FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juni 2015

Cavendish en Urán troeven Etixx-QuickStep in Tour

De Britse sprinter Mark Cavendish en de Colombiaanse klimmer Rigoberto Urán zijn de voornaamste troeven van Etixx-QuickStep voor de komende Tour de France. De Belgische ploeg maakte vrijdag de negenkoppige selectie bekend voor de Ronde van Frankrijk, die volgende week zaterdag start in Utrecht. Niki Terpstra zit daar als verwacht niet bij. De Noord-Hollander richt zich op de Ronde van Spanje in augustus.

De Polen Michal Kwiatkowski en Michal Golas, de Duitser Tony Martin, de Tsjech Zdenek Stybar, de Italiaan Matteo Trentin, de Australiër Mark Renshaw en de Belg Julien Vermote completeren de selectie.

"We hebben een team met veel talent en ervaring", zei ploegbaas Rolf Aldag. "Het wordt een lastige eerste week, met kans op wind langs de kust en daarna een soort klassiekerparcours in België. Later volgen wat vlakke ritten met kansen voor Cavendish. Met Urán zijn we kansrijk in de bergen, maar niet alleen met hem. Ook bijvoorbeeld Martin heeft bewezen altijd belangrijk te kunnen zijn."

Van Rijsselberghe na mindere dag tweede in klassement EK

Dorian van Rijsselberghe is door een wat mindere dag gezakt naar de tweede plaats in het EK windsurfen in de RS:X-klasse. De Texelaar kon vrijdag in de Mondello-baai bij Palermo driemaal het water op met een zesde, twaalfde en derde plaats als resultaat.

Er stond voldoende wind, maar zowel de kracht als richting varieerde sterk. De Pool Pawel Tarnowski ging daar het best mee om. Hij won alle drie races, de eerste nogal dubieus door een beslissing van de jury, en passeerde de olympisch kampioen in de rangschikking.

In de medalrace, met de beste tien deelnemers, moet Van Rijsselberghe de Pool zaterdag voorblijven om Europees kampioen te worden. De Fransman Louis Giard maakt ook nog kans op de titel.

Moeiteloos eerste duel Nummerdor/Varenhorst

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst hebben hun eerste wedstrijd op het WK beachvolleybal vrijdagavond moeiteloos gewonnen. Hun tegenstanders Carlos Escobar en David Vargas uit El Salvador wisten zich geen enkele raad met het krachtvolleybal van de Nederlanders en het blok van de boomlange Christiaan Varenhorst (2,12 meter). De wedstrijd in het WK-stadion op de Hofvijver in Den Haag werd in twee snelle sets beslist: 21-13 21-13.

Het duel was de openingswedstrijd van het mannentoernooi tijdens het WK, dat de komende tien dagen in Nederland wordt gespeeld. Volgens sommige voorspellingen zijn Nummerdor en Varenhorst favoriet voor de eindtitel.

"We wilden fel en sterk beginnen en dat is gelukt. Het was geen tegenstander van formaat, maar ik had wel wat last van spanning tijdens de eerste punten", blikte Varenhorst terug op zijn eerste wedstrijd in het 'Drijfpaleis'. "Je ziet het misschien niet aan me omdat ik zo geconcentreerd ben, maar ik ben echt blij dat er zo veel publiek komt kijken", zei hij over de vijfduizend enthousiaste toeschouwers.

Zijn ervaren 38-jarige partner Reinder Nummerdor raakt niet meer zo snel onder de indruk, gaf hij toe. "Maar het blijft spannend voor eigen publiek. Het is echt een heel leuke atmosfeer."

Nog vier personen vast na aanslag Frankrijk

De Franse autoriteiten houden nog vier personen vast in verband met de aanslag vrijdag op een chemisch bedrijf in de buurt van Lyon. Het gaat om de hoofdverdachte Yassin Salhi, zijn vrouw, zijn zus en een vierde persoon van wie de identiteit niet is bekendgemaakt.

Dat heeft de officier van justitie François Molins vrijdagavond op een persconferentie gezegd, aldus de krant Le Parisien. De krant berichtte enkele uren eerder dat een aangehouden persoon was vrijgelaten, maar Molins heeft dat niet bevestigd.

Hoofdverdachte Yassin Salhi wordt verdacht van het vermoorden en onthoofden van zijn chef bij een transportbedrijf. Het lichaam van het 54-jarige slachtoffer werd op het bedrijfsterrein gevonden van het chemiebedrijf Air Products in Saint-Quentin-Fallavier.

Direct na de aanslag deden geruchten de ronde dat Salhi een medeplichtige had. De officier van justitie zei vrijdagavond dat daar geen enkel bewijs voor is.

Salhi werd in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Molins zei dat de inlichtingendiensten Salhi tussen 2011 en 2014 weer zijn gaan volgen, omdat hij banden zou hebben met aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Nog vier personen vast na aanslag Frankrijk
Nog vier personen vast na aanslag Frankrijk (Foto: ANP)

Volleyballers verslaan Finland in Espoo

De Nederlandse volleyballers hebben de eerste uitwedstrijd tegen Finland, in groep E van de World League, gewonnen. Oranje zegevierde vrijdagavond in Espoo met 3-0. Een ijzersterk blok was het belangrijkste wapen.

De Finnen hadden in de sfeervolle Baroona Arena aanvankelijk niets in te brengen maar groeiden naarmate de wedstrijd vorderde. Het team van bondscoach Gido Vermeulen kon de derde set pas in de verlenging beslissen: 25-15,  25-20 en 28-26. Het duel duurde ruim anderhalf uur.

Door de zege houdt Nederland in groep E uitzicht op de eerste plaats. Nederland heeft een punt meer dan België, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Zaterdag speelt Oranje opnieuw tegen Finland. De Belgen spelen zaterdag en zondag uit tegen Portugal.

Herstel golfer Luiten in München

Golfer Joost Luiten heeft zich vrijdag in München hersteld van zijn matige openingsronde bij het BMW International Open. De 29-jarige Rotterdammer, die vorige week lang bovenin meedeed bij de US Open, had voor zijn tweede ronde 68 slagen nodig. Dat waren er vier minder dan donderdag, toen hij het baangemiddelde volgde en uitkwam op par.

Luiten sloeg tijdens zijn tweede omloop op de achttiende hole een eagle, twee onder par. Verder noteerde de beste Nederlandse golfer vier birdies en twee bogeys. Met een totaal van 140 slagen hoeft Luiten zich geen zorgen te maken over het halen van de 'cut'. Voor een hoge klassering zal Luiten zich nog wel flink moeten verbeteren. Zijn achterstand op de Spaanse leider Rafa Cabrera-Bello bedraagt liefst acht slagen.

"Ik speelde goed, maar de score had echt nog wel wat beter gemoeten, want het is prijsschieten hier", zei Luiten. "Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de par 69 is in plaats van de 72 die er voor staat."

Nederlandse beachvolleybalsters beginnen WK positief

De Nederlandse beachvolleybalsters zijn op de Haagse Hofvijver sterk begonnen aan het wereldkampioenschap. Marleen van Iersel en Madelein Meppelink hebben een zwaar bevochten overwinning geboekt tegen Kazachstan, een strijd die is geëindigd met een 3-1 zege. De setstanden waren 21-19, 20-22 en 15-12.

Aan het begin van de eerste set waren er kleine schoonheidsfoutjes aan de Nederlandse kant, waardoor ze op een kleine achterstand stuitten. Ze herpakten zich snel, en wisten het verschil uiteindelijk terug te dringen tot één punt voor de time-out. Na de time-out gingen beide ploegen gelijk op, waarbij de score opliep tot 16-16 aan het begin van de slotfase. De Nederlandse volleybalsters begonnen daarna langzaam de overmacht te krijgen en na een fraaie actie wonnen de Nederlanders met 21-19 de eerste set.

De tweede set begonnen de Kazakse dames sterker, tot de eerste time-out hadden ze de duidelijke overhand en wisten ze een voorsprong van drie punten op te bouwen. Na een time-out liepen Meppelink en Van Iersel weer in, de dames verkleinden de achterstand na een fantastische rally tot 8-9. De Kazakse dames kwamen uiteindelijk weer beter in het spel en wisten de kleine voorsprong te behouden tot de time-out midden in de wedstrijd. Hierna wisselden de teams elkaar geregeld af, maar het waren uiteindelijk de Kazakken die op een set-point kwamen met twee punten voorsprong. De Nederlandse dames konden nog tot 20-20 komen, maar het waren toch de Kazakse dames die aan het langste eind trokken.

Nederland begon in de derde set een overmacht te krijgen. De volleybalsters verkegen al snel een kleine voorsprong, maar de Kazakken wisten de stand terug te brengen tot 9-9. Maar hierna moesten ze toch weer toegeven op de Nederlanders, die al snel op een comfortabele voorsprong van 14-11 kwamen. De Kazakken scoorden nog één keer, maar het was van Iersel die het winnende punt voor Nederland scoorde.

Marleen van Iersel slaat de bal langs Tatyana Mashkova uit Kazakhstan (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Marleen van Iersel slaat de bal langs Tatyana Mashkova uit Kazakhstan (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Predator komt in juli naar Mortal Kombat X

Predator is het volgende DLC-personage voor Mortal Kombat X en moet in juli uitkomen. Dat maakte Ed Boon vandaag bekend op Twitter.

"Herleef de Predator-film in Mortal Kombat X. Koming soon...", aldus Boon op Twitter. De tweet werd vergezeld met een afbeelding waarin Predator en Jax tegenover elkaar staan, 

Predator is het derde DLC-personage tot nu toe. Jason Voorhees en Tanya gingen hem voor en Tremor zit nog in de pijplijn. De personages zijn afzonderlijk te koop of tezamen in de Kombat Pack.

Mocht je geen zin hebben om meteen weer geld neer te leggen voor een extra vechter, houd dan de challenge tower in de gaten. De DLC-personages zouden hierin langs kunnen komen, zodat je de kans hebt om ze eerst uit te proberen alvorens al dan niet over te gaan op aanschaf.

UMI Iron, voice-unlock?

De UMI Iron is weer het nieuwste model van UMI met de nieuwe MTK6753 processor in combinatie met 3 GB werkgeheugen, een metalen behuizing en een FullHD-scherm met een formaat van 5,5-inch. Op het moment is het toestel nog in de pre-sale en zal het naar verwachting ergens half juli te koop zijn. Wil je kans maken om het toestel voor $17,99 aan te schaffen? Kijk dan even naar de prijsvraag die nog drie dagen loopt. 

FIA onderzocht oliesystemen Formule 1-bolides

Autosportfederatie FIA heeft bij de Grand Prix van Canada de oliesystemen van de Formule 1-teams Mercedes en Ferrari onder de loep genomen, zo bericht Motorsport. Er waren geruchten dat de systemen gebruikt werden voor prestatiewinst, maar uit onderzoek is niets naar voren gekomen.

Eerder dit jaar werd bekend dat het brandstofsysteem in de F1-bolides oneigenlijk gebruikt werd om betere prestaties te leveren. Er werd brandstof opgespaard die ingezet kon worden op het moment dat die het meest nodig was. Hierdoor kon de stroomsnelheid van de brandstof tijdelijk boven de maximale 100 kilogram per uur uit komen. Ditmaal doken geruchten op dat toevoegingen aan het hulp oliereservoir voor extra paardenkrachten zouden zorgen.

De FIA heeft daarom in Canada bij de tweede vrije training en de kwalificatie monsters genomen van de oliesystemen van de bolides van Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Een uitgebreide analyse in het laboratorium volgde, maar de FIA kon geen componenten in de olie vinden die de geruchten staafde.

De FIA gaf een verklaring uit: "De analyse van de dikte van de olie vertoonde een iets geringere dikte in het normale reservoir ten opzichte van het hulpreservoir in beide auto's en dat verschil kan verklaard worden door verdunning met brandstof, wat normaal is. Infraroodanalyse bracht geen verschil aan het licht tussen de olie in het normale reservoir en de reservetank." Ook andere uitgevoerde tests leverden geen verschillen op.

Dat de FIA nu ook de olietanks onderzoekt toont aan dat de autosportfederatie wil dat de teams zich allemaal op dezelfde manier aan de regels houden en dat zorgen van de renstallen over hun concurrenten onderzocht worden.

Steenbergen wint dubbel zilver op Spelen

Marrit Steenbergen heeft tijdens de Europese Spelen in Baku ook op de 200 meter vrije slag haar grootse vorm getoond. De vijftienjarige zwemster, die al excelleerde op de 100 vrij, legde de dubbele afstand vrijdag in de finale af binnen de 1 minuut en 59 seconden: 1.58,99.

Dat was overigens niet goed genoeg voor het goud. Dat ging naar de Russin Arina Openysheva (1.58,22), die de hard en met lef vertrokken Nederlandse op de laatste baan voorbij ging.

Steenbergen was al de eerste Nederlandse juniore die de 200 vrij binnen de twee minuten aflegde. Bij de NJK in Eindhoven vorige maand klokte ze 1.59,29. In Baku ging daar weer 0,3 vanaf. Op de eeuwige Nederlandse ranglijst is Steenbergen de zesde zwemster binnen de 1.59. Femke Heemskerk is recordhoudster met 1.54,68.

Update 19.22 uur

Ook op de 50 meter vrije slag was Steenbergen goed voor zilver. Vooraf leek het erop dat de Russische Mariia Kameneva een maatje te groot zou zijn en dat bleek het geval, hoewel het minder scheelde dan gedacht. Kameneva tikte aan na 25,23 seconden en troefde Steenbergen daarmee met slechts 0,04 seconden af. De Nederlandse scherpte haar persoonlijke record wel weer aan. Julie Jensen uit Denemarken pakte het brons in 25,41, terwijl Frederique Janssen met 26,56 zevende werd.

Steenbergen heeft tijdens de Spelen in Baku inmiddels vijf medailles gewonnen: goud op de 100 meter vrije slag en zilver op de 50, 200 en 4x100 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag.

