FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 mei 2016

Hoofdverdachte in 'martelzaak' zwijgt

De hoofdverdachte van de martelpraktijken in een huis in de Duitse plaats Höxter doet er tegenover de onderzoeksrechter het zwijgen toe. De advocaat van de 46-jarige man, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van ten minste twee vrouwen, heeft dat dinsdag bevestigd. "We bekijken momenteel hoe het verder gaat. Ook wij moeten, evenals de recherche, een overzicht krijgen", zei zijn raadsman André Pott.

Het hangt van de situatie af of zijn cliënt gaat praten. Het is nu niet te zeggen of en wanneer dat zal gebeuren. De mogelijke dader zit in voorarrest, evenals zijn 47-jarige partner. Deze is wel mededeelzaam en heeft een bekentenis afgelegd. Peter Wülle, die haar bijstaat, beschreef haar als kalm. "Ze heeft zeventien jaar lang met geweld te maken gehad. Ze is nu verlost van de folteringen."

De verdachte vrouw zal blijven meewerken aan de verhoren door de moordbrigade van de politie in Bielefeld. "Ze draagt in belangrijke mate bij aan de opheldering en geeft de onderzoekers aanwijzingen over meer slachtoffers of getuigen", aldus Wülle.

Twee overleden
Bij de politie blijven tips binnenkomen. Volgens een woordvoerster hebben nu 53 mensen gebeld met informatie. Details over de evaluatie daarvan worden pas de komende dagen naar buiten gebracht.

De belangrijkste verdachte en zijn voormalige echtgenote zouden jarenlang in hun horrorhuis in Höxter-Bosseborn vrouwen hebben mishandeld. Via advertenties in de kranten lokten ze slachtoffers naar Westfalen. Twee van hen overleden aan hun zware verwondingen. Van vier andere vernederde en gefolterde personen kent de politie de naam.

Hoofdverdachte in 'martelzaak' zwijgt
Hoofdverdachte in 'martelzaak' zwijgt (Foto: ANP)

Mogelijk 'vergismoord' in Amsterdam

De man die half mei vorig jaar op de De Clerqstraat in Amsterdam werd doodgeschoten, was vermoedelijk niet degene die gedood moest worden. Officier van justitie Hetty Hoekstra van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zegt dat woensdagavond in het AT5-programma Misdaad BV.

Bij de heftige schietpartij kwam de 25-jarige Youssef el Kahtoui uit Zaandam om het leven. Volgens het OM moest vermoedelijk Samir Z. worden omgebracht. Hij was een paar maanden eerder ook al het doelwit van een vermeende liquidatie. Er zou ook een derde vermeende moordpoging op hem zijn ondernomen, weet het OM, volgens AT5. Z. raakte op 1 juli 2014 gewond toen een explosief ontplofte dat aan zijn scooter was bevestigd.

Mogelijk 'vergismoord' in Amsterdam
Mogelijk 'vergismoord' in Amsterdam (Foto: ANP)

Nieuwe cao voor openbaar vervoer

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat behaald met verschillende bedrijven in het openbaar vervoer. Dat meldde een zegsman dinsdag.

Het onderhandelingsresultaat, met Arriva, Veolia, Connexxion, Qbuzz, Syntus en EBS, geldt voor een jaar. Daarbij is een loonsverhoging afgesproken van 1,75 procent. Ook wordt de eindejaarsuitkering die iedereen volgens de cao krijgt meegenomen in de pensioenberekening.

De cao betreft 12.000 werknemers in het openbaar vervoer, aldus CNV Vakmensen. De bond legt het resultaat neutraal voor aan haar leden. "Wij hadden graag ook afspraken over scholing en behoud van personeel bij concessiewisselingen gemaakt. Dat was ook nog niet bespreekbaar", zo verklaarde de woordvoerder.

Nieuwe cao voor openbaar vervoer
Nieuwe cao voor openbaar vervoer (Foto: ANP)

West Ham verrast Manchester United in afscheidsduel op Upton Park

West Ham United heeft in zijn allerlaatste wedstrijd op Upton Park een fraaie zege geboekt op Manchester United. De gastheer sloeg in de slotfase toe. Het werd 3-2. 

Het historische duel in Oost-Londen begon drie kwartier later, omdat de spelersbus van Manchester United bij het stadion werd bekogeld door fans van West Ham. Nadat voor de laatste keer het I'm forever blowing bubbles op Upton Park had geklonken, kwam de thuisploeg het best uit de startblokken.

Na tien minuten kwam West Ham namelijk op voorsprong via Diafra Sakho. De Senegalees krulde de bal laag in de hoek op aangeven van Manuel Lanzini. Dankzij enkele reddingen van David De Gea bleef het elftal van Louis van Gaal voor rust op de been, om vervolgens na de pauze toe te slaan.

Zes minuten na het begin van de tweede helft was de score weer in evenwicht na een goede aanval via Marcus Rashford en Juan Mata. De Spanjaard vond bij de tweede paal Anthony Martial, die simpel kon afwerken. Via Dimitri Payet en Sakho miste West Ham een paar uitgelezen kansen om opnieuw op voorsprong te komen.

Die missers leek de thuisploeg duur te komen te staan toen Martial na 72 minuten de 1-2 maakte. Vier minuten later stond het echter al 2-2. Payet schoot een vrije trap in de muur, maar in een herkansing speelde hij Michail Antonio aan. De middenvelder kopte de bal fraai over De Gea in het doel.

Nog eens vier minuten later werd het afscheidsfeestje op Upton Park nog groter toen Payet ook Winston Reid de kans gaf om te scoren. Vanuit een vrije trap wist Reid in de lucht Daley Blind te verslaan en raak te knikken: 3-2. Een flinke domper voor The Mancunians in de strijd om plaats vier. West Ham heeft nog maar één punt minder.

Douwe Bob naar finale Songfestival

Na een avond ploeteren door hele mooie maar ook hele valse liedjes, is het ons aller Douwe gelukt op te vallen. Want hij gaat naar de finale! Yeaaaah!!

Aanstaande zaterdag zal hij schitteren in Zweden met zijn liedje 'Slow Down'. Dit jaar moeten we toch gewoon winnen!? Wat denk jij?!

Jochie ontdekt Mayastad

De komende tijd mag William Gadoury uit het Canadese Quebec zich het beste jongetje van de klas noemen. Het 15-jarige ventje kan namelijk iets wat een groot gedeelte van de mensheid ontbeert, namelijk goed nadenken. Door logisch te redeneren en zonder zijn zolderkamer te verlaten, ontdekte de bolleboos een tot nu toe onbekende Mayastad.

De Canadien vond het merkwaardig dat veel Mayasteden te vinden zijn op uiterst onhandige plekken. De stadstaatjes waren veelal te vinden op moeilijk toegankelijke bergen of op onvruchtbaar gebied. Een verklaring daarvoor vond hij door de kaart met gevonden Mayasteden te vergelijken met de stand van de sterren boven ruwweg het Yucatan-schiereiland en Guatemala.. Wat bleek? De positie van de 117 tot nu toe ontdekte Mayasteden kwam exact overeen met de positie van heldere sterren in de bekeken sterrenkaart..

Bij een constellatie met drie sterren viel het hem op dat er slechts twee steden in het echt bij te vinden waren. In zijn optiek moest er op de positie van de 'derde ster' ook op aarde een stad te vinden zijn. Dat bleek te kloppen. Op satellietfoto's verstrekt door het Canadian Space Agency en Google Earth was op die locatie duidelijk bebouwing zichtbaar.

Binnenkort gaat een levensdroom van William in vervulling. Hij en een team experts gaan op de bewuste locatie eventjes met schepjes en emmertjes kijken hoe de stad er nu bij ligt. Het hoogtepunt van drie jaar onderzoek voor William.

Voor mensen die denken dat na het verdwijnen van de Maya-cultuur de bijbehorende bevolking met een ruimteschip naar Kepler-452b gevlogen is: dat klopt niet. De Maya's leven nog steeds in Mexico en Guatemala. Het zijn er wel een stuk minder dan vroeger, toen Yucatan bijvoorbeeld meer dichtbevolkt was, dan heden ten dage.

Update 22.50 uur:
Enkele wetenschappers hebben nogal sceptisch gereageerd op de sensationele ontdekking van de Canadese tiener. Eentje -David Stuart- noemt het zelfs een voorbeeld van rotzooi-wetenschap, dat een vrije val maakt op het internet. De oude Maya's zouden hun bouwsels helemaal niet spiegelen aan de sterrenconstellaties.

Anderen vallen Stuart bij. De ontdekte structuur zou inderdaad door mensen gemaakt zijn, maar dan wat minder lang geleden dan 1100 jaar. Het zou om een graanveld gaan.

Ebru Umar heeft Turkije verlaten

Goed nieuws! Ebru Umar mag eindelijk Turkije verlaten!

Ebru ging bijna drie weken geleden naar Turkije toe, maar moest daar blijven omdat ze President Erdogan beledigde. Achter de schermen is er veel aan gedaan om Ebru vrij te laten volgens Koenders. De Minister-president was ook blij en tweette het heugelijke nieuws.

'NASA onthult vandaag buitenaards leven'

NASA maakt vanavond een grote ontdekking bekend. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie geeft dan ook een heuse persconferentie. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de ontdekking van buitenaards leven.

"NASA geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie", luidt hun verklaring. "Hierin onthullen wij de laatste ontdekking door de Kepler Space Telescoop, die op zoek is naar buitenaards leven."

De Kepler-satelliet is in 2009 de ruimte ingeschoten. Deze peperdure telescoop moet op zoek gaan naar aardachtige planeten die buitenaards leven bevatten. En mogelijk hebben ze dat nu gevonden.

Update 21.17 uur:
Nou, het hoge woord is er inmiddels uit. De Kepler-missie heeft naar liefst 1284 nieuwe planeten opgeleverd. Zijn we toch weer blij gemaakt met een droge muts...

Update 18.47 uur:

Livestream
Rond 19:00 Nederlandse tijd begint de persconferentie, deze kun je hieronder volgen.

Kaley Cuoco houdt fortuin na scheiding

Kaley Cuoco heeft haar fortuin goed beschermd voordat ze trouwde met Ryan Sweeting. Nu ze officieel gescheiden is, mag de actrice vrijwel de hele inhoud van haar bankrekening houden.

Kort na het huwelijk op 31 december 2013 tekende Kaley een contract ter waarde van 72 miljoen dollar (63 miljoen euro), ofwel 1 miljoen dollar (880.000 euro) per nog op te nemen aflevering van de sitcom The Big Bang Theory. Dat geld blijft allemaal in haar bezit. Ook mag Kaley het huis waar zij en Ryan in woonden in Tarzana houden, net als hun strandhuis in Santa Barbara.

