Gemeentehuis dagen dicht door nieuwe naam

Het gemeentehuis van De Friese Meren in Joure en alle servicepunten zijn van vrijdagmiddag tot woensdagmiddag gesloten. Inwoners van de gemeente kunnen niet bellen, geen reisdocumenten aanvragen of ophalen en maandag slechts één uurtje aangifte doen van overlijden en geboorte.

Reden is dat de gemeente met ingang van woensdag 1 juli haar naam wijzigt in het Fries. De Friese Meren gaat dan officieel De Fryske Marren heten. Om de naamsverandering door te voeren, is een grote operatie nodig. Zo moet alle software worden aangepast, evenals briefpapier, vlaggen, spandoeken, relatiegeschenken, bewegwijzering, gemeentelijke voertuigen en de kleding van de bodes en de receptiemedewerkers. De kosten bedragen zo'n 200.000 euro.

De Friese Meren is een fusiegemeente van onder meer Gaasterland-Sloten, Lemsterland en Skarsterlân. De Friese benaming is afgedwongen door de Fryske Nasjonale Partij (FNP), de grootste partij in de gemeente, na de laatste raadsverkiezingen. De FNP wilde toen alleen met beoogd coalitiepartner CDA in zee als die de Friese benaming zou accepteren.