Steenbergen geeft het verschil tussen goud en zilver op de 50 vrij aan (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Steenbergen geeft het verschil tussen goud en zilver op de 50 vrij aan (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Judoka Polling onstopbaar naar goud op Spelen

De drie Nederlandse judoka's die vrijdag in actie komen op de Europese Spelen in Baku zijn sterk begonnen aan hun toernooi. Dex Elmont begon in de klasse tot 73 kilogram met een overwinning op de Wit-Rus Vadzim Shoka. De mondiale nummer drie maakte met een waza-ari halverwege de enige score van de partij.

Juul Franssen, op het laatste moment opgeroepen als vervangster van Anicka van Emden, begon eveneens goed aan haar toernooi in de klasse tot 63 kilogram. Ze scoorde zelf niet tegen de Hongaarse Franciska Szabo, maar liet haar tegenstander ook niet scoren. Het duel werd beslist op straffen: 2-1 in het voordeel van Franssen. In de achtste finale zorgde de Nederlandse voor een fikse stunt. Na ruim drie minuten scoorde ze een ippon tegen de Italiaanse nummer acht van de wereld, Edwige Gwend. In de kwartfinale staat Franssen tegenover de Sloveense Tina Trstenjak, de nummer drie van de wereld en vorig jaar winnares van WK-brons.

Kim Polling begon haar jacht op goud zeer overtuigend in de klasse tot 70 kilogram. Tegen haar 24-jarige leeftijdsgenote Roxane Taeymans uit België duurde het nog geen minuut voor Polling een houdgreep in kon zetten. Die hield ze vol, waarna de partij na ruim een minuut op ippon beslist was. In de kwartfinale staat Polling tegenover de achttienjarige jeugdolympisch kampioene Szabina Gercsak. De mondiale nummer 45 uit Hongarije schakelde in de eerste ronde Linda Bolder uit, die tegenwoordig voor Israël uitkomt.

Alle wedstrijden op mat 2 zijn live te volgen via de officiële stream van de Spelen. Matten 1 en 3 zijn daarnaast live te zien via Ippon.tv, waar ook staat wie op welke mat zal gaan judoën.

De officiële livestream van Baku 2015, waar de wedstrijden op mat 2 live te zien zijn (Bron: YouTube)

Update 11.40 uur

Kim Polling heeft met ogenschijnlijk speels gemak gewonnen van de Hongaarse Gercsak. Het duurde wederom amper een minuut voor Polling de tegenstander in een houdgreep had en daar kwam de jonge Gercsak niet meer uit: ippon en einde partij. In de halve finale staat Polling tegenover de Britse Sally Conway of de Duitse Szaundra Diedrich.

Dex Elmont versloeg zijn Oekraïnese opponent Serhiy Drebot en plaatste zich zo voor de kwartfinale in de klasse tot 73 kilogram. Al na twintig seconden gooide Elmont zijn tegenstander half op de rug, goed voor een waza-ari. Daar kwamen alleen nog maar straffen bij, waardoor de Nederlander zich op mag maken voor de kwartfinale. Daarin wacht Sagi Muki uit Israël, de nummer zeven van de wereld.

Update 11.57 uur

Voor Franssen is de kans op goud verkeken. In de kwartfinale tegen de Sloveense wereldtopper Trstenjak maakte de Nederlandse met een yuko wel de eerste score, maar niet veel later werd de stand gelijkgetrokken. Gescoord werd er vervolgens niet meer, maar een straf voor Franssen besliste de wedstrijd. De Nederlandse mag wel naar de herkansingen en kan dus nog brons winnen.

Update 12.22 uur

Ook voor Dex Elmont zit goud er niet meer in tijdens de Spelen in Baku. Het gevecht met Muki uit Israël werd uitgevochten zonder scores, maar Elmont verloor het doordat hij drie straffen kreeg en Muki twee. In de slotseconden leek Elmont zijn tegenstander nog omver te kunnen werpen, maar daar slaagde hij net niet in.

Update 12.49 uur

Polling heeft met groot machtsvertoon de finale bereikt in de klasse tot 70 kilogram. De nummer één van de wereld had nog geen minuut nodig tegen de Duitse Szaundra Diedrich. Na 33 seconden gooide Polling haar tegenstander half op de rug voor een waza-ari. Tien seconden later volgde al de genadeklap, doordat de Nederlandse Diedrich met grof geweld vol op de rug gooide: ippon en einde partij. Ook in de finale wacht een Duitse in Laura Vargas Koch, die vorig jaar nog de EK-finale verloor van Polling.

Update 16.54 uur

Juul Franssen heeft in de strijd om het brons niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen. Tegen de Franse nummer één van de wereld, Clarisse Agbegnenou, werd de Nederlandse getrakteerd op een yuko en een waza-ari, waar ze niks tegen kon doen. 

Namens Nederland komen ook Dex Elmont en Kim Polling nog in actie vandaag. Elmont vecht voor brons, Polling voor goud.

Update 19.20 uur

Polling heeft ook in de finale laten zien dat ze overduidelijk de beste was tijdens de Spelen in Baku. Haar Duitse opponente Laura Vargas Koch kwam er geen moment aan te pas en lag na ruim anderhalve minuut in de houdgreep. Ze kwam er niet meer uit en verloor dus op ippon, waardoor Polling het zesde goud won voor Nederland tijdens de Spelen.

Dex Elmont verloor net als Franssen in de strijd om het brons.

Polling wijst na de gewonnen finale op haar derde Europese titel (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Polling wijst na de gewonnen finale op haar derde Europese titel (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

'Spreek Nederlands Dag' voor expats

Expats krijgen veel te weinig de kans om het Nederlands dat ze op cursus leren, in de praktijk toe te passen. Daarom opent wethouder Ingrid van Engelshoven zaterdag de 'Spreek Nederlands Dag' in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. "Nieuwkomers geven vaak aan dat Nederlanders ongevraagd overschakelen op Engels, als ze zich voorzichtig in het Nederlands proberen uit te drukken", zegt Zsuzsa Jónás van taalinstituut Direct Dutch. Met deze dag willen de initiatiefnemers Nederlanders aansporen om in het Nederlands te reageren op iemand met een accent.

"De dag begint met een masterclass over 'Spreek Nederlands'. Daarna worden acht testgroepen van in totaal 35 deelnemers samen met vrijwilligers undercover de stad ingestuurd om verschillende horecaondernemingen te testen op vriendelijkheid en geduld met mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken", aldus de woordvoerder. Het café of restaurant dat het beste uit de test komt, krijgt een bokaal.

Vorig jaar kregen de nieuwkomers een button mee met de leus 'Spreek Nederlands! Met mij!'. Het Haagse taalinstituut heeft in twee jaar tijd ruim 10.000 buttons verspreid.

Na het succes met de buttons, organiseerde het instituut in 2014 voor het eerst de Spreek Nederlands Dag. Dit jaar doen ook andere organisaties mee met het evenement, onder meer de Bibliotheek Den Haag, het Taalhuis, The British School en de Taalunie.

Veel zitten en liggen verkort leven ouderen

Ouderen in Nederland zitten of liggen overdag gemiddeld 10,3 uur. Degenen die het meest zitten en liggen, hebben grote kans om een paar jaar eerder te overlijden dan ouderen die meer bewegen. Dat blijkt volgens hoogleraar Gezond ouder worden van de Vrije Universiteit in Amsterdam, Marjolein Visser uit onderzoek dat zij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid heeft gedaan.

Langdurig niet bewegen is volgens het onderzoek een mogelijke oorzaak van een hele lijst kwalen bij ouderen. Het wordt bijvoorbeeld in verband gebracht met onder meer een hoger lichaamsgewicht, vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen, hogere cholesterol- en insulinewaarden, hoge bloeddruk, afname van de spierkracht en meer risico op kanker.

Volgens Visser is tv kijken de grote boosdoener bij dit zogenoemde sedentaire gedrag.

Gemeentehuis dagen dicht door nieuwe naam

Het gemeentehuis van De Friese Meren in Joure en alle servicepunten zijn van vrijdagmiddag tot woensdagmiddag gesloten. Inwoners van de gemeente kunnen niet bellen, geen reisdocumenten aanvragen of ophalen en maandag slechts één uurtje aangifte doen van overlijden en geboorte.

Reden is dat de gemeente met ingang van woensdag 1 juli haar naam wijzigt in het Fries. De Friese Meren gaat dan officieel De Fryske Marren heten. Om de naamsverandering door te voeren, is een grote operatie nodig. Zo moet alle software worden aangepast, evenals briefpapier, vlaggen, spandoeken, relatiegeschenken, bewegwijzering, gemeentelijke voertuigen en de kleding van de bodes en de receptiemedewerkers. De kosten bedragen zo'n 200.000 euro.

De Friese Meren is een fusiegemeente van onder meer Gaasterland-Sloten, Lemsterland en Skarsterlân. De Friese benaming is afgedwongen door de Fryske Nasjonale Partij (FNP), de grootste partij in de gemeente, na de laatste raadsverkiezingen. De FNP wilde toen alleen met beoogd coalitiepartner CDA in zee als die de Friese benaming zou accepteren.

Man opgepakt bij ophalen drugs in Frankfurt

Een 41-jarige man uit Eindhoven is onlangs opgepakt in de buurt van het vliegveld van Frankfurt. Hij zou drugs hebben laten smokkelen, maar de lading werd onderschept. Drie medewerkers van een bedrijf bij de luchthaven werden ook gearresteerd. Dat meldde de Duitse politie vrijdag.

Een koffer met zes kilo cocaïne werd ongeveer anderhalve week geleden vanuit Jamaica vervoerd naar Frankfurt. De koffer was gelabeld als bagage van een bemanningslid. De drie mensen op het vliegveld moesten de koffer van het terrein af krijgen, buiten de controles om.

In de hotelkamer van de Nederlander zijn 8000 euro en juwelen in beslag genomen. Ook een dure auto is door de politie meegenomen.

10 jonge zwaantjes afgepakt van zwanendrifter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een fokker in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug tien jonge zwaantjes van vijf à zes weken oud in beslag genomen. De fokker kon niet aantonen dat de de vogels afkomstig waren van gefokte ouderparen, aldus de NVWA vrijdag.

Dierenbeschermers voeren actie tegen de traditie van het zogeheten 'zwanendriften', waarbij zwanen in het wild worden gevangen, gekortwiekt en na verloop van tijd verkocht. De Nederlandse wet staat zwanendriften nog maar beperkt toe.

De tien jonge knobbelzwaantjes zijn overgebracht naar een opslaghouder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vorige week nam de NVWA ook al 87 zwaantjes in beslag bij een andere zwanendrifter.

Voormalig legermuseum Delft wordt hotel

Het voormalige legermuseum aan de Korte Geer in Delft wordt een hotel annex restaurant. Het rijksvastgoedbedrijf verkocht vrijdag het monumentale pand voor 1,9 miljoen euro aan Driestar B.V. De nieuwe eigenaar uit Utrecht is een investeringsmaatschappij in bijzonder onroerend goed. Dit meldde de woordvoerder van het rijksvastgoedbedrijf.

"Het is belangrijk dat het karakter en de waarde van het monumentale pand behouden blijven." Samen met de gemeente Delft zijn de ingediende plannen van mogelijke kopers bekeken. Driestar B.V. wil in het historische pand, het voormalige Armamentarium, een hotel, restaurant en zalencentrum vestigen.

Het voormalige legermuseum dat in het pand gevestigd was, is in 2014 samengevoegd met het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. Het nieuwe museum, het Nationaal Militair Museum, ligt op de voormalige vliegbasis.

Hans Kraay jr. weg bij SBS

Hans Kraay jr. is per direct weg bij SBS. "Er is voor hem te weinig werk om op basis van een doorlopend exclusiviteitscontract verder te gaan", liet het commerciële televisiestation vrijdag weten.

Volgens SBS is met Kraay (55) overeengekomen de samenwerking niet langer voort te zetten. "Ik heb altijd met veel plezier bij SBS gewerkt en kijk nu uit naar nieuwe uitdagingen en nieuwe mogelijkheden", zegt Kraay in een persbericht.

Hans Kraay jr. presenteert momenteel bij SBS6 'Lachen om Home Video's' en is verslaggever bij de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal. Hij werkte sinds 1997 voor SBS.

Hans Kraay jr. weg bij SBS
Hans Kraay jr. weg bij SBS (Foto: ANP)

Moordenaar verdwijnt tijdens proefverlof

De moordenaar van Jerry Pronk (34) uit Den Haag heeft dinsdag tijdens een begeleid proefverlof de benen genomen. De inmiddels twintigjarige Anwar A. zat vast in jeugdinrichting De Hartelborgt in Rotterdam. Het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie bevestigen berichtgeving hierover van Omroep West.

Pronk werd op zondagavond 15 april 2012 van een trap gegooid en onder meer tegen zijn hoofd geschopt. Dat gebeurde in een portiek aan de Zuidwal in Den Haag. Twee dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.

A. meldde zich later bij de politie. De dader werd uiteindelijk veroordeeld tot twintig maanden jeugddetentie en plaatsing in een jeugdinrichting.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is er direct een opsporingsonderzoek opgezet. Dat is nog volop gaande, meldt hij.

Moordenaar Jerry Pronk heeft de benen genomen
Moordenaar Jerry Pronk heeft de benen genomen (Foto: ANP)

Europees geld helpt jongeren aan een baan

Sinds 2009 hebben ruim 145.000 werkloze jongeren in Nederland hun kansen op de arbeidsmarkt verbeterd met financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Tot en met 2013 vond ruim de helft direct na afloop van de ondersteuning een baan. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Deelnemers aan ESF-programma's zijn vaak laag opgeleid, waardoor ze moeilijk aan de slag komen. Onder meer door het aanbieden van stageplaatsen worden ze geholpen bij het vinden van een baan.

Tientallen doden door moesson in India

De eerste moessonregens hebben in het westen van India aan zeker 81 mensen het leven gekost. Bijna negenduizend mensen zijn geëvacueerd, zeiden de autoriteiten vrijdag.