De tennisser krijgt slechts een eenmalig bedrag van 165.000 dollar (145.000 euro), weet TMZ. Verder heeft Kaley ermee ingestemd de rekening te betalen van zijn twee persoonlijke trainers. Deze kosten samen 195.000 dollar (171.000 euro).

De dertigjarige Kaley en de twee jaar jongere Ryan trouwden drie maanden nadat ze zich hadden verloofd. Inmiddels is Kaley weer gelukkig in de liefde. De blondine viel voor de 25-jarige miljardairszoon en professioneel ruiter Karl Cook.

Kaley Cuoco houdt fortuin na scheiding
Kaley Cuoco houdt fortuin na scheiding (Foto: BuzzE)

BN'ers duimen voor Douwe Bob

Tientallen BN'ers leven dinsdagavond mee met Douwe Bob tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Vlak voordat het spektakel losbarst wensen velen van hen de zanger via sociale media veel succes.

"Door Douwe Bob! Yes you CAN!!!!!! #teamdouwe", schrijft Patty Brard vol vertrouwen. "Succes vanavond @douwe_bob pak ze in man", aldus Nielson.

Edsilia Rombley, deelneemster aan het Songfestival in 1998 en 2007, deelt op Twitter een foto van haar meest recente deelname. "Negen jaar geleden alweer @Eurovision! #timeflies! Toi Toi Toi tonight @douwe_bob met je te gekke nummer #slowdown!" Ilse DeLange, die in 2014 tweede werd met The Common Linnets, hoopt dat Douwe er vol tegenaan gaat: "you're gonna be great and we are just all going to witness that! kick some ass overthere!"

3FM-dj Domien Verschuuren heeft zo veel vertrouwen in Douwe Bob dat hij zijn programma woensdag naakt presenteert mocht de zanger de finale niet halen. "As if. Dat Douwe niét doorgaat dus, hè. Onmogelijk!", zegt hij zelfverzekerd. Ook zijn Radio 2-collega Gerard Ekdom is positief: "#TeamDouwe #rammerdiebambam #gierendnaardefinale"

BN'ers duimen voor Douwe Bob
BN'ers duimen voor Douwe Bob (Foto: BuzzE)

Honderden militairen voor de klas

Honderden militairen hebben dinsdag door heel Nederland zo'n duizend groepen in het basisonderwijs bezocht. Dat gebeurde in het kader van de Landmachtdagen, een tweedaags evenement van de Koninklijke Landmacht. De scholieren van de groepen zeven en acht wilden vooral weten hoe het nu is om militair te zijn.

"Wij vinden het vaak heel normaal wat we doen, maar door de vragen van de leerlingen kom je er vaak achter dat het niet altijd normaal is", licht Ronald Hoeks van de Landmacht toe. "Zij stellen vragen vanuit een andere invalshoek en dan merk je dat het soms wel bijzonder is wat militairen doen; al was het maar dat we soms in zeer oncomfortabele omstandigheden moeten leven."

Het referentiekader van veel leerlingen blijken vaak computergames waarin het vechten centraal staat. Dat geeft niet altijd het beeld van de werkelijkheid bij de Landmacht weer. "Ons doel is juist dat er niet wordt gevochten."

De militairen die voor de klas stonden, hadden verschillende opdrachten meegekregen. De ene militair toonde in de klas zijn bepakking, anderen schminkten scholieren en weer anderen toverden het schoolplein om tot een kleine hindernisbaan. In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg werden tegelijkertijd negenhonderd leerlingen ontvangen. Daar werd de landmacht anno 2016 tegen de achtergrond gehouden van de landmacht in het verleden.

Honderden militairen voor de klas
Honderden militairen voor de klas (Foto: ANP)

'Konami vermeld in de panama papers'

We wisten al dat de Russische president Poetin, de Britse premier Cameron en voetballer Messi gelinkt waren aan de Panama Papers, maar nu is ook de naam van Konami opgedoken. De site offshore leaks database meldt dat een brievenbusfirma genaamd Konami Corporation Limited zijn basis heeft op de Seychellen. Het is de eerste keer dat een gameontwikkelaar gelinkt wordt aan de Panama Papers.

De Konami Group, het koepelbedrijf achter de Japanse spelgigant, ontkent overigens alle aantijgingen en heeft al een persbericht vrijgegeven. "De firma genaamd Konami Corporation Limited die gelinkt wordt aan de Panama Papers door de site Offshore Leaks Database is op geen enkele manier verbonden met de Konami Group."

Konamipanama
'Konami vermeld in de panama papers'

Van Praag was maandag nog depressief van Ajax

Veel supporters van Ajax waren er afgelopen zondag ziek van; hun ploeg miste de titel door een gelijkspel bij De Graafschap (1-1). Ook bondsvoorzitter Michael van Praag had een zware zondag, zo liet hij weten.

Van Praag was in het verleden voorzitter van Ajax, maar kreeg toch ook een flinke tik te verwerken. "Ik sta er tegenwoordig best ver van af", zei hij. "Maar nu was ik wel even depressief. Zelfs maandag nog."

"Ik heb met spanning gekeken en was teleurgesteld", ging Van Praag verder. "Ik ben toch een Amsterdammer, daar kom ik voor uit. Met alle respect voor De Graafschap, maar Ajax speelde niet tegen PSV of Feyenoord. De titel was zo dichtbij. Bij Ajax beloofden we elkaar vroeger wel altijd om sterker uit zo'n tegenslag te komen."

Van Praag feliciteerde PSV overigens wel en reageerde nog op de uitlatingen van Sjaak Swart. "Natuurlijk heb ik PSV ook gefeliciteerd. Dat meen ik ook echt. De club die de meeste punten heeft, die verdient het. Ik ben het ook niet eens met de opmerking van Sjaak Swart die hoopt dat De Graafschap nu degradeert."

Van Praag was maandag nog depressief van Ajax (Pro Shots / ANP)
Van Praag was maandag nog depressief van Ajax (Pro Shots / ANP)

Jagers mogen dieren niet zachtjes doden

'Beng'! Wandelaars schrikken zich rot, wild slaat op de vlucht, paarden steigeren en bij jagers suizen de oren. De harde geweerschoten leiden op de lange termijn tot gehoorschade. Daar klaagt het Duitse gilde al jaren over. Reden voor twee beroepsschutters naar de rechter te stappen en te eisen dat ze dieren voortaan 'zachtjes' mogen doden, met een geluiddemper op de loop. Dat mag per slot van rekening ook bij het afschieten van konijntjes op het kerkhof.

Ze haalden bakzeil, althans in Noord-Rijnland-Westfalen. De rechter in Düsseldorf stuurde de jagers, die volgens een doktersattest al slechte oren hebben gekregen door de uitoefening van hun professie, dinsdag onverrichter zake het bos in. Hij had wel begrip voor hun hartenwens, maar oordeelde dat er voldoende andere middelen zijn tegen lawaaioverlast, zoals bijvoorbeeld elektronische gehoorbescherming. In het vonnis stond ook dat wilde dieren en jachthonden de luide knallen maar voor lief moeten nemen.

Jagers mogen dieren niet zachtjes doden
Jagers mogen dieren niet zachtjes doden (Foto: BuzzO)

500 euro boete wegens valse bommelding

Een 66-jarige man uit Vlissingen is maandag aangehouden voor het doen van een valse bommelding bij de securitycheck op Eindhoven-airport. Tot drie keer toe gaf hij aan een bom in zijn tas te hebben waarna hij door de marechaussee werd ingerekend.

De controle werd korte tijd stilgelegd. Na onderzoek bleek de man geen gevaarlijke stoffen bij zich te hebben, meldt de marechaussee via Facebook. Het Openbaar Ministerie heeft de man een boete van 500 euro opgelegd en liet hem vervolgens gaan.

500 euro boete wegens valse bommelding
500 euro boete wegens valse bommelding (Foto: ANP)

Freek Vonk begint stichting tegen stropers

Freek Vonk gaat met een eigen stichting de strijd aan tegen stropers. De tv-bioloog maakte dinsdag bekend de stichting No Wildlife Crime te lanceren.

Tijdens de opnames van de vierdelige documentaireserie Freek tegen de stropers, die vanaf vrijdag te zien is bij BNN, kwam Freek op het idee een stichting te beginnen. De voornaamste inspiratiebron was de babyneushoorn Kabelo. Zij werd tijdens een bezoek van Freek aan een dierenweeshuis in Zuid-Afrika binnengebracht, nadat haar moeder door stropers was vermoord om haar hoorn. "Elke dag worden zeker drie neushoorns vermoord", zegt Freek in een persverklaring. "Dát gegeven en mijn grote liefde voor Kabelo, zijn de redenen om No Wildlife Crime op te richten."

Met No Wildlife Crime wil Freek financiële steun bieden aan projecten waar mensen de strijd tegen stropers aangaan. Freek stort de eerste 10.000 euro op de rekening van de stichting.

Freek Vonk begint stichting tegen stropers
Freek Vonk begint stichting tegen stropers (Foto: BuzzE)

Peter R. de Vries extra alert na bedreigingen

Peter R. de Vries heeft een aantal spannende maanden achter de rug. Sinds hij weet dat Willem Holleeder een moordplan op hem zou hebben beraamd, kijkt hij extra om zich heen.

"Dat is geen fijn bericht. Ik zeg altijd gekscherend: ik krijg liever bloemen dan bedreigingen", aldus de misdaadverslaggever in RTL Boulevard. "Ik ben altijd wel alert maar de afgelopen maanden heb ik vaker in mijn spiegels gekeken of het wel snor zat."

Hoewel het nieuws over de plannen van Holleeder dinsdag naar buiten kwam, speelt het zich al sinds februari af. Peter werd toen samen met de zussen van Holleeder, die eveneens op een dodenlijst zouden staan, op de hoogte gesteld. Op verzoek van justitie moest hij het echter stil houden.

Nadien is Peter goed op de hoogte gehouden of de bedreigingen onder controle waren. "Er zijn diverse gesprekken geweest. We zijn vrij openhartig geïnformeerd. Je moet toch weten waar je op moet letten", aldus de journalist.

Peter R. de Vries extra alert na bedreigingen
Peter R. de Vries extra alert na bedreigingen (Foto: BuzzE)

'Orlando Bloom intiem met Selena Gomez'

Orlando Bloom en Selena Gomez zijn samen gespot in een club in Las Vegas. De twee waren volgens TMZ wel erg intiem met elkaar.

Op foto's die de Amerikaanse site heeft gepubliceerd zitten de 39-jarige Orlando en 23-jarige Selena innig knuffelend op een bank, terwijl de acteur volgens de laatste berichten nog steeds samen is met Katy Perry. De ontmoeting zou afgelopen zaterdag hebben plaatsgevonden nadat Selena in Vegas had opgetreden.

Het is niet de eerste keer dat Orlando en Selena intiem zijn met elkaar. In 2014 werd meermaals gefluisterd dat de twee iets met elkaar hadden, nadat Orlando's relatie met Miranda Kerr was gestrand en Selena het uit had gemaakt met Justin Bieber.

'Orlando Bloom intiem met Selena Gomez'
'Orlando Bloom intiem met Selena Gomez' (Foto: BuzzE)

FOK! sportfoto-onderschrift week 19

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was AtheistischFundamentalist met het volgende onderschrift: "Nederlandse Hartstichting strikt David Alaba voor nieuwe campagne: "mond, spraak, arm: beroerte alarm!"."

De opgave van deze week:

Koning Willem-Alexander en wielrenner Tom Dumoulin zijn druk in gesprek voor de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn, waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Peter Lous)
Koning Willem-Alexander en wielrenner Tom Dumoulin zijn druk in gesprek voor de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn, waar hebben beide heren het over? (Pro Shots / Peter Lous)

Bosz ontkent Ajax-gerucht: "Het is nonsens"

Peter Bosz ontkent stellig dat hij in een hotel met Marc Overmars heeft gesproken over een mogelijk overstap naar Ajax.

"Ik denk dat dit gewoon hier in Israël is verzonnen. Ik zit bij Maccabi Tel Aviv, dat is mijn club. Je moet niet alles geloven wat er over mij wordt geschreven. Het is nonsens", aldus de voormalige coach van Vitesse in een interview met ONE. Volgens het Algemeen Dagblad is Ajax wel in Bosz geïnteresseerd.

De 52-jarige trainer wil verder niet op het gerucht ingaan. Bosz heeft in Israël nog een contract tot en met volgend seizoen. "Als ik mijn spelers vraag om zich op de wedstrijden te concentreren, zou ik wel een slecht voorbeeld geven wanneer ik praat over wat dan ook. Dus dat doe ik niet."

"Het zou respectloos zijn naar de supporters en de club. Ik denk alleen maar aan de wedstrijden en aan niets anders." Er wordt gespeculeerd over een nieuwe hoofdcoach voor Ajax, omdat het niet zeker is of Frank de Boer bij de Amsterdamse club wil blijven.

Bosz ontkent Ajax-gerucht: "Het is nonsens" (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Bosz ontkent Ajax-gerucht: "Het is nonsens" (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

PSV-fans mogen niet naar Maastricht

De supporters van PSV zijn komende vrijdag niet welkom bij de wedstrijd tussen MVV en De Graafschap. Dit heeft de Maastrichtse voetbalclub vandaag gemeld. De Eindhovense fans willen de Superboeren aanmoedigen, omdat zij ervoor hebben gezorgd dat PSV afgelopen weekend landskampioen is geworden.

Bovendien heeft MVV uitingen van PSV of andere ploegen in De Geusselt, het stadion van de ploeg uit Zuid-Limburg, verboden. Verder zijn ook supporters uit Amsterdam en Doetinchem taboe. De achterban van De Graafschap kan het stadion alleen binnenkomen door gebruik te maken van de verplichte buscombi.

Clattenburg leidt finale Champions League

Mark Clattenburg leidt over twee weken de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA vandaag bekendgemaakt.

Clattenburg was in het afgelopen seizoen al zes keer leidsman bij een duel uit de Champions League. Zo was hij bijvoorbeeld scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Bayern München, één van de halve finales. De Britse arbiter, die sinds 2007 op het hoogste niveau actief is, geeft tijdens het komende EK voetbal in Frankrijk ook acte de présence.

De finale van de Champions League van dit jaar is een kopie van de eindstrijd, die twee jaar geleden werd gespeeld. Atlético Madrid is ongetwijfeld op revanche uit, aangezien Real Madrid dat treffen toen met 4-1 won. Hier was echter wel een verlenging voor nodig.

Fysieke Gwent-sets beperkt verkrijgbaar

In The Witcher 3: Wild Hunt zit het kaartspel Gwent dat heel populair is geworden. Meerdere mensen hebben de kaartensets precies nagemaakt. Ook is er een digitale versie gecreëerd met Tabletop Simulator. Er was ook een website waar je online Gwent tegen elkaar kon spelen, maar op last van CD Projekt RED is dat niet meer mogelijk.

Nu is er bekend gemaakt dat er officiële fysieke versies komen van Gwent. Omdat er niet genoeg zijn, is er besloten dat iedereen die de Expansion Pack heeft ge-preordered voorrang krijgt. Je gaat naar deze website waar je een formulier invult screenshot van je aankoop upload. Vervolgens krijg je binnen 72 uur een code. Met deze code kun je een Gwent-set bestellen.

Er zijn momenteel twee Gwent-sets verkrijgbaar: de “Scoia’tael en Monsters”-decks van de Hearts of Stone-uitbreiding en de “Nilfgaard en Northern Realms”-decks van de Blood and Wine-uitbreiding. De prijzen en verzendkosten zijn nog niet bekend.

Gwent-set 1

Gwent-set 2

Facebook-profiel Kamerlid na uren hersteld

Het Facebook-profiel van PvdA-Tweede Kamerlid Keklik Yücel is dinsdag na enkele uren hersteld. Het verdwijnen van de profiel leidde tot een woedende reactie van de PvdA. Die noemde het "onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald".

Het Kamerlid plaatste dinsdagochtend een artikel over de vrijheid van meningsuiting die volgens haar niet onder druk mag komen te staan. Daarna verdween het profiel. Yücel komt op voor Ebru Umar, de columniste die werd opgepakt na kritische uitlatingen over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Yücel is op sociale media bedreigd om haar steun voor Umar.

In een eerste reactie laat Facebook weten: "Het betreffende account is weer online. We willen benadrukken dat het tijdelijk offline halen van het account niets te maken heeft met de politieke commentaren van het Kamerlid." Waarom het profiel van Yücel dan wel onbereikbaar was, is vooralsnog niet gemeld.

Meer in het algemeen zegt een woordvoerster over de spelregels: "We verwijderen alleen content als het onze richtlijnen schendt, maar niet op basis van het aantal meldingen dat Facebook krijgt. Het maakt niet uit of een foto honderd keer of één keer wordt gerapporteerd. Alle gerapporteerde content wordt op een onpartijdige wijze behandeld in wereldwijde centra, waar meertalige, zeer goed getrainde teams te maken hebben met verzoeken uit de hele wereld."

Facebook-profiel Kamerlid na uren hersteld
Facebook-profiel Kamerlid na uren hersteld (Foto: BuzzT)

Obama als eerste president VS naar Hiroshima

Barack Obama brengt als eerste Amerikaanse president een bezoek aan Hiroshima, een van de twee Japanse steden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden verwoest door een Amerikaans atoombombardement. Dat heeft het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt.

Het bezoek aan Hiroshima is onderdeel van Obama's reis naar Japan voor de top van de G-7 op 26 en 27 mei. "De president zal samen met premier Abe een historisch bezoek brengen aan Hiroshima om te benadrukken hoe zeer hij toegewijd is om vrede en veiligheid na te streven, zonder kernwapens", aldus de verklaring van het Witte Huis.

Obama als eerste president VS naar Hiroshima
Obama als eerste president VS naar Hiroshima (Foto: ANP)

Nieuw bewijs kindermisbruik Cliff Richard

Cliff Richard is opnieuw in verband gebracht met vermeend kindermisbruik. De openbaar aanklager in Groot-Brittannië heeft dinsdag een compleet dossier met bewijs ontvangen, meldt de BBC. Die moet nu beslissen of dat genoeg is om de zanger in staat van beschuldiging te stellen.

De 75-jarige Cliff werd in 2014 en 2015 al eens verhoord nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van een jongen in de jaren tachtig. De zanger is nooit gearresteerd en heeft de beweringen altijd ontkend. Eerdere aanklachten werden bovendien geseponeerd.

Een woordvoerder zegt tegenover de BBC dat het dossier nu zorgvuldig onderzocht wordt om te kijken of er genoeg bewijs is om tot veroordeling over te gaan.

Nieuw bewijs kindermisbruik Cliff Richard
Nieuw bewijs kindermisbruik Cliff Richard (Foto: BuzzE)

Dumoulin herovert roze trui in Giro

Tom Dumoulin heeft de roze trui in de Giro d'Italia heroverd. De Nederlandse wielrenner van Giant-Alpecin werd in de 200 kilometer lange etappe van Catanzaro naar Praia a Mare tweede achter Diego Ulissi, wat ruim voldoende was om Marcel Kittel het roze tricot af te nemen. Steven Kruijswijk pakte de derde plaats.

Na de proloog en twee sprintetappes in Nederland was het Kittel die na twee ijzersterke sprints het roze afpakte van Dumoulin die meteen zinde op het terugveroveren van de trui. De Nederlander kreeg bij de eerste etappe op Italiaanse bodem gelijk kans in de heuvels waar hij zijn voormalige teamgenoot loste.

Op een van de laatste klimmetjes van de dag sprong Ulissi samen met elf anderen weg. De Italiaan loste op acht kilometer van de streep zijn laatste achtervolger om vervolgens solo naar de streep te rijden. De groep erachter, met onder meer Dumoulin, maakte tevergeefs jacht op Ulissi. In de laatste kilometer sprongen Dumoulin en Kruijswijk weg uit het peloton om op vijf seconden achter Ulissi tweede en derde te worden en zo bonificatieseconden te pakken.

In het klassement heeft Dumoulin nu twintig seconden voorsprong op zowel Bob Jungels als Ulissi. Kruijswijk staat op 24 tellen vierde.

Twee jaar cel geëist tegen Van Rey

Er is twee jaar cel geëist tegen politicus Jos van Rey. De oud-VVD'er staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de rechtbank bepaalt dat hij drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

Het OM beschuldigt Van Rey ervan dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012. Hij zou sollicitatievragen en de juiste antwoorden hebben doorgespeeld naar zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Verder staat Van Rey terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Ook wordt hij ervan verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en van het witwassen van 175.000 euro.

