Honderden vluchtelingen uit eten bij gezinnen

Ongeveer 350 vluchtelingen gingen donderdagavond uit eten bij mensen in de regio Apeldoorn. De Apeldoorners haalden hun gasten op bij de Americahal, die sinds ruim een week in gebruik is als opvang voor zeshonderd asielzoekers.

De zogenoemde Meet & Eat is het eerste project van de organisatie ikbeneengastgezin.nl. Deze organisatie is vorige week opgezet vanuit de Apeldoornse kerkgemeenschap De Basis om iets te doen voor de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Het initiatief is geëxplodeerd, zegt een woordvoerder. Er zijn al bijna 23.000 aanmeldingen uit heel Nederland binnen.

Vluchtelingen konden zichzelf aanmelden voor een maaltijd bij een Nederlands gezin. De meeste gasten komen uit Syrië en Eritrea. De gastgezinnen zijn daarom geadviseerd een gerecht met kip en rijst te maken. Omdat veel asielzoekers moslim zijn, zijn de gezinnen ook aangeraden geen alcohol te schenken of te drinken en gepaste kleding te dragen. Als het contact prettig verloopt kunnen Apeldoorners 'hun' vluchtelingen ook met andere dingen gaan helpen of zelfs een tijdelijke logeerplek aanbieden.

De Apeldoornse initiatiefnemers hopen hun project volgende week over de rest van Nederland te kunnen uitrollen. Er zijn contacten gelegd met vrijwilligers van kerken en andere organisaties in de rest van het land, aldus een woordvoerder.

Honderden vluchtelingen gaan uit eten
Honderden vluchtelingen uit eten bij gezinnen (Foto: ANP)