag van het referendum een teleurstelling. Maar de Britse bevolking heeft 'een signaal afgegeven dat gerespecteerd moet worden'.

EU-President Tusk
EU-president Tusk heeft als reactie
op de brexit gezegd dat de overige 27 lidstaten vastbesloten zijn de eenheid te bewaren.De referendum-uitslag noemde hij dramatisch.Tusk stelt de lidstaten voor na te denken over de toekomst van de unie. De EU-top daarover is dinsdag en woensdag in Brussel.

Update 11:42 uur:

Jens Stoltenberg (NAVO)
De NAVO blijft vasthouden aan nauwere samenwerking met de Europese Unie, ook nu het Verenigd Koninkrijk ervoor heeft gekozen de EU te verlaten.

"Het Verenigd Koninkrijk blijft een sterke en toegewijde NAVO-partner en zal zijn leidende rol in ons bondgenootschap blijven spelen", liet NAVO-baas Jens Stoltenberg vrijdag weten in een verklaring. "De positie van het Verenigd Koninkrijk in de NAVO blijft onveranderd."

De NAVO is belangrijker dan ooit als samenwerkingsplatform tussen Europese landen onderling en de VS, aldus Stoltenberg, wijzend op de "instabiele en onzekere" internationale omgeving. Een sterk militair bondgenootschap blijft een essentiële pijler van stabiliteit, en daarom is meer samenwerking met de EU op defensiegebied belangrijk volgens Stoltenberg.

Op de NAVO-top, volgende maand in Warschau, wordt de nauwere samenwerking met de EU bezegeld. "Want samen kunnen we onze waarden effectiever verdedigen en onze naties veilig houden."

Ard van der Steur (Minister van Veiligheid en Justitie)
Op het gebied van veiligheid en justitie zal de samenwerking met de Britten gewoon doorgaan "vanuit het belang dat we met elkaar delen, namelijk de veiligheid van onze inwoners", zei minister Ard van der Steur vrijdag. "Ik maak me daar geen grote zorgen over."

Die samenwerking zal wel op een 'andere voet' verdergaan, voegde hij eraan toe. Daarover wordt de komende tijd gesproken. "Iedereen begrijpt dat we moeten blijven samenwerken om de veiligheid van onze inwoners te garanderen. Dat snappen de mensen in het Verenigd Koninkrijk heel goed."

Voor de grenscontrole heeft het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU geen gevolgen. Het maakt geen deel uit van de Schengenzone, waar zonder paspoort kan worden gereisd.

In de EU is de samenwerking op het terrein van veiligheid en justitie de afgelopen jaren versterkt in verband met de terrorismebestrijding en de komst van veel vluchtelingen.

Donald Trump (Presidentskandidaat USA)
De Britten hebben met hun stem voor uittreding uit de Europese Unie "de zeggenschap over hun land heroverd". "Het is iets geweldigs", zegt de gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

"Mensen zijn boos, over de hele wereld, ze zijn boos", aldus de Amerikaanse vastgoedmiljardair. "Ze zijn boos over grenzen, ze zijn boos over mensen die hun land binnenkomen en de zaak overnemen. Niemand weet ook maar wie ze zijn. Ze zijn boos over vele, vele zaken." De volkswoede beperkt zich volgens Trump niet tot de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Er zijn nog veel meer plaatsen. Dit zal niet de laatste zijn."

Trump zei al eerder dat hij voor een brexit zou stemmen als hij de kans had.

Update 17:05 uur:

Binali Yildirim (Turkse premier)
Volgens de Turkse premier Binali Yildirim moet de Europese Unie goede nota nemen van de Britse stem om uit de EU te stappen en zijn politieke visie heroverwegen.

"De EU moet moet haar toekomstvisie herzien na deze ontwikkeling'', benadrukte Yildirim voor de televisie. Hij uitte ook kritiek op de Britse premier David Cameron, omdat die zijn campagne om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden, baseerde op de gedachte dat een mogelijk Turks lidmaatschap van het blok nog ver weg ligt.

François Hollande (Franse President)
Europa moet een nieuwe start maken en Frankrijk zal vooroplopen bij het nieuwe Europese project.

Hollande beklemtoonde dat Frankrijk met de bevriende natie blijft werken. Hij zei dat het met Europa niet kan doorgaan zoals het nu gaat. Hij spreekt hier de Europese president Donald Tusk en de Duitse en Italiaanse premiers, Angela Merkel en Matteo Renzi, maandag in Berlijn over.

Dinsdag en woensdag is de eerste Europese top sinds het referendum. Merkel beklemtoonde vrijdag dat haar land een bijzondere verantwoordelijkheid draagt om de Europese eenwording te doen slagen. De EU is volgens haar sterk genoeg om de juiste antwoorden te vinden.

Lodewijk Asscher (Vicepremier)
Het besluit van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten vormt een 'risico' voor de meevallers in de begroting van volgend jaar. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag. De brexit levert schade op voor de Nederlandse economie, zei hij.

Het kabinet komt in september met de begroting van volgend jaar. Pas dan zal duidelijk zijn of de brexit financiële gevolgen heeft, zei hij. "Het is niet goed voor onze economie, maar het is te vroeg om al een inschatting te maken of dat in de komende begroting een effect zal hebben."

Eerder deze maand kwam naar buiten dat volgend jaar onder meer een bezuinig op de zorg wordt geschrapt en dat 600 miljoen wordt gestoken in veiligheid en defensie. Het gaat dan om een bedrag van 1,2 miljard euro die regeringspartijen VVD en PvdA mochten verdelen.

Asscher hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de procedure van een Brits vertrek. Hij wil niet "een hele lange periode van onzekerheid". Volgens hem is het belangrijk de handelsrelaties met Groot-Brittannië zo veel mogelijk in stand te houden.

Barack Obama (President VS)
Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie blijven onmisbare partners van de Verenigde Staten, ook als ze beginnen met onderhandelingen over een Brits vertrek uit de EU. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag. "De mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben gesproken en we respecteren hun beslissing'', aldus Obama.

Obama verklaarde dat het Britse lidmaatschap van de NAVO voor de Verenigde Staten een belangrijke hoeksteen blijft van buitenlands, veiligheids- en economisch beleid. Hetzelfde geldt voor de betrekkingen met de Europese Unie, die zoveel gedaan heeft om stabiliteit te waarborgen en economische groei en democratische waarden op het continent te verspreiden, aldus de president.

Dt artikel wordt voortdurend aangevuld. De laatste berichten staan onderaan.

Actie voor nieuw referendum over brexit

Het Britse parlement moet waarschijnlijk snel een debat houden over een herhaling van het referendum over lidmaatschap van de Europese Unie. Een campagne op internet van voorstanders van lidmaatschap heeft vrijdagmiddag al veel meer dan de benodigde 100.000 handtekeningen bij elkaar gebracht om het voorstel in het parlement als agendapunt 'neer te zetten'.

De initiatiefnemers vinden dat bij gewichtige zaken zoals EU-lidmaatschap, referenda aan minimumeisen moeten voldoen. Ze stellen dat bij een opkomst van minder dan driekwart van de kiezers een meerderheid van 60 procent nodig is om van de uitslag van het referendum beleid te maken. Met slechts 52 procent van de kiezers voor het vertrek uit de unie, de brexit, zou de regering de banden met Brussel niet mogen verbreken. De website van het parlement, waarop de petitie kan worden getekend, lag vrijdag enige tijd plat door de enorme belangstelling.