Twee jaar cel geëist tegen politicus Van Rey
Twee jaar cel geëist tegen Van Rey (Foto: ANP)

'Ik wil niet dat mijn zusters iets overkomt'

"Ik wil niet dat iets met mijn zusters gebeurt. Nu niet, niet aan het einde van de strafzaak, nooit niet." Dat zei Willem Holleeder dinsdagmorgen voor de rechtbank in Amsterdam in een reactie op een door het OM uitgelekt moordplan op zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog.

"U heeft de verklaringen van mijn zusters gelezen. Als er iets met hen gebeurt, dan zult u mij verantwoordelijk houden. Het is niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt."

Volgens Holleeder kent hij de medegedetineerde die heeft gezegd dat hij zijn zussen en zijn ex wil laten ombrengen nauwelijks. "Ik heb een paar maanden met hem gezeten. Ik ken zijn achtergronden niet en ik heb niet met hem over mijn eigen zaak gesproken. Dat doe ik nooit in detentie."

'Ik wil niet dat mijn zusters iets overkomt'
'Ik wil niet dat mijn zusters iets overkomt' (Foto: ANP)

Aantal faillissementen daalt verder

In april zijn voor de tweede achtereenvolgende maand minder bedrijven failliet gegaan dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

In april werden 377 faillissementen uitgesproken, tegen 392 in maart. In die maand zakte het aantal bedrijven dat op de fles ging nog met 88, na een toename tot 480 in februari.

Volgens het CBS zit er nog geen duidelijke trend in de faillissementen. Die bereikten in augustus vorig jaar het laagste niveau sinds oktober 2008, maar namen daarna zes maanden lang weer bijna onafgebroken toe. Het peil lag in de eerste vier maanden van 2016 wel een vijfde lager dan een jaar eerder.

Aantal faillissementen daalt verder
Aantal faillissementen daalt verder (Foto: ANP)

Hongaars referendum over vluchtelingenplan EU

Het Hongaarse parlement heeft besloten tot een referendum over het plan van de EU om vluchtelingen over de unie te verdelen. Voor het voorstel van de conservatieve regering stemden de afgevaardigden van de regeringspartij Fidesz en de extreemrechtse partij Jobbik. Naar verwachting tekent de oppositie bij het grondwettelijk hof bezwaar aan tegen het besluit.

Het referendum moet in het najaar worden gehouden. De Hongaren moeten dan 'ja' of 'nee' zeggen op de volgende vraag: "Wilt u dat de Europese Unie ook zonder instemming van het parlement de verplichte vestiging van niet-Hongaarse staatsburgers in Hongarije kan voorschrijven?"

De oppositie wil de stemming boycotten. Een referendum is Hongarije pas geldig als minstens de helft van de kiesgerechtigden eraan deelneemt. Premier Viktor Orbán legt een 'nee'-stem uit als een stem "voor Hongarije's onafhankelijkheid".

Juridisch heeft het referendum voor de EU geen betekenis.

Hongaars referendum over vluchtelingenplan EU
Hongaars referendum over vluchtelingenplan EU (Foto: ANP)

Prince leerde Snoop Dogg vrouwen versieren

Snoop Dogg heeft zijn moves niet van een vreemde. Niemand minder dan Prince leerde hem de kneepjes van het vak, en dat maakte diepe indruk op hem. "Ik draag hem altijd een beetje bij me."

"Muzikaal, visueel, seksueel. Prince was overal het beste in", aldus de rapper in gesprek met People. "Hij leerde ons hoe je een vrouw moet verleiden, hoe je muziek maakt die in de smaak valt bij vrouwen en hoe die muziek het ook nog eens goed doet bij de mannen. Hij had altijd een vrouwelijke kant in zich, maar bleef desondanks mannelijk."

Prince deelde ook zijn bedgeheimen met Snoop. "Hij was de eerste die ons vertelde wat een trio was. Wij wisten van niets!", aldus de dankbare Snoop. Volgens de rapper had de vorige maand overleden zanger niet eens fysiek contact nodig om een vrouw voor zich te winnen.

Prince leerde Snoop Dogg vrouwen versieren
Prince leerde Snoop Dogg vrouwen versieren (Foto: BuzzE)

'Ferrari wil Arrivabene vervangen door Allison'

Het is een bekend gegeven: wanneer de resultaten van Ferrari tegenvallen voert de Italiaanse media de druk op. Dit jaar is het niet anders. Volgens Autosprint is het topman Sergio Marchionne een doorn in het oog dat er na vier races nog geen zege is geboekt en de titelstrijd inmiddels alweer zo goed als kansloos lijkt voor de Italianen. Daarom zou hij van plan zijn om teambaas Maurizio Arrivabene aan de kant te schuiven ten faveure van James Allison. 

De Brit is nu nog de technische baas in Maranello, maar die rol wil Marchionne over laten nemen door Mercedes' Aldo Costa. Volgens de verhalen zou Mercedes zelfs al akkoord zijn met Costa's overstap. Sinds de ultrasuccesvolle jaren met Jean Todt als teambaas aan het roer, versleet Ferrari in relatief korte tijd reeds Stefano Domenicali en Marco Mattiacci. Arrivabene zou dus het derde slachtoffer worden van de jacht op nieuwe successen.

Duterte nieuwe president van Filipijnen

De omstreden Filipijnse politicus Rodrigo Duterte is de nieuwe president van het land. Nadat meer dan 90 procent van de stemmen waren geteld, bleek dat 38 procent van de kiezers voor Duterte had gekozen. De rechtse populist is daardoor in stemmenaantal niet meer in te halen.

Zijn rivalen blijven ver achter. Op de tweede plaats is met 23 procent van de stemmen oud-minister van Binnenlandse Zaken Mar Roxas geëindigd. Senator Grace Poe, een van de kansrijkste kandidaten in opiniepeilingen, zakte terug naar een derde plaats. Poe zei eerder dat Duterte 'een mandaat heeft gekregen en een kans verdien'.

De 71-jarige Duterte is een voormalig aanklager en burgemeester die op zijn zachtst gezegd 'grof in de bek' is. Hij gaat er prat op keihard op te treden tegen bijvoorbeeld de misdaad. De omstreden politicus heeft beloofd "als dictator op te treden" tegen alles wat niet deugt. Dat deed hij al in Davao City, waar hij meer dan twintig jaar lang de burgemeester is geweest. Daar zijn vermoede misdadigers door doodseskaders uit de weg geruimd in het kader van Dutertes 'zero tolerance' met betrekking tot misdaad.

De boute taal en de doodseskaders in Davao hebben Duterte de bijnamen De Bestraffer en Duterte Harry (naar de filmpersonage Dirty Harry) bezorgd. Hij ontkent zelf iets met de doodseskaders te maken te hebben. De stad van anderhalf miljoen inwoners in het uiterste zuiden van de Filipijnen is wel een van de veiligste steden geworden, terwijl het eerder door de gewelddadige misdaad bekend stond als moordhoofdstad van het land.

Duterte heeft ook beloofd hard op te treden tegen al het fileleed waar de automobilisten van de hoofdstad Manilla onder lijden. Hij is erg populair onder de mensen uit de middenklasse die zich bedreigd voelen door criminaliteit en falende overheden. Ze nemen Dutertes opschepperij over bijvoorbeeld affaires na gebruik van viagrapillen op de koop toe.

Duterte nieuwe president van Filipijnen
Duterte nieuwe president van Filipijnen (Foto: ANP)

ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen

Het aantal aanrijdingen bij overwegen is in 2015 met meer dan 39 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor (van 23 naar 32). Het aantal ongelukken met dodelijke afloop bij spoorwegovergangen is zelfs bijna verdubbeld (van 7 naar 13), meldt spoorbeheerder ProRail dinsdag in zijn jaarverslag.

"We zien helaas nog veel gevaarlijk gedrag op en rond overwegen", aldus ProRail. "In een aantal gevallen hebben we aangifte gedaan en dat doen we steeds vaker. Wij blijven investeren in voorlichting en campagnes." Zo zijn er steeds weer mensen die onder gesloten spoorbomen door kruipen. Sommige weggebruikers maakten het afgelopen jaar erg bont. Zo keerde een vrachtwagen geladen met gasflessen op een spoorwegovergang. En een vrachtwagenchauffeur verloor op een overweg een niet goed vastgezette shovelbak.

Er is ook een positieve ontwikkeling op veiligheidsgebied. Er rijden steeds minder treinen door rood licht. In 2015 gebeurde dat 86 keer, in 2014 nog 98 keer en in 2013 zelfs nog 152 keer. "ProRail plant de treinritten zo dat machinisten onderweg zo min mogelijk rode seinen tegenkomen. En vervoerders leiden hun machinisten beter op. Die gecombineerde aanpak werkt zijn vruchten af", aldus ProRail.

ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen
ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen (Foto: ANP)

'Gemeenten overtreden privacywet'

Ondanks kritiek vanuit de Tweede Kamer op de matige beveiliging van gemeentelijke websites beschikken 27 gemeenten niet over een beveiligde internetverbinding. Een aantal gemeenten overtrad de privacywet, meldt RTL Nieuws dinsdag na eigen onderzoek.

Zo verwerkten Wassenaar, Bloemendaal en Culemborg het burgerservicenummer (BSN) van inwoners maandenlang zonder beveiligde verbinding. "We betreuren dat het beveiligingsprobleem niet eerder is verholpen", zegt een woordvoerder van Bloemendaal tegen RTL. "We hebben hier geen goede reden voor, want het mag gewoon niet gebeuren."

Vragen om het burgerservicenummer mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens alleen met een beveiligde verbinding. Als dat niet gebeurt, wordt de Nederlandse privacywet overtreden.

'Gemeenten overtreden privacywet'
'Gemeenten overtreden privacywet' (Foto: BuzzT)

Witcher 3 - Blood & Wine teast een trailer

Het bericht van gisteren zat er slechts één dag naast: de uitbreiding Blood & Wine voor The Witcher 3: Wild Hunt komt 31 mei uit. Dat is te zien in deze teaser trailer van CD Projekt RED. De laatste uitbreiding speelt zich af in Toussaint, waar geen oorlog heerst, maar er zwerven wel monsters rond. CD Projekt RED raadt je aan om ten minste level 34 te zijn met een leuk pantser op je rug voordat je een stap doet in Toussaint.

Nuclear Golf komt er aan deze zomer

Touchfight Games heeft aangekondigd dat het deze zomer met Nuclear Golf gaat komen. Het spel zal in het begin alleen uitkomen voor PlayStation 4 en PS Vita. De ontwikkelaar is ook bezig om het spel naar Steam te brengen zodat pc gamer ook aan de slag kunnen.

