Dumoulin herovert roze trui in Giro

Tom Dumoulin heeft de roze trui in de Giro d'Italia heroverd. De Nederlandse wielrenner van Giant-Alpecin werd in de 200 kilometer lange etappe van Catanzaro naar Praia a Mare tweede achter Diego Ulissi, wat ruim voldoende was om Marcel Kittel het roze tricot af te nemen. Steven Kruijswijk pakte de derde plaats.

Na de proloog en twee sprintetappes in Nederland was het Kittel die na twee ijzersterke sprints het roze afpakte van Dumoulin die meteen zinde op het terugveroveren van de trui. De Nederlander kreeg bij de eerste etappe op Italiaanse bodem gelijk kans in de heuvels waar hij zijn voormalige teamgenoot loste.

Op een van de laatste klimmetjes van de dag sprong Ulissi samen met elf anderen weg. De Italiaan loste op acht kilometer van de streep zijn laatste achtervolger om vervolgens solo naar de streep te rijden. De groep erachter, met onder meer Dumoulin, maakte tevergeefs jacht op Ulissi. In de laatste kilometer sprongen Dumoulin en Kruijswijk weg uit het peloton om op vijf seconden achter Ulissi tweede en derde te worden en zo bonificatieseconden te pakken.

In het klassement heeft Dumoulin nu twintig seconden voorsprong op zowel Bob Jungels als Ulissi. Kruijswijk staat op 24 tellen vierde.