Het idee om de uitslag van een referendum bij te stellen door een nieuw referendum is niet nieuw in de brexit-discussie. Eerder suggereerde zelfs de pro-brexit-voorman Boris Johnson al een extra referendum over het concrete eindresultaat van de onderhandelingen met Brussel over beëindiging van het lidmaatschap. Hij liet het plan snel varen, maar voorstanders van lidmaatschap ruiken kansen. Ze denken een verloren eerste referendum na een paar jaar van onderhandelen 'weg te kunnen stemmen' in een tweede.

Ze hebben geopperd dat ook voorstanders van een brexit over een paar jaar tegen het verdrag van uittreding zullen stemmen, omdat de tekst van het verdrag ze niet bevalt of omdat ze door de economische tegenvallers op andere gedachten zijn gebracht.

Actie voor nieuw referendum over brexit
Actie voor nieuw referendum over brexit (Foto: ANP)

Gijzelnemer bioscoop was 19-jarige Duitser

De gijzelnemer bij de bioscoop in het Duitse Viernheim was een negentienjarige in Mannheim geboren Duitser. Hij woonde in het noorden van Duitsland, zeiden de autoriteiten in Darmstadt vrijdag.

Hij had donderdagmiddag in een bioscoopcomplex in Viernheim, niet ver van Mannheim, vier medewerkers en veertien bezoekers in gijzeling genomen en bedreigde hen. Onder de gegijzelden waren ook kinderen. De gijzelnemer had naar verluidt alarmpistolen en dummiegranaten bij zich.

Het motief van de man is nog steeds onduidelijk. Aanwijzingen voor een politieke of terroristische achtergrond zijn er vooralsnog niet.

De negentienjarige kwam donderdag rond half drie gemaskerd het bioscoopcomplex binnen. Hij werd later gedood door de politie. Alle gijzelaars bleven ongedeerd.

Gijzelnemer bioscoop was 19-jarige Duitser
Gijzelnemer bioscoop was 19-jarige Duitser (Foto: ANP)

Bennie Jolink schrapt optredens

Bennie Jolink heeft alle optredens voor de rest van dit jaar geschrapt uit zijn agenda. "Met veel pijn in mijn hart heb ik zojuist besloten dat ik dit kalenderjaar niet meer ga optreden", schrijft Jolink op zijn Facebookpagina. Als reden voert hij zijn wankele en wisselende gezondheid aan.

"Ik ga mij nu volledig toeleggen op beter worden. Hopelijk gaat dat een keer lukken. Voorlopig wordt het schilderen en de plaat met de Pensionado's afmaken."

Komende zondag zou Bennie Jolink optreden in Toldiek. Vorig jaar nam Jolink afscheid met zijn band Normaal. Onder de noemer 'Ajuu, de mazzel!' gaf de Achterhoekse boerenrockgroep zijn allerlaatste concert in het Arnhemse GelreDome. Jolink (69) lag kort daarvoor nog in het ziekenhuis, waar ze hem oplapten voor de laatste show van Normaal. De astmatische klachten van de zanger vormden de reden dat de band stopte.

Bennie Jolink schrapt optredens
Bennie Jolink schrapt optredens (Foto: BuzzE)

Kamp kiest voor minder gas uit Groningen

De gaswinning in Groningen wordt opnieuw verminderd. De komende vijf jaar mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) per jaar hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Door het beperken van de gaswinning komt er in 2017 tussen de 345 en 360 miljoen euro minder in de staatskas, aldus de minister.

Kamp volgt het advies van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), die de grens voor de komende jaren bij 24 miljard kuub legt. Dat moet een gunstig effect hebben op het aantal aardbevingen door de winning. Na twee jaar wordt bekeken of er aanleiding is om het productieplafond aan te passen. Alleen in lange, koude winters die volgens Kamp eens in de vijftig jaar voorkomen, mag er extra gas worden opgepompt om huizen en bedrijven te verwarmen. De grens hiervoor ligt bij 6 miljard kuub.

Onveilig
Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers verminderde Kamp de afgelopen jaren de gaswinning in Groningen. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen, een jaar eerder was 30 miljard kuub nog het maximum terwijl in 2013 nog bijna 54 miljard kuub gas werd gewonnen.

"Het vaststellen van dit nieuwe, lagere productieniveau sluit aan bij de aanpak van de afgelopen jaren om de veiligheidsrisico's en de schade voor de Groningers zoveel mogelijk te beperken", aldus Kamp.

Kamp kiest voor minder gas uit Groningen
Kamp kiest voor minder gas uit Groningen (Foto: ANP)

Civilization komt naar klaslokalen

Civilization V dient natuurlijk vooral voor vermaeck, maar straks gaat de game ook voor educatieve doeleinden gebruikt worden. De game vol prominente figuren, beschavingen en uitvindingen krijgt een speciale schoolversie voor middelbare scholieren die uitkomt in het najaar van 2017.

"We hopen dat dit de eerste stap is in een interessante en waardevolle reis", aldus Sid Meier, geestelijk vader van de Civilization-serie. "CivilizationEDU" zal ontwikkeld worden door GlassLab Inc.; een non-profit organisatie die onder andere gesteund wordt door de Bill and Melinda Gates foundation. GlassLab zal jaarlijkse licenties verstrekken die 2 tot 5 dollar per student gaan kosten. 2K zal geen vergoeding vragen voor het gebruik van Civilization V. 

Civilization V is exclusief voor de pc. De release van opvolger Civilization VI staat gepland voor 21 oktober.

Civ
Civilization komt naar klaslokalen

Goed nieuws over dexamfetamine

Dexamfetamine is een middel wat veel mensen helpt die ADHD-klachten hebben. Onlangs heeft een fabrikant (Eurocept) het geregistreerd en de prijs fors verhoogd, Dex wordt vrijwel niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Er is nu een lichtpuntje. Op een spoeddebat met minister Schippers naar aanleiding van een vraag van Hans van Gerven van de SP over de vergoeding van doseringen anders dan 5mg, kwam een onverwachts positief antwoord. De magistraal (door de apotheker) bereide dexamfetamine van 2,5mg moet namelijk ongeacht dosering, vanuit de basisverzekering door alle verzekeraars vergoed worden. Als de arts dus 3x daags 2 x 2,5mg voorschrijft waar dit eerder 3x daags 5 mg was, moet je apotheek zich aan deze dosering houden en de verzekeraar dit vergoeden.

De minister verklaarde tijdens het debat dat er voor magistraal bereide dexamfetamine anders dan de 5 mg.  (dus de níet geregistreerde doseringen van 2,5, 10, 15 en 20  mg.) ‘ruimte bestaat binnen de circulaire’. In normaal Nederlands betekent dit, dat deze doseringen worden gedoogd indien de arts dit (‘goed onderbouwd’) voorschrijft. De vergoeding van deze doseringen is weer een andere discussie! De minister vindt dat de 2,5 mg gewoon vergoed moet worden, maar sprak zich niet uit over de andere voorgenoemde doseringen.

Hiermee zoekt zij naar eigen zeggen de randen op van de huidige richtlijnen, waarmee de 30.000 gebruikers van dexamfetamine weer even vooruit zouden moeten kunnen. Indien Eurocept of een andere partij echter de 2,5 mg-variant laat registreren, betekent dit het einde van deze mogelijkheid. Daarmee is het dus een oplossing waarvan de houdbaarheid onduidelijk is.

Uitslag Dakar eindelijk officieel

Stéphane Peterhansel mag zich eindelijk officieel winnaar noemen van de Dakar Rally 2016 bij de auto's. De overwinning van de Fransman was nog lange tijd onder voorbehoud nadat een concurrent van Peugeot de overwinning aanvocht.

