FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 november 2015

Zweden en Oekraïne naar EK

Zweden en Oekraïne hebben zich als laatste twee landen geplaatst voor het eindtoernooi om de Europese titel volgend jaar in Frankrijk. Beide ploegen sloten dinsdagavond de play-offronde succesvol af. Zweden hield in Kopenhagen in de tweede wedstrijd Denemarken op 2-2. Dat was na de thuiszege van 2-1 voldoende voor kwalificatie. Oekraïne speelde in en tegen Slovenië met 1-1 gelijk, na de eerdere zege voor eigen publiek (2-0).

Zlatan Ibrahimovic was opnieuw de gevierde man bij Zweden. De 34-jarige vedette van Paris Saint-Germain bracht in de return tegen de Denen beide treffers op zijn naam. In het eerste duel zaterdag voor eigen publiek (2-1) had hij ook al gescoord. De Deense treffers kwamen dinsdag in de slotfase op naam van Yussuf Poulsen en Jannik Vestergaard. Voor Zweden is het de vijfde EK-deelname op rij.

Simon Poulsen (PSV) bleef bij Denemarken op de bank. Viktor Fischer (Ajax) zat niet bij de Deense selectie. Hij was zaterdag nog basisspeler in de ploeg van bondscoach Morten Olsen.

Deelnemersveld compleet

Slovenië mocht in Maribor na de snelle treffer van Bostjan Cesar lang hopen op tenminste een verlenging. De vereiste tweede treffer wilde echter niet vallen. Diep in de verlenging maakte Andrei Jarmolenko namens Oekraïne aan alle onzekerheid een einde (1-1).

Met de kwalificatie van Zweden en Oekraïne is het deelnemersveld van het EK 2016 in Frankrijk compleet. De andere 22 deelnemers zijn: Frankrijk, Ierland, Engeland, IJsland, Tsjechië, Oostenrijk, Noord-Ierland, Italië, Portugal, Zwitserland, Spanje, Wales, België, Albanië, Roemenië, Duitsland, Polen, Rusland, Slowakije, Turkije, Kroatië en Hongarije.

Zweden en Oekraïne naar EK
Zweden en Oekraïne naar EK (Foto: ANP)

Vrouw gooit eieren naar Kylie en Kendall

Een 25-jarige vrouw heeft realitysterren Kendall en Kylie Jenner bij de lancering van hun nieuwe kledinglijn in Sydney bekogeld met eieren en tomaten. Kort daarna is de vrouw opgepakt, bevestigt de politie tegenover de website Gossip Cop.

Honderden fans kwamen dinsdag naar een winkelcentrum in de Australische stad om een glimp van de beroemde zusjes op te vangen. Tijdens de presentatie van de Jenners gooide een vrouw vanaf de tweede verdieping van het winkelcentrum eieren en tomaten op het podium. Sommige fans kregen wat spetters over zich heen, maar Kylie (18) en Kendall (20) werden zelf niet geraakt.

Agenten zagen de vrouw staan, stapten op haar af en sloegen haar in de boeien. Tijdens de arrestatie spuugde ze hen in het gezicht. Als gevolg daarvan wordt de vrouw aangeklaagd voor het aanvallen van een politieagent. Volgende maand mag ze zich in de rechtbank verantwoorden voor haar daden. De lancering verliep verder zonder problemen.

Vrouw gooit eieren naar Kylie en Kendall
Vrouw gooit eieren naar Kylie en Kendall (Foto: BuzzE)

AWVN: loonstijging dit jaar 1,5 procent

De gemiddelde loonsverhoging die dit jaar is afgesproken bij de onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over nieuwe cao's, bedraagt 1,5 procent. Vorig jaar was dat 1,6 procent. Dat meldde werkgeversvereniging AWVN dinsdag.

Er moet nog een aantal cao's worden gesloten, maar de organisatie verwacht dat het gemiddelde van 1,5 procent voor het kalenderjaar 2015 niet of nauwelijks verandert. In oktober kwamen zeventien cao's tot stand, een normaal aantal voor deze maand, met een gemiddelde loonsverhoging van 1,48 procent.

Voor 313 van de 483 cao's die dit jaar aflopen, is inmiddels een nieuw akkoord bereikt. Dit komt neer op 65 procent, gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

AWVN adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en is als zodanig betrokken bij het merendeel van alle negenhonderd Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.

AWVN: loonstijging dit jaar 1,5 procent
AWVN: loonstijging dit jaar 1,5 procent (Foto: ANP)

HEMA op zoek naar nieuwe kinderhelden

HEMA overweegt nieuwe kinderhelden in het assortiment op te nemen, naast Jip en Janneke. Dat zei een woordvoerder van het winkelbedrijf dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door Metro.

Hij sprak eerdere mediaberichten tegen dat HEMA afscheid neemt van de creaties van Annie M.G. Schmidt en tekenaar Fiep Westendorp, die sinds jaar en dag op artikelen van het warenhuis worden afgebeeld.

Voorwaarde voor eventuele nieuwe blikvangers is wel dat ze net als Jip en Janneke en hun hondje Takkie goed bij het merk HEMA passen.

HEMA op zoek naar nieuwe kinderhelden
HEMA op zoek naar nieuwe kinderhelden (Foto: ANP)

Miljardenfusie tussen gasleveranciers

De Franse gasproducent Air Liquide heeft met zijn Amerikaanse branchegenoot Airgas overeenstemming bereikt over een overname. Als het bod ter waarde van 13,4 miljard dollar (12,6 miljard euro) slaagt, ontstaat naar omzet gemeten de grootste leverancier van industriële gassen ter wereld.

Air Liquide legt ruim de helft meer op tafel dan Airgas de afgelopen maand gemiddeld waard was op de beurs in New York. Het Franse bedrijf kan dan ook in één klap een reuzenslag slaan in Noord-Amerika, waar zijn overnameprooi het overgrote deel van de omzet vandaan haalt.

De opbrengsten bij Air Liquide, dat onder meer zuurstof, stikstof, waterstof en edelgassen levert aan industriële klanten, bedroegen vorig jaar ruim 15 miljard euro. Er werken circa 50.000 mensen bij de Franse onderneming. Airgas behaalde met 17.000 werknemers een omzet van omgerekend zo'n 5 miljard euro.

Miljardenfusie tussen gasleveranciers
Miljardenfusie tussen gasleveranciers (Foto: ANP)

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt dinsdagavond voor extreem weer en heeft daarom code oranje afgekondigd. Dat geldt voor de periode van 23.00 uur tot 04.00 uur woensdagochtend.

In de kustgebieden komen zeer zware windstoten voor van 100 tot 115 kilometer per uur. Code oranje (extreem weer) geldt voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen. Verder landinwaarts komen windstoten voor tot 90 kilometer per uur. Hiervoor staat een code geel uit.

Met de stevige zuidwestenwind wordt extreem zachte lucht aangevoerd. De zwaarste windstoot tot dusver is gemeten in Vlissingen met 97 kilometer per uur.

KNMI waarschuwt voor extreem weer
KNMI waarschuwt voor extreem weer (Foto: ANP)

Ghana, Nigeria en Algerije voorkomen afgang en gaan door in WK kwalificatie

De Afrikaanse toplanden hebben zich alsnog weten te plaatsen voor de groepsfase van het Afrikaanse kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Ghana, Nigeria en Algerije, WK-gangers van 2014, speelden in de heenwedstrijd gelijk tegen respectievelijk de Comoren, Swaziland en Tanzania. Deze landen moesten daarom nog aan de bak om de groepsfase te bereiken. 

Ghana won uiteindelijk met 2-0 van de Comoren. Voor Ghana scoorden Las Palmas-speler Mubarak Wakaso en Aston Villa-spits Jordan Ayew. Nigeria ging met dezelfde cijfers van Swaziland. Moses Simon en Efe Ambrose vonden het net namens de The Super Eagles. Algerije maakte thuis korte metten met Tanzania. Ze wonnen met 7-0. 

Ook Tunesië, Ivoorkust en Kameroen hebben zich vanavond geplaatst voor de volgende ronde. In totaal hebben twintig Afrikaanse landen geplaatst voor de groepsfase. De landen worden verdeeld over vijf groepen van vier landen. De winnaar van iedere groep plaatst zich uiteindelijk voor het wereldkampioenschap. 

Uitslagen WK kwalificatie Afrika - tweede ronde - returns

Thuis Uit Returns Agg.
Kameroen Niger 0-0 3-0
Tunesië Mauritius 2-1 4-2
Congo Ethiopië 2-1 6-4
Egypte Tsjaad 4-0 4-1
Ghana Comoren 2-0 2-0
Nigeria Swaziland 2-0 2-0
Mali Botswana 2-0 3-2
Ivoorkust Liberia 1-0 4-0
Senegal Madagascar 3-0 5-2
Kaapverdië Kenia 2-0 2-1
Algerije Tanzania 7-0 9-2
Rwanda Libya 1-3 1-4
Burkina Faso Benin 2-0 3-2
Zuid-Afrika Angola 1-0 4-1

Opmerking Caitlyn Jenner valt verkeerd

Actrice Rose McGowan heeft hard uitgehaald naar Caitlyn Jenner. De 66-jarige realityster zei bij de uitreiking van de Glamour Women of the Year Awards dat een outfit uitkiezen het moeilijkste onderdeel is van het leven van een vrouw. McGowan vindt dat een domme opmerking.

Caitlyn, die vroeger door het leven ging als Bruce Jenner, werd vorige week door tijdschrift Glamour in het zonnetje gezet vanwege haar inspanningen voor de transgendergemeenschap. McGowan ergerde zich behoorlijk aan de genoemde uitspraak over vrouwen en kleding. Volgens de Charmed-actrice begrijpt Caitlyn helemaal niet hoe het is om een vrouw te zijn.

"Vrouw van het jaar? Nee, je komt niet eens in de buurt", schreef McGowan maandag in een open brief op Facebook. "Wij zijn meer dan onze kledingkeuzes. Wij zijn meer dan de stereotypes die mensen zoals jij aan ons opdringen. Ben jij nu een vrouw? Dan moet je eens gaan snappen dat wij totaal andere ervaringen hebben dan jij hebt opgedaan in je leven met mannelijke privileges."

McGowan plaatste ook een aantal afbeeldingen op Facebook van vrouwen in benarde situaties, bijvoorbeeld een vrouw die wordt aangerand, telkens met de opmerking van Caitlyn erbij. Later besloot de 42-jarige actrice, die regelmatig een feministisch geluid laat horen via social media, haar open brief en de afbeeldingen te verwijderen.

Opmerking Caitlyn Jenner valt verkeerd
Opmerking Caitlyn Jenner valt verkeerd (Foto: BuzzE)

'Allah Akhbar' tijdens minuut stilte

Als we verschillende berichten op de sociale media en EenVandaag moeten geloven, dan lijkt het erop dat bepaalde jongeren zich bij de minuut stilte van gisteren, zichzelf van hun beste kant hebben laten zien. Op diverse scholen klonk het beruchte 'Allah Akhbar' rond en tijdens de minuut waarbij het houden van je mond een blijk van beschaving en respect zou zijn.

Stomtoevallig is dat exact hetzelfde zinnetje als dat de moslimterroristen gebruikten toen ze tijdens een concert tientallen mensen afslachten en later de gewonden doodleuk met een mes gingen martelen.

Zowel in het binnen- als het buitenland zouden jongeren zich schuldig hebben gemaakt aan deze baldadigheden. Een speciale vermelding is wel het Horizon College in Alkmaar waard, waar tijdens de minuut van bezinning over het Parijse drama 'Free Palestina' te horen was. Voor zover bekend is er bij geen enkele school ingegrepen door mensen die beter zouden moeten weten.

In de voormalige Franse stad Marseille ging het nog een stapje verder. Daar zijn twee bestelbusjes aangevallen door personen met bivakmutsen (de mannelijke variant van een Boerka) omdat deze personen zich mateloos stoorden aan de 'Prayforparis' en 'ViveLaFrance'-stickers die zich op de wagens zouden bevinden. Deze zouden als beledigend ervaren worden. Een wagen is met stenen bekogeld en er zou een mes getrokken zijn.

Ook de voetbalwereld liet zich niet onbetuigd. Gisteren riepen een paar Bosnische fans tijdens de wedstrijd Ierland-Bosnië/Herzegovina al dingen als 'Allah heeft de grootste' tijdens de minuut stilte. Vandaag werd diezelfde minuut tijdens Turkije-Griekenland door de Turkse fans begroet met boe-geroep en het daar eveneens populaire 'Allah Akhbar'.

Vanzelfsprekend hebben bovengenoemde incidenten helemaal niets met de islam te maken.

Tweede geluid van Qmusic geraden

Het tweede geluid van Qmusic is dinsdag geraden tijdens de middagshow van radio-dj Niek van der Bruggen. Nandine van Oosten uit Haren gaf het juiste antwoord: 'het bijvullen van een servettendispenser'.

In 44 dagen tijd zijn bijna 450 foute antwoorden voorbijgekomen, waardoor de startwaarde van 2500 euro opliep naar 46.800 euro belastingvrij. De 35-jarige Van Oosten krijgt haar cheque woensdagochtend uit handen van dj's Mattie Valk en Wietze de Jager.

Het eerste geluid van 2015, 'het lostrekken van een plant uit een potje', werd op 5 oktober geraden. Liesanne Jansen (29) uit Oud-Beijerland won met dat antwoord 51.500 euro.

Tweede geluid van Qmusic geraden
Tweede geluid van Qmusic geraden (Foto: BuzzE)

Duitsland-Nederland afgelast, stadion ontruimd

De oefenwedstrijd tussen Duitsland en Nederland is afgelast. Op last van de politie kan het duel niet doorgaan. Het stadion in Hannover wordt op dit moment ontruimd.

Update 20:37 uur
Volgens diverse (onbevestigde) bronnen zou er een truck met springstof gevonden zijn. De truck was gecamoufleerd als reddingsvoertuig.

