FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 november 2015

Lichaam vermoorde olympisch sprintster Balykina (31) gevonden

In Wit-Rusland is het lichaam gevonden van olympisch sprintster Yuliya Balykina. De 31-jarige hardloopster werd al ruim twee weken vermist. De politie in het land maakte begin november bekend dat men vermoedde dat Balykina was vermoord.

In de regio Smalyavichy, niet ver van hoofdstad Minsk, werd na een dagenlange zoektocht - waar zo'n driehonderd mensen bij betrokken waren - het lichaam van Balykina gevonden. Ze was gewikkeld in plastic en bedekt met een laag mos, waarmee de vermoedens dat het om moord gaat vrijwel zeker zijn bevestigd. 

De geboren Oekraïense werd in 2010 met haar team vijfde op de 4x100 meter op het EK atletiek, twee jaar later gevolgd door de zevende plek. Balykina deed in 2012 ook mee aan de Olympische Spelen in Londen op zowel de 100 als de 4x100 meter. Op beide afstanden werd ze in de series uitgeschakeld. Een jaar later werd ze betrapt op het gebruik van verboden middelen, waarna ze in juli van dit jaar weer aan wedstrijden mee mocht doen.

Balykina is zeer waarschijnlijk de zestiende olympiër die in 2012 in Londen van de partij was en nu niet meer leeft. Het aantal is niet helemaal zeker, want van de Amerikaanse zeiler Trevor Moore is al maanden niks meer vernomen. Zijn bootje is echter gevonden en de zoektocht is al lang stopgezet.

Walters schiet Ierland naar EK

De Ierse voetballers hebben zich maandag ten koste van Bosnië-Herzegovina geplaatst voor het Europees kampioenschap van volgend jaar in Frankrijk. De equipe van bondscoach Martin O'Neill won in Dublin het tweede play-offduel met 2-0, wat voldoende was na de 1-1 vorige week in Zenica. Jonathan Walters maakte beide doelpunten.

Het duel stond onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. Die had een hoofdrol bij het openingsdoelpunt. Kuipers wees in de 24e minuut naar de stip, nadat de bal tegen de arm van de Bosnische verdediger Ervin Zukanovic was gekomen. Walters benutte de toegekende strafschop resoluut.

Voor Bosnië, waar oud-AZ'er Haris Medunjanin in de basis stond, werd de opdracht er daardoor wat lastiger op. De ploeg wist bij voorbaat al dat het minstens één keer moest scoren in Dublin om voor het eerst in de historie op het EK te verschijnen. Daarbij was de hoop vooral gevestigd op middenvelder Miralem Pjanic en spits Edin Dzeko, allebei spelers van AS Roma. Zij konden echter amper een bres slaan in de stugge Ierse defensie.

Derde deelname

Het was opnieuw Walters die halverwege de tweede helft doel trof. De speler van Stoke City kreeg de bal na een vrije trap zo voor de voeten en trapte via de binnenkant van de paal raak: 2-0. Bosnië ging daarop vol op jacht naar de 2-1, maar het was Ierland dat daardoor meer ruimte kreeg. Invaller Shane Long verzuimde een-op-een met doelman Asmir Begovic echter de 3-0 te maken. Diep in blessuretijd raakte de Bosniër Vedad Ibisevic nog de lat.

Voor Ierland wordt het de derde deelname aan een Europees eindtoernooi. Zowel in 1988 als 2012 sneuvelde het land in de groepsfase.

Walters schiet Ierland naar EK
Walters schiet Ierland naar EK (Foto: ANP)

Bolhuis nog vier jaar voorzitter NOC*NSF

André Bolhuis is nog vier jaar voorzitter van NOC*NSF. De op de algemene ledenvergadering verzamelde sportbonden gaven maandag op Papendal hun goedkeuring voor een nieuwe termijn, die loopt tot medio 2019. Bolhuis had geen tegenkandidaten. Omdat het zijn derde termijn wordt als bestuurder - hij is voorzitter sinds 2010, daarvoor bestuurslid - begint Bolhuis aan zijn laatste zittingsperiode.

Tandarts en voormalig hockeyinternational Bolhuis (69) kende de laatste jaren wat tegenvallers. Zo zag hij de ambities de Olympische Spelen naar Nederland te halen stranden op een gebrek aan draagvlak, terwijl de aan Nederland toegekende organisatie van de Europese Spelen van 2019 moesten worden teruggegeven omdat de overheden er geen geld voor overhadden. Voor Bolhuis ligt de uitdaging vooral in het vinden van nieuwe geldbronnen. NOC*NSF bevindt zich al jaren in financieel zwaar weer, met name door de terugval van de Lottogelden.

Bolhuis nog vier jaar voorzitter NOC*NSF
Bolhuis nog vier jaar voorzitter NOC*NSF (Foto: ANP)

Locadia traint met Oranje in Hannover

Het Nederlands elftal heeft maandag met twintig spelers het stadion van Hannover verkend. Jürgen Locadia behoorde ook tot de groep die kort na 19 uur het veld opstapte van de Duitse club Hannover 96, waar Oranje dinsdag oefent tegen de wereldkampioen. De aanvaller van PSV was zaterdag opgeroepen door bondscoach Danny Blind nadat Eljero Elia vanwege liesklachten het trainingskamp had verlaten.

Elia was niet de enige die na de gewonnen oefeninterland in Cardiff tegen Wales (2-3) afhaakte bij Oranje. Arjen Robben keerde zoals afgesproken terug naar zijn club Bayern München, terwijl Virgil van Dijk en Riechedly Bazoer in die wedstrijd geblesseerd raakten. Eerder meldden onder anderen Kenneth Vermeer, Jairo Riedewald en Davy Klaassen zich al geblesseerd af bij de bondscoach.

De laatste interland voor Oranje van dit jaar begint dinsdag om 20.45 uur.

Locadia traint met Oranje in Hannover
Locadia traint met Oranje in Hannover (Foto: ANP)

FC Groningen zonder fans naar Marseille

FC Groningen mag volgende week geen supporters meenemen naar de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille. De Franse autoriteiten hebben naar eigen zeggen te weinig politie beschikbaar om de veiligheid van de Nederlandse fans te kunnen garanderen.

De Groningers hebben voor het duel in de Europa League recht op 3500 kaarten, maar de politie in Marseille kwam vorige week al met aanvullende eisen. Er zouden slechts 500 kaarten beschikbaar zijn, terwijl supporters verplicht met vliegtuig en bus rechtstreeks van en naar het stadion zouden moeten. FC Groningen schakelde de UEFA in om te bemiddelen, maar zag de onderhandelingsruimte na de aanslagen in Parijs van vrijdag verdampen.

Honderden Groningers die al reis en verblijf hadden geboekt zijn gedupeerd. Een deel van hen zal mogelijk alsnog afreizen. FC Groningen is al uitgeschakeld.

FC Groningen zonder fans naar Marseille
FC Groningen zonder fans naar Marseille (Foto: ANP)

Boksers Fontijn en MŁllenberg naar testevent Rio

De Nederlandse bokskampioenen Nouchka Fontijn en Peter Müllenberg zijn uitgenodigd voor het olympisch testevent in Rio de Janeiro van 4 tot en met 6 december. De internationale boksassociatie AIBA keurde de voordracht van de Nederlandse boksbond goed.

Fontijn en Müllenberg zijn voorname kandidaten voor deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Rio. Ze staan allebei hoog op de wereldranglijst in hun gewichtsklassen, maar ze moeten zich nog wel kwalificeren. De eerstvolgende mogelijkheid is in april het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Istanbul.

"Het testevent is geen kwalificatiemoment, maar het is wel een eervolle uitnodiging. Voor Nouchka en Peter is het vooral een toernooi om vast kennis te maken met de locatie waar het in 2016 moet gebeuren", aldus directeur Peter Bonthuis van de boksbond. "Ze zullen er ook lastige tegenstanders treffen."

Fontijn en Müllenberg naar testevent Rio
Fontijn en Müllenberg naar testevent Rio (Foto: ANP)

Al ruim miljoen bezoekers naar Spectre

De nieuwe James Bondfilm Spectre trok al meer dan een miljoen bezoekers naar de Nederlandse bioscopen. Afgelopen zaterdag telde filmdistributeur Universal Pictures International de miljoenste bezoeker, werd maandag bekend.

De opbrengst van de film in ons land is bijna 11 miljoen euro. Dat is 9,3 procent meer dan voorganger Skyfall na het derde weekend. Volgens de distributeur is Spectre de op een na best scorende film van het jaar, na het succes van Minions.

De nieuwste avonturen van de Britse geheim agent 007 zijn sinds donderdag 29 oktober te zien in een recordaantal van meer dan driehonderd bioscoopzalen.

Al ruim miljoen bezoekers naar Spectre
Al ruim miljoen bezoekers naar Spectre (Foto: ANP)

NPO moet ombudsman instellen

De kans is groot dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een eigen ombudsman krijgt. Die moet klachten behandelen en fouten in programma's van de omroepen beoordelen. Ook moet hij of zij een rectificatie kunnen afdwingen, die eventueel in het programma zelf wordt getoond.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat daarover op verzoek van de VVD afspraken maken met de NPO, zei hij maandag in de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Ton Elias vindt de Raad voor de Journalistiek, die klachten in medialand beoordeelt, niet voldoende. De NOS heeft al een ombudsman, maar die gaat alleen over NOS-programma's.

Volgens Elias zijn er signalen dat omroepen nogal eens in de fout gaan. Zo houden ze zich niet altijd aan de internationale journalistieke werkwijze, zoals die in 1954 is vastgelegd in de Code van Bordeaux.

NPO moet ombudsman instellen
NPO moet ombudsman instellen (Foto: ANP)

Kim Kardashian ziet op tegen bevalling

Kim Kardashian ziet als een berg op tegen haar tweede bevalling. "Ik ben zeker bang, maar probeer hoopvol te blijven en me niet te druk te maken", schrijft de realityster, die volgende maand is uitgerekend, op haar website.

Kim vreest dat de bevalling ook dit keer niet zonder problemen verloopt. Toen haar dochter North op 15 juni 2013 ter wereld kwam, bleef de nageboorte vastzitten in Kims baarmoeder. "Mijn dokter moest zijn hele arm in me steken en de placenta met zijn hand losmaken door met zijn nagels over mijn baarmoeder te schrapen. Zo smerig en pijnlijk!"

De ingreep leverde Kim ook later gezondheidsproblemen op. Een stukje van de nageboorte bleef achter en moest chirurgisch worden verwijderd. Vervolgens moest de realityster nogmaals onder het mes toen bleek dat ze als gevolg van littekenweefsel niet in verwachting kon raken. "Met alle problemen die ik de vorige keer heb gehad, is mijn kans op complicaties dit keer nog groter."

Die gedachte maakt Kim soms bang. "Maar dan praat ik met mijn arts. Hij weet me altijd te kalmeren." Vrouwen die net als Kim geen makkelijke zwangerschap hebben, raadt de realityster aan zich niet te druk te maken. "Het enige wat je kan doen is hoop houden, zorgen dat je over de juiste informatie beschikt en je goed voorbereiden. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je weet ermee om te gaan!"

Kim Kardashian ziet op tegen bevalling
Kim Kardashian ziet op tegen bevalling (Foto: BuzzE)

Amerikaanse staten weigeren Syrische migranten

Zeven Amerikaanse staten zeggen dat ze niet langer Syrische vluchtelingen willen opvangen, omdat het te gevaarlijk zou zijn mensen uit dat land in oorlog onderdak te bieden. Texas, Arkansas, Indiana, Louisiana, Alabama, Mississippi en Michigan reageerden daarmee maandag op de aanslagen in Parijs.

De staten zeggen dat ze niet langer willen meewerken aan het plan van president Barack Obama om de komende jaren 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen.

"Texas kan niet meewerken aan een programma waardoor Syrische vluchtelingen, van wie elk een band met terreur kan hebben, onderdak krijgen in Texas", stelde de Republikeinse gouverneur Greg Abbott in een open brief aan Obama. Het is niet duidelijk of de gouverneurs de bevoegdheid hebben Syrische vluchtelingen te weren.

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson was er als de kippen bij om zijn standpunt uiteen te zetten. Het Congres zou volgens hem de financiering moeten stilleggen voor alle programma's waarmee Syrische vluchtelingen naar de VS worden gehaald. Vluchtelingen die al op Amerikaanse bodem zijn zouden nauwlettend moeten worden gevolgd.

De VS houden echter vast aan het plan 10.000 vluchtelingen toe te laten in het land, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken later op de dag weten. "Deze vluchtelingen zijn onderworpen aan het hoogste niveau van veiligheidscontroles", aldus een woordvoerder. "We denken dat we dit veilig kunnen doen en op een manier die de Amerikaanse waarden weerspiegelt."

Amerikaanse staten weigeren Syrische migranten
Amerikaanse staten weigeren Syrische migranten (Foto: ANP)

Better Call Saul in februari terug

Better Call Saul, de spin-off van Breaking Bad, keert in februari terug op de buis. Het tweede seizoen van de serie wordt vanaf 15 februari uitgezonden, maakte de Amerikaanse zender AMC maandag bekend.

Better Call Saul werd bedacht door schrijver Peter Gould en Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan. "We kunnen niet wachten het volgende hoofdstuk van Better Call Saul te delen met de fans die de show hebben omarmd", zei Gould tegen The Wrap.

Volgens Gould heeft het tweede seizoen een aantal grote verrassingen in petto. "Hij doet dingen die we nooit, nooit zouden verwachten", zegt de schrijver over het hoofdpersonage Jimmy McGill. McGill wordt uiteindelijk Saul Goodman, de criminele advocaat uit Breaking Bad.

Better Call Saul is in Nederland te zien bij Netflix, dat de afleveringen steeds een dag na uitzending in de VS zal aanbieden.

Better Call Saul in februari terug
Better Call Saul in februari terug (Foto: BuzzE)

Katten kapen G20-top

Opnieuw hebben katten de wereld laten zien waartoe ze zoal in staat zijn. Afgelopen zondag, vlak voor de G20-top in Antalya zijn drie soortgenoten van Dikkie Dik en Garfield naar binnen geslopen om een duidelijk statement af te geven.

Net zoals deze wezens de kunst verstaan om onder de meest moeilijke omstandigheden toch op schoot te kunnen komen, was het Luna, Simba en Max gelukt om de beveiliging te omzeilen en het podium te betreden. Dit alles vlak voordat grootheden zoals Barack Obama, Vladimir Poetin en Mark Rutte hetzelfde zouden doen.

De boodschap van onze pluizige vrienden aan de wereld was een kort en krachtig 'miauw'. Een geluid dat meestal aan de koelkast refereert. Helaas stonden de microfoons nog niet aan.


Hello Kitty!

Eagles of Death Metal in Britse hitlijst

Eagles of Death Metal is deze week hoogstwaarschijnlijk te vinden in de Britse hitlijst. Uit de midweek Official Chart Update Top 100 is de band te vinden op de 96e plek. Dat maakte de Official Charts Company, het bedrijf dat de Britse hitlijsten samenstelt, maandag bekend.

Eagles of Death Metal stond vrijdagavond op het podium in de Parijse concerthal Bataclan toen terroristen het vuur openden op concertgangers. Ruim tachtig mensen, onder wie een crewlid van de Amerikaanse band, overleefden de aanslag niet.

Fans van Eagles of Death Metal begonnen een onlinecampagne om ervoor te zorgen dat de groep bovenaan de Britse hitlijsten komt. Vooralsnog staat de band op de 96e plek met de Duran Duran-cover Save A Prayer. De Official Charts Company verwacht dat het nummer nog gaat stijgen. Vrijdag wordt de hitlijst bekendgemaakt.

Eagles of Death Metal in Britse hitlijst
Eagles of Death Metal in Britse hitlijst (Foto: BuzzE)

'HEMA zet Jip en Janneke buiten'

Jip en Janneke zijn niet langer heilig voor winkelbedrijf HEMA. Volgens topman Tjeerd Jegen neemt de populariteit van de stripfiguren af en hebben kinderen momenteel andere boek- en filmhelden. Dat schrijven het AD en Wegener maandag.

De schepsels van schrijfster Annie M.G. Schmidt en tekenaar Fiep Westendorp sierden in de afgelopen jaren talloze accessoires van het warenhuis. De kans bestaat dat zij vervangen worden door modernere varianten. Voorwaarde is dat de nieuwe blikvangers, net als het buurjongetje en -meisje uit de jaren 50 en hun hondje Takkie, 'goed bij het merk HEMA passen'.

Er is HEMA alles aan gelegen om de resultaten te verbeteren. Over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar schreef het bedrijf rode cijfers. HEMA is nog altijd bezig oude voorraden op te ruimen en verkoopt daardoor veel artikelen met fikse korting. Ook verkoopt het concern minder kleding, waar een relatief hoge marge op zit. Dat heeft zijn weerslag op de winstgevendheid.

