Poetin en Obama bellen over Oekraïne en IS

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Barack Obama donderdag gebeld. De leiders bespraken de spanningen in Oost-Oekraïne en de strijd tegen Islamitische Staat in het Midden-Oosten. Poetin en Obama spraken elkaar voor het laatst in februari, liet het Witte Huis weten.

Volgens het Witte Huis belde Poetin Obama. De Amerikaanse president zou de Russische leider hebben gezegd dat in Minsk gemaakte afspraken eerder dit jaar over het terugtrekken van troepen uit Oekraïne moeten worden nageleefd. Het Kremlin liet weten dat de onderministers van buitenlandse zaken van beide landen nog eens gaan bekijken hoe de overeenkomsten moeten worden uitgevoerd.

De NAVO liet donderdag weten dat er nog altijd een grote stroom munitie en andere militaire benodigdheden vanuit Rusland Oekraïne binnenkomt.

Obama en Poetin bespraken verder de bestrijding van terreur in het Midden-Oosten, met name de strijd tegen IS. De ministers van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en John Kerry zullen de kwestie binnenkort nader bespreken.

Enkele dagen geleden besprak Poetin de situatie in Oekraïne al met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.