Update 20:09 uur
De chef van de politie van Hannover, Volker Kluwe, stelt dat er een concreet gevaar voor heel Hannover zou zijn, zo meldt de Duitse omroep NDR. Specifieker wilde Kluwe (nog) niet zijn.

Rond het stadion staan honderden politieauto's. Eerder werd een verdacht pakketje gevonden, waardoor de toeganswegen een uur lang geblokkeerd waren.

Update:

Qatar als eerste Aziatisch land naar finaleronde kwalificatie WK

 Qatar is het eerste Aziatische land dat zich plaatst voor de finaleronde in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. De oliestaat is na de 0-3 zege in Bhutan zeker van de groepswinst in groep C. Qatar werd geholpen omdat China en Hong Kong niet tot scoren kwamen. 

Van de acht groepen plaatst alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks voor de volgende ronde. Ook de vier beste nummers twee maken nog kans op de WK-tickets. 

In groep A is Saudi-Arabië dichtbij na een 0-10 zege bij Oost-Timor. Ook de V.A.E. is nog in de race na een 1-2 zege. Eind maart spelen Saudi-Arabië en V.A.E. tegen elkaar, waar mogelijk de groepswinst op het spel staat.  

Australië blijft aan kop in groep B dankzij een 0-4 overwinning bij Bangladesh. Tim Cahill was de grote man met een hattrick. Ook Zuid-Korea is dichtbij de finaleronde. In Laos werd er met 0-5 gewonnen. Het land heeft aan één punt voldoende voor de groepswinst in groep F. 

In maart 2016 gaat de kwalificatie verder, dan zijn de twee laatste wedstrijden. Deze kwalificatie geldt niet alleen voor het WK voetbal, maar is tevens ook het kwalificatietoernooi voor de Azië Cup in 2019. De landen die zich voor de finaleronde in de kwalificatie plaatsen, zijn ook zeker van een plek op het continentale eindtoernooi. De overige landen moeten nog één of meerdere ronden spelen om de Azië Cup te halen. 

 Uitslagen WK-kwalificatie Azië ronde II - speelronde 8 - 17/11/2015

Groep Thuis Uit Uitslag
A Maleisië V.A.E. 1-2
A Oost-Timor Saudi-Arabië 0-10
B Kirgizië Jordanië 1-0
B Bangladesh Australië 0-4
C Bhutan Qatar 0-3
C Hong Kong China 0-0
D Turkmenistan Oman 2-1
D Guam Iran 0-6
E Cambodia Japan 0-2
E Singapore Syrië 1-2
F Taiwan Irak 0-2
G Laos Zuid-Korea 0-5
G Myanmar Kuwait afg.
H Yemen Uzbekistan 1-3
H Noord-Korea Bahrain 2-0

Stand in groepen A en B 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Saudi-Arabië 6 16 25-3 1 Australië 6 15 17-3
2 V.A.E. 6 13 22-3 2 Jordanië 6 13 12-2
3 Palestina 6 9 15-4 3 Kirgizië 7 11 9-8
4 Maleisië 7 4 3-28 4 Tajikistan 6 5 9-12
5 Oost-Timor 7 2 2-29 5 Bangladesh 7 1 2-24

Stand in groepen C en D 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Qatar 6 18 27-2 1 Iran 6 14 20-3
2 Hong Kong 7 14 13-3 2 Oman 6 11 10-5
3 China 6 11 21-1 3 Turkmenistan 7 10 8-10
4 Malediven 6 3 4-14 4 Guam 7 7 3-15
5 Bhutan 7 0 3-48 5 India 6 0 4-12

Stand in groepen E en F 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Japan 6 16 17-0 1 Thailand 5 13 12-4
2 Syrië 6 15 20-6 2 Irak 4 8 10-4
3 Singapore 7 10 8-7 3 Vietnam 4 4 3-6
4 Afghanistan 7 6 6-18 4 Taiwan 5 0 4-15
5 Cambodia 6 0 1-21 5 Indonesië * 0 0 0

*Vanwege politieke inmenging met de voetbalbond is Indonesië geschorst van alle FIFA-competities.

Stand in groepen G en H 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Zuid-Korea 6 18 23-0 1 Noord-Korea 7 16 12-5
2 Kuwait 5 10 12-1 2 Uzbekistan 6 15 18-7
3 Libanon 6 10 11-4 3 Philippijnen 6 7 5-9
4 Myanmar 6 4 5-20 4 Bahrain 6 6 7-9
5 Laos 7 1 3-29 5 Yemen 7 3 2-14

Veltman: "We staan nu veilig"

De schrik zit er flink in bij het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Danny Blind zou om 20.45 uur aan de oefeninterland tegen Duitsland beginnen, maar rond de klok van 19.30 werd de HDI Arena in Hannover ontruimd, vanwege terreurdreiging.

"We staan veilig nu. Even afwachten hoe nu verder", liet Joël Veltman van Ajax aan AT5 weten. Inmiddels zou er een concrete dreiging voor heel Hannover zijn. Het stadion is inmiddels leeg en er is erg veel politie op de been.

De selectie van het Nederlands elftal is inmiddels terug in het hotel, dat inmiddels van zware bewaking is voorzien.

Bedpartners woedend op Charlie Sheen

De openlijke onthulling van Charlie Sheen over zijn hiv-besmetting kan hem wel eens heel veel geld gaan kosten. Minstens zes vrouwen hebben zich al gemeld bij een advocaat om Sheen aan te klagen. Wie dat zijn, is niet bekend.

De vrouwen beschuldigen de acteur van fraude en het toebrengen van emotionele en lichamelijke schade. De advocaat laat aan TMZ weten dat naast de zes vrouwen er nog vier een afspraak met hem hebben. Allen claimen ze seks met Sheen te hebben gehad terwijl hij hen niet had geïnformeerd over zijn hiv-status.

''Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn gezondheid", zei Sheen in de Today Show van NBC, waarin hij zijn seropositiviteit bekendmaakte. Volgens de acteur is het niet mogelijk dat hij het virus aan anderen heeft doorgegeven.

Godinnen
Charlie's ex Bree Olson verklaarde in The Howard Stern Show dat Sheen haar nooit op de hoogte heeft gebracht van zijn infectie. De voormalige pornoster zei dat de acteur tijdens hun relatie het bed met veel andere vrouwen deelde. Bree zei niet hiv-geïnfecteerd te zijn, maar ze geeft Sheen er de schuld van dat haar naam voor altijd aan hiv gelinkt zal worden.

Ook Nataly Kenly, een van de andere voormalige 'godinnen' van de vijftigjarige Sheen, zegt tegen TMZ dat ze eveneens van niets wist toen ze seks met hem had. Ex-vrouw Brooke Mueller, die met Sheen twee kinderen heeft, heeft via een woordvoerder laten weten dat zij en de tweeling Bob en Max niet besmet zijn.

Adviseurs zouden Sheen, die lange tijd zou zijn afgeperst, hebben afgeraden om open kaart te spelen. Ze waarschuwden de ster uit Two and a Half Men en Anger Management dat dit tot nog veel meer claims zou leiden.

Bedpartners woedend op Charlie Sheen
Bedpartners woedend op Charlie Sheen (Foto: BuzzE)

Gemeente pakt 'taxironselaars' Schiphol aan

De gemeente Haarlemmermeer pakt de 'taxironselaars' op Schiphol aan. Die zorgen nu voor overlast door passagiers en andere bezoekers van de aankomsthal op een vervelende, intimiderende manier te benaderen en taxidiensten aan te bieden. De gemeente gaat verbieden op bepaalde plaatsen taxidiensten aan te bieden, tenzij de chauffeurs in de nabijheid van hun auto blijven.

De burgemeester kan die gebieden aanwijzen. De daarvoor nodige wijziging van de algemene plaatselijke verordening (APV) wordt van kracht als de gemeenteraad er in december mee instemt.

De taxironselaars zijn een doorn in het oog van de reguliere taxibedrijven op Schiphol. Hun taxi's wachten op klanten bij de standplaatsen. De ronselaars proberen die al in of vlak buiten de aankomsthal 'weg te snoepen'.

Gemeente pakt 'taxironselaars' Schiphol aan
Gemeente pakt 'taxironselaars' Schiphol aan (Foto: ANP)

Export bloemen en planten blijft groeien

De stijging van de export van Nederlandse bloemen en planten zet door, ondanks de teruglopende afzet in Duitsland, Rusland en Oostenrijk. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VGB.

Vooral het afzetverlies in Duitsland, de grootste afnemer van bloemen en planten uit Holland, tikt hard aan. Dit jaar tot en met oktober daalde de export naar onze oosterburen met 4 procent tot 1,35 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een stijging met 5 procent.

VGB-directeur Robert Roodenburg kan nog niet precies de vinger op de zere plek leggen. "Er zijn twee mogelijke oorzaken: de consumenten kopen minder of er gaan meer bloemen naar Duitsland buiten Nederland om", zegt hij.

Exportwaarde
Tegenover de dalers stonden stijgers, waaronder het Verenigd Koninkrijk. De export naar deze na Duitsland grootste afnemer steeg met 15 procent naar 781 miljoen euro.

De totale exportwaarde tot en met oktober kwam uit op 4,7 miljard euro, 3 procent meer dan een jaar geleden. Volgens VGB is de stijging voor een groot deel te danken aan de spreiding van de Nederlandse export over een groot aantal landen buiten Europa. Dat zijn er ruim honderd.

Hogere afzet
Dit jaar zijn het de bloemen die zorgen voor een hogere afzet, met een stijging van de exportwaarde van 6 procent tot 2,9 miljard euro. Planten blijven achter met een daling van 3 procent naar 1,8 miljard euro.

Vorig jaar klom de exportwaarde van planten juist en bovendien sterker dan die van bloemen, respectievelijk 5 procent en 2 procent.

Export bloemen en planten blijft groeien
Export bloemen en planten blijft groeien (Foto: ANP)

Oud en nieuw voor Valkyrie Chronicles

Het Japanse Famitsu kreeg lucht van niet een maar twee Valkyria-games. Niet alleen kunnen we uitkijken naar een geheel nieuw deel, ook komt er een remaster van het originele Valkyria Chronicles.

Valkyria Chronicles Remaster komt 10 februari uit op PlayStation 4. Het krijgt onder andere donwloadable content en trophy-ondersteuning. Het nieuwe deel heet Valkyria: Azure Revolution. Er zal een demo bij de remaster-versie zijn, en het volledige spel komt in de winter van 2016 in Japan uit.

De projectleider van Valkyria: Azure Revolution, Takeshi Ozawa, geeft aan dat het spel een RPG met een realtime vechtsysteem zal zijn. ""Aanvankelijk waren we een realtime strategie-spel aan het overwegen, maar we gingen voor een RPG omdat we denken dat meer gebruikers dat willen spelen. Het concept van het vechtsysteem en de sensatie van het slagveld zijn hetzelfde, maar omdat het een RPG met een simulatie-elementen is, kun je het slagveld ervaren met een andere invalshoek."

Spelers zullen in hun basis een gevecht in een 'dungeon' voorbereiden, de missie doen met allerlei doelen en dan weer terug keren. Acties in bijvoorbeeld het veld worden aan knoppen toegekend door de speler. Je kunt maximaal vijf teamleden bij je hebben. Je bestuurt er één van, terwijl de rest door de AI geregeld worden.

Of beide Valkyria-spellen ook in Europa uitkomen is nog niet bekend.

Famitsu met Valkyria

Famitsu met Valkyria

'Matsoe Matsoe krijgt eigen realityserie'

Joey Spaan, beter bekend als Matsoe Matsoe, krijgt mogelijk zijn eigen realityserie. Dat meldt RTL Boulevard.

De 25-jarige dj, die bekend werd door zijn deelname aan realityshow Oh Oh Cherso, voert daarover gesprekken met producent Zodiak. "Matsoe Matsoe heeft mij gevraagd om mee te denken over een programma rondom hem", zegt Jake Hampel, de voormalige manager van Samantha 'Barbie' en Michael van der Plas. "We hebben zojuist een gesprek gehad bij een producent en zij zijn enthousiast."

"Joey woont samen met een Turkse en een Antilliaanse jongen in een huis", vervolgt Hampel. "Zij zijn net als Matsoe Matsoe dj. We willen laten zien dat deze culturen goed samengaan, ook in deze tijd."Voor het programma is nog geen zender gevonden.

'Matsoe Matsoe krijgt eigen realityserie'
'Matsoe Matsoe krijgt eigen realityserie' (Foto: BuzzE)

Ezra Millers The Flash 'moet multidimensionaal zijn'

Ezra Miller, van wie we al ruim een jaar weten dat hij in 2018 te zien zal zijn als Barry Allen in de filmversie van The Flash, zal tegen de tijd dat we hem zien een publiek te overtuigen hebben van het nut van twee Barry Allens. Aan Entertainment Weekly lichtte de acteur, die momenteel bezig is met de opnames van Fantastic Beasts and Where to Find Them, toe wat het verschil is tussen zijn Barry Allen en de versie die momenteel op tv te zien is.

"Nou, om te beginnen wordt dit een film," begint Miller, die in 2017 al te zien zal zijn in Justice League en heel misschien ook een cameo heeft in Batman v Superman, volgend jaar. "Ik zou graag willen dat het een verkenning wordt van een mens, een multidimensionaal persoon, zogezegd." De acteur realiseert zich kort dat hij net een woordgrapje maakte over het feit dat de Flash in de comics (en inmiddels ook op televisie) in meerdere parallele dimensies bestaat, en vervolgt: "Ik zou het personage meerdere dimensies willen laten hebben. Maar echt, ik zou willen dat hij de dimensies heeft die we allemaal kennen en waarderen, en er dan een paar aan toevoegen die doel realiseren hoe geweldig deze superheld is. Ik hoop hem te realiseren als een persoon, en ik denk dat wat het meest interessant voor mij is in de mythologie van superhelden is wanneer we de menselijkheid van iemand die een held is voelen, of het heldendom van iemand die zijn gebreken heeft en diep menselijk is."

