FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 juni 2015

Bombshell maakt geweld sexy

3D Realms toont ons de E3 gameplay trailer van Bombshell die voor de volle 100% bestaat uit in-game beelden, zo verzekeren zij ons. De hoofdrol wordt gespeeld door Shelly ‘Bombshell’ Harrison, een stoot met een mechanische arm.

Shelly

Eigenlijk moest deze game uitkomen als een deel van de Duke Nukem-reeks, maar Gearbox wilde de rechten niet overdragen. Na geharrewar met advocaten heeft 3D Realms besloten bakzeil te halen en de game Duke Nukem Survivor om te bouwen tot een compleet nieuw spel.

Je bent nu een vrouwelijke bomtechneut, die huurling wordt. Het is jouw taak om in willekeurige volgorde de president te redden en buitenaardse wezens af te knallen. Bombshell is een actie RPG die je isometrisch, dus van bovenaf, bekijkt. Je kunt je xp gebruiken om je mechanische arm te pimpen.

Tijdens Quakecon is de game speelbaar. Voor geïnteresseerden, de Quakecon is vanaf 23 juli in Dallas, Texas, Verenigde Staten.

Bombshell komt dit jaar nog uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bombshell

9 juli info nieuwe Baldur's Gate

Beamdog, de ontwikkelaar van Baldur’s Gate, heeft eerder aangegeven te werken aan een nieuw deel genaamd Adventure Y. Dit deel speelt zich af tussen Baldur’s Gate en Baldur’s Gate II. Op 9 juli is er een Twitch-stream met meer informatie.

Teller

Op een speciale website genaamd baldursgate.com loopt er een teller af. Zodra deze op 0 staat wordt de Twitch-stream gestart.

Voordat jullie zeggen dat Bioware de ontwikkelaar is van Baldur’s Gate, dat is ook zo. Beamdog is opgericht door onder andere Trent Oster. Hij stond ook aan de wieg van Bioware. Om het wat verwarrender te maken, heeft Oster Baldur’s Gate uitgebracht onder Overhaul Games, een onderdeel van Beamdog.

Braakman/Sinnema verliezen eerste pouleduel

Rimke Braakman en Jolien Sinnema zijn het WK beachvolleybal zaterdag in Apeldoorn begonnen met een nederlaag. Het Nederlandse duo ging in de eerste groepswedstrijd op het Marktplein in Apeldoorn in twee sets ten onder tegen de Amerikaanse speelsters Kerri Walsh en April Ross: 21-13 en 22-20.

In de tweede set was het verschil kleiner, waarbij Braakman en Sinnema zelfs op gelijke hoogte kwamen bij 19-19. Het eerste matchpoint van de Amerikanen werd daarna weggewerkt, maar daarna moest het Nederlandse koppel zich toch gewonnen geven.

In dezelfde poule won het Canadese koppel Sarah Pavan/Heather Bansley eerder op de dag van het Australische duo Mariafe Artacho del Solar/Nicole Laird.

Volleyballers winnen vijfsetter van Finland

De Nederlandse volleybalmannen hebben zaterdag ook hun tweede World League-duel in en tegen Finland gewonnen. Oranje had vijf sets nodig om de zege in de enerverende partij veilig te stellen: 25-18, 20-25, 18-25, 25-18 en  15-13. Dick Kooy had met 24 punten het grootste aandeel in de overwinning, terwijl Nimir Abdel-Aziz de meeste bloks van het duel maakte (vier).

Door de overwinning houdt Nederland de koppositie vast in poule E. De voorsprong op nummer twee België bedraagt twee punten. De Belgen hebben echter wel twee duels minder gespeeld, en komen zaterdagavond en zondag in actie tegen Portugal. De winnaar van de poule plaatst zich voor de finaleronde van de tweede divisie van de World League. Daarin valt dan weer een ticket te verdienen voor de grote finale van het prestigieuze toernooi, in juli in Rio de Janeiro.

Blatter: verkiezing bij FIFA pas begin 2016

Sepp Blatter zal dit jaar volmaken als voorzitter van de geplaagde wereldvoetbalbond FIFA. De 79-jarige Zwitser verwacht dat de nieuwe verkiezingsronde pas begin volgend jaar kan worden gehouden. Dat liet hij zaterdag in een interview in een Zwitserse krant weten.

"De kans op een buitengewoon congres in december is nauwelijks aanwezig, alleen al door het WK voor clubs dat tussen 10 en 20 december in Japan wordt gespeeld. Begin 2016 is een realistische termijn", reageerde Blatter op de aanhoudende berichten dat de nieuwe voorzitter van de FIFA half december zou worden gekozen.

De scheidende topman van de FIFA benadrukte nogmaals dat hij nog niet is teruggetreden als preses. "Ik heb alleen mijn mandaat ter beschikking gesteld. Het was de enige mogelijkheid om de druk op de FIFA, op mezelf en mijn medewerkers weg te nemen. Ik ben geen kandidaat bij de komende verkiezing, maar ik ben de gekozen president'', sprak hij weer eens raadselachtig over zijn persoonlijke plannen bij de FIFA, die door omvangrijke corruptieschandalen is getroffen.

Luiten zakt in München naar laatste plaats

Golfer Joost Luiten heeft zaterdag bij het BMW International Open in München de wisselvalligheid in zijn spel niet van zich kunnen afschudden. De 29-jarige Rotterdammer leverde een slechte ronde van 77 slagen af. Daarmee zakte hij naar de 63e en laatste plaats in het voorlopige klassement na de derde dag.

Luiten liet onder meer op de tiende hole een triple bogey noteren. Op de achttiende hole liet hij twee slagen liggen. De Nederlander produceerde tijdens zijn derde omloop slechtséén birdie.

Luiten opende het Duitse toptoernooi donderdag met een rondje van 72 slagen (par). Vrijdag steeg hij dankzij een score van 68 flink in het klassement. Een dag later ging Luiten echter opnieuw moeizaam rond.

Zilver voor Van Rijsselberghe bij EK

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zaterdag bij het EK in de Mondello-baai bij Palermo genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De olympisch kampioen kon in de afsluitende medalrace zijn Poolse rivaal Pawel Tarnowski niet meer van het goud afhouden. De plankzeiler van Texel, die tegenwoordig in Los Angeles woont, kwam als achtste binnen en dat was niet genoeg voor de titel. Met zijn tweede plaats in het eindklassement stelde Van Rijsselberghe wel zijn olympische startbewijs voor Rio 2016 veilig en verlengde hij ook zijn A-status als topsporter bij koepel NOC*NSF.

Van Rijsselberghe had vrede met zilver in Italië. "Ik had een supergoede start in deze medalrace. Ik kon een heel eind mee komen maar kwam een stukkie te kort. Het was de hele race spannend maar ik kon de Pool uiteindelijk niet voorbij komen. Ik ben tevreden met het resultaat. Vooraf hadden we de top vijf als doelstelling."

Het zat Van Rijsselberghe nog wel dwars hoe de uiteindelijke winnaar vrijdag de leiding van hem had overgenomen. Tarnowski kreeg na een crash, waaraan hij geen schuld had, de eerste plaats toebedeeld van de jury. Normaal gesproken wordt in zo'n geval het gemiddelde resultaat van de serie genomen, maar Tarnowski kreeg het gemiddelde van de dag.

Van Rijsselberghe tekende nog wel protest aan, maar dat werd afgewezen. `Omdat Pawel op een dubieuze wijze de leiding overnam, voelt het toch alsof ik goud verloren heb", baalde Van Rijsselberghe een dag later nog.

IJshockeyer Sprong in NHL-draft naar Penguins

IJshockeyer Daniel Sprong is zaterdag bij de draft van de Amerikaanse National Hockey League als 46ste gekozen door Pittsburgh Penguins. De clubs mogen voor aanvang van het seizoen op volgorde spelers kiezen met als doel de competitie gelijkwaardig en spannend te houden.

"Ik ben vereerd dat Pittsburgh mij heeft gekozen en ik kan niet wachten om mijn debuut te maken", schreef de 18-jarige Amsterdammer op Twitter. Sprong kan de eerste Nederlander worden die in de NHL speelt sinds Ed Kea uit Weesp, die tussen 1974 en 1979 één jaar voor Atlanta Flames en vier jaar voor St. Louis Blues speelde.

Sprong speelde de afgelopen twee jaar voor Charlottetown, waar hij vorig seizoen 39 goals maakte en 49 assists gaf. Hij verhuisde op 7-jarige leeftijd naar Canada om in Montreal zijn carrière naar een hoger plan te tillen. In Amsterdam speelde hij op vijfjarige leeftijd al met dertienjarigen bij gebrek aan spelers van niveau. Vader Hannie was prof in Nederland begin jaren negentig.

Brouwer en Meeuwsen beginnen WK overtuigend

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn het wereldkampioenschap beachvolleybal zoals verwacht begonnen met een overwinning. In Rotterdam hadden de titelverdedigers weinig moeite met het Oostenrijkse duo Alexander Huber en Robin Seidl. In het tijdelijke stadion voor de ss Rotterdam werd het 21-16 en 21-16.

Brouwer en Meeuwsen zijn het toernooi ingegaan als nummer één op de wereldranglijst. Zondag staat hun tweede duel op het programma, tegen de Chilenen Rodrigo Salinas en Matías Tobar. Maandag treffen de publieksfavorieten in hun laatste groepswedstrijd het Italiaanse koppel Paolo Nicolai en Daniele Lupo. Brouwer en Meeuwsen spelen al hun duels in de poulefase in Rotterdam.

Daan Spijkers en Tim Oude Elferink verloren hun eerste wedstrijd vrij kansloos. Op de Haagse Hofvijver was het Amerikaanse duo John Hyden/Tri Bourne in twee sets klaar met de Nederlanders die het toernooi op een wildcard hadden bereikt. Na 43 minuten was de eindstand 21-9 en 21-14.  Spijkers en Oude Elferink spelen in de poule later nog tegen het Zwitserse koppel Philip Gabathuler/Mirco Gerson en Roberto Rodríguez-Bertrán/Eric Haddock uit Puerto Rico.

Ook Wessel Keemink en Sven Vismans zijn begonnen met een nederlaag. Het Nederlandse wildcardduo verloor op de Dam in Amsterdam in twee sets van de Russen Konstantin Semenov en Viatsjeslav Krasilnikov: 21-12 en 21-14.

Gesloopte Grol kijkt nu al uit naar Rio

Heel erg moe, maar ook heel erg voldaan. Henk Grol was na afloop van zijn zege op de Europese Spelen in Baku lichamelijk gesloopt na de overwinning op de Tsjech Lukás Krpálek. De winst in de klasse tot 100 kilogram gaf hem wel veel vertrouwen in aanloop naar hét doel: goud op de Olympische Spelen van 2016.

"Dit is fantastisch", zei Grol na afloop op het videokanaal van NOC*NSF. "Lichamelijk ben ik helemaal kapot. Ik ga vanavond niet slapen van de pijn in mijn lichaam."