De meeste slachtoffers in de deelstaat Gujarat vielen doordat ze door het water werden meegesleept of bedolven werden onder aardverschuivingen.

Niet alleen in het westen van India zorgen de seizoensregens voor problemen. In de noordelijke staat Uttrakhand zitten meer dan duizend hindoepelgrims vast op een berg. De nooddiensten proberen de wegen vrij te maken zodat de pelgrims hun tocht kunnen vervolgen.

De moesson begon in West- en Noord-India eerder dan verwacht dit jaar, wat de hoop op veel regenval nieuw leven inblies. Eerder voorspelde de meteorologische dienst van India nog dat juni droger dan normaal zou zijn.

Temptation Island keert terug bij RTL5

RTL5 haalt Temptation Island terug op de Nederlandse televisie. De zender roept stellen op zich aan te melden voor de ultieme relatietest. Ook in België werft de producent kandidaten.

Temptation Island was van 2002 tot en met 2009 te zien op Veronica. Er waren geregeld ook buitenlandse versies te zien. Temptation Island is een programma waarin jonge stellen op een exotisch eiland hun relatie op de proef stellen. Het draait om de vraag wie de verleiding tot vreemdgaan kan weerstaan.

Op Facebook heeft RTL5 een kandidatenoproep geplaatst: "De ultieme relatietest Temptation Island is na jaren weer terug van weggeweest. Zijn jullie een koppel dat minstens een jaar samen is en dromen jullie van een exotisch avontuur? Menen jullie een ijzersterke relatie te hebben die alle verleidingen kan weerstaan? Of ben jij die beeldschone single vrouw of die goddelijke single man en ben je bereid om mee te doen aan het meest exotische verleidingsavontuur van je leven? Geef je dan nu op."

Bijna 1800 meldingen voor pgb-claim

Bij de Stichting PGB Schadeclaim hebben zich in drie dagen 1788 particuliere zorgverleners gemeld, omdat ze hun geld niet of te laat hebben gekregen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat meldde de voorzitter en mede-oprichter Oscar van Oorschot vrijdag.

"Onze ambitie was om binnen twee weken 4000 meldingen binnen te krijgen. Dat we in drie dagen al bijna 2000 aanmeldingen hebben is zeer aanzienlijk", zegt de voorzitter. De stichting wil op korte termijn om de tafel gaan met de SVB.

Europese cruisemarkt goed voor 40 miljard

De Europese cruisesector was vorig jaar goed voor een omzet van 40,2 miljard euro, 2,2 procent meer dan in 2013. Nederland droeg hieraan 399 miljoen euro bij, een plus van 11,8 procent.

Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van Cruise Lines International Association (CLIA).

In 2014 ging een record van 6,39 miljoen Europeanen op cruisevakantie. Dit is een kleine groei van 0,5 procent vergeleken met een jaar eerder en 30 procent van alle cruisepassagiers wereldwijd, aldus de vereniging van cruiserederijen.

Scheepswerven blijven wereldwijd de belangrijkste spelers in de markt. Tot 2018 plaatsen rederijen 29 orders voor de bouw van nieuwe cruiseschepen, die een waarde vertegenwoordigen van bijna 16 miljard euro. Alleen al in 2014 spendeerden cruiserederijen 4,5 miljard euro in Europa aan onderhoud en nieuwbouw van cruiseschepen. Dit is 12,8 procent meer dan in 2013.

Europese cruisemarkt goed voor 40 miljard (Foto: Novum)
Europese cruisemarkt goed voor 40 miljard (Foto: Novum)

Rutte ziet voldoende steun voor Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem heeft goede kansen op een tweede termijn als voorzitter van het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in Brussel na afloop van een tweedaagse top met andere regeringsleiders en staatshoofden van de EU.

Op 21 juli loopt de termijn van Dijsselbloem af. Hij heeft zich kandidaat gesteld voor een herbenoeming, maar ook de Spanjaard Luis De Guindos aast op de baan. Op de eurogroep-vergadering op 13 juli kiezen de negentien eurolanden hun (nieuwe) voorzitter voor 2,5 jaar.

Op de vraag of er voldoende steun is bij de andere eurolanden voor de herbenoeming van Dijsselbloem, zei Rutte: "Mijn indruk is dat Dijsselbloem gerust kan gaan slapen. Maar je weet maar nooit."

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Vergeten sleutel kost man zijn leven

Een 42-jarige man uit Ede die donderdagmiddag om het leven kwam na een val van een balkon, was zijn sleutels vergeten. Dat meldde de politie vrijdag.

Het ongeval gebeurde toen de man vanaf een hoger gelegen balkon van zijn appartement aan de Leeuwenhorst naar een lager balkon wilde klimmen. De Edenaar viel van vijf of zes hoog naar beneden en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Staking legt NedCar plat

VDL NedCar in Born ligt plat. Werknemers van de autofabriek hebben gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden FNV en CNV om 24 uur het werk neer te leggen voor een betere cao voor de metaalsector.

Een woordvoerster van VDL NedCar bevestigde dat er sinds vrijdagochtend geen auto meer van de band rolt. Werkwilligen zijn naar huis gestuurd. Het waren er te weinig om de productie op gang te houden.

De autofabriek produceert sinds juli vorig jaar Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Dagelijks rollen er in Born zo'n driehonderd auto's van de band.

Stichting begint rechtszaak tegen ABN AMRO

Na Rabobank is de Stichting Renteswapschadeclaim van plan ook een rechtszaak te beginnen tegen ABN AMRO wegens vermeende wanpraktijken bij de verkoop van zogenoemde renteswaps aan kleine en middelgrote ondernemers.

De stichting kondigde vrijdag aan een collectieve procedure te starten tegen de bank, een formele stap die volgens voorzitter Pieter Lijesen de opmaat is naar een officiële dagvaarding. Die gaat na 24 juli de deur uit, tenzij ABN AMRO voor die tijd de gewraakte contracten ontbindt en de klanten compenseert voor de miljardenschade die zij zouden hebben geleden. Eenzelfde procedure ging vooraf aan het dagvaarden van Rabobank vorige maand.

Motorkroeg in Sittard blijft dicht

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen wil de vergunning van café Dug Out in Sittard definitief intrekken. Dit naar aanleiding van de vecht- en schietpartij op 7 mei rond het café, waarbij leden van motorclub de Bandidos enkele leden van de rivaliserende motorclub Red Devils overvielen en in elkaar sloegen. Een Hells Angel schoot daarbij vanuit het café naar buiten.

Op 8 mei sloot de burgemeester het café voor drie maanden, maar vrijdag liet hij weten de kroeg definitief op slot te willen gooien. Als het café weer open gaat bestaat immers opnieuw de kans dat openbare orde en veiligheid in gevaar komen, aldus de burgemeester.

De beheerster krijg twee weken de kans om te reageren, dan neemt Cox een definitief besluit.

Ook mbo moet klachtenregeling hebben

Ook de mbo-scholen moeten voortaan een goede klachtenregeling hebben. De ministerraad stemde vrijdag in met het plan van onderwijsminister Jet Bussemaker om het klachtrecht in de wet vast te leggen.

Het is volgens het kabinet 'onontbeerlijk' voor een goede school om open staan voor feedback, klachten en verbetersuggesties van studenten en ouders. Toch liet het mbo het er nogal eens bij zitten.

In het primair, voortgezet en hoger onderwijs is het klachtrecht al wettelijk verankerd.

Meer duidelijkheid voor mensen met schulden

Mensen met schuldeisers op hun dak krijgen meer duidelijkheid over de zogeheten beslagvrije voet. Dat is het deel van het inkomen waar geen schuldeiser aan mag komen, omdat het nodig is om van te leven.

De beslagvrije voet wordt vaak te laag vastgesteld waardoor iemand met grote schulden te weinig overhoudt om in het dagelijks leven rond te komen. Dat komt vooral doordat het systeem dat het beslagvrije bedrag bepaalt te complex is. Met allerlei gegevens (zorgkosten, huurlasten, toeslagen) moet rekening worden gehouden en dat gaat nogal eens mis.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) gaat dat nu vereenvoudigen. De berekening met alle verschillende factoren wordt vervangen door een vast bedrag, alleen gebaseerd op de leefsituatie van de persoon met schulden. Dat is niet alleen van belang voor de schuldenaar, maar ook voor de schuldeiser die dan geen overdreven verwachtingen meer hoeft te hebben over de aflosmogelijkheden van de schuldenaar.

Timmermans waarschuwt terroristen

EU-commissaris Frans Timmermans reageert geschokt op de aanslagen van vrijdag in Frankrijk, Tunesië en Koeweit, maar waarschuwt de daders dat hun terreuracties tot niets zullen leiden. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: "Vandaag weer veel onschuldige slachtoffers in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Slachtoffers van terreur, van gewetenloze moordenaars die erop uit zijn haat, angst en verdeeldheid te zaaien. Om zo een voedingsbodem te hebben voor hun gruwelijke, totalitaire en nihilistische ideologie. Ze zijn uit op macht, op overheersing."

Volgens Timmermans zullen ze echter niet ver komen. "Zij zullen falen. Hun ideologie is net zo boosaardig en onmenselijk als hun methoden. Wat zij zullen oogsten is onze vastberadenheid om terroristen te bestrijden en uit te schakelen. Onze eenheid in het afwijzen van totalitaire ideologieën, onze kracht in het samenbrengen van alle mensen van goede wil, die pal staan voor de rechtsstaat, voor mensenrechten en voor een samenleving waarin iedereen het recht heeft zijn leven in vrijheid vorm te geven."

Frans Timmermans (Foto: Novum)
Frans Timmermans (Foto: Novum)

PVV wil Zwarte Piet redden van kinderhaters

De PVV in Zuid-Holland wil geld reserveren om terug te kunnen slaan tegen groepen die het voortbestaan van Zwarte Piet bedreigen. De partij vreest dat er dit jaar weer hardere en nog sneuere acties tegen de goedlachse, altijd vriendelijke kindervriend op touw worden gezet.

"Een kleine minderheid zal opnieuw proberen om Zwarte Piet zijn werk als kindervriend onmogelijk te maken", aldus de partij op haar website.  "Comités voor intochten zullen opnieuw geconfronteerd worden met bedreigingen, mishandelingen, scheldpartijen en rechtszaken."

De PVV wil geld achter de hand houden om de intochtcomités en Zwarte Pieten juridisch te kunnen steunen. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou graag zien dat iedereen op 1 juli naar het politiebureau gaat om aangifte tegen de niet bestaande figuur Zwarte Piet te doen.

Eerder liet de groep al weten in december te zullen protesteren tijdens de landelijke intocht in Meppel. Afgelopen jaar ontstonden flinke rellen tijdens de intocht toen tegenstanders van het kinderfeest zich niet wisten te gedragen.

De PVV blijft van mening dat Zwarte Piet gewoon zwart moet blijven, en daar is geld voor nodig. Het fonds zal bij de behandeling van de provinciale Voorjaarsnota 2015 door de PVV worden voorgesteld.

Of het voorstel het haalt valt in deze policor tijd te betwijfelen.

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)

Assen loopt vol met tienduizenden motorfans

In de binnenstad van Assen worden vrijdagavond en -nacht minstens 60.000 mensen verwacht voor de roemruchte TT-nacht, de festiviteiten die traditioneel voorafgaan aan de motorraces die zaterdag op het Circuit van Drenthe worden verreden.

Ook strijken tienduizenden motorliefhebbers neer op de TT-campings rond het circuit. De politie roept kampeerders op om geen waardevolle spullen achter te laten. Tijdens de TT van 2014 zijn veel mensen het slachtoffer geworden van diefstal uit tenten, vooral mobiele telefoons en fotocamera's.

Op alle wegen richting Assen zal het druk zijn, vooral op de A28, verwacht de politie. Die controleert intensief, ook met onopvallende surveillances, op snelheid en alcoholgebruik. De controles zijn niet alleen rond Assen, maar beginnen al bij de veerboten die vanuit Groot-Brittannië aankomen in IJmuiden en Hoek van Holland.

Weekend bol van de festivals

Pop, rock, dance of klassiek, van welke soort muziek je ook houdt, komend weekend biedt voor elke festivalliefhebber wel wat wils. De agenda puilt de komende dagen uit met muziekfestivals in alle soorten en maten.

De mannen van BLØF nemen vrijdag en zaterdag voor de tiende keer bezit van de Brouwersdam in Zeeland met hun festival Concert at Sea. Op het programma staan, naast de organisatoren zelf, onder anderen Lenny Kravitz, Counting Crows, Racoon, Kensington, Chef'Special, Dotan en Rowwen Hèze. In het Gelderse Beuningen is het van vrijdag tot en met zondag tijd voor de tweede editie van Down the Rabbit Hole, het kleine broertje van Lowlands. Op de line-up prijken namen als Iggy Pop, Damien Rice, Roisin Murphy, Alabama Shakes, Seasick Steve en Blaudzun.

In Tilburg staat dit weekend wereldmuziekfestival Mundial op het programma en liefhebbers van klassieke muziek kunnen drie dagen lang terecht bij CityProms in Leeuwarden. In Haarlem en Amsterdam komen op verschillende locaties tientallen topkoren uit binnen- en buitenland samen voor de Internationale Koorbiënnale.

De botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht zijn zaterdag traditiegetrouw de thuishaven van festival De Beschaving, waar onder anderen Kensington, Typhoon, Sue the Night en Mike Boddé optreden. 's Avonds vindt in het Haagse Zuiderpark Night at the Park plaats, gevolgd door Parkpop. De zaterdagavond is voor Duran Duran, De Dijk, UB40 en K's Choice en zondag staan Chef'Special, Orange Skyline en Frans Bauer op de 35e verjaardag van Parkpop.

Zaterdag en zondag nemen technoliefhebbers het recreatiegebied bij Halfweg over voor de vijftiende editie van Awakenings Festival, met achter de decks onder anderen Chris Liebing, Dave Clarke, Jeff Mills, Joris Voorn en Richie Hawtin.

