Honderden militairen voor de klas

Honderden militairen hebben dinsdag door heel Nederland zo'n duizend groepen in het basisonderwijs bezocht. Dat gebeurde in het kader van de Landmachtdagen, een tweedaags evenement van de Koninklijke Landmacht. De scholieren van de groepen zeven en acht wilden vooral weten hoe het nu is om militair te zijn.

"Wij vinden het vaak heel normaal wat we doen, maar door de vragen van de leerlingen kom je er vaak achter dat het niet altijd normaal is", licht Ronald Hoeks van de Landmacht toe. "Zij stellen vragen vanuit een andere invalshoek en dan merk je dat het soms wel bijzonder is wat militairen doen; al was het maar dat we soms in zeer oncomfortabele omstandigheden moeten leven."

Het referentiekader van veel leerlingen blijken vaak computergames waarin het vechten centraal staat. Dat geeft niet altijd het beeld van de werkelijkheid bij de Landmacht weer. "Ons doel is juist dat er niet wordt gevochten."

De militairen die voor de klas stonden, hadden verschillende opdrachten meegekregen. De ene militair toonde in de klas zijn bepakking, anderen schminkten scholieren en weer anderen toverden het schoolplein om tot een kleine hindernisbaan. In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg werden tegelijkertijd negenhonderd leerlingen ontvangen. Daar werd de landmacht anno 2016 tegen de achtergrond gehouden van de landmacht in het verleden.

Honderden militairen voor de klas
Honderden militairen voor de klas (Foto: ANP)