FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 juni 2015

Erdogan boos om opgepakte journalist

Er zit de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weer iets dwars. Ditmaal was de tijdelijke arrestatie van de Egyptische journalist van Al-Jazeera, Ahmed Mansour, de aanleiding. Hoewel de journalist na zijn arrestatie op zaterdag vandaag weer is vrijgelaten, wil Erdogan er toch nog even zijn zegje over doen.

Dit keer haalt hij niet alleen uit naar Duitsland, maar naar de gehele Europese Unie. Hij zegt; "Europese landen, die terroristen geen strobreed in de weg leggen, gedragen zich heel anders als ze een bevel krijgen van degenen die een militaire coup hebben gepleegd". Daarbij doelt hij op het arrestatiebevel dat is uitgegeven door Egypte. In 2013 werd Erdogan's bondgenoot Mohamed Morsi afgezet en nam Abdul Fatah al-Sisi de macht over in het land.

De arrestatie van de Brits/Egyptische Mansour is overigens nogal omgeven door controverse. De journalist zou volgens de aanklacht namelijk een advocaat hebben mishandeld. Dit zou gebeurd zijn tijdens de Egyptische Revolutie in 2011, waarbij destijds het aftreden van president Hosni Moebarak werd bedongen. Volgens Al-Jazeera zou het arrestatiebevel puur bedoeld zijn om Mansour de mond te snoeren.

Erdogan vindt de arrestatie overigens een schande, het zou het gevolg zijn van verbeterde handelsverdragen tussen Duitsland en Egypte. Tot slot voegde hij er aan toe dat de arrestatie de dubbele standaard laat zien in Europa betreffende de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)

Voetballers met hersenverlamming naar Rio 2016 en kwartfinale WK

De Nederlandse CP-voetballers hebben zich in het Engelse Burton geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal voor mensen met een hersenverlamming, ook wel cerebrale parese genoemd. Doordat Nederland tweede werd op het afgelopen EK was een plek in de kwartfinale tevens genoeg om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

De regels van het CP-voetbal verschillen uiteraard op een aantal punten van het valide voetbal. Zo wordt er met teams van zeven spelers gespeeld - vandaar de naam 7-a-side in het Engels - en is er geen buitenspelregel. Inworpen mogen met één hand gedaan worden - voor veel spelers is het nagenoeg onmogelijk om dat met twee handen te doen - en zowel het veld (75 bij 55 meter) als het doel (5 bij 2 meter) zijn kleiner. De helften duren elk dertig minuten, met een kwartier pauze ertussen.

Op het trainingscentrum van de Engelse voetbalbond in Burton begon Nederland uitstekend aan het toernooi dankzij een 4-1 overwinning op Argentinië. Al na tien minuten opende Minne de Vos daar de score door de bal achter het doel van keeper Claudio Figuera te werken. Enkele minuten later verdubbelde Iljas Visker de score. In de tweede helft zorgen Visser en aanvoerder Lars Conijn voor 3-1 en de eindstand van 4-1. Dat was opvallend genoeg exact dezelfde uitslag als Nederland - Argentinië op de Paralympische Spelen van 2012, waar Visser ook twee keer tot scoren kwam.

De wedstrijd tegen Argentinië, met goals in de 10e, 16e, 26e, 45e en 46e minuut (Bron: YouTube)

Twee dagen later stond de wedstrijd tegen Noord-Ierland op het programma en ook dat leverde een ruime zege op voor Nederland. Waar de Noord-Ieren in de eerste helft nog sterk verdedigen slaagde Oranje er in de tweede helft wel in om een gat te slaan. Jeroen Saedt opende de score, Minne de Vos voegde er twee treffers aan toe en Peter Kooij bracht de eindstand van 4-0 op het scorebord.

Nederland - Noord-Ierland is in het eerste deel van deze video te zien, met de treffers in de 41e, 44e en twee keer 60e minuut (Bron: YouTube)

In de derde en laatste groepswedstrijd wachtte Canada, dat vier jaar geleden twaalfde werd op het WK in Nederland, waar Oranje zelf overigens de vijfde plek veroverde. Al na een minuut ging het fout voor Nederland, doordat Sam Charron profiteerde van een fout en de Canadese ploeg op 1-0 zette. Het bleek echter de enige keer dat keeper George van Altena gepasseerd werd, mede doordat Canadees Matt Brown al na negen minuten rood kreeg, maar Nederland zelf scoorde wel weer. Visker maakte na 25 minuten gelijk, terwijl invaller Kooij Nederland in de tweede helft op voorsprong kon zetten. Een goal van Saedt werd afgekeurd, maar in de slotminuten trof hij toch nog doel, net als aanvoerder Conijn: 4-1.