Bij de zuiderburen kunnen pop-, rock- en dancefans zich vier dagen lang onderdompelen in het feestgedruis op Rock Werchter. Het popfestival, dat donderdag begon en tot zondagavond duurt, trekt jaarlijks veel Nederlanders. Op het Werchter-affiche staan namen als The Chemical Brothers, Elbow, Pharrell Williams, The Prodigy en Muse. Ook over de grens en net zo populair onder Hollandse festivalfans: het Deense Roskilde, dat zaterdag begint en duurt tot en met zaterdag 4 juli.

Hollande: verbied UberPOP, neem auto's in beslag

De goedkope private taxidienst Uber moet in Frankrijk worden opgedoekt en auto's moeten in beslag worden genomen. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd.

De Franse autoriteiten hebben al een verbod ingesteld op UberPOP, de goedkope dienst van het bedrijf, maar Uber negeert die beslissing openlijk. Het bedrijf zegt gewoon door te gaan totdat het hof van cassatie, het hoogste hof van het land, zich over de kwestie heeft gebogen.

Hollande erkent dat wat hij wil niet kan zonder een uitspraak van de rechter, maar stelt wel een duidelijk doel. "De UberPOPgroep moet worden ontbonden en illegaal worden verklaard en de voertuigen moeten in beslag worden genomen." Volgens Hollande respecteert Uber 'de sociale en fiscale regels' niet. Uber betaalt niet dezelfde taxi's en sociale premies als traditionele taxibedrijven.

Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve noemde de houding van Uber vrijdag 'cynisch en arrogant'.

Reguliere taxichauffeurs hielden donderdag acties tegen Uber en veroorzaakten daarmee chaos op de Franse wegen. Auto's van Uber werden aangevallen en op de ringweg rond Parijs werden autobanden in brand gestoken. De taxichauffeurs zeggen in hun levensonderhoud te worden bedreigd door de oneerlijke concurrentie van Uber.

FNV: 'graaiers' bij ambulancezorg Amsterdam

FNV Zorg & Welzijn is boos over de 'torenhoge bedragen' die Ambulance Amsterdam zou betalen voor de inhuur van externe managers. Volgens de vakbond blijkt uit een vertrouwelijk document van de directie dat er vorig jaar voor 772.864 euro aan interim-managers is ingehuurd. Eén manager zou liefst 263.000 euro per jaar ontvangen.

FNV Zorg & Welzijn spreekt over 'een grote schande' bij de ambulancezorg in de hoofdstad. "Omdat ambulancemedewerkers in het hele land al zes weken actie voeren voor een nieuwe cao, komt dit extra hard aan voor hen. Er is wel geld beschikbaar voor dure managers, maar niet voor de eigen medewerkers."

Een woordvoerder van Ambulance Amsterdam zegt dat de bedragen kloppen, maar dat de inhuur van 'capabele interim-managers' nodig was na het vertrek van twee ervaren managers vorig jaar.

FNV: 'graaiers' bij ambulancezorg Amsterdam (Foto: Novum)
FNV: 'graaiers' bij ambulancezorg Amsterdam (Foto: Novum)

PostNL krijgt tik op de vingers van ACM

PostNL heeft concurrenten benadeeld bij de aanbesteding van de postdiensten van de gemeente Rotterdam. Toezichthouder ACM heeft het postbedrijf hiervoor twee lasten onder dwangsom opgelegd, die kunnen oplopen tot een bedrag van een miljoen euro. De mededingingswaakhond wil dat PostNL de fouten rechtzet.

PostNL heeft onder meer belangrijke tariefinformatie niet met andere postvervoerbedrijven gedeeld, waardoor die niet in staat waren een goede bieding te doen. Daarmee heeft het bedrijf de postweg overtreden, stelde ACM vrijdag. De toezichthouder nam de zaak onder de loep na een klacht van het concurrerende Van Straaten Post, dat zich benadeeld voelde.

PostNL heeft bezwaar gemaakt tegen het besluit. Dit bezwaar is nog bij ACM in behandeling. PostNL probeerde ook via de rechter te verhinderen dat het besluit openbaar gemaakt zou worden. Maar dit werd donderdag door de rechter afgewezen.

PostNL (Foto: Novum)
PostNL (Foto: Novum)

'Ook fouten bij andere spermabanken'

De spermabank in Barendrecht is niet de enige instelling waar de dossiers misschien niet kloppen. Dat heeft de Stichting Donorkind vrijdag gezegd. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat een onderzoek doen naar alle klinieken in Nederland. Aanleiding zijn grote misstanden bij een spermabank in Barendrecht die sinds 2009 dicht is. Door fouten in dossiers is het niet met zekerheid te zeggen welke donor vader is van welk kind.

Donorkind-voorzitter Ties van der Meer zegt dat hij 'signalen heeft dat ook bij andere spermabanken zaken niet kloppen'. Hij wil niet zeggen welke instellingen het zijn. Als voorbeeld noemt hij het geval van twee vrouwen, die in de jaren tachtig werden geboren dankzij dezelfde donorvader. Ze waren apart van elkaar opgegroeid in andere families. Vorig jaar ontdekten ze dat ze halfzussen van elkaar zijn. "In hun dossiers stonden andere gegevens over de donor, terwijl met DNA is aangetoond dat ze wel degelijk dezelfde vader hebben."

Bezoekers vast in attracties park Drievliet

Ook familiepark Drievliet in Rijswijk heeft vrijdag last gehad van de stroomstoring die delen van Den Haag en Rijswijk trof. Zo moest een aantal bezoekers met een hoogwerker uit de achtbaan worden gehaald. Ook in enkele andere attracties in het familiepark zaten bezoekers, vooral kinderen, vast. Niemand raakte gewond.

Volgens landelijk netbeheerder TenneT was de storing in een hoofdstation en zaten ongeveer 50.000 aansluitingen in Den Haag en Rijswijk zonder elektriciteit.

Vierdaagsewandelaar bevraagd over gezond eten

Het onderzoek dat Radboudumc al een aantal jaren doet onder deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse wordt dit jaar uitgebreid met een vragenlijst over voedsel. Onderzoekers van Radboud UMC en Wageningen Universiteit willen daarmee antwoord vinden op de vraag of iemand die gezond beweegt ook automatisch gezond eet.

Tienduizend deelnemers aan de Vierdaagse, die van 21 tot en met 24 juli is, krijgen per mail een vragenlijst over hun beweeg- een eetgewoonten. Het onderzoeksteam zal ook bij duizend wandelaars het bloed testen op de aanwezigheid van 'vergeten' vitamines als D en B12, foliumzuur, ijzer en magnesium.

De afgelopen jaren deed de onderzoeksgroep van inspanningsfysioloog Maria Hopman van Radboudumc al onder meer onderzoek naar het effect van wandelen op suikerziektepatiënten en personen met hartfalen. Vorig jaar heeft een aantal deelnemers een pil met een chip geslikt die de lichaamstemperatuur tijdens het wandelen bijhield.

Vierdaagsewandelaar bevraafd over gezond eten (Foto: Novum)
Vierdaagsewandelaar bevraafd over gezond eten (Foto: Novum)

Homo mishandeld in Vondelpark

Een 45-jarige man is in de nacht van woensdag op donderdag ernstig mishandeld in het Vondelpark in Amsterdam. Vijf jonge mannen schopten het slachtoffer en scholden hem in het Papiaments uit voor 'homo', meldde de politie vrijdag.

De man werd rond half twee in de nacht toegetakeld in het Rosarium van het Vondelpark. Deze rozentuin is een populaire ontmoetingsplaats voor mannen. Door de mishandeling belandde het slachtoffer in het ziekenhuis, waar bleek dat hij zijn scheen- en kuitbeen had gebroken.

De politie is dringend op zoek naar getuigen en heeft een signalement van de daders verspreid. Het zou gaan om vijf slanke en tengere mannen van 18 tot 22 jaar van vermoedelijk Surinaamse of Antilliaanse afkomst, zegt de politie.

Radiofrequenties opnieuw geveild

Het kabinet gaat de frequenties voor commerciële radiostations opnieuw veilen. De vergunningen gaan vanaf 2017 gelden voor een periode van tien jaar.

Bij de veiling komen extra digitale frequenties vrij, voor nieuwkomers maar ook voor bestaande partijen. Er is straks geen limiet meer aan het aantal frequenties dat een bedrijf mag kopen. Ook worden andere beperkingen opgeheven. Zo vervallen de meeste gedetailleerde programma-eisen, met uitzondering van commerciële zenders voor nieuws en Nederlandstalige muziek.

De termijn van tien jaar is door Kamp ingesteld omdat bedrijven vaak flink investeren in de vergunning en in de zender.

Rusland negatief over VN-tribunaal voor MH17

Rusland ziet niets in het idee om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te berechten voor een door de VN gesteund internationaal tribunaal. Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt 'negatief' tegenover deze optie te staan.

Persbureau Reuters meldde deze week dat het Nederlandse kabinet inzet op een dergelijk tribunaal. Op die manier zou de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen, aldus anonieme bronnen tegen de persdienst.

Minister Bert Koenders zegt dat er nog geen keuze is gemaakt. Hij noemt de Russische reactie 'voorbarig' omdat er nog geen vastomlijnde precieze voorstellen zijn gedaan hoe de daders moeten worden berecht. Hij spreekt daar nog over met bondgenoten en betrokken landen.

Homohuwelijk wordt legaal in VS

Het homohuwelijk wordt legaal in alle vijftig staten van de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof vrijdag. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in 37 van de vijftig staten trouwen.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet.

Het antwoord daarop is dus ja, oordeelt het Hooggerechtshof.

Terroristische aanslag op toeristen in Tunesië

In de Tunesiche badplaats Sousse is zojuist een aanslag gepleegd op een strand dat erg populair is bij Europese toeristen. Dat meldt Sky News UK op dit moment.

Getuigen melden explosies en geweerschoten, het is op dit moment niet duidelijk of er slachtoffers zijn.

Volgens onbevestigde berichten zouden er dertien doden zijn gevallen en zouden de twee vermoedelijke daders zijn neergeschoten door beveiligingspersoneel.

Update 14.16 uur:
De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken zegt dat er al minstens negentien doden zijn.

Update 14.28 uur:
Het dodental blijft oplopen, momenteel worden er 27 slachtoffers gemeld waaronder één van de vermoedelijke daders.

Update 15:50 uur:
Reisorganisatie TUI (Arke en Holland International) heeft zes Nederlandse gasten zitten in het hotel Imperial Marhaba in Sousse, waar vrijdagmiddag een aanslag plaatsvond. Een woordvoerster kan nog niet zeggen of de zes Nederlanders het goed maken of slachtoffer zijn geworden van de aanslag. "Dat zijn we nog aan het uitzoeken.

Update 16:24 uur:
De tweede dader van de aanslag vrijdag op een toeristische plaats aan het strand van Tunesië is gearresteerd. Dit berichtte de nieuwszender al-Arabiya. De andere dader werd gedood in een vuurgevecht met leger en politie.

Volgens ooggetuigen stapten twee mannen uit een bootje in Port al-Karaoui bij Sousse en openden op het strand al het vuur op toeristen terwijl ze de hotels langs het strand naderden.

Live nieuwsfeed:

Mogelijk geval ebola in UMC Groningen

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt in de loop van vrijdagmiddag een patiënt binnen gebracht die mogelijk besmet is met ebola. Dat meldt het UMCG. Vrijdag zullen direct testen worden uitgevoerd. De uitslagen daarvan zijn in de loop van zaterdag bekend.

De patiënt wordt in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend waar hij of zij vandaan komt en waar de mogelijke besmetting heeft plaatsgevonden. Het RIVM kan niet meer zeggen dan dat er een persoon naar het academisch ziekenhuis wordt gebracht die in een ebola-risicogebied is geweest en ziekteverschijnselen heeft. In zo'n geval wordt het zekere voor het onzekere genomen. Het afgelopen jaar is het diverse keren voorgekomen dat personen naar het ziekenhuis zijn gebracht met een verdenking van ebola, maar geen van hen bleek de ziekte te hebben.

Een team van artsen en verpleegkundigen staat klaar in beschermende kleding. Zij zijn maandenlang getraind voor de opvang van een patiënt met een mogelijke besmetting. Ook het arts en de verpleegkundige in de ambulance dragen speciale kleding, aldus een woordvoerder.

Het is de eerste keer dat er in Groningen iemand wordt opgenomen met een mogelijke besmetting. Het UMCG is een van de drie centra die zijn aangewezen als behandelcentrum voor mensen met ebola.

Mogelijk geval ebola in UMCG
Mogelijk geval ebola in UMCG (Foto: ANP)

Laatste seizoen schaatser Bob de Jong

Schaatser Bob de Jong heeft vrijdag via de website heldenonline.nl zijn definitieve afscheid aangekondigd van de langebaan. De 38-jarige stayer uit Leimuiden wil komend seizoen nog één keer vlammen, vooral bij de NK afstanden. Daarna houdt de vijfvoudige olympiër het voor gezien. Dat betekent onder meer dat hij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea aan zich voorbij laat gaan.

"Rijden in een vernieuwd Thialf of op de Spelen in Zuid Korea in 2018 klinkt heel erg aantrekkelijk", liet De Jong weten. "Steeds maar weer genieten van ieder succes, trainen voor het volgende toernooi en werken aan een volgend succes. Maar na twintig jaar is dat geen reden meer om nog langer door te gaan. Ondanks dat het schaatsen zo diep in mijn hart zit, heb ik toch besloten om een punt achter mijn carrière te moeten zetten."

De Jong, olympisch kampioen in 2006 op de 10.000 meter, wil zich vanaf 2016 richten op een carrière na de sport, onder meer op het gebied van bouwkunde en zijn ambassadeurschap voor Blessed Generation.