Volgens het team X-Raid heeft Peterhansel in de achtste etappe van de rally op een punt getankt die alleen maar bedoeld was voor de quads en motoren. De officials besloten om geen straf uit te delen omdat de regels anders geïnterpreteerd konden worden. X-Raid liet het er niet bij zitten en tekende beroep aan bij de International Court of Appeal van de FIA.

Eind mei besloot de rechter in Parijs dat het beroep van X-Raid ontvankelijk doch ongegrond is en gisteren werd officieel naar buiten gebracht dat Peugeot de overwinning mag behouden.

De zege van Peterhansel iz ijn 12e overwinning in de Dakar
De zege van Peterhansel iz ijn 12e overwinning in de Dakar

Verstappen heeft geleerd van Monaco

Max Verstappen zegt geleerd te hebben van zijn dramatische weekend in Monaco en dat hij de weekenden nu anders aanpakt dan de tijd dat hij nog bij Toro Rosso zat. De Limburger wist weliswaar direct bij zijn Red Bull-debuut de Spaanse GP te winnen, maar er waren nog lessen die geleerd moesten worden. Eén van die lessen was om niet meer voluit te gaan in iedere ronde.

In Monaco ging Verstappen over het weekend meerdere malen over de limiet, wat hem uiteindelijk een zekere puntenfinish kostte. Naar eigen zeggen doet hij het nu rustiger aan sinds Monaco, omdat het niet meer nodig is om constant op de limiet te rijden. "Ik begin de auto meer en meer te begrijpen," zei Verstappen. "We hebben een goede wagen, dus je hoeft niet meteen op de limiet te rijden omdat je altijd ruimte houdt voor verbetering."

"In Q1 bijvoorbeeld hoef je niet op 100 of 99% te rijden, met 92% ga je ook door. Gedurende anderhalf jaar moest ik vechten om naar Q3 door te gaan, dus werd er al van het begin af aan op 100% gereden. De hele aanpak is anders, en dat heeft tijd nodig om te leren. Het is een heel ander verhaal en heeft enkele weekenden nodig om onder de knie te krijgen."

Dat de Red Bull-coureur gegroeid is sinds Monaco is wel gebleken in Baku afgelopen weekend. Er was een stijgende lijn te zien tussen Q1 en Q2, en tussen Q2 en Q3, maar twee incidenten met Valtteri Bottas zorgden ervoor dat dit zich niet vertaalde in een goed rondje. Aan de hand van de telemetrie werd zelfs verwacht dat de Nederlander op P2 zou hebben gestaan als hij een foutloze ronde had gehad.

Verstappen kende een sterk weekeinde in Baku en finishte vlak achter zijn teamgenoot
Verstappen kende een sterk weekeinde in Baku en finishte vlak achter zijn teamgenoot

OM: loverboy opnieuw achter tralies

De 22-jarige Armin A., veroordeeld in de Valkenburgse zedenzaak, moet als het aan justitie ligt opnieuw achter de tralies. Hij moet van het Openbaar Ministerie (OM) zijn resterende straf van vier maanden in de cel uitzitten.

De Heerlenaar werd in juli 2015 tot twee jaar cel veroordeeld voor het aanzetten tot prostitutie in 2014 van de toen zestienjarige Kimberley in een Valkenburgs hotel. In februari kwam hij onder voorwaarden vrij, maar die heeft hij geschonden.

Tot driemaal toe ging naar zijn eigen zeggen de oplader kapot van zijn enkelband. Ook schond hij drie keer een gebiedsverbod.

Dat leverde hem meerdere waarschuwingen van de reclassering op. Op dezelfde dag dat hij een laatste waarschuwing kreeg van het OM, werd hij vervolgens zonder rijbewijs als bestuurder betrapt in een auto.

Oproep tot onafhankelijkheid Londen

Voorstanders van lidmaatschap van de Europese Unie hebben vrijdag een petitie op internet gelanceerd waarin de burgemeester van Londen Sadiq Khan wordt opgeroepen de stad onafhankelijk te verklaren en bij de EU te houden.

Londen is een internationale stad en wil het hart van Europa blijven, aldus de opstellers van de petitie. De actie verzamelde in korte tijd al 10.000 ondertekenaars. Sadiq Khan zou president van Londen moeten worden en de stadstaat zou ook tot de Schengen- en de eurozone moeten toetreden.

De oproep valt samen met serieuzere afscheidingsplannen in Schotland en Noord-Ierland. Daar bekijken politici die zich toch al niet zo tot de Engelsen aangetrokken voelen, hoe ze van de brexit hun vertrek uit het Verenigd Koninkrijk kunnen maken. Het is vooral Engeland dat voor de brexit heeft gestemd. Lidmaatschap van de EU is in de veel dunner bevolkte landsdelen Noord-Ierland, Schotland en Wales erg populair, net als in de internationaal en Europees georiënteerde metropool Londen.

Oproep tot onafhankelijkheid Londen
Oproep tot onafhankelijkheid Londen (Foto: ANP)

Achttien wielrenners gekwalificeerd voor Paralympics

Vandaag maakte de NOC*NSF bekend dat achttien Nederlandse wielrenners zich hebben gekwalificeerd voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De voordracht van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) is daarmee gehonoreerd. 

Op basis van de prestaties tijdens het WK op de weg in het Zwitserse Nottwill in 2015, het WK baanwielrennen in maart van dit jaar en de World Cup in Oostende vorige maand hebben de volgende renners zich weten te kwalificeren: Arnoud Nijhuis, Vincent ter Schure (met piloot Timo Fransen), Jetze Plat, Tristan Bangma (met piloot Teun Mulder), Stephen de Vries (met piloot Patrick Bos), Johan Reekers, Tim de Vries, Daniel Abraham Gebru, Alyda Norbruis, Laura de Vaan, Larissa Klaassen (met pilote Haliegh Dolman), Odette van Deudekom (met pilote Kim van Dijk) en Jennette Janssen. 

Welke renner op welk onderdeel uitkomt wordt later bekend gemaakt. 

 

Mulder Bangma
Teun Mulder en Tristan Bangma in actie (Foto: Peter Lous)

Sinead O'Connor geeft levensteken op Facebook

Sinead O'Connor schrijft op Facebook dat het onzin is dat ze van plan is van een brug te springen. "Ik ben daar veel te gelukkig voor", reageert de Ierse zangeres.

De politie van Chicago was door de Ierse autoriteiten gewaarschuwd uit te kijken naar de Ierse zangeres. Sinead zou haar familie donderdagavond hebben gebeld met de mededeling dat ze van plan was van een brug in Chicago te springen.

"Wat een onzin dat ik van een brug zou springen. Een stomme trut vond het nodig om met opzet onjuiste roddels over mij te moeten verspreiden. Dat is alles", zegt ze. Een maand geleden werd Sinead als vermist werd opgegeven. De politie vreesde dat ze zelfmoordplannen had.

Sinead combineerde haar teken van leven met een mening over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Dit noemt ze een overwinning voor Ierland. "Het is officieel, Ierland is niet langer bezit van Groot-Brittannië", jubelt ze.

Sinead O'Connor geeft levensteken op Facebook
Sinead O'Connor geeft levensteken op Facebook (Foto: BuzzE)

'Supercel' was uitzonderlijk zwaar

Een supercel, het zwaarste type onweersbui dat er bestaat, komt in Nederland elk jaar wel een keer voor, maar die van donderdagavond was wel uitzonderlijk zwaar. Dat zegt een woordvoerder van weerbureau Weerplaza. Bij de bui van donderdagavond ontstonden hagelstenen zo groot als tennisballen, die in het gebied tussen Helmond en Venlo veel schade hebben veroorzaakt.

