Hollande: verbied UberPOP, neem auto's in beslag

De goedkope private taxidienst Uber moet in Frankrijk worden opgedoekt en auto's moeten in beslag worden genomen. Dat heeft de Franse president François Hollande vrijdag gezegd.

De Franse autoriteiten hebben al een verbod ingesteld op UberPOP, de goedkope dienst van het bedrijf, maar Uber negeert die beslissing openlijk. Het bedrijf zegt gewoon door te gaan totdat het hof van cassatie, het hoogste hof van het land, zich over de kwestie heeft gebogen.

Hollande erkent dat wat hij wil niet kan zonder een uitspraak van de rechter, maar stelt wel een duidelijk doel. "De UberPOPgroep moet worden ontbonden en illegaal worden verklaard en de voertuigen moeten in beslag worden genomen." Volgens Hollande respecteert Uber 'de sociale en fiscale regels' niet. Uber betaalt niet dezelfde taxi's en sociale premies als traditionele taxibedrijven.

Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve noemde de houding van Uber vrijdag 'cynisch en arrogant'.

Reguliere taxichauffeurs hielden donderdag acties tegen Uber en veroorzaakten daarmee chaos op de Franse wegen. Auto's van Uber werden aangevallen en op de ringweg rond Parijs werden autobanden in brand gestoken. De taxichauffeurs zeggen in hun levensonderhoud te worden bedreigd door de oneerlijke concurrentie van Uber.