Schaatser Bob de Jong neemt na dit seizoen afscheid (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Schaatser Bob de Jong neemt na dit seizoen afscheid (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

''Afschuwelijke terreurdaad' Frankrijk'

Het kabinet veroordeelt de aanslag in Frankrijk. Vicepremier Lodewijk Asscher sprak vrijdag na de ministerraad van een "afschuwelijke terreurdaad". Het dreigingsniveau in ons land wordt niet verhoogd naar aanleiding van de aanslag.

We blijven alert, aldus Asscher. Bij de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf zijn extra maatregelen genomen. "Dat is puur uit voorzorg." Er is hier geen concrete aanwijzing voor een aanslag in ons land. Nederland staat in contact met de Franse autoriteiten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kwalificeert de aanslag als "misselijkmakend en luguber". Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden. Koenders heeft inmiddels condoleances overgebracht aan de Franse regering.

Het kabinet heeft nog geen bevestiging van de aanslag op een hotel in Tunesië. Het is heel ernstig als het gericht is tegen de toeristische sector, zegt Koenders. Het Noord-Afrikaanse land probeert er net weer bovenop te komen na een eerdere terreurdaad in de hoofdstad Tunis. Het ministerie gaat kijken naar het reisadvies voor Tunesië.

Veiligheidsminister Ard van der Steur is ook geschokt door de gebeurtenissen in Frankrijk, zei hij. Hij wees op het grote belang van samenwerking op veiligheidsgebied binnen Europa, dat immers staat ,,voor vrijheid, democratie en recht'. Volgens de bewindsman blijft het dreigingsniveau ,,substantieel', hetgeen betekent dat er een aanslag kan plaatshebben, maar dat er geen concrete aanwijzing is voor een dito aanslag.

Er is contact geweest met de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf en er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat iets dergelijks ook daar zou gebeuren, zo bleek uit de woorden van Van der Steur.

''Afschuwelijke terreurdaad' Frankrijk'
''Afschuwelijke terreurdaad' Frankrijk' (Foto: ANP)

'Pleger aanslag bij Lyon was huisvader'

De hoofdverdachte van de terroristische aanslag op een gasfabriek vrijdag bij Lyon, Yassin Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Dat meldde vrijdag de krant Le Parisien. Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw was het een erg beleefde man. In de woning wordt huiszoeking gedaan.

Salhi is gearresteerd. Hij werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De politie heeft vrijdag nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Maar de speciale aandacht voor Salhi, zijn status 'S' (signalé et surveillé, gesignaleerd en in de gaten gehouden) verviel in 2008. Salhi had tot dusverre geen strafblad.

Saint-Priest is een plaats aan de zuidoostrand van Lyon waar veel bedrijven zijn gevestigd. Maar het werkloosheidspercentage is er nog altijd 14 procent en ligt erg hoog bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar (circa 30 procent).

'Pleger aanslag bij Lyon was huisvader'
'Pleger aanslag bij Lyon was huisvader' (Foto: ANP)

Onthoofding bij aanslag in fabriek Frankrijk

Bij een aanval op een fabriek waarin onder meer gas wordt verwerkt, in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, tussen Lyon en Grenoble, is een medewerker onthoofd. Het hoofd werd op het hek gehangen. De naar verluidt twee aanvallers zouden een radicaal-islamitische vlag bij zich dragen, aldus het AFP. Bij de fabriek is een onthoofd lichaam gevonden. Ook zijn er explosies gehoord.

aanslag frankrijk

Updates:

Uit verslaggeving zou blijken dat twee mannen in een voertuig de fabiek hebben geramd. In het voertuig zouden flessen met explosief hebben gezeten, waardoor de explosies plaatsvonden.

De mannen droegen vlaggen bij zich met Arabische teksten.

Inmiddels zou een van de twee verdachte zijn aangehouden. Bernard Cazeneuve, minister van Binnenlandse Zaken in Frankrijk, is onderweg naar de plaats des onheils.

De aangehouden man zou al door de Franse veiligheidsdiensten in de gaten zijn gehouden, aldus diverse media. Ook zou het hoofd van de onthoofde man aan het hek van de fabriek zijn gehangen, waar de politie het vond. Op het hoofd zouden Arabische teksten zijn geschreven.

Meerdere medewerkers van de fabriek hebben de aanslag zien gebeuren.

Volgens Le Parisien is een tweede verdachte gedood. Ook zou de aanslag inmiddels zijn opgeëist door Daesh (IS). Beide zijn nog onbevestigd. Het terreuralarm in Frankrijk is opgekrikt.

President Hollande heeft de EU-top in Brussel inmiddels verlaten en is onderweg terug naar Frankrijk.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat de Nederlandse vestigingen van het bedrijf waar de aanslag plaatsvond in de gaten wordt gehouden door de politie. Aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen is er volgens de woordvoerder van het ministerie niet.

Het slachtoffer was bedrijfsleider bij een transportbedrijf die een bestelling kwam afleveren bij de fabriek

Live nieuwsfeed:

Aanslag op militaire basis Somalië

In Somalië zijn bij een aanslag op een militaire basis van de Afrikaanse Unie tenminste 30 doden gevallen. De aanslag is opgeëist door de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroep al-Shabab.

Volgens ooggetuigen zou een zelfmoordterrorist de ingang van de basis hebben opgeblazen met een auto. Vervolgens bestormden een grote groep terroristen bewapend met machinegeweren en raketlanceerders de basis.

De basis is in gebruik door soldaten uit Burundi die onderdeel zijn van de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië (AMISOM). De basis ligt ongeveer 100 kilometer van de hoofdstad Mogadishu.

Al-Shabab claimt de basis te hebben overgenomen, al is dit nog niet officieel bevestigd. De terreurorganisatie probeert in het land de macht op gewelddadige wijze over te nemen.

Tientallen doden bij terroristische aanslag in Koeweit

Bij een sjiitische moskee in Koeweit zijn bij een bomaanslag door een zelfmoordterrorist al minstens 24 doden gevallen. De aanslag zou volgens Al-Jazeera zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische staat.

Het is goed mogelijk dat het dodental nog verder oploopt, er zijn namelijk ook nog vele gewonden. De aanslag vond plaats tijdens het vrijdagmiddaggebed waardoor er zo'n 2000 mensen aanwezig waren in de moskee.

Koeweit is een soennitisch land maar heeft een grote sjiitische minderheid in het land wonen.

Vejinovic per direct naar Feyenoord

Marko Vejinovic mag zich vanaf dit seizoen officieel Feyenoorder noemen. Zojuist maakte de Rotterdamse club via Twitter bekend dat de transfer beklonken is. Vejinovic is afkomstig van Vitesse, waar hij nog een doorlopend contract tot medio 2017 had.

Feyenoord gaf in een eerder stadium al aan Vejinovic niet als vervanger van Jordy Clasie te zien. Een middenveld met beide spelers behoort namelijk ook nog tot de mogelijkheden.

Technisch manager Martin van Geel is logischerwijs blij met de komst van Vejinovic. "Marko is een technisch zeer begaafde speler, die al jarenlang op het hoogste niveau in de Eredivisie speelt en al meer dan 160 competitiewedstrijden achter zijn naam heeft. Hij was afgelopen seizoen een van de meest scorende middenvelders in de Eredivisie, met dank aan zijn fantastische traptechniek. Marko is bovendien nog maar 25 jaar, dus we hebben er alle vertrouwen in dat hij zich bij ons nog verder kan ontwikkelen."

Vitesse wilde in elk geval haast maken met de transfer, zodat deze nog in het huidige boekjaar bijgeschreven kon worden. Dit heeft te maken met de strenge Financial Fair Play, waardoor de zaak voor 1 juli afgerond moest zijn.

Rossi met overmacht naar poleposition TT Assen

Valentino Rossi heeft tijdens de kwalificaties voor de TT van Assen de poleposition gepakt. De Italiaanse Yamahacoureur knalde aan het eind van de kwalificatiesessie naar een tijd van 1:32,627 seconden, veruit de snelste tijd van het raceweekeinde in Assen.

Rossi was ook tijdens de vier vrije trainingen al goed op dreef in de 'Kathedraal van de Motorsport' met eerste, derde, eerste en tweede plaatsen. Met zijn tijd haalde Rossi meer dan een seconde van het uit 2012 stammende polerecord van de Australiër Casey Stoner. De leider in het wereldkampioenschap valt dit jaar wat tegen in de kwalificaties en haalde nog geen enkele keer de voorste rij. Het is zijn eerste pole sinds de Grand Prix van Valencia vorig jaar en pas zijn tweede pole in ruim vijf jaar.

Met 1:32,858 reed Aleix Espargaro zijn Suzuki naar de tweede startplek voor de race van zaterdag. Wereldkampioen Marc Marquez was een paar honderdsten langzamer en reed naar plek drie. De tweede startrij bestaat uit Dani Pedrosa, Pol Espargaro en Andrea Iannone.

Valentino Rossi met overmacht naar poleposition in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)
Valentino Rossi met overmacht naar poleposition in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)

Swinkels terug naar FC Eindhoven

Doelman Ruud Swinkels keert terug bij FC Eindhoven. De 28-jarige keeper uit Moergestel heeft een contract voor drie jaar ondertekend. Hij speelde tussen 2009 en 2012 al voor de Brabantse club.

Swinkels stapte drie jaar geleden over naar PSV. Daarna was hij actief voor SC Cambuur, Willem II en Witgoor Sport in België. Nu keert hij dus weer terug bij de tweede club uit Eindhoven, die in het afgelopen seizoen tweede werd.

Naast de komst van Swinkels trok FC Eindhoven in de afgelopen week ook Thomas Horsten (KAA Gent, huur), Dario van den Buijs (Club Brugge), Jari Vandeputte (KAA Gent, huur) en Joris van Gerwen (JVC Cuijk) aan. Daarnaast werd het contract van aanvaller Anthony van den Hurk met twee jaar verlengd.

Mulder weg bij FC Twente, Hake komt

Youri Mulder vertrekt als assistent-trainer van Alfred Scheurder. Dit meldt De Telegraaf vandaag. Door het vertrek van Mulder ziet de bank van de Tukkers er in het nieuwe jaar heel anders uit. Eerder stapte Kees van Wonderen al op en gingen Michel Jansen en Boudewijn Pahlplatz aan de slag bij Jong FC Twente.

Mulder heeft bij FC Twente een aflopend contract, dat niet verlengd zal worden. De ploeg uit Enschede heeft overigens al een nieuwe assistent-trainer binnen gehaald; René Hake is afkomstig van PEC Zwolle en fungeert in het nieuwe seizoen als rechterhand van Scheurder.

Hake is geen onbekende bij FC Twente, aangezien hij in de periode tussen 2005 en 2010  hoofd jeugdopleiding was. Daarnaast had hij ook de beloften van de Tukkers onder zijn houden.

Riis bevestigt conclusies: "Ik faalde als leider"

Bjarne Riis heeft een opvallende uitspraak gedaan. De voormalig ploegleider van Team CSC, de voorlopig van het huidige Tinkoff-Saxo, heeft toegegeven dopinggebruik binnen de ploeg bewust genegeerd te hebben. In maart van dit jaar werd Riis door eigenaar Oleg Tinkov op non-actief gesteld, maar de werkelijke reden werd noooit bekendgemaakt.

Aanvankelijk leken tegenvallende resultaten Riis de das om te doen, maar dit ligt dus iets genuanceerder. De 51-jarige oud-ploegleider speelde namelijk een zeer bedenkelijke rol bij de dopingpraktijken binnen de ploeg van Team CSC. Uit een onderzoek, uitgevoerd door de Deense antidopingautoriteit, kwam zelfs naar voren dat Riis aanzette tot het gebruik van doping.

"De belangrijkste conclusie is dat ik gefaald heb als leider. Ik betreur dat enorm", liet Riis in een gesprek met de Deense zender TV2 weten. "Ik heb de afgelopen jaren pogingen ondernomen om de situatie te corrigeren, maar dat is onvoldoende gelukt."

"Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn fouten. Ik was niet volwassen genoeg om de verantwoordelijkheid te dragen van één van de topteams in het wielrennen."

Voetbalster Van de Donk naar Zweden

Daniëlle van de Donk speelde in de afgelopen seizoen voor de dames van PSV/FC Eindhoven, maar heeft nu een toptransfer in de wacht gesleept. De 23-jarige middenveldster gaat in Zweden voor Kopparbergs/Göteborg FC spelen.

Van de Donk speelde in de afgelopen drie jaar voor PSV/FC Eindhoven en kwam daarvoor ook nog uit voor Willem II en VVV-Venlo. In de periode in Eindhoven kwam de voetbalster tot 66 competitiewedstrijden en trof daarin 36 keer doel.

In Zweden treft Van de Donk overigens drie ploeggenotes van Oranje. Ook Loes Geurts, Lieke Martens en Manon Melis spelen namelijk voor Kopparbergs/Göteborg FC.

MotoGP kiest voor stabiele koers

Zes motorfabrikanten hebben zich voor de periode van 2017 tot en met 2021 vastgelegd voor de MotoGP. Het Oostenrijkse KTM komt er over twee jaar als zesde bij. Dat zei directeur Carmelo Ezpeleta van organisator Dorna vrijdag bij de TT van Assen. Hij sprak van een nieuw tijdperk in de koningsklasse van de motorsport die stabiliteit verzekert voor de toekomst.

De fabrikanten zijn Aprilia, Ducati, Honda, Suzuki, Yamaha en dus KTM. Zij mogen twee wedstrijdracers inzetten in het kampioenschap en zijn verplicht minstens twee motoren aan privéteams te leasen. De maximale prijs bedraagt 2,2 miljoen euro per jaar. In de hele periode 2017-2021 zullen er geen technische veranderingen komen en blijven ook de competitieregels dezelfde.

WK beachvolleybal begint in 'Drijfpaleis'

In het stadion dat speciaal is aangelegd op de Hofvijver in Den Haag begint vrijdagavond het WK beachvolleybal. Tot en met 5 juli worden op vier locaties in Apeldoorn, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag door 96 teams uit veertig landen in totaal 208 wedstrijden gespeeld. De organisatie rekent op 125.000 toeschouwers.