Een supercel ontstaat niet zomaar, maar alleen onder specifieke omstandigheden, legt hij uit. Zo moet de atmosfeer warm en vochtig zijn. De wind op de grond moet uit een andere richting komen en een andere snelheid hebben dan de wind op grotere hoogte. Daardoor ontstaat een weersysteem dat om de eigen as draait en hoge verticale snelheden bereikt. Hagelstenen worden daarin omhoog gezogen en blijven aangroeien tot ze uiteindelijk te zwaar worden en naar beneden komen. De hagelstenen kunnen daarbij 5 centimeter of nog groter worden.

'Supercel' was uitzonderlijk zwaar
'Supercel' was uitzonderlijk zwaar (Foto: ANP)

Brexit treft gewone Britten in portemonnee

De Britten gaan de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap in hun portemonnee voelen. Op vele vlakken zal het leven duurder worden voor de gewone man. Niet alleen gaan de prijzen omhoog, inkomens, uitkeringen en pensioenen zullen dalen, is de verwachting van veel economen.

De pond zakte vrijdagochtend tot onder de 1,35 dollar, de laagste stand sinds 1985. De invoer is daarmee in een klap een stuk duurder geworden waardoor ook de inflatie wordt aangejaagd. Om die te beteugelen kan de centrale bank mogelijk besluiten de rente te verhogen waardoor huiseigenaren duurder uit zijn. Volgens premier Cameron zou dat tot gemiddeld 1000 pond per jaar kunnen schelen. Eigenaren van huurhuizen zullen de hogere rentes doorberekenen aan huurders.

De huizenprijzen dalen naar verwachting de komende twee jaar met 10 tot 18 procent. Goed nieuws voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, maar minder positief voor huisbezitters.

Werkloosheid
De economische schok van een brexit kan ook leiden tot oplopende werkloosheid. Dat heeft volgens diverse experts die door de BBC zijn bevraagd lagere lonen tot gevolg. De daling zou in het zwartste scenario tussen de 2,8 en 4,0 procent kunnen komen te liggen.

Als gevolg van slechtere economische omstandigheden gaan de belastinginkomsten omlaag. Moet stijgende overheidstekorten komt de sociale zekerheid onder druk te staan. Sommige families zouden volgens berekeningen er per jaar tot 2770 pond op achteruit kunnen gaan. Pensioenen komen eveneens onder druk te staan.

Update 12:40 uur
Ook Nederlanders die geëmigreerd zijn naar Groot Brittanië komen financieel onder zware druk te staan. FOK!ker Snipperaar, die met zijn vrouw en twee kinderen naar het overzeese eiland is vertrokken geeft aan dat het voor hem nu veel moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten, en bijvoorbeeld een autoverzekering wordt fors duurder.

Dit kan wel weer makkelijker worden voor hem door ook voor een Brits paspoort te gaan, maar ook daar zit een rekensommetje aan vast. Sniperaar rekende ons voor: " Taaltest, £120 - Permanente Residentie aanvraag, £65 - Britsheid test, £50 - Aanvraag, £1260 - paspoort voor 10 jaar, £80". En dan betreffen dit alleen nog de kosten voor hemzelf. Kosten voor dubbele paspoorten voor vrouw en kinderen zijn hier niet in meegerekend. 

Brexit treft gewone Britten in portemonnee
Brexit treft gewone Britten in portemonnee (Foto: ANP)

Wilmots niet blij met favorietenrol

Zondag 26 juni strijden België en Hongarije voor een plaats in de kwartfinale van het EK. De winnaar van deze wedstrijd zal spelen tegen Wales of Noord-Ierland. Op papier zijn dit kwalitatief minder sterke ploegen, maar Wilmots is er alles behalve gerust op.

De Rode Duivels maken alles behalve een sterke indruk op het EK. In de openingswedstrijd moesten zij het afleggen tegen een veel beter Italië. Er werd wel gewonnen van respectievelijk Ierland en Zweden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ondanks het matige spel zijn de Belgen favoriet voor de wedstrijd tegen Hongarije. 

Bondscoach Marc Wilmots waakt echter voor onderschatting. ''Ik speel liever tegen Spanje of Engeland. Dan heb je niets te verliezen.'' Ook de prestaties van Hongarije is bij Wilmots niet onopgemerkt gebleven. ''Hongarije is geen makkelijke tegenstander. Heb je ze zien spelen tegen Portugal?''

Spanje aast op Gibraltar na brexit

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ziet Spanje de kansen toenemen om eindelijk Gibraltar terug te pakken. Deze Engelse rots aan de gelijknamige zeestraat is sinds het Verdrag van Utrecht uit 1713 Brits, maar Spanje claimt het. "Het moment waarop de Spaanse vlag in Gibraltar wordt gehesen is naderbij gekomen", zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo, vrijdag in een reactie op het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Hij drong aan op een soort van gedeelde soevereiniteit, waarbij Gibraltar zowel Brits als Spaans zou zijn.

Vrijwel iedereen in Gibraltar heeft voor EU-lidmaatschap gestemd. Het schiereiland zou zonder de EU mogelijk geïsoleerd raken. Claims op delen van het Verenigd Koninkrijk klinken ook elders. Schotse politici willen een nieuw referendum over onafhankelijkheid, omdat de meeste Schotten bij de EU willen blijven. In Noord-Ierland heeft de republikeinse partij Sinn Féin vrijdag aangedrongen op een referendum over hereniging met Ierland. In dit Britse deel van Ierland stemde 56 procent van de kiezers voor EU-lidmaatschap.

Spanje aast op Gibraltar na brexit
Spanje aast op Gibraltar na brexit (Foto: ANP)

Bertens loot op Wimbledon in eerste ronde tegen mondiale nummer 36

Kiki Bertens zal het in de eerste ronde van Wimbledon op moeten nemen tegen de nummer 36 van de wereldranglijst, Jelena Ostapenko. Bertens had vanwege haar goede prestaties op Roland Garros een geplaatste status gekregen bij de loting. 

Dat deze status haar niet echt geholpen heeft, blijkt uit het feit dat Bertens een van de beste niet geplaatste speelsters heeft geloot. Ostapenko mag dan nog maar negentien jaar zijn, ze is wel de nummer 36 van de mondiale ranglijst. Bertens is zelf de nummer 28 op die lijst. 

De Letse Ostapenko maakte vorig jaar haar debuut op Wimbledon door middel van een wildcard. Ze schopte het tot de tweede ronde van dat toernooi. Later in 2015 wist Ostapenko de finale van het WTA-toernooi in Quebec te bereiken, welke zij verloor van de Duitse Annika Beck. 

'Nexit leeft steeds meer op social media'

Op sociale media wordt steeds meer gesproken over een referendum in Nederland over uittreding uit de Europese Unie. De term 'nexit' wordt nadat de Britten voor een brexit stemden steeds vaker gebruikt. Dat blijkt uit een analyse van socialmediamonitor Buzzcapture.

Op de dag van het Britse referendum werd op onder meer Twitter en Facebook ongeveer 1500 keer gesproken over een nexit. Dat was vrijdagochtend om 10.30 uur al 5000 keer.

Ook in buitenlandse media wordt gesproken over de mogelijkheid dat Nederlanders zullen aandringen op een eigen referendum. Zo berichtte de Britse versie van Metro over een mogelijk nexit met een foto van PVV-leider Geert Wilders erbij.