In de finale won Grol uiteindelijk nipt van de regerend wereldkampioen. "In de top zijn de verschillen klein en dan maakt het ook niet uit hoe je wint. Ik ben nu 30 jaar, ik wil pakken wat ik pakken kan. Drie jaar na dato weet niemand meer hoe je gewonnen hebt."

De Veendammer keek al uit naar de Spelen in Rio, waar hij volgend jaar de grootste overwinning uit zijn loopbaan wil boeken. "De Spelen zijn in het judo uiteindelijk het enige toernooi dat telt. 11 augustus 2016, dan moet het gebeuren. Ik heb nu twee keer brons, maar ik heb op tv - of eigenlijk in de geschiedenisboekjes - Anton Geesink en Wim Ruska zien winnen. Daar droom ik van."

TT goed bezocht

De TT van Assen is dit jaar goed bezocht. Op de wedstrijddag telde de organisatie van het motorsportevenement 97.150 betalende bezoekers. Met 34.600 toeschouwers bij de kwalificaties op vrijdag en 10.400 kijkers op de trainingen van donderdag komt het totale aantal op ruim 142.150 bezoekers. Dat is zo'n 10.000 meer dan de afgelopen twee jaren.

De TT-races zijn dit jaar voor het laatst op zaterdag gehouden. Vanaf 2016 is de laatste zondag van de maand juni vaste datum voor het spektakel. De organisatie verwacht meer bezoekers op de zondag en daarmee meer inkomsten. Dat geld is nodig om de MotoGP in de toekomst voor het circuit in Assen te behouden. De Dutch TT is de enige race die vanaf 1949 alle jaren op de kalender van het WK heeft gestaan.

Het aantal van 142.000 toeschouwers is geen record. In de jaren tachtig trok de TT in drie dagen soms wel 200.000 bezoekers.

Team Brunel wint laatste havenrace

Team Brunel heeft zaterdag in Göteborg de laatste havenrace in de Volvo Ocean Race gewonnen. In de haven van de Zweedse stad, die dit jaar het eindpunt van de vermaarde zeilrace rond de wereld vormt, bleef het Nederlandse schip Team SCA anderhalve minuut voor. Mapfre legde beslag op de derde plaats.

Het was voor Team Brunel de tweede havenrace-overwinning van het jaar. Het jacht van schipper Bouwe Bekking finishte daardoor ook als tweede in het havenraceklassement, achter Abu Dhabi Ocean Racing. In het algemeen klassement eindigden beide teams na acht maanden zeilen eerder deze week op dezelfde posities.

Turkije wil meer grensmuren tegen IS

Turkije gaat meer muren bouwen op de grens met Syrië om de militante beesten van Islamitische Staat (IS) buiten te houden en illegale grensoverschrijdingen tegen te gaan. Dat hebben regeringsfunctionarissen zaterdag verklaard.

Op dit moment staat er al over een lengte van zo'n 10 kilometer een muur op de grens die onder andere is voorzien van warmtecamera's. Turkije grenst over een lengte van zo'n 900 kilometer aan Syrië. Hoeveel muur er bij komt, is niet bekend.

Dijsselbloem: geen akkoord met Grieken

Tijdens een ingelaste persconferentie met voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem is gezegd dat er alsnog geen akkoord is bereikt met de Grieken.

Dit was de laatste onderhandeling met Griekenland, voordat het hulpprogramma aanstaande dinsdag afloopt. Hierdoor zal Griekenland waarschijnlijk niet het beloofde geld aan het IMF kunnen terugbetalen, wat neerkomt op een faillisement van het land.

Ruim 80 procent van boetes voor te hard rijden

Ruim vier op de vijf boetes wordt uitgeschreven vanwege te hard rijden. Vorig jaar kwam dat neer op meer dan 6,7 miljoen snelheidsovertredingen. Naast het overtreden van de maximumsnelheid zijn fout parkeren en het negeren van verkeerslichten de meest voorkomende uitgedeelde boetes.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In totaal werden er het afgelopen jaar meer dan 8,3 miljoen verkeersboetes uitgeschreven, zo'n 2 miljoen minder vergeleken met het voorgaande jaar. Volgens het CJIB is die daling te verklaren door de vervanging van analoge flitspalen. Deze worden verwijderd of vervangen door mobiele radarapparatuur van de politie.

De meeste verkeersovertreders wonen in Almere. Inwoners van achttien jaar of ouder krijgen daar minstens 2,5 verkeersboetes per persoon.

Ruim 80 procent van boetes voor te hard rijden (Foto: Novum)
Ruim 80 procent van boetes voor te hard rijden (Foto: Novum)

Man zwaargewond bij schietpartij in Helmond

Bij een schietpartij in Helmond is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man zwaargewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het incident gebeurde op de parkeerplaats van een vestiging van een Albert Heijn op het Jansen en Fritsenplein. Het slachtoffer is door iemand anders naar het ziekenhuis gebracht.

In de loop van de nacht meldde zich een andere man bij het ziekenhuis die mogelijk ook gewond is geraakt bij de schietpartij. Hij kon naar behandeling naar huis. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd.

Goud op Spelen voor judoka's Grol en Verkerk, brons Elmont en Steenhuis

Vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd gaan de Nederlandse judoka's op jacht naar de medailles tijdens de Europese Spelen in Baku. Het is eerst de beurt aan Guillaume Elmont, die in de tweede wedstrijd van de avond op de mat komt. Hij neemt het in de klasse tot 90 kilogram op tegen Krisztian Toth met als inzet de bronzen medaille.

In de vijfde wedstrijd van de avond mag Guusje Steenhuis eveneens om het brons gaan strijden. Zij doet dat in de klasse tot 78 kilogram tegen de Française Audrey Tcheumeó, die verrassend uitgeschakeld werd door Marhinde Verkerk. Verkerk zelf zal één gevecht later de mat betreden tegen de Duitse Luise Malzahn in de strijd om het goud. 

Na Verkerk wordt er twee keer om brons gejudoot in de klasse tot 100 kilogram bij de mannen, daarna mag Henk Grol zijn kunsten laten zien. Hij staat in de finale tegenover Lukas Krpalek uit Tsjechië. Na Grol vinden ook de finales in de zwaarste klasses bij de vrouwen en mannen nog aan de beurt, maar daar staan geen Nederlanders in. 

De officiële livestream van de Spelen, waar de judofinales live te kijken zijn (Bron: YouTube)


Update 16.27 uur

Guillaume Elmont heeft in de klasse tot 90 kilogram de eerste Nederlandse judomedaille van de dag veroverd. Tegen de Hongaarse nummer één van de wereld, Krisztian Toth, won de Nederlander op straffen. Met nog een minuut te gaan raakte Elmont zijn lens kwijt na een worp van Toth, maar hij kreeg niet genoeg tijd om zijn lens weer in te doen. De scheidsrechter stak het kleinood in zijn zak en gebood de judoka's verder te gaan. In de slotseconden had Elmont volgens velen een derde straf moeten krijgen, waarmee de stand gelijkgetrokken zou worden, maar hij wist de scheidsrechter er met ogenschijnlijk prima acteerwerk van te overtuigen hem geen straf te geven.

Update 16.50 uur

Na Elmont heeft ook Steenhuis brons gewonnen. In de categorie tot 78 kilogram was de Nederlandse verrassend te sterk voor de Française Audrey Tcheumeó, die in de halve finale nog verloor van Marhinde Verkerk. Al na 22 seconden had Steenhuis haar opponente half op de rug liggen, goed voor een waza-ari. Daar kwamen nog wel een aantal straffen bij, maar Tcheumeó wist niet meer tot scoren te komen en dus was er opnieuw brons voor Nederland.

Verkerk wint op weg naar het goud in de kwartfinale van de Britse Natalie Powell (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Verkerk wint op weg naar het goud in de kwartfinale van de Britse Natalie Powell (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Update 17.00 uur

Marhinde Verkerk heeft de Duitse Luise Malzahn in de finale van de klasse tot 78 kilogram geen schijn van kans gegeven. Na ruim een minuut scoorde Verkerk een waza-ari, waarna ze het uit kon judoën tegen de Duitse waar ze eerder dit jaar nog van verloor. Even leek het erop dat de Nederlandse het met een houdgreep al af zou maken, maar daar ontsnapte Malzahn nog aan. De gouden medaille van Verkerk is al de zevende van Nederland tijdens de Spelen in Baku.

Update 17.33 uur

Henk Grol heeft na zeven jaar eindelijk weer een grote titel binnen. De dertigjarige judoka uit Winschoten heeft in de klasse tot 100 kilogram het goud gepakt tijdens de Europese Spelen in Baku, die tevens dienst doen als EK. In de finale versloeg Grol de Tsjech Lukas Krpalek, niet alleen de nummer één van de wereld, maar ook de Europees- en wereldkampioen. Grol maakte na ruim twee minuten een yuko, de kleinste score. Daarna kreeg hij nog drie straffen - bij een vierde volgt diskwalificatie - maar Krpalek kon niet meer tot scoren komen.

Bulgaarse toeriste uit Zweeds restaurant gejaagd om 'Hash Brown'

Een Bulgaarse toeriste heeft op een vervelende manier kennis genomen van de Zweedse multicultuurarmoede. Zij bestelde van de kaart een 'Hash Brown' in een restaurant en werd vervolgens door de (blonde?) serveerster zonder omhaal vakkundig weggejaagd.

De oppervlakkige serveerster dacht dat de vrouw een spacecake bliefde. Daarom speelde ze verontwaardigd en hoog op met de woorden: We verkopen hier dat soort dingen niet. Waarna ze de protesterende Bulgaarse het restaurant uitjoeg.

Echter een 'Hash Brown' is (ook) een Amerikaans aardappelgerecht. Hoewel de Bulgaarse nog heeft getracht om de onwetende serveerster iets wijzer te maken dan ze was, was het bedienende deerne vastbesloten om haar culinaire kennis, ten aanzien van gerechten die op de kaart staan, niet aan te vullen.

Omdat dit ten koste zou kunnen gaan van klandizie, heeft de restauranteigenaar per direct besloten dat alle serveersters hun culinaire kennis tóch dienen uit te breiden en dienen ze voortaan uit het blote hoofd te weten wat er op de kaarten staat en wat deze gerechten zijn.

Steenbergen (15) pakt zesde medaille op Spelen

De Nederlandse zwemsters hebben tijdens de Europese Spelen in Baku het zilver gewonnen op de 4x200 meter vrije slag. Laura van Engelen, Frederique Janssen, Marieke Tienstra en Marrit Steenbergen werden alleen verslagen door Rusland, maar bleven onder meer Groot-Brittannië voor.

