Rutte verwacht Europese steun asielplan

Redactie

Premier Mark Rutte verwacht dat er in Europa steun zal zijn voor het plan van het kabinet om de opvang van vluchtelingen in de regio te verbeteren. De discussie in Brussel zal eerder vastlopen op de verdeling over de EU-lidstaten van de tienduizenden vluchtelingen die er nu al zijn.

De aanpak op korte termijn en die op de langere termijn kunnen echter alleen in samenhang slagen, zei Rutte in het debat over het asielbeleid. SP-leider Emile Roemer wilde weten of Nederland alleen extra migranten gaat opvangen als het langetermijnplan wordt aanvaard.

Rutte zei dat er veel valt te zeggen over de herverdeling die de Europese Commissie heeft voorgesteld voor de mensen die er al zijn. De verdeelsleutel staat wat hem betreft nog niet vast. De premier vindt dat de druk te veel op een beperkt aantal landen ligt.

Verschil van opvatting

Rutte riep de oppositie op de plannen van het kabinet niet als een compromis te zien tussen de coalitiepartijen. De oppositie zag donderdagochtend een verschil van opvatting tussen de VVD en de PvdA. Het gaat de PvdA niet om meer opvang maar om betere opvang terwijl de liberalen wel uitgaan van meer opvang.

Rutte wees erop dat de regio nu behoorlijk vol is en dat we daar moeten helpen. Volgens de premier gaat het erom dat in de opvanglocaties in de regio straks meer perspectief moet zijn voor de vluchtelingen, zoals onderwijs en werk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zei dat Nederland de asielstroom wel aankan maar dat het 'piept en kraakt' in de opvang. Maandag zal hij met zijn Europese collega's overleggen over het asielbeleid.

Rutte verwacht Europese steun asielplan
Rutte verwacht Europese steun asielplan (Foto: ANP)