De naam van Wilders wordt online ook opvallend vaak genoemd in combinatie met de term nexit. Vrijdag gebruikte ongeveer een op de 7 mensen die het over een nexit hadden ook de naam van de PVV-voorman.

'Nexit leeft steeds meer op social media'
'Nexit leeft steeds meer op social media' (Foto: ANP)

Zwolse horeca mag sluittijd zelf bepalen

Per 1 augustus mogen cafés, discotheken, snackbars en shoarmazaken in Zwolle zelf bepalen hoe laat ze dichtgaan. Het is een proef die een jaar duurt, zo heeft de gemeente vrijdag gemeld.

De gemeenteraad besloot dit voorjaar dat er zo'n pilot zou komen. De proef moet laten zien of het vrijgeven van de sluitingstijden bijdraagt aan een "bruisend en leefbaar" Zwolle.

Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan de vrije sluitingstijden. Cafés en disco's mogen na 04.00 geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Zijn ze na 03.00 open, dan moeten ze bij de deur een portier hebben. Cafetaria's en shoarmatenten mogen na 04.00 nog wel nieuwe mensen binnenlaten, maar mogen dan geen alcohol meer verkopen.

Zwolse horeca mag sluittijd zelf bepalen
Zwolse horeca mag sluittijd zelf bepalen (Foto: ANP)

Ed Nijpels is opa geworden

Ed Nijpels is voor het eerst opa geworden. Zijn kleinzoon heeft als roepnaam Egon. Zijn tweede naam is Eduard, waarmee de 66-jarige VVD-coryfee is vernoemd.

"Ik vind het heel bijzonder dat ik grootvader geworden ben", vertelt Nijpels trots aan Privé. "Overigens vind ik nog steeds dat mijn zoon Duco te jong is om een kind te krijgen, maar dat is een tamelijk idiote redenering want hij is al 29 jaar. Maar nog steeds als ik hem zie met dat baby'tje, denk ik: het zou mijn kindje kunnen zijn, met de zorg die ik nog steeds heb voor mijn zoon."

In augustus treedt zijn zoon Duco in het huwelijk met zijn verloofde Fleur. Opa Ed is van plan eens in de twee weken op maandagmiddag te gaan oppassen op zijn eerste kleinzoon.

Ed Nijpels is opa geworden
Ed Nijpels is opa geworden (Foto: BuzzE)

OM in cassatie in zaak Mohamed B.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in cassatie in de zaak rond terreurverdachte Mohamed B. Het gerechtshof in Den Haag legde hem maandag in hoger beroep een jaar celstraf op omdat hij zich had voorbereid om een terroristisch misdrijf te plegen.

Een concreet plan voor een aanslag had B. niet en daarom sprak het hof hem vrij van een zwaardere en andere variant van de voorbereiding van een terroristisch misdrijf. Het OM is het hier niet mee eens en wil de zaak daarom toch voorleggen aan de Hoge Raad.

De rechtbank in Rotterdam sprak B. vorig jaar september nog vrij.

OM in cassatie in zaak Mohamed B.
OM in cassatie in zaak Mohamed B. (Foto: ANP)

Premier League mogelijk getroffen door brexit

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Premier League. Als de regels niet worden aangepast, dan zullen er beduidend minder buitenlanders gaan voetballen in de hoogste Engelse voetbalklasse.

Voetballers uit landen die deel uitmaken van de Europese Unie kunnen nu nog makkelijk aan de slag in de Premier League. Voor hen geldt een vrij verkeer van arbeid. Op basis van de huidige regelgeving verandert dat nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een brexit. Zij komen dan niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning en zullen tegen dezelfde problemen aanlopen als dat nu voetballers al doen die geen paspoort hebben van een land dat is aangesloten bij de EU.

Zij moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en komen bijvoorbeeld alleen nog in aanmerking voor een werkvergunning als ze een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land hebben gespeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie van hun land op de wereldranglijst van de FIFA.

Criteria
In het geval van Nederland, op dit moment veertiende van de wereld, betekent dat een speler minimaal 45 procent van het aantal interlands van Oranje in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld. Van alle Nederlanders die het afgelopen seizoen nog in de Premier League voetbalden, voldoen slechts Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan die criteria.

Alle andere Nederlandse voetballers zouden in de toekomst geen werkvergunning meer krijgen in Engeland als de regels niet worden veranderd. Dat geldt nu voor Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Maarten Stekelenburg, Marco van Ginkel, Steven Berghuis. Jordy Clasie, Jeremain Lens, Virgil van Dijk, Daryl Janmaat, Michel Vorm, Siem de Jong, Tim Krul, Nathan Aké, Michel Vorm, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Vurnon Anita, Maarten Stekelenburg, Leandro Bacuna, Marvin Emnes en Timothy Fosu-Mensah.

Voorwaarden
Ook alle Nederlanders die op een lager niveau dan de Premier League voetballen in Engeland voldoen niet aan de voorwaarden. Volgens onderzoek van The Guardian voldoet op dit moment bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden om voor een werkvergunning in aanmerking te komen. Een gewaardeerd keeper als David de Gea van Manchester United speelde bijvoorbeeld te weinig interlands voor Spanje.

Veel Europese clubs houden hun begroting op dit moment op orde met lucratieve transfers van voetballers naar de rijke Engelse Premier League en Championship.

Premier League mogelijk getroffen door brexit
Premier League mogelijk getroffen door brexit (Foto: ANP)

Verbijstering over brexit bij beurshandelaren

Beurshandelaren wereldwijd hebben met verbijstering gereageerd op de uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. De Britten hebben voor een vertrek uit de EU gestemd. Veel beleggers waren de afgelopen dagen juist in de vooronderstelling dat het niet tot een brexit zou komen.

"Het is lelijk deze ochtend. Dit heeft veel mensen verrast, punt. Het is duidelijk dat de markten hier geen rekening mee hadden gehouden", zei een Amerikaanse aandelenhandelaar.

"De markt had ingeprijsd dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. Nu wordt de EU opgebroken. Investeerders zijn duidelijk in beroering gebracht", verklaarde een valutaspecialist in Seoul.

Hel

"De hel breekt los", sprak een topeconoom van de Japanse bank Mizuho. "De paniek is voelbaar", aldus een obligatiehandelaar van de Japanse zakenbank Nomura.

Een Londense vermogensbeheerder sprak van "een schok en een extreem volatiele markt". "Ik ben verlamd van angst", meldde een collega uit Hongkong.

"Het is beangstigend, ik heb zoiets nog nooit gezien", aldus een beleggingsspecialist in Londen. "Er zijn dagen die je nooit zult vergeten en dit is er één van", verklaarde een Londense valutahandelaar.

Verbijstering over brexit bij beurshandelaren
Verbijstering over brexit bij beurshandelaren (Foto: ANP)

Brexit een feit, Cameron stapt op

Verenigd Koninkrijk verlaat EU
De zon kwam zojuist op in een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. De Britse bevolking heeft ervoor gekozen om de Europese Unie te verlaten. Dat zeggen althans de nieuwsmedia BBC en Sky News onafhankelijk van elkaar op basis van de tot nu toe binnengekomen resultaten. Het 'Leave'-kamp heeft met nog een kleine vijf procent van de kiesgebieden te gaan met 51,8 procent van de stemmen een lichte voorsprong.

Update 9.30 uur:
De Britse premier David Cameron heeft vanochtend zijn vertrek aangekondigd. Hiermee verbindt hij als gezicht van de Bremaincampagne zijn lot aan dat van de uitslag van het referendum. Zijn positie is na het verlies onhoudbaar geworden. 