Van Engelen opende met een persoonlijk record van 2:01,39 minuten, goed voor de tweede tussentijd. Janssen en Tienstra bleven redelijk in het kielzog van de concurrentie, waarna slotzwemster Steenbergen als vierde het water in kon duiken. Al snel passeerde ze de Duitse Katrin Gottwald en ook de Britse Georgia Coates moest er aan geloven. Met 100 meter te gaan kwam Steenbergen zelfs nog binnen een seconde van de Russische slotzwemster Irina Krivonogova - de Nederlandse dook met meer dan twee seconden achterstand het water in. 

Het lukte niet meer om de Russische bij te halen, maar er was wel weer zilver voor Steenbergen in 8:04,65, tegen 8:03,45 voor Rusland en 8:04,84 voor de Britse dames. Ze sluit de Spelen in Baku af met goud op de 100 meter vrije slag en zilver op de 50, 200, 4x100 en 4x200 meter vrije slag en de 4x100 meter wisselslag. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse deelnemer in Baku.

Ook op de 4x200 meter vrije slag was er zilver voor Nederland, net als op de 4x100m vrije slag en 4x100m wisselslag (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Ook op de 4x200 meter vrije slag was er zilver voor Nederland, net als op de 4x100m vrije slag en 4x100m wisselslag (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Voetbalbonden Uruguay en Chili ruzieën verder

De voetbalbond van Uruguay heeft een klacht ingediend tegen de Chileense verdediger Gonzalo Jara wegens het provoceren van aanvaller Edinson Cavani. Jara stak woensdag in het duel in de kwartfinales van de Copa América een vinger in het achterwerk van Cavani die daarop een duwtje uitdeelde. De Chileen ging theatraal naar de grond waarop Cavani zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken. Uruguay verloor het duel met 1-0.

Tegelijkertijd heeft de Chileense bond zich bij de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol gemeld met een klacht tegen zeven Uruguayaanse spelers onder wie Cavani wegens agressief gedrag en belediging. Spelers van beide landen stonden tegenover elkaar nadat ook de Uruguayaanse verdediger Jorge Fucile wegens een vermeende overtreding op Alexis Sanchez uit het veld was gestuurd.

Opsporingsmissie Oekraïne afgerond

De Nederlandse missie voor het opsporingsonderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne is zaterdag afgerond. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De missie om bewijs te verzamelen ging ruim twee weken geleden van start. Op meerdere plekken zijn grondmonsters genomen. Ook is technisch onderzoek gedaan om de locatie van zendmasten vast te stellen en de werking van het telefoonnetwerk in Oost-Oekraïne te kunnen controleren.

Experts van de Nationale Politie en Defensie hebben met hulp van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toegang gekregen tot de regio Donetsk. Het was de bedoeling dat ook onderzoek zou worden gedaan in de regio Loegansk. Maar de vertegenwoordigers van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loegansk willen geen toegang verlenen.

Het onderzoek in Oekraïne moet helpen de verschillende scenario's over de toedracht van de vliegramp te kunnen staven of verwerpen. De missie is uitgevoerd in opdracht van het Joint Investigation Team. Dit internationale onderzoek staat onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Opsporingsmissie Oekraïne afgerond
Opsporingsmissie Oekraïne afgerond (Foto: ANP)

Meer Oekraïense soldaten naar oorlogsgebied

Oekraïne heeft het aantal militairen dat moet meevechten aan het front in het oosten van het land opgeschroefd. Zeker 60.000 soldaten worden ingezet tegen de separatisten, maakte de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag bekend in een televisie-interview in Kiev.

Het aantal militairen van het Oekraïens regeringsleger dat actief is in Oost-Oekraïne is sinds februari verdubbeld. Dat is opvallend omdat er sinds februari relatieve rust heerst na het Minsk-akkoord. Daarin werd afgesproken dat er onder meer een wapenstilstand zou komen en dat zware wapens zouden worden weggehaald uit het conflictgebied.

Volgens de regering moeten de soldaten het opnemen tegen 40.000 rebellen, die worden gesteund door Rusland.

Meer Oekraïense soldaten naar oorlogsgebied
Meer Oekraïense soldaten naar oorlogsgebied (Foto: ANP)

Hockeysters hebben geen kind aan Italië

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op de Hockey World League 3 in Brasschaat gewonnen. Italië moet zich in een schiettent hebben gewaand: 9-0.

Al zeker van de groepswinst had de laatste poulewedstrijd van Nederland niet veel om het lijf. Maar om ten minste twee redenen was dit duel voor de Oranjevrouwen nuttig. Na een ‘eindeloze’ periode van drie rustdagen was het fijn om het ritme te op te pakken op weg naar de kwartfinale op dinsdagavond tegen India. Daarnaast is Italië, zestiende in de wereld, een interessante tegenstander vanwege de ‘Argentijnse’ speelstijl. De ploeg doet het goed in België, met gelijke spelen tegen Zuid-Korea (1-1) en Japan (2-2) en een overwinning op Frankrijk (4-0).

De invloed van Fernando Ferrara, de Argentijnse bondscoach van Italië, is onmiskenbaar. Met Constanza Aguirre, Valentina Braconi, Maria Garrafo, Giuliana Ruggieri en Marcela Casale herbergt de ploeg een aantal Argentijnse speelsters. Dat is het voordeel van een voormalig emigratieland. Veel Argentijnen hebben Italiaanse voorouders.

Argentinië is momenteel het enige land dat de Nederlandse vrouwen in aanvallend opzicht serieus onder druk kunnen zetten. Aangezien Ferrara, ook coach van de jeugdselecties in Italië, die speelwijze ook nastreeft met de Italiaanse hockeysters, was waakzaamheid geboden bij Oranje achterin. Maar het niveauverschil is zo groot, dat van een Italiaanse aanvalsspel nauwelijks iets terecht kwam. Oranje was simpelweg veel te dominant.

Nederland speelt zo hoog en maakt het spel zo breed en doet dat in een tempo dat de Italiaanse vrouwen niet gewend zijn. Vier jaar geleden speelden Italië voor het laatst tegen Nederland. Op het EK van 2011 in Mönchengladbach werd het 5-1, de keer daarvoor was op het EK van 2007 en toen liep de score zelfs op naar 9-1.

De Nederlandse speelsters openden het duel gretig, alsof ze na drie dagen opsluiting in een Bredaas hotel werden losgelaten. De eerste drie strafcorners (Maartje Paumen 2x, Caia van Maasakker) vlogen erin, de eerste al in de derde minuut. Een minuut voor rust ramde Ellen Hoog de bal snoeihard diagonaal in de verre hoek. In de tweede helft breidden Lidewij Welten, Maartje Paumen (derde strafcorner), Marloes Keetels, opnieuw Welten en Carlien Dirkse van den Heuvel de score uit tot 9-0.

Nederland speelt dinsdag in de kwartfinale als groepswinnaar tegen de nummer vier uit groep B. Dit wordt zeer waarschijnlijk India, maar het kan ook nog Australië of België worden. Als Nederland zich plaatst voor de halve finale, dan plaatst het zich zo goed als zeker voor de Olympische Spelen in Rio de Janairo. 

Xan de Waard in duel met de Italiaanse Agata Wybieralska (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Xan de Waard in duel met de Italiaanse Agata Wybieralska. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Zwarte vrouw vast na stelen confederale vlag

De omstreden confederale vlag is zaterdag korte tijd van het parlementsgebouw in de hoofdstad Columbia in South Carolina geweest. Een Afro-Amerikaanse vrouw klom vlak na zonsopkomst in de 10 meter hoge vlaggenmast en haalde het doek weg.

De politie kreeg haar halverwege in de smiezen en beval haar naar beneden te komen. De vrouw trok zich daar echter niks van aan en klom door. Toen ze naar beneden kwam met de vlag, werd ze opgepakt, schrijven Amerikaanse media. De vlag werd niet lang daarna weer omhoog gehesen, ondanks de felle discussie die momenteel wordt gevoerd over het dundoek.

De discussie laaide op na het bloedbad dat de blanke man Dylann Storm Roof aanrichtte in een kerk in Charleston. Hij schoot negen Afro-Amerikanen dood. Roof was op een website met de vlag te zien. Die was tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) het vaandel van de zuidelijke staten, die pro-slavernij waren.

Van Barneveld en Van Gerwen verslaan Japanse darters

Dartbond PDC trekt met de World Series de wereld over. Na de eerste stop in Qatar strijden dit weekend acht toppers van de PDC en acht Japanse darters tegen elkaar in de eerste ronde van de Japan Darts Masters. Geen enkele Japanner wist een darter van de PDC te verslaan. 

Michael van Gerwen trad aan tegen Chikara Fujimori en won met 6-0. Mighty Mike had een gemiddelde van 104. Raymond van Barneveld had het wat lastiger. Hij won met 6-4 van Katsuya Aiba. Barney had een gemiddelde van slechts 84, maar zijn tegenstander zat zelfs nog tien punten lager. 

Zondag strijden de acht PDC-darters voor de eindwinst. Van Gerwen speelt in de kwartfinale tegen Stephen Bunting en Van Barneveld moet aantreden tegen Phil Taylor. 

Uitslagen Japan Darts Masters - ronde I

Stephen Bunting 6-1 Shintaro Inoue
Raymond van Barneveld 6-4 Katsuya Aiba
Adrian Lewis 6-0 Sho Katsumi
Phil Taylor 6-2 Masumi Chino
James Wade 6-2 Morihiro Hashimoto
Gary Anderson 6-2 Yuki Yamada
Michael van Gerwen 6-0 Chikara Fujimori
Peter Wright 6-1 Haruki Muramatsu

Programma Japan Darts Masters - zondag - kwartfinale, halve finale en finale

1. Michael van Gerwen - Stephen Bunting
2. Peter Wright - Adrian Lewis
3. Phil Taylor - Raymond van Barneveld 
4. James Wade - Gary Anderson
5. winnaar 1 - winnaar 2
6. winnaar 3 - winnaar 4
7. winnaar 6 - winnaar 6

'Grieken krijgen keuze uit 'ja' of 'nee''

Bij het referendum dat de Griekse regering volgende week wil houden over het financiële reddingsplan voor het land, zal de Grieken worden gevraagd of ze akkoord gaan met het voorstel dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Fonds indienden tijdens de eurogroepvergadering van 25 juni. Burgers die het voorstel van de schuldeisers afwijzen, kunnen 'nee' stemmen. Voorstanders kunnen het vakje 'ja' invullen.

Dat blijkt uit het kabinetsvoorstel van de Griekse regering dat persbureau Bloomberg heeft weten te achterhalen. Het was tot nu toe nog onduidelijk hoe de vraag aan het Griekse volk precies zou worden geformuleerd.

Rentree Vos laat op zich wachten

Marianne Vos zal voorlopig nog niet aan wedstrijden deelnemen. Dat vertelde de veelvoudig wereldkampioene zaterdag bij de NOS. Vos herstelt van meerdere blessures en volgde het NK als toeschouwer. "In de opbouw ging het in eerste instantie heel goed, maar toen kreeg ik twee, drie keer een terugslag. Dan weet je dat de alarmbellen afgaan en dat je toch echt even tot rust moet komen", vertelde Vos die nog geen datum voor een wederoptreden in haar hoofd heeft.

