Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels

AkzoNobel is maandag begonnen met het vullen van lege zoutholtes met diesel, onder de grond in Enschede. Het bedrijf kreeg vrijdag groen licht van het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerder.

Onder industriegebied De Marssteden is zout gewonnen. Twee van deze holtes worden nu langzaam gevuld met 250.000 kuub gasolie afkomstig van het bedrijf Argos. Tegen deze vorm van opslag is veel protest geweest in de Enschedese en Overijsselse politiek. In Duitsland net over de grens bij Enschede raakte een dergelijke opslag vorig jaar lek. "We hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen", aldus AkzoNobel. Zo zijn de leidingen waarmee de gasolie naar beneden wordt gepompt, voorzien van een extra wand.

Bij het incident in Duitsland waren omwonenden langdurig geëvacueerd. De kosten van het schoonmaken van de bodem zijn geschat tussen de 70 en 100 miljoen euro, bleek eerder uit een studie van het RIVM. "Het is nieuw, dus we begrijpen de zorgen van bewoners", aldus de zegsvrouw, "maar we zijn ervan overtuigd dat we het goed en veilig doen."

AkzoNobel had eigenlijk vorige maand al willen beginnen, maar moest van het ministerie wachten op advies van de Veiligheidsregio Twente. Die achtte het opstellen van een apart rampenbestrijdingsplan niet noodzakelijk, zei de woordvoerder.

Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels
Akzo pompt gasolie in Twentse zoutkoepels (Foto: ANP)