Dat is natuurlijk zowel een hoop gebakken lucht als een lange opsomming van standaardkenmerken die acteurs over hun personages te zeggen hebben, minus wellicht het gedeelte over superhelden. Het is duidelijk dat Miller nog niet echt heeft nagedacht over de rol, die hij misschien ook pas over een klein jaar voor het eerst zal spelen. Op dit moment speelt Grant Gustin de rol van Barry Allen op televisie; hij is te zien in Arrow, The Flash en het nog te verschijnen DC's Legends of Tomorrow. Als de Flash is hij momenteel één van de populairste superhelden op televisie en het valt nog te bezien wat Gustin vindt van Millers implicatie dat zijn Barry Allen blijkbaar niet zoveel diepgang heeft. Kijkers kunnen het zelf gelukkig beoordelen: de serie is in de VS bezig met het tweede seizoen en in Nederland is het eerste seizoen te zien bij Fox.

De filmversie van The Flash, die logischerwijs los staat van de tv-serie, zal worden geregisseerd door Seth Grahame-Smith, die ook het scenario van de film zal schrijven. De film wordt geproduceerd door Zack en Deborah Snyder en Charles Roven, de huidige kapiteins van het DC Extended Universe.

The Flash (DC Comics)

Utrecht: Ajax gedupeerd, maar zelf ook schuld

Ajaxsupporters zijn gedupeerd door het besluit van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht om geen Amsterdamse voetballiefhebbers toe te laten bij de komende wedstrijd FC Utrecht - Ajax. Van Zanen erkent dat, maar wijst er tevens op dat hij zijn maatregel moest nemen omdat de aanhang van beide clubs in het verleden naar confrontaties heeft gezocht. Ook voor de aanstaande wedstrijd zijn er serieuze signalen dat beide harde kernen elkaar willen opzoeken.

Dat antwoordt Van Zanen dinsdag op raadsvragen over het niet toelaten van Ajaxsupporters bij de wedstrijd in december. Volgens de burgemeesters was de 'ingrijpende maatregel' zijn enige keuze.

Utrecht: Ajax gedupeerd, maar zelf ook schuld
Utrecht: Ajax gedupeerd, maar zelf ook schuld (Foto: ANP)

Premies zorgverzekeraars Menzis en CZ omhoog

De premies bij zorgverzekeraars Menzis en CZ gaan komend jaar omhoog. Dat hebben de verzekeraars dinsdag bekendgemaakt.

De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro.Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis. Bij Menzis gaan de kosten voor de basisverzekering met 2,75 euro omhoog naar 107 euro per maand.

Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen 10 euro duurder, namelijk 385 euro.

Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar.

Premies zorgverzekeraars Menzis en CZ omhoog
Premies zorgverzekeraars Menzis en CZ omhoog (Foto: ANP)

Philips schrapt meer banen in Turnhout

Philips schrapt in de periode tot eind volgend jaar nog eens 159 banen bij zijn lampenfabriek in het Belgische Turnhout. Dat werd dinsdag bekendgemaakt.

In december vorig jaar kondigde Philips al het verlies aan van 170 arbeidsplaatsen bij de vestiging. In Turnhout, net ten zuiden van Breda en Tilburg, worden traditionele lampen gemaakt voor de verlichting van bijvoorbeeld straten, winkels en voetbalstadions. Omdat die markt krimpt door de verschuiving naar led-verlichting ziet Philips zich gedwongen verder in te grijpen.

Momenteel werken er circa duizend mensen bij Philips Turnhout.

Philips schrapt meer banen in Turnhout
Philips schrapt meer banen in Turnhout (Foto: ANP)

Begrotingstekort eurolanden slinkt

Eurolanden krijgen hun huishoudboekje steeds beter op orde. Volgend jaar slinkt het begrotingstekort verder en voor de eerste keer sinds het begin van de financiële en economische crisis dalen ook de schulden. Dat stelt de Europese Commissie bij de presentatie van haar mening over de begrotingsplannen van de eurolanden voor 2016.

Het begrotingstekort zal van 1,9 procent in 2015 verder dalen naar 1,7 procent, als de plannen van de eurolanden worden uitgevoerd. Hoewel ook de schulden van landen dalen, maakt Brussel zich daar nog wel grote zorgen over. Het staat sneller herstel van de economie in de weg.

Eurolanden moeten volgens de Europese afspraken voor 15 oktober hun begrotingsplannen doorsturen naar Brussel voor toetsing.

Begrotingstekort eurolanden slinkt
Begrotingstekort eurolanden slinkt (Foto: ANP)

Geen hoger beroep voor Gary Glitter

De straf van zestien jaar cel voor de gevallen rockster Gary Glitter blijft gewoon staan. Het verzoek om hoger beroep aan te mogen tekenen dat hij indiende tegen de veroordeling voor het misbruik van drie meisjes tussen 1975 en 1980, is afgewezen, meldden Britse media dinsdag.

De nu 71-jarige muzikant kreeg in februari dit jaar de straf opgelegd. Hij werd onder meer schuldig bevonden aan seks met een meisje van twaalf, een poging tot verkrachting en vier aanrandingen. Een van zijn slachtoffers, die hij probeerde te verkrachten, was een meisje van tien jaar. Glitter heeft altijd ontkend. Ook zegt hij geen eerlijk proces te hebben gekregen, iets dat het hof van beroep tegenspreekt.

Het misbruik vond plaats in de jaren zeventig, toen Glitter het hoogtepunt van zijn carrière beleefde. Paul Gadd, zoals Glitter echt heet, vergreep zich volgens de jury aan een reeks minderjarige meisjes. De voormalige 'King of Glam' zat al eerder achter de tralies. In 1999 zat hij enkele maanden vast voor het bezit van kinderporno. Later verdween hij twee jaar in een Vietnamese cel voor het misbruiken van twee jonge meisjes.

Geen hoger beroep voor Gary Glitter
Geen hoger beroep voor Gary Glitter (Foto: ANP)

Test voorspelt veiligheid chemotherapie

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben een test ontwikkeld waarmee eenvoudig kan worden voorspeld of chemotherapie wel of niet veilig uitpakt voor kankerpatiënten. Daarmee kunnen ernstige vergiftigingsverschijnselen bij een grote groep patiënten worden voorkomen, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

Het gaat om een genetische test waarbij niet meer nodig is dan een buisje bloed om vast te stellen of patiënten het medicijn goed kunnen afbreken.

Volgens de onderzoekers krijgt een op de twintig kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, een gevaarlijke reactie. Deze kan zelfs dodelijk zijn. Het gaat om patiënten die veelgebruikte kankermedicijnen als capecitabine, tegafur en fluorouracil krijgen toegediend. Ze worden vooral ingezet bij borstkanker, dikkedarmkanker, maagkanker en hoofd-halskanker. Wereldwijd krijgen ongeveer 100.000 patiënten per jaar een van deze middelen voorgeschreven. Hoeveel dat er in Nederland zijn is niet bekend.

Dosis halveren
Maar volgens het Antoni van Leeuwenhoek doen deze medicijnen bij ongeveer 5 procent van de patiënten meer kwaad dan goed. "Ik verwacht dat dit onderzoek de zorgstandaard voor deze patiënten in Nederland en de gehele wereld zal veranderen. Onze test is eenvoudig, en we tonen bovendien aan dat de toepassing kosteneffectief is", stelt Jan Schellens, oncoloog bij het ziekenhuis.

Bovendien is de alternatieve behandeling voor patiënten met een hoog risico op vergiftiging door chemotherapie eenvoudig: de dosis halveren. "Vanwege het defecte afbraakeiwit, verkregen via vader of moeder, wordt de chemotherapie in deze patiënten half zo snel afgebroken als normaal. Wanneer je deze patiënten de helft van de gebruikelijke dosis geeft, blijft die dosis dus wel twee keer zo lang in het bloed zitten", aldus hoogleraar Schellens.

Test voorspelt veiligheid chemotherapie
Test voorspelt veiligheid chemotherapie (Foto: ANP)

Sterke groei aantal buitenlandse toeristen

Het aantal toeristen dat in Nederland in logiesaccommodaties overnachtte, is in 2014 voor het vijfde jaar op rij toegenomen. De stijging werd vooral veroorzaakt door buitenlandse toeristen: zo'n 14 miljoen mensen brachten een bezoek aan ons land. Dat blijkt dinsdag uit het Trendrapport Toerisme, recreatie en vrije tijd 2015, opgesteld door het CBS, vrijetijdsorganisaties NRIT Media, CELTH en NBCT Holland Marketing.

In totaal kwam het aantal toeristen in Nederland vorig jaar uit op 35,9 miljoen. Dat betekent een stijging van 5,3 procent vergeleken met 2013.

In 2015 zette de groei van het aantal buitenlandse gasten dat hier in hotels, pensions, jeugdherbergen, groepsaccommodaties en op campings verbleef, verder door. In de eerste zes maanden van dit jaar overnachtten er 7,1 procent meer buitenlandse gasten dan in dezelfde periode in 2014. Met 11,3 procent groeide het aantal Duitse vakantiegangers het meest van alle landen.

Sterke groei aantal buitenlandse toeristen
Sterke groei aantal buitenlandse toeristen (Foto: ANP)

Weer klacht bij Europa over kolencentrale

Natuur & Milieu heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend over de vergunningen aan de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Dit najaar oordeelde de Raad van State, na jaren strijd, de vergunningen voor de centrale in orde.

Natuurorganisaties lopen al jaren te hoop tegen de kolencentrale, alleen al vanwege de uitstoot van vieze stoffen die natuur (Waddenzee) en mens schade toebrengen. De kolencentrale is bovendien niet eens nodig voor onze elektriciteitsvoorziening, vinden ze.

Deze klacht richt zich tegen de vergunningen voor de centrale en de verruiming van de vaargeul die na de uitspraken van de Raad van State in september definitief zijn geworden. Deze vergunningen zijn in strijd met Europese richtlijnen, zegt de milieuorganisatie.

Weer klacht bij Europa over kolencentrale
Weer klacht bij Europa over kolencentrale (Foto: ANP)

Britten verhalen kosten nieuwe tests op VW

De Britse overheid verhaalt de kosten die zijn gemaakt voor het opnieuw laten testen van de uitstoot van Volkswagens op de geplaagde Duitse automaker. Volgens de Britse minister van Transport Patrick McLoughlin is het niet meer dan logisch dat die rekening naar Duitsland wordt gestuurd.

In Groot-Brittannië rijden ongeveer 1,2 miljoen auto's van Volkswagen die onderdeel zijn van het schandaal met de sjoemelsoftware en de uitstoot van kooldioxide. Wereldwijd zijn er meer dan 11 miljoen auto's van Volkswagen uitgerust met software om emissiewaarden te manipuleren. Ook heeft Volkswagen bij zo'n 800.000 andere auto's rare emissie-uitslagen geconstateerd.

De Britse bank Barclays becijferde onlangs dat het concern op termijn mogelijk zo'n 25 miljard euro moet neertellen voor boetes en andere kosten. Dat is veel meer dan wat Volkswagen opzij heeft gezet.

Britten verhalen kosten nieuwe tests op VW
Britten verhalen kosten nieuwe tests op VW (Foto: ANP)

Ook Statoil keert Alaska de rug toe

In navolging van branchegenoot Shell vertrekt ook olieconcern Statoil uit Alaska. Dat maakte het Noorse staatsbedrijf dinsdag bekend. Door de lage olieprijzen is de winning van olie uit de zeebodem bij Alaska niet rendabel genoeg, aldus de onderneming.

Statoil staakt zijn werkzaamheden aan zestien eigen concessies in de wateren bij Alaska en trekt zich terug uit nog eens vijftig projecten waarin branchegenoot ConocoPhillips de leidende partij is. Het kantoor in Anchorage wordt gesloten.

Het Noorse bedrijf heeft sinds 2008 veel geld en energie gestoken in onderzoek in Alaska, maar de huidige marktvooruitzichten maken het volgens bestuurder Tim Dodson onmogelijk daarmee door te gaan. Het onderzoek dat in Alaska is verricht kan nog wel van grote waarde zijn bij toekomstige projecten in het poolgebied, aldus Statoil.

Teleurstellende resultaten
Boren in de zeebodem in het poolgebied is duur en riskant, mede door de vaak zware weersomstandigheden. De sterke daling van de olieprijzen van de laatste anderhalf jaar maakt het oliemaatschappijen vrijwel onmogelijk die hoge kosten terug te verdienen.

Shell maakte eind september bekend dat het om die reden stopt met het speuren naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska. Proefboringen hadden bovendien teleurstellende resultaten opgeleverd. Voorlopig voorziet het Nederlands-Britse olieconcern geen terugkeer naar het gebied.

Ook Statoil keert Alaska de rug toe
Ook Statoil keert Alaska de rug toe (Foto: ANP)

Trailer voor A Very Murray Christmas

Om je te vermaken tijdens de feestdagen heeft Bill Murray voor Netflix een eigen kerstspecial gemaakt. Samen met onder andere Miley Cyrus, George Clooney, Amy Poehler en Chris Rock is hij te zien in A Very Murray Christmas, waarvoor vandaag de tweede trailer is verschenen.

De feestdagenspecial is geregisseerd door Sofia Coppola (Lost in Translation) en geschreven door Coppola, Bill Murray en Mitch Glazer als een hommage aan de klassieke kerstspecials. Een enorme sneeuwstorm teistert New York City en Bill Murray is bezorgd dat hierdoor niet één van zijn beroemde vrienden in zijn variety show kan verschijnen. Het lijkt allemaal op een fiasco uit te draaien, maar met een beetje positiviteit en kerstgeluk lukt het hem uiteindelijk tóch om ze in het iconische Carlyle Hotel te ontvangen voor wat zang en dans in de heerlijke kerstsfeer. 

A Very Murray Christmas is vanaf 4 december te zien bij Netflix.