"Het gaat nu wel vooruit, maar hoe snel ik weer wedstrijdfit ben, weet ik niet. Ik wil daar ook geen datum op plakken, want dan krijg je daar weer de druk van. Ik wil gewoon eerst fit zijn en dan weer kijken", aldus Vos die zich ook als mountainbikester wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio 2016. "Dat heeft nu helemaal geen prioriteit. Het belangrijkste is om gewoon fit te zijn. En dan heeft de weg de voorkeur, daarna komt pas het mountainbiken."

Uitslag MotoGP Grand Prix van Nederland

Valentino Rossi heeft op het TT Circuit Assen de Dutch TT gewonnen, de Grand Prix van Nederland in de MotoGP. De Italiaanse Yamaharijder won voor het eerst sinds 2009 weer een grand prix vanaf poleposition en breidde zijn leiding in het wereldkampioenschap uit.

Tot vreugde van het publiek kende Valentino Rossi vanaf poleposition de beste start. Achter Il Dottore behielden Aleix Espargaro en Marc Marquez hun tweede en derde plek, maar Espargaro werd al snel ingehaald door zijn landgenoot. Binnen een paar bochten werd Espargaro ook ingehaald door broer Pol, Jorge Lorenzo en Andrea Iannone. Nog voor het einde van de eerste ronde kwam Lorenzo ook voorbij Pol Espargaro, waardoor de als achtste vertrokken Lorenzo al op plek drie lag.

Al na drie á vier ronden was duidelijk dat de strijd om de overwinning geen open gevecht zou worden. Rossi, Marquez en Lorenzo waren al duidelijk los van de rest, aangevoerd door Iannone. De drie bleven rondenlang bij elkaar in de buurt, tot Lorenzo af moest haken en in het niemandsland op plek drie terechtkwam. Tien ronden voor het einde deed Marquez dan een eerste poging om Rossi te pakken, maar dat bleef zonder succes.

Zeven ronden voor het einde volgde nog een aanval van Marquez, die er in de Haarbocht dit keer wel voorbij kwam. Rossi leek zich vervolgens op te maken voor een aanval in de slotfase en drie ronden voor de finish bleek dat ook zo te zijn: met een briljante actie ging hij Marquez weer voorbij en pareerde hij diens tegenaanval buitenom de bocht. 

Marquez gaf zich niet gewonnen en deed in de allerlaatste ronde nog een alles-of-niets-poging in de GT-bocht, de laatste bocht van het circuit. Hij tikte Rossi aan, die daardoor door het grind moest, maar de Italiaan wist zijn Spaanse rivaal toch nog voor te blijven. Achter het vechtende duo completeerde Lorenzo het podium.

Valentino Rossi klopt Marc Marquez na spannende finale in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)
Valentino Rossi klopt Marc Marquez na spannende finale in Assen (Pro Shots/Cor Lasker)

Dijsselbloem: deur dicht bij Grieken

Griekenland krijgt een referendum over het financiële reddingsplan voor het land. De Griekse regering van premier Alexis Tsipras heeft daarbij een negatief stemadvies afgegeven. 'Zeer teleurstellend', oordeelt minister Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep; het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Dijsselbloem: 'Ik ben teleurgesteld over de negatieve beslissingen van de Griekse regering. Blijkbaar heeft de Griekse regering besloten de voorstellen van de geldschieters af te wijzen en met dit negatief advies een referendum te vragen.' De deur staat nog steeds open bij de geldschieters, zei Dijsselbloem. 'Maar blijkbaar is de deur aan Griekse kant dichtgegaan. We gaan dat bespreken.'

Omdat Dijsselbloem voorzitter van de eurogroep is, schuift staatssecretaris Eric Wiebes namens Nederland bij het overleg van de eurogroep aan. 'Als er een negatief advies is over het referendum, denk ik dat we dat moeten beschouwen als geen deal', zei Wiebes.

De Griekse premier Alexis Tsipras kondigde in de nacht van vrijdag op zaterdag aan een referendum te organiseren over het financiële reddingsplan voor het land. Hij riep de Grieken op om tegen te stemmen, maar voegde ook toe bij een ja-stem de plannen te zullen uitvoeren.

Pools duo razendsnel terug in bajes

Sommige criminelen zijn zo onverbeterlijk dat we hun recidive niet in tijd, maar in meters moeten uitdrukken. Twee Polen die vrijdag uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn waren ontslagen, zijn 800 meter verderop meteen weer opgepakt. Dat meldt Dichtbij.nl.

Het Poolse duo werd vrijdagavond opgepakt in winkelcentrum De Baronie in Alphen aan den Rijn. De mannen veroorzaakten overlast en hadden mogelijk ook gestolen uit winkels. Ze waren kort daarvoor uit de gevangenis vrijgelaten, waarop ze naar een naburig winkelcentrum togen.

De mannen zitten nu opnieuw vast. Een wijkagent meldde op Twitter dat de twee hooguit 800 meter van hun vrijheid hebben kunnen genieten. 

Van Gestel en Van der Vlist lopen stunt mis tegen grote favorieten

Het koppel Sofie van Gestel en Jantine van der Vlist hebben niet kunnen stunten tijdens hun openingswedstrijd op het WK beachvolleybal. Het duo verloor in drie sets van de grote favorieten voor de wereldtitel Larissa França Maestrini en Talita Da Rocha Antunes. Het werd 21-15, 18-21 en 15-10. 

In de eerste set was het niveauverschil groot en het Braziliaanse koppel pakte de eerste set daardoor met 21-15. De tweede set ging gelijk op. Op 16-16 konden Van Gestel en Vand der Vlist een gaatje slaan om vervolgens de set met 18-21 te winnen. 

De derde set leek naar het Oranjekoppel te gaan, ze kwamen 9-6 door. Maar Larissa en Talita gaven niet op en kwamen langzij; 9-9. De Brazliaanse dames hadden een matchpoint op 14-10 en maakten het direct af. 

Van Gestel en van der Vlist spelen zondag hun tweede groepswedstrijd tegen de Tanja Goricanec en Tanja Hüberli. Het Zwitserse koppel won vandaag hun openingswedstrijd van het Thaise koppel Varapatsorn Radarong en Tanarattha Udomchavee. 

Grieken pinnen massaal de automaat leeg

In Griekenland proberen mensen massaal hun geld van de bank te halen, sinds bekend is geworden dat de Griekse regering een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor het land. Volgens persbureau Bloomberg zijn zaterdagmorgen zeker 500 van de meer dan 7000 geldautomaten in Griekenland leeggehaald.

Sommige banken kunnen maandag ook niet opengaan, tenzij ze noodleningen krijgen van de Griekse centrale bank. Voor de automaten staan onder meer veel gepensioneerden. Ze willen hun pensioen dat net is gestort, meteen opnemen.

Sinds de radicale Syriza-partij begin dit jaar aan de macht kwam, hebben de Grieken al meer dan 30 miljard euro van de bank gehaald. Velen zijn bang dat hun land de eurozone uit moet en ze proberen op de valreep hun spaargeld veilig te stellen.

'Al honderden Griekse geldautomaten leeg'
'Al honderden Griekse geldautomaten leeg' (Foto: ANP)


Foo Fighters-tribute-zanger breekt been

Goed voorbeeld doet volgen... Peter De Zutter, zanger van een Belgische Foo Fighters-tributeband, heeft zijn been gebroken. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Twee weken overkwam Dave Grohl, de zanger van de échte Foo Fighters, precies hetzelfde.

De Zutter is frontman van de Food Fighters, een populaire Foo Fighters-coverband. Donderdagavond moest hij met spoed worden geopereerd aan een beenbreuk. 'Het is bijna te toevallig om waar te zijn', zegt de zanger vanuit zijn ziekenhuisbed. 'Ik werd woensdagavond in Mariakerke aangereden op mijn motor. Mijn dijbeen is gebroken en dus moest ik geopereerd worden. Er zitten enkele spillen in en ik sta voor een revalidatie van minstens twee maanden.'

Net als bij de echte Foo Fighters heeft ook deze beenbreuk muzikale gevolgen. Net als Dave Grohl moet De Zutter enkele geplande optredens schrappen. 'Niet met de Food Fighters, maar wel met mijn groep Combo Caliente. We hadden dit weekend twee optredens in de agenda staan.'

De Zutter had deze dagen normaal gesproken tussen het publiek gestaan op het festival Rock Werchter. 'Natuurlijk had ik kaarten. Maar net als Dave Grohl herstel ik nu van een beenbreuk en is het helemaal anders uitgedraaid dan dat we verwacht hadden.' De Foo Fighters zouden afgelopen donderdag op het Belgische festival spelen. De organisatie wist Faith No More als vervanger te boeken.

'Koeweit pakt verdachten van aanslag op'

In Koeweit zijn meerdere mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij de zelfmoordaanslag op een moskee vrijdag. Dat heeft een bron bij de veiligheidsautoriteiten zaterdag gezegd. Achttien verdachten zouden worden ondervraagd, meldt nieuwszender al-Arabiya.

De sjiitische al-Sadeq-moskee in het centrum was tijdens de aanslag druk bezocht vanwege het vrijdaggebed. Zeker 27 mensen kwamen om het leven en meer dan tweehonderd raakten er gewond. De aanslag is opgeëist door soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Het was een van de bloedigste aanslagen in het land in de afgelopen jaren.

'Koeweit pakt verdachten van aanslag op'
'Koeweit pakt verdachten van aanslag op' (Foto: ANP)

'IS-terroristen verdreven uit Kobani'

Koerdische strijders hebben Islamitische Staat (IS) verdreven uit de Syrische stad Kobani. De stad bij de grens met Turkije is sinds zaterdag weer volledig heroverd, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Ten zuiden van Kobani wordt nog wel strijd geleverd.

Sinds donderdag werd er hevig gevochten bij Kobani. Zeker 174 burgers zijn daarbij om het leven gekomen. De aanval begon met de ontploffing van een autobom van IS langs een grenspost. Later werden nog meer zelfmoordaanslagen gepleegd. Veel vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer geworden van de IS-monsters.

De stad aan de Turkse grens is sinds 2012 in handen van een Koerdische militie. Van september 2014 tot januari dit jaar belegerde de soennitische extremisten van IS de plaats waar nu weinig van over is.

'IS-strijders verdreven uit Kobani'
'IS-terroristen verdreven uit Kobani' (Foto: ANP)

Judoka's Grol en Verkerk naar finale Spelen

Judoka Michael Korrel is sterk begonnen aan de Europese Spelen in Baku. In de klasse tot 100 kilogram schakelde hij in de eerste ronde enigszins verrassend de Oekraïner Artem Bloshenko uit.

