Justitie VS strenger voor sjoemelende topmannen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil vaker leidinggevenden vervolgen als bedrijven de wet overtreden. Dat blijkt volgens de New York Times uit nieuwe richtlijnen voor de aanpak van witteboordencriminaliteit.

"Bedrijven hebben mensen van vlees en bloed nodig om de wet te overtreden", zei onderminister Sally Yates (Justitie). Het publiek moet er volgens haar vertrouwen in kunnen hebben dat alle misdrijven worden bestraft, ongeacht of ze worden gepleegd in een vergaderzaal of op de hoek van een straat.

In een memo aan aanklagers wordt daarom opgeroepen bij onderzoeken naar bedrijven ook direct naar de rol van individuen te kijken. Ook moeten bedrijven worden aangemoedigd om tijdens onderzoeken bewijsmateriaal tegen werknemers over te dragen.

Yates beloofde dat haar departement niet zal toestaan dat leidinggevenden hun ondergeschikten de schuld in de schoenen schuiven. Volgens de New York wil de overheid afrekenen met het beeld dat topmensen die de fout ingaan, de dans vaak ontspringen.

Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet
Justitie VS strenger voor sjoemelende topmannen (CC: David Iliff)