'HEMA zet Jip en Janneke buiten'
'HEMA zet Jip en Janneke buiten' (Foto: ANP)

TMZ: Charlie Sheen is HIV-positief

Charlie Sheen onthult dinsdag dat hij hiv-positief is. Dat meldt TMZ. Tv-zender NBC maakte maandag alleen bekend dat Sheen dinsdag te gast is in de Today Show en een 'onthullende persoonlijke boodschap' heeft.

Ingewijden rond de show lieten TMZ echter al weten dat Sheen het in het praatprogramma over zijn gezondheid gaat hebben. Een Amerikaans roddelblad schreef maandag dat Sheen al jarenlang geheimhoudt dat hij seropositief is. De 50-jarige acteur schepte eerder op dat hij met duizenden vrouwen de lakens deelde.

'Sheen onthult dat hij hiv-positief is'
'Sheen onthult dat hij hiv-positief is' (Foto: BuzzE)

Meer antisemitisme en homohaat bij politie

Met een grotere diversiteit in de politiemacht komt ook meer discriminatie. Zo steeg het aantal antisemitische incidenten van 61 in 2013, naar 76 in het afgelopen jaar, zo meldt het ANP, die zich baseer op uitspraken van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Het departement brengt jaarlijks een rapport uit over de discriminatieproblematiek bij de politie. Vorig jaar vonden 5.700 "discriminatoire incidenten" plaats. Vooral homoseksuelen moesten het daarbij ontgelden.

De meest voorkomende vorm van 'discriminatie' bij de politie is belediging (37 procent), gevolgd door vernieling en bekladding (19 procent), bedreiging (7 procent) en mishandeling (4 procent). Het aantal gemelde gevallen van discriminatie van moslimagenten is eveneens toegenomen van 150 in 2013 naar 206 vorig jaar.

Van Seumeren pislink om spreekkoren FC Utrecht

Frans van Seumeren is helemaal klaar met de racistische spreekkoren, die zo nu en dan in Stadion Galgenwaard te horen zijn. Dit heeft de eigenaar van de club uit de Domstad aan RTV Utrecht laten weten.

"Verschrikkelijk dat wij er constant mee moeten leven", aldus Van Seumeren in het vraaggesprek op de Utrechtse zender. In de thuiswedstrijden tegen FC Twente en Ajax ging het eerder al mis. Bij het duel tegen de Amsterdammers klonk vanaf de Bunnikside, de zijde waar de harde kern van FC Utrecht zit, een kwetsend lied over Joden.

"We zijn bezig iets op te bouwen en dat wordt afgebroken door een kleine groep mensen in het stadion. Ik vind het hartstikke asociaal", aldus een kwade Van Seumeren. "Ik snap niet dat die mensen niet realiseren dat het allemaal ten koste gaat van de club."

De spreekkoren kosten FC Utrecht bakken met geld. Zo moest de club al 10.000 euro ophoesten na de ontmoeting met Ajax. Daarnaast hebben de Domstedelingen voor het duel tegen Ajax (half december) dusdanig veel maatregelen genomen, dat men 150.000 euro aan inkomsten zal mislopen.

Mochten de racistische geluiden aan blijven houden, dan overweegt Van Seumeren een vertrek uit Utrecht. "Het moet afgelopen zijn, want anders stop ik er echt een keer mee."

Palestijnen over 'Parijs': het waren de joden

Ze hebben twee dagen lang geen aandacht gehad en dat kan natuurlijk niet. Misschien is het dan ook geen toeval dat de Palestijnse autoriteit en de Fatah-beweging hebben laten weten dat Israël net zulke stouterds zijn als IS.

Dat doet PA onder meer door de Palestijnse vlag te tonen naast de Libanese, de Russische en de Franse. Laatst drie genoemde landen zijn onlangs het slachtoffer geweest van Islamitisch geweld tegen haar burgers. Het bericht werd geplaatst in het officiële orgaan van de democratisch gekozen 'regering', de krant Al-Hayat Al-Jadida.

Bovenop het professionele slachtofferschap wist de PA de wereld met een andere schokkende mededeling te verrassen: Israël zit achter de aanslagen in Parijs! Het zou gaan om een actie van de Mossad in opdracht van Netanyahu.

De Palestijnen rechtvaardigen deze denkwijze door te veronderstellen dat:

  • Netanyahu op deze manier joden wil stimuleren om naar Israël te emigreren
  • De Israëli's boos zijn op veel Europese landen vanwege hun stellingname t.o.v. De Palestijnse Staat.
  • En natuurlijk vanwege de Franse opstelling om eventueel Israëlische producten, afkomstig uit de 'bezette gebieden' te boycotten.

Bewijs genoeg dus. Een onafhankelijke krant in de PA, de Ma'am (niet te verwarren met de mannenclub van Al Bundy) heeft meteen maar even een poll gehouden om te kijken hoeveel Arabieren, woonachtig in de Palestijnse gebieden, dit ietwat onwaarschijnlijke verhaal serieus nemen. Wat blijkt? 84,4 procent van de ondervraagden zijn de mening toegedaan dat hun buren inderdaad achter de aanslagen zitten. 8,7 procent vermoed dat de Parijse slachtpartij het resultaat is van wijdverspreide islam-extremistische opvattingen, zoals die tegenwoordig bijna overal in Europa te vinden zijn.

Rusland verhinderde aanslag Olympische Spelen 2014

Rusland heeft voor de Olympische Spelen in 2014 een mogelijke terroristische aanslag voorkomen, zo maakte de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Oleg Syromolotow, bekend. Meerdere vrouwelijke zelfmoordterroristen zouden meerdere explosieven in handcrème-verpakkingen aan boord van een passagiersvliegtuig willen smokkelen.

De plannen werden op tijd ontdekt en met hulp van buitenlandse geheime diensten werden er meerdere verdachten in Oostenrijk en Frankrijk opgepakt. Er werden ook ontstekers gevonden die afkomstig zijn uit Syrië. "Er waren serieuze terroristische dreigingen, waarvan er één een mogelijke aanval met een vliegtuig betrof," zei Syromolotow maandag in Moskou.

Nadat de aanslag was verijdeld, werden er door meerdere luchtvaartmaatschappijen de veiligheidsmaatregelen voor de vluchten naar Rusland verscherpt. Passagiers uit de Verenigde Staten mochten zelfs geen vloeistoffen meer meenemen.

Rusland verhinderde aanslag Olympische Spelen 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Rusland verhinderde aanslag Olympische Spelen 2014 (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Oranje minuut stil in vliegtuig

Het Nederlands elftal heeft maandag kort voor vertrek naar Hannover een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs. Aan boord van het toestel dat Oranje vanuit Cardiff naar de Duitse stad bracht, was het rond het middaguur even helemaal stil. "Net als op veel andere plekken in de wereld zijn we samen met de piloten een minuut stil geweest", zei bondscoach Danny Blind. "Op zulke momenten realiseer je je dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal."

Blind sprak van een "bijzonder en emotioneel" moment op het vliegveld van Wales. "Aan de ene kant is datgene wat gebeurd is ver van je weg, maar aan de andere kant ook weer niet. Want waar kan dit allemaal wel niet gebeuren? Het zijn momenten die je aan het denken zet, momenten die je met elkaar deelt."Het Nederlands elftal speelt dinsdag in Hannover tegen Duitsland, dat vrijdag in Parijs de bommen buiten het Stade de France hoorde afgaan.

Blind: "Uitslag tegen Duitsland onbelangrijk"

Morgenavond speelt het Nederlands elftal de oefenwedstrijd tegen Duitsland. Aan de vooravond van dit treffen hield bondscoach Danny Blind een persconferentie en liet daarin weten dat het duel te benaderen als een echte vriendschappelijke wedstrijd.

"Dat zeg ik als bondscoach van het Nederlands elftal, namens de spelers en de staf, maar vooral ook als mens", aldus Blind tijdens het praatje. "'Geen 'Testspiel', maar een 'Freundschaftsspiel'. De uitslag is totaal niet belangrijk. Sport heeft een verbindende kracht en die moeten we gebruiken. Er zal zeker ingetogen worden gereageerd worden op zaken. We zijn twee rivalen, maar dat is nu niet, of veel minder, aan de orde. Wat nu telt is medeleven en verbondenheid."

Intussen hebben Arjen Robben, Daley Blind en Wesley Sneijder contact gehad met een aantal spelers van de Duitse ploeg, die afgelopen vrijdag in het Stade de France aanwezig waren. Blind: "Op zulke momenten realiseer je je eens te meer dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. En je vraagt je af of je wel moet voetballen. We hebben er veel respect voor dat Duitsland wil spelen. Daarmee maken we een gebaar naar de slachtoffers, het Franse volk en het is een gebaar van vrijheid."

De leukste sporttweets van week 46

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Peter Sagan stapte in het huwelijksbootje en dat ging niet onopgemerkt voorbij:

Op het ene moment zit Max Verstappen achter je:

En het andere moment is hij je voorbij:

N.E.C. Nijmegen was jarig en dat werd gevierd:

Een bijzondere ontmoeting in de VS, twee van de belangrijkste sporttrofeeën ontmoetten elkaar:

Mooi:

Wat een poëet:

Femke Heemskerk kwam voorbij in 'Met het mes op tafel', goede vriend Johan Kenkhuis werd als fout antwoord ingevuld:

Mooi stukje historie:

Herstellen doet Lieuwe Westra met de muziek waar hij van houdt:

Pijnlijk:

En we sluiten deze week af met Fernando Alonso. Hij viel in Q1 in Brazilië uit met motorproblemen. Daarna besloot hij te genieten van het weer, dat leverde deze prachtige foto op:

En een foto van dat moment ging een eigen leven leiden op internet. Onder de hashtag #PlacesAlonsoWouldRatherBe verscheen Alonso op allerlei plekken ter wereld:

Kaltenborn niet te spreken over Maldonado

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn was niet te spreken over de actie van Pastor Maldonado op Marcus Ericsson. Bij een inhaalactie van de Venezuelaan kwamen de twee met elkaar in contact, waarna Ericsson in een spin raakte. Maldonado kreeg voor deze actie een tijdstraf van vijf seconden maar kon zijn tiende positie behouden. Ericsoon kwam uiteindelijk als zestiende over de finish.

Volgens Kaltenborn maakte het feit dat het Maldonado was die tegen Ericsson reed het nog meer frustrerend. "Marcus' wagen was duidelijk voor hem en hij rijdt gewoon tegen hem aan," zei Kaltenborn. "Wat moet ik er van zeggen? Het is niet de eerste keer dat hij bij een soortgelijk ongeluk betrokken is. Het is erg frustrerend."

Maldonado was afgelopen weekend slechts voor de tweede keer bestraft dit seizoen. Eerder werd hij bestraft voor een aanrijding met Sergio Perez tijdens de GP van Hongarije, waar hij twee strafpunten voor kreeg. Met het strafpunt dat de Lotus-coureur zondag kreeg, komt het totaal nu op zes strafpunten. In totaal mag een coureur twaalf strafpunten gedurende twaalf maanden krijgen, bij overschrijding wordt er een raceban opgelegd.

Kaltenhorn niet te spreken over Maldonado (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
kaltenborn niet te spreken over Maldonado (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Rusland geschorst, maar Rus wint internationale marathon

De Russische hardloper Victor Ugarov heeft zondag de eerste editie van de marathon van het Japanse Kanazawa gewonnen. Op zich niet opmerkelijk, ware het niet dat juist twee dagen daarvoor de Russische atletiekbond geschorst is door wereldatletiekbond IAAF. 

Het gevolg van de schorsing is dat Russische atleten aan geen enkele wedstrijd mee mogen doen die zich aan de regels van de IAAF houdt, iets wat voor de marathon van Kanazawa volgens de organisatie het geval is. Ugarov had dus helemaal niet mee mogen doen en Rusland lijkt zo binnen twee dagen de schorsing al te hebben geschonden. De eveneens Russische Tatyana Arkhipova werd, ook in Japan, vanwege de schorsing wél geweerd van de marathon van Saitama.

Ugarov kwam na 2:17.19 uur als winnaar over de streep. Het betekende een nieuw persoonlijk record voor de atleet die zijn vierde marathon liep. Hij is overigens afkomstig uit Irkutsk, 'toevallig' een zusterstad van het Japanse Kanazawa. Wereldatletiekbond IAAF zou op de hoogte zijn van de deelname van Ugarov, maar of er sancties volgen is nog niet bekend. Aan de internationale marathon deden bijna twaalfduizend lopers mee.

Scenariste 'Pitch Perfect'-films maakt regiedebuut met komedie 'The Pact'

Kay Cannon schreef het script voor de Pitch Perfect-films, en gaat nu haar eerste stap zetten in de wereld van regie.

Screen International meldt dat de komedie The Pact haar eerste klus als regisseur wordt. De film gaat over drie ouders die erachter komen dat hun dochters een afspraak hebben gemaakt om hun maagdelijkheid te verliezen op de avond van hun eindejaarsgala. Het drietal gaat er alles aan doen om dit te voorkomen.

Het oorspronkelijke script werd mede geschreven door Jon Hurwitz en Hayden Schlossberg, die ook twee Harold and Kumar-films schreven. Samen met onder andere Seth Rogen en Evan Goldberg produceren zij de film ook. Momenteel is Eben Russell het script aan het perfectioneren.

Cannon rondt momenteel haar schrijfwerk voor Pitch Perfect 3 af, die vanaf 3 augustus 2017 in de Nederlandse bioscopen draait.

Elizabeth Banks werkte als regisseur twee keer samen met Cannon voor de Pitch Perfect-films
Elizabeth Banks werkte als regisseur samen met Cannon tijdens twee Pitch Perfect-films

Alleen Groenendijk blijft in spoor Georgiev op WK dammen

Jan Groenendijk is er maandag op het WK dammen in Emmen als enige in geslaagd de achterstand op de Russische koploper Alexander Georgiev op één punt te houden. Groenendijk versloeg in de tiende speelronde de Congolees Freddy Loko Luzayadio, terwijl Georgiev won van de Nederlander Ron Heusdens. Georgiev heeft veertien punten, Groenendijk dertien.

Roel Boomstra bleef steken op twaalf punten en zakte naar de gedeelde derde plaats door een remise tegen N'Diaga Samb uit Senegal. Wouter Sipma volgde hetzelfde scenario door gelijk te spelen tegen de Fransman Arnaud Cordier. Ook de tienvoudig wereldkampioen Alexey Chizhov uit Rusland (remise tegen de Let Raimonds Vipulis) en de Oekraïner Artem Ivanov (remise tegen Leopold Kouogueu uit Kameroen) staan derde met twaalf punten.

Alexander Baliakin, de vijfde Nederlander onder de twintig deelnemers, won van Erdenebileg Dul uit Mongolië en staat met nog drie andere spelers zevende met elf punten. Heusdens is gedeeld voorlaatste met zeven punten.

Alleen Groenendijk blijft in spoor Georgiev
Alleen Groenendijk blijft in spoor Georgiev (Foto: ANP)

Briatore wil Schumacher herinneren zoals hij was

Flavio Briatore, oud teambaas van Benetton in de jaren dat Schumacher zijn eerste twee wereldtitels binnensleepte, zegt nog niet bij de zevenvoudig wereldkampioen op bezoek te zijn geweest, omdat hij hem wil herinneren zoals hij voor zijn ski-ongeluk was.

Sinds zijn ongeluk eind 2013, zijn er diverse personen die met Schumacher samen hebben gewerkt in de Formule 1 al op bezoek geweest. Briatore heeft als één van de weinigen nog geen bezoek gebracht. "Ik heb de verhalen van Felipe Massa gehoord," zegt de voormalig teambaas. "Die verhalen hebben mij doen besluiten om niet op bezoek te gaan. Ik wil Michael zo in mijn geheugen houden, zoals ik hem kende. Ik heb veel tijd met hem besteed, mocht hem en bewonderde hem."

Schumacher vecht nog altijd voor herstel sinds zijn ongeluk, waarbij hij ernstig hersenletsel opliep, zo maakte Jean Todt eerder deze maand bekend. Over zijn exacte toestand worden er vooralsnog geen uitspraken gedaan, op verzoek van de familie.

Briatore wil Schumacher herinneren zoals hij was (Pro Shots/Action Images)
Briatore wil Schumacher herinneren zoals hij was (Pro Shots/Action Images)

Lafeber blijft kansrijk in qualifying school

Golfer Maarten Lafeber heeft maandag goede zaken gedaan in de jacht op een plek op de Europese Tour voor volgend jaar. De ervaren speler (40) ging op de baan van het PGA Catalunya Resort in Girona in de derde ronde van de 'qualifying school' rond in 65 slagen (5 onder par). Hij staat daarmee halverwege het toernooi op de 26e plaats.

