Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten

Australische artsen transplanteren de nieren van kankerpatiënten in dialysepatiënten. De omstreden proef is een gevolg van het gebrek aan donororganen in het land, meldt The Sydney Morning Herald.

Een ziekenhuis in Newcastle past de riskante procedure in stilte al sinds 2008 toe. Tumoren worden uit de nieren gehaald voordat die worden overgeplaatst in patiënten die anders een paar keer per week urenlang aan een dialyseapparaat moeten liggen.

Inmiddels hebben 26 mensen met succes een nier van een kankerpatiënt gekregen. Bij één persoon kwam de kanker in de nier terug en moest het orgaan worden verwijderd. De patiënt overleefde dat echter en krijgt nu weer dialyse.

Risico

Uroloog Philip Sprott erkent dat de procedure omstreden is door het risico dat het orgaan opnieuw kanker ontwikkelt. De kans dat een dialysepatiënt bezwijkt is volgens hem echter nog groter.

Alleen patiënten boven de zestig krijgen de mogelijkheid om een dergelijke nier te 'recyclen'. De 66-jarige Stephen Weller greep de kans met beide handen aan. "Ik zei: ja, ik neem hem, ik wil best een proefkonijn zijn."

Nierkanker komt steeds vaker voor in Australië en de nier moet vaak worden verwijderd omdat de kanker niet reageert op chemo- of radiotherapie. De kankerpatiënten kunnen hun nier zelf ook terugkrijgen als de tumor eruit is gehaald, maar die operatie is tamelijk risicovol en wordt daarom zelden gedaan.

Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten
Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten (Foto: ANP)