Bloshenko is de huidige nummer zeventien van de wereld, Korrel staat op plek 35 op de ranglijst. Het gevecht ging lang gelijk op: na ruim vier minuten was er niet gescoord en hadden beide judoka's twee straffen te pakken. Met een halve minuut te gaan probeerde Bloshenko een aanval, maar die werd overgenomen door Korrel: waza-ari voor de Nederlander. Daar bleef hij bij, waardoor de 21-jarige Korrel in de achtste finales tegenover de Duitser Karl-Richard Frey staat.

De wedstrijden zijn live te kijken via de stream op de officiële site van de Spelen, waar de partijen op mat 2 uitgezonden worden. Voor de gevechten op matten 1 en 3 kan op Ippon.tv gekeken worden. Er komen zaterdag liefst zeven Nederlanders in actie.

De livestream van de partijen op mat 2, voor de andere matten kan op Ippon.tv gekeken worden (Bron: YouTube)


Update 10.33 uur

Ook Guillaume Elmont is zijn toernooi begonnen met een overwinning. In de klasse tot 90 kilogram kende hij niet al te veel moeite met de Let Aigars Milenbergs, die bijna negentig plaatsen lager staat dan de Nederlandse nummer achttien van de wereld. Elmont won dankzij een waza-ari na anderhalve minuut, waarna er niet meer gescoord werd. Ciril Grossklaus wacht in de achtste finales, de nummer 25 van de wereld.

Update 10.43 uur

Roy Meyer heeft net als Korrel en Elmont zijn eerste partij begonnen. De Nederlandse mondiale nummer zeven in de klasse boven 100 kilogram scoorde niet tegen Juhan Mettis uit Estland, maar won op straffen. Het is nog niet bekend tegen wie Meyer het in de kwartfinale op moet nemen. 

Tessie Savelkouls ging al in haar eerste wedstrijd in de klasse boven 78 kilogram onderuit. De 23-jarige Savelkouls verloor van de Duitse Jasmin Külbs, nummer negen op de wereldranglijst, ver boven Savelkouls.

Update 10.55 uur

Voor Michael Korrel zit het toernooi in Baku erop. Tegen de Duitse nummer vier van de wereld, Karl-Richard Frey, kon de Nederlander niet genoeg betekenen om het zijn tegenstander lastig te maken. Frey won door een waza-ari na ruim vijftig seconden, waarna er alleen nog straffen uitgedeeld werden.

Update 11.53 uur

Elmont is er in de klasse tot 90 kilogram in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales. In zijn duel met de Zwitser Grossklaus besliste de Nederlander het duel met een armoverstrekking: ippon. Hij neemt het in de kwartfinale op tegen Beka Gviniashvili uit Georgië, de mondiale nummer vier en onlangs nog winnaar van de Masters in Marokko.

In de klasse tot 100 kilogram was er flink wat geluk voor nodig voor Henk Grol om zich te plaatsen bij de laatste acht. Bij het verstrijken van de tijd stond hij een straf achter tegen de Brit Benjamin Fletcher, die met plek 38 ruim onder Grol staat op de wereldranglijst. Fletcher kreeg met 0 seconden op de klok echter nog een straf, waardoor er een golden score nodig was. Daarin kreeg Grol zijn tegenstander na een halve minuut half op de rug: waza-ari. In de kwartfinale wacht de Duitser Dimitri Peters, waar hij vier van de vijf eerdere duels van won. De enige verliespartij kwam in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Londen.

Marhinde Verkerk had in de klasse tot 78 kilogram niet veel meer dan twee minuten nodig tegen de Kroatische Ivana Maranic. De Nederlandse ex-wereldkampioene scoorde een waza-ari, seconden later in de houdgreep gevolgd door een ippon waardoor de wedstrijd voorbij was. In de kwartfinale wacht de Britse Natalie Powell, die met plek acht één plaats boven Verkerk staat op de wereldranglijst. Verkerk won vier van de vijf eerdere duels en verloor alleen eerder dit jaar.

In dezelfde klasse als Verkerk plaatste ook Guusje Steenhuis zich voor de kwartfinale. Zij won na 2:29 minuen op ippon van haar Belgische opponente Sofie de Saedelaere. Voor Steenhuis, negende van de wereld, wacht Luise Malzahn uit Duitsland in de kwartfinale, die zelf op plek vier staat.

Update 12.40 uur

Guillaume Elmont is in de kwartfinale uitgeschakeld door de Georgiër Gviniashvili, die na ruim twee minuten won op ippon. In de herkansingen om het brons gaat Elmont het opnemen tegen de Sloveen Mihael Zgank, die op plek 51 van de wereld staat.

Voor Henk Grol liggen er nog altijd kansen op goud in Baku in de klasse tot 100 kilogram. In de kwartfinale scoorde hij na ruim een minuut een yuko tegen Dimitri Peters uit Duitsland. De twee kregen alleen nog allebei een straf, waardoor de zege voor Grol was. In de halve finale wacht Jorge Fonseca uit Portugal, die met plek 24 dertien plaatsen onder Grol staat op de wereldranglijst.

Roy Meyer verloor in de zwaarste klasse, boven 100 kilogram, in de kwartfinale verrassend van Or Sasson uit Israël. De Nederlander werd na nog geen twee minuten hard tegen de grond geworpen en verloor op ippon. In de herkansingen ging het ook fout voor de Nederlander. Iakiv Khammo bleek op ippon te sterk voor Meyer.

Bij de vrouwen tot 78 kilogram is er nog één Nederlandse over die voor het goud kan gaan. Marhinde Verkerk won haar kwartfinale van Natalie Powell uit Groot-Brittannië dankzij een schitterende worp na ruim anderhalve minuut. In de halve finale wordt het echter erg lastig, want dan wacht de Française nummer twee van de wereld, Audrey Tcheumeó. In zes onderlinge ontmoetingen won Verkerk alleen tijdens het EK in 2013 van de Française. Guusje Steenhuis werd in dezelfde categorie in de kwartfinale uitgeschakeld door Luise Malzahn uit Duitsland. In de herkansingen om brons neemt ze het op tegen Victoriia Turks uit Oekraïne.

Op het moment staan de Nederlanders er in Baku zo voor: Tessie Savelkouls, Roy Meyer en Michael Korrel zijn uitgeschakeld voor de medailles. Guillaume Elmont en Guusje Steenhuis hebben in de herkansingen twee zeges nodig voor brons en Henk Grol en Marhinde Verkerk staan in de halve finales.

Update 13.30 uur

Zowel Henk Grol als Marhinde Verkerk hebben zich in Baku geplaatst voor de finale van de Europese Spelen. Grol rekende in de halve finale dankzij een waza-ari af met de Portugees Jorge Fonseca. In de finale staat hij tegenover Lukas Krpalek uit Tsjechië, de nummer één van de wereld en regerend Europees- en wereldkampioen.

Verkerk zorgde voor een stunt door de Française Audrey Tcheumeó uit te schakelen en pas voor de tweede keer in haar carrière te verslaan. Verkerk staat in de finale tegenover de Duitse Luise Malzahn, die eerder nog Guusje Steenhuis uitschakelde. 

Steenhuis mag nog wel op voor een medaille, want in de strijd om het brons neemt ze het op tegen de door Verkerk uitgeschakelde Tcheumeó. Guillaume Elmont kan eveneens gaan proberen om een bronzen medaille toe te voegen aan zijn palmares. Hij zal daarvoor de Hongaarse nummer één van de wereld Krisztian Toth moeten verslaan.

De wedstrijden om de medailles worden vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd gehouden en zullen via de hierboven genoemde streams te volgen zijn.

Meer kleine prijzen bij Staatsloterij

De Staatsloterij gaat de verdeling van de prijzenpot aanpassen. Vanaf de trekking van 10 augustus zijn er meerdere kleine prijzen en minder grote prijzen te winnen. Het totale bedrag dat maandelijks in de pot gaat blijft hetzelfde, maakte de Staatsloterij zaterdag bekend.

De maatregel is het gevolg van gesprekken die de Staatsloterij recent hield met spelers en medewerkers van verkooppunten. In de nieuwe prijzenpot heb je sneller prijs wanneer de laatste twee, drie of vier eindcijfers goed zijn. Dit zijn prijzen van 25 euro tot en met 250 euro, op basis van een heel staatslot.

Ook zijn er in het nieuwe pakket troostprijzen van 100, 250, en 1.000 euro voor degenen die bij de grote prijzen wel alle cijfers van het lot goed hebben, maar niet de twee letters. Door het aanbieden van meer kleine prijzen zijn er minder prijzen te winnen bij vijf goede eindcijfers. Ook groeit de Jackpot minder snel.

De Staatsloterij bood begin juni excuses aan over de onduidelijke communicatie en het feit dat niet-verkochte loten toch meededen in de trekking. Daardoor vielen soms grote prijzen op loten die helemaal niet waren verkocht.

Ernstige mishandeling bij TT en in Warffum

Tijdens de TT-nacht in Assen is een 24-jarige inwoner van die plaats ernstig mishandeld. In de Groningse plaats Warffum was het eveneens raak. Daar werd een 21-jarige man mishandeld. Beide slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht.

In Assen werd rond 02.00 uur een man ernstig gewond aangetroffen op de Groningerstraat, vermoedelijk als gevolg van een mishandeling. Hij werd gereanimeerd en later naar het Wilhelminaziekenhuis gebracht. De politie onderzoekt de zaak en heeft na gesprekken met getuigen een signalement verspreid van een groepje mogelijke verdachten. De politie heeft naar drie mannen gezocht, maar dat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag nog geen resultaat opgeleverd.

De politie heeft tijdens de TT-nacht tien aanhoudingen verricht wegens uiteenlopende overtredingen. Op de Rolderstraat in Assen hielden agenten twee mannen uit Rolde en een man uit Buinen aan omdat ze een man en vrouw zouden hebben mishandeld.

Aanspreken
In Warffum werd een 21-jarige man uit Uithuizermeeden aangevallen omdat hij een groepje jongeren aansprak. Ze veroorzaakten overlast en richtten vernielingen aan. Toen hij er wat van zei, werd de man geslagen en mogelijk ook gestoken met een mes. Het slachtoffer liep een diepe snee in zijn wang op en werd per ambulance naar het UMCG in Groningen gebracht. De politie wil in contact komen met getuigen.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Nederland

Johann Zarco heeft op het TT Circuit Assen in de Moto2 de Grand Prix van Nederland op zijn naam geschreven. De 24-jarige Franse kampioenschapsleider pakte zijn derde zege van het seizoen, nadat hij ook in Argentinië en Catalonië al de beste was.

Bij de start was de leiding voor de als tweede vertrokken Tito Rabat, gevolgd door Jonas Folger en polesitter Zarco. In de eerste bocht ging het fout voor Luis Salom, die onderuit getikt werd door Anthony West en zijn motor vlam zag vatten. De vlammen bleven beperkt, maar doordat er olie op de baan terechtkwam werd de rode vlag gezwaaid en de race tijdelijk gestaakt. 

