Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan

Het is de Amerikaanse Republikeinen niet gelukt het omstreden atoomakkoord met Iran te blokkeren. Ze konden er donderdag geen meerderheid voor vinden in de Senaat. Op tafel lag een resolutie om de deal met Iran af te wijzen. Die kreeg 58 stemmen waar er 60 nodig waren.

President Barack Obama had zich de de afgelopen tijd al verzekerd van de steun van zijn Democratische partij voor het akkoord met Iran. Het houdt in dat de VS en vijf andere wereldmachten (Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) de economische sancties tegen Iran opheffen, op voorwaarde dat het land zeker tien jaar lang geen kernwapens ontwikkelt en de capaciteit om uranium te verrijken drastisch terugbrengt. Obama had gedreigd met een veto als de resolutie van de Republikeinen zou worden aangenomen.

De Republikeinen zijn tegen het akkoord omdat ze Teheran niet vertrouwen. Ze vrezen dat Iran zijn nucleaire kennis zal delen met terroristen.

Het akkoord tussen Iran en de zes wereldmachten kwam maar moeizaam tot stand. Al in 2006 werden de eerste sancties opgelegd toen bleek dat Iran beschikte over nucleaire technologie en weigerde met dat programma te stoppen. Het land leed daardoor economische schade, onder meer doordat de olie-export terugliep. Pas na jaren onderhandelen kwam het in juli van dit jaar tot een akkoord. Niet iedereen was daar blij mee. Zo sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu van een historische vergissing waardoor de veiligheid van zijn land op het spel zal komen te staan.

Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan
Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan (Foto: ANP)