Eerder verklaarde de voorzitter van de Brexitcampagne nog te willen dat Cameron aanblijft. Als alles meezit wordt in oktober op het partijcongres een nieuwe premier gekozen. 

Pond gekelderd
De waarde van het Pond ten opzichte van de Dollar bevindt zich op het laagste punt sinds 1985. De British Pound Sterling is sinds de eerste suggestie dat het LEAVE-kamp een voorsprong heeft gekelderd. Rond 7 uur vanochtend betaalde je nog slechts €1,20 voor een Pond, waar dit gisteravond nog piekte op €1,31. 

Schotland
Alle kiesdistricten in Schotland hebben gekozen om in de EU te blijven. Dit zou de spanningen tussen Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk weer opvoeren. Schotland heeft in 2014 in een referendum nog gestemd om onderdeel te blijven, nu gaan er stemmen op voor een nieuw referendum om het Verenigd Koninkrijk te verlaten en weer lid te worden van de Europese Unie.

Leave-kamp: Independence Day
Nigel Farage, leider van UKIP, heeft eerder vannacht gezegd dat hij 'nu durft te dromen van een ochtend die opkomt in een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk'. Ook heeft hij 23 juni uitgeroepen tot 'Onafhankelijkheidsdag'. Verder wordt er vooral opgelucht en blij gereageerd door mensen uit het Leave-kamp. Ook PVV-leider Geert Wilders is tevreden, en hij heeft het ook meteen over een Nexit.

Remain-kamp: Never wanted Magic more
Keith Vaz, MP van de Labourpartij en van het Remain-kamp: "Dit is een slopende beslissing. Een verschrikkelijke dag voor Groot-Britannië en een verschrikkelijke dag voor Europa." Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling schrijft dat ze 'er nimmer meer naar verlangde dat magie echt bestond'. Van David Cameron wordt snel een reactie verwacht.

Discussiëer verder over dit onderwerp in de Brexit-topicreeks op het forum.

Natste juni ooit in Limburg en Brabant

In Limburg en Zuidoost-Brabant is het nu al de natste juni ooit. Volgens weerbureau Weeronline is in deze delen van Nederland in deze periode nog nooit zoveel regen gevallen. In totaal viel er deze maand in veel plaatsen 150 tot 180 millimeter. Het Limburgse Arcen, waar een meetstation van het KNMI staat, is met 193 millimeter nu het natst. Het oude record van 175,6 millimeter uit 1998 is daarmee verbroken. De komende week kan er nog wat neerslag vallen en zal het record nog scherper worden.

Weeramateurs in Midden-Limburg en Noord-Brabant hebben in hun tuin zelfs hoeveelheden tussen de 200 en 235 millimeter geregistreerd. Bij de zware buien donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag viel tussen de 30 en 60 millimeter regen. De brandweer in Limburg en Brabant heeft hier de handen vol aan gehad. Er kwamen honderden meldingen binnen van mensen die kampten met wateroverlast. Ook vloog in Weert door blikseminslag een huis in brand.

Natste juni ooit in Limburg en Brabant
Natste juni ooit in Limburg en Brabant (Foto: ANP)

'Zwarte Vrijdag op de beurzen'

De Europese beurzen gaan vrijdag met grote verliezen openen. Marktkenners spreken op voorhand al van een Zwarte Vrijdag.

"Deze dag gaat echt in de boeken als een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de beurzen. En van het Britse pond sterling", aldus marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. "Er komt een verkooptsunami aan", aldus een handelaar in Londen. "De paniek is voelbaar", aldus een obligatiehandelaar.

De zogenoemde 'future', de voorspeller van de openingskoers, voor de beurs in Londen staat op een verlies van ruim 8 procent. De AEX-index in Amsterdam zal bij opening op basis van de indicator zelfs meer dan 10 procent kelderen. Voor de Duitse en Franse beurzen worden verliezen tussen de 6 en 7,5 procent voorspeld.

Koersdaling
Het pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar, en stond tussentijds rond de 1,36 dollar. Centrale banken wereldwijd houden de bewegingen van de Britse munt scherp in de gaten en staan naar eigen zeggen klaar om op de valutamarkten in te grijpen.

De olieprijzen zakten scherp. Een vat Amerikaanse olie werd 5,1 procent minder waard op 47,56 dollar. Brent daalde 5 procent tot 48,37 dollar. De goudprijs steeg scherp. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

Eerder koerswinsten
De aandelenmarkten liepen de afgelopen dagen juist nog op, omdat rekening werd gehouden dat een brexit er niet zou komen. Zo eindigde de AEX donderdag nog 2 procent hoger op 449,86 punten. De MidKap ging 1,5 procent omhoog tot 648,90 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs sloten 1,3 tot 2 procent in de plus.

De euro zakte naar 1,1022 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Daarmee liet de Europese munt de sterkste koersdaling zien sinds de invoering in 1999.

'Zwarte Vrijdag op de beurzen'
'Zwarte Vrijdag op de beurzen' (Foto: ANP)

Beleggers zoeken veilige havens na brexit

Beleggers wereldwijd vluchten naar veilige havens nu de Britse bevolking in het referendum heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. Veilig geachte beleggingen zoals goud, de Japanse yen en Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties zijn bijzonder gewild.

De yen bereikte het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november 2013. De Japanse minister van Financiën Taro Aso verklaarde dat zijn land actie kan ondernemen, mocht de munt te sterk in waarde stijgen. Aso verklaarde zeer bezorgd te zijn over de gevolgen van een brexit. Naar verluidt gaat het Japanse kabinet vrijdag noodoverleg houden over de uitkomst van de volksraadpleging in Groot-Brittannië.

De Zwitserse frank liet de sterkste stijging tegenover de euro optekenen sinds begin 2015. De goudprijs klom naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar, met een stijging van ruim 8 procent tot 1358 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook de prijzen van zilver en platina zitten in de lift.

De rente op Duitse tienjaarsleningen duikelde verder omlaag tot het laagste niveau ooit. Ook de rente op Amerikaanse en Japanse staatsleningen ging omlaag. De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

De olieprijzen gaan zwaar onderuit. Beleggers zijn bezorgd dat een brexit de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden. De prijs van een vat Amerikaanse olie duikelde 5,7 procent tot 47,24 dollar. Brentolie zakte bijna 6 procent tot 49,73 dollar per vat.

Beleggers zoeken veilige havens na brexit
Beleggers zoeken veilige havens na brexit (Foto: ANP)

Meisjes beter in bŤta dan jongens

Meisjes halen betere cijfers voor exacte vakken dan jongens. Jongens scoren gemiddeld voor alle vakken een 6,8, meisjes een 7. Dat blijkt uit een onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, onder 25.000 scholieren uit de derde klas havo en vwo.

Jongens halen alleen betere cijfers dan meisjes voor natuurkunde en lichamelijke opvoeding. Bij economie liggen de scores gelijk, voor de overige vakken doen meisjes het beter.

Natuurkunde, scheikunde, techniek, wiskunde en biologie zijn steeds populairder bij meisjes, vooral meisjes op het vwo. Dat is voor een groot deel te danken aan de jarenlange campagnes om bètavakken onder meisjes te promoten, zegt onderzoeker Boris Eustatia.

De populairste vakken onder alle leerlingen zijn Engels en gym, blijkt uit het onderzoek. De scholieren lopen het minst warm voor levensbeschouwing, muziek en Frans.