Een kleine twintig minuten later vond de herstart plaats voor een ingekorte race over zestien ronden. Zarco kende een slecht begin en viel terug naar plek vier, terwijl Jonas Folger van de vijfde naar de eerste plaats opstoomde, gevolgd door Rabat en Xavier Simeon. De Duitser Folger sloeg gelijk een flink gat naar Rabat, die Zarco met zich meekreeg. Simeon en Sam Lowes moesten een gaatje laten naar het duo op plek twee en drie.

Het duurde niet lang voor Folger zijn tempo niet meer vol kon houden en Rabat met rasse schreden dichterbij zag komen, waarna de Spanjaard de leiding overnam. Zarco volgde Rabat en haalde de Duitser ook in, waarna Lowes er niet veel later ook voorbij kon komen. Drie ronden voor het einde viel Zarco koploper Rabat aan, met succes. Folger kende ondertussen alsmaar meer problemen en zag ook Alex Rins voorbijkomen. In de slotronden zaten aanvallen er niet meer in: Zarco won, voor Rabat, Lowes en Rins. Folger moest genoegen nemen met plek zeven.

Van Dorsten/Van de Velde openen WK beachvolleybal met knappe zege

Het WK beachvolleybal is voor het koppel Michiel van Dorsten en Steven van de Velde goed begonnen. Ze hebben hun eerste wedstrijd in groep F gewonnen. In Apeldoorn was het koppel in drie sets te sterk voor het Chileense koppel Marco en Esteban Grimalt. Het werd 16-21, 21-19 en 15-13. 

De eerste set ging tot 14-14 gelijk op, waarna de Chilenen toesloegen en de eerste set met 21-16 wisten te pakken. De Chilenen leken eenvoudig te gaan winnen, want ze stonden 6-1, 10-5 en 15-11 voor. Van Dorsten en Van de Velde kwamen terug en pakten alsnog de tweede set met 21-19. 

In set drie ging het tot 9-9 gelijk op, waarna de Nederlanders het koelbloedigst waren. Van Dorsten en Van de Velde kwamen 13-9 voor door een aantal goede punten van Van Dorsten. Het werd 14-11, de Chilenen werkten nog twee wedstrijdpunten weg, maar bij het derde wedstrijdpunt was het wel raak voor het Oranjekoppel. 

Van Dorsten en Van de Velde spelen zondag hun volgende wedstrijd tegen het Letse koppel Aleksandrs Samoilovs en Martins Plavins. Oorspronkelijk zou Janis Smedins spelen in plaats van Plavins, maar Smedins moest afzeggen wegens een meniscusblessure. Samoilovs en Smedins wonnen in 2013 en 2014 samen de World Tour. 

Albert Verlinde durft nog te daten

Albert Verlinde laat zich niet afschrikken door de affaire rond zijn ex Onno Hoes, die zaterdag afscheid neemt als burgemeester van Maastricht. 'Wat er met Onno is gebeurd, door een verborgen camera gefilmd in een volstrekte privésituatie, is compleet schandalig. Maar als ik me continu moet afvragen of ik ook word gevolgd, kan ik niet leven', zegt Albert in AD Magazine.

'Ik ga gewoon vrolijk stappen, word nog weleens dronken in de kroeg en ja, ik spreek ook gewoon met iemand af als ik dat wil. Natuurlijk denk ik in zo'n geval goed na over iemands motieven, maar ik moet een zekere naïviteit behouden.'

Onno Hoes (54) neemt zaterdag afscheid als burgemeester van Maastricht. Hoes stapt op na een uitzending door omroep PowNed over een date met de 21-jarige Robbie Hasselt. Zonder dat de burgemeester het wist, filmde Hasselt hem tijdens twee afspraken. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen.

Na zijn scheiding beschouwt Albert zijn nieuwe werk als directeur van Stage Entertainment Nederland als een redding. 'Er is de afgelopen maanden zoveel gebeurd. De scheiding, een nieuwe baan en straks een nieuw huis. Misschien is mijn werk in die zin op dit moment mijn redding: ik heb weinig tijd om er over na te denken. Op dit moment mis ik het hebben van een relatie niet, maar deze zomer wil ik tijd voor mezelf nemen. Ik heb nog wel wat te verwerken, denk ik.'

'Ook wil ik dan weleens nadenken wat goed voor mij zou zijn: een type dat veel thuis is of juist iemand als Onno, die een drukke eigen carrière heeft. Ik heb er oprecht nog geen antwoord op. Tot die tijd sta ik open voor alles wat op mijn pad komt.'

A9 afgesloten vanwege groot ongeval

De A9 van Alkmaar naar Amstelveen is zaterdagmiddag bij Akersloot afgesloten vanwege een groot ongeval. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) laten weten.

Een motorrijder en meerdere auto's zijn met elkaar in botsing gekomen. Het zou er volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat niet best uitzien. Over de toedracht is verder nog weinig bekend, maar dat er gewonden zijn is zeker. De traumahelikopter is opgeroepen en is inmiddels op de A9 geland.

In beide richtingen staat inmiddels file. Naar verwachting wordt de afgesloten rijbaan rond 14.00 uur weer vrijgegeven.

Onderzoekers waarschuwen voor lek in Android

Een groot lek in het mobiele besturingssysteem Android maakt het eenvoudiger om de beveiliging van bijvoorbeeld DigiD, ING Bankieren en Paypal te kraken. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zaterdag in de Volkskrant.

Criminelen kunnen hierdoor simpel toegang krijgen tot mobieltjes en daar kwaadaardige apps installeren, stellen ze. Google, de maker van Android, zou al sinds eind 2014 van het lek af weten, maar zou nog altijd niets hebben gedaan.

Banken bevestigen dat ze door de VU van de dreiging op de hoogte zijn gesteld. Ze zijn er mee bezig, aldus een woordvoerder van de Betaalvereniging Nederland.

ING laat weten dit soort cyberrisico's altijd nauwlettend in de gaten te houden. De bank benadrukt ook eigen detectiemaatregelen te nemen om de kans op fraude te beperken.

Wilders wil ook referendum over Griekenland

Nederland moet een referendum houden over de vraag of er meer geld naar Griekenland moet gaan. Dat vindt PVV-leider Geert Wilders. "Zij een referendum, wij een referendum!" twitterde Wilders zaterdag. Hij is tegen meer steun voor de Grieken.

Wilders reageerde op de aankondiging van de Griekse premier Alexis Tsipras dat hij op 5 juli een referendum wil houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. Zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone weer bijeen in Brussel om hier verder over te praten.

DMX opgepakt vanwege niet betalen alimentatie

DMX heeft zich weer eens in de nesten gewerkt. De Amerikaanse rapper is vrijdag opgepakt omdat hij weigert kinderalimentatie te betalen, meldt New York Daily News.

De 44-jarige Earl Simmons, zoals hij echt heet, werd vlak voor een optreden bij Radio City Music Hall in New York onder toeziend oog van wachtende fans door de politie ingerekend.

Het is niet de eerste keer dat DMX in de boeien wordt geslagen. De rapper heeft een flink strafblad en werd afgelopen jaren meerdere keren opgepakt, onder meer vanwege rijden onder invloed, drugsbezit en andere verkeersovertredingen. In april werd hij nog beschuldigd van beroving. Een 21-jarige man claimde dat DMX hem 3200 dollar afhandig zou hebben gemaakt bij een benzinestation.

Ook kwam hij herhaaldelijk in opspraak vanwege het niet betalen van alimentatie. De rapper, die meerdere kinderen heeft bij verschillende vrouwen, vroeg in 2013 zelfs faillissement aan omdat hij de alimentatie voor alle kinderen naar eigen zeggen niet meer kon ophoesten, maar dat verzoek werd door de rechter afgewezen.

In 2014 werd hij door de rechter gesommeerd 15.000 dollar (ruim 13.000 euro) per maand te betalen aan zijn ex-vrouw Tashera Simmons, met wie hij vier kinderen heeft. En ook met zijn ex Patricia Trejo lag hij al eens overhoop over alimentatie. De rapper had een alimentatie-achterstand van 1 miljoen dollar (724.000 euro) en moest zijn paspoort zelfs inleveren waardoor hij een tijd lang niet in het buitenland kon optreden. Pas toen hij de schuld had afbetaald, kreeg hij het papiertje terug.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Nederland

Miguel Oliveira heeft op het TT Circuit Assen de Grand Prix van Nederland in de Moto3 gewonnen. De Portugees was op zijn KTM de sterkste van een kopgroep van zes man en pakte zo zijn tweede overwinning van het seizoen.

De beste start was zonder twijfel van Oliveira, die vanaf plek zes naar de koppositie reed. De Portugees kreeg polesitter Enea Bastianini, Jorge Navarro, Danny Kent, Fabio Quartararo en Karel Hanika achter zich aan. Na drie ronden viel de eerste valpartij voorin de race te noteren, doordat Efren Vazquez vanaf plek zes onderuit ging. Voorin nam Quartararo de leiding over, maar Oliveira pakte dat snel weer terug. Niet veel later ontstond in korte tijd een duidelijke kopgroep van zeven man: Oliveira, Quartararo, Bastianini, Kent, Navarro, Romano Fenati en Brad Binder.

Halverwege de race leek het even te gaan regenen, maar dat zette niet door en dus was er geen reden tot paniek bij de rijders. De kopgroep bleef rondenlang bij elkaar en reed samen naar de slotfase. Alleen Binder moest het laten gaan, terwijl Oliveira als leider aan de slotronde begon. Ondanks felle aanvallen van met name Quartararo en Kent hield hij zijn positie vast en raasde hij als eerste over de finish. Quartararo werd tweede, gevolgd door Kent, Navarro, Fenati, Bestianini en Binder.

'Te veel leraren zonder diploma voor de klas'

Bijna een kwart van alle lessen op middelbare scholen wordt gegeven door leraren die daar niet het juiste diploma voor hebben. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van opgevraagde cijfers bij het ministerie van Onderwijs.

Ruim 77 procent van alle lessen wordt gegeven door docenten met het juiste diploma. Bijna 16 procent wordt gegeven door leraren zonder diploma en 6,7 procent wordt gegeven door leraren die bijna hun diploma hebben.

Uit het onderzoek blijkt ook dat leerlingen die veel les krijgen van onbevoegde docenten, slechter scoren op hun examens.

De cijfers hebben betrekking op het schooljaar 2013-2014. In twee jaar is het aantal onbevoegde lessen met 1,1 procent gedaald. Vooral op het vmbo staan veel leraren zonder de juiste papieren voor de klas, zo bleek uit eerder onderzoek.

CD: The Van Jets - Welcome To Strange Paradise

Wat is er met The Van Jets gebeurd? Er waren nog eens tijden dat de Belgen media-aandacht kregen in Nederland en het zelfs tot in DWDD schopten. De laatste jaren lijken ze een beetje van de radar te zijn verdwenen. De meest recente release, Welcome To Strange Paradise, is eigenlijk vrij ongemerkt voorbij gegaan, en de band is eveneens niet terug te vinden op affiches van de echt grote festivals hier. De vraag is of dat terecht is.