Voor Nederland doen negen teams mee. De Nederlandse medaillekandidaten Marleen van Iersel/ Madelein Meppelink en Reinder Nummerdor/Christaan Varenhorst komen vrijdagavond meteen in actie. Zij spelen hun eerste poulewedstrijd in het stadion dat in de Haagse volksmond al is omgedoopt tot het 'Drijfpaleis'.

Er wordt verder gespeeld in de binnenstad van Apeldoorn, op de Dam in Amsterdam en op de kade bij de ss Rotterdam. De finalewedstrijden worden in Den Haag gespeeld. De eindstrijd bij de vrouwen is op 4 juli. De strijd bij de mannen wordt beslist op zondag 5 juli.

Voor de twee openingswedstrijden vrijdagavond is er in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag een openingsceremonie die wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander.

Programma

Tijd Spelers Land Speler Land Poule Locatie
17:40 Meppelink
van Iersel
 NED Mashkova
Tsimbalovail
 KAZ  A Den Haag
18:30 Nummerdor
Varenhorst
 NED Escobar
Vargas
 ESA  A Den Haag

Bertens begint op Wimbledon tegen titelverdedigster Kvitova

Kiki Bertens staat komende week op Wimbledon voor een loodzware opgave. De tennisster uit Wateringen zag vrijdag regerend kampioene Petra Kvitova uit de loting komen als haar tegenstandster in de eerste ronde van het Britse Grand Slam. Bertens speelde nooit eerder tegen de Tsjechische nummer twee van de wereld, die ook in 2011 zegevierde op het heilige gras van Wimbledon.

Richèl Hogenkamp maakt haar debuut op het belangrijkste tennistoernooi van de wereld tegen de Chinese Wang Qiang, de huidige nummer 110 op de wereldranglijst. Beide speelsters troffen elkaar één keer eerder, in 2013 op het toernooi van Guangzhou in China. Hogenkamp was toen in twee sets te sterk voor Wang. Als ze de Chinese opnieuw verslaat, staat ze in de tweede ronde zeer waarschijnlijk tegenover oud-winnares Maria Sjarapova. De Russische nummer vier van de wereld moet dan wel eerst de Britse wildcardspeelster Johanna Konta verslaan.

Serena Williams, eerder deze maand nog winnares van Roland Garros, lijkt voor een relatief makkelijke eersterondepartij te staan. De nummer één van de plaatsingslijst werd aan de Russische qualifier Margarita Gasparjan gekoppeld. Nummer drie van de wereld Simona Halep begint Wimbledon tegen Jana Cepelova uit Slowakije. De als vijfde geplaatste Deense Caroline Wozniacki neemt het op tegen de Chinese Zheng Saisai. Lucie Safarova, de Tsjechische die bij het Franse Open haar eerste grandslamfinale speelde, treft in haar eerste duel Alison Riske uit de Verenigde Staten.

Meer vrijheid bij het (ver)bouwen van eigen huis

Het ontwerpen van een eigen huis wordt gemakkelijker. Het bouwbesluit is gewijzigd en de veranderingen gaan al op 1 juli officieel in. Particulieren kunnen meer zelf beslissen als het gaat om de hoogte van plafonds en de grootte van badkamer en wc. Het gaat niet alleen om nieuwe huizen, maar ook om panden die tot woonhuis worden verbouwd.

De eisen voor nieuwe studentenhuisvesting gaan ook omlaag. Een studentenkamer hoeft nog maar 15 meter te beslaan in plaats van 18. Hiermee hoopt woonminister Stef Blok het investeerders gemakkelijker te maken voor studenten te bouwen.

Niet alles wordt er eenvoudiger op voor de bouwers. De voorschriften voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen met een publieksfunctie, zoals voetbalstadions en (film)theaters, worden aangescherpt. De hoofdingang moet altijd toegankelijk te zijn voor rolstoelers. Binnen moet 80 procent van de ruimte voor deze groep toegankelijk zijn. In winkels moet 60 procent bereikbaar zijn voor minder mobiele mensen. Alleen als het technisch echt niet lukt, is 40 procent voldoende.

Meer vrijheid bij het bouwen van eigen huis
Meer vrijheid bij het (ver)bouwen van eigen huis (Foto: ANP)

Sony onderzoekt trage downloadsnelheid PlayStation Network

Sony heeft het nog steeds niet voor elkaar om met PlayStation Network de kwaliteit te halen die bij andere wel het geval is. Veel PlayStation Network-gebruikers hebben vaak last van dat downloads soms wel heel lang duren. Nu lijkt het echter wel bijzonder traag te gaan, aangezien heel wat gebruikers klagen over de tragere downloadsnelheid.

Vooral hier in Europa lijken de klachten meer voor te komen dan in de rest van de wereld. Sommige mensen zijn al negen uur bezig om de laatste Batman patch te downloaden. Sony heeft nu bij monde van Shuhei Yoshida laten weten te gaan onderzoeken waar dit vandaan komt.

PSN

Microsoft-topman vertrekt naar Undead Studios

De man die verantwoordelijk was bij Microsoft voor de samenwerking met met Mojang, The Behemoth, KLEI en Wargaming stapt op en gaat naar Undead Studios. Ted Woolsey, niet algemeen bekend, maar werd toch gezien als een stille kracht bij de ontwikkelaar.

De beste man gaat nu aan de slag als general manager bij Undead Labs, bekend van onder meer State of Decay. Doordat hij bij Microsoft al erg nauw samenwerkte met de studio komt hij daar niet als onbekende binnen.

state

Kabinet heeft weinig trek in extra milieumaatregelen

Het kabinet lijkt weinig zin te hebben extra maatregelen te nemen tegen CO2-uitstoot. Het zegt bij monde van minister Henk Kamp (VVD) dat wordt besproken of er hoger beroep moet worden aangetekend tegen de rechterlijke uitspraak daarover van deze week. Die uitspraak lijkt er evenwel eentje voor de bühne te zijn.

De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat de Nederlandse overheid moet regelen dat in ons land de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990.

Kamp zei vrijdag voorafgaand aan de ministerraad dat hij niet bezig is met 'extra doelstellingen'. Zijn huidige doelstellingen op energiegebied zijn al lastig om te halen. "Daarvoor moet ik alles uit de kast halen." De uitspraak van de rechter noemde hij 'interessant'. Een hoger beroep is voorlopig de makkelijkste uitweg voor Kamp, dus dat deze er komt lijkt vrijwel zeker.

Kabinet denkt over beroep CO2-uitspraak
Kabinet heeft weinig trek in extra milieumaatregelen (Foto: ANP)

Jordan: "Ecclestone moet aftreden"

Volgens Eddie Jordan moet Formule 1-baas Bernie Ecclestone aftreden. Jordan vindt dat Ecclestone, die al sinds 1978 aan het roer staat, plaats moet maken voor de volgende generatie.

"Hij heeft fantastisch werk verricht maar hij heeft zijn beste tijd gehad en moet gaan," liet Jordan weten aan BBC Radio 5. "We moeten de sport in een betere staat voor de nieuwe generatie achterlaten. Hij moet zichzelf afvragen wanneer hij moet aftreden. Ik denk dat dat moment is aangebroken."

Ecclestones positie als hoofd van de commerciële tak van de Formule 1 is steeds verder onder druk komen te staan het afgelopen jaar. Hij stond voor de rechter in Duitsland en er zijn grote zorgen dat de sport in aanzien verliest. Zeker in de belangrijkste markten, Duitsland en Italië, lopen de kijkcijfers flink terug.

"De man is een legende. Hij heeft de sport gemaakt tot wat het is, maar hij is niet onsterfelijk. Hij kan zelf denken van wel, maar hij is het niet. Er zijn dagen dat je tegen jezelf moet zeggen 'ik heb alles gedaan wat ik kon'," aldus Jordan.

Oud FIA-president Max Mosley, liet eerder nog weten dat Eccelstones rol niet zal veranderen na een eventuele overname van de Formule 1.

Haase in eerste ronde Wimbledon tegen qualifier Falla

Robin Haase speelt in de eerste ronde van Wimbledon tegen de Colombiaanse qualifier Alejandro Falla. Dat bleek vrijdagochtend uit de loting voor het Britse Grand Slam-toernooi. Als Haase de nummer 147 van de wereld verslaat, wacht hem in de tweede ronde hoogstwaarschijnlijk een treffen met Andy Murray. De Wimbledonkampioen van 2013 speelt in de eerste ronde tegen de Kazach Mikhail Kukushkin.

Igor Sijsling treft in zijn eerste partij de nummer 44 van de wereld, Sam Querrey. Als Sijsling de Amerikaan verslaat, is de kans groot dat hij daar met Roger Federer ook een speler van wereldformaat treft. De Zwitserse tennislegende moet dan wel eerst afrekenen met Damit Dzumhur uit Bosnië en Herzegovina.

Novak Djokovic, die vorig jaar ten koste van Federer zijn tweede Wimbledontitel in de wacht sleepte, treft als nummer één van de plaatsingslijst de Duitser Philipp Kohlschreiber. Roland Garros-winnaar Stan Wawrinka werd gekoppeld aan de Portugees João Sousa. Tweevoudig Wimbledonkampioen Rafael Nadal moet het in de eerste ronde opnemen tegen Thomaz Bellucci uit Brazilië. De Japanse nummer vijf van de wereld Kei Nishikori komt in actie tegen Simone Bolelli uit Italië. 

Giro d'Italia start volgend jaar in Apeldoorn

De Ronde van Italië begint volgend jaar op vrijdag 6 mei met een tijdrit in Apeldoorn. Dat maakte de organisatie van de Giro vrijdag in Milaan bekend bij de presentatie van de route. Het was al ruim een jaar duidelijk dat de 99e editie van de Italiaanse wielerronde in Nederland start.

Apeldoorn heeft de strijd gewonnen om het grote vertrek, de 'Grande Partenza'. In de Gelderse stad wordt de openingstijdrit over 8,1 kilometer gereden. Daarna volgen nog twee etappes gereden in Gelderland, van Arnhem naar Nijmegen op 7 mei (180 kilometer) en een dag later in omgekeerde richting (190 kilometer). Beide ritten bieden de sprinters kans op succes.

Na de eerste drie dagen op Nederlandse bodem vliegen de renners op maandag 9 mei, de rustdag, per vliegtuig naar Italië. Daar gaat de Giro een dag later verder. "We zullen ervoor zorgen dat de start van de Giro in 2016 een onvergetelijke ervaring wordt", zei de Gelderse gedeputeerde Jan Markink, die in Milaan aanwezig was bij de presentatie. "Ik ben blij en trots dat de Giro naar Nederland komt." Dit jaar won de Spaanse wielrenner Alberto Contador de eerste van de drie grote wielerrondes.

Het is de derde keer dat de Giro in Nederland start. In 2002 begon de Italiaanse wielerronde in Groningen, in 2010 was Amsterdam het decor van de openingstijdrit. Toen werden ook liefst drie ritten op Nederlandse bodem gereden, met aankomsten in Utrecht en Middelburg. In 2009 ging de Vuelta, de Ronde van Spanje, van start in Drenthe. De Tour begint volgende week in Utrecht. Vijf jaar geleden vertrok de Franse wielerronde al vanuit Rotterdam.

FIFA-president Blatter zorgt voor verwarring

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft tijdens zijn eerste publieke optreden na de verrassende aankondiging van zijn afscheid voor de nodige verwarring gezorgd. De 79-jarige Zwitser was aanwezig bij een presentatie op de bouwplaats van het nieuwe FIFA-museum in Zürich. Hij zou daarbij hebben benadrukt, dat hij niet is afgetreden.

"Ik heb wel mijn mandaat in handen gelegd van een buitengewoon congres", zei hij. Met andere woorden, mocht er nog steeds een meerderheid van lidstaten hem steunen, dan zou hij mogelijk toch zijn vijfde termijn als hoogste voetbalbaas kunnen hervatten.

Blatter werd eind mei herkozen. Vier dagen later kondigde hij verrassend zijn vertrek aan. Blatter voelde als preses toch te weinig steun bij de wereldvoetbalbond, die zwaar is getroffen door tal van corruptie- en omkopingsschandalen. Op 20 juli is een vergadering van het dagelijkse bestuur waarin een datum wordt vastgesteld voor het buitengewone congres, dat tussen december 2015 en februari 2016 moet plaatsvinden. Tijdens dat congres wordt opnieuw gestemd over de voorzittersfunctie van de FIFA.

Game over voor Blatter of toch niet? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Game over voor Blatter of toch niet? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Smerige actie komt Jara duur te staan

Gonzalo Jara zal zich zijn actie in de kwartfinale van de Copa América tegen Uruguay nog wel even blijven herinneren. De Chileense verdediger stopte zijn middelvinger in het achterwerk van Edinson Cavani en daar is zijn club FSV Mainz niet blij mee. Sterker nog, hij hoeft niet meer terug te komen.

Mainz-manager Christian Heidel was tegenover Bild dan ook glashelder. "Dit tolereren we niet. Hij weet dat hij kan gaan als er een aanbieding komt. Wat hij na zijn actie met de vinger deed, zint me ook niet. Aan niets heb ik een grotere hekel dan theatraal gedrag."

Chili won het duel tegen Uruguay uiteindelijk met 1-0 en zal in de halve eindstrijd tegen Peru spelen. Waarschijnlijk wel zonder Jara die de eventuele finale vermoedelijk ook zal moeten missen, omdat de Zuid-Amerikaanse voetbalbond een onderzoek naar hem heeft ingesteld.

Gonzalo Jara (midden) niet meer welkom bij FSV Mainz (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Gonzalo Jara (midden) niet meer welkom bij FSV Mainz (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Sega verwelkomt je in de wereld van Yakuza 5

Al op de PlayStation Experience in december vorig jaar werd aangekondigd dat Yakuza 5 naar het Westen komt. Recentelijk is Gio Corsi, hoofd van SCE third party productions, naar Japan afgereisd om op het hoofdkantoor van Sega twee van de ontwikkelaars achter de game te interviewen.

