Giro d'Italia start volgend jaar in Apeldoorn

De Ronde van Italië begint volgend jaar op vrijdag 6 mei met een tijdrit in Apeldoorn. Dat maakte de organisatie van de Giro vrijdag in Milaan bekend bij de presentatie van de route. Het was al ruim een jaar duidelijk dat de 99e editie van de Italiaanse wielerronde in Nederland start.

Apeldoorn heeft de strijd gewonnen om het grote vertrek, de 'Grande Partenza'. In de Gelderse stad wordt de openingstijdrit over 8,1 kilometer gereden. Daarna volgen nog twee etappes gereden in Gelderland, van Arnhem naar Nijmegen op 7 mei (180 kilometer) en een dag later in omgekeerde richting (190 kilometer). Beide ritten bieden de sprinters kans op succes.

Na de eerste drie dagen op Nederlandse bodem vliegen de renners op maandag 9 mei, de rustdag, per vliegtuig naar Italië. Daar gaat de Giro een dag later verder. "We zullen ervoor zorgen dat de start van de Giro in 2016 een onvergetelijke ervaring wordt", zei de Gelderse gedeputeerde Jan Markink, die in Milaan aanwezig was bij de presentatie. "Ik ben blij en trots dat de Giro naar Nederland komt." Dit jaar won de Spaanse wielrenner Alberto Contador de eerste van de drie grote wielerrondes.

Het is de derde keer dat de Giro in Nederland start. In 2002 begon de Italiaanse wielerronde in Groningen, in 2010 was Amsterdam het decor van de openingstijdrit. Toen werden ook liefst drie ritten op Nederlandse bodem gereden, met aankomsten in Utrecht en Middelburg. In 2009 ging de Vuelta, de Ronde van Spanje, van start in Drenthe. De Tour begint volgende week in Utrecht. Vijf jaar geleden vertrok de Franse wielerronde al vanuit Rotterdam.