Meisjes beter in bèta dan jongens
Meisjes beter in bèta dan jongens (Foto: ANP)

Winnaar UMi Super

Een paar weken geleden is FOK! op bezoek geweest bij UMi in Shenzhen. Binnenkort volgt er nog een special over dit bedrijf, maar als warmhoudertje gaan we gewoon alvast de UMi Super weggeven. Het vlaggenschip van dit merk met erg goede specs waaronder 4GB werkgeheugen, een 4000mAh accu met fast-charge en een 4e generatie vingerafdrukscanner. Eerder was er al een preview te lezen op de Frontpage. Het toestel is op het moment voor $179,99 te koop met een coupon waar je je voor kan aanmelden op de UMi site.

super-1 (Foto: rene90)

super-3 (Foto: rene90)

super-2 (Foto: rene90)

Speciaal voor de FOK!kers hebben we een gouden Super klaarliggen die we hebben mogen weggeven via een prijsvraag. Inmiddels is er ook een winnaar bekend, en dat is.......N22

Gefeliciteerd! De UMi Super komt volgende week jouw kant op.

'Wees ambitieus als het om recycling gaat'

Meer inzetten op recycling is niet alleen goed voor de economie en de werkgelegenheid in Nederland, het is ook echt nodig. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) is het zaak dat de overheid met een goed doordacht plan komt om deze omschakeling mogelijk te maken.

"Het kan straks gewoon niet anders, zonder grondstoffen hebben wij geen welvaart", zegt Ed Nijpels, voorzitter van de SER-commissie die hierover een uitgebreid advies heeft opgesteld. Het polderoverlegorgaan van werkgevers en werknemers, en ook de milieubeweging, wijst erop dat bijvoorbeeld de voortdurende groei van de wereldbevolking het nodig maakt om veel efficiënter met de grondstoffen om te gaan.

Door producten slimmer te ontwerpen, de levensduur ervan te verlengen en onderdelen opnieuw te gebruiken moet het mogelijk zijn om minder afhankelijk van grondstofwinning te worden. Een en ander wordt met een moeilijk woord circulaire economie genoemd. "De circulaire economie is de zuurstof van de 21e eeuw. Zonder zuurstof kun je niet leven", verklaart prominent VVD'er Nijpels.

Volgens de SER vergt de omschakeling naar deze andere manier van ondernemen wel de nodige aanpassingen in het overheidsbeleid. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving en financiële prikkels zullen er zaken moeten veranderen. Maar ook in het onderwijs zou meer aandacht aan dit thema gegeven kunnen worden. En naar bepaalde zaken zou nog nader onderzoek gedaan moeten worden. De inspanningen zullen Nederland uiteindelijk nieuwe exportkansen en extra banen opleveren.

Het kabinet had de SER zelf om advies gevraagd. In Den Haag wordt al enige tijd gewerkt aan een rijksbreed programma voor de circulaire economie. De SER zegt nu die plannen te ondersteunen. En het orgaan pleit er tegelijkertijd voor om de agenda hiervoor ambitieus op te stellen. Hierdoor zou Nederland in bepaalde branches ook koploper kunnen worden op dit gebied.

'Wees ambitieus als het om recycling gaat'
'Wees ambitieus als het om recycling gaat' (Foto: ANP)

Fans Taylor Swift vermoeden borstvergroting

Fans van Taylor Swift vermoeden dat de zangeres haar borsten heeft laten vergroten. Op recente foto's van Taylor en haar nieuwe vriend Tom Hiddleston zien haar borsten er namelijk groter uit.

De voorgevel van Taylor was het onderwerp van gesprek op Twitter. Veel fans reageerden niet negatief op haar uiterlijk, maar zijn er wel van overtuigd dat er iets veranderd is. Sommigen vragen zich af of het gewoon het resultaat van een bijzondere bh is.

De Britse tabloid The Sun sprak met een plastisch chirurg die van mening is dat de zangeres haar borsten met kleine implantaten een tikkie heeft vergroot. Volgens de dokter worden dit soort kleine implantaten steeds populairder.

Fans Taylor Swift vermoeden borstvergroting
Fans Taylor Swift vermoeden borstvergroting (Foto: BuzzE)

Zuid-Koreaans arrestatiebevel voor VW-topman

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een in dat land gestationeerde topman van autofabrikant Volkswagen. Dit in verband met het schandaal bij het Duitse concern over gemanipuleerde emissietesten. "Dit is slechts het begin van het onderzoek", zo zei een Zuid-Koreaanse ambtenaar.

Het is het eerste aanhoudingsbevel tegen een Volkswagen-functionaris sinds het bedrijf toegaf uitstoottesten van dieselauto's te hebben gemanipuleerd. Eigenaren van die auto's bleken daardoor in 'vuilere' wagens te rijden dan ze bij de aanschaf dachten.

Zuid-Koreaans arrestatiebevel voor VW-topman
Zuid-Koreaans arrestatiebevel voor VW-topman (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: broeierig warm

Vandaag is het warm, zeer warm en broeierig. Door het wolkendek lijkt de zon niet heen te kunnen breken, en de kans op regen is aanwezig, de kans op onweer is inmiddels afgenomen aldus het KNMI. De temperaturen liggen tussen 19 graden aan zee en 26 graden  in het oosten van het land. De wind draait naar het zuidwesten en is matig van kracht. 

Zon op 05:20
Zon onder 22:04
Zonkracht

7 / 4

Luuntje stuurde de volgende foto's in

Lucht boven de Overkluisde Caumerbeek (Foto: Luuntje)
Lucht boven de Overkluisde Caumerbeek (Foto: Luuntje)

Lucht boven de Overkluisde Caumerbeek (Foto: Luuntje)
Lucht boven de Overkluisde Caumerbeek (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1597 De eerste Nederlandse expeditie naar Oost-Indië bereikte Bantam (op Java).
1947 De eerste bekende rapportage van een UFO: Kenneth Arnold, vliegend over de staat Washington, zag negen lichtgevende ronde objecten.
1963 Demonstratie van de eerste videorecorder, in de studio's van de BBC.
1983 Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouwelijke astronaut, keerde terug op aarde.
2004 In de Amerikaanse staat New York werdt de doodstraf afgeschaft.


Ride, Sally Ride

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp
Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Gibraltar ruim bremain

Inwoners van de Engelse stad Sunderland hebben in het referendum voor een brexit gekozen. De uitslag was overtuigend, met 82.394 brexit-stemmers en 51.930 kiezers die liever in de EU blijven.

In Newcastle, in Noordoost-Engeland, boekte het 'blijf'-kamp een nipte overwinning, met 65.404 stemmers die kozen voor de optie om in de EU te blijven en 63.598 die liever een brexit zien.

Update 03.06 uur
De Britse stemmers in Gibraltar hebben in het EU-referendum massaal gekozen voor behoud van het Britse lidmaatschap. Ruim 19.000 Gibraltarezen stemden voor, zo'n 95 procent van de stemgerechtigden. De brexit-stemmers vormden met 823 kiezers een flinke minderheid.

Gibraltar, het Britse overzeese landsdeel op het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland, was de eerste van 382 stemgebieden die met een uitslag kwam.

Sunderland voor brexit, Newcastle voor EU
Sunderland voor brexit, Newcastle voor EU (Foto: ANP)

Pond duikt scherp onder de 1,50 dollar

Het Britse pond sterling dook vrijdag in de vroege ochtend tot diep onder de 1,50 dollar, in reactie op de uitslag van het EU-referendum in Newcastle en Sunderland.

In Newcastle werd slechts een nipte winst behaald door de voorstanders van het behoud van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Sunderland stemde voor een brexit.

Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5009 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus gesloten waren. De grens van 1,50 dollar werd toen voor het eerst sinds december vorig jaar geslecht. Omstreeks 01.55 uur (Nederlandse tijd) stond er een koers van 1,4549 dollar op de borden, een daling van zo'n 1 procent. Valutahandelaren voorspelden eerder dat het pond zou stijgen tot boven 1,50 dollar als het Verenigd Koninkrijk lid blijft, terwijl een opzegging de munt zal drukken tot onder 1,30 dollar.

Ten opzichte van de euro was er sprake van een wisselkoers van 77,70 pence per euro. Ook de yen dikte ten aanzien van het pond in waarde aan.

Met het wegzakken van het pond daalden ook de openingsindicatoren van de beurzen in Azië en Europa. De prijs van goud steeg juist. Het edelmetaal wordt gezien als een veilige haven in onzekere tijden.

Pond duikt scherp onder de 1,50 dollar
Pond duikt scherp onder de 1,50 dollar (Foto: ANP)

David Hasselhoff halveert alimentatie aan ex

David Hasselhoff kan weer een beetje opgelucht ademhalen. De acteur, die onlangs bekendmaakte blut te zijn, hoeft van de rechter nog maar 10.000 dollar (8845 euro) per maand aan zijn ex Pamela Bach te betalen. Dat is iets minder dan de helft van de oorspronkelijke maandelijkse alimentatie.

The Hoff vertelde de rechtbank eind mei nog maar 40.000 dollar (35.000 euro) tot zijn beschikking te hebben. Hij zei ongeveer 100.000 euro per maand te verdienen, maar dit gaat allemaal op aan zijn eigen levensonderhoud. Daarom wilde hij eigenlijk helemaal af van de alimentatie. Bach toonde echter geen medelijden met de acteur, omdat deze volgens haar miljoenen waard is, over heel de wereld huizen bezit en nog volop werkt.

David en Pamela waren van 1989 tot 2006 getrouwd en hebben twee volwassen dochters samen. Nu wil de 63-jarige Baywatch-ster graag opnieuw trouwen, met de 36-jarige Hayley Roberts.

David Hasselhoff halveert alimentatie aan ex
David Hasselhoff halveert alimentatie aan ex (Foto: BuzzE)

Weer vrees voor zelfmoord Sinead O'Connor

Er wordt opnieuw gevreesd voor het leven van Sinead O'Connor. De politie van Chicago kijkt uit naar de Ierse zangeres na een waarschuwing van de Ierse autoriteiten. Dat meldt TMZ, die een geluidsopname heeft van de waarschuwing.

Sinead zou haar familie donderdagavond hebben gebeld met de mededeling dat ze van plan was van een brug in Chicago te springen. Het nieuws komt een maand nadat Sinead als vermist werd opgegeven. De politie vond haar terug, maar ook toen werd gevreesd dat ze zelfmoordplannen had.

In november liet de 49-jarige Nothing Compares To You-zangeres, die aan een bipolaire stoornis lijdt, via Facebook weten dat ze een overdosis had genomen. Toen werd ze gevonden door de politie in Dublin en naar het ziekenhuis gebracht. In 2011 dreigde ze al eens via Twitter met zelfmoord.

Weer vrees voor zelfmoord Sinead O'Connor
Weer vrees voor zelfmoord Sinead O'Connor (Foto: BuzzE)

Erotisch afvallen

Aloysius, die nieuwe weegschaal is niet goed, hoor. Hij geeft bijna drie kilo meer aan dan de oude. Dat kan nooit goed zijn. Je hebt je weer eens wat in je handen laten drukken.’ Teutje Kreukel was zich rot geschrokken toen ze na het douchen op de weegschaal stapte. De oude weegschaal was stuk gegaan na een val en toen heeft haar man een andere gekocht. Aloysius was het overigens niet met haar eens. ‘Nee, Teutje, die oude was altijd al een tweedehandsje en dit is een professionele weegschaal die geijkt is. Hij komt van de apotheek en kost dan ook wat.’

Enorme schade door hagel en onweer des doods

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Gelderland en Utrecht donderdagavond laat afgeschaald naar code geel. De oranje weercode blijft wegens zware onweers- en hagelbuien nog wel van kracht in de provincies Noord-Brabant en Limburg. In de loop van de nacht trekken de buien naar het noordoosten weg en wordt het van het westen uit droger, aldus het KNMI.

Overtrekkende hagel- en onweersbuien richtten donderdagavond grote schade aan in het zuiden van het land, vooral in het oosten van Brabant. Via sociale media verspreidden getroffenen tal van foto's en filmpjes van gesneuvelde ruiten van woningen en auto's, omgewaaide bomen, gevallen dakpannen en buien met enorme hagelstenen. De meldkamers van de veiligheidsregio's in het zuiden werden overspoeld met hulpverzoeken.

Op de A2 bij Valkenswaard werd het verkeer tot stilstand gedwongen door hagelstenen van meer dan 3 centimeter doorsnede, meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). De verkeersdienst verspreidde ook foto's van de hagelstenen en gevolgen daarvan voor auto's. Een daarvan toonde een volledig door hagel vernielde voorruit.

Dikke hagelstenen
Weerman Reinier van den Berg plaatste op zijn Twitteraccount een filmpje van een enorme hagelbui in het Brabantse Bergeijk, waarin dikke hagelstenen op een terras en tegen het venster van een woning kletterden. Van den Berg sprak van een 'megabui' en een 'supercel' die van Deurne naar Venray trok. Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat bekend is.

In Deurne zijn auto's beschadigd en veel ruiten van auto's en woningen gesneuveld, meldden gedupeerden op sociale media. IJsbrokken vielen daar uit de hemel, rapporteert een van de getroffenen op Facebook.

Onder water
In Valkenswaard moest een vergadering wegens wateroverlast worden onderbroken, meldde burgemeester Anton Ederveen. Ook in Venray kwam een deel van het gemeentehuis onder water te staan.

Het noodweer in de nacht van woensdag op donderdag leverde volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars circa 20 miljoen euro schade op. De verzekeraars maken vrijdag opnieuw de balans op na de buien van donderdag.

Code oranje alleen nog in het zuiden
Enorme schade door hagel en onweer des doods (Foto: ANP)

Sunnery lacht om geruchten over huwelijk

Sunnery James moet 'echt heel hard lachen' om de verhalen over zijn huwelijk met Doutzen Kroes dat in zwaar weer zou verkeren. "Er is helemaal niks aan de hand. Elke seconde geniet ik", zei de dj tegen Shownieuws over zijn huwelijk.

"In het begin is het natuurlijk confronterend, je bent niet echt gewend dat mensen op die manier over je privéleven schrijven." Onlangs beweerden de bladen dat Sunnery een verhouding zou hebben met een Oostenrijkse studente. "Toen dacht ik: je kan er niets tegen doen."

Vorige week werd nog beweerd dat Sunnery en Doutzen gescheiden levens leiden. "We zaten samen aan de wijn toen we het lazen." Dat het model haar man op de foto bij het artikel boos aankeek kan Sunnery ook uitleggen. "Ik liet gewoon een hele harde scheet en toen was ze boos", grapte de dj. "Nee, weet ik veel waar we het over hadden, over van alles en nog wat."

Sunnery en Doutzen, die in 2010 trouwden, zijn nog steeds dolgelukkig. "Het is hartstikke mooi, de mooiste tijd van ons leven nu met twee kindjes." In januari 2011 kwam zoon Phyllon ter wereld, dochter Myllena volgde in juli 2014. "Het gaat gigantisch snel, ongelooflijk. Als je drie dagen van huis bent en je komt terug dan kan die kleine alweer een nieuw kunstje."

Sunnery lacht om geruchten over huwelijk
Sunnery lacht om geruchten over huwelijk (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.