In onderstaande video zien we game director Toshihiro Nagoshi en producer Masayoshi Yokoyama belangrijke elementen van de game bediscussiëren, zoals het thema, de scope en de (eerste) vrouwelijke protagonist. Ook worden er gebruikersvragen beantwoord.

Yakuza 5 kwam in 2012 al uit in Japan. De directe opvolger van Yakuza 4 vervolgt het verhaal van Kazuma Kiryu en vier andere hoofdrolspelers. Naar alle waarschijnlijkheid komt de actiegame in de zomer van dit jaar uit op de westerse markt.

[eSports] Fnatic evenaart eigen LCS-record

Het League of Legends-team van Fnatic heeft gisterenavond haar eigen record geëvenaard door de negende wedstrijd op rij in de Europese LCS te winnen. Halverwege de summer split heeft het team nu elke andere Europese ploeg verslagen. De negende was gisteren H2K Gaming, die met zeven winst en twee verlies gedeeld op plek twee staat met Origen.

Met de negen winstpartijen op rij evenaart Fnatic het huidige win streak-record in de Europese LCS. Het record staat op naam van het, volgens velen, sterrenteam van Fnatic uit 2013. Van dit team spelen Yellowstar en Rekkles bij Fnatic en xPeke en Soaz bij Team Origen.

Mocht Fnatic de huidige wintrend door weten te zetten, dan kunnen zij het eerste team ooit worden die een seizoen of split ongeslagen door weet te komen. Het belangrijkste doel voor het team lijkt echter gewoon het winnen van de summer split te zijn. Dit geeft namelijk direct een plek op de world championships die in oktober in Europa worden gehouden.

De tussenstand op de helft van de summer split is als volgt:

 

Amsterdam gaat wielklem weer gebruiken

In Amsterdam komt de wielklem terug. Dat zegt verkeerswethouder Pieter Litjens in De Telegraaf van vrijdag. Het gebeurt vooral in de strijd tegen buitenlandse toeristen die hun parkeerboetes niet betalen. De hoofdstad loopt jaarlijks daardoor miljoenen mis.

"Sommige toeristen lappen de parkeerregels met opzet aan hun laars. De buitenlanders betalen soms bewust niet voor parkeren omdat ze weten dat de incasso in hun land niet geïnd wordt. Dergelijke informatie wordt op internet gedeeld", zegt Litjens in de krant.

Een groot aantal buitenlandse overtreders komt uit landen waarmee geen verdragen zijn gesloten over de uitwisseling van adresgegevens, waarmee de incasso niet doorgaat en Amsterdam geld misloopt.

Poetin en Obama bellen over Oekraïne en IS

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama donderdag gebeld. De leiders bespraken de spanningen in Oost-Oekraïne en de strijd tegen Islamitische Staat in het Midden-Oosten. Poetin en Obama spraken elkaar voor het laatst in februari, liet het Witte Huis weten.

Volgens het Witte Huis belde Poetin Obama. De Amerikaanse president zou de Russische leider hebben gezegd dat in Minsk gemaakte afspraken eerder dit jaar over het terugtrekken van troepen uit Oekraïne moeten worden nageleefd. Het Kremlin liet weten dat de onderministers van buitenlandse zaken van beide landen nog eens gaan bekijken hoe de overeenkomsten moeten worden uitgevoerd.

De NAVO liet donderdag weten dat er nog altijd een grote stroom munitie en andere militaire benodigdheden vanuit Rusland Oekraïne binnenkomt.

Obama en Poetin bespraken verder de bestrijding van terreur in het Midden-Oosten, met name de strijd tegen IS. De ministers van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en John Kerry zullen de kwestie binnenkort nader bespreken.

Enkele dagen geleden besprak Poetin de situatie in Oekraïne al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Miljoenen extra noodhulp voor Irak

Nederland geeft 4 miljoen extra aan de Verenigde Naties (VN) voor humanitaire hulp in Irak. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking sprak vrijdag van een 'ronduit dramatische situatie'' in dat land door ,,de terreur van IS, de vluchtelingenstromen plus het tekort aan van alles'.

De VN besteden het geld aan de opvang van nieuwe ontheemden, toiletvoorzieningen en voedsel. "Nederland neemt zijn verantwoordelijkheid. Ik reken er nu op dat ook andere landen de vluchtelingen en ontheemden niet in de steek laten", aldus Ploumen. De VN hebben dit jaar zo'n 500 miljoen dollar nodig voor de belangrijkste hulp in Irak.

De minister liet weten eveneens bezorgd te zijn over de situatie in Syrië, waar een tekort is aan opvangplekken voor ontheemden.

NAM: Risico van gaswinning is acceptabel

De risico's van gaswinning zijn acceptabel. Dat zegt de directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Gerald Schotman, in een interview vrijdag in de Volkskrant. Het bedrijf ziet daarom geen reden om zelf de gaskraan dichter te draaien, iets wat het kabinet onlangs heeft gedaan. "Het zou niet goed zijn als wij uit eigen beweging het budget van de overheid zouden korten", aldus Schotman.

Het kabinet besloot deze week om dit jaar niet 39,4 miljard kuub gas op te pompen, maar maximaal 30 miljard kuub. Dit vanwege de aardbevingen in Groningen. Schotman wil niets zeggen over het besluit van het kabinet. Schotman: "Het is een politiek besluit. De afweging van de minister heeft vele gronden, waarvan ik er maar één kan overzien."

Schotman zegt ook dat hij 'dag en nacht' bezig is met de aardbevingen en de schade. "Sommige situaties zijn schrijnend. Mensen die al allerlei problemen hebben en dan ook nog met aardbevingen worden geconfronteerd. Dat raakt me."

'Athene heeft nog vijf dagen'

De Griekse beleidsbepalers hebben nog vijf dagen om met een oplossing voor de huidige impasse te komen. Zo niet, dan lijkt een 'Grexit' onvermijdelijk. Dat stelde de Duitse EU-commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) vrijdag.

Volgens hem is niemand er bij gebaat als Griekenland uit de euro zouden stappen. "We doen er tot 30 juni alles aan om de Grieken te overtuigen van hervormingen", aldus de Duitser. "Laat duidelijk zijn dat een 'Grexit' niet het doel is, maar dan moet er wel een akkoord worden bereikt in de komende dagen."

VVD: celstraf van veertig jaar invoeren

De VVD wil dat de gevangenisstraf van dertig jaar voor moord wordt verhoogd naar veertig jaar, als rechters geen levenslang meer willen opleggen. VVD-Tweede Kamerlid Foort van Oosten zegt dat vrijdag in een opinieartikel in Trouw.

Uitgangspunt voor de VVD is dat levenslang levenslang is en dat daar niet aan ,,geknabbeld'' wordt. Maar rechters kunnen afzien van levenslang omdat gratie slechts in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend. Dat kan tot gevolg hebben dat rechters meer kiezen voor een straf van dertig jaar, waarna de veroordeelde al na twintig jaar vrijkomt.

Als dit inderdaad gaat gebeuren, zal de VVD voorstellen om de maximale (tijdelijke) gevangenisstraf voor moord te verhogen van 30 naar 40 jaar. De maximale straf voor doodslag moet dan van 15 naar 30 jaar, aldus Van Oosten in Trouw.

Guerrero schiet Peru naar halve finale op Copa América

Peru heeft vrijdagnacht de halve finales bereikt op de Copa América. De ploeg rekende op overtuigende wijze af met Bolivia.

Bolivia, dat in de poulefase nog Ecuador en Mexico onder zich hield, was in Temuca al snel aan een moeilijke missie bezig. Paolo Guerrero werd met drie treffers de man van de wedstrijd bij Peru. Hij opende de score na twintig minuten met een kopbal uit een voorzet van Juan Vargas.

Drie minuten later was het alweer raak, dit keer uit een counteraanval. Christian Cueva vond Guerrero, die de bal onder de Boliviaanse doelman in het doel kreeg. Guerrero rekende daarmee af met zijn critici, die vonden dat hij te weinig scoorde. Voorafgaand aan dit duel maakt de 31-jarige aanvaller slechts twee interlandgoals sinds 2012.

Via Jefferson Farfan was Peru daarna dicht bij een derde goal, al kreeg ook Bolivia enkele kansen. Toch was het na 74 minuten opnieuw Guerrero die scoorde een daarmee zijn hattrick voltooide. De tegentreffer van Martins Moreno (strafschop) kwam vervolgens te laat om Bolivia te redden.

In de halve finale staat Peru komende maandag tegenover gastland Chili, dat in de kwartfinales afrekende met Uruguay.

Kyn

Soms ben je bevooroordeeld bezig omdat je chauvinistisch kan zijn. Met deze review is dit het geval. Kyn is een game van Nederlandse bodem en daar mogen we best trots op zijn, maar daarmee scoor je niet gelijk een 10 natuurlijk. Tangrin Entertainment bestaat uit twee man en willen met Kyn de gamesindustrie binnenvallen.

Taylor Swift & Calvin Harris rijkste koppel

Taylor Swift en Calvin Harris hebben Beyoncé en Jay Z van de troon gestoten als best betaalde celebritykoppel. Dat berekent Forbes.

De zangeres en de dj harken samen 146 miljoen dollar per jaar binnen. Behalve met hun muziek, verdienen beide muzikanten ook flink door zich op te werpen als gezicht voor diverse merken. Sinds een reeks hitsingles vorig jaar staat veel bedrijven in de rij voor Taylor Swift, die ja zei tegen onder meer Sony en Coca Cola. Harris is gezicht van onder andere Giorgio Armani en koptelefoonmerk Sol Republic.

Beyoncé en Jay Z staan met 110,5 miljoen dollar nu op de tweede plek. Behalve als rapper verdient Jay Z goed de kost met zijn entertainmentbedrijf Roc Nation en ook zijn handel in champagne en cognac legt hem geen windeieren. Met afstand op de derde plek staat het countrykoppel Blake Shelton and Miranda Lambert, die samen 57 miljoen dollar verdienen. Maandag lanceert Forbes de volledige lijst.

Prinses Alexia viert tiende verjaardag

Prinses Alexia wordt vrijdag 10 jaar. Ze werd op 26 juni 2005 geboren in het Haagse Bronovo Ziekenhuis.

Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau is de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze is tweede in de lijn van troonopvolging. Volgens haar vader is Alexia naar hem vernoemd.

Prinses Alexia woont met haar ouders en zusjes Amalia en Ariane in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. De jarige zit op de Openbare Bloemcampschool in die plaats.

3 aanhoudingen na 'geweldsincident' Amsterdam

In de Amsterdamse wijk Bos en Lommer heeft de politie donderdagavond drie verdachten van een 'geweldsincident' aangehouden. Twee van de mannen waren gewond, onder meer aan arm en schouder. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk, aldus een politiewoordvoerder.

Agenten kwamen rond 21.45 uur af op een melding van geweld in de Egidiusstraat. Bij de aanhouding van twee verdachten heeft de politie een waarschuwingsschot gelost. De derde verdachte is later elders in de straat opgepakt. Om wie het precies gaat en wat de verdachten op hun kerfstok hebben, wordt door de politie onderzocht.

De politie zette de straat af en boven de Amsterdamse wijk vloog enige tijd een politiehelikopter.

Politicus Rusland wil sancties Coca Cola

Voorzitter Igor Zotov van de Russische Partij van Gepensioneerden dringt aan op een importverbod van Coca Cola en Pepsi. De twee frisdrankfabrikanten hebben bij het Amerikaanse parlement gelobbyd voor het verlengen van sancties tegen Rusland en moeten daarvoor gestraft worden, stelt hij in een brief aan premier Dmitri Medvedev. Daarover bericht de krant Izvestieja vrijdag.

De producten van Coca Cola en Pepsi zijn bovendien erg schadelijk voor het welzijn van de Russische bevolking, stelt Zotov. Een importverbod moet leiden tot beter gebruik van lokale ingrediënten. De twee bedrijven hebben een aandeel van 40 procent in de Russische frisdrankmarkt.

Dmitri Petrov van de Russische Unie van Frisdrank en Mineraalwater stelt dat de productie sterk afhankelijk is van concentraat uit Europa. Een verbod zou leiden tot het sluiten van fabrieken in Rusland en dus meer werklozen. Ook zou de Russische staat ermee veel belastinggeld mislopen.

Coca-Cola (Foto: Novum)
Coca-Cola (Foto: Novum)

EU-landen: vluchtelingen vrijwillig spreiden

De landen van de Europese Unie gaan de komende twee jaar 40.000 vluchtelingen vrijwillig over de EU verspreiden. Het gaat om migranten uit Syrië en Eritrea die aankomen in Griekenland en Italië. Die twee EU-landen moeten worden ontlast omdat zij met een toevloed aan asielzoekers kampen.

Dat hebben de leiders van de EU-lidstaten donderdag na een felle discussie besloten op een top in Brussel. Tot woede van vooral Italië zien zij af van een verplichte verdeling volgens een verdeelsleutel. De Italiaanse premier Matteo Renzi van Italië drong nadrukkelijk aan op bindende afspraken. "Als je het niet eens kunt worden over 40.000 personen, dan verdien je het niet Europa genoemd te worden. Wees solidair, of verspil onze tijd niet", zou Renzi volgens een diplomaat hebben gezegd.

Vooral Oost-Europese landen waren fel tegen bindende quota. Zij vonden het plan uit de koker van de Europese Commssie veel te ver gaan. De commissie hoopte met de verplichte opname de EU-landen tot meer solidariteit te dwingen.

De voorzitter van de top, Europees president Donald Tusk, erkende al voor de vergadering dat er onenigheid bestond over verplichte quota voor asielzoekers. Hij riep alle landen op om uiterlijk eind juli bekend te maken hoeveel asielzoekers zij bereid zijn op te vangen.

Tusk vroeg om "exacte en aanzienlijke" toezeggingen, omdat solidariteit zonder opofferingen "pure hypocrisie" is. "We willen geen nietszeggende verklaringen over solidariteit, maar daden en getallen."

Premier Mark Rutte noemt het negatief dat de landen het niet eens zijn geworden over bindende quota. Dat had Nederland graag gezien. Nu moet worden afgewacht wat de optelsom zal zijn van alle vrijwillige toezeggingen, aldus Rutte. "Wat ik zo hoor, ben ik daar niet hopeloos over. Het ziet er zelfs redelijk uit." Hij herhaalde dat Nederland bereid is mee te doen als ook andere landen meedoen.

Rutte noemde het wel een positief teken dat landen, ook de Oost-Europese, hebben aangegeven "echt" hun bijdrage te gaan leveren. "Dat geeft wel hoop en verwachting dat er, wellicht, via die andere route tot eenzelfde resultaat gekomen kan worden."

Lil' Kleine krijgt rake klappen op straat

Rapper Lil' Kleine heeft rake klappen gekregen tijdens een avond uit. Op YouTube is een filmpje opgedoken van de schermutseling.

De Drank & Drugs-hitmaker werd gefilmd toen hij in een gevecht terecht kwam op straat. De toedracht van het incident is nog niet duidelijk, maar op de beelden is goed te zien dat de kleine rapper te lijf wordt gegaan door iemand die een slag groter is dan hij. Na een scheldpartij wordt Lil' Kleine het nauw gedreven en kan hij rekenen op flinke vuistslagen.

Sinds zijn single met Ronnie Flex Drank & Drugs een hit is, krijgen de twee rappers kritiek over hun opruiende tekst. Het nummer zou van slechte invloed zijn op tieners, maar de twee benadrukken dat het maar een grap is en ze zeker geen rolmodel willen zijn. "Ik ben niet gaan rappen omdat ik een voorbeeldfunctie wil hebben", meldde Lil' Kleine pas aan het Algemeen Daglad. "Ik doe het gewoon omdat ik leuk vind en ik ga niet ineens anders worden omdat er nu zoveel mensen een mening over me hebben."

Zlatan wil naar Olympische Spelen in Rio

Zlatan Ibrahimovic heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Zweden plaatste zich woensdag voor de Spelen, door op het EK onder 21 de halve finales te bereiken. Zlatan is met zijn 33 jaar in principe veel te oud, maakt kan toch worden geselecteerd, omdat op de Spelen drie voetballers die ouder dan 23 jaar zijn mee mogen doen. "Maar eerst moet ik nog maar eens geselecteerd worden. Wie weet vinden ze me niet goed genoeg, haha", grapte de topspits van Paris Saint-Germain donderdag.

Zlatan miste vorige zomer de WK in Brazilië omdat Zweden zich niet wist te kwalificeren. Met Rio 2016 krijgt hij een tweede kans om in het voetbalgekke Zuid-Amerikaanse land te spelen. "Ik heb bovendien nog nooit aan de Spelen meegedaan", aldus Zlatan. "Het moet een genot zijn om in 2016 in Rio te kunnen voetballen.''

Zlatan moet nog wel toestemming krijgen van zijn club en van bondscoach Erik Hamren. Hakan Ericson, die Zweden onder 21 onder zijn hoede heeft, liet weten dat het nog te vroeg is om te beslissen Zlatan wel of niet mee te nemen.

Matige start Luiten in München

Joost Luiten is het BMW International Open in München begonnen met een tegenvallende ronde van 72 slagen. Dat is conform het baangemiddelde van Golfclub Eichenried. De Rotterdammer noteerde vrijdag vier birdies en drie bogeys. Op de zestiende hole (par 4) verspeelde hij zelfs twee slagen, waar een birdie mogelijk was geweest. Luiten sloeg de bal over de green heen in het water.

Luiten moet zich vrijdag nog wel wat verbeteren om er zeker van te zijn dat hij in het weekeinde ook nog meedoet. Hij deelt voorlopig de 84e plaats, in gezelschap van onder anderen de Duitser Martin Kaymer, die een thuiswedstrijd speelt.

Na de eerste dag leidt het drietal Lasse Jensen (Den), Rafa Cabrera-Bello (Spa) en Daniel Gaunt (Eng) met 65 (-7). De Zweedse favoriet Henrik Stenson presteerde met een 67'er ook naar behoren.

Van Rijsselberghe behoudt leiding op EK

Dorian van Rijsselberghe heeft de leiding in het Europees kampioenschap in de RS:X-klasse behouden. In de eerste race van de 'gouden vloot' en de vijfde tot dusver finishte de Texelse windsurfer in de Mondello-baai bij Palermo als derde achter zijn Zuid-Koreaanse concurrent Cho Wonwoo en de Zwitser Mateo Sanz Lanz. Kiran Badloe werd vierde en steeg in de algemene rangschikking naar de vijftiende plaats.

Het grote probleem in Palermo is het gebrek aan wind. Dat vond Van Rijsselberghe ook. "Het is een prachtige locatie", liet hij weten. "Lekker warm, maar er staat weinig wind. Vandaag hebben we lang moeten wachten. Het waren marginale condities. Ik heb behoorlijk hard moeten pompen."

Bij de vrouwen won Lilian de Geus na lang wachten op 'bruikbare wind' de vijfde kwalificatierace waardoor ze in het Gold Fleet-klassement de top tien binnenkwam, achtste. Een medaille is alleszins mogelijk voor de Nederlandse, die al zeker is van een olympisch startbewijs. Voor de kust van Sicilië steekt voorlopig alleen de Poolse Malgorzata Bialecka er bovenuit. Sara Wennekes mag ook nog met de 'grote meiden' meedoen.

Europese Spelen 2015 - Dag 15

Nouchka Fontijn bezorgde Nederland in de boksring het vijfde goud van de Europese Spelen in Baku, terwijl Marrit Steenbergen haar talent nog maar eens liet zien. Ze zwom de Nederlandse ploeg naar het zilver op de wisselslagestafette en kan vandaag haar medailleverzameling uitbreiden: zowel op de 50 als de 200 meter vrij behoort het vijftienjarige supertalent tot de absolute topfavorieten. 

Het judo leverde gisteren geen medailles op, maar vandaag zou er zeker eremetaal in moeten zitten. Met name van Kim Polling wordt in de klasse tot 70 kilogram het een en ander verwacht. Dex Elmont, uitkomend in de categorie tot 73 kilogram, lijkt niet in beste vorm te zijn, terwijl Juul Franssen pas kort voor de Spelen opgeroepen werd om Anicka van Emden te vervangen.

Marrit Steenbergen kan vandaag haar vierde en vijfde medaille pakken (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Marrit Steenbergen kan vandaag haar vierde en vijfde medaille pakken (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Naast de zwemsters en judoka's is het vandaag voor het eerst de beurt aan de BMX'ers. Zij beginnen hun Spelen met de tijdritten, waar geen medailles te verdienen zijn, maar wel roem te halen valt. Vervolgens staan de series op het programma, waar in de komende dagen toegewerkt wordt naar de finales. Nederland is erg sterk vertegenwoordigd in Baku: Merle van Benthem en Laura Smulders horen tot de Europese top, terwijl Twan van Gendt en Jelle van Gorkom vooral naar de Fransen en de Let Edzus Treimanis zullen kijken.

Overigens is het nog altijd het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier of op de officiële site bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen, terwijl er natuurlijk ook vragen gesteld kunnen worden.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:30 Zwemmen Series 50m vrije slag vrouwen: Pien Schravesande, Frederique Janssen, Marrit Steenbergen, Jasmijn Boon Nee
06:51 Zwemmen Series 100m rugslag vrouwen: Iris Tjonk Nee
07:24 Zwemmen Series 200m wisselslag vrouwen: Marieke Tienstra Nee
07:30 Schermen Finales degen team vrouwen Ja
07:40 Schermen Finales sabel team mannen Ja
07:55 Zwemmen Series 100m schoolslag vrouwen: Tes Schouten Nee
08:30 Schermen Finales floret team vrouwen Ja
09:06 Judo Eerste ronde vrouwen -63kg: Juul Franssen - Franciska Szabo (Hongarije) Nee 
10:00  Judo  Tweede ronde mannen -73kg: Dex Elmont  Nee 
10:24  Judo  Achtste finales vrouwen -63kg: evt Juul Franssen  Nee 
10:36  Judo   Achtste finales mannen -73kg: evt Dex Elmont  Nee  
10:48  Judo   Tweede ronde vrouwen -70kg: Kim Polling  Nee  
11:24  Judo   Kwartfinale vrouwen -63kg: evt Juul Franssen  Nee  
11:30  Judo   Kwartfinale mannen -73kg: evt Dex Elmont  Nee  
11:30  BMX  Kwalificatie tijdrit vrouwen: Merle van Benthem, Laura Smulders  Nee 
11:36  Judo  Kwartfinales vrouwen -70kg: evt Polling  Nee 
11:50  BMX  Kwalificatie tijdrit mannen: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom  Nee 
12:12  Judo  Halve finales + herkansingen vrouwen -63kg: evt Juul Franssen  Nee 
12:24  Judo  Halve finales + herkansingen mannen -73kg: evt Dex Elmont  Nee 
12:25  BMX  Tijdrit superfinale: evt Merle van Benthem, Laura Smulders  Nee 
12:36  Judo  Halve finales + herkansingen vrouwen -70kg: evt Kim Polling  Nee 
12:40  BMX  Tijdrit superfinale: evt Twan van Gendt, Jelle van Gorkom  Nee 
14:00  BMX  Series vrouwen: Merle van Benthem, Laura Smulders  Nee 
14:10  BMX  Series mannen: Twan van Gendt, Jelle van Gorkom  Nee 
14:30  Zwemmen  Halve finales 50m vrije slag vrouwen: evt Pien Schravesande, Frederique Janssen, Marrit Steenbergen, Jasmijn Boon  Nee 
14:44  Zwemmen  Halve finales 100m rugslag vrouwen: evt Iris Tjonk  Nee 
15:00  Zwemmen  Halve finales 200m wisselslag vrouwen: evt Marieke Tienstra  Nee 
15:00  Boksen  Finale vrouwen -54kg: Elena Saveleva (Rusland) - Marzia Davide (Italië) Ja 
15:15  Boksen  Finale vrouwen -64kg: Valentina Alberti (Italië) - Anastasiia Beliakova (Rusland) Ja 
15:21  Zwemmen Halve finales 100m schoolslag vrouwen: evt Tes Schouten  Nee 
15:29  Zwemmen  Finale 200m rugslag mannen  Ja
15:35  Zwemmen  Finale 200m vrije slag vrouwen: Marrit Steenbergen  Ja 
15:45  Boksen  Finale mannen -52kg: Elvin Mamishzada (Azerbeidzjan) - Vincenzo Picardi (Italië)   Ja 
15:57  Zwemmen  Finale 100m vlinderslag vrouwen  Ja 
16:00  Judo  Finales vrouwen -63kg: evt Juul Franssen Ja 
16:09  Zwemmen  Snelste serie 800m vrije slag mannen  Ja 
16:15  Boksen  Finale mannen -64kg: Vincenzo Mangiacapre (Italië) - Collazo Sotomayor (Azerbeidzjan)  Ja 
16:29  Zwemmen  Finale 50m vrije slag vrouwen: evt Pien Schravesande, Frederique Janssen, Marrit Steenbergen, Jasmijn Boon   Ja 
16:30  Judo  Finales mannen -73kg: evt Dex Elmont  Ja 
16:30  Basketbal 3x3  Wedstrijd om brons, vrouwen  Ja 
16:33  Zwemmen  Finale 50m rugslag vrouwen  Ja 
16:45  Boksen  Finale mannen +91kg: Gasan Gimbatov (Rusland) - Joe Joyce (Groot-Brittannië)  Ja 
16:46  Zwemmen  Finale 4x100m wisselslag gemengd  Ja 
17:00  Basketbal 3x3  Wedstrijd om brons, mannen  Ja 
17:00  Judo  Finales vrouwen -70kg: evt Kim Polling  Ja 
17:30  Basketbal 3x3  Finale vrouwen  Ja 
17:30  Judo  Finales mannen -81kg  Ja 
18:00  Basketbal 3x3  Finale mannen  Ja 
18:00  Judo  Finales -57kg visuele beperking vrouwen  Ja 
18:30  Judo Finales +90kg visuele beperking mannen  Ja 

Medaillespiegel na dag 14

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 59 32 32 123
2 Azerbeidzjan 15 13 18 46
3 Groot-Brittannië 14 6 14 34
4 Duitsland 13 12 22 47
5 Wit-Rusland 10 10 22 42
6 Italië 9 16 7 32
7 Hongarije 8 4 7 19
8 Servië 8 4 1 13
9 Spanje 7 8 9 24
10 Zwitserland 7 4 3 14
11 Oekraïne 6 11 18 35
12 Frankrijk 6 8 14 28
13 Nederland 5 8 7 20
14 Turkije 5 4 17 26
15 België 4 3 1 8
16 Portugal 3 4 2 9
17 Polen 2 7 7 16
18 Oostenrijk 2 6 3 11
19 Roemenië 2 4 4 10
20 Slowakije 2 2 3 7
21 Litouwen 2 0 3 5
22 Kroatië 1 4 5 10
23 Griekenland 1 4 2 7
24 Zweden 1 3 3 7
25 Letland 1 0 1 2
26 Slovenië 1 0 0 1
27 Georgië 0 3 8 11
28 Israël 0 3 5 8
29 Bulgarije 0 3 4 7
30 Denemarken 0 2 2 4
31 Tsjechië 0 1 4 5
32 Moldavië 0 1 2 3
33 San Marino 0 1 1 2
34 Armenië 0 1 0 1
34 Cyprus 0 1 0 1
34 Ierland 0 1 0 1
37 Estland 0 0 2 2
37 Macedonië 0 0 2 2
37 Noorwegen 0 0 2 2
40 Finland 0 0 1 1
40 Kosovo 0 0 1 1
40 Montenegro 0 0 1 1
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.