Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan

Redactie

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) en de regeringspartijen VVD en PvdA doen opnieuw pogingen om D66 achter het Belastingplan van het kabinet te krijgen. Wiebes en de fractievoorzitters Halbe Zijlstra (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) spraken daar maandag over met D66-leider Alexander Pechtold.

Vooralsnog heeft het gesprek niets opgeleverd, zei Pechtold na afloop. Hij is wel nog steeds bereid verder te praten.

Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig om het Belastingplan, inclusief de lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven, door de Senaat te krijgen. VVD en PvdA hebben daar samen een minderheid van 21 van de 75 zetels.

Uitstel
Het debat in de Tweede Kamer over het Belastingplan was vorige week al afgerond, maar zal waarschijnlijk dinsdag of woensdag worden heropend. De voor dinsdagmiddag geplande stemmingen zullen dan opnieuw worden uitgesteld. Dat gebeurde vorige week ook al twee keer.

Het Belastingplan levert volgens Pechtold te weinig extra banen op, zorgt voor te weinig vergroening van het belastingstelsel en qua vereenvoudiging "stelt het eigenlijk niets voor". Als het Belastingplan half december niet wordt aangenomen in de Senaat gaat de 5 miljard euro terug in de aflossing van de staatsschuld. "Dat is ook zinvol", aldus Pechtold.

SP, ChristenUnie, SGP en PVV hebben al duidelijk gemaakt dat zij niet instemmen met het vrijdag gewijzigde Belastingplan. Het CDA zal dat naar verwachting wel doen. GroenLinks is niet tevreden maar nog wel bereid verder te praten.

Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan
Kabinet praat weer met D66 over Belastingplan (Foto: ANP)