'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten'

De leiding van Ajax krijgt er ook van langs van de supportersvereniging. "Die had veel eerder moeten ingrijpen en het niet zover moeten laten komen", zegt voorzitter Daniel Dekker in reactie op het besluit van Johan Cruijff om zijn handen van Ajax af te trekken.

"Het is heel erg jammer dat Cruijff nu afstand neemt van Ajax. Wij als supporters wilden hem destijds graag weer bij de club hebben en hebben zijn bemoeienis toegejuicht. Het past helaas bij de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Er is te veel onrust op de club. Ik begrijp zijn teleurstelling", aldus Dekker.

De voorzitter haalt iets aan uit het rapport van Tscheu La Ling, dat het technisch beleid van Ajax analyseert. "Wat mij opviel was dat er zulke slechte contracten waren opgesteld met zulke slechte afspraken. Dat laat ruimte voor conflicten."

Cruijff noemt maandag man en paard in zijn column. Voorzitter Hennie Henrichs van de bestuursraad heeft in de ogen van de clubicoon gefaald, evenals commissarissen Hans Wijers, Leo van Wijk en Theo van Duivenbode. "Ik vind het sterk van hem, die transparantie. Het maakt het verhaal naar de supporters toe ook veel duidelijker. Persoonlijk denk ik dat Cruijff gelijk heeft, want hij valt mensen aan die inderdaad hadden moeten ingrijpen, maar steeds de andere kant uitkeken."

Dekker rekent erop dat de bestuursraad tekst en uitleg moet geven op de ledenvergadering op 17 december. "Ik ben zelf lid van Ajax en zal mijn zegje doen, maar ik spreek niet namens alle leden, dus durf niet te zeggen of er een motie van wantrouwen komt. Op de aandeelhoudersvergadering van afgelopen vrijdag zei Wijers dat hij het zo sneu vond voor de fans. Dat zei de man die in de positie was om deze ellende te voorkomen. De fans trappen niet in dergelijke retoriek."

'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten'
'Leiding Ajax liet ruimte voor conflicten' (Foto: ANP)