Ook Daan Huizing (35e na ronde van 66) en Wil Besseling (39e na ronde van 68) staan er nog altijd goed voor. Voor Reinier Saxton zou het toernooi dinsdag al kunnen eindigen. Hij staat na drie rondes 105e met een totaalscore van 3 boven par en lijkt daarmee de cut niet te gaan halen.

De beste golfers strijden op de laatste twee dagen van het evenement om een plek bij de top 25. Daarmee wordt een ticket voor de Europese Tour verdiend. Daarop was Joost Luiten dit jaar de enige Nederlander.

Lafeber blijft kansrijk in qualifying school
Lafeber blijft kansrijk in qualifying school (Foto: ANP)

Van Es terug bij voetbalsters Oranje

Kika van Es is voor het eerst in anderhalf jaar weer opgeroepen voor de nationale voetbalselectie. De speelster van PSV is een van de 23 vrouwen die is opgeroepen voor het oefenduel met Japan op zondag 29 november in Volendam. Van Es liep in april van vorig jaar tijdens de interland tegen Griekenland een dubbele beenbreuk op.

Bondscoach Arjan van der Laan doet verder een beroep op vaste waarden als Vivianne Miedema (Bayern München), Lieke Martens en Manon Melis. Die laatste twee zitten momenteel zonder club.

Nederland en Japan troffen elkaar op 23 juni van dit jaar voor het laatst. Dat was in de achtste finales van het WK. Japan won toen met 2-1 en schakelde de Nederlandse vrouwen daarmee uit.

De selectie: Mandy van den Berg (LSK Kvinner FK), Angela Christ (PSV), Anouk Dekker (FC Twente), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (-), Kika van Es (PSV), Stefanie van der Gragt (FC Twente), Claudia van den Heiligenberg (USV Jena), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (FC Twente), Vanity Lewerissa (PSV), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (-), Manon Melis (-), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern Munchen), Shanice van de Sanden (FC Twente), Renée Slegers (FC Linköping), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Marieke Ubachs (FC Twente), Sari van Veenendaal (Arsenal), Kirsten van de Ven (FC Rosengård) en Kelly Zeeman (Ajax).

Van Es terug bij voetbalsters Oranje
Van Es terug bij voetbalsters Oranje (Foto: ANP)

Van der Sar betreurt vertrek Cruijff

Edwin van der Sar betreurt dat Johan Cruijff zijn rol als adviseur bij Ajax neerlegt. "Ik heb hem zelf niet gesproken. Ik heb het in de krant gelezen en het is ontzettend zonde dat het zo ver is gekomen", laat de statutair directeur van de Amsterdamse club in een reactie aan het ANP weten. "Ik had liever gezien dat we iedereen aan boord hadden gehouden."

"Het is duidelijk dat hij zijn naam niet meer wil verbinden aan dat wat hier bij Ajax gebeurt, maar ik wil benadrukken dat wij hier geen koerswijziging hebben ingezet", zegt de oud-doelman die volgens plan volgend jaar algemeen directeur Dolf Collee opvolgt. "De uitgangspunten waarmee onze jeugdopleiding werkt worden niet veranderd."

Van der Sar probeerde de afgelopen maanden vergeefs Wim Jonk en de andere leden van het zogenoemde Technisch Hart van de huidige koploper van de eredivisie weer met elkaar rond de tafel te krijgen. De leiding van Ajax besloot vorige week afscheid te nemen van het hoofd jeugdopleiding, die al maanden niet meer bij vergaderingen aansloot. Dat leidde weer tot onvrede van Cruijff die maandag zijn wekelijkse column in de Telegraaf begon met de woorden: ik stop ermee.

Van der Sar betreurt het arbeidsconflict tussen Ajax en Jonk, waarover waarschijnlijk een arbitragecommissie gaat oordelen. "Dat er een arbeidsconflict met Wim Jonk is vind ik heel vervelend, maar daar ga ik inhoudelijk nu niks over zeggen."

Van der Sar betreurt vertrek Cruijff
Van der Sar betreurt vertrek Cruijff (Foto: ANP)

UEFA: "EK 2016 gewoon in Frankrijk"

Het Europees kampioenschap voetbal wordt volgend jaar gewoon volgens plan in Frankrijk gehouden. "De loting gaat gewoon door op 12 december in het Palais des Congres in Parijs en het eindtoernooi wordt in Frankrijk gespeeld van 10 juni tot en met 10 juli", meldde de Europese voetbalbond UEFA maandag.

De UEFA voelde zich genoodzaakt met een verklaring te komen vanwege de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Daarbij kwamen 129 mensen om het leven. "Veiligheid en beveiliging staan centraal in onze plannen voor de organisatie", voegde de UEFA daar nog aan toe. "Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat EURO 2016 het doel van aanvallen zal zijn, is er vanaf het begin al rekening gehouden met de dreiging van terroristische aanslagen."

"We werken al drie jaar samen met alle relevante autoriteiten om een mechanisme te ontwikkelen dat de veiligheid van het toernooi kan waarborgen. We hebben er vertrouwen in dat de noodzakelijke stappen zullen worden genomen om te zorgen dat dat voor alle betrokkenen zal gelden."

Jacques Lambert, het hoofd van het organiserend comité, had zaterdag al laten weten dat het toernooi niet moet wijken voor terroristen. "Je afvragen of EURO 2016 moet worden afgeblazen is precies wat de terroristen willen", zei hij toen. Wel had hij laten weten dat het dreigingsniveau was opgeschaald.

UEFA: EK 2016 gewoon in Frankrijk
UEFA: EK 2016 gewoon in Frankrijk (Foto: ANP)

Geen onderzoek naar 'blessuretruc' Fraser

ADO Den Haag en trainer Henk Fraser hoeven niet bang te zijn voor een straf van de KNVB. De aanklager betaald voetbal van de bond stelt geen vooronderzoek in naar de 'truc' die de coach anderhalve week geleden uithaalde in het uitduel met Roda JC. Fraser liet zijn doelman Martin Hansen een blessure veinzen, zodat de coach zijn ploeg kon instrueren.

De aanklager maakt echter geen zaak van het voorval omdat er "binnen de regels van het tuchtrecht geen aanleiding is voor een onderzoek", aldus de bond maandag.

De KNVB liet al weten dat de handelswijze van de coach niet past bij het idee dat de bond van sportiviteit heeft. "Het is onwenselijk als scheidsrechters moeten afwegen of een keeper echt geblesseerd is of niet. Zeker omdat de ruimte die clubs krijgen om keepers binnen de lijnen te behandelen mede op basis van vertrouwen is."

Geen onderzoek naar 'truc' Fraser
Geen onderzoek naar 'truc' Fraser (Foto: ANP)

Obama: geen grondtroepen in strijd tegen IS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag opnieuw uitgesloten dat de Verenigde Staten grondtroepen zullen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak. Hij zei dat maandag tijdens een persconferentie aan het slot van de G20-top in Turkije.

Volgens de president hebben de VS de terreurorganisatie niet onderschat, maar is Washington zich er zeer van bewust dat IS militair kan toeslaan in het Westen.

Omdat de groepering daarbij geen "conventionele oorlogsvoering" gebruikt, is het moeilijker tegen te houden, zei Obama. "Het is niet hoe geavanceerd hun wapens zijn, maar de ideologie die ze hebben en hun bereidheid om te sterven."

Obama: geen grondtroepen in strijd tegen IS
Obama: geen grondtroepen in strijd tegen IS (Foto: ANP)

Eiffeltoren weer geopend

De Eiffeltoren in Parijs is maandagmiddag heropend, nadat de belangrijke trekpleister ruim twee dagen gesloten was geweest als gevolg van de aanslagen in de stad. Dat heeft de beheerder gemeld.

De Eiffeltoren was afgelopen dagen niet toegankelijk, net als een aantal andere toeristische hotspots in de stad. Zo bleven ook de deuren van het Louvre en Eurodisney gesloten.

De toren blijft zeker tot en met woensdag 's avonds verlicht in de kleuren van de Franse vlag: rood, wit en blauw. Ook het motto van de stad, Fluctuat nec Mergitur (Ze wankelt maar vergaat niet), blijft voorlopig op de toren geprojecteerd.

Eiffeltoren weer geopend
Eiffeltoren weer geopend (Foto: ANP)

Duitsland en Oranje voetballen tegen terreur

De rivaliserende gevoelens zijn normaal gesproken groot, ook al is het bij lange na niet meer zo sterk als 'vroeger'. Duitsland tegen Nederland, dat is een klassieker in de voetbalwereld, net als bijvoorbeeld Brazilië tegen Argentinië. Voor Oranje komt hooguit de 'Derby van de Lage Landen' tegen België in de buurt. Bij de 41e confrontatie met de Duitsers, dinsdag in Hannover, is het sportieve belang echter nihil. De aanslagen in Parijs werpen een inktzwarte schaduw over de oefeninterland. Beide ploegen staan vooral op het veld om een boodschap af te geven: wij wijken niet voor terreur.

Het had in Hannover een feestavond moeten worden, zeker voor de Duitsers. Ongetwijfeld zou plagerig 'Ohne Holland fahren wir zum EM' van de tribunes zijn geschald als vrijdag 13 november niet was veranderd in een dramatische dag. Op het moment dat de Mannschaft in Parijs oefende tegen Frankrijk, gingen buiten het Stade de France bommen af. Zelfmoordterroristen zaaiden dood en verderf. Hun bedoeling was eigenlijk die explosieven te laten ontploffen in het volgepakte voetbalstadion, iets boven Parijs in Saint-Denis. Het leed was dan nóg groter geweest.

Die angstaanjagende constatering kwam na het laatste fluitsignaal keihard binnen bij de Franse en Duitse sterren. Gezamenlijk brachten ze de nacht door in de kleedkamers van het Stade de France, uit angst voor wat buiten allemaal gebeurde. De Duitsers moesten eerder op de dag al halsoverkop hun hotel verlaten vanwege een bommelding. De schrik zat er daardoor al goed in en veranderde in doodsangst toen Parijs, de stad van de liefde, 's avonds veranderde in een bloedbad. Zaterdagochtend vlogen de spelers terug. Pas op Duitse bodem durfden ze opgelucht adem te halen.

Voetbal is even bijzaak, zeker voor de aangeslagen Mannschaft. Toch willen de Duitsers dinsdag een oefenwedstrijd spelen tegen het Nederlands elftal. Niet uit sportief oogpunt of om Oranje fijntjes te wijzen op het missen van het EK, maar om een signaal af te geven aan de rest van de wereld. "We laten ons niet intimideren door terreur", zei interim-voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse bond DFB. Teammanager Oliver Bierhoff benadrukt het symbolische belang van de voetbalklassieker, die vele decennia bol stond van haat en rivaliteit, maar nu heeft plaatsgemaakt voor onderling respect. "Iedereen bij de ploeg is aangeslagen. Desondanks willen we laten zien dat we staan voor onze waardes en onze cultuur. Het sportieve belang doet er even niet toe."

Duitsland en Oranje voetballen tegen terreur
Duitsland en Oranje voetballen tegen terreur (Foto: ANP)

Renault bracht geen totale update naar BraziliŽ

De Renault-motor waarvoor Daniel Ricciardo voor de Grand Prix van Brazilië een gridstraf incasseerde, was slechts een gedeeltelijke update. De Franse fabrikant heeft de FIA toestemming gevraagd voor een update van elf tokens, maar slechts zeven tokens zijn gebruikt voor afgelopen weekend.

Oorspronkelijk zou Renault al in Austin met de nieuwste motor rijden, maar de nieuwe versie was vertraagd tot Brazilië. Renault spendeerde afgelopen weken zeven tokens aan de verbrandingsmotor en nog eens vier aan de turbo. Echter, doordat de onderdelen voor de nieuwe turbo niet beschikbaar of compatibel met de uitlaat waren, was het niet mogelijk deze al in Brazilié te testen

Renault heeft nog niet besloten of de nieuwe turbo wel wordt meegenomen naar Abu Dhabi, waar Red Bull opnieuw voor de keuze zou staan of ze een gridstraf incasseren in ruil voor een nieuwe motor. Voor Renault zou een test op de baan erg belangrijk zijn om data te verzamelen voor verdere ontwikkelingen.

Renault bracht geen totale update naar Brazilië (Foto: Red Bull)
Renault bracht geen totale update naar Brazilië (Foto: Red Bull)

Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels

AkzoNobel is maandag begonnen met het vullen van lege zoutholtes met diesel, onder de grond in Enschede. Het bedrijf kreeg vrijdag groen licht van het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerder.

Onder industriegebied De Marssteden is zout gewonnen. Twee van deze holtes worden nu langzaam gevuld met 250.000 kuub gasolie afkomstig van het bedrijf Argos. Tegen deze vorm van opslag is veel protest geweest in de Enschedese en Overijsselse politiek. In Duitsland net over de grens bij Enschede raakte een dergelijke opslag vorig jaar lek. "We hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen", aldus AkzoNobel. Zo zijn de leidingen waarmee de gasolie naar beneden wordt gepompt, voorzien van een extra wand.

Bij het incident in Duitsland waren omwonenden langdurig geëvacueerd. De kosten van het schoonmaken van de bodem zijn geschat tussen de 70 en 100 miljoen euro, bleek eerder uit een studie van het RIVM. "Het is nieuw, dus we begrijpen de zorgen van bewoners", aldus de zegsvrouw, "maar we zijn ervan overtuigd dat we het goed en veilig doen."

AkzoNobel had eigenlijk vorige maand al willen beginnen, maar moest van het ministerie wachten op advies van de Veiligheidsregio Twente. Die achtte het opstellen van een apart rampenbestrijdingsplan niet noodzakelijk, zei de woordvoerder.

Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels
Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels (Foto: ANP)

Van der Poel maakt rentree in Koksijde

Veldrijder Mathieu van der Poel maakt komend weekend zijn rentree in Koksijde. De regerend wereldkampioen maakt deel uit van de selectie van bondscoach Johan Lammerts voor de wereldbekerwedstrijd in de Belgische badplaats, meldde wielerunie KNWU maandag.

Van der Poel blesseerde door een val in augustus de linkerknie. Toen zijn herstel niet wilde vlotten, werd alsnog tot een operatie besloten. Het plan om zijn rentree te maken in Koksijde dreigde nog even gedwarsboomd te worden door een nieuwe val, begin november. De schade van die duikeling viel echter mee, waardoor hij samen met onder anderen kersvers Europees kampioen Lars van der Haar kan aantreden in België.

Lammerts zet gelijk hoog in met Van der Poel. "Onze doelstelling is een plaats binnen de top tien."

Van der Poel maakt rentree in Koksijde
Van der Poel maakt rentree in Koksijde (Foto: ANP)

Gestolen Audi in Opsporing Verzocht

Bij Opsporing Verzocht zijn dinsdag beelden te zien van de overval op een filmcrew vorige maand. Bij die overval op woensdagavond 14 oktober, werd een op maat gemaakte Audi RS6 DTM gestolen, ter waarde van 600.000 euro. Dat gebeurde bij een tankstation in Amsterdam-Oost.

De auto werd later in de nacht uitgebrand teruggevonden in een parkeergarage aan de Nachtwachtlaan in Nieuw-West.

De Audi RS6 DTM, met een vermogen van 1000 pk een van de snelste auto's ter wereld, was de enige van dit type in ons land. Het voertuig werd gebruikt bij filmopnames, toen rond 23.00 uur twee gewapende mannen de eigenaar van de Audi dwongen uit te stappen. Hierbij dreigden ze met een vuurwapen en er werd ook geschoten.

Gestolen Audi in Opsporing Verzocht
Gestolen Audi in Opsporing Verzocht (Foto: ANP)

Ferrari ziet gat met Mercedes krimpen

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene gelooft de GP van Brazilië heeft laten zien dat Ferrari het gat naar Mercedes aan het dichten is. Ferrari had gedurende de race weinig moeite om de pace van Mercedes te evenaren en was uiteindelijk het enige team dat niet gelapt was door de raceleider.

Ferrari moest genoegen nemen met plek drie en vier, maar aan de finish keek Sebastian Vettel tegen een achterstand van slechts veertien seconden aan. Volgens de viervoudig wereldkampioen is zijn team dichter bij dan in Australië, toen hij een halve minuut moest toegeven. Arrivabene was het er mee eens.

"Het is geen verzinsel als je naar de nummers kijkt. Het is echt zoals het is," zei de Italiaan. "Zelfs zonder safety car en andere incidenten zijn we dichter bij hen gekomen dan eerder. Soms kwamen we dichtbij, soms waren we even snel en soms waren we zelfs beter."

Arrivabene gelooft niet dat de Mercedes-coureurs zich inhielden tijdens de race op Interlagos en was daarover zeer tevreden: "Ze waren aan het pushen, op sommige punten zelfs enorm hard. Alleen Mercedes weet het zeker, maar kijkend naar onze data, denk ik echt dat ze aan het pushen waren."

Ferrari ziet gat met Mercedes krimpen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Ferrari ziet gat met Mercedes krimpen (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Advocaat Bill Cosby aangeklaagd

Een van de advocaten van Bill Cosby is aangeklaagd in de misdaadzaak rond de komiek. Twee vrouwen beweren dat raadsman John Schmitt hun naam door het slijk haalde nadat ze Cosby hadden beschuldigd van seksueel misbruik. Dat meldt TMZ.

Tamara Green en Barbara Bowman vielen over een verklaring van Schmitt op de website van Cosby. Daarin schreef de advocaat vorig jaar november dat 'onjuiste beschuldigingen van tientallen jaren geleden opnieuw zijn opgedoken'. "Dat ze weer worden geuit, betekent niet dat het klopt", stelde Schmitt.

Green en Bowman vinden dat die uitspraken van Schmitt hen als leugenachtig afschilderen. De vrouwen zeggen emotionele schade te hebben ondervonden als gevolg van de uitlatingen. Ze eisen een schadevergoeding.

Advocaat Bill Cosby aangeklaagd
Advocaat Bill Cosby aangeklaagd (Foto: BuzzE)

Nog altijd te weinig vrouwen aan de top

Het aantal vrouwen in het bestuur of de raad van commissarissen van bedrijven is afgelopen jaren minder hard gegroeid dan wettelijk werd nagestreefd. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde evaluatie van de Wet Bestuur en toezicht 2012-2015.

Daarin werd het streven vastgelegd om besturen eind 2015 voor minstens 30 procent uit vrouwen te laten bestaan. Er is wel enige vooruitgang geboekt, maar veel minder dan gewenst. Zo voldeed eind 2014 slechts 14 procent van de besturen van bedrijven aan de eis, tegen iets meer dan 9 procent in 2009. Bijna 18 procent van de bedrijven had eind vorig jaar een raad van commissarissen die voor minstens 30 procent uit vrouwen bestond.

In totaal werd vorig jaar net geen 10 procent van de bestuursfuncties bekleed door een vrouw, iets meer dan de 7,4 procent die in 2012 werd gehaald. Die stijging was te danken aan bijna 5 procent van de onderzochte bedrijven. In bijna driekwart van de besturen zit helemaal geen vrouw.

Achterhoede
De onderzoekscommissie is vooral bezorgd over 'de grote achterhoede' van bedrijven die zich niets van het streven lijkt aan te trekken. "Dat zijn bedrijven die er niets van begrijpen, die niet zien dat de arbeidsmarkt is veranderd, dat de toestroom van vrouwen uit het hoger onderwijs enorm is toegenomen en de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt sterk is gegroeid", aldus voorzitter Gerdi Verbeet.

De commissie raadt aan het wettelijke streven met nog eens vier jaar te verlengen. In elk bestuur vinden dan voldoende herbenoemingen plaats om werk te maken van een groter aantal vrouwen, stellen de onderzoekers.

Slakkengang
Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vindt de resultaten betreurenswaardig. "Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt, maar met een slakkengang. Vorig jaar zei ik tegen het bedrijfsleven; het is 5 voor 12. Nou, het is nu echt 5 over 12 geweest."

Toch wil ze het bedrijfsleven nog een laatste kans geven en laat ze wettelijke maatregelen nog achterwege. Ze wijst daarbij op een beweging die ze nu ziet. "In de eerste helft van dit jaar heeft 70 procent van de raden van commissarissen een vrouw aangesteld en bij bijna één op de drie bedrijven is begin 2015 sprake van een evenwichtige bestuurssamenstelling."

Nog altijd te weinig vrouwen aan de top
Nog altijd te weinig vrouwen aan de top (Foto: ANP)

Vijf gevangenen uit GuantŠnamo naar emiraten

Vijf Jemenitische gedetineerden zijn vanuit het Amerikaanse gevangenenkamp Guantánamo Bay op Cuba, overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. De groep heeft volgens Amerikaanse media veertien jaar vastgezeten, zonder ooit te zijn aangeklaagd voor een misdrijf.

De mannen werden volgens The New York Times in 2001 na de slag om Tora Bora gevangengenomen in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Na hun vertrek zijn nog 107 gevangenen over in het omstreden detentiecentrum.

De Amerikaanse president Barack Obama beloofde bij zijn aantreden in januari 2009 dat hij Guantánamo Bay zou sluiten, maar dat is nog niet gelukt. Volgens de krant stuurt het Witte Huis naar verwachting binnenkort een plan naar het Congres, dat onder meer voorziet in het overbrengen van tientallen gedetineerden naar de Verenigde Staten.

Vijf gevangenen uit Guantánamo naar emiraten
Vijf gevangenen uit Guantánamo naar emiraten (Foto: ANP)

Inflatie in eurozone stijgt licht

De inflatie in de eurozone is in oktober licht gestegen, tot 0,1 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een nieuwe schatting die Europees statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.

Bij de eerste raming, eind vorige maand, werd nog gemeld dat het gemiddelde prijspeil voor consumenten in de eurozone in oktober was gestabiliseerd op het peil van een jaar eerder, na een afname met 0,1 procent in september. Bij nader inzien steeg het prijspeil vorige maand dus echter marginaal.

In negen eurolanden was het leven in oktober goedkoper dan een jaar eerder. De sterkste daling werd daarbij gemeten in Cyprus, waar de inflatie uitkwam op min 1,8 procent. In Nederland steeg het prijspeil volgens de Europese meetmethode met 0,4 procent. Malta kende met 1,6 procent de hoogste inflatie van alle eurolanden.

De inflatie in de eurolanden ligt ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent. Om de inflatie te stimuleren koopt de centrale bank sinds enkele maanden voor zo'n 60 miljard euro per maand aan leningen op bij financiële instellingen. Dit programma wordt volgende maand mogelijk uitgebreid, als uit nieuwe ramingen blijkt dat de inflatie nog langer bijzonder laag blijft dan eerder werd verwacht.

Inflatie in eurozone stijgt licht
Inflatie in eurozone stijgt licht (Foto: ANP)

NZ-lijn: stunt indringers levensgevaarlijk

Een actie waarbij gemaskerde jongeren de tunnel van de Noord-Zuidlijn zijn binnengedrongen, is volgens een woordvoerder van het project 'levensgevaarlijk'. De aannemer van de metrolijn in aanbouw overweegt aangifte te doen.

In een filmpje dat is geplaatst op de website van het Amsterdamse kledingmerk Nuff Said is te zien hoe een aantal jongens in de tunnel bier drinkt en poseert in shirts van het merk.

Volgens de zegsman van de Noord-Zuidlijn hebben ze ook een brandblusser leeggespoten. "Dit is ontzettend onverantwoord en levensgevaarlijk. Een dezer dagen gaat namelijk de stroom op de leidingen." Of naar aanleiding hiervan de veiligheidsmaatregelen worden aangescherpt, kon hij nog niet zeggen. "We zijn een bouwproject in volle ontwikkeling. We kunnen er geen Fort Knox van maken, werknemers moeten er dag en nacht in kunnen."

NZ-lijn: stunt indringers levensgevaarlijk
NZ-lijn: stunt indringers levensgevaarlijk (Foto: ANP)

2 miljoen subsidie voor debat over referendum

Het Rijk stelt 2 miljoen euro beschikbaar om het maatschappelijk debat over een raadgevend referendum te kunnen voeren. Het geld wordt gelijk verdeeld tussen voor- en tegenstanders van het onderwerp van het referendum. Ze moeten daarmee activiteiten ontplooien om dat debat te voeren en aan te wakkeren.

Dat heeft de onafhankelijke Referendumcomissie maandag bekendgemaakt. Organisaties kunnen maximaal 50.000 euro en particulieren maximaal 5000 euro krijgen. Verder is bepaald dat hooguit 80 procent van de subsidie naar organisaties gaat en de andere 20 procent naar particulieren.

Het eerste referendum waar de regeling voor gaat gelden, is het raadgevend referendum op 6 april volgend jaar over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

Tussen 14 december en 2 maart 2016 kunnen belangstellenden subsidie aanvragen voor dit referendum. Daarbij geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Een loting volgt als meer subsidie wordt aangevraagd dan beschikbaar is.

2 miljoen subsidie voor debat over referendum
2 miljoen subsidie voor debat over referendum (Foto: ANP)

Michael Douglas enthousiast over terugkeer Hank Pym in 'Ant-Man and the Wasp'

Dat het vervolg op Marvel’s Ant-Man er komt is al enige tijd bekend, en dat zowel regisseur Peyton Reed als hoofdrolspelers Paul Rudd en Evengeline Lilly terugkeren is ook geen geheim meer. Het tweede avontuur van s ’werelds kleinste superheld heet Ant-Man and the Wasp en krijgt wellicht nog een bekend gezicht in de cast. Michael Douglas heeft namelijk laten weten contact te hebben gehad met Marvel over een terugkeer van zijn personage, Dr. Hank Pym.

Collider sprak met Michael Douglas over de mogelijke terugkeer van zijn personage in Marvel’s filmuniversum, en de acteur bevestigde dat hij telefonisch contact heeft gehad met de filmproducent over de rol van zijn personage in de tweede film. Douglas zei de gedachte om het personage terug te laten keren "geweldig" te vinden en te hopen dat zijn personage deze keer minder "uitleggend dialoog" zal hebben dan in de eerste film. Verder liet hij weten het tijdens de productie van Ant-Man erg naar zijn zin te hebben gehad en fijn heeft gewerkt met de cast en crew. Ten slotte zegt hij het leuk te vinden om betrokken te zijn bij een productie die al een première datum in 2018 heeft. 

Douglas heeft er dus veel zin in, maar een bevestiging vanuit Marvel is er nog niet. Hoe sta jij tegenover een eventuele terugkeer van Dr. Pym in het Marvel Cinematic Universe? Is er genoeg ruimte om het personage verder te verkennen, of is zijn verhaal na Ant-Man wel verteld?

Ant-Man: Paul Rudd en Michael Douglas
Paul Rudd als Scott Lang en Michael Douglas als Dr. Hank Pym in Ant-man

Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten

Nederlandse jihadisten hebben nauwe banden met Belgische jihadisten. Dat blijkt onder meer uit eerder onderzoek van de Nederlandse geheime dienst AIVD.

De AIVD meldde in juni vorig jaar nog dat de eerste uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië "succesvol was", vermoedelijk door de innige contacten met onder meer Sharia4Belgium. Dat is een beweging van moslimextremisten in België. Personen gelieerd aan deze beweging stonden volgens de AIVD "aan de basis van de plotselinge, massale jihadgang" vanuit Nederland.

Er is intensief contact geweest tussen de Nederlandse beweging Behind Bars/Straat Dawah en Sharia4Belgium. Behind Bars was een van de meer succesvolle activistische jihadistische bewegingen in Nederland, stelt de inlichtingendienst in zijn onderzoek vast. Enkele van de deelnemers staan momenteel voor de rechter voor onder meer opruiing.

Syrië
Nederlandse en Belgische jihadisten vechten ook samen in strijdgebieden als Syrië, zo is vastgesteld. Daar hebben beide groepen gevechtservaringen opgedaan en contact gehad.

De Belgische voortvluchtige jihadist Abdelhamid Abaaoud heeft waarschijnlijk vanuit Syrië opdracht gegeven om de aanslagen afgelopen vrijdagavond in Parijs te plegen. Abaaoud (27) komt uit de Brusselse deelgemeente Molenbeek.

Klopjacht
In Molenbeek was maandag een klopjacht om de voortvluchtige betrokkene bij de recente aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, op te pakken. Tot nu toe is dat nog niet gelukt.

Abaaoud was mogelijk ook betrokken bij de terreurcel die in januari werd opgerold in de Waalse stad Verviers. Bij die politieactie was het paspoort van een Utrechtse tiener Zaid K. gevonden. Die pas werd mogelijk gebruikt door een dubbelganger.

Verviers
In België lieten jihadisten van de cel in Verviers zich in januari van hun gewelddadige kant zien. De cel wilde een aanslag plegen op Belgische politiedoelen, maar werd voortijdig opgerold. Bij de daaropvolgende anti-terreuractie in het Belgische Verviers doodde de politie twee jihadisten en verwondden een derde, omdat de extremisten hen onder vuur namen.

Na de laatste aanslagen in Parijs is er extra intensief contact en uitwisseling van informatie tussen inlichtingen- en veiligheidsdiensten, om nieuwe aanslagen te voorkomen. Daarbij zijn ook de Nederlandse diensten betrokken.

Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten
Nauwe banden Nederlandse/Belgische jihadisten (Foto: ANP)

Meisje (16) steekt vader dood en verwondt moeder

Een zestienjarig meisje wordt ervan verdacht in de nacht van zondag op maandag in het Duitse Vlotho haar 59-jarige vader met een mes dood te hebben gestoken. Ook zou ze haar veertigjarige moeder zwaar verwond hebben. De politie heeft de tiener aangehouden. Over haar motief is nog niets bekend. Buren die op de eerste verdieping wonen alarmeerden rond 00.45 uur de politie en reddingsdiensten.

De moeder is met zware verwondingen naar een ziekenhuis in Noordrijn-Westfalen overgebracht.

De andere, elfjarige, dochter van het gezin zou volgens Duitse media nog geprobeerd hebben haar zus tegen te houden. Ze zou haar met een fles op het hoofd hebben geslagen om de aanval op haar ouders te laten stoppen. De 16-jarige raakte hierdoor echter alleen gewond aan haar hoofd.

Meisje steekt vader dood en verwondt moeder
Meisje steekt vader dood en verwondt moeder (Foto: ANP)

Machinist TGV: 'ik reed niet te snel'

De machinist van de Franse hogesnelheidstrein die zaterdag ontspoorde bij Straatsburg heeft niet te hard gereden. Dat heeft hij maandag tegen justitie gezegd.

De Franse minister Ségolène Royal van Milieu zei zaterdag dat het mis ging omdat de TGV de snelheidslimiet had overtreden. Bij het ongeluk kwamen elf mensen om het leven en raakten 42 passagiers gewond. Vier gewonden verkeren nog in kritieke toestand. De Franse justitie houdt er rekening mee dat het dodental nog verder kan oplopen.

De machinist was volgens justitie zeer ervaren. "Hij heeft gezegd dat hij zich aan de snelheid heeft gehouden", zei aanklager Alexandre Chevrier maandag bij een persconferentie. De trein reed tijdens het ongeluk 176 kilometer per uur.

De TGV reed een proefrit op een nieuw stuk hogesnelheidslijn dat nog niet was vrijgegeven voor de normale dienstregeling. De TGV ontspoorde en vloog in brand. De locomotief belandde in het Marne-Rijnkanaal.

Machinist TGV: ik reed niet te snel
Machinist TGV: ik reed niet te snel (Foto: ANP)

Rojer pakt eindelijk eerste zege op World Tour Finals

Jean-Julien Rojer heeft eindelijk zijn eerste zege te pakken op de ATP World Tour Finals. De afgelopen drie jaar verloor de Nederlandse dubbelspecialist alle negen duels die hij speelde op het prestigieuze tennistoernooi. Maandag was daar de eerste overwinning; samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau versloeg Rojer de Pool Marcin Matkowski en de Serviër Nenad Zimonjic: 6-2, 6-4.

Matkowski serveerde ijzersterk in de eerste game en opnieuw leek Rojer een lastig duel tegemoet te gaan op het toernooi waar de beste acht dubbelkoppels van het jaar strijden om de titel. Rojer en Tecau bleken echter veel sterker dan hun lager geplaatste tegenstanders, liepen uit naar 5-1 en wonnen de set gemakkelijk.

Een vroege break in de tweede set werd nog ongedaan gemaakt door Matkowski en Zimonjic, maar een tweede klap van Rojer en Tecau kwam het duo niet meer te boven. Tecau serveerde de wedstrijd keurig uit.

Rojer pakt eindelijk eerste zege op Finals
Rojer pakt eindelijk eerste zege op Finals (Foto: ANP)

LŲw: "Rivaliteit met Oranje op de achtergrond"

Voor de Duitse bondscoach Joachim Löw speelt de sportieve rivaliteit met Nederland in het oefenduel van dinsdag in Hannover een ondergeschikte rol. "Als we het spel zo benaderen, hebben we ongeacht de uitslag gewonnen", zei hij nog altijd aangeslagen.

Löw speelde vrijdagavond in Parijs, terwijl de stad werd getroffen door terreuraanslagen. Ook het stadion waar het oefenduel met Frankrijk werd gespeeld was doelwit van zelfmoordterroristen. "De ochtend daarna had ik het gevoel dat de wedstrijd (tegen Nederland) niet door kon gaan", bekende de bondscoach van de regerend wereldkampioen.

's Zondags bedacht hij zich na een gesprek met het team. "Toen was duidelijk dat we wel moesten spelen. Duidelijk is dat onze gedachten dinsdag bij de familie en vrienden van de slachtoffers zijn. We zullen ieder moment van de wedstrijd met hen meeleven en treuren."

Löw: rivaliteit met Oranje op de achtergrond
Löw: rivaliteit met Oranje op de achtergrond (Foto: ANP)

Feyenoord straft weggestuurde Verdonk

Dubbel straf voor voetballer Calvin Verdonk. Feyenoord heeft de speler voorlopig teruggezet naar het elftal onder de 19 jaar, nadat hij dit weekend al naar huis werd gestuurd bij Oranje onder 19. Samen met twee andere spelers, Bilal Ould-Chikh en Sherel Floranus, heeft hij zich schuldig gemaakt aan "onprofessioneel gedrag".

Wat dat gedrag dan inhoudt, is niet duidelijk. De club, de KNVB en Verdonk zelf gaan er niet verder op in. Volgens het AD, dat zich baseert op goed geïnformeerde bronnen, had het drietal bezoek van vrouwen op de hotelkamer.

Verdonk maakte sinds afgelopen zomer deel uit van de selectie van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst. Vorige week werd zijn contract verlengd tot en met 2020.

Feyenoord straft weggestuurde Verdonk
Feyenoord straft weggestuurde Verdonk (Foto: ANP)

Mercedes floot Hamilton terug

De teamleiding van Mercedes heeft zondag Lewis Hamilton teruggefloten tijdens de Grand Prix van Brazilië. De Britse wereldkampioen wilde van tactiek veranderen om zijn ploeggenoot Nico Rosberg te kunnen inhalen, maar hij kreeg niet zijn zin. "We hebben onze principes en die veranderen we niet. De teamleiding bepaalt de strategie, niet de coureurs", zei teambaas Toto Wolff van de succesvolle renstal op de website van de Formule 1.

Hamilton wilde dolgraag de race op Interlagos winnen, maar het lukte hem niet Rosberg in te halen. Hij vroeg via de teamradio van tactiek te mogen veranderen en wilde meer risico nemen. "Het was een slecht plan. Hij zou er zijn tweede plaats mee hebben verspeeld aan Sebastian Vettel van Ferrari."

De coureurs van Mercedes krijgen geen stalorders, benadrukte Wolff: "we laten ze tegen elkaar racen, maar de teamleiding bepaalt de wedstrijdtactiek. Als de coureurs hun eigen beslissingen gaan nemen tijdens de race, zullen we alle races verliezen. Een coureur handelt uit emotie en heeft niet het totale overzicht. Strategie baseer je niet op instinct, maar op feiten."

Mercedes floot Hamilton terug
Mercedes floot Hamilton terug (Foto: ANP)

Door FIFA afgewezen presidentskandidaat Nakhid stapt naar sporttribunaal

David Nakhid wil via het internationale sportgerechtshof CAS alsnog zijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap afdwingen. De oud-voetballer uit Trinidad en Tobago viel af als kandidaat, maar met die beslissing is hij het niet eens. Maandag meldde het CAS dat hij naar het gerechtshof is gestapt.

Nakhid overlegde weliswaar de benodigde steun van vijf nationale bonden, maar een van die bonden had ook zijn steun gegeven aan een andere kandidaat en dat is tegen de FIFA-regels. Vandaar dat hij geen kans maakt om de opvolger van Sepp Blatter te worden bij de verkiezingen op 26 februari. Er is nog geen datum voor de verhoren bij het CAS geprikt.

Voorlopig zijn er vijf kandidaten om Blatter op te volgen: Prins Ali Bin Al-Hussein, sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa, Jérôme Champagne, Gianni Infantino en Tokyo Sexwale.

Afgewezen Nakhid stapt naar sporttribunaal
Afgewezen Nakhid stapt naar sporttribunaal (Foto: ANP)

Veiligheid hoogste prioriteit bij oefenduel

De veiligheid bij het oefenduel van dinsdagavond tussen Duitsland en Nederland heeft de hoogste prioriteit. "We moeten alles doen om de veiligheid bij de wedstrijd te waarborgen", zei de Duitse minister van Justitie Heiko Maas maandag.

De politie in Hannover analyseert na de aanslagen in Parijs de veiligheidssituatie in de speelstad. "We bereiden ons op de wedstrijd voor", zei een woordvoerder. Hij wilde niet zeggen hoeveel agenten en veiligheidsbeambten worden ingezet rondom het oefenduel. Ook bij het hotel van de Duitse ploeg in Barsinghausen zijn extra maatregelen genomen, zei een medewerkster. De toegangsweg naar het trainingsterrein is afgesloten. Agenten controleren automobilisten die willen parkeren bij het complex.

Het was tot aan zondag maar de vraag of de wedstrijd in Hannover zou doorgaan. Het Duitse elftal speelde in Parijs tijdens de terreuraanslagen van vrijdag en keerde aangeslagen terug. "Ik ben de 'Mannschaft' dankbaar dat ze toch wil spelen. Onze boodschap is duidelijk: wij laten onze levens niet beïnvloeden. Het plezier dat een wedstrijd niet doorgaat, gunnen we geen enkele terrorist", zei Maas.

Hij is dinsdag zelf bij de wedstrijd, samen met andere Duitse ministers en bondskanselier Angela Merkel. Vanuit de Nederlandse regering wonen minister Edith Schippers (Sport) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) het oefenduel bij.

Veiligheid hoogste prioriteit bij oefenduel
Veiligheid hoogste prioriteit bij oefenduel (Foto: ANP)

Drents museum zoekt tanden Meisje van Yde

Het Drents Museum in Assen wil proberen om de tanden terug te vinden van het bekendste veenlijk van Nederland, het Meisje van Yde. Het veenlijkje had nog een compleet gebit toen het werd gevonden bij het Noorddrentse dorp in mei 1897, maar heeft sindsdien nog maar één tand over.

"Misschien zijn ze verloren gegaan, misschien heeft iemand ze indertijd meegenomen uit nieuwsgierigheid of als souvenir en zijn ze nog ergens bewaard", zei conservator archeologie Vincent van Vilsteren van het museum maandag. De kans dat de tanden na bijna 120 jaar alsnog boven water komen, noemde hij "eigenlijk alleen theoretisch". "Maar je weet het nooit. Je ziet wel vaker dat er ook na lange tijd toch nog voorwerpen opduiken."

Volgens museumdirecteur Annabelle Birnie heeft de zoektocht ook een onderliggende boodschap. "We willen mensen bewuster maken als ze een archeologische vondst doen."

Het Meisje van Yde - 140 centimeter lang - is waarschijnlijk rond het begin van de jaartelling gestorven toen ze zestien jaar was. Haar dood was gewelddadig: ze is gestraft of geofferd. Het veenlijkje werd vooral bekend door de reconstructie van het gezicht in de jaren negentig.

Drents museum zoekt tanden Meisje van Yde
Drents museum zoekt tanden Meisje van Yde (Foto: ANP)

Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en de regeringspartijen VVD en PvdA doen opnieuw pogingen om D66 achter het Belastingplan van het kabinet te krijgen. Wiebes en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) spraken daar maandag over met D66-leider Alexander Pechtold.

Vooralsnog heeft het gesprek niets opgeleverd, zei Pechtold na afloop. Hij is wel nog steeds bereid verder te praten.

Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig om het Belastingplan, inclusief de lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven, door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar samen een minderheid van 21 van de 75 zetels.

Uitstel
Het debat in de Tweede Kamer over het Belastingplan was vorige week al afgerond, maar zal waarschijnlijk dinsdag of woensdag worden heropend. De voor dinsdagmiddag geplande stemmingen zullen dan opnieuw worden uitgesteld. Dat gebeurde vorige week ook al twee keer.

Het Belastingplan levert volgens Pechtold te weinig extra banen op, zorgt voor te weinig vergroening van het belastingstelsel en qua vereenvoudiging "stelt het eigenlijk niets voor". Als het Belastingplan half december niet wordt aangenomen in de Senaat gaat de 5 miljard euro terug in de aflossing van de staatsschuld. "Dat is ook zinvol", aldus Pechtold.

SP, ChristenUnie, SGP en PVV hebben al duidelijk gemaakt dat zij niet instemmen met het vrijdag gewijzigde Belastingplan. Het CDA zal dat naar verwachting wel doen. GroenLinks is niet tevreden maar nog wel bereid verder te praten.

Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan
Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan (Foto: ANP)

'Gezochte terrorist toch niet opgepakt'

De gezochte aanslagpleger Abdeslam Salah is opgepakt bij het politie-optreden in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Dat meldden de Belgische zenders RTL en VTM. Salah ontkwam vrijdag na het bloedbad in Parijs.

Update 14:22

Helaas, het Brusselse Parket spreekt tegen dat er maandag iemand bij de politieacties in Sint-Jans-Molenbeek is opgepakt. Terrorist Salah blijft voortvluchtig.

'Gezochte terrorist opgepakt in Brussel'
'Gezochte terrorist opgepakt in Brussel' (Foto: ANP)

Management Ahold Delhaize krijgt vorm

Ahold en Delhaize maken vorderingen met hun fusieplannen. Maandag maakten de twee supermarktbedrijven bekend hoe de hoogste managementlaag, naast de raad van bestuur, er verder uit komt te zien. Drie van de vier posten gaan naar mensen die nu bij Ahold op de loonlijst staan.

Commercieel directeur Hanneke Faber gaat zich binnen het uitvoerend comité bezighouden met e-commerce en innovatie. Jan Ernst de Groot blijft belast met juridische zaken. Abbe Luersman behoudt de portefeuille personeelszaken, haar collega Marc Croonen van Delhaize wordt verantwoordelijk voor duurzaamheid en communicatie.

De leden van de raad van bestuur werden al eerder bekendgemaakt. Topman Dick Boer van Ahold gaat ook het fusiebedrijf leiden. Frans Muller, zijn Nederlandse collega bij Delhaize, moet zorgen voor een soepele integratie van de twee ondernemingen.

Carr
Financieel directeur wordt Jeff Carr, die dezelfde functie nu heeft bij Ahold. Zijn collega Pierre Bouchut van Delhaize wordt operationeel directeur voor Europa. De twee operationeel verantwoordelijken in de Verenigde Staten, voor beide ondernemingen de grootste markt, behouden allebei hun functie.

Ahold en Delhaize bereikten afgelopen zomer overeenstemming over wat de grootste overname in de branche in jaren wordt. Het bod van Ahold waardeert Delhaize op zo'n 9,3 miljard euro. Zelf spreken de twee bedrijven steevast van een fusie van gelijken, maar analisten zijn het erover eens dat Ahold de bovenliggende partij is.

Management Ahold Delhaize krijgt vorm
Management Ahold Delhaize krijgt vorm (Foto: ANP)

BelgiŽ kiest uit vijf kandidaten songfestival

De Belgische omroep VRT heeft maandag vijf 'jonge toptalenten' voorgesteld die kandidaat zijn om België te vertegenwoordigen op het 61e Eurovisiesongfestival. De kandidaten zijn Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro en Amaryllis Uitterlinden. Een van de vijf gaat in mei naar Zweden om het op te nemen tegen onder anderen Douwe Bob.

Ze volgen komende periode een intensief muzikaal traject waarbij ze begeleid worden in hun artistieke ontwikkeling. De omroep werkt hiervoor samen met specialisten op verschillende gebieden.

De kandidaten zijn gevonden na een zoektocht die de VRT zelf ondernam. "De VRT wil een sterke kandidaat met een goede stem en een overtuigend lied afvaardigen", klinkt het bij onze zuiderburen. Drie zondagen in januari zendt de zender Eén een liveshow uit. Tijdens de laatste show, op 17 januari, wordt de uiteindelijke kandidaat gekozen.

In 2015 stuurde de RTBF Loc Nottet naar Wenen. Met 'Rhythm Inside' haalde hij toen de vierde plaats. Het festival werd gewonnen door de Zweed Måns Zelmerlöw.

België kiest uit vijf kandidaten songfestival
België kiest uit vijf kandidaten songfestival (Foto: BuzzE)

Explosies bij politieactie Molenbeek

Bij de politieactie in de Brusselse gemeente Molenbeek klonken even na 13.00 uur kleine explosies. Het is onduidelijk of het gaat om schoten of dat het gaat om iets anders, zoals een gecontroleerde ontploffing.

Hoewel pers en nieuwsgierigen op flinke afstand worden gehouden, is te zien dat de politie met een camera zicht probeert te krijgen in een bepaalde woning in de Delaunoystraat.

De politieactie in Molenbeek begon maandagochtend al rond 10 uur. De Vlaamse omroep VRT meldt op basis van het federaal parket dat er geen mensen zijn gearresteerd, maar wel dat er meerdere personen zijn afgevoerd omdat ze niet weg wilden.

Politiediensten zijn massaal uitgerukt, zo zijn er ook sluipschutters op daken van omliggende woningen.

Knallen klinken bij politieactie Molenbeek
Knallen klinken bij politieactie Molenbeek (Foto: ANP)

Arrestatieteam in Susteren na verdachte brand

De politie heeft een arrestatieteam naar Susteren (Limburg) gestuurd na een brand in een schuur aan de Baakhoven. Ook onderzoekt de politie een auto die vlakbij de afrit van de A2 bij Roosteren is achtergelaten, niet ver van de schuur.

Wat er gaande is, wil de politie niet zeggen. Wel is de A2 bij Roosteren in beide richtingen afgesloten, aldus de politie.

Op de A2 ontstaan kilometerslange files. Ook bij de aansluiting van de A73 op de A2 loopt het verkeer vast.

Groot alarm
De brandweer sloeg rond 12.40 uur groot alarm wegens de brand in de schuur aan de Baakhoven in Susteren. Omwonenden zeggen knallen te hebben gehoord. Dat kan de politie nog niet bevestigen. Wel bevestigt de politie dat ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie naar Susteren onderweg is.

Het verkeer wordt via Duitsland omgeleid, laat de VerkeersInformatieDienst (VID) weten.

Arrestatieteam in Susteren na verdachte brand
Arrestatieteam in Susteren na verdachte brand (Foto: ANP)

Eerste beelden Friday the 13th: The Game vrijgegeven

Ontwikkelaar Gun Media heeft de eerste beelden voor Friday the 13th: The Game uitgebracht. De beelden geven een eerste, grove blik op de game, waarbij de makers wel aangeven dat alle gebruikte assets tijdelijk zijn en dat er nog heel veel gesleuteld wordt aan de game en de gameplay.

Friday the 13th: The Game is mogelijk gemaakt via een succesvolle Kickstarter-campagne. Het wordt een zogeheten asymetrische multiplayergame, waarbij één speler de rol van Jason Voorhees op zich neemt en zeven anderen de rol van kampbegeleider. De laatste groep moet zien te ontsnappen aan het monster met het hockeymasker, terwijl de eerste uiteraard probeert zo veel mogelijk lijken te produceren.

Friday the 13th: The Game staat gepland voor een release in het najaar van 2016 en gaat uitkomen op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kamp akkoord met omkeren bewijslast Groningen

Groningers hoeven straks niet meer zelf te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet dan aantonen dat schade niet het gevolg is van aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. Dat heeft de bewindsman maandag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij volgt daarmee de wens van de Kamer die zich eerder uitsprak voor het omkeren van de bewijslast.

Kamp zag daar eerder niet de voordelen van. Hij vroeg advies aan de Raad van State omdat 'het mogelijk grote gevolgen in Groningen' heeft, zei hij in mei. De Raad van State kwam in oktober met dat advies waarin ze schreef dat het in de Kamer aangenomen amendement verbetering behoeft. Dat gaat Kamp doen in een wetsaanpassing waarover de Kamer zich begin volgend jaar kan uitspreken.

Arbiter
Een belangrijke verbetering in de afhandeling van de schade hoopt de minister ook te bereiken door de aanstelling van een onafhankelijk arbiter. "Ik verwacht dat dit de Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gemaakt zal hoeven worden. Als een schade correct en vlot wordt afgehandeld, hoeft de omkering van de bewijslast in de rechtszaal niet te worden ingezet."

Eind april nam de Kamer een motie van PvdA en Partij voor de Dieren aan waarin werd gevraagd om omkering van de bewijslast. Ze kregen steun van SP, PVV, CDA, D66, ChristenUnie en SGP. De Kamer meent dat door het omkeren van de bewijslast schadezaken sneller kunnen worden afgehandeld.