In het spel speel je golf in een post-apocalyptische wereld, met iets andere regels dan normaal. Zo moet je ook je golfballen levelen tijdens het spelen om sneller progressie te boeken.

Drugs en nog meer stunts komen naar GTA V Online

Rockstar Games heeft bekend gemaakt wat we allemaal nog kunnen verwachten voor de multiplayer van Grand Theft Auto V in 2016. Op hun site maakte de ontwikkelaar bekend dat we minimaal twee grote updates kunnen verwachten, samen met een heleboel kleinere updates zoals nieuwe adversary modes.

De eerste grote update zal een vervolg zijn op de Executives and Other Criminals update, die december vorig jaar gelanceerd werd. Deze update zal zich focussen op de handel in illegale waar. Spelers kunnen grote pakhuizen kopen waar ze gestolen goed in op kunnen slaan en die tevens dient als basis voor hun criminele organisatie die ze op kunnen zetten met Executives and Other Criminals. "Beheer je waar direct vanuit je basis, waar je waar zoals drugs, gestolen juwelen en medische spullen moet kopen en verkopen. Wees op alles voorbereid wanneer je deze spullen gaat verhandelen, en kijk ook uit dat je pakhuis in de tussentijd niet overvallen wordt!"

Stunts vormen het hoofdthema van de tweede grote update. Er komen meer voertuigen en outfits die specifiek geschikt zijn om mee te stunten, en ook een heleboel nieuwe voorwerpen naar de Rockstar Content Creator Toolsuite om knotsgekke tracks te maken zoals te zien is op het plaatje hieronder. 

Ook kunnen spelers nieuwe adversary modes verwachten, en komen er nieuwe arena's voor de In and Out-mode die vorige week gelanceerd werd. Ook kunnen spelers meer weekly events verwachten, vergelijkbaar met de time trials week. Als laatste is Rockstar ook nog bezig met meer competitieve modi met teams, maar hier is nog niks over bekend.

GTA V is verkrijgbaar voor de pc, Xbox 360, PlayStation 3, Xbox One en PlayStation 4.

GTAVstunts
Drugs en nog meer stunts komen naar GTA V Online

Douwe Bob moeiteloos door laatste repetitie

Ook de vijfde repetitie van Douwe Bob op het Eurovisiesongfestivalpodium in de Globe Arena in Stockholm verliep dinsdagmiddag zonder problemen. De Slow Down-zanger zet al de gehele voorbereiding in aanloop naar de eerste halve finale van het liedjesfestijn een vlekkeloze performance neer.

Het was dinsdagmiddag tijdens de laatste repetitie voorafgaand aan de bepalende voorronde de tweede keer dat de achttien deelnemers hun act opvoerden voor een volle zaal. De tien seconden stilte die de Nederlandse inzending in zijn nummer laat vallen, werden net als maandagavond -na een kleine aarzeling- spontaan door het aanwezige publiek ingevuld met gejuich en applaus. Tegen een enthousiaste fan vooraan het podium zei hij daarna: 'I love you baby'.

Na een dagje ontspannen en de laatste generale repetitie komt het er voor Douwe en zijn band dinsdagavond echt op aan. Om 21.00 uur begint de twee uur durende live uitzending van de eerste halve finale van het 61e Eurovisiesongfestival in Stockholm. Miljoenen tv-kijkers in Europa brengen daarna hun stem uit. De Slow Down-zanger kan dinsdagavond in ieder geval rekenen op steun vanuit de zaal van zijn moeder en Giel Beelen.

Finaletickets
De Nederlandse songfestivalhoop staat als zesde op het programma, na de inzending van Kroatië en gevolgd door de act van Armenië. Van de achttien deelnemers gaan de tien acts met de meeste punten door naar de finale zaterdag. Ook donderdagavond vindt nog een voorronde plaats en strijden achttien landen om tien felbegeerde finaletickets. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Zweden zijn al verzekerd van een plek in de finale.

Douwe doet het de afgelopen dagen goed bij de wedkantoren. Hij staat in aanloop naar de voorronde op de negende plaats in de ranking om de eindstrijd. Rusland is de topfavoriet voor de winst, gevolgd door Oekraïne, Frankrijk, Zweden en Australië. Dat laatste land doet dit jaar voor het eerst mee in de voorselectie om een finaleplaats. Vorig jaar mocht Australië ter gelegenheid van de 60e editie van het Songfestival eenmalig participeren in de finale, dit jaar moeten ze zich eerst bewijzen in de tweede halve finale. Mocht inzending Dami Im het liedjesevenement winnen, dan organiseert Australië het Songfestival volgend jaar in samenwerking met een Europees land ergens in Europa.

Streamer speelt Dark Souls III uit op level 1, zonder blocks en rolls

Dark Souls III is geen makkelijk spel, maar dan heb je weer die mensen die het wel héél makkelijk doen laten lijken. Streamer TolomeoR speelde Dark Souls III in plusminus 50 uur uit, maar deed dat wel op level 1, en dan ook nog eens zonder te rollen, te pareren of te blokkeren.

TolomeoR heeft een volledige playlist op YouTube gezet, waar je alle boss-gevechten nog een keer terug kan kijken. TolomeoR had het meeste moeite met de Soul of Cinder, die door veel spelers wordt beschouwd als een van de moeilijkste eindbazen in de game. TolomeoR zei dat het een kwart van de totale speeltijd (ongeveer 15 uur dus) duurde voordat hij de baas verslagen had.

TolomeoR is niet de eerste Dark Souls III-speler die een indrukwekkende prestatie neerzet. Een Koreaanse speler slaagde erin het spel binnen twee uur uit te spelen, nog voordat de game zelfs uit was in de Verenigde Staten en Europa.

Dark Souls III is verkrijgbaar voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dark Souls III
Streamer speelt Dark Souls III uit op level 1, zonder blocks en rolls

Stellaris breekt records bij Paradox

Stellaris is gisteren gelanceerd en veel mensen zijn erg positief over het spel, waaronder ondergetekende. Maar niet alleen kreeg de game lovende kritieken van de pers, ook de verkoopcijfers laten zien dat Stellaris een groot succes is.

Gisterenavond speelden 68.000 mensen tegelijkertijd Stellaris, waarmee de grand strategy game de vorige recordhouder Cities: Skylines van de troon stoot. Stellaris werd in de eerste 24 uur ook 200.000 keer verkocht, waarmee het de snelst verkopende titel van Paradox ooit is. 

"We zijn ontzettend trots op het team dat zo'n geweldige release op de planken heeft gezet", zegt Fredrik Wester, de baas bij Paradox Interactive. "Deze release is het resultaat van het harde werk en toewijding van het hele bedrijf, en in het bijzonder Paradox Development Studio. De overweldigende positieve ontvangst van spelers zoals bijvoorbeeld te zien is in de Steam reviews, is al het bewijs dat we nodig hebben dat al ons harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen. Onze fans hebben hun vertrouwen in ons laten blijken en Stellaris zal een lange tijd deel uit gaan maken van Paradox."

Stellaris is exclusief voor de pc. Benieuwd wat Fok! games van Stellaris vond? Lees dan de review!

Stellaris breekt records bij Paradox

Assassin's Creed-film toont beelden

Morgen komt de eerste trailer uit van Assassin’s Creed: The Movie en vandaag hebben we een aantal screenshots om je een impressie te geven. De film volgt geen van de verhaallijnen van de games, maar blijft trouw aan de principes: de strijd tussen de Assassin’s en de Tempeliers woedt nog steeds voort.

In de dubbele hoofdrol is Michael Fassbender als Callum Lynch in het heden en Aguilar in het Spaanse verleden. Verder kunnen we staren naar onder andere Marion Cottilard, Jeremy Irons en Brendan Gleeson.

Fassbender en regisseur Justin Kurzel geven toe dat ze voor de film nog nooit een van de games hadden gespeeld. Het eindresultaat van hun inspanningen kunnen we vanaf 21 december in de bioscoop bewonderen.

Assassin’s Creed: The Movie screens -1

Assassin’s Creed: The Movie screens -2

Mocht je de eerder verschenen beelden hebben gemist, dan is hier een kleine inhaalslag.

Assassin’s Creed: The Movie screens -3

Assassin’s Creed: The Movie screens -4

Assassin’s Creed: The Movie screens -5

Assassin’s Creed: The Movie screens -6

Assassin’s Creed: The Movie screens -7

Assassin’s Creed: The Movie screens -8

Assassin’s Creed: The Movie screens -9

Aanhoudingen na onderzoek illegaal gokken

De politie heeft de afgelopen maanden in een groot onderzoek naar illegale gokpraktijken 26 mensen opgepakt. Twee van de vijf hoofdverdachten in de zaak moeten woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. Ze worden er onder meer van verdacht voor de licenties te hebben gezorgd, illegale gokapparaten te hebben geplaatst en de software daarvoor te hebben geleverd.

De betreffende gemeenten bekijken nog wat er moet gebeuren met de panden waar de illegale apparaten stonden. Onder de 26 verdachten zijn 22 ondernemers met horecagelegenheden, maar ook een kapperszaak. De bedrijven liggen onder andere in Rotterdam, Ridderkerk, Vlaardingen, Dordrecht, Zwijndrecht, Zwolle en Den Haag. Met de illegale praktijken waren vele tienduizenden euro's gemoeid. Vier dure auto's zijn in beslag genomen.

Aanhoudingen na onderzoek illegaal gokken
Aanhoudingen na onderzoek illegaal gokken (Foto: ANP)

Tennisster Bertens direct onderuit in Rome

Tennisster Kiki Bertens heeft de tweede ronde van het WTA-toernooi in Rome niet kunnen bereiken. De Nederlandse (WTA-86) had zich via de kwalificaties naar het hoofdschema geslagen, maar daar was Timea Babos (WTA-48) Met 1-6 en 4-6 te sterk.

Bij de stand van 1-2 in de eerste set leverde Bertens voor de eerste maal haar service in, nadat ze er niet in slaagde om een makkelijke bal aan het net te maken. De Nederlandse miste de preciezie en dat brak haar in de eerste set op. Ook in het tweede bedrijf was dit het geval, maar toch knokte ze zich tegen Babos terug tot 4-4. Via een aantal dropshots wist de Hongaarse een nieuwe break en daarmee de partij te forceren.

