FOK!toen en nu: Molenbeek - Jihadistisch broeinest van het kwaad

Wat is de overeenkomst tussen Thalys-terrorist Ayoub el-Khazzani, Jodenhater Mehdi Nemmouche en een aantal van de terroristen die afgelopen vrijdag een golf van aanslagen pleegden in Parijs? Ze woonden allen in het Belgische Molenbeek. In deze special richt FOK! haar vizier op het Belgische kalifaat.

Na de bloedige aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag zal het bij weinigen onopgemerkt zijn gebleven dat de Belgische gemeente Molenbeek weer eens werd genoemd. De migrantenwijk kwam de laatste jaren nogal eens in het nieuws als er weer eens een extremistische aanslag werd gepleegd in Europa. Zowel Mehdi Nemmouche (die in mei 2014 vier mensen doodschoot in het Joods Museum in Brussel) als Ayoub el-Khazzani (die eerder dit jaar bijna een slachting aanrichtte in de Thalys) woonden in Sint-Jans-Molenbeek, zoals de plaats in het westen van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest officieel heet. Ook na de slachtpartij op de redactie van Charlie Hebdo werd er al snel een link gelegd met de Brusselse buitenwijk, waar ook een aantal van de daders van de aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs vandaan komen.

Uit het Limburgs Dagblad van 16 mei 1991
Uit het Limburgs Dagblad van 16 mei 1991

De geschiedenis
Molenbeek was van oorsprong een uitgestrekt landbouwdorp dat al vanaf de middeleeuwen floreerde. Aan het begin van de 19e eeuw zou het dorp uitgroeien tot een industriële randgemeente van Brussel, waarin het later zou worden opgeslokt. Vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog kende de plaats, net als andere randgemeentes in België, een grote leegloop tot er in de jaren zestig nieuwe wijken werden aangelegd met de kenmerkende flatgebouwen die er tot de dag van vandaag nog steeds te vinden zijn.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 april 1995
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 6 april 1995

Moordende predikanten en rellende jeugd
Molenbeek zou in de tweede helft van de vorige eeuw uitgroeien tot een migrantenwijk waar naast onder meer Spanjaarden, Italianen en Polen vooral veel Marokkaanse gastarbeiders kwamen wonen. Vanaf het begin van de jaren negentig heersten er vaak spanningen tussen allochtone jongeren en de politie die vaak uitliepen op rellen in de wijk. Nadat een Marokkaanse drugsdealer in 1997 door de politie werd doodgeschoten waren er dagenlang rellen waarbij het niet al te slimme volk hun eigen woonwijk liep te slopen. Van de ongeveer 925.000 officieel ingeschreven buitenlanders in België (in 1997) woonde 31% in de gemeente Brussel.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 april 1996
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 30 april 1996

In 1997 zou de wijk Molenbeek ook vanwege een andere kwestie in het nieuws komen. In het huis van de Hongaarse predikant András Pándy werden de resten aangetroffen van een zestal familieleden van de man. Zo vond de politie menselijke botten, een urn met asresten, een aantal grote stukken vlees in een diepvriezer en bloedsporen op diverse muren in het huis. De bloedverwanten van de predikant verdwenen tussen 1987 en 1989. De seriemoordenaar kwam in beeld tijdens een onderzoek naar aanleiding van de zaak Dutroux.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 oktober 1997
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 oktober 1997

In 2004 lopen de spanningen nog hoger op in Molenbeek als het dragen van de burqa wordt verboden in de multi-culturele wijk. In België kent men nog een oude carnavalswet, waarin staat aangegeven dat niemand 'gemaskerd, vermomd of verkleed' over straat mag gaan. Bij overtreding van deze wet kon men een boete van 150 euro verwachten.

De Arabisch Europese Liga
Vanaf het moment dat het vrouwonvriendelijke kledingstuk wordt verboden is het ellende in het land van onze zuiderburen. Zo is de Arabisch Europese Liga van Abou Jahjah erg populair onder jonge Noord-Afrikanen en ontvangen burgemeesters die zich uitspraken tegen de burqa diverse doodsbedreigingen van aanhangers van de religie van de liefde. Ook politica Mimount Bousakla krijgt hiermee te maken.