Beatrix paar uur in een politiecel

Beatrix is als kind een keer gearresteerd, samen met haar zus Irene. Ze kwamen uit school met een stel klasgenootjes en pakten wat fruit toen ze langs een groentezaak liepen.

Dat staat beschreven in het boek De Amerikaanse prinses van historica Annejet van der Zijl, dat dinsdag verscheen. In het boek wordt het turbulente leven beschreven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955), een van de peetmoeders van prinses Beatrix.

Tew haalt de diefstal aan in een ongedateerde brief. "De politie kwam en heeft alle kinderen gearresteerd. Ze belden naar het paleis om te zeggen dat Trix en Irene daar met de rest zaten. Juliana vroeg naar de straf en de politieman zei: 'Twee uur cel.' Juliana zei: 'Prima, geef mijn dochters een uur extra, want zij zouden een voorbeeld voor de rest moeten zijn."'

De peetmoeder vond het geweldig dat toenmalig koningin Juliana dit zo zei, schrijft ze. "Zo slim en wijs. Wat een les!" Tew was een zakenvrouw die zich wist op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York. Ze ging om met politici, kunstenaars en royalty en trouwde vijf keer. In 1911 vertrok ze met haar dochter naar Europa, waar ze een hechte band kreeg met de Nederlandse koninklijke familie.

Van der Zijl heeft vier jaar gewerkt aan haar nieuwste boek. Ze kwam meer over Tew te weten tijdens haar research voor een biografie over prins Bernhard en raakte gefascineerd door deze vrouw.

'Beatrix als kind gearresteerd'
'Beatrix als kind gearresteerd' (Foto: ANP)

Brillenketen Hans Anders in de etalage

Brillenketen Hans Anders gaat mogelijk in de verkoop. Directeur Remco Boerefijn van Hans Anders Nederland heeft dat laten weten in een dinsdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

De eigenaren van Hans Anders, twee investeringsmaatschappijen, hebben ING volgens hem opdracht gegeven om drie opties te onderzoeken: een verkoop, een beursnotering of een herfinanciering.

"Het proces bevindt zich nog in een pril stadium. Alle opties zijn nog open", aldus Boerefijn. "We hebben geen haast. We maken op dit moment een gezonde groei door." Naar verwachting wordt er pas in de loop van volgend jaar een besluit genomen.

Hans Anders bestaat sinds 1982. De keten heeft circa 400 vestigingen, voornamelijk in Nederland en België, en ruim 1500 medewerkers. Sinds 1999 verkoopt Hans Anders ook hoortoestellen.

Brillenketen Hans Anders in de etalage
Brillenketen Hans Anders in de etalage (Foto: ANP)

Kernreactoren België veilig bevonden

De Belgische kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 kunnen weer worden opgestart. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft exploitant Electrabel daar toestemming voor gegeven.

De twee 'scheurtjescentrales' lagen lange tijd stil omdat er onzekerheid bestond over de veiligheid. De eerste keer dat onregelmatigheden werden ontdekt, was in de zomer van 2012. Toen kwamen tijdens een onderhoudsbeurt 'duizenden foutindicaties' in de stalen wanden van de reactorkuipen aan het licht.

Experts van de nucleaire waakhond hebben nu vastgesteld dat zogenoemde waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuipen geen 'onaanvaardbare' invloed hebben op de veiligheid van de reactoren. De centrales, die vlak bij de Nederlandse grens liggen, worden naar verwachting over enkele weken opgestart.

Kernreactoren België veilig bevonden
Kernreactoren België veilig bevonden (Foto: ANP)

Winkeliers rekenen op meer sinterklaasomzet

Het sinterklaasfeest levert de Nederlandse winkeliers dit jaar naar schatting 535 miljoen euro aan extra omzet op, verwacht branchevereniging Detailhandel Nederland. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar.

De belangenorganisatie linkt haar verwachting aan de 'lichtpuntjes in de economie die de afgelopen periode zichtbaar zijn geworden'. Ze wijst onder meer op de sterk verbeterde stemming onder consumenten. Statistiekbureau CBS meldde vorig maand dat het consumentenvertrouwen is gestegen tot het hoogste niveau in ruim 8 jaar.

"Sinterklaas is bij uitstek een moment waarop zichtbaar wordt dat Nederlandse consumenten optimistisch zijn over de toekomst. Het is druk in de winkelstraten en de kassa's draaien op volle toeren. Ook de pakketbezorging komt op stoom en in de zoekopdrachten bij webshops is 'sinterklaascadeau' een veel gebruikte term", aldus Detailhandel Nederland.

Winkeliers rekenen op meer sinterklaasomzet
Winkeliers rekenen op meer sinterklaasomzet (Foto: ANP)

'Verslaafde' Coronel opnieuw in Dakar

Hoewel Tom Coronel na afloop van de vorige editie verzuchtte dat hij nooit meer de Dakar Rally zou rijden, staat de autocoureur in januari toch weer aan de start van de woestijnrally door Zuid-Amerika. Tom en ook zijn twaalf minuten oudere tweelingbroer Tim stappen ieder in hun eigen, zelfgebouwde Buggy.

Coronel zei dat dinsdag bij de perspremière van de documentaire die RTL7 heeft gemaakt over het Dakaravontuur dat Coronel begin dit jaar beleefde. Hij legde met de camera vanuit de rally het verhaal vast van de Nederlandse deelnemers. In de tweede etappe kwam Coronel zelf in grote problemen en bracht hij al een nacht in de woestijn door. Later in de rally sloeg hij ook nog eens over de kop.

"Ik heb tijdens deze rally echt alles meegemaakt wat je mee zou kunnen maken. Om de een of andere reden bleef ik maar filmen. Achteraf zei ik voor de camera van RTL GP: ik doe dit nooit meer, echt nooit meer. Maar niets is wat het lijkt. Normaal ben ik een man van m'n woord, maar ik maak voor Dakar toch een uitzondering. Deze rally is een verslaving."

De docu 'I Love It, I Hate It' is 14 december te zien op RTL 7 (22.40 uur).

'Verslaafde' Coronel opnieuw in Dakar
'Verslaafde' Coronel opnieuw in Dakar (Foto: ANP)

Ajax verscherpt controle ArenA na aanslagen

Ajax gaat de controles rond de thuiswedstrijd van zaterdag tegen SC Cambuur aanscherpen. Reden daarvoor zijn de bloedige aanslagen van afgelopen vrijdag in Parijs. "Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs hebben we dit besloten na overleg met mensen van politie, gemeente, ArenA en Openbaar Ministerie", vertelt een woordvoerder van de club uit Amsterdam.

Bezoekers van de wedstrijd moeten zich niet alleen kunnen legitimeren. Ze kunnen ook gefouilleerd worden. Ook zullen er extra controles op voertuigen en tassen plaatsvinden. "We vragen onze fans eerder naar het stadion te komen", verklaart de woordvoerder. "Het zal langer duren voordat iedereen op zijn of haar plaats zit. Het is voor ons allemaal van belang dat iedereen voor de aftrap in het stadion is."

Ook bij Feyenoord is er sprake van verscherpt toezicht, laat de club dinsdag weten. Wat dat precies inhoudt, wil de club niet zeggen. "We wijden nooit uit over veiligheidsmaatregelen. Ze zullen ook niet zodanig van aard zijn dat de supporters daar echt iets van merken. Dit lijkt vooralsnog niet nodig", aldus de club, die zondag in De Kuip tegen FC Twente speelt.

Ajax verscherpt controle ArenA na aanslagen
Ajax verscherpt controle ArenA na aanslagen (Foto: ANP)

EK voor curlingmannen een halte naar Spelen

Het komende EK is een station tijdens de reis van de Nederlandse curlingmannen. Vanaf zaterdag strijden zij vooral voor deelname aan het WK. Want als dat wordt bereikt komt het eindstation, de Olympische Spelen van 2018, wel erg dichtbij.

Natuurlijk, de jonge Nederlandse curlingploeg is gebrand op een goede prestatie op het Europees Kampioenschap in het Deense Esbjerg. Maar voor de winst gaan, dat is erg ambitieus. De mannen spelen voor het eerst in de A-divisie, tegen wereldtoppers als Zweden en Noorwegen. "We gaan erheen met het idee dat elke tegenstander sterk is. Maar van veel teams hebben we al eens gewonnen. Ook verloren, dat wel. We moeten gewoon zorgen dat we een goede week hebben", vertelt curler Carlo Glasbergen dinsdag.

Vandaar ook dat de doelstelling beschaafd is. "We willen bij de eerste zeven eindigen, want die landen plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. Maar we hebben de afgelopen tijd veel internationale wedstrijden gespeeld en goede resultaten geboekt (bijvoorbeeld twee tweede plaatsen in de laatste maand ), dus dat geeft vertrouwen."

Potentie

Het EK is dus vooral een belangrijke halte in een reis die vijf jaar terug begon. "We willen naar de Spelen, het is een langetermijnproject. Met de promotie van vorig jaar waren we heel blij, maar het is ook een logische stap", verwijst Glasbergen naar de sprong die de Nederlanders op het vorige EK maakten van de B-divisie naar de A-divisie.

Op het EK is Oranje de jongste ploeg met zelfs twee teamleden van slechts zeventien jaar. "Het is voor ons nog een nieuwe ervaring. Maar dat we het jongste team op het EK zijn, geeft ook aan dat er veel potentie in dit team zit. We kunnen nog lang mee", aldus Glasbergen, zelf 25 jaar. Verder dan 2018? "Minimaal tot 2018, laten we het daarop houden", lacht hij. De jongens zijn bovendien dikke vrienden geworden. "We zijn veel samen, trainen heel veel, gaan vaak naar buitenlandse toernooien. De sfeer is goed en dat maakt ons heel sterk. Dat is een deel van onze kracht."

Als alles volgens plan verloopt, speelt de ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt in april het WK in Zwitserland. Deelname aan één van de WK's tussen 2014 en 2017 geeft al recht op deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi, waar twee tickets naar Zuid-Korea liggen. Op het WK van 2016 en 2017 zijn echter ook punten te verdienen en de zeven teams met de meeste punten, gaan direct naar de Spelen. "Het zou mooi zijn als we dit jaar het WK halen. En anders volgend jaar. We willen onze reis voortzetten."

EK voor curlingmannen een halte naar Spelen
EK voor curlingmannen een halte naar Spelen (Foto: ANP)

Charlie Sheen werd gechanteerd met hiv-status

Acteur Charlie Sheen is tegen zijn partners naar eigen zeggen altijd open en eerlijk geweest over zijn hiv-status. In de Today Show op NBC vertelde de met hiv geïnfecteerde acteur: ''Ik ben altijd eerlijk geweest over mijn gezondheid." De acteur noemde het onmogelijk dat hij het virus aan anderen heeft doorgegeven.

Charlie, die niet weet hoe hij het virus zelf heeft opgelopen, zegt opgelucht te zijn het nieuws over zijn seropositiviteit te kunnen delen met het publiek. Hij onthulde gechanteerd te zijn door mensen uit zijn eigen omgeving die dreigden zijn geheim bekend te maken. Dat leidde bij hem tot het besluit het heft in eigen handen te nemen en zelf openheid van zaken te geven.

''Er moet maar eens een einde komen aan dit spervuur van aanvallen en onwaarheden'', sprak Charlie. De acteur wilde niet zeggen hoeveel mensen uit zijn voormalige inner circle hij betaalde om hun mond te laten houden, maar hij zei wel dat de betalingen in de miljoenen dollars lopen. "Wat mensen vergeten is dat ze hiermee geld afnemen van mijn kinderen'', zegt Sheen, die in hoogtijdagen de bestbetaalde acteur van de Amerikaanse televisie was met een salaris van ongeveer 1,8 miljoen dollar per aflevering van 2,5 Man. Sheen heeft vijf kinderen en een kleinkind.

Charlie Sheen vertelde ook over het moment dat hij de diagnose te horen kreeg, inmiddels vier jaar geleden. ''Aanvankelijk dacht ik aan een hersentumor. Ik kreeg vreselijke hoofdpijn en migraine en ik zweette in bed, ik was twee tot drie nachten achtereen doorweekt. Ik werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Na een batterij van testen liepen de artsen mijn kamer in en zeiden 'Boem, dit is wat er aan de hand is'. Het zijn drie zware letters om tot je door te laten dringen. Het is echt een keerpunt in het leven."

Charlie Sheen werd gechanteerd met hiv-status
Charlie Sheen werd gechanteerd met hiv-status (Foto: BuzzE)

Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS

De PvdA is bereid Nederlandse bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië te steunen als het internationaal Syrië-overleg in Wenen een politieke oplossing vindt voor de toekomst van het land. PvdA-leider Diederik Samsom liet dat merken dinsdag.

Volgens hem komen Europa en Nederland na de aanslagen in Parijs in een nieuwe fase van de strijd tegen IS. Maar er moet wel een goed plan liggen. Als we nu vannacht besluiten IS-centrum Raqqa te bombarderen, staat daar morgen geen steen meer op elkaar, zei Samsom. "Maar dan?"

In Wenen praten twintig landen en internationale organisaties over een politieke oplossing van het conflict in Syrië. Meedoen met de bombardement kan, zei Samsom, als het internationaal recht wordt gerespecteerd en er meer is dan alleen een militaire oplossing. Zonder politiek akkoord, bereik je met bombarderen niks, aldus Samsom.

Syriëgangers
Hij is blij dat het kabinet waar mogelijk meer maatregelen neemt om aanslagen te voorkomen. Maar voorkomen is onmogelijk, wie dat zegt, houdt de bevolking voor de gek, zei Samsom. Het is volgens hem zaak Nederland zo veilig mogelijk te houden en dat "is niet 100 procent veilig".

Syriëgangers die terugkomen naar Nederland moeten vervolgd worden als er aanwijzingen zijn dat zij daar hebben gevochten. "We gaan zover we kunnen, maar we blijven een rechtsstaat. Als je iemand in de gevangenis wil zetten, moet je wel iets kunnen bewijzen."

Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS
Samsom: nieuwe fase in strijd tegen IS (Foto: ANP)

Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie

Vluchtelingen mogen weer naar het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. De gemeente had hun komst tegengehouden na een conflict met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar dat is uitgepraat. Op dinsdag en woensdag worden in totaal vierhonderd asielzoekers naar het leegstaande gebouw gebracht.

De gemeente Den Haag heeft dat dinsdag laten weten. In de noodopvang zitten al tweehonderd mensen. Het blijft bij die zeshonderd mensen, aldus de gemeente. Na de jaarwisseling wordt het complex verbouwd en komen er mensen met een verblijfsvergunning en studenten te wonen.

De huidige opvang is bedoeld als tijdelijk onderkomen voor mensen die Nederland de laatste tijd zijn binnengekomen. Maar tussen de eerste bewoners die vorige week aankwamen, zaten ook mensen met een verblijfsvergunning. Die mogen hopen op een definitieve opvang, niet op noodopvang. De gemeente wist niet van hun komst en was daarom boos. "Dat had niet mogen gebeuren", erkende het COA vrijdag.

Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie
Vluchtelingen mogen weer naar leeg ministerie (Foto: ANP)

Snorfiets kan worden verbannen van fietspad

Gemeenten kunnen snorfietsers binnenkort verbannen van fietspaden. Zij moeten dan naar de rijbaan om de veiligheid op fietspaden te verbeteren.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de regels aanpassen zodat gemeentes een verbod kunnen afkondigen. Dat maakte zij dinsdag bekend.

De snorfietsers moeten op de rijbaan een helm gaan dragen, omdat zij zich gaan mengen tussen verkeer dat harder rijdt. Amsterdam en enkele andere grote steden drongen aan op maatregelen omdat snorfietsen op fietspaden veel overlast en gevaarlijke situaties veroorzaken. Nu zijn snorfietsers verplicht op fietspaden te blijven.

Amsterdam
De minister reageert op een verzoek van de Tweede Kamer. De nieuwe regel kan over ongeveer een half jaar ingaan. Naar verwachting zal Amsterdam de eerste stad zijn die snorfietsers van de fietspaden bant.

De hoofdstad is dan ook blij met het besluit van de minister. "Dit is goed nieuws voor Amsterdam", laat een woordvoerder van verkeerswethouder Pieter Litjens weten. "De afgelopen tijd is hierover intensief contact geweest met het ministerie en de minister. Op korte termijn informeren we de gemeenteraad over wat dit precies betekent en wat de vervolgstappen zijn."

Snorfiets kan worden verbannen van fietspad
Snorfiets kan worden verbannen van fietspad (Foto: ANP)

Ajax start arbitragezaak Jonk, Kreek mogelijke opvolger

Vandaag vraagt Ajax een arbitragezaak aan bij de KNVB om het contract tussen de club en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk te ontbinden, zo meldt de Telegraaf. De club had Jonk een voorstel gedaan waarbij hij tot maart 2016 doorbetaald zou worden maar de Volendammer liet de deadline om akkoord te gaan afgelopen vrijdag verlopen. Hierdoor ziet de club uit Amsterdam zich genoodzaakt een arbitragezaak aan te spannen. Ondertussen zou er al met Michel Kreek zijn gesproken om Jonk op te volgen.

Het ontslag van Jonk zorgt al tijden voor onrust binnen Ajax. Een groot deel van de jeugdtrainers van de recordkampioen schaarde zich achter hun baas. Voor Johan Cruijff was het ontslag van Jonk de reden om zijn handen definitief van Ajax af te trekken. Het plan wat Cruijff opstelde, en wat de werkwijze van het 'nieuwe Ajax' moest worden, mag ook niet langer de naam dragen van de oud-Ajacied.

Ondertussen wordt al druk gespeculeerd wie Jonk zal opvolgen. In de Telegraaf wordt oud Ajax-speler Michel Kreek als voornaamste kandidaat genoemd. Kreek zou zelfs al verkennende gesprekken met de clubleiding hebben gevoerd. De middenvelder was reeds in de Amsterdamse jeugdopleiding actief als coördinator van de middenbouw.

Op voorspraak van Jonk vertrok Kreek naar Almere City om daar als hoofd jeugdopleiding ervaring op te doen. Hij staat nog altijd op de loonlijst van Ajax en is bij Almere City gedetacheerd. Het vastleggen van de oud-Ajacied als hoofd jeugdopleiding kan dus zonder al te veel moeite.

Ook Patrick Ladru wordt genoemd als mogelijke opvolger van Jonk. Ladru volgde destijds Kreek op als coördinator van de middenbouw toen hij naar Almere City vertrok. Landru volgde een opmerkelijke loopbaan. Zo ging hij op voorspraak van Cruijff naar Chivas Guadelajara toen de beroemde nummer 14 daar de club onder handen nam. Later keerde hij weer terug naar Amsterdam omdat de Mexicaanse club brak met Cruijff. In 2014 vertrok hij bij Ajax omdat hij zich niet meer kon vinden in de werkwijze van Jonk en Cruijff. Zijn benoeming zou dus zeer opmerkelijk zijn aangezien Ajax eerder aangaf dat 'het plan Cruijff' niet ter discussie staat.

Michel Kreek (r) hier op de tribune bij Ajax samen met John van den Brom (Pro Shots / Stanley Gontha)
Michel Kreek (r) hier op de tribune bij Ajax samen met John van den Brom (Pro Shots / Stanley Gontha)

KNVB: let scherp op gebruik vuurwerk

De KNVB heeft voetbalclubs na de aanslagen in Parijs extra aanbevolen op het afsteken van vuurwerk door supporters te letten tijdens de komende competitiewedstrijden in Nederland. "Het afsteken daarvan brengt sowieso risico's met zich mee, maar voor nu kan het ook associaties met de aanslagen veroorzaken", aldus de Nederlandse voetbalbond dinsdag.

In Parijs bliezen vrijdagavond zelfmoordterroristen zich op bij het Stade de France, waar Duitsland en Frankrijk een oefeninterland speelden. De ontploffingen dreunden door het stadion.

Voorlopig zijn er geen signalen dat het dreigingsniveau in de Nederlandse stadions is veranderd, zegt de KNVB verder. "Voor nu geldt er landelijk dan ook geen verscherpt veiligheidsregime. Mochten er specifieke signalen zijn, dan zullen de inlichtingendiensten dat delen met de burgemeester van de betreffende speelstad."

KNVB: let scherp op gebruik vuurwerk
KNVB: let scherp op gebruik vuurwerk (Foto: ANP)

Medehuurder wil GeenStijl uit bedrijfsverzamelpand

GeenStijl zit al jaar en dag in een bedrijfsverzamelkantoor in Amsterdam. Medehuurder in het pand, ene Philip Spaas, probeert nu andere huurders achter zich te krijgen om de weblog elders te huisvesten. Reden: hij is bang voor aanslagen op GeenStijl, of beter gezegd bang op slachtoffers onder mensen die niet bij GeenStijl werken.

Dat blijkt uit een e-mail die Spaas rondstuurt als vergaderpunt voor het huurdersoverleg. "De recente uitingen via Geenstijl zullen vroeg of laat een gewelddadige reactie uitlokken die we nu nog in de kiem kunnen smoren. Rustig afwachten lijkt mij persoonlijk geen serieuze optie meer. Ik zou er persoonlijk sterk voor pleiten dat [naam verhuurder] onze mede huurder Geenstijl een alternatieve, beschermde plek biedt en de overige huurders van PandNoord niet langer als human shields dienen: ik sta eerlijk gezegd niet langer in voor de veiligheid van mijn werknemers…"

GeenStijl heeft inmiddels de mail online gezet. Hoe het afloopt lees je hier. De reactie van GS overigens is: "Philip! Je had ook ff bij ons aan kunnen kloppen voordat je mede-NSB'ers ging ronselen, laffe twat"

Alicante mogelijk decor voor Vuelta-tijdrit

Alicante wordt mogelijk het decor van een tijdrit in de 2016-editie van de Vuelta a Espana, zo heeft de vicepresident van een toeristenorganisatie in Alicante laten doorschemeren. Het exacte parcours is echter nog niet vastgesteld.

Alicante was afgelopen zomer nog het toneel van de negende etappe, die in het nabijgelegen Cumbre del Sol eindigde. Ook in 2011 was de stad decor van een etappe. De laatste keer dat Alicante het begin- of eindpunt vormde van een etappe was in 2009, toen de negende etappe in de badplaats van start ging.

De exacte route van de Vuelta wordt in januari bekend gemaakt. De eerste etappe vindt plaats op 20 augustus en de finish is op 11 september.

Alicante mogelijk decor voor Vuelta tijdrit (Pro Shots/Marca)
Alicante mogelijk decor voor Vuelta tijdrit (Pro Shots/Marca)

Jongen (16) aangehouden voor dreigtweet

De politie heeft een 16-jarige Rotterdamse jongen opgepakt omdat hij zaterdag dreigtweets zou hebben gestuurd over vlucht AF1741 van Air France van Schiphol naar Parijs. In de berichten werd onder meer gemeld dat op deze vlucht wat zou gebeuren en er werd de link gelegd met de aanslagen in Parijs, meldt de politie.

Het betreffende toestel bleef daarom zaterdag uren aan de grond na het verschijnen van de tweets. Ook een deel van de luchthaven, waaronder het panoramadak, werd ontruimd. Na een grondige doorzoeking werd niets verontrustends aangetroffen en kon het vliegtuig alsnog vertrekken.

Volgens de politie bleken de dreigtweets vanuit meerdere accounts te zijn verstuurd. Eén daarvan was te herleiden naar de 16-jarige jongen.

Kwajongensstreek
In zijn de woning zijn computers en een telefoon in beslag genomen. De politie houdt er rekening mee dat het om een "kwajongensstreek" kan gaan, maar is nog niet klaar met het onderzoek.

De jongen werd zondagavond aangehouden en in voorarrest geplaatst, maakt de politie dinsdag bekend. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Jongen (16) aangehouden voor dreigtweet
Jongen (16) aangehouden voor dreigtweet (Foto: ANP)

Charlie Sheen vertelt: ik heb hiv

Charlie sheen heeft zojuist in een interview bekend dat hij de acteur is met hiv. Hij weet dat al vier jaar maar heeft het altijd verzwegen.

Jarenlang betaalde hij links en rechts zwijggeld omdat hij niet wilde dat het bekend werd. Ondanks zijn hiv neukte hij er lustig op los. Een hoertje vond pillen in zijn badkamer en maakte er foto's van. Hij beweert dat hij niemand heeft besmet omdat hij altijd van tevoren vertelde dat hij hiv had. Of dat waar is valt te bezien, aangezien vier jaar lang dus iedereen zijn of haar mond hield. Sheen voelt zich bevrijd nu hij het heeft verteld. Hij weet niet van wie hij hiv heeft gekregen.

Wolff: "Coureurs die hun eigen tactiek kiezen verliezen elke race"

Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff zouden Formule 1-coureurs die zelf hun strategie bepalen elke race verliezen. Wolff reageert hiermee op Lewis Hamilton, wie afgelopen zondag kritiek had op het team omdat hij en Rosberg dezelfde strategie moesten aanhouden.

Hamilton was tijdens de race op Interlagos gefrustreerd dat hij zijn teamgenoot Nico Rosberg niet voorbij kon komen en vroeg aan het team of hij een risicovollere strategie mocht aanhouden. Het team weigerde, waardoor Hamilton ook bij zijn tweede en derde stop weer achter Rosberg terecht kwam.

Toen Wolff werd gevraagd of Mercedes in de winter een andere strategie zou bekijken, antwoorde hij: "Het antwoord is nee. We blijven één strateeg aanhouden. Als de coureur in de auto de strategie zou bepalen, dan gaat hij elke race verliezen omdat dat geen instinctieve beslissing is. Als je niet alle benodigde gegevens hebt, dan zal je het in het grootste deel van de races verliezen."

Wolff begrijpt dat fans liever zien dat er meerdere strategieën worden gebruikt, maar zegt dit niet te willen invoeren omdat het spanningen tussen de coureurs kan brengen. "Er zijn teams die een duidelijke nummer één en twee hebben, waarbij de nummer twee niet in de buurt kan komen van de nummer één. Wij hebben dat veranderd. Soms is het lastig om na te leven om de twee met elkaar te laten vechten. Je kan zeggen 'laat de strategen tegen elkaar spelen', maar dat is niet waar we naartoe willen. We zijn één team."

Wolff: "Coureurs die hun eigen tactiek kiezen verliezen elke race" (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Wolff: "Coureurs die hun eigen tactiek kiezen verliezen elke race" (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Kiesdrempel bij verkiezing Televizier-Ring

Bij de verkiezing van de Gouden Televizier-Ring, de prijs voor beste tv-programma van het jaar, geldt vanaf de komende editie een kiesdrempel. Minstens één aflevering van een programma of serie moet in de periode waarover wordt gestemd minimaal gemiddeld 500.000 kijkers hebben getrokken.

Als hier niet aan wordt voldaan, sluit de organisatie het programma uit van deelname voor de betreffende periode. De verkiezing voor de felbegeerde prijs is opgedeeld in vier kwalificatieronden, die uiteindelijk tot de winnaar moeten leiden. Organisator Televizier vindt dat kanshebbers op de Gouden Televizier-Ring een redelijk grote groep kijkers moet boeien. "Kijkcijfers zijn daarbij een objectieve graadmeter voor succes."

De bekendmaking van de Gouden Televizier-Ring 2016 is in oktober. De eerste stemronde is dinsdag ingegaan.

Kiesdrempel bij verkiezing Televizier-Ring
Kiesdrempel bij verkiezing Televizier-Ring (Foto: BuzzE)

'Japanisering groter risico dan islamisering'

De 'Japanisering' van de Europese economie is een groter risico voor ons continent dan de islamisering. D66-Senator Alexander Rinnooy Kan zei dat dinsdag in het debat in de Eerste Kamer over de miljoenennota en het Belastingplan van het kabinet.