Duitse rechter wijst nieuwe eis Erdogan af

De bestuursvoorzitter van een Duits mediaconcern die vorige week partij koos voor de satiricus die zich de toorn van de Turkse president op de hals haalde hoeft niet op zijn woorden te letten. Dat heeft een Duitse rechter dinsdag bepaald. President Recep Tayyip Erdogan had een spreekverbod geëist tegen Matthias Döpfner, de bestuursvoorzitter van Axel Springer, maar kreeg dus nul op rekest bij de rechtbank.

Volgens de rechter heeft "de gedaagde het recht om zijn mening vrijelijk te uiten". Of Erdogans advocaat in beroep gaat tegen de uitspraak is nog onduidelijk.

Döpfner, uitgever van onder meer Bild, nam het in een open brief op voor Böhmermann. "Ik vind zijn gedicht geslaagd. Ik heb er hard om moeten lachen", liet hij in 'Welt am Sonntag' weten. In een naschrift zei hij: "Ik sluit me, meneer Böhmermann, voorzichtigheidshalve inhoudelijk geheel en al aan bij uw formuleringen en honende opmerkingen."

Duitse rechter wijst nieuwe eis Erdogan af
Duitse rechter wijst nieuwe eis Erdogan af (Foto: ANP)

PvdA wil herstel Facebook-profiel Yücel

De PvdA wil dat Facebook het profiel herstelt van haar Tweede Kamerlid Keklik Yücel. Het is volgens de partij "ineens verdwenen". Yücel plaatste dinsdagochtend een artikel over de vrijheid van meningsuiting die volgens haar niet onder druk mag komen te staan.

"Wij vinden het onacceptabel dat het profiel van een volksvertegenwoordiger die een openhartig verhaal schrijft over haar drijfveren en idealen zomaar offline wordt gehaald. Dit hebben we Facebook laten weten, met het verzoek het profiel meteen weer te activeren. Om met Keklik te spreken: wij mogen onze vrije meningsuiting nooit onder druk laten zetten!", aldus de PvdA op haar eigen Facebook-pagina.

Yücel is op sociale media bedreigd wegens haar stellingname voor Ebru Umar, de columniste die werd opgepakt na kritische uitlatingen over de Turkse president.

PvdA wil herstel Facebook-profiel Yücel
PvdA wil herstel Facebook-profiel Yücel (Foto: ANP)

'Energierekeningen fors omlaag'

De energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens gaat per 1 juli flink omlaag, met gemiddeld 75 euro op jaarbasis. Dat heeft vergelijkingswebsite Pricewise berekend na onderzoek bij leveranciers, inkopers en experts op de energiemarkt.

Het prijsvoordeel geldt voor alle consumenten met een energiecontract met variabele tarieven, die halfjaarlijks door de energiebedrijven worden gewijzigd. Naar schatting heeft circa 60 procent van de huishoudens zo'n contract.

Vorig jaar en met ingang van dit jaar daalden de variabele tarieven ook al, maar niet zo fors als deze keer. Leveranciers als Nuon, Essent, Eneco en Delta schroeven de prijs voor gas volgens Pricewise per 1 juli gemiddeld 10 tot 12 procent omlaag, die voor elektriciteit met zo'n 9 tot 11 procent.

Ondanks de prijsverlagingen, zijn energiecontracten met vaste tarieven nog altijd goedkoper. Mede door de forse welkomstkortingen die sommige energiebedrijven hanteren, zouden mensen die overstappen naar een eenjarig vast contract volgens Pricewise in één klap 200 tot 350 euro kunnen besparen.

'Energierekeningen fors omlaag'
'Energierekeningen fors omlaag' (Foto: ANP)

'Turken schieten op asielzoekers'

Syriërs die het geweld in hun eigen land proberen te ontvluchten worden bij de Turkse grens afgeranseld en zelfs beschoten door Turkse grenswachten. Daarbij zijn mensen gewond geraakt en ook omgekomen, stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dinsdag.

Het is niet de eerste keer dat HRW aan de bel trekt over het optreden van Turkse grensbewakers. Vorige maand meldde de organisatie ook al dat de grenswachten Syriërs hadden beschoten die op de vlucht waren voor terreurbeweging Islamitische Staat.

De Turkse regering zegt een opendeurbeleid te voeren waar het Syrische vluchtelingen betreft, maar van die toezegging blijft volgens HRW in de praktijk niets over. "Terwijl Turkse functionarissen beweren dat ze Syrische vluchtelingen verwelkomen, worden de vluchtelingen gedood en afgetuigd door grensbewakers", aldus Gerry Simpson van HRW. "Getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen die op de vlucht zijn onder vuur nemen is werkelijk verwerpelijk."

'Turken schieten op asielzoekers'
'Turken schieten op asielzoekers' (Foto: ANP)

'Holleeder plande moord op Peter R. de Vries'

Willem Holleeder heeft volgens het Openbaar Ministerie vanuit zijn cel voorbereidingen getroffen om misdaadverslaggever Peter R. de Vries om het leven te laten brengen. Ook zou hij een moordplan op zijn zussen Astrid en Sonja hebben beraamd, zegt persofficier van justitie Evelien Smit.

Volgens het OM zou Holleeder via gedetineerde leden van de Antilliaanse bende No Limit Soldiers huurmoordenaars hebben gezocht. Dat gebeurde in de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught.

Holleeder is wegens poging tot uitlokking van een liquidatie op het drietal in zijn cel aangehouden, zo bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Amsterdam. Holleeder staat momenteel terecht wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit.

'Holleeder plande moord op Peter R. de Vries'
'Holleeder plande moord op Peter R. de Vries' (Foto: BuzzE)

Roda zet Kalezic op non-actief

Darije Kalezic heeft zijn uitlatingen aan het adres van technisch directeur Ton Caanen flink moeten bekopen. Roda JC zette hem op non-actief. Na de laatste competitiewedstrijd van Roda JC zei Kalezic onder meer dat Caanen 'te lang autoverkoper is geweest', en stelde de Bosniër dat de technisch directeur te weinig ervaring had om werkzaam te zijn in de voetbalwereld.

Roda heeft dinsdag bekend gemaakt dat Kalezic op non-actief is gezet. "Kalezic liet zich afgelopen zondag na afloop van de competitie in diverse media zeer laatdunkend uit over Technisch Directeur Ton Caanen. Kalezic heeft met zijn uitlatingen de grens van het betamelijke overschreden", aldus de club in een verklaring op de officiële clubsite. "Vanwege de onhoudbare situatie, die hierdoor is ontstaan, heeft Roda JC zich genoodzaakt gezien Kalezic per direct op non-actief te stellen."

Kalezic was pas sinds de zomer van 2015 werkzaam bij Roda en zag tijdens het seizoen buiten zijn weten om Caanen aangesteld worden. Na een financiële injectie kon de club in de winterstop veel spelers aantrekken en werd de ploeg uiteindelijk veertiende in de Eredivisie.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster deze week op Steam

Nog heel even en iedereen kan weer aan de slag met Final Fantasy X/X-2 HD. De HD remaster van de twee populaire telgen zal niet alleen op PlayStation 4 verkrijgbaar zijn maar ook op pc. Op de store pagina van Steam is te lezen dat hij op 12 mei, exact een jaar later als op PlayStation 4.

De remasters kwam in 2013 al uit voor PlayStation 3 en PS Vita. Het jaar daarna was de rest van de wereld aan de beurt. De HD versies werden toen positief ontvangen. Vanaf 12 mei kan iedereen aan de gang.

CPB: TTIP kán goed zijn voor economie

Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan een positief effect hebben op de Nederlandse economie. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd literatuuronderzoek.

Als het omstreden verdrag er komt, dan kan het zorgen voor 0,2 tot 2 procent extra economische groei in Nederland. Daarnaast zorgt TTIP voor 3 tot 15 procent lagere handelskosten, zo blijkt volgens het CPB uit meerdere onderzoeken naar de mogelijk gevolgen van het verdrag.

Een deel van het voorlopige onderhandelingsresultaat tussen de VS en de EU belandde vorige week op straat nadat Greenpeace stukken doorgespeeld had gekregen. Critici van het verdrag, zoals de milieuorganisatie, zagen daarin bevestiging van hun vrees dat onder andere milieu, voedselveiligheid en klimaat op het spel worden gezet ten behoeve van mogelijk economisch gewin.

CPB: TTIP goed voor economie
CPB: TTIP goed voor economie (Foto: ANP)

Sinterklaas komt dit jaar aan in Maassluis

De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in het Zuid-Hollandse Maassluis. De goedheiligman en zijn pieten komen hier op 12 november aan, waar ze in de historische haven worden verwelkomd door burgemeester Edo Haan.

Haan is vereerd dat zijn stad Sinterklaas als eerste mag ontvangen. "Wat een geweldig nieuws voor Maassluis, we zullen Sinterklaas een onvergetelijke ontvangst bezorgen."

De NTR liet dinsdag weten dat ook dit jaar Dieuwertje Blok de presentatie van de intocht op zich neemt, samen met verslaggever Jeroen Kramer.

Sinterklaas komt dit jaar aan in Maassluis
Sinterklaas komt dit jaar aan in Maassluis (Foto: ANP)

Gek steekt in op treinreizigers in Beieren

Een laffe hond heeft dinsdagochtend op een treinstation in Grafing bij München reizigers aangevallen met een mes. Vier mensen zijn gewond geraakt, een van hen levensgevaarlijk, meldt de Bayerische Rundfunk.

De vermoedelijke dader kon nog op het station door politieagenten worden overmeesterd. De politie onderzoekt getuigenverklaringen, volgens welke de messentrekker "Allahu akbar"(Allah is groot) had geroepen.

Update 15:15

Inmiddels is het duidelijk geworden dat één van de slachtoffers is overleden. De messentrekker blijkt een Duitser van 27 jaar te zijn, volgens de Beierste staatsminister Joachim Hermann is er geen sprake van een 'islamitisch motief', het zou om een drugsverslaafde man met psychische problemen gaan.

Man steekt in op treinreizigers in Beieren
Man steekt in op treinreizigers in Beieren (Foto: ANP)

Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel

Het voorstel om werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan net zo te belonen als hun collega's in het gastland stuit op verzet van meerdere lidstaten, vooral Oost-Europese. EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) presenteerde het voorstel in maart, maar omdat voldoende landen een gele kaart hebben getrokken moet ze dat nu opnieuw gaan bekijken.

Doel van het plan is oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. Werkgevers betalen gedetacheerden nu vaak veel minder dan in het gastland normaal is.