In april 2005 ontsnappen twee politieagenten maar amper aan de dood als ze met hun auto een donker straatje ingelokt worden en daarna worden belaagd met molotovcocktails. De politieauto zou geheel uitbranden. In een reportage van de Belgische zender VTM laat een jonge migrant weten hoe hij over de autoriteiten denkt. "Deze wijk is van ons. De politie moet hier niet komen. Doen ze dat wel dan zijn we klaar om hen warm te ontvangen. We sturen ze geroosterd naar huis. We zijn op elk moment klaar om met de politie oorlog te voeren."

Uit de Leeuwarder Courant van 27 januari 2006
Uit de Leeuwarder Courant van 27 januari 2006

Parijse toestanden
In 2006 volgen er opnieuw grote opsporingsacties van de politie. Bij invallen in Brussel worden een tweetal illegale islamieten opgepakt, die verdacht worden van het verspreiden van haatzaaiende lectuur en het oproepen tot een heilige oorlog. Bij het Islamitische Centrum in Molenbeek, dat wordt gerund door de radicale Syrische sjeik Ayachi Bassam, worden computers en een vrachtwagen vol haatzaaiend en opruiend propagandamateriaal in beslag genomen. Bassam kwam eerder in het nieuws nadat hij de Franse president Sarkozy met de dood had bedreigd.

Uit de Leeuwarder Courant van 23 september 2009 01
Uit de Leeuwarder Courant van 23 september 2009

Drie jaar later is wederom wekenlang onrustig in de wijk Molenbeek. Jonge migranten dagen constant de sterke arm der wet uit door auto's in de brand te steken en bekabeling van straatverlichting door te knippen. Volgens de politie worden de jongeren opgehitst door criminelen die kwaad zijn omdat er in de buurt café's en buurtcentra gesloten zijn waar voorheen nog drugs werd verkocht. In het Vlaamse actualiteitenprogramma TerZake laten enkele anonieme politieagenten weten dat delen van Molenbeek langzaam veranderden in een no-go area en zelfs de politie daar niet meer durft te komen. Volgens het socialistische Vlaamse parlementslid Yamila Idrissi, die zelf in Molenbeek woont, vrezen velen dat er 'Parijse toestanden' in de wijk zullen uitbreken en is het slechts een kwestie van tijd wanneer de vlam in de pan zal slaan.

Uit de Leeuwarder Courant van 23 september 2009
Uit de Leeuwarder Courant van 23 september 2009

Sharia4Belgium
In 2010 wordt de radicale moslimvereniging Sharia4Belgium opgericht. De club met woordvoerder Fouad Belkacem kwam regelmatig in het nieuws met hun op zijn zachtst gezegd zeer dubieuze videoboodschappen, waarin onder meer werd opgeroepen om homo's de doodstraf te geven en de dood van Vlaams Belang-politica Marie-Rose Morel in 2011 een straf van God werd genoemd. Ook worden mensen als Bart De Wever, Filip Dewinter en Geert Wilders openlijk met de dood bedreigd. Als in 2012 een moslima in de wijk Molenbeek wordt aangehouden omdat zij een verboden gezichtssluier draagt ontstaan er wederom grote onlusten in de wijk waarbij een meute jongeren een politiebureau aanvalt. Later zal blijken dat de jongeren tot deze acties werden aangezet door Belkacem en consorten werden opgejut.

Op 7 juni 2012 werd Fouad Belkacem door het parket van Antwerpen aangehouden wegens aanzet tot haat en geweld en verdween 2 jaar achter de tralies. Vier maanden later zou Sharia4Belgium zichzelf opheffen. In 2013 worden er bij een aantal voormalige leden van de vereniging opnieuw huiszoekingen gedaan in verband met het ronselen van strijders voor de heilige jihad in Syrië. Zo was er een filmpje op het wereldwijde web opgedoken waarin Sharia4Belgium-leider Houssien Elouassaki deelnam aan de onthoofding van een Syrische soldaat. Elouassaki zou in 2014 worden gedood door een vallende electriciteitspaal die door zijn soortgenoten was omvergeschoten. Ook woordvoerder Nourredine Abouallal zou de strijd in Syrie met de dood bekopen. Begin 2015 staat voormalig woordvoerder Fouad Belkacem opnieuw voor de rechter. Als leider van een terroristische organisatie wordt hij ditmaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar.