Wol slechter voor milieu dan synthetische stof

Redactie

De term geitenwollensokken wordt vaak geassocieerd met duurzaam, maar kleding van wol blijkt de slechtste keuze voor het milieu. Ook zijde komt zeer milieuonvriendelijk uit de bus, blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft.

"Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie", stelt de milieuclub. Ook wijst Milieu Centraal erop dat schapen herkauwers zijn die boeren en scheten laten van het broeikasgas methaan, en dat is 25 keer zo sterk als CO2. "Ook hebben grazende schapen veel land nodig en is het scheren vaak dieronvriendelijk."

Volgens de organisatie zijn synthetische materialen, zoals polyester en nylon, minder belastend voor het milieu dan de natuurlijke materialen. Polyester en nylon worden gemaakt van olie, kool of gas. Gerecycled katoen komt als winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.

Het beste voor het milieu is volgens de organisatie om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. "Dit heet slow fashion. Dat is de tegenhanger van fast fashion, waarbij ketens de nieuwste mode in steeds wisselende collecties produceren. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie".

Wol slechter voor milieu dan synthetische stof
Wol slechter voor milieu dan synthetische stof (Foto: ANP)