Asscher: stop veramerikanisering arbeidsmarkt

De doorgeschoten flexibilisering en 'Amerikanisering' van de arbeidsmarkt moet een halt worden toegeroepen. Dat zegt minister Lodewijk Asscher (PvdA) zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Voor zpp'ers moet er een betaalbare publieke verzekering tegen arbeidsongeschiktheid komen. Zelfstandigen moeten zich volgens de minister ook makkelijker kunnen aansluiten bij een pensioenfonds.

Asscher hekelt de bestaansonzekerheid die de flexibilisering en uitwassen van het vrij verkeer van arbeid in Europa met zich meebrengen. "Daardoor missen mensen waardering en respect en liggen ze 's nachts wakker of ze de volgende dag of week nog werk hebben en de huur kunnen betalen. Dat is de veramerikanisering van de arbeidsmarkt", aldus Asscher. Hij wil strengere regels voor het vrij verkeer van arbeid.

Quasi Modo is lelijkste hond ter wereld

 

Het Amerikaanse stadje Petaluma in de staat Calfornië puilde vrijdag uit van de lelijke honden. Maar Quasi Modo spande de kroon. Dankzij zijn gebochelde rug is het tienjarige hondje gekroond tot de lelijkste hond ter wereld. Een jury noemde Quasi Modo de "ultieme belichaming van lelijkheid".


Quasi Modo werd achtergelaten bij een dierenasiel en werd geadopteerd door een dierenarts. De kruising tussen een Hollandse herder en een pitbull wordt vanwege zijn vervormde ruggenwervel meer dan eens aangezien voor een hyena en jaagt mensen op straat de stuipen op het lijf.

Het hondje versloeg 25 andere honden in de strijd om de titel van 's werelds lelijkste hond. Hij en zijn baasjes gingen ervandoor met de hoofdprijs ter waarde 1500 dollar (ruim 1300 euro). Quasi Modo is de opvolger van Peanut, het hondje met wilde haren, uitpuilende ogen en een vooruitstekend gebit dat vorig jaar de prijs won. Quasi Modo werd toen tweede.

Quasi Modo is'lelijkste hond ter wereld'
Quasi Modo is'lelijkste hond ter wereld' (Foto: ANP)

Tunesië sluit 80 moskeeën om aanzetten geweld

De regering van Tunesië gaat tachtig moskeeën sluiten waarin mensen worden aangezet tot haat en geweld. Dat heeft premier Habib Essid van dat land bekendgemaakt. Het gaat om gebedshuizen waar de staat geen controle over heeft. De regering hoopt de sluitingen binnen een week te voltooien.

Het sluiten van de moskeeën is een maatregel die de regering neemt na de terreuraanslag op een hotel in de Tunesische stad Sousse vrijdag. Daarbij kwamen zeker 39 mensen om het leven, onder hen veel toeristen.

De aanslag was het werk van terreurgroep IS (Islamitische Staat), die niets met islam te maken heeft.

Tunesië sluit 80 moskeeën om aanzetten geweld
Tunesië sluit 80 moskeeën om aanzetten geweld (Foto: ANP)

Geen ebola bij patiënt in UMCG

De patiënt in het Universitair Medisch Centrum in Groningen heeft geen ebola. Dat heeft het RIVM zaterdag laten weten. Na diverse testen bleek het niet om de ziekte te gaan.

"Bij de patiënt die in het Universitair Medisch Centrum Groningen is beoordeeld, is geen ebola vastgesteld. Dit is bevestigd door de uitslag van de specifieke laboratoriumtest voor ebola. De isolatiemaatregelen in het ziekenhuis die gelden bij verdenking op ebola zijn opgeheven", aldus het RIVM.

De patiënt arriveerde vrijdagmiddag in Groningen. De persoon had eerder een bezoek gebracht aan een gebied in West-Afrika waar ebola voorkomt en had na terugkomst ziekteverschijnselen ontwikkeld.

Geen ebola bij patiënt in UMCG
Geen ebola bij patiënt in UMCG (Foto: ANP)

Belgische vrouw overleden na aanslag Tunesië

Een Belgische vrouw die vrijdag gewond raakte bij de aanslag in het Tunesische Sousse, is overleden. Ze is in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen, maakte de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zaterdag bekend.

Bij de aanslag op het strand van hotel Impérial Marhaba raakten nog zeker drie andere Belgische toeristen gewond. Het is onbekend hoe zij eraan toe zijn.

Het dodental van de terreurdaad staat officieel op 39. De meeste slachtoffers zijn Britten. Zeker vijf toeristen uit Groot-Brittannië zijn omgekomen, maar gevreesd wordt dat dat aantal nog oploopt. Ook zijn er Duitsers, Fransen en een Ier gedood. Zeker 36 mensen zijn gewond geraakt.

De aanslag is opgeëist door de barbaarse terreurgroep IS.

Belgische vrouw overleden na aanslag Tunesië
Belgische vrouw overleden na aanslag Tunesië (Foto: ANP)

IS eist aanslag Tunesië op

Terreurbeweging Islamitische Staat (welke niets met islam te maken heeft) heeft de terreuraanslag in Tunesië opgeëist. De moordende terroristen hebben via Twitter laten weten verantwoordelijk te zijn. Door de aanslag op een strand in de plaats Sousse vrijdag kwamen zeker 37 mensen om het leven. Onder de doden zijn Belgen, Duitsers en Britten.

"Onze broeder, de strijder van het kalifaat Abu Yihya al-Kairouni, heeft zijn doel bij het Imperial hotel bereikt ondanks veiligheidsmaatregelen", is in het bericht te lezen. De organisatie spreekt van een "bordeel" waar de terrorist "ongelovigen" heeft gedood.

Een aantal Nederlanders dat op vakantie is in het Tunesische Sousse komt zaterdag terug naar Nederland. Reisorganisatie TUI heeft momenteel in totaal 520 toeristen uit Nederland in Tunesië zitten. Mensen die in het land zijn hebben van de organisatie de mogelijkheid gekregen eerder terug te komen naar Nederland.

IS eist aanslag Tunesië op
IS eist aanslag Tunesië op (Foto: ANP)

Voetbalsters Duitsland en VS naar halve finale WK

Duitsland heeft vanaf de penaltystip als eerste de halve eindstrijd bereikt van het WK voor vrouwen in Canada. Die Mannschaft versloeg Frankrijk, meer dan gelijkwaardig in 120 minuten voetbal, in de strafschoppenserie met 5-4. Claire Lavogez miste als enige.

Na negentig minuten was het vrijdag 1-1 in Montreal. In de verlenging werd niet gescoord. Dat mocht de Franse invalster Gaëtane Thiney zich aanrekenen. Vrij voor doel had ze de bal vlak voor tijd voor het intikken maar ze faalde.

Louisa Necib opende na ruim een uur de score namens Les Bleus. Dat was gezien het spelverloop verdiend. Ze schoot van net buiten het strafschopgebied via verdedigster Annike Krahn raak, nadat een verre trap van Jessica Houara naar voren onvoldoende was weggewerkt door de Duitse defensie.

Het Duitse offensief dat volgde had met geluk succes. Nadat Simone Laudehr een grote kans op de gelijkmaker had gemist, zorgde Célia Sasic alsnog voor 1-1. Ze benutte een strafschop. De bal ging op de stip wegens hands van Amel Majri.

De voetbalsters van de Verenigde Staten hebben vrijdag (lokale tijd) in Ottawa de halve finales bereikt bij het WK. Team USA was met 1-0 te sterk voor China dat in de groepsfase een van de tegenstanders van Oranje was. In de strijd om een plaats in de finale spelen de Verenigde Staten tegen Duitsland dat Frankrijk na strafschoppen de baas was.

De Amerikaanse vrouwen dankten de overwinning aan aanvoerster Carli Lloyd die in de 51e minuut raak kopte. Haar ploeg miste de geschorste middenveldsters Lauren Holiday en Megan Rapinoe maar bereikte zonder al te veel problemen de laatste vier.

Argentinië door na penalties in Copa

Argentinië is door in de Copa America naar de halve finale. Nadat het 90 minuten 0-0 stond ging de wedstrijd gelijk over in penalties. Uiteindelijk namen de Argentijnen ze iets beter: 5-4

In de gehele wedstrijd was Colombia nergens te bekennen. Het was zelfs zo erg dat al na een half uur spits Teo Gutierrez eraf werd gehaald voor een middenvelder om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Argentinië kreeg verschillende grote kansen, maar scoren deden ze daaruit niet.

Het dichtst bij een overwinning kwamen de beide ploegen in de tweede helft. Colombia kreeg één goede kopkans uit een corner, terwijl Argentinië de lat raakte. Uiteindelijk kwam het aan op pingels. De eerste 3 gingen er van allebei in, maar vervolgens moest Muriel de vierde nemen voor Colombia. Hij schoot hoog over. Het werd uiteindelijk 4-4 met Lucas Biglia aan de bal, maar hij schoof naast. Zo moesten beide teams een zesde strafschop nemen. Carlos Zuniga besloot echter Argentinië opnieuw op matchpoint te zetten, hij schoot zwak in waardoor Sergio Romero kon stoppen. Argentinië besloot het feest echter nog even door te laten gaan, want ook hun zesde strafschop ging er niet in, hij belandde op de lat.

Ook de volgende strafschop ging er niet in. Verdediger Mourinho besloot dat de bal nog hoger geplaatst kon worden en schoot zo ook hoog over. Carlos Tevez mocht vervolgens de wedstrijd beslissen. Hij faalde niet vanaf elf meter. Ze zullen in de halve finale uitkomen tegen Brazilië of Paraguay.

'Begrip van ECB voor referendum Griekenland'

Chef Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft begrip getoond voor de beslissing van de Griekse premier Alexis Tsipras een referendum uit te schrijven over het financiële reddingsplan voor zijn land. Draghi en Tsipras hadden zaterdag een telefonisch onderhoud, meldde een woordvoerder van de Griekse regering.

'We zijn er zeker van dat meneer Draghi het beste voorheeft met de beslissing van de Griekse regering een referendum uit te schrijven. Dat werd nog maar eens bevestigd in het telefoongesprek', aldus de woordvoerder. Tsipras wil dat het Griekse volk zich 5 juli uitspreekt over een voorstel van de geldschieters om geld te lenen tegen een aantal naar verluidt strenge voorwaarden.

De Griekse oppositieleider Antonis Samaris heeft kritiek geuit op het besluit van Tsipras. Volgens hem is hij met het referendum op ramkoers met Europa en zet hij ermee de Griekse deelname aan de Europese Unie op het spel. Een aantal Griekse partijen heeft het volk al opgeroepen 'nee' te stemmen.

Tsipras wil referendum over reddingsplan

Premier Alexis Tsipras van Griekenland wil een referendum houden over het financiële reddingsplan voor zijn land. Dat heeft hij in de nacht van vrijdag op zaterdag gezegd. De volksraadpleging zou op 5 juli moeten plaatsvinden. Tsipras wil de geldverstrekkende instanties vragen om een verlenging van de deadline. Die werd eerder vastgesteld op 30 juni.

Volgens Tsipras hebben de geldverstrekkers een ultimatum voorgelegd dat indruist tegen de waarden van Europa. Het raadplegen van de soevereine wil van het Griekse volk kan daarop de enige reactie zijn, aldus de Griekse premier.

Europese Spelen 2015 - Dag 16

Dankzij het goud van judoka Kim Polling en de twee zilveren medailles van zwemster Marrit Steenbergen staan 'we' nu op de dertiende plek op de medaillespiegel, één positie beter dan gisteren. Nederland heeft inmiddels zes keer goud veroverd, aangevuld met tien zilveren en zeven bronzen medailles. Daarmee wordt eens te meer duidelijk dat de doelstelling van NOC*NSF ronduit belachelijk genoemd kan worden: vooraf hoopte de sportbond op een schamele acht medailles.

Er liggen vandaag volop kansen voor de Nederlandse judoploeg. Er wordt gestreden in vijf gewichtsklasses en overal is Nederland van de partij. In twee klassen mogen zelfs twee Nederlandse vertegenwoordigers meedoen en met toppers als Marhinde Verkerk en Roy Meyer lijkt de kans zeker aanwezig dat er vandaag eremetaal toegevoegd wordt aan het totaal van 23 stuks. Daarnaast wordt vandaag het zwemtoernooi afgesloten in Baku met op het oog nog één laatste medaillekans voor Nederland: de dames op de 4x200 meter vrije slag lijken achter Rusland en Groot-Brittannië een uitstekende kans te maken op het brons.

Verkerk (blauw) hoopt tijdens het toernooi af te kunnen rekenen met de Française Audrey Tcheumeo (PRO SHOTS/GEPA)
Verkerk (blauw) hoopt tijdens het toernooi af te kunnen rekenen met de Française Audrey Tcheumeo (PRO SHOTS/GEPA)

Overigens is het nog altijd het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier of op de officiële site bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen, terwijl er natuurlijk ook vragen gesteld kunnen worden.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medaille
06:42 Zwemmen Series 50m vlinderslag vrouwen: Josien Wijkhuis Nee
07:22 Zwemmen Series 4x200m vrije slag vrouwen: Nederland Nee
09:18 Judo Tweede ronde mannen -90kg: Guillaume Elmont - Aigars Milenbergs (Letland) Nee 
09:24  Judo  Eerste ronde mannen -100kg: Michael Korrel - Artem Bloshenko (Oekraïne)  Nee  
10:30  Judo   Achtste finales vrouwen +78kg: Tessie Savelkouls - Jasmin Külbs (Duitsland)  Nee  
10:30  Judo   Achtste finales mannen +100kg: Roy Meyer  Nee  
10:42  Judo   Tweede ronde mannen -100kg: Henk Grol, evt Michael Korrel  Nee  
11:06  Judo   Achtste finales mannen -90kg: evt Guillaume Elmont  Nee  
11:18  Judo   Achtste finales vrouwen -78kg: Marhinde Verkerk - Ivana Maranic (Kroatië)  Nee  
11:36  Judo   Achtste finales vrouwen -78kg: Guusje Steenhuis - Sofie de Saedelaere (België)  Nee  
11:42  Judo   Kwartfinale vrouwen +78kg: evt Tessie Savelkouls  Nee  
11:42  Judo   Kwartfinale mannen +100kg: evt Roy Meyer  Nee  
11:54  Judo   Kwartfinale mannen -100kg: evt Henk Grol, Michael Korrel  Nee  
12:00  Judo   Kwartfinale mannen -90kg: evt Guillaume Elmont  Nee  
12:00  Judo   Kwartfinale vrouwen -78kg: evt Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis  Nee  
12:18  Judo   Herkansingen mannen +100kg: evt Roy Meyer  Nee  
12:24  Judo   Herkansingen vrouwen +78kg: evt Tessie Savelkouls  Nee  
12:24  Judo   Halve finales mannen +100kg: evt Roy Meyer Nee  
12:30  Judo   Herkansingen mannen -100kg: evt Henk Grol, Michael Korrel   Nee  
12:30  Schermen  Finales degen team mannen  Ja 
12:36  Judo  Herkansingen vrouwen -78kg: evt Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis  Nee 
12:36  Judo  Halve finales vrouwen +78kg: evt Tessie Savelkouls  Nee 
12:42  Judo  Herkansingen mannen -90kg: evt Guillaume Elmont  Nee 
12:48  Judo  Halve finales mannen -100kg: evt Henk Grol, Michael Korrel  Nee 
13:00  Volleybal  Wedstrijd om brons, vrouwen: Azerbeidzjan - Servië  Ja 
13:00  Judo  Halve finales vrouwen -78kg: evt Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis  Nee 
13:12  Judo  Halve finales mannen -90kg: evt Guillaume Elmont  Nee 
13:30  Schermen  Finale sabel team vrouwen  Ja 
14:10  Schermen  Finale floret team mannen  Ja 
14:36  Zwemmen  Halve finales 50m vlinderslag vrouwen: evt Josien Wijkhuis  Nee 
14:43  Zwemmen   Finale 400m wisselslag mannen  Ja 
14:52  Zwemmen   Finale 100m rugslag vrouwen: Iris Tjonk  Ja 
14:56  Zwemmen   Finale 100m schoolslag mannen  Ja 
15:00  Badminton  Finale dubbels vrouwen: Stoeva/Stoeva (Bulgarije) - Bolotoya/Kosetskaya (Rusland) Ja 
15:00  Boksen  Finale vrouwen -60kg: Estelle Mossely (Frankrijk) - Katie Taylor (Ierland)  Ja 
15:09  Zwemmen  Finale 100m schoolslag vrouwen: Tes Schouten  Ja 
15:15  Boksen  Finale mannen -60kg: Albert Selimov (Azerbeidzjan) - Sofiane Oumiha (Frankrijk)  Ja 
15:22  Zwemmen  Finale 200m vrije slag mannen  Ja 
15:28  Zwemmen   Finale 200m wisselslag vrouwen: Marieke Tienstra  Ja 
15:30  Volleybal  Finale, vrouwen: Turkije - Polen  Ja 
15:45  Boksen  Finale mannen -69kg: Alexander Besputin (Rusland) - Parviz Baghirov (Azerbeidzjan)  Ja 
15:50  Zwemmen  Finale 100m vlinderslag mannen  Ja 
16:00  Badminton  Finale dubbels mannen: Mogensen/Boe (Denemarken) - Ivanov/Sozonov (Rusland)  Ja 
16:00  Judo  Finales mannen -90kg:evt Guillaume Elmont  Ja 
16:02  Zwemmen  Finale 50m vlinderslag vrouwen: evt Josien Wijkhuis  Ja 
16:06  Zwemmen  Finale 50m vrije slag mannen  Ja 
16:15  Boksen  Finale mannen -75kg: Michael O'Reilly (Ierland) - Xaybula Musalov (Azerbeidzjan) Ja
16:26  Zwemmen  Finale 4x200m vrouwen: evt Nederland  Ja 
16:30 Judo Finales vrouwen -78kg: evt Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis Ja 
16:45  Boksen  Finale mannen -91kg: Abdulkadir Abdullayev (Azerbeidzjan) - Gevorg Manukian (Oekraïne)  Ja 
16:55  Zwemmen  Finale 4x100m wisselslag mannen  Ja 
17:00  Judo  Finales mannen -100kg: evt Henk Grol, Michael Korrel  Ja 
17:30  Judo  Finales vrouwen +78kg:evt Tessie Savelkouls  Ja 
18:00  Judo  Finales mannen +100kg: evt Roy Meyer  Ja 

Medaillespiegel na dag 15

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 69 34 36 139
2 Azerbeidzjan 18 14 20 52
3 Groot-Brittannië 16 8 16 40
4 Duitsland 14 14 31 59
5 Italië 10 20 9 39
6 Wit-Rusland 10 11 22 43
7 Hongarije 8 4 8 20
8 Servië 8 4 2 14
9 Oekraïne 7 13 21 41
10 Spanje 7 10 10 27
11 Frankrijk 7 9 16 32
12 Zwitserland 7 4 3 14
13 Nederland 6 10 7 23
14 Turkije 5 4 18 27
15 België 4 3 2 9
16 Roemenië 3 5 4 12
17 Portugal 3 4 2 9
18 Polen 2 7 8 17
19 Oostenrijk 2 6 4 12
20 Slowakije 2 2 3 7
21 Litouwen 2 0 3 5
22 Georgië 1 4 8 13
23 Kroatië 1 4 6 11
24 Griekenland 1 4 3 8
25 Israël 1 3 6 10
26 Zweden 1 3 3 7
27 Slovenië 1 1 1 3
28 Letland 1 0 1 2
29 Bulgarije 0 3 4 7
30 Denemarken 0 2 4 6
31 Tsjechië 0 1 4 5
32 Estland 0 1 2 3
32 Ierland 0 1 2 3
32 Moldavië 0 1 2 3
35 San Marino 0 1 1 2
36 Armenië 0 1 0 1
36 Cyprus 0 1 0 1
38 Macedonië 0 0 2 2
38 Noorwegen 0 0 2 2
40 Finland 0 0 1 1
40 Kosovo 0 0 1 1
40 Montenegro 0 0 1 1

Ontsnapte Amerikaanse gevangene gedood bij grensovergang Canada

Richard Matt, één van de twee gevaarlijke gevangenen die eerder deze maand uit een Amerikaans cellencomplex ontsnapten, is vrijdag doodgeschoten door agenten. Dat heeft The New York Times gemeld.

Volgens The New York Times brak er een schotenwisseling uit, nadat federale agenten een afgelegen gebied bij de Canadese grens hadden omsingeld. De politie vermoedde dat Matt en kompaan David Sweat zich schuil hielden in enkele jachthutten. Volgens CNN is Sweat nog altijd voortvluchtig.

Honderden zwaarbewapende agenten zijn langs de Canadese grens op zoek naar de voortvluchtige man. Ook worden alle auto's langs de grens gecontroleerd.

Matt en Sweat ontsnapten op 5 of 6 juni door een gat te maken in een stalen muur en via pijpleidingen naar buiten te kruipen. Honderden agenten zochten naar de gevangenen.

Matt heeft drie moorden en een aantal overvallen en ontvoeringen op zijn strafblad staan en is veroordeeld tot 25 jaar cel. Sweat heeft levenslang gekregen voor de moord op een agent.

'Ontsnapte Amerikaanse gevangene gedood'
'Richard Matt (rechts) gedood' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.