Met de Japanisering van Europa doelt Rinnooy Kan op een gevreesde langdurige stagnatie van de economische groei in Europa, zoals Japan die ook heeft doorgemaakt. Die stagnatie wordt versterkt door het uitblijven van investeringen vanuit het bedrijfsleven.

Rinnooy Kan stelde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in het debat een aantal vragen over de Japanisering. Hij wil weten waar de beste kansen liggen voor overheidsinvesteringen en of het goed zou zijn om te streven naar een hogere inflatie. " Het zijn geen gemakkelijke vragen die ik de minister voorleg, maar de Japanisering van Europa lijkt mij een groter risico dan de islamisering", aldus de oud-SER-voorzitter.

'Japanisering groter risico dan islamisering'
'Japanisering groter risico dan islamisering' (Foto: ANP)

Politie naar binnen bij synagoge Rotterdam

De politie is dinsdag met een arrestatieteam naar binnen gegaan bij een synagoge in Rotterdam. Tijdens een surveillance werd een open deur ontdekt bij het joodse gebedshuis aan het Davidsplein.

Volgens een politiewoordvoerster is het bij dit soort gebouwen de standaardprocedure om onderzoek te doen en een arrestatieteam in te zetten.

Politie naar binnen bij synagoge Rotterdam
Politie naar binnen bij synagoge Rotterdam (Foto: ANP)

Vluchtelingen verdrinken bij Kos

Zeker negen vluchtelingen zijn dinsdag verdronken voor de kust van het Griekse eiland Kos. Volgens de Griekse kustwacht sloeg de boot waarop zij zaten in de vroege ochtend in ruwe zee om. Onder de slachtoffers zijn vier kinderen te betreuren.

Vijf mensen worden nog vermist. De kustwacht kon zeven mensen uit het water redden. De reddingsactie werd bemoeilijkt door de sterke wind.

Vluchtelingen verdrinken bij Kos
Vluchtelingen verdrinken bij Kos (Foto: ANP)

Tunesië voorkwam aanslagen op hotels

Tunesië heeft met de arrestatie van zeventien extremisten deze maand een grote aanslag voorkomen op onder meer hotels en veiligheidsdiensten. Dat zegt een hoge regeringsbron.

Het ging volgens de bron, een veiligheidschef op het ministerie van Binnenlandse Zaken, om een terreurcel die van plan was belangrijke installaties, hotels en veiligheidsdiensten maar ook politici aan te vallen. Die moesten volgens deze Rafik Chelli chaos veroorzaken. Sommige extremisten zijn volgens hem getraind in Libië en Syrië.

IS heeft twee andere aanvallen op Tunesië deze maand al opgeëist.

Tunesië voorkwam aanslagen op hotels
Tunesië voorkwam aanslagen op hotels (Foto: ANP)

Man opgepakt na bedreigen moslims op Facebook

De politie heeft een 28-jarige man uit Hoogezand opgepakt, na meldingen dat hij dreigementen tegen moslims op zijn Facebookpagina had geplaatst. Toen hij naar het politiebureau was overgebracht, bleek dat de verdachte nog 34 dagen celstraf moest uitzitten.

De politie onderzoekt de bedreiging. We gaan er vanuit dat de politie dreigementen richting niet-moslims minstens zo serieus nemen, dus mocht je berichten zien van mensen die bedreigingen uiten richting anderen, meld dit dan bij de politie.

Man opgepakt na bedreigen moslims op Facebook
Man opgepakt na bedreigen moslims op Facebook (Foto: ANP)

Minder hiv in Nederland dan gedacht

Nederland telt minder hiv-patiënten dan gedacht. Bij 19.382 mensen is de ziekte vastgesteld. Daarnaast zijn er waarschijnlijk bijna 2700 Nederlanders die de ziekte onder de leden hebben zonder dat ze het weten. Dat betekent dat er in totaal 22.100 hiv-patiënten zijn, meldde de Stichting HIV Monitoring dinsdag.

Eerdere schattingen hadden het over ongeveer 25.000 mensen met hiv. "We denken dat dat een overschatting is geweest", zegt Peter Reiss, directeur van de stichting en hoogleraar inwendige geneeskundige aan het AMC in Amsterdam.

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses lijkt heel voorzichtig te dalen. De ziekte wordt elk jaar vastgesteld bij ongeveer duizend mensen in Nederland. Tweederde van hen zijn mannen die seks hebben met andere mannen. Bij een kwart kwam het door hetero-seks. Een kwart van de mensen die hiv oplopen is vijftig jaar of ouder.

Minder hiv in Nederland dan gedacht
Minder hiv in Nederland dan gedacht (Foto: ANP)

'Vluchtelingen niet demoniseren na aanslagen'

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dringt er bij Europese landen op aan de aanslagen in Parijs niet in verband te brengen met de vluchtelingenstroom. Mensen die op de vlucht zijn voor vervolging en conflicten moeten niet afgewezen worden of de schuld krijgen.

"We zijn bezorgd over reacties van sommige landen die bestaande programma's willen beëindigen, die terugkomen op toezeggingen om de vluchtelingencrisis beheersbaar te maken, of die oproepen nieuwe barrières op te werpen", aldus het hoofd woordvoering van de UNHCR. "We zijn zeer bezorgd over uitingen die vluchtelingen als groep demoniseren. Dat is gevaarlijk en draagt bij aan xenofobie en angst."

'Vluchtelingen niet demoniseren na aanslagen'
'Vluchtelingen niet demoniseren na aanslagen' (Foto: ANP)

'Winactie 100% NL doorgestoken kaart'

100% NL heeft momenteel een Sinterklaas-wensactie. Geef je wens door en als jouw naam uit de envelop wordt getrokken en je belt snel genoeg naar de studio, dan gaat jouw wens in vervulling. Volgens de reacties op de jongste wens zou er echter sprake zijn van doorgestoken kaart.

Vanmorgen werd de nieuwe envelop geopend met daarin de naam van de nieuwe - mogelijke - prijswinnaar. De naam werd omgeroepen en op Facebook gezet, maar gek genoeg stond gisteren op de website van 100%NL al een bericht waarin precies werd verteld welke wens in vervulling kwam, dat die persoon op tijd had gebeld en speciaal vroeg op moest staan.

Dat niet alleen, maar bij het bericht van gisteren stond in eerste instantie zelfs de datum van mórgen vermeld. Nadat gemeld werd dat het bericht gisteren al op de site van 100%NL vermeld stond werd in allerijl dat bericht van de site verwijderd, waarop screenshots opdoken. Doorgestoken kaart, aldus de reacties.

100% NL heeft niet op de aantijging gereageerd.

Update:

100% NL reageert tegenover FOK.nl als volgt:

"Twee collega’s van de afdeling online weten altijd een dag van tevoren welke wensen er in de enveloppen gaan. Zo kunnen zij zich voorbereiden door twee verschillende scenario’s alvast uit te werken en ze verborgen online te zetten (de luisteraar belt wel terug, de luisteraar belt niet terug). Gisteren is er per ongeluk al één van deze scenario’s online geplaatst terwijl ze normaal op privé blijven staan. Dit is onze fout en had niet mogen gebeuren. Onze jocks zijn nooit op de hoogte over welke wensen zij gaan voorlezen op de radio. Uiteraard blijft het ook tot het laatste moment een verrassing voor onze luisteraars. Zo blijft het altijd spannende radio!"

Oepsie!
Oepsie! Gisteravond op de site, vandaag pas uitgeloot. Rarara... 

12-jarig meisje mishandeld door drie mannen

Het is weer raak. Drie lefgozers van ergens begin 20 jaar hebben in Scheveningen een 12-jarig meisje ernstig mishandeld. Ze was met drie euri in haar hand op weg naar de lokale Action toen drie mannen haar aanvielen.

De 12-jarige Zoë wilde drie mannen passeren toen zij een poort in werd getrokken door een van hen. Ze werd op de grond gesmeten en meerdere keren geschopt en geslagen door het drietal, dat in een voor het meisje onbekende taal tegen elkaar sprak. Tijdens het schoppen werd het meisje uitgemaakt voor 'Kanker-Nederlander' en 'kanker-emo'.

Toen de mannen uiteindelijk stopten met schoppen pakten ze haar drie euro af en vertrokken in een auto met buitenlands kenteken. Het slachtoffer hield aan de laffe aanval enkele gekneusde ribben over.

Politie rukt 5 tot 10 keer per dag uit voor AZC

Voor het eerst dit jaar heeft de politie cijfers bekendgemaakt met betrekking tot het aantal incidenten in AZC's waarbij politie moest uitrukken. Het gaat hierbij om vijf tot tien gevallen per dag. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om kleine vechtpartijtjes tussen jonge asielzoekers, aldus het AD.

Ondanks het hoge aantal 'incidentjes' heerst het gevoel dat de situatie in de AZC's onder controle is. Volgens Chief Operations Daniël zijn het opstootjes 'die net zo goed onder autochtone jongeren voorkomen.' 

Veel opstootjes gaan over het vrouwelijk geslacht, maar ook conflicten tussen Syrische jongeren tegenover Eritreërs komen veelvuldig voor.

"Per regionale politie-eenheid gaat het gemiddeld om één incident per dag. De kleinste eenheid heeft 4000 agenten. Het is dus niet zo dat we overvraagd worden."

In de buurt van de AZC's wordt extra gesurveilleerd, om te voorkomen dat autochtone Nederlanders hun boosheid over de aanslagen in Frankrijk botvieren op asielzoekers.

Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe

De VN-Veiligheidsraad moet meer aandacht besteden aan de oorzaken van conflicten en het voorkomen ervan. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zal dat dinsdag bij de Verenigde Naties zeggen in een toespraak tot de Veiligheidsraad. Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse minister dit belangrijkste VN-orgaan toespreekt.

Ploumen is met een aantal andere ministers uitgenodigd door Groot-Brittannië, dat momenteel voorzitter is van de Veiligheidsraad, om te horen hoe de raad een bijdrage kan leveren aan de nieuwe ontwikkelingsdoelen. Die zijn in september afgesproken door de VN-lidstaten en moeten leiden tot vreedzame en rechtvaardige samenlevingen.

"In 2025 wonen vier van de vijf armste mensen in conflictgebied. Als we hen willen bereiken en echt werk willen maken van de nieuwe ontwikkelingsdoelen, moeten we meer aandacht besteden aan de oorzaken van conflict. Armoede, ongelijkheid en hoge jeugdwerkloosheid staan aan de basis van vele conflicten wereldwijd", aldus Ploumen.

Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe
Ploumen spreekt VN-Veiligheidsraad toe (Foto: ANP)

Russische topatleet: 'Gestraft omdat iemand op verkeerde plek poepte'

De Russische topatleet Sergey Shubenkov is zacht gezegd niet blij met de beslissing van wereldatletiekbond IAAF om de Russische bond te schorsen. De Russen mogen door de schorsing - opgelegd vanwege het enorme schandaal rond systematische doping in Rusland - voorlopig niet uitkomen in internationale competities, waaronder mogelijk de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Ook bestaat de kans dat Shubenkov niet meer verkozen kan worden tot Atleet van het Jaar 2015. Hij werd in Beijing dit jaar wereldkampioen op de 110 meter horden. Shubenkov kwam maandag net als onder meer medekampioen Yelena Isinbayeva (polsstokhoogspringen) met een persconferentie.

"Een algehele schorsing voor de Russische atletiek is hetzelfde als een volledige kinderklas die gestraft wordt omdat één kind op de verkeerde plek gepoept heeft", aldus Shubenkov. Hij gaat daarbij wel voorbij aan het feit dat de huidige situatie beter te vergeleken zou zijn met een klas waar de helft van zich af poept, inclusief alle leraren, de directeuren en mogelijk ook de minister van onderwijs, waarna mensen betaald worden om het onder het tapijt te vegen. "Ik ben vooral erg boos omdat ik nu ineens niet meer verkozen zou kunnen worden tot beste atleet van het jaar? Wat een onzin!", foeterde Shubenkov, die een herhaling van de situatie van zijn moeder al ziet gebeuren. Natalya Shubenkova was in 1984 een van de beste zevenkampsters ter wereld, maar door de boycot van de Olympische Spelen in Los Angeles kon ze niet voor olympische roem gaan. "Zij kon vanwege politieke redenen niet naar de Spelen en voor mij lijkt het nu dezelfde kant op te gaan. Wat heb ik dan fout gedaan?", vraag de hordenloper zich af.

Mariya Savinova, olympisch kampioene op de 800 meter en waarschijnlijk één van de atletes die op de verkeerde plek hebben gepoept (Pro Shots/GEPA)
Mariya Savinova, olympisch kampioene op de 800 meter en waarschijnlijk één van de atletes die 'op de verkeerde plek hebben gepoept' (Pro Shots/GEPA)

Ook Isinbayeva, wereldrecordhoudster bij het polsstokhoogspringen, snapte er weer eens niks van. "Na de uitspraak over de schorsing vraag ik me serieus af of ik nog wel vol met de sport bezig moet zijn. Ik krijg echter veel steun van fans wereldwijd, van mijn coach en van mijn man en dus ga ik mij gewoon voorbereiden voor de Spelen in Rio. Ik wil in maart meedoen aan het WK indoor en daar het wereldrecord verbreken, maar de IAAF wil mij die kans ontnemen, en waarom? Waar heb ik dat aan verdiend?", vraag Isinbayeva zich af. "Waarom moeten ik en andere schone atleten gestraft worden voor wat een paar anderen gedaan hebben? Als iemand mij ooit beschuldigd van dopinggebruik, zal ik die voor zo veel geld voor de rechter slepen dat hij of zij de rest van mijn leven voor mijn inkomsten zorgt", dreigt de atlete, die ook nog zegt na de Spelen van volgend jaar best een gooi te willen doen naar het presidentschap van de Russische atletiekbond.