Kamp akkoord met omkeren bewijslast Groningen
Kamp akkoord met omkeren bewijslast Groningen (Foto: ANP)

Ook Harbers (VVD) onderzoekt lek 'Stiekem'

Behalve PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt neemt ook VVD-Kamerlid Mark Harbers plaats in de Kamercommissie die het lek uit de Commissie Stiekem gaat onderzoeken. De namen van de andere commissieleden zijn nog niet bekend.

Harbers zit zes jaar in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer wethouder en gemeenteraadslid in Rotterdam. Anders dan Recourt, die rechter was, heeft Harbers geen juridische achtergrond. Hij hield zich de afgelopen jaren vooral bezig met de eurocrisis.

De Tweede Kamer beslist waarschijnlijk deze week over de samenstelling en de taakopdracht van de commissie. Aanleiding is het lekken in februari vorig jaar uit de Commissie Stiekem, het vertrouwelijke overleg tussen de fractievoorzitters in de Kamer en ministers die verantwoordelijk zijn voor de veiligheids- en inlichtingendiensten.

Ook Harbers (VVD) onderzoekt lek 'Stiekem'
Ook Harbers (VVD) onderzoekt lek 'Stiekem' (Foto: ANP)

Recordaantal buitenlandse studenten Nederland

Nederland is in trek bij buitenlandse studenten. Nooit eerder studeerden zoveel buitenlanders in ons land blijkt uit cijfers van EP-Nuffic, het expertise- en dienstencentrum voor internationalisering in het Nederlands onderwijs. Dit jaar volgen bijna 90.000 mensen uit het buitenland een studie in Nederland, van hen komen 23.000 van buiten Europa.

Volgens een EP-Nuffic-woordvoerder, die berichtgeving over de recordcijfers in De Telegraaf bevestigde, is ons land vooral in trek omdat er ten opzichte van andere niet Engelstalige landen veel college's in die taal worden gegeven. Bovendien vinden buitenlandse studenten het makkelijk dat Nederlanders goed Engels spreken, zijn ze te spreken over de open economie en het niveau van de universiteiten. Nederlandse leersinstellingen staan hoog in de rankings, dat is iets waar buitenlandse studenten naar kijken, aldus de zegsman.

Recordaantal buitenlandse studenten Nederland
Recordaantal buitenlandse studenten Nederland (Foto: ANP)

Voorzorgslanding vliegtuig Turkish Airlines

Een Boeing 737 van Turkish Airlines heeft maandagochtend een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. Het toestel was kort daarvoor opgestegen vanaf Rotterdam The Hague Airport met bestemming Istanbul toen een van de twee motoren uitviel.

Hulpdiensten werden gealarmeerd, maar hoefden niet op te treden. Het toestel landde even na 08.00 uur veilig op de nationale luchthaven.

Voorzorgslanding vliegtuig Turkish Airlines
Voorzorgslanding vliegtuig Turkish Airlines (Foto: ANP)

Antonio Banderas heeft moeite met naaien

Antonio Banderas is zich momenteel hard aan het voorbereiden op zijn debuut als modeontwerper. Maar vooral het naaien blijkt nog niet zo'n makkelijke opgave te zijn, vertelt hij aan People.

"Ik heb gedurende 19 jaar gewerkt aan parfums en die wereld ligt erg dichtbij die van de mode", vertelt de acteur die nu hard aan de studie is om de kneepjes van het modevak onder de knie te krijgen. "Ik wil alles weten." Maar niet alle benodigde vaardigheden zijn even makkelijk, zoals het naaiwerk: "Dat is gewoon erg moeilijk."

Omdat Banderas niet te overhaast zijn debuut wil maken, neemt hij zijn studie erg serieus. En naaien is niet het enige vak waar hij op zwoegt: "Patronen, schetsen, research, alles leren we. En het is allemaal erg artistiek."

Antonio Banderas heeft moeite met naaien
Antonio Banderas heeft moeite met naaien (Foto: BuzzE)

'Concurrentie op hypotheekmarkt neemt toe'

De dominante positie van de grootste banken op de hypotheekmarkt kalft verder af. Vorig kwartaal hadden Rabobank, ABN AMRO en ING samen voor het eerst minder dan de helft van de hypotheekmarkt in handen, meldde consultancybureau IG&H maandag.

Vooral verzekeraars en pensioenfondsen krijgen een steeds sterkere positie op de hypotheekmarkt. Nieuwkomer Munt Hypotheken, die zich richt op de verstrekking van hypotheken met behulp van investeringen uit de pensioensector, boekte vorig kwartaal de sterkste groei en is nu de op vier na grootste speler op de markt.

Het herstel van de huizenmarkt zorgt ook voor sterke groei op het gebied van hypotheken. De omzet op de hypotheekmarkt lag vorige maand 50 procent hoger dan een jaar eerder. De oversluitmarkt kende het beste kwartaal in vier jaar, voor de aankoopmarkt was het zelfs het beste kwartaal sinds de start van de crisis in 2008.

'Concurrentie op hypotheekmarkt neemt toe'
'Concurrentie op hypotheekmarkt neemt toe' (Foto: ANP)

[eSports] Unicorns of Love vervangt Fnatic tijdens IEM San Jose

Nog vijf dagen te gaan en dan begint het prestigieuse Intel Extreme Masters-toernooi in San Jose. Het bijzondere aan dit evenement is, dat de teams voor de League of Legends-competitie door de fans worden gekozen in een online stemronde. Een van de twee Europese teams, Fnatic, zal echter dit jaar, ondanks dat zij de stemming wonnen, niet deelnemen. Zij worden vervangen door de nummer drie van de stemuitslag Unicorns of Love.

Fnatic heeft laten weten haar League of Legends-team terug te trekken wegens medische redenen. Er zijn problemen met de gezondheid van een van de spelers die deelname verhinderen. Om welke speler het gaat en wat de problemen zijn is niet bekendgemaakt.

Met welke line-up Unicorns of Love naar San Jose gaat afreizen is overigens een grote onbekende. Afgelopen zomer verliet jungler Kikis al het team en zeer recent werd bekend dat midlaner PowerOfEvil de overstap heeft gemaakt naar Origen.

Naast Unicorns of love zullen voor Europa Origen, voor Noord-Amerika Team Solomid en Counter Logic Gaming, voor Zuid-Korea Jin Air Green Wings en voor China LGD Gaming gaan strijden om de prijzenpot van 150.000 dollar.

Touringcar minder populair voor vakanties

Touringcars zijn steeds minder populair, vooral voor lange vakanties. In vergelijking met tien jaar geleden daalde in 2014 het aantal gereden kilometers met bijna een kwart tot 191 miljoen, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

Tien jaar geleden werden nog 727.000 lange vakanties met touringcars naar het buitenland gemaakt. Vorig jaar waren dat er nog 461.000. Vooral de daling naar Spanje was groot. Het aantal vakanties met de bus naar dat land halveerde tussen 2005 en 2014. Ook Frankrijk en Oostenrijk waren fors minder in trek voor een touringcarvakantie. Steeds meer mensen gaan liever met het vliegtuig.

Touringcar minder populair voor vakanties
Touringcar minder populair voor vakanties (Foto: ANP)

Denk jij dat Dafne Schippers dopingvrij sport?

Op het WK atletiek in Beijing pakte Dafne Schippers de wereldtitel op de 200 meter. Ze deed dat in een ongekende tijd van 21,63 seconden, 0,01 seconden langzamer dan het persoonlijk record van erkend dopeur Marion Jones. Verder was alleen Florence Griffith-Joyner (twee keer) ooit sneller en ook FloJo wordt over het algemeen bijzonder weinig vertrouwd. Schippers liep wel plotseling de tijden van de Oost-Duitse staatsdopingatleten uit de boeken. Wat denk jij, is Schippers clean - 'Nederlanders gebruiken immers geen doping en van veel groenten ga je ook historisch hard rennen' - of toch niet?

'Anne Frank nalatenschap fraudeert om auteursrecht'

Over een kleine zes weken zou het auteursrecht op het dagboek van Anne Frank verlopen, waarmee de door Anne Frank geschreven dagboekpagina's in het publieke domein zouden belanden. Dat meldt Torrentfreak.

Het nalatenschap van Anne Frank, die over de rechten beschikt, is hier niet blij mee en probeert nu het auteursrecht te verlengen tot 2050, door Anne's vader Otto Frank als co-auteur te bombarderen. In werkelijkheid schreef Otto Frank niets van het dagboek zelf, maar omdat Anne's dood over enkele weken 70 jaar geleden is en auteursrechten daarmee automatisch komen te vervallen hoopt het nalatenschap op die manier nog zeker 35 jaar het dagboek als melkkoe te kunnen gebruiken.

Dagboek van Anne Frank

Terreur heeft geen gevolgen voor olympisch bid Parijs

De terreuraanslagen in Parijs zullen de olympische kandidatuur van de stad voor de Zomerspelen van 2024 niet schaden. Dat zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, maandag.

Parijs is een van de gegadigden voor de organisatie van de zomerspelen van 2024, samen met nog vier andere steden. Ze worden toegewezen in 2017. "We hebben het over de Olympische Spelen die over negen jaar worden gehouden. Bovendien, terrorisme komt over de hele wereld voor, niet alleen in één stad of één land. Dat weten de IOC-leden", zei Bach.

"Terreur gaat niet alleen sport aan, maar alle grote evenementen en de hele samenleving. Je kan de terroristen niet hun zin geven. We moesten samen sterk staan, zeker als het aankomt op de Olympische Spelen."

Geen gevolgen voor olympisch bid Parijs
Geen gevolgen voor olympisch bid Parijs (Foto: ANP)

FIFA schorst weer corrupte officials

De ethische commissie van de FIFA heeft opnieuw twee voetbalofficials geschorst wegens corruptie. De presidenten van de Nepalese en Laotiaanse bonden mogen zich per direct niet meer bezig houden met voetbalgerelateerde zaken, maakte de wereldvoetbalbond maandag bekend.

Nepalees Ganesh Thapa kreeg een boete van 20.000 Zwitserse frank en een schorsing van tien jaar voor een reeks schimmige zaken. Hij verrijkte zichzelf en zijn familie bijvoorbeeld met steekpenningen van een andere, niet nader genoemde voetbalofficial.

Viphet Sihachakr uit Laos is twee jaar geschorst en kreeg een boete van 40.000 frank voor zijn wangedrag. Ook hij zou geld hebben aangenomen van een voetbalbobo. Dat zou verband hebben met de voorzittersverkiezing bij de FIFA in 2011.

FIFA schorst weer corrupte officials
FIFA schorst weer corrupte officials (Foto: ANP)

'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten'

De leiding van Ajax krijgt er ook van langs van de supportersvereniging. "Die had veel eerder moeten ingrijpen en het niet zover moeten laten komen", zegt voorzitter Daniel Dekker in reactie op het besluit van Johan Cruijff om zijn handen van Ajax af te trekken.

"Het is heel erg jammer dat Cruijff nu afstand neemt van Ajax. Wij als supporters wilden hem destijds graag weer bij de club hebben en hebben zijn bemoeienis toegejuicht. Het past helaas bij de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Er is te veel onrust op de club. Ik begrijp zijn teleurstelling", aldus Dekker.

De voorzitter haalt iets aan uit het rapport van Tscheu La Ling, dat het technisch beleid van Ajax analyseert. "Wat mij opviel was dat er zulke slechte contracten waren opgesteld met zulke slechte afspraken. Dat laat ruimte voor conflicten."

Cruijff noemt maandag man en paard in zijn column. Voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad heeft in de ogen van de clubicoon gefaald, evenals commissarissen Hans Wijers, Leo van Wijk en Theo van Duivenbode. "Ik vind het sterk van hem, die transparantie. Het maakt het verhaal naar de supporters toe ook veel duidelijker. Persoonlijk denk ik dat Cruijff gelijk heeft, want hij valt mensen aan die inderdaad hadden moeten ingrijpen, maar steeds de andere kant uitkeken."

Dekker rekent erop dat de bestuursraad tekst en uitleg moet geven op de ledenvergadering op 17 december. "Ik ben zelf lid van Ajax en zal mijn zegje doen, maar ik spreek niet namens alle leden, dus durf niet te zeggen of er een motie van wantrouwen komt. Op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen vrijdag zei Wijers dat hij het zo sneu vond voor de fans. Dat zei de man die in de positie was om deze ellende te voorkomen. De fans trappen niet in dergelijke retoriek."

'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten'
'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten' (Foto: ANP)

[spoilers] Fallout 4 heeft een game crashing bug

Het is rustig op straat en de eten-bezorgservices draaien overuren. Heel de wereld speelt namelijk momenteel Fallout 4. Naast een groot aantal glitches, is er nu ook een bug gevonden in de game die de game laat crashen. LET OP! De hieronder geplaatste beschrijving van de bug kan spoilers bevatten. Wil je dit liever voorkomen dan de bug zelf? Klik dan vooral weg.

Op het Fallout 4-forum van Bethesda wordt gesproken over een heel vervelende bug die is gevonden in het spel. Volgens de beschrijving zou het gaan om een settlement quest die je leidt naar Mosignor Plaza. Wanneer je op deze plek aankomt zou het spel simpelweg volledig vastlopen. Er zijn berichten dat het de PlayStation 4-, Xbox One- én pc-versies zijn die deze bug hebben.

Het is vooralsnog niet duidelijk of en hoe Bethesda hier mee omgaat, maar vooralsnog lijkt het het verstandigst om voorlopig in de game weg te blijven van Mosignor Plaza in Fallout 4.

fallout 4

'Gerard T. bekende serieverkrachter te zijn'

Gerard T. zou tegen een politie-informant in het huis van bewaring hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. "Normaal vertel ik dit aan niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter", heeft hij volgens de informant gezegd. Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting in deze zaak in de rechtbank in Utrecht. Tot nog toe heeft T. (52) altijd gezwegen.

Zijn advocaat Maarten Krikke trekt de bekentenis echter in twijfel. "Hij heeft later tegen mij ontkend dat hij dit gezegd heeft." De gesprekken met de infiltrant zijn niet opgenomen. "Er is dus niet na te gaan hoe de gesprekken zijn verlopen en wat er precies is gezegd", aldus Krikke.

Volgens de aanklager is T. later in een verhoor nog geconfronteerd met zijn uitspraken. "Hij gaf hier geen enkele reactie op. Hij zei niet dat het niet klopt of dat hij dat niet gezegd heeft. Hij zei helemaal niets."

Getuige

De advocaat van T. wil de betreffende informant graag als getuige horen in deze zaak, in aanwezigheid van zijn cliënt. De informant zal gehoord worden bij de rechter-commissaris, besliste de rechtbank. Het is aan de rechter-commissaris om te beslissen of T. daarbij kan zijn.

In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest.

Op 18 januari begint de inhoudelijke behandeling van de zaak.

'Gerard T. bekende serieverkrachter te zijn'
'Gerard T. bekende serieverkrachter te zijn' (Foto: ANP)

Honkballers uitgeschakeld op onderbezet WK

De Nederlandse honkbalploeg is maandag uitgeschakeld in de kwartfinales van de Premier 12, het officieuze WK. De meeste ploegen verschenen er wel zonder hun beste spelers aan de start, doordat veel topcompetities wereldwijd in volle gang zijn en de spelers niet naar de Premier 12 mochten afreizen. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens verloor in Taiwan met duidelijke cijfers van de Verenigde Staten: 1-6.

'Team Kingdom of the Netherlands' opende nog wel de score in de derde inning met een punt van Kalian Sams, maar daar bleef het bij. Oranje maakte te veel fouten in het veldwerk en was ook aan slag niet zichzelf. De Amerikanen kregen alle kans terug te komen en weg te lopen van Nederland. Eerst met drie punten in de vijfde inning en daarna nog met scores in de zevende en achtste inning.

De ploeg kreeg voor de kwartfinale wel een triest bericht te verwerken. Jair Jurrjens, juist voor het duel met de VS aangewezen als startende werper, haakte af vanwege het overlijden van zijn vader. Tom Stuifbergen, voldoende hersteld van zijn enkelblessure, nam zijn plaats op de heuvel in. Hij stond ruim drie innings de ballen goed te gooien en werd toen vervangen door Jim Ploeger.

Het wegvallen van catcher Shawn Zarraga met een polsblessure leidde tot meer onheil. In de vijfde inning stapelden de fouten zich op profiteerden de Amerikanen dankbaar. Werper Orlando Yntema ging daarbij niet vrijuit. De werpers van de Verenigde Staten hielden op hun beurt de Nederlandse slagmensen keurig in bedwang. Zack Segovia en Brooks Pounders stonden maar vier hits toe.

Oranje sluit het - door het ontbreken van veel spelers weinig prestigieuze - toernooi met de beste twaalf landen van de wereld af met drie overwinningen (Taiwan, Italië en Puerto Rico) en drie nederlagen (Cuba, Canada en Verenigde Staten).

Honkballers uitgeschakeld op officieus WK
Honkballers uitgeschakeld op onderbezet WK (Foto: ANP)

'Nog nooit IS'er tussen vluchtelingen gezien'

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND heeft tot dusver nog nooit iemand met een IS-achtergrond betrapt in de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Er zijn wel mensen gevonden die om andere redenen niet welkom zijn in Nederland. Dat heeft hoofddirecteur Rob van Lint maandag gezegd.

De IND overlegt sinds het weekeinde met allerlei andere diensten over eventuele extra maatregelen na de aanslagen in Parijs. Mogelijk wordt de controle bij aankomst in Nederland nog strenger. "Hoewel de kans klein is dat iemand met terroristische bedoelingen in de vluchtelingenstroom naar ons land zou komen", aldus Van Lint.

Tenminste twee van de daders van de aanslagen kwamen op een vluchtelingenboot vanuit Syrië de EU binnen via Griekenland.

Veertig tot vijftig politiemensen zijn continu bezig om te kijken of er verdachte mensen tussen de asielzoekers zitten. Ze zitten in vier tot vijf mobiele teams die tussen de opvanglocaties reizen, aldus politiebaas Max Daniel, algemeen commandant van de Nationale Staf Grootschalig SGBO asielstromen en mensensmokkel.

'Nog nooit IS'er tussen vluchtelingen gezien'
'Nog nooit IS'er tussen vluchtelingen gezien' (Foto: ANP)

Oranje slaat de straat van Robert Enke in

Bij het stadion van de Duitse voetbalclub Hannover 96 springt een wit straatnaambordje in het oog. 'Robert-Enke-Strasse' staat er in zwarte letters op. Het herinnert aan de doelman die op 10 november 2009 een einde aan zijn leven maakte door voor de trein te springen. In het stadion waar het Nederlands elftal dinsdag de oefeninterland tegen Duitsland speelt, in een ongetwijfeld bedrukte sfeer vanwege de aanslagen in Parijs, liep Arnold Bruggink enkele dagen na de tragische dood van Enke "de meest verschrikkelijke meters" die hij ooit op een voetbalveld aflegde. Met in zijn handen de kist met daarin het lichaam van zijn ploeggenoot bij Hannover 96.

De pijn zal nooit helemaal weggaan bij Bruggink. Afgelopen dinsdag was het zes jaar geleden dat Enke, aanvoerder en boegbeeld van Hannover, zichzelf van het leven beroofde. De oud-speler van onder meer FC Barcelona kon niet meer omgaan met de depressies die hem al jaren kwelden. "Natuurlijk, topsporters staan onder extreme druk. Maar zijn vrouw Teresa zei: al was Robert timmerman geweest, had hij dit ook gehad. Het zat in zijn systeem", aldus Bruggink.

Enke was op dat moment de nummer één van het Duitse elftal. Manuel Neuer, nu door velen gezien als beste keeper ter wereld, moest toen in de 'Mannschaft' nog genoegen nemen met een bijrol. De dood van Enke leidde tot een nationale discussie. Was er niet veel te weinig aandacht voor de psychologische kant van de sporter? De weduwe van Enke zette samen met de Duitse voetbalbond DFB een stichting op, die zich inzet om dit thema uit de taboesfeer te halen.

"Ondertussen is het in de voetballerij veel normaler geworden om psychologische hulp te vragen. Voetballers staan vaak al heel jong onder extreme druk. Dan is het best prettig als je daarvoor hulp kan vragen. Ook dat is een vorm van ontwikkeling", zegt Bruggink, die zelf ook wel eens aanschoof bij een psycholoog in zijn tijd bij sc Heerenveen. "Ik had altijd het stempel van 'groot talent', maar ik keek vooral naar de dingen die ik niét bereikt had. Ik dacht: eigenlijk had ik al lang dertig interlands moeten spelen. Bij die man kon ik mijn hart luchten, hij bracht me tot andere inzichten."

Na de dood van Enke draaiden psychologen overuren bij Hannover 96. "Eerst in groepsvorm, later individueel. We moesten het leed verwerken, maar ook weer gaan presteren. Tegenstanders vonden ons allemaal zielig, maar ze wonnen ook allemaal van ons", aldus Bruggink. "Ik werd aanvoerder van Hannover, maar dat wilde ik eigenlijk niet, omdat Robert dat was. Niemand wilde voetballen, maar we moesten toch door."

Oranje slaat de straat van Robert Enke in
Oranje slaat de straat van Robert Enke in (Foto: ANP)

Vader gestorven baby verdacht van doodslag

De politie heeft maandag een 25-jarige man uit Hoogezand aangehouden wegens doodslag. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van zijn 1,5 maand oude baby.

Het ventje werd half maart opgenomen in een ziekenhuis in Groningen waar hij twee dagen later overleed. Uit voorlopige sectie bleek toen al dat de baby door geweld moest zijn overleden. Er waren althans geen medische oorzaken te vinden.

Vervolgonderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut en het definitieve sectierapport hebben de eerdere voorlopige conclusies recent bevestigd. Dit was aanleiding om de vader op verdenking van doodslag aan te houden. Zijn andere kind, een driejarig jongetje, is kort na het overlijden van de baby al uit huis geplaatst.

Vader gestorven baby verdacht van doodslag
Vader gestorven baby verdacht van doodslag (Foto: ANP)

Cruijff meest teleurgesteld in bestuursraad

Johan Cruijff trekt zijn handen af van Ajax omdat de huidige leiding van de club zijn plannen niet uitvoert. Het meest teleurgesteld is de beroemde nummer veertien in de bestuursraad, die onder leiding staat van voorzitter Hennie Henrichs.

"Maar het ergste van alles vind ik nog de voorzitter van de bestuursraad", schrijft hij in zijn column in De Telegraaf. "In feite de voorzitter van de vereniging Ajax. Hennie Henrichs heeft vijf clubiconen laten vallen om de rvc te dekken. Zo'n mentaliteit past niet bij onze club."

De bestuursraad van Ajax koos afgelopen vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering niet de kant van hoofd opleiding Wim Jonk, die al geruime tijd stelt dat de plannen van Cruijff niet worden uitgevoerd. De Volendammer overlegt al bijna het hele jaar niet meer met Frank de Boer, Marc Overmars en Bergkamp, zijn collega?s in het zogenoemde Technisch Hart van de Amsterdamse club.

Ajax bereidt daarom een ontslag voor Jonk voor. Een arbitragecommissie moet oordelen of dat rechtsgeldig is. De bestuursraad verzette zich vrijdag op de aandeelhoudersvergadering niet tegen het voorgenomen afscheid van het hoofd opleiding. Het orgaan vertegenwoordigt de vereniging Ajax, die in bezit is van 73 procent van de aandelen van de club.

Op 17 december is er een ledenvergadering uitgeschreven. Aanhangers van Jonk overwegen dan een motie van wantrouwen tegen de bestuursraad in te dienen, zodat die kan worden weggestemd. Volgens de huisregels kan bij Ajax de bestuursraad de raad van commissarissen wegsturen.

Cruijff haalt in zijn wekelijke column uit naar de gehele leiding van Ajax. "Als ik alles op een rij zet, dan kom ik tot de conclusie dat de voorzitter van de raad van commissarissen gefaald heeft. Hans Wijers heeft zelfs een directeur als Michael Kinsbergen, die de beste sponsorcontracten heeft afgesloten, via de achterdeur buiten gezet."

"Een andere commissaris, Theo van Duivenbode, zagen we als een van ons. Helaas is hij, toen het erop aankwam, achter een boom gaan staan. Juist hij had de sleutelfiguur moeten zijn."

Cruijff meest teleurgesteld in bestuursraad
Cruijff meest teleurgesteld in bestuursraad (Foto: ANP)

Ook rolstoelgangers afgeslacht in Parijs

De onmensen van IS die afgelopen weekend een bloedbad aanrichtten in club Bataclan in Parijs waren zelfs zó laf dat ze mensen in rolstoelen niet spaarden, aldus de Daily Mail.

De invaliden zaten in een speciaal 'vak' voor het podium zodat ook zij goed zicht hadden op het gaande optreden. Het feit dat zij op geen enkele wijze weg hadden kunnen komen was voor de lafbekken geen reden genadig met ze om te springen. De terroristen liepen het vak in en begonnen zonder blikken of blozen hun wapens leeg te schieten op de gehandicapten, vertelt een van de overlevenden.

Op onderstaande video is het moment te zien (en horen) waarop de terroristen begonnen met schieten.

 

Wol slechter voor milieu dan synthetische stof

De term geitenwollensokken wordt vaak geassocieerd met duurzaam, maar kleding van wol blijkt de slechtste keuze voor het milieu. Ook zijde komt zeer milieuonvriendelijk uit de bus, blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft.

"Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie", stelt de milieuclub. Ook wijst Milieu Centraal erop dat schapen herkauwers zijn die boeren en scheten laten van het broeikasgas methaan, en dat is 25 keer zo sterk als CO2. "Ook hebben grazende schapen veel land nodig en is het scheren vaak dieronvriendelijk."

Volgens de organisatie zijn synthetische materialen, zoals polyester en nylon, minder belastend voor het milieu dan de natuurlijke materialen. Polyester en nylon worden gemaakt van olie, kool of gas. Gerecycled katoen komt als winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.

Het beste voor het milieu is volgens de organisatie om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. "Dit heet slow fashion. Dat is de tegenhanger van fast fashion, waarbij ketens de nieuwste mode in steeds wisselende collecties produceren. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie".

Wol slechter voor milieu dan synthetische stof
Wol slechter voor milieu dan synthetische stof (Foto: ANP)

Bryant helpt Lakers langs Pistons

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben zondagavond (plaatselijke tijd) de Detroit Pistons verslagen in de Amerikaanse NBA: 97-85. Het was pas de tweede zege voor de Lakers in dit seizoen en de ploeg kon eindelijk weer eens leunen op sterspeler Kobe Bryant, die zeventien punten maakte en goed was voor negen assists en acht rebounds. De 37-jarige Bryant komt dit seizoen moeilijk op gang vanwege hardnekkige rugklachten.

De New York Knicks wonnen met 95-87 van de New Orleans Pelicans. De reserves waren op dreef bij de Knicks, maar vedette Carmelo Anthony was toch de topschutter met 29 punten en dertien rebounds.

Bryant helpt Lakers langs Pistons
Bryant helpt Lakers langs Pistons (Foto: ANP)

'Werkloosheid blijft pijnpunt in 2016'

Het herstel van de Nederlandse economie zet volgend jaar versneld door, maar de hoge werkloosheid blijft een pijnpunt. Dat schrijven economen van Rabobank in een maandag gepubliceerd rapport.

De werkloosheid neemt volgens Rabobank ook in 2016 maar langzaam af. Dat komt doordat tegenover de aantrekkende werkgelegenheid, ook een groeiend arbeidsaanbod staat. De bank spreekt van "een duidelijke smet" op de economische vooruitzichten.

Rabobank raamt de economische groei volgend jaar op 2,5 procent, na een expansie van naar schatting 2 procent dit jaar. Dat komt min of meer overeen met de prognose van 2,4 procent van het Centraal Planbureau (CPB).

'Werkloosheid blijft pijnpunt in 2016'
'Werkloosheid blijft pijnpunt in 2016' (Foto: ANP)

Toki Tori 2+ komt naar PlayStation 4

Toki Tori kwam in 2013 naar Wii U en later ook als verbeterde versie, Toki Tori 2+, naar Steam. De verbeterde versie had onder andere een level-editor, verbeterde performance en meer levels. Het Nederlandse Two Tribes heeft aangekondigd deze verbeterde versie te porten naar PlayStation 4.

Toki Tori is een puzzelspel waarin je gebruik maakt van fluiten en stompen op de grond. Wat er allemaal mogelijk is, zie je in de muzikale trailer hieronder. Een releasedate voor de port is nog niet bekendgemaakt.

VVD-wethouder: aanslagen schuld van Wilders!

VVD-wethouder Dion Schneider van Kerkrade heeft na de aanslagen in Parijs onmiddelijk Twitter en Facebook aangewend om al zijn inwoners gerust te stellen en moed in te spreken. Opmerkelijk genoeg doet de wethouder dit door te stellen dat aanslagen min of meer te wijten zijn aan Geert Wilders.

"Wanneer gekke Geert de vrije hand zou krijgen zullen aanslagen zoals in Parijs ook in Nederland te verwachten zijn" stelt Schneider. Waarop hij die wijsheid baseert is onbekend. Naar wij weten heeft 'gekke Geert' in Parijs ook niet de vrije hand.

Op de tweet is woedend gereageerd. Mensen vinden het vooral laakbaar dat een wethouder een dergelijke tragedie misbruikt om een statement te maken tegen een politieke tegenstander.

Wat deze wethouder vindt van de terroristenbende die de aanslag pleegde is onbekend. Daarover heeft hij zich niet uitgelaten.

Aanslagen zijn de schuld van Wilders. Allemaal.
Aanslagen zijn de schuld van Wilders. Allemaal.

Wat Wilders ermee te maken heeft is ons ook een raadsel.

'Aanvallers Parijs hadden contact met IS'

De monsters die in Parijs afgelopen weekend een bloedbad aanrichtten onder onschuldigen hebben contact gehad met leden van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse krant The New York Times.

Het contact zou hebben plaatsgevonden voor de aanslagen. Dat wijst er volgens de krant op dat de terreurgroep mogelijk heeft geholpen bij het coördineren of uitvoeren van de aanvallen, en niet slechts de daders heeft geïnspireerd.

IS heeft de aanslagen zaterdag in een videoboodschap opgeëist. Via sociale media liet de terroristenbende kort na de aanslagen al weten dat 'vandaag Parijs, morgen Amsterdam en Brussel'.

'Aanvallers Parijs hadden contact met IS'
'Aanvallers Parijs hadden contact met IS' (Foto: ANP)

'Politie liet verdachte aanslag doorrijden'

Een auto met een man die mogelijk is betrokken bij de aanslagen in Parijs, Abdeslam Salah, zou door de Franse politie zaterdag aan de kant zijn gezet. De verdachte werd volgens Belgische en Franse media niet aangehouden en mocht zijn reis vervolgen.

De wagen met Salah en twee andere mannen zou zijn gecontroleerd door de politie bij het Noord-Franse Cambrai. Volgens de Belgische krant De Standaard konden de mannen doorrijden, omdat nog niet duidelijk was dat ze iets te maken hadden met de aanslagen.

De Belgische politie kon later in de Brusselse gemeente Molenbeek de twee andere inzittenden oppakken, maar Salah was toen al gevlogen. Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de 26-jarige man. Hij is de broer van een van de aanslagplegers die vrijdagavond zijn omgekomen. Een andere broer van Salah is opgepakt in Molenbeek.

'Politie liet verdachte aanslag doorrijden'
'Politie liet verdachte aanslag doorrijden' (Foto: ANP)

'Huiszoekingen in Franse gemeenten'

De Franse politie heeft in de nasleep van de aanslagen in Parijs op meerdere plekken in Frankrijk woningen doorzocht. Franse media meldden maandagochtend vroeg dat daarbij meerdere mensen zijn opgepakt.

In Toulouse kwamen speciale eenheden van de politie volgens de krant La Dépêche du Midi in grote aantallen in actie tegen islamisten. Le Dauphiné Libéré berichtte over nachtelijke invallen in zeker vijftien panden in het gebied rond Grenoble. Daarbij werd een aantal verdachten in de boeien geslagen.

'Huiszoekingen in Franse gemeenten'
'Huiszoekingen in Franse gemeenten' (Foto: ANP)

Hoogste asielaanvragen ooit in een maand

In oktober hebben asielzoekers en nareizende familieleden bijna 12.000 asielaanvragen gedaan. Dat is meer dan ooit in een maand. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In september kwam het aantal uit op 8400.

In totaal ging het in oktober om 11.700 asielzoekers en nareizigers. Het aantal eerste asielverzoeken nam opnieuw sterk toe, tot 10.000.

Van de in oktober geregistreerde asielzoekers kwamen er 6400 uit Syrië. Het aantal Syrische nareizigers was net als in september 1200. De instroom van Iraakse asielzoekers is verder toegenomen, tot iets meer dan duizend.

Met de nieuwe instroom is het totaal aantal eerste asielverzoeken en nareizigers in 2015 opgelopen tot 45.200. Dat zijn er ruim 18.000 meer dan in heel 2014.

Meer asielaanvragen dan ooit in een maand
Meer asielaanvragen dan ooit in een maand (Foto: ANP)

'Kijkwijzer moet ouders altijd waarschuwen'

Het CDA wil dat audiovisuele producten op alle mediaplatforms worden voorzien van iconen om ouders te waarschuwen. Zij kunnen dan beter zien of de inhoud van televisieprogrammas, films, videos, on demand, apps en games schadelijk kan zijn voor hun kinderen.

Zo'n systeem bestaat al: de Kijkwijzer van het instituut NICAM. Maar CDA-Tweede Kamerlid Pieter Heerma wil dat deze classificatie wordt uitgebreid en bovendien verplicht wordt gesteld voor alle (commerciële) tv-zenders en bedrijven die in Nederland uitzenden of hun product aanbieden.

Hij zal dat maandag voorstellen aan staatssecretaris Sander Dekker (Media), die maandag zijn mediabegroting verdedigt. Volgens Heerma hebben veel ouders behoefte aan meer korte informatie vooraf. "De Nederlandse wet is vijftien jaar oud en moet worden vernieuwd", vindt hij. In Noorwegen is dat al wel aangepast.

De VVD wil dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zich niet meer zo richt op het ouderwetse televisiekijken, zeker niet als het om jongeren gaat. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias kijken die juist ook via de app en in de herhaling. Die aantallen moeten volgens hem ook worden meegeteld om te kunnen bepalen of iets zinnig is of niet.

"Word wakker, die fijne, mooie oude TV, die wekelijks in de meubelwas werd gezet, bestaat voor jongeren niet meer. Het doel, jonge kijkers bij de NPO, moet voorop staan, niet het middel of het toestel", aldus Elias. En als jongeren écht niet kijken, dan kan wat de VVD'er betreft NPO3 beter worden opgedoekt of voor de regionale televisie worden bestemd.

'Kijkwijzer moet ouders altijd waarschuwen'
'Kijkwijzer moet ouders altijd waarschuwen' (Foto: ANP)

Dick Maas publiceert stripboek van Flodder

Regisseur Dick Maas komt binnenkort met een stripboek over de familie Flodder. Dat heeft hij maandag gemeld. Het boek ligt begin december in de winkel en heeft als titel Het mysterie van de dode blondjes.

Eerder verscheen er wel een stripboek van de film Flodder in Amerika! uit 1992. Maar het is de eerste keer dat er een stripboek wordt gemaakt over het asociale gezin met een nieuw, oorspronkelijk verhaal. "Flodder is nog steeds ongekend populair", stelt Maas. "De afgelopen jaren is er sprake geweest van een reboot van de serie, en daardoor ben ik met scenarist Wijo Koek weer eens gaan nadenken over nieuwe verhalen." Die serie is vooralsnog niet van de grond gekomen. "Maar via de strip kunnen we onze fantasieën over de familie weer kwijt. Er zijn nog genoeg verhalen over de Flodders te vertellen. Als dit eerste album aanslaat, komen er ongetwijfeld meer."

Behalve het stripalbum en een mogelijke reboot-serie zijn er ook vergevorderde plannen voor een Flodder-musical. Producent Albert Verlinde meldde een jaar geleden dat de titel nog steeds op zijn prioriteitenlijstje stond. De regisseur van het project, dat het verhaal van de eerste film zou moeten vertellen, zou Jos Thie worden.

De franchise over de asociale familie die door de gemeente in de chique wijk Zonnedael wordt geplaatst, bestaat inmiddels uit drie films en vijf televisieseries. Het eerste deel uit 1986 is met bijna 2,4 miljoen bezoekers nog steeds de meest succesvolle Nederlandse film van de afgelopen vier decennia.

Dick Maas publiceert stripboek van Flodder
Dick Maas publiceert stripboek van Flodder (Foto: BuzzE)

Gouverneur Alabama wil geen SyriŽrs opvangen

Syrische vluchtelingen zijn niet langer welkom in de Amerikaanse staat Alabama. Gouverneur Robert Bentley heeft volgens Amerikaanse media aangekondigd vanwege de aanslagen in Parijs geen Syriërs meer te willen opvangen.

Bentley stelt in een verklaring niet medeplichtig te willen zijn aan een beleid dat de burgers in zijn staat in gevaar kan brengen. Hij is daarom van plan zich te verzetten tegen pogingen om vluchtelingen uit Syrië onder te brengen in Alabama.

De staat voert ook de beveiliging op bij grote evenementen, al zijn er volgens de gouverneur nog geen serieuze aanwijzingen dat terroristen van plan zijn er een aanslag te plegen. Volgens CBS News worden er momenteel sowieso nog geen vluchtelingen uit Syrië opgevangen in Alabama.

Gouverneur Alabama wil geen Syriërs opvangen
Gouverneur Alabama wil geen Syriërs opvangen (Foto: ANP)

Alles staat stil om 12 uur

Op alle overheidsgebouwen in heel Nederland hangen maandag de vlaggen halfstok. Dat is een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. En in de hele Europese Unie wordt maandag om 12 uur een minuut stilte in acht genomen.

Nederland staat ook stil om 12 uur. Treinen rijden niet en de publieke televisie- en radiozenders houden een minuut stilte, evenals regionale omroepen. Ook op Schiphol is er een minuut stilte. De luchthaven bekijkt nog of in die zestig seconden de vliegtuigen ook aan de grond blijven.

Alles staat stil om 12 uur
Alles staat stil om 12 uur (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: typisch herfstweer

Het wordt vandaag een typische herfstdag. Bewolkt, regen en een krachtige zuidwestenwind. De temperatuur ligt rond de 14 graden. De rest van de week houdt dit weer wel zo'n beetje aan. Vrijdag is er een omslagpunt en duiken we de kou in. Vanaf dan is er een gerede kans op nachtvorst en daalt ook overdag de temperatuur. 

Ondanks dat het grijs en grauw is buiten, weten de FOK!users prachtige foto's te maken. Zo ook deze foto van een zwerm opvliegende spreeuwen en meeuwen, door Klapmongeaul die hij maakte in de polder van Eemnes.  

Zwerm vogels boven een kudde schapen  (Foto: Klapmongeaul)
Zwerm vogels boven een kudde schapen (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* Vandaag is de dag van de verdraagzaamheid. Op deze dag werd in 1945 de UNESCO opgericht. 

* In 1918 wordt de Hongaarse Volksrepubliek uitgeroepen

Koningin MŠxima verwacht in Bangladesh

Koningin Máxima begint maandagmorgen aan een driedaags werkbezoek voor de VN aan Bangladesh. De koningin wordt vroeg in de ochtend in Dhaka verwacht.

Máxima komt vanuit Turkije waar ze zondag in de marge van de G20 een toespraak hield bij de lancering van een wereldwijd kenniscentrum voor het midden-en kleinbedrijf. De koningin maakt de reis in haar hoedanigheid als speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten.

In Dhaka gaat Máxima vrijwel meteen aan de slag, al is haar ontmoeting met premier Sheik Hasina, waarmee het dagprogramma zou beginnen, verschoven naar een later moment tijdens het bezoek. Hasina zou later maandag naar Frankrijk reizen maar heeft die trip na de terroristische aanslagen in Parijs uitgesteld.

Máxima werkt een reeks besprekingen af om zich op de hoogte te stellen van de mate waarin financiële diensten - zoals banken, verzekeringen, sparen - toegankelijk zijn. In Bangladesh is wat dat betreft nog veel te doen: 69 procent van de bevolking van 160 miljoen heeft geen bankrekening. Mobiel bankieren is echter in opmars en kan helpen de achterstand in te halen.

Koningin Máxima verwacht in Bangladesh
Koningin Máxima verwacht in Bangladesh (Foto: ANP)

'Secretaris-generaal VN naar Noord-Korea'

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties brengt deze week een bezoek aan Noord-Korea. Dat zei een bron bij de VN tegen het Zuid-Koreaanse staatspersbureau Yonhap.

Ban, die afkomstig is uit Zuid-Korea, was eerder dit jaar ook al van plan naar het stalinistische land te reizen. Noord-Korea besloot toen zonder nadere uitleg het bezoek af te blazen.

Als het bezoek dit keer wel doorgaat, brengt Ban naar verwachting ook een bezoek aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 'Het is onmogelijk dat de secretaris-generaal geen ontmoeting heeft met de leider van Noord-Korea, een lidstaat van de VN, terwijl hij een bezoek brengt aan het land', zei de VN-medewerker tegen Yonhap.

Het geplande bezoek is nog niet bevestigd door de VN.

'Secretaris-generaal VN naar Noord-Korea'
'Secretaris-generaal VN naar Noord-Korea' (Foto: ANP)

Cruijff: "Ik stop ermee"

Johan Cruijff heeft afstand genomen van Ajax. 'Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd', schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. 'Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.'

'Ik stop ermee', aldus Cruijff, die spreekt over 'een hard gelag'. De oud-voetballer stelt verder zijn naam af te trekken van het Plan Cruijff. Het vertrek van Cruijff volgt amper een week na het gedwongen vertrek van Wim Jonk als hoofd van de jeugdopleiding.

Cruijff: ik stop ermee
Cruijff: ik stop ermee (Foto: ANP)

Bewoners van dak gered bij brand in Amsterdam

De brandweer heeft bij een woningbrand in Amsterdam twee mensen van een dak gered. Een aantal bewoners ademde rook in en werd nagekeken door ambulancepersoneel. Een persoon moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Het vuur woedde op de eerste verdieping van het gebouw. De brand begon vermoedelijk in een keuken en ging volgens een woordvoerster van de brandweer gepaard met een enorme rookontwikkeling. Brandweerlieden kregen het vuur snel onder controle, maar konden niet verhinderen dat een naastgelegen pand forse rookschade opliep.

Duitse minister sceptisch over paspoort dader

De Duitse minister Ursula von der Leyen (Defensie) is sceptisch over de echtheid van het Syrische paspoort dat is gevonden bij het lijk van een van de aanslagplegers in Parijs. Ze zei zondagavond op de Duitse televisie dat het document mogelijk is vervalst.

Volgens Von der Leyen is het "zeer ongebruikelijk" dat een vluchteling zich in drie landen laat registreren. De bewindsvrouw sloot niet uit dat het gaat om een bewuste misleidingspoging. Ze riep de Duitsers op Syrische vluchtelingen niet tot zondebokken te maken voor de terreurdaden van Islamitische Staat.

De minister is niet de eerste persoon die twijfelt aan de echtheid van het gevonden paspoort. Een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris zei eerder tegen het Amerikaanse CBS News dat op het document niet hetzelfde aantal cijfers staat als op een officieel Syrisch paspoort.

Duitse minister sceptisch over paspoort dader
Duitse minister sceptisch over paspoort dader (Foto: ANP)

Sabia snapt twijfel over zwangerschap niet

Sabia Boulahrouz snapt niet waarom mensen zo'n ophef maken over haar zwangerschap. Dat zei ze in het SBS6-programma Thuis op Zondag. De negatieve berichtgeving omtrent haar zwangerschap doet haar pijn: 'Ik ben ook een mens, het doet me pijn. Maar ik probeer het te negeren.'

Volgens Sabia is haar ex Rafael van der Vaart de vader van het kindje. Ze snapt ook dat de voetballer niet reageert op alle berichten in de media. 'Dat is echt Rafael, hij is gewoon geconcentreerd op het voetbal. Dat zal nu niet anders zijn', aldus de 37-jarige Sabia.

Aan presentatoren Kim-Lian van der Meij en Dirk Zeelenberg vertelt de ex-voetbalvrouw dat Rafael niet betrokken is bij de zwangerschap en dat ze nauwelijks contact hebben. Ze noemt Rafael een goede vader en is ervan overtuigd dat hij, als het kindje er is, de taak als vader op zich neemt.

Hoewel er een bescheiden buikje te zien is bij de Turks-Duitse, wijt Sabia het ontbreken van een prominente babybuik aan het feit dat ze tien kilo afgevallen is vanwege alle stress nadat de relatie met Rafael stuk liep. 'Bij mijn eerdere zwangerschappen ben ik veel aangekomen, maar nu niet. Ik stop ook niet zomaar alles meer in mijn mond.' Ze weet het geslacht van haar baby en zelfs de naam al, maar die wil ze nog even voor zich houden.

Sabia snapt twijfel over zwangerschap niet
Sabia snapt twijfel over zwangerschap niet (Foto: BuzzE)

Federer heeft geen moeite met Berdych

In navolging van Novak Djokovic heeft ook Roger Federer zijn eerste partij in groep A van de ATP Tour Finals in Londen gewonnen, in iets meer dan een uur. De Zwitserse routinier (34), die al voor de veertiende keer in zijn rijke tenniscarrière mag meedoen aan het eindejaarstoernooi met de top acht van de wereld, begon zondagavond tegen Tomas Berdych wat stroefjes maar rekende uiteindelijk zeer overtuigend af met de Tsjech: 6-4, 6-2.

Djokovic was ook zo klaar met Kei Nishikori. De Servische favoriet gunde Japanner slechts twee games: 6-1, 6-1.

Federer heeft geen moeite met Berdych
Federer heeft geen moeite met Berdych (Foto: ANP)

Kramer woedend over lekken uit dossier

Sven Kramer heeft met woede en verbazing kennis genomen van een verhaal zaterdag in de Volkskrant waarin zenuwschade in zijn rechterbeen in december 2010 aan de orde komt. "Of ik boos ben? Dat is nog zacht uitgedrukt", zei hij zondag in Calgary tegen de NOS. "Ik laat het er ook niet bij zitten. Ik wil er niet te veel energie aan verliezen, maar alle artsen hebben een beroepsgeheim. Dan is het opzienbarend dat in de Nederlandse sportwereld uit medische dossiers wordt gelekt. Ik weet waar het lek zit, maar dat komt nog wel."

Kramer onderwierp zich na zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Vancouver, waar hij 'slechts' één gouden medaille veroverde, aan een supplementenregiem van voedingsdeskundige Dirk Zoutwelle. Die constateerde in het voorjaar van 2010 bij Kramer een tekort aan vitamine B6 en schreef hoge doseringen voor. Sportarts Peter Vergouwen ontdekte daarna zenuwschade in het rechterbeen van Kramer en weet dat aan een te hoge dosering vitamine B6. "Dat is misschien 10 procent van het hele probleem geweest", reageerde Kramer in Calgary.

Kramer woedend over lekken uit dossier
Kramer woedend over lekken uit dossier (Foto: ANP)

Verstappen: "Negende plek hoogst haalbare"

Inhalen is een kunst die Formule 1-coureur Max Verstappen uitstekend beheerst. De achttienjarige Limburger toonde zondag tijdens de Grand Prix van Brazilië nog maar eens zijn grote kwaliteiten op dit gebied. Liefst drie keer slaagde de coureur van Toro Rosso erin op Interlagos een concurrent te passeren. Mede daardoor - en door de diskwalificatie van Felipe Massa - eindigde hij in São Paulo op de negende plaats.

"Ik ben tevreden, over het algemeen was het een goede wedstrijd", liet hij op Verstappen.nl weten. "Dit was het maximale dat erin zat. Realistisch gezien, was er met die lange rechte stukken niet meer mogelijk. De eerste meters van mijn start waren niet helemaal top, maar de eerste bochten wel. Op de rechte stukken had ik geen kans, dus het was wachten op fouten van anderen."

Over één van zijn inhaalacties, zei Verstappen: "De topsnelheid was weer een probleem, maar ik wist dat Pérez met zijn banden worstelde. Ik kwam goed uit de laatste bocht en probeerde het buitenom aan het einde van het rechte stuk. We gaven elkaar net genoeg ruimte en het lukte."

Verstappen: tiende plek hoogst haalbare
Verstappen: tiende plek hoogst haalbare (Foto: ANP)

Zhang Hong wint 500 meter met snelste rondje ooit

De Chinese schaatsster Zhang Hong heeft zondag bij de World Cup in Calgary de tweede manche van de 500 meter gewonnen. De nummer twee van vrijdag zegevierde in een tijd van 36,94. De Chinese kende met 10,76 geen geweldige opening, maar liet zoals altijd een fenomenale volle ronde zien. Dit keer legde ze de 400 meter zelfs af in 26,18 seconden, het snelste rondje ooit voor een vrouw. Dat record was in handen van Lee Sang-hwa, die tijdens haar wereldrecord van 36,36 in 2013 een rondje van 26,27 liet noteren.

Olympisch kampioene Lee uit Zuid-Korea, die vrijdag de 500 meter won, eindigde als tweede in 36,99. De derde plek was zondag voor de Amerikaanse Heather Richardson (37,06). Jorien ter Mors was met een persoonlijk record van 37,50 op de zesde plaats de beste Nederlandse. Margot Boer (achttiende in 38,37) en Bo van der Werff (twintigste in 38,48) eindigden in de achterhoede.

Zhang Hong pakt goud op 500 meter
Zhang Hong pakt goud op 500 meter (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
©FOK.nl e.a.