Golfer Luiten vierde na eerste ronde

Joost Luiten deelt na de eerste ronde in het KLM Open de vierde plaats in het klassement. De Nederlandse topfavoriet in het Nederlandse golftoernooi uit de Europese Tour ligt twee slagen achter de leiders Paul Lawrie en Wade Ormsby. De Schot en de Australiër leverden donderdag op de Kennemer in Zandvoort een scorekaart in met 61 slagen, liefst negen onder par. Luiten, winnaar van het KLM Open in 2013, noteerde met 63 slagen (-7) zijn beste openingsronde ooit.

De Engelsman Richard Bland is de nummer drie in de tussenstand met 62 slagen (-8). Luiten verkeert in het gezelschap van de Engelsen David Horsey, Robert Rock en James Morrison en de Argentijn Estanislao Goya.

Lawrie, een oudgediende op de tour die in 1999 het Brits Open won, stond vrijwel de hele dag bovenaan. Hij rook in zijn ronde zelfs aan de 59, een magische score die nog geen enkele speler op de Europese Tour ooit haalde. Ormsby, een van de laatste starters, kende een geweldige eindspurt met zes birdies op de laatste zeven holes.

Op Luiten na viel er van de Nederlandse deelnemers weinig te genieten. Ze wisten nauwelijks te profiteren van de gunstige omstandigheden op de golfbaan in de duinen. Wil Besseling en Ralph Miller bezetten de gedeelde 61e plaats met 69 slagen (-1). Zij maken nog een redelijke kans om vrijdag de schifting te overleven. Ook amateur Rowin Caron en Fernand Osther zijn met een score van 70 (level par) nog niet kansloos voor het halen van de cut, maar de overige zeven Nederlanders moeten vrezen voor een afscheid na de tweede ronde.

Luiten vierde na eerste ronde
Luiten vierde na eerste ronde (Foto: ANP)