Engelse fans aangemoedigd Marseillaise te zingen

Engelse voetbalfans die dinsdag naar de oefeninterland tegen Frankrijk gaan, worden aangemoedigd om het Franse volkslied mee te zingen. De tekst zal op de schermen in het stadion te zien zijn en meelopen met de muziek, zo heeft de Engelse voetbalbond besloten.

Ook is besloten om het Engelse God Save The Queen eerst af te spelen. Normaal wordt eerst het volkslied van het bezoekende land gespeeld, maar uit respect voor de Franse slachtoffers zal het Marseillaise nu als tweede klinken. Ook zal de Franse vlag op de tribune duidelijk zichtbaar worden gemaakt.

Engelse fans aangemoedigd Marseillaise te zingen (Pro Shots/Witters)
Engelse fans aangemoedigd Marseillaise te zingen (Pro Shots/Witters)

Lager loon alle topfunctionarissen overheid

Vanaf januari 2016 gaan de topfunctionarissen in alle (semi-) publieke sectoren niet meer dan 179.000 euro bruto per jaar verdienen. Dit maximumbedrag gold sinds begin 2015 al, maar nog niet voor de topmensen in de zorg, woonsector en het wetenschappelijk onderwijs.

In deze drie sectoren moesten eerst nog andere, lagere schalen worden vastgesteld. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat dinsdag aan de Tweede Kamer weten dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) binnenkort ook voor hen geldt.

De maatregel geldt voor nieuwe benoemingen. Voor de huidige bestuurders in de overheidssector met een hoger topsalaris geldt een overgangsrecht. Hun loon wordt de komende jaren in fases teruggebracht naar maximaal 179.000 euro, evenveel als een ministerssalaris.

Maximumloon
Voorheen mochten publieke topmensen nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen. Dat werd in 2015 verlaagd naar 100 procent.
De WNT wordt later verder uitgebreid zodat nog meer medewerkers een lager maximumloon ontvangen.

Lager loon alle topfunctionarissen overheid
Lager loon alle topfunctionarissen overheid (Foto: ANP)

Van Marwijk ziet Saudi-Arabië in de dubbele cijfers komen

Bert van Marwijk heeft dinsdag met Saudi-Arabië met liefst 10-0 gewonnen op bezoek bij Oost-Timor. Grote man bij de ploeg van de Nederlandse bondscoach was Mohammed Al-Sahlawi, die vijf doelpunten voor zijn rekening nam.

In Dili duurde het nog bijna een half uur voordat Al-Sahlawi de score vanaf elf meter opende in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2018, maar daarna ging het hard. Bij rust stond het al 4-0, in de laatste tien minuten van de wedstrijd scoorden de Saudi's vier keer. Oost-Timor stond toen na twee gele kaarten voor Adeline Trindade al met tien man.

Saudi-Arabië vergaarde zestien punten uit zes duels in de jacht op een WK-ticket. Later vanavond op FOK!sport een uitgebreid overzicht van de gespeelde wedstrijden in Azië.  

  

Een aantal doelpunten uit de kraker tussen Oost-Timor en Saudi-Arabië. (Bron: YouTube)

SBS Sinterklaasfeest Slagharen met Pietenmix

Attractie- en Vakantiepark Slagharen organiseert met SBS6 op zondag 29 november het grote SBS6 Sinterklaasfeest. In de ochtend wordt gezocht naar een gouden letter die ergens in het park verstopt ligt. De rest van de dag staat in het teken van optredens door bekende Nederlanders, en bekende Pieten - waaronder Coole Piet Diego.

Ook Wolter Kroes, Zomaer, Alessandro, Jeronimo en Yoeri L’Abee zijn van de partij. Om 17:00 uur wordt de dag afgesloten met een lichtjesparade en slotshow met lasers, fonteinen en vuurwerk.

"Uiteraard zijn er zoals bij alle Sinterklaas evenementen verschillende pieten, maar de aandacht gaat uit naar het geheel (Sint en Piet) samen met de artiesten en het chocolade letter zoeken. Een leuk dagje uit dus." aldus een woordvoerder van het park tegenover FOK.nl.

De Pieten bestaan uit dezelfde mix als bij de intocht, dus echte Zwarte Pieten, aangevuld met wat roetveeg- en andersgekleurde Pieten. Een exacte uitspraak over de kleur van de Pieten werd niet gegeven.

Een kaartje kost € 6,50 en is te koop via de site van het attractiepark.

Sint en Piet (SBS6 & Slagharen)
Het logo belooft in elk geval al échte Zwarte Pieten!

Plek één wereldranglijst binnen handbereik voor tennisser Rojer

Jean-Julien Rojer en zijn tennismaat Horia Tecau zijn hard op weg om het jaar af te sluiten als de nummers 1 van de wereld in het dubbelspel. Door hun zege van maandag op de ATP World Tour Finals en het verlies van de broertjes Bob en Mike Bryan een dag eerder staat het Nederlands/Roemeense duo voorlopig eerste in de ranking: 6510 om 6465 punten.

Beide duo's spelen in ieder geval nog twee groepswedstrijden in Londen. Daarna volgen mogelijk nog een halve finale en een finale, afhankelijk van de prestaties. Voor Rojer en Tecau is het zaak om de broertjes Bryan vanaf nu achter zich te houden. "We wisten dat het een spannende strijd zou worden met de gebroeders Bryan. We zullen ontzettend blij en trots zijn als we het jaar als nummers 1 afsluiten. Zo niet, dan hebben we alles gegeven in elke wedstrijd", zei Tecau.

Toppositie binnen handbereik voor Rojer
Toppositie binnen handbereik voor Rojer (Foto: ANP)

'Russische atleten verdienen Rio niet'

Russische atleten verdienen het niet om volgend jaar deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio. Dat vindt het iNADO, de overkoepelende organisatie van nationale antidopingbureaus, waar ook de Nederlandse Dopingautoriteit bij is aangesloten.

De organisatie kwam maandag in het Amerikaanse Colorado Springs bijeen en besprak daar het rapport van het mondiale antidopingbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

"De Russische atletiekbond is niet in staat gebleken schone sporters naar de Spelen uit te zenden. Er is een sterk afschrikkende boodschap nodig en die moet luiden dat nationale federaties niet op het allerhoogste sportniveau mogen deelnemen als de antidopingregels bewust worden ondermijnd. De Russische atletiekbond heeft bewust de regels van de sport genegeerd en daarmee alle Russische atleten bezoedeld", aldus iNADO.

'Russische atleten verdienen Rio niet'
'Russische atleten verdienen Rio niet' (Foto: ANP)

Argentijnse bondscoach Martino onder druk

De positie van bondscoach Gerardo Martino van het Argentijnse voetbalelftal is penibel na de zwakke start in de kwalifcatiereeks voor het WK van 2018. Argentië staat na twee gelijke spelen en een nederlaag negende en daarmee voorlaatste in de Zuid-Amerikaanse poule.

Het uitduel met Colombia op dinsdag lijkt cruciaal voor de toekomst van Martino, al bezwoer voorzitter Luis Segura dat de Argentijnse voetbalbond vierkant achter de oud-coach van FC Barcelona staat. "Het gaat om resultaten en niet om de coach. Martino is net zo bezorgd als wij, want de resulaten vallen tegen", aldus Segura.

Argentinië mist tegen Colombia opnieuw de geblesseerde sterspelers Lionel Messi, Sergio Agüero en Carlos Tevez, maar kan met Angel di Maria, Ezequiel Lavezzi en Gonzalo Higuain toch een aardige aanvalslinie op de been brengen. "Colombia zal agressief spelen en wij zullen dat ook moeten doen. Belangrijk is dat we controle over de wedstrijd krijgen en veel balbezit hebben. Dan maken we de meeste kans op de overwinning", aldus Martino.

Argentijnse bondscoach Martino onder druk
Argentijnse bondscoach Martino onder druk (Foto: ANP)

Elfde nederlaag op rij voor Sixers in NBA

De Philadelphia 76ers zijn na elf wedstrijden nog steeds zonder zege in de NBA. De ploeg verloor maandag (plaatselijke tijd) in eigen huis met 92-86 van de Dallas Mavericks. De Sixers bungelen troosteloos onderaan in de competitie.

De Duitse veteraan Dirk Nowitzki nam de Mavericks aan de hand met 21 punten. Hij was vooral in de slotfase scherp. Ploeggenoot Chandler Parson noteerde 20 punten.

De Chicago Bulls boekten een nipte overwinning op de Indiana Pacers: 96-95. Guard Jimmy Butler van de Bulls blokkeerde met succes een ultieme schotpoging voor de winst van Paul George, de topschutter van de Pacers.

Elfde nederlaag op rij voor Sixers in NBA
Elfde nederlaag op rij voor Sixers in NBA (Foto: ANP)

Jade Raymond werkt aan actiegame voor EA

Een tijdje geleden bracht EA het nieuws naar buiten dat ze kijken naar een genre waar ze nog niet echt zijn vertegenwoordigd: actiegames. Nu heeft CFO Blake Jorgenson medegedeeld dat ze niemand minder dan Jade Raymond binnen hebben gehaald om dit project in goede banen te leiden.

Raymond werkt nu bij Motive Studios aan een nieuwe StarWars-game van Visceral Games en dus aan dit nieuwe project. Bij Ubisoft was ze verantwoordelijk voor Assassin's Creed, dus EA heeft de juiste vrouw gevonden om zich te introduceren in dit genre.

Uiteraard gaat dit nog even duren, maar door de toevoeging van Raymond klinkt het al een stuk meer veelbelovend.

Jade Raymond (Ubisoft)

Rusland: vliegramp was terroristische aanslag

Rusland is er nu ook van overtuigd dat de ramp met het passagierstoestel van Metrojet in Egypte een terroristische aanslag was. Dat meldde persbureau Reuters dinsdag op basis van Russische media. Volgens de Russische geheime dienst FSB zijn tussen de wrakstukken in de Sinaï sporen van explosieven gevonden.

De Airbus A321 stortte op 31 oktober kort na vertrek uit de badplaats Sharm el-Sheikh neer in de Sinaï.

President Poetin zegt dat de verantwoordelijken worden opgespoord.

Rusland: vliegramp was terroristische aanslag
Rusland: vliegramp was terroristische aanslag (Foto: ANP)

Weer Franse luchtaanvallen op Raqqa

Frankrijk heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Syrische stad Raqqa. Dat heeft het Franse leger dinsdag laten weten. Raqqa is begin vorig jaar veroverd door Islamitische Staat (IS) en uitgeroepen tot hoofdstad van het kalifaat.

De aanvallen waren in de nacht van maandag op dinsdag en werden uitgevoerd door zeker tien straaljagers die van bases in de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië waren opgestegen. Over de resultaten is niets bekendgemaakt. De aanvallen volgden op bloedige aanslagen vrijdag in Parijs die worden toegeschreven aan IS.

Waarnemers meldden eerder dat IS de afgelopen weken zijn strijders uit de Syrische stad Raqqa heeft teruggetrokken uit vrees voor luchtaanvallen. Ook de belangrijkste centra van IS in de stad zijn verhuisd.

Weer Franse luchtaanvallen op Raqqa
Weer Franse luchtaanvallen op Raqqa (Foto: ANP)

Pastafari-vrouw krijgt rijbewijs met vergiet op haar hoofd

De Amerikaanse Lindsay Miller heeft met succes betoogd dat zij met een vergiet op het hoofd een pasfoto voor haar rijbewijs mocht laten maken. In eerste instantie weigerde het Amerikaanse Department of Motor Vehicles (DMV, het Amerikaanse CBR), maar nadat Miller betoogde dat zij werd gediscrimineerd vanwege haar geloof besloot de DMV de foto alsnog toe te staan.

Miller ging naar het DMV met een vergiet op het hoofd, omdat haar religie dit van haar verlangt. De vrouw is Pastafarian; een aanhanger van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Zij getuigde dat zij uit religieuze overtuiging een vergiet op haar hoofd droeg.

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster gelooft in de God van het pastafarianisme, die de wereld zou hebben geschapen nadat hij te veel had gedronken. Piraten worden als heilig gezien, want er is een rechtstreeks gevolg te zien tussen hun afname in de 19e eeuw en de opwarming van de aarde.

De aanhang voor de religie, die in het leven is geroepen om aan te tonen hoe ridicuul het is om op religieuze gronden een andere set regels toe te delen aan mensen, groeit gestaag sinds 2005. Ook in Nederland begint de vraag naar een rijbewijs met vergietpasfoto op gang te komen.

Lindsay Miller
Lindsay Miller

Asielzoekers nauwelijks gecontroleerd

Uit een rapport van de Inspectie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er dermate weinig controle is op binnenkomende asielzoekers dat zelfs mensen met vervalste papieren geen strobreed in de weg wordt gelegd het land binnen te komen, zo meldt de Telegraaf. Een Kamermeerderheid eist verbetering van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) omdat gevreesd wordt dat IS-strijders zich zo wel heel makkelijk kunnen voordoen als vluchtelingen.

Gisteren nog deed de IND aan downplayen van het probleem door te stellen dat zij nog nooit een IS-strijder in de stroom asielzoekers had gezien.

Regeringspartijen VVD en PvdA eisen dat het kabinet meer personeel inzet om de registratie te verbeteren. De PVV stelt dat de enige betrouwbare oplossing is om de grenzen dicht te gooien.

Australië weer naar Eurovisiesongfestival

Het zou eenmalig zijn vanwege de jubileumeditie, de deelname van het Australië aan het Eurovisiesongfestival, maar door de succesvolle vijfde plek dit jaar mag het land ook komend jaar weer meedoen. In 2016 staat Australië in een van de halve finales in Zweden, waar het muziekfestival komend jaar gehouden wordt.

"De fans, pers en tv-omroepen waren laaiend enthousiast over de deelname van Australië. Daarom mag het land ook komend jaar weer erbij zijn", aldus de organisatie European Broadcasting Union (EBU).

Afgelopen mei was het de zestigste editie van het songfestival. Vanwege dit jubileum mocht Australië - waar het Europese liedjesfestijn al jaren erg populair is en zelfs rechtstreeks op tv wordt uitgezonden - eenmalig meedoen. Zanger Guy Sebastian stond toen rechtstreeks in de finale en werd uiteindelijk vijfde. Komend jaar moet het land, net als Nederland en vele andere landen, eerst door de halve finales komen.

Voor Nederland doet Douwe Bob komend jaar mee. Dit jaar strandde Trijntje Oosterhuis in de halve finales. Zweden won.

Australië weer naar Eurovisiesongfestival
Australië weer naar Eurovisiesongfestival (Foto: BuzzE)

The Killers 'in beginfase' van nieuw album

The Killers zijn druk bezig met een nieuwe plaat. 'We zijn aan het schrijven', vertelt frontman Brandon Flowers in een interview met muziekblad NME.

Volgens Flowers zitten hij en zijn bandmaatjes nog in de beginfase. In 'een ideale wereld' kunnen The Killers 'misschien eind 2016' nieuw materiaal ten gehore brengen.

De Amerikaanse rockband, bekend van nummers als Mr. Brightside en Human, bracht in 2012 zijn meest recente album uit; Battle Born. Flowers werkte vervolgens aan een soloplaat, The Desired Effect, die in mei verscheen. 'Als The Killers een jaar of twee vrijaf willen nemen is er voor mij geen enkele reden om geen plaat te maken', zegt Flowers over zijn soloalbum. 'Maar als het vuur brandt in de band, dan komt er weer een Killers-plaat.'

The Killers 'in beginfase' van nieuw album
The Killers 'in beginfase' van nieuw album (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: najaarsstorm

Iedereen uitgeslapen? Nee? Ga dan nog maar even terug naar bed. Dat ligt waarschijnlijk lekkerder dan dat het buiten is. We starten de dag met bewolking en regen. In de loop van de ochtend wordt het wel wat droger maar er blijft een flinke wind uit het zuidwesten waaien. Later in de middag trekken de regenbuien weer het land in, met als gevolg een kletsnatte avond. In de nacht trekt de wind in de kustgebieden aan tot stormachtig: er kunnen windstoten tot 80 km per uur voorkomen. Het KNMI heeft voor de verandering maar weer een code geel afgegeven voor vannacht en morgenochtend. 

Het spreekwoord zegt : "Hoge bomen vangen veel wind". Het is de vraag of dit exemplaar de nachtelijke najaarsstorm overleeft, hij ziet er zo schriel en breekbaar uit. User Ouwesok plaatste deze foto in het herfstplaatjestopic in het FotoForum! 

Hoge bomen vangen veel wind (Foto: Ouwesok)
Hoge bomen vangen veel wind (Foto: Ouwesok)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1963 ontstaat het eiland Surtsey voor de kust van IJsland, na een onderzeese vulkaanuitbarsting die duurde tot 5 juni 1967. 

* In 1997 worden bij de Tempel van Hatsjepsut (Luxor, Egypte) 63 mensen, waarvan 58 toeristen, vermoord tijdens een aanslag door moslimmilitanten. 

* In 2007 komt de Nederlandse vertaling van het zevende deel van de Harry Potter reeks uit: De relieken van de dood. 

* In 1800 wordt Washington D.C. in gebruik genomen als nieuwe federale hoofdstad van de Verenigde Staten. 

Nederlandse journalist Marokko uitgezet

Freelance journalist en fotograaf Rik Goverde is Marokko uitgezet, zo meldt hij op Twitter. Goverde zegt geen enkel idee te hebben waarom dat is gebeurd. Hij laat met een foto op Twitter zien dat hij op de boot is gezet.

Goverde, onder meer correspondent voor het AD in Marokko, zegt maandagmiddag plotseling te zijn aangehouden op straat. Hij was toen op weg naar de bank in zijn woonplaats Rabat. Vervolgens moest de journalist mee naar het politiebureau. In de nacht van maandag op dinsdag werd hij zonder opgaaf van redenen nabij de Noord-Marokkaanse stad Tanger op de boot naar Zuid-Spanje, richting havenplaats Algeciras in Andalusië, gezet.

Het AD meldt op zijn website dat Goverde op bevel van de gouverneur van Rabat Marokko moest verlaten. 'Ik mocht nog even naar huis om wat spullen bij elkaar te rapen en nu loop ik met vier tassen de boot op in de haven van Tanger Med', zegt hij in een telefoongesprek met de krant.

Geen vergunningen
Volgens het AD werkt Goverde nu twee jaar in Marokko, maar had hij officieel geen werkvergunning. 'Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen. Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben.' Ook beschikte hij niet over een verblijfsvergunning.

Volgens zijn Twitter-account werkt Goverde behalve voor het AD onder meer voor BNR Nieuwsradio en de VRT. Ook schreef hij in 2009 een boek, 'De zaak Mandy P.', over de Tilburgse Mandy Pijnenburg die jarenlang vastzat in de Dominicaanse Republiek nadat er ruim twintig kilo cocaïne in haar koffer was gevonden.

Nederlandse journalist Marokko uitgezet
Nederlandse journalist Marokko uitgezet (Foto: ANP)

D66-leider Pechtold tegen Belastingplan

D66 is tegen het Belastingplan van het kabinet, dat een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven belooft. 'Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen', zegt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een interview met het AD.

Het Belastingplan moet 35.000 banen opleveren, maar volgens Pechtold gaat het niet genoeg banen scheppen en is het plan bovendien niet 'groen' genoeg. 'Wat er ligt is een fantasieloos, krampachtig pakket. Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geléénd. Stop je dat voor een deel in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid, dan kunnen we daar vóór zijn. Maar nu is het anders', aldus de voorman. Hij ziet liever dat het geld wordt gestoken in het aflossen van de staatsschuld.

De Kamer sprak de afgelopen weken in vier sessies vele uren over het Belastingplan. Afgelopen donderdag lag er een aangepast plan waar D66 zich in kon vinden, geeft Pechtold in het AD toe. 'Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro's extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod.'

Dinsdag buigen de fracties zich er opnieuw over. Het Belastingplan is misschien wel de belangrijkste wet van het kabinet dit jaar, maar ook één die omstreden ligt bij de oppositie. Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om het plan half december door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA een minderheid van 21 van de 75 zetels heeft. Zonder de steun van D66 gaat dat echter niet lukken.

D66-leider Pechtold tegen Belastingplan
D66-leider Pechtold tegen Belastingplan (Foto: ANP)

Politie wil Lamar Odom voor de rechter

De politie in Nevada wil dat openbaar aanklagers onderzoeken of Lamar Odom te vervolgen is voor drugsgebruik. Dat meldt New York Daily News.

"De Sheriff van Nye County heeft ons gevraagd een aanvraag te bekijken voor het vervolg van Lamar Odom", bevestigt de officier van justitie. De aanklacht luidt dat de basketballer en ex van Khloé Kardashian 'gebruik maakte van of onder invloed van een illegale substantie'.

Vorige maand werd de voormalig NBA'er bewusteloos aangetroffen in een bordeel, artsen meldden toen dat er drugs in zijn systeem zat. Zijn herstel verloopt moeizaam; afgelopen weekend meldden insiders aan TMZ dat Lamar vrienden en familie niet herkent en moeilijk kan praten. Een zuurstofgebrek zou geleid hebben tot een serieuze hersenbeschadiging.

Politie wil Lamar Odom voor de rechter
Politie wil Lamar Odom voor de rechter (Foto: BuzzE)

Terrorisme Monitor waarschuwt voor aanslag in Nederland

De Terrorisme Monitor heeft maandagavond een alert uitgegeven voor een mogelijke aanslag in Nederland. De aanslag zou plaatsvinden tussen 16 en 21 november 2015.

De Terrorisme Monitor laat via haar Twitteraccount weten dat er een mogelijke explosie vanaf of op watertransport ergens in Nederland zal plaatsvinden. Ook bruggen en sluizen zouden het doelwit zijn. Meer informatie is niet gegeven, mogelijk omdat deze niet bekend is.

Voorspellingen van de monitor zijn redelijk betrouwbaar te noemen. Zo kwam er in oktober van dit jaar al een bericht naar buiten dat terroristen met de vluchtelingenstroom Europa zouden bereiken, de AIVD herkende deze ontwikkeling niet. Ook waren er al sinds 6 november aanwijzingen dat er tussen 7 en 10 november een aanslag zou plaatsvinden in Parijs. Op 9 november berichtte de monitor nogmaals van een verhoogde dreiging in Frankrijk. De aanslag vond drie dagen later plaats, op 13 november.

De Terrorisme Monitor onderzoekt het islamistisch terrorisme en gewelddadig extremisme wereldwijd, met speciale aandacht voor Jihad activiteiten en dreigingen. De Terrorismemonitor zorgt voor vertalingen, meldingen en analyses van open bronnen en bronnen die met wachtwoord beveiligd zijn.

Spanje niet bang, oefenduel met België toch afgelast

Terwijl de politie maandag in de Brusselse wijk Molenbeek huizen binnenviel in de jacht op betrokkenen bij de aanslagen in Parijs van vrijdag, blikte bondscoach Vincente del Bosque van Spanje enkele kilometers verderop vooruit op de oefenwedstrijd van dinsdag tegen België. De trainer maakt zich geen zorgen over de veiligheid bij de voetbalwedstrijd in het Koning Boudewijnstadion.

"Ik ben niet bang. We komen hier om te voetballen. Alles zal gaan zoals altijd", zei de coach over het duel tussen de twee landen die zich reeds hebben geplaatst voor het EK. "De spelers zijn geraakt door de gebeurtenissen in Parijs, maar we moeten dat in de wedstrijd opzijzetten. We willen het jaar afsluiten met een goed resultaat."

De Spaanse doelman David de Gea van Manchester United toonde medeleven met de Fransen. "Onze gedachten zijn bij de families en vrienden van de slachtoffers. Wat er in Parijs is gebeurd heeft ons sprakeloos gemaakt. Vanwege de vele beveiligingsmaatregelen die zijn genomen voelen we ons wel veilig voor de wedstrijd tegen België."

Update 00.10 uur:

Volgens Het Laatste Nieuws is de wedstrijd afgelast, omdat het algemeen veiligheidsniveau van 2 naar 3 is gegaan, waar 4 het maximum is. De vrees bestaat dat een voortvluchtige terrorist met plannen voor de wedstrijd rondloopt, maar concrete aanwijzingen zouden er niet zijn.

Spanje niet bang voor oefenduel in Brussel
Spanje niet bang voor oefenduel in Brussel (Foto: ANP)

Oudste olympiër ter wereld (103) overleden

Voormalig atleet Guo Jie is overleden, zo melden Chinese media maandag. De Chinees was met zijn ruim 103 jaar voor zover bekend de oudste nog levende olympiër ter wereld. Guo deed in 1936 op de Olympische Spelen in Berlijn mee bij het discuswerpen. De South China Morning Post publiceerde een foto van Guo in 1936 en 'nu'.

Guo werd op 16 januari 1912 geboren in Dalian en was op school al een getalenteerde sporter: hij blonk uit in onder meer basketbal, voetbal en verschillende atletiekonderdelen. Zijn specialiteit was het discuswerpen, waarin hij in 1935 kampioen werd op de Chinese Nationale Spelen. Tijdens de nationale kwalificatiewedstrijden gooide hij de discus naar een Chinees record van 41,07 meter, waardoor hij deel uit mocht maken van het eerste volledige Chinese team ooit op de Spelen. Geld was er niet, dus atleten als Guo moesten het wel zonder coach of trainingsvoorzieningen doen. In Hitler's Berlijn haalde hij de finale niet, maar met 41,13 meter brak hij zijn record wel nog een keer. "Mijn olympische droom heeft ongeveer twee uur geduurd", zei Guo er later over.

Na de Spelen vertrok Guo naar Japan om landbouwkunde- en techniek te studeren aan de universiteit van Tokyo, waar hij in 1942 afstudeerde. Hij gaf vervolgens les aan de universiteit van Beijing en kwam in de jaren daarna terecht in Xi'an, waar hij als landbouwkundig bestuurder moest werken. In Xi'an werd hij professor aan de 'Universiteit der Lichamelijke Opvoeding' en op zijn 80e begon hij nog een studie naar de gezondheid en sportieve bezigheden van de ouderen in Xi'an. Het geheim achter zijn lange leven lag naar eigen zeggen in het regelmatig blijven bewegen en zijn wetenschappelijke kennis over de gezondheid van ouderen. In 2008 droeg Guo de olympische vlam door Xi'an tijdens de tocht van de vlam richting Beijing, waar de Spelen dat jaar gehouden werden.

Voor zover bekend is de Zweedse schoonspringster Ingeborg Sjöqvist met haar 103 jaar en 211 dagen nu de oudste nog levende olympiër. Zij deed zowel in 1932 als in 1936 mee aan de Olympische Spelen. De wederom voor zover bekend enige overlevende van de Spelen van Amsterdam in 1928, Carla Marangoni, werd enkele dagen geleden nog 100 jaar. Over haar valt in onze special meer te lezen. 

Waterpolosters kloppen Canada

De Nederlandse waterpolosters hebben maandag bij het olympisch testevent in Rio de Janeiro hun tweede zege geboekt. De equipe van bondscoach Arno Havenga was met 9-5 (1-1 2-2 4-0 2-2) te sterk voor Canada, dat nog zonder nederlaag was.

Oranje had eerder in het toernooi klop gekregen van de Verenigde Staten (13-6) en Australië (9-2), terwijl Brazilië zaterdag met 16-10 werd verslagen. Dinsdag wacht de laatste groepswedstrijd tegen China, waarna de landen op woensdag om de plaatsen één tot en met zes strijden.

Waterpolosters kloppen Canada
Waterpolosters kloppen Canada (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1049
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.