Van Unen stopt per direct als bondscoach van de judovrouwen

Marjolein van Unen is niet langer bondscoach van de vrouwlijke judoka's. Vanwege gezondheidsproblemen stopt ze per direct met haar functie, die ze achttien jaar bekleedde. Van Unen is de langstzittende bondscoach in de Nederlandse judogeschiedenis.

"Ik moet rustiger aan gaan doen", aldus de 52-jarige Van Unen. "Mijn gezondheid stelt me op dit moment niet in staat mijn werk te doen zoals ik dat wil en zoals dat van mij verwacht mag worden." Ze kampt met nek- en rugklachten. Ook heeft ze last van hartritmestoornissen. Vanwege deze problemen moest ze onder andere de Europese Spelen in Baku en de wereldkampioenschappen judo, vorige maand in Astana, voorbij laten gaan. "In het laatste jaar voor de Spelen in Rio verdienen de judoka's een coach die zich voor meer dan honderd procent kan inzetten."

Van Unen werd als judoka zelf drie keer Europees kampioen bij de zwaargewichten en behaalde vijf medailles op diverse wereldkampioenschappen. Vanaf 1997 was ze actief als bondscoach. Onder haar bewind behaalden de dames zes Olympische medailles, twee wereldtitels en vele medailles op WK's en EK's. Ook veroverden de Nederlandse dames, met Van Unen aan het roer, in 2010 de wereldtitel en in 2013 de Europese titel voor landenteams. In 2008 werd ze gepromoveerd tot de 7e Dan waarmee ze de hoogst gegradueerde vrouwelijke judoka in Nederland is.

"Wij zijn Marjolein ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor de judosport heeft betekend”, vertelt Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond. "Het is voor ons allen bijzonder jammer dat ze de route tot Rio niet kan afronden, maar haar gezondheid is en blijft het allerbelangrijkste."

Tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar zullen de opengevallen taken worden opgevuld door de overige leden van de technische staf. Op zaterdag 3 oktober wordt bij de Nederlandse kampioenschappen judo in Rotterdam aandacht aan haar afscheid geschonken.