"Ik was erg blij dat ik het veld in mocht komen en dat ik dan zelf voor de voorsprong zorgde was natuurlijk helemaal fantastisch", aldus Kooij na afloop. "We hadden dat als team echt nodig. Na de vroege rode kaart voor Canada bleek het moeilijker dan we dachten, want die rode kaart zorgde er juist voor dat ze met z'n allen continu voor de goal stonden. We willen nu zo ver komen als we kunnen en hopelijk schoppen we het tot de finale", sloot Kooij af. 

De wedstrijd van Nederland tegen Canada, met al binnen een halve minuut de Canadese treffer. Nederland scoort in de 25e, 49e en twee keer in de 60e minuut (Bron: YouTube)

De drie zeges betekenen dat Nederland zich met overmacht als groepswinnaar geplaatst heeft voor de kwartfinales. Daarin wordt woensdag om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld tegen de VS, dat in 2011 achtste werd op het WK en op de Spelen van 2012 kansloos alle drie de groepswedstrijden verloor. Overigens mag Japan toch wel het meest onfortuinlijke land van het WK genoemd worden. Doordat de vice-wereldkampioenen en bronzen medaillewinnaars op de Spelen van 2012, Iran, zich kort voor het toernooi terugtrokken bestond groep A uit slechts drie landen: Japan, Engeland en Oekraïne. Het werd een marteling voor de Aziaten, die tegen nederlagen van 14-0 en 16-0 aanliepen, waarbij Volodymyr Antoniuk namens Oekraïne met acht goals dichtbij een driedubbele hattrick kwam. 

Nederland heeft overigens een uitstekende geschiedenis in het 7-a-side. De sport staat sinds 1984 op het programma van de Paralympische Spelen, met België als eerste winnaars. In 1988, 1992 en 1996 pakte Nederland drie keer op rij het goud, daarna werden geen medailles meer gewonnen. Door het bereiken van de kwartfinale kan er over een jaar weer een gooi gedaan worden naar eremetaal, want Oranje heeft zich definitief geplaatst voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De huidige toplanden zijn vooral Rusland, dat paralympisch goud won in 2000 en 2012, en Oekraïne, dat de twee titels tussen die van Rusland pakte. Rusland werd vier jaar geleden in Emmen wereldkampioen door Iran met 6-1 te verslaan in de finale, Oekraïne versloeg Brazilië met 8-3 in de strijd om het brons.

Alle wedstrijden van het WK, waaronder uiteraard die van Nederland, zijn live te volgen op het officiële YouTube-kanaal van de organisatie van het WK.

Woensdag zal de kwartfinale van Nederland tegen de VS hier live te zien zijn (Bron: YouTube)

'Britney Spears is weer single'

Britney Spears is weer vrijgezel. De zangeres heeft volgens Us Weekly na acht maanden een punt gezet achter haar relatie met Charlie Ebersol.

De twee begonnen in oktober 2014 te daten. Ze verschenen in mei voor het laatst samen in het openbaar tijdens de Billboard Music Awards. Britney (33) heeft volgens het blad inmiddels alle foto's van haar ex van Instragram verwijderd.

In maart leek alles nog koek en ei tussen het stel. In een interview met People zei Britney dat ze het wel zou zien zitten om voor een derde keer in het huwelijksbootje te stappen. "Dat zou ik geweldig vinden. Ik geloof in het sprookje", gaf ze toe toen haar gevraagd werd naar haar relatie met Ebersol.

Britney was eerder getrouwd met Jason Alexander (2004) en Kevin Federline (2004 - 2007), met wie ze twee zoons heeft. Ook was ze verloofd met Jason Trawick van december 2001 tot januari 2013. Ebersol bracht tijdens hun relatie veel tijd door met de zoons van Britney, Jayden (8) en Sean (9) en was zelfs onderdeel van de jaarlijkse kerstfoto.

Britney Spears (Foto: Novum)
Britney Spears (Foto: Novum)

ABN stuurt opnieuw medewerker Dubai naar huis

ABN AMRO heeft opnieuw een medewerker ontslagen van zijn kantoor in Dubai omdat die zich niet aan de interne regels van de bank heeft gehouden. Dat meldde ABN AMRO maandag.

In januari stuurde de bank al zes medewerkers van de Arabische vestiging de laan uit vanwege gesjoemel. Daarop begon ABN AMRO een uitgebreid onderzoek. Daarbij is dit nieuwe geval aan het licht gekomen. Het onderzoek loopt nog.

De betreffende medewerker heeft begin vorig jaar van een klant privé een geldbedrag aangenomen, buiten de bank om. Hij maakte dit geld vervolgens over naar een derde partij. "De medewerker heeft daarmee in strijd gehandeld met de toepasselijke regels en gedragslijnen", aldus ABN AMRO.