Centraal- en Oost-Europese lidstaten vinden het kennelijk niet erg dat hun werknemers worden uitgebuit als ze worden gedetacheerd in andere lidstaten, reageert SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Hij gaat proberen zo veel mogelijk steun van collega´s te krijgen om Thyssen op te roepen vast te houden aan haar voorstellen.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers spreekt van een flinke domper. "Deze herziening is hard nodig in de strijd tegen verdringing op de arbeidsmarkt."

Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel
Detacheringsvoorstel terug naar tekentafel (Foto: ANP)

Eerste gameplay en release date voor Pokémon Sun en Moon

We hebben er even op moeten wachten, maar we hebben dan toch eindelijk de eerste beelden mogen bewonderen van Pokémon Sun en Pokémon Moon. Daarnaast heeft The Pokémon Company de starter-Pokémon en twee legendaries getoond.

De nieuwe avonturen spelen zich af in de 'Alola Region', die geïnspireerd lijkt te zijn door Hawaii. Spelers kunnen kiezen uit drie Pokémon als starter: De Grass/Flying Pokémon Rowlet (een uil), de Vuur Pokémon Litten (een kat) en de Water Pokémon Popplio (een zeehond). Ook zien we de eerste Legendaries, die ook op de box-art te vinden zijn.

Een release date hebben we ook meteen te pakken: de games zijn in Nederland te koop vanaf 23 november dit jaar, exclusief voor Nintendo 3DS. De beelden kun je uiteraard hieronder bekijken.

Gwyneth Paltrow prijst gouden dildo aan

Gwyneth Paltrow heeft voor haar meest recente nieuwsbrief op haar website Goop een apart onderwerp gekozen. In plaats van haar gebruikelijke tips voor een gezond en gebalanceerd leven prijst de actrice verschillende soorten seksspeeltjes aan.

Het zijn geen doorsnee hulpmiddelen. Zo noemt Gwyneth onder 'haar favorieten' een dildo van 24 karaat goud ter waarde van 15.000 dollar (13.000 euro). Ook tipt ze een zweepje met een gouden handvat, een vibrerende ketting en een vibrator die met een app bestuurd kan worden.

Verder adviseert Gwyneth haar lezers over biologisch geproduceerde glijmiddelen en condooms.

Gwyneth Paltrow prijst gouden dildo aan
Gwyneth Paltrow prijst gouden dildo aan (Foto: BuzzE)

Twee aanhoudingen na vondst doden Nijmegen

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag twee verdachten aangehouden in de zaak rond de vondst van twee doden in Café Istanbul in Nijmegen. Volgens de politie gaat het om twee mannen van 36 en 42 jaar oud. Ze worden verdacht van moord dan wel doodslag, zei een woordvoerder van de politie.

Verdere details, ook over de identiteit van de slachtoffers, kon hij nog niet bekendmaken.

De politie kreeg maandag rond 13.00 uur een melding dat er een dode was aangetroffen in het café. Tijdens het politieonderzoek in het pand vonden rechercheurs ook een tweede lichaam.

Aanhoudingen na vondst doden Nijmegen
Aanhoudingen na vondst doden Nijmegen (Foto: ANP)

Bavaria neemt Palm over

Bavaria neemt de Belgische speciaalbiermaker Palm over. Dat maakte de Nederlandse bierbrouwer dinsdag bekend, zonder daarbij financiële details te noemen.

Door de deal krijgt Bavaria meerdere speciaalbiermerken in handen, waaronder Palm, Rodenbach, Brugge, Steenbrugge, Cornet, Arthur's Legacy en Estaminet. "Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca", zegt Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels in een toelichting.

Bavaria koopt in eerste instantie 60 procent van de aandelen van Palm Belgian Craft Brewers. Het is de bedoeling dat het belang in 2021 wordt uitgebreid naar 100 procent.

"België is hét speciaalbierland bij uitstek", benadrukt de directievoorzitter. "We zijn trots op deze samenwerking en het samengaan van twee prachtige familiebedrijven met beide een eeuwenoude historie."

Bavaria en Palm zijn samen goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. De geschiedenis van Bavaria gaat terug tot 1719. De brouwerij van Palm werd opgericht in 1686 in het Belgische Steenhuffel. Anno 2016 produceren de brouwers gezamenlijk jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.

Bavaria neemt Palm over
Bavaria neemt Palm over (Foto: ANP)

'Holleeder wilde zussen en ex laten doden'

Willem Holleeder heeft vanuit de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught via medegedetineerden een moordaanslag op zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog voorbereid. Dit hebben de aanklagers dinsdagmorgen gezegd tijdens een niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Amsterdam.

De zussen Holleeder en Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen afgelegd in in het proces tegen de Amsterdamse 'topcrimineel', die terecht staat wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit.

De zussen en de ex-vriendin van topcrimineel Willem Holleeder zeggen "verbijsterd (..), maar niet verbaasd" te zijn dat hij de kans heeft gekregen een moordplan tegen hen als getuigen te beramen.

In een persverklaring zeggen Astrid en Sonja Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog dat het moordplan "past bij alles wat zij uit eigen wetenschap hebben verklaard en voorspeld".

'Holleeder wilde zussen en ex laten doden'
'Holleeder wilde zussen en ex laten doden' (Foto: ANP)

Miljard betalingen met iDeal gedaan

Onlinebetalingsmethode iDeal heeft op Koningsdag de grens van de 1 miljard betalingen doorbroken. Daar deed de dienst ruim tien jaar over. In 2005 konden klanten van ABN AMRO, ING en Rabobank als eerste bij een taartenbakker afrekenen.

De miljardste betaling van iDeal werd niet geheel toevallig bij New York Pizza gedaan. Het aantal betalingen voor maaltijden en voedingsmiddelen steeg de afgelopen jaren namelijk sneller dan gemiddeld. Sowieso stijgt het aantal betalingen via iDeal. In 2015 werd bijna een kwart meer betalingen gedaan dan een jaar eerder. De dienst heeft meer dan de helft van de markt voor onlinebetalingen in Nederland in handen.

Miljard betalingen met iDeal gedaan
Miljard betalingen met iDeal gedaan (Foto: BuzzT)

'WijSamenvoorElkaar' voor betere samenleving

Een aantal organisaties dat zich inzet voor een betere samenleving, zoals het Rode Kruis, de Consumentenbond en de Hartstichting, heeft zich verenigd om hun werk zichtbaarder te maken. Dinsdag is het nationaal platform maatschappelijke initiatieven WijSamenvoorElkaar.nl gelanceerd.

Daarmee willen de deelnemende organisaties mensen en andere organisaties inspireren om hun steentje bij te dragen aan een betere en mooiere samenleving waarin mensen meer rekening met elkaar houden en meer voor elkaar over hebben. Er staan projecten op als de Stichting vrijwillige zwerfafval opruimers in Lelystad. Alle initiatieven worden onder een gemeenschappelijk logo gepresenteerd: het &-teken.

Het project wordt gesteund door bekende Nederlanders als Pieter van den Hoogenband, Freek de Jonge, Maurice de Hond en Jan Marijnissen.

'WijSamenvoorElkaar' voor betere samenleving
'WijSamenvoorElkaar' voor betere samenleving (Foto: ANP)

Beelden optreden Douwe Bob gelekt

Beelden van de generale repetitie maandagavond van Douwe Bob op het Eurovisie Songfestival zijn online te zien. Kort na afloop verscheen een video met beelden van het optreden op YouTube. Het lekken van deze beelden is streng verboden en de Europese Omroep Organisatie (EBU) liet via Twitter al weten de zaak te onderzoeken.

Behalve een televisie met daarop het optreden komen ook het scoreformulier en een aantal mensen rondom een tafel in beeld. De persoon die de video op YouTube deelde, ene Szabó Ferenc, schrijft in de titel dat dit de Russische jury is. Het hele nummer van Douwe Bob is van begin tot eind te horen, waarna de kandidaat uit Armenië aan de buurt is.

De generale repetitie, die is beoordeeld door vakjury's, werd beveiligd via satelliet uitgezonden voor alleen de jury's, die op basis hiervan hun punten geven. Tijdens de live-uitzending van de voorronde dinsdagavond brengen miljoenen Europese tv-kijkers hun stem uit. De vakjury's en het publiek bepalen beide 50 procent van het totaal aantal punten per land.

Overheid vaag over verlies Nederlanderschap

De overheid informeert Nederlanders onvoldoende over het mogelijke verlies van het Nederlanderschap. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, ziet dat door het ontbreken van voorlichting sommige mensen hun Nederlanderschap verliezen zonder het te weten.

Wie een andere nationaliteit aanneemt, verliest het Nederlanderschap. Sommigen mogen wel twee nationaliteiten hebben, maar verliezen het Nederlanderschap als zij niet binnen tien jaar hun paspoort vernieuwen. Een vrouw die dit overkwam, klaagde omdat ze van niks wist.

Veel mensen denken dat het om een geboorterecht gaat dat nooit verloren gaat. Voor degenen die ongemerkt en ongewild toch het Nederlanderschap verliezen, moet een snelle mogelijkheid komen het terug te draaien, aldus de ombudsman.

.

Overheid vaag over verlies Nederlanderschap
Overheid vaag over verlies Nederlanderschap (Foto: ANP)

Fallout 4-mods naar Xbox One na 19 mei

Pc-spelers kunnen al enkele weken gebruikmaken van mods voor Fallout 4 via de officiële mod-shop van Bethesda. Gister maakte de gamestudio bekend dat mods naar Xbox One komen na de volgende uitbreiding, Far Harbor.

Bethesda maakte verder bekend dat de teller voor gedownloade mods op pc inmiddels de miljoen is gepasseerd. Er zal een gesloten bèta plaatsvinden voor Xbox One-mods na 19 mei, de dag waarop de uitbreiding Far Harbor arriveert. Mods voor de PlayStation 4-versie volgen in juni.

Ziggo ziet tv-kijkers en bellers afhaken

Ziggo heeft in de eerste drie maanden van het jaar opnieuw klanten verloren. Het kabelbedrijf had naar eigen zeggen last van de sterke concurrentie van andere aanbieders van internet, tv en telefonie.

Het aantal abonnees van Ziggo zakte in de eerste drie maanden van het jaar naar een kleine 9,7 miljoen. Het verlies van in totaal 40.000 abonnees kwam door opstappers op het vlak van tv en telefonie. Het aantal internetabonnementen nam juist met 8000 toe.

Ziggo benadrukt dat 7000 klanten minder afhaakten dan een jaar eerder en schrijft dat toe aan het eigen kwaliteitsprogramma. Daardoor en door de lancering van het eigen sportkanaal Ziggo Sport steeg ook de klanttevredenheid. Ook maken steeds meer klanten gebruik van Horizon TV, de Ziggo-dienst waarin onder meer digitale televisie en tv-kijken via mobiele apparaten zit.

Ziggo ziet tv-kijkers en bellers afhaken
Ziggo ziet tv-kijkers en bellers afhaken (Foto: ANP)

Josje Huisman vindt toekomst spannend

Josje Huisman vindt haar toekomst na K3 erg spannend. "De afgelopen zes, zeven jaar ben ik zo geleefd; dat valt ineens allemaal weg", zegt ze tegen VIVA. "Soms denk ik: oeh, en wat nu??"

Hoewel ze veel plannen heeft en zin heeft in wat er komen gaat, is Josje ook wel onzeker over haar leven zonder Karen en Kristel. "Nu moet ik het allemaal zelf gaan doen, ik weet nog niet of ik dat leuk ga vinden."

De blonde zangeres wil voorlopig in elk geval in Antwerpen blijven wonen, een stad waar ze naar eigen zeggen echt haar draai heeft gevonden. "Ik zie het nu nog niet zitten om terug naar de drukke Randstad te gaan, hier is het net wat dorpser." Ook heeft Josje plannen in haar eentje op reis te gaan. "Mijn hoofd moet even leeg worden en mijn batterij weer opgeladen."

Josje Huisman vindt toekomst spannend
Josje Huisman vindt toekomst spannend (Foto: BuzzE)

VID: Nederlandse truckers mijden tol België

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs rijden langere routes door Nederland om te besparen op Belgische tolkosten. Dat constateert de verkeersdienst VID op basis van een analyse van de verkeersintensiteit op vier routes van en naar de Antwerpse haven.

De verkeersdienst vergeleek de hoeveelheid vrachtverkeer bij de grensovergangen met België op de A4, de A16, de A67 en de A76. De Belgische tolheffing per 1 april voor trucks leidt tot meer vrachtverkeer op de Nederlandse wegen, stelt de VID. Transportbedrijven proberen het aantal kilometers in België te beperken en daardoor tolkosten te besparen.

Zo is de hoeveelheid vrachtverkeer op de A4 bij grensovergang Ossendrecht sinds de invoering van de tolheffing met bijna 10 procent gestegen. Op de A16 (Hazeldonk) werd juist een afname van 7 procent gemeten.

VID: Nederlandse truckers mijden tol België
VID: Nederlandse truckers mijden tol België (Foto: ANP)

'Belang kind moet zwaarder wegen bij asiel'

Het belang van het kind moet zwaarder gaan wegen in de asielprocedure. De PvdA en GroenLinks willen hiervoor rond de zomer een initiatiefwet indienen. "Kinderen zijn kwetsbaar en afhankelijk van de bescherming van volwassenen. Daarom moet de lat voor het uitzetten van kinderen hoger komen te liggen", aldus Linda Voorman van GroenLinks.

Het gaat om asielkinderen die in problemen komen als ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. Bijvoorbeeld als hun welzijn, ontwikkeling of gezondheid in gevaar komen. Alleen de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie kan nu nog voor deze schrijnende gevallen een uitzondering maken als ze zijn afgewezen. Met hun wetsvoorstel willen de linkse partijen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en rechters meer armslag bij de behandeling van dit soort gevallen.

"Deze kinderen mogen niet afhankelijk zijn van een uitzondering. Hun rechten moeten meteen geborgd worden in de wet", stelt Attje Kuiken van regeringspartij PvdA. De huidige regelgeving zorgt volgens haar voor jarenlange onzekerheid voor de kinderen en hun familie en is bovendien niet in lijn met Europese jurisprudentie en internationale verdragen. Binnen de PvdA is asiel en kinderen een zeer gevoelig onderwerp. Een groep leden voert binnen de partij actie om het kinderpardon te verruimen, iets waar coalitiepartner VVD niks van wil weten.

'Belang kind moet zwaarder wegen bij asiel'
'Belang kind moet zwaarder wegen bij asiel' (Foto: ANP)

Man claimt zoon van Prince te zijn

Een man die beweert de biologische zoon te zijn van Prince, heeft papierwerk ingevuld om aanspraak te maken op de erfenis. De 39-jarige Carlin Q. Williams eist een dna-test om te bewijzen dat hij inderdaad een kind is van de vorige maand overleden popzanger.

Volgens de Amerikaanse zender CBS heeft de moeder van de man in dezelfde claim verklaard dat zij in 1976 onveilige seks heeft gehad met Prince en zwanger is geraakt. Het is niet duidelijk of de zanger volgens de moeder en zoon wist van Carlins bestaan.

Vorige week gaf een rechter in de staat Minnesota toestemming voor een dna-analyse van het bloed van Prince. Dat was aangevraagd door vertegenwoordigers van de zanger, voor het geval er claims als deze zouden opduiken na zijn crematie. De zanger had geen testament, waardoor zijn vermogen naar de directe familie gaat. Een biologisch kind zou aanspraak kunnen maken op zijn hele fortuin.

De politie in de woonplaats van Prince gaf eerder gegevens van een aantal telefoontjes over de muzikant vrij die op het bureau waren binnengekomen. Twee daarvan zouden zijn gemaakt door vrouwen die beweerden een kind met Prince te hebben. Het laatste van die gesprekken vond plaats op de dag waarop de Purple Rain-zanger dood werd aangetroffen in zijn huis. Die claim ging om een 17-jarige zoon.

Man claimt zoon van Prince te zijn
Man claimt zoon van Prince te zijn (Foto: BuzzE)

Rechtbank buigt zich weer over zaak Holleeder

De rechtbank in Amsterdam buigt zich dinsdag weer in het openbaar over de strafzaak tegen Willem Holleeder. Daarin zal hoogstwaarschijnlijk ook worden gesproken over de rol van de advocaat van Holleeder, Stijn Franken.

De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog hebben namelijk een klacht ingediend tegen Franken bij de Orde van Advocaten in Amsterdam. Volgens hun advocaat Wout Morra gaat de klacht over belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk ook tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

De drie vrouwen hebben belastende verklaringen over hem afgelegd. In deze zaak wordt Holleeder verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Om Holleeder te kunnen blijven verdedigen zou Franken zijn ex-cliënte Den Hartog door een andere advocaat als getuige laten ondervragen. Die afspraak zou niet zijn nagekomen.

Rechtbank buigt zich weer over zaak Holleeder
Rechtbank buigt zich weer over zaak Holleeder (Foto: ANP)

Landmachtdagen beginnen

De Landmachtdagen beginnen dinsdag weer. Op het tweedaagse evenement staan militairen van de Koninklijke Landmacht onder meer voor de klas en trekken ze negen steden binnen om zich te presenteren.

Het bezoek aan honderden basisscholen is dinsdag. De militairen vertellen dan hoe het is om militair te zijn en wat de landmacht doet.

Ook woensdag delen soldaten hun ervaringen. In Alkmaar, Breda, Delft, Doetinchem, Enschede, Goes, Meppel, Roermond en Utrecht zijn er dan "sociale patrouilles" op straat en demonstraties in gevechtstenue.

Er zijn nog meer activiteiten op beide dagen, onder meer rond Radio Veronica-dj Jeroen van Inkel.

Landmachtdagen beginnen
Landmachtdagen beginnen (Foto: ANP)

Obsidian kiest voor het Kwaad

In de meeste RPG’s gebeurt er iets vreselijks en jij als de held bent de enige hoop om het Kwaad tegen te houden. In Tyranny, een van de aankomende games van Obsidian, heeft het Kwaad reeds gewonnen en jij bent zijn rechterhand. Je chef heet Kyros the Overlord en hij stuurt jou erop uit om orde op zaken te stellen.

Het is een heel ongewone manier van spelen, die uiteraard doet denken aan Overlord. Om een beetje achtergrond te geven over de wereld worden er steeds korte verhalen vrijgegeven om een beetje sfeer te scheppen.

Het eerste verhaal, genaamd “Under new management” is net uit en hier te lezen. Het gaat over de Trap Gang, die net een dorp heeft uitgemoord en in de as heeft gelegd. Maar het is niet allemaal koek en ei in het kamp..

Obsidian Entertainment is de ontwikkelaar achter Pillars of Eternity. Samen met inXile Entertainment, de mensen achter Torment: Tides of Numenera, en Paradox Interactive, bekend van Europa Universalis en Magicka, maken zij nu Tyranny. De release is later dit jaar.

Tyranny screenshot 1

Tyranny screenshot 2

Blu-ray: Strike Back - Seizoen 4 (Legacy)

De bikkelharde Engelse actieserie Strike Back heeft inmiddels vijf seizoenen achter de rug, en onlangs verscheen het laatste op Blu-ray. Voor wie dus niet kan wachten tot RTL7 zo ver is en voor wie geen toegang heeft tot HBO zal zich naar de winkel moeten begeven om de ontknoping van deze ‘meer voor mannen’ serie te kunnen zien. Let overigens wel goed op welke versie je uit de bakken grist, want op de verpakking van deze Blu-ray staat aangegeven dat het gaat om seizoen 4, maar dat komt omdat in de Nederlandse versie seizoen 1 en 2 in de eerste set zitten. Op de Engelse importversie daarentegen staat wel seizoen 5.

FOK! Wat een weer: wisselend bewolkt

Het noorden en noordoosten kunnen vandaag nog op zonneschijn rekenen, elders wisselen bewolking en zon elkaar af. In de zuidelijke provincies kan een bui vallen en ontstaan er in de middag buien met kans op onweer. De temperatuur loopt uiteen van 25 graden in het noordoosten tot 22 graden in het zuiden. De wind is matig tot zwak en komt uit het oosten tot zuidoosten. 

Zon op 05:53
Zon onder 21:20
Zonkracht

 5 / 3

Ineens was er weer flink veel verse aanvoer van foto's. Van bondage kreeg ik deze foto uit Nieuwediep. 

Weg met bomen in Nieuwediep (Foto: bondage)
Weg met bomen in Nieuwediep (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1932 Het Wilhelmus werd het officiële Nederlandse volkslied.
 1933 Op de Berlijnse Opernplatz werden decadente en 'on-Duitse' in beslag genomen boeken verbrand door honderden Hitler-aanhangers. 
 1940 Nazi-Duitsland viel Nederland, België en Luxemburg binnen.
 1994 Nelson Mandela werd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika beëdigd. 
 2014 De Oostenrijkse Conchita Wurst won het Eurovisie Songfestival, The Common Linnets uit Nederland werden tweede, de hoogst behaalde plaats sinds 1975. 


Beëdiging Nelson Mandela

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.