Honkballers uitgeschakeld op onderbezet WK

De Nederlandse honkbalploeg is maandag uitgeschakeld in de kwartfinales van de Premier 12, het officieuze WK. De meeste ploegen verschenen er wel zonder hun beste spelers aan de start, doordat veel topcompetities wereldwijd in volle gang zijn en de spelers niet naar de Premier 12 mochten afreizen. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens verloor in Taiwan met duidelijke cijfers van de Verenigde Staten: 1-6.

'Team Kingdom of the Netherlands' opende nog wel de score in de derde inning met een punt van Kalian Sams, maar daar bleef het bij. Oranje maakte te veel fouten in het veldwerk en was ook aan slag niet zichzelf. De Amerikanen kregen alle kans terug te komen en weg te lopen van Nederland. Eerst met drie punten in de vijfde inning en daarna nog met scores in de zevende en achtste inning.

De ploeg kreeg voor de kwartfinale wel een triest bericht te verwerken. Jair Jurrjens, juist voor het duel met de VS aangewezen als startende werper, haakte af vanwege het overlijden van zijn vader. Tom Stuifbergen, voldoende hersteld van zijn enkelblessure, nam zijn plaats op de heuvel in. Hij stond ruim drie innings de ballen goed te gooien en werd toen vervangen door Jim Ploeger.

Het wegvallen van catcher Shawn Zarraga met een polsblessure leidde tot meer onheil. In de vijfde inning stapelden de fouten zich op profiteerden de Amerikanen dankbaar. Werper Orlando Yntema ging daarbij niet vrijuit. De werpers van de Verenigde Staten hielden op hun beurt de Nederlandse slagmensen keurig in bedwang. Zack Segovia en Brooks Pounders stonden maar vier hits toe.

Oranje sluit het - door het ontbreken van veel spelers weinig prestigieuze - toernooi met de beste twaalf landen van de wereld af met drie overwinningen (Taiwan, Italië en Puerto Rico) en drie nederlagen (Cuba, Canada en Verenigde Staten).

Honkballers uitgeschakeld op officieus WK
Honkballers uitgeschakeld op onderbezet WK (Foto: ANP)