De bank benadrukt dat er geen geld is verduisterd. Ook heeft ABN AMRO geen klachten of claims van klanten ontvangen. "De bank heeft tot op heden zelf evenmin verlies of schade geleden."

Bill Cosby wil dat rechter zaak verwerpt

De advocaten van Bill Cosby hebben voor een federale rechter in Springfield gevraagd om de aanklacht van drie vrouwen tegen de acteur te verwerpen. Cosby had de vrouwen leugenaars genoemd omdat ze hem beschuldigen van aanranding. Volgens de vrouwen moet Cosby gestraft worden voor de 'leugenaars-uitspraak', maar zijn advocaten zeggen dat Cosby uit zelfverdediging handelde.

"In de wet staat niet dat je je mond hoeft te houden als je publiekelijk wordt aangevallen", zouden de advocaten in de rechtbank hebben gezegd volgens The Boston Globe. "Sterker nog, wat wel in de wet staat, is dat je je mag verdedigen tegen openlijke aanvallen zonder dat je daarvoor vervolgd kan worden."

Cosby was zelf niet bij de zitting die zo'n 75 kilometer van zijn huis plaatsvond. De rechter heeft het verweer van de advocaten in beraad genomen en komt er later op terug. Als Cosby voor zijn uitlatingen niet wordt vervolgd, betekent dat niet dat hij van justitie af is. Er lopen nog altijd rechtszaken tegen hem voor het vermeende misbruik van tientallen vrouwen.

Paleis van Justitie Amsterdam wordt hotel

Het voormalige Paleis van Justitie in Amsterdam wordt omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte maandag bekend dat het pand aan de Prinsengracht voor 61,3 miljoen euro is verkocht aan het bedrijf M7 Development B.V. uit Den Bosch. Van de negen bedrijven die een bod uitbrachten, kreeg dat bedrijf de voorkeur.

Het Brabantse bedrijf werkt samen met een internationale hotelketen in het vijfsterrensegment.

Het eeuwenoude gebouw (uit 1664 en 1864) in het centrum van Amsterdam heeft ruim 175 jaar gediend als het gerechtshof in de hoofdstad. De gemeente Amsterdam wilde graag dat er een hotel zou komen in het pand.

In september 2013 werd het nieuwe pand van het Paleis van Justitie op het IJdok in Amsterdam door koning Willem-Alexander geopend.

'Uber wil 2 miljard ophalen bij banken'

Uber Technologies voert gesprekken met verschillende banken over een kredietfaciliteit van 2 miljard dollar (bijna 1,8 miljard euro). Dat meldde een ingewijde bij het bedrijf achter de bekende taxi-app aan persbureau Bloomberg.

Eerder werd nog gemeld dat Uber 1 miljard dollar zou willen lenen bij een groep van toonaangevende banken, maar meer banken wilden meedoen dus werd het bedrag verhoogd, aldus de bron. Het gaat naar verluidt om grote financiële instellingen als Morgan Stanley, Barclays, Citigroup, HSBC en Deutsche Bank.

Volgens ingewijden haalde het in 2009 opgerichte Uber begin mei 1,6 miljard dollar op bij investeerders, onder meer om internationaal verder uit te kunnen breiden. De teller voor Uber zou met verschillende financieringsrondes nu richting de 10 miljard dollar gaan.

Team Brunel stelt tweede plaats veilig

Team Brunel heeft de tweede plaats in de eindrangschikking van de Volvo Ocean Race veiliggesteld. De boot van schipper Bouwe Bekking kwam maandag in het Zweedse Göteborg als tweede aan de finish van de slotetappe. Daardoor is het Nederlandse team niet meer in te halen door het Dongfeng Race Team, de voornaamste concurrent in de strijd om het zilver.

De Turks-Amerikaanse boot van Team Alvimedica ging er met de winst vandoor in de laatste etappe van de zeilrace rond de wereld. Het was voor Alvimedica de eerste etappewinst. De eindoverwinning in de Ocean Race was na de voorlaatste etappe al veiliggesteld door Abu Dhabi Ocean Racing.

Stekelenburg op huurbasis naar Southampton

Maarten Stekelenburg maakt de overstap van Fulham naar Southampton. Hij wordt voor een seizoen gehuurd door de club van trainer Ronald Koeman.

Koeman ziet in Stekelenburg de geschikte kandidaat om Fraser Forster in de eerste maanden van het seizoen te vervangen. Laatstgenoemde mist de seizoensstart van Southampton door een zware knieblessure. Bij zijn afwezigheid mag Stekelenburg proberen zich tot een onomstreden kracht op te werpen.

Southampton bevestigt via de officiële kanalen dat de 32-jarige doelman komend seizoen weer in de Premier League speelt. Met Fulham degradeerde hij naar de Championship, waarna hij een seizoen werd verhuurd aan het Franse AS Monaco.

Stekelenburg gaat komend seizoen met Southampton Europa in. Onder Koeman kenden The Saints een opvallende editie van de Premier League, waarin Champions League-voetbal enkele maanden aan de orde leek. Uiteindelijk veroverden Koeman en consorten een Europa League-ticket.

Stekelenburg kwam met Ajax al vaker op Europees niveau uit, maar na zijn vertrek naar AS Roma raakte zijn carrière in het slop. Ook bij Fulham en AS Monaco belandde hij al snel op een zijspoor. In Frankrijk moest hij het hele seizoen Danijel Subasic voor zich dulden.

Kanye West 'stijlvolste man' ter wereld

Kanye West voert de lijst aan van de twintig meest stijlvolle mannen op aarde, samengesteld door het Amerikaanse blad GQ Magazine.

De 38-jarige rapper en man van Kim Kardashian wordt bewonderd om zijn zowel casual street style als verfijnde stijl. Andere namen in de top 5 zijn Ryan Gosling (2), Pharrell Williams (3), Jeff Goldblum (4) en Jared Leto (5). De modieuze mannen zijn door GQ niet uitgekozen op basis van de kleding die zij op de rode loper dragen maar om wat zij in het dagelijks leven aan hebben. Modeontwerpers als Tom Ford en Ralph Lauren zijn overigens uitgesloten van het rijtje, anders zou het volgens GQ niet eerlijk zijn.

Kim Kardashian is trots op haar man. "De stijlvolste man op aarde", schrijft ze trots op Instagram bij een foto van de cover van GQ Magazine.

'Grieks voorstel is eerste echte sinds weken'

De jongste voorstellen van de Griekse regering zijn 'de eerste echte sinds weken'. Dat zei Europees president Donald Tusk voorafgaand aan een top van regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden maandag in Brussel over Griekenland.

Kort daarvoor diende Athene nieuwe voorstellen in met besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. De voorstellen moeten nog getoetst worden en dus is er nog werk te verzetten, aldus Tusk.

Tusk riep vorige week het topoverleg bijeen, nadat overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone mislukt was om tot een akkoord te komen. Hij zei dat sindsdien 'enkele bemoedigende dingen' zijn gebeurd.

"Alle kaarten moeten op tafel komen", zei Tusk over de top. Hij wil dat de regeringsleiders hun verantwoordelijkheid nemen om een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone te voorkomen.

Spelling weer terug in eindexamen havo/vwo

Bij het centraal examen Nederlands zal volgend jaar op de havo en vwo ook weer getoetst worden op spelling. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag op vragen van de SP laten weten.

"Mijn conclusie is dat het niet meer toetsen op spelling een voor mij ongewenst effect is van de verandering van het onderdeel leesvaardigheid van het centraal examen Nederlands", schrijft de bewindsman.

Het is volgens hem niet zo dat spelling helemaal geen rol speelt op dit moment in de eindexamens. Als door idiomatische of grammaticale oneffenheden een antwoord minder juist of zelfs fout wordt, kunnen er punten worden afgetrokken.

Jasper van Dijk van de SP wil weten op welke manier er weer getoetst gaat worden op spelling en schrijfvaardigheid. De Tweede Kamer praat woensdag over eindexamens in het voortgezet onderwijs. Dan gaat de SP'er vragen om een onderzoek om het het opstel weer terug te brengen in het eindexamen Nederlands.

NAVO: lidstaten besteden minder aan defensie

De lidstaten van de NAVO geven in 2015 naar verwachting minder uit aan defensie dan vorig jaar. Dat heeft de NAVO maandag gezegd.

De Amerikaanse president Barack Obama en andere NAVO-leiders hebben afgelopen najaar toegezegd dat de uitgaven voor defensie worden opgeschroefd tot twee procent van het bruto binnenlands product. Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn er echter maar vijf landen die aan deze doelstelling voldoen: de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen, Griekenland en Estland. De verwachting is dat de defensie-uitgaven in achttien andere landen wel toenemen, maar dat de totale besteding aan defensie in 2015 desondanks daalt ten opzichte van 2014.

Stoltenberg gaat de kwestie later deze week aankaarten bij de ministers van defensie. Volgens hem kan de NAVO 'niet oneindig doorgaan met meer doen met minder middelen'.

De leukste sporttweets van week 25

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We voorzien grote problemen bij de start van de Tour in Utrecht:

Woordgrapje van Roger Federer die het toernooi van Halle won:

Geen idee waar het over gaat, maar het gaat over Hege Bøkko, dus dan vinden we het al snel interessant:

De twee dartsbonden die elkaar jarenlang niet konden luchten of zien lijken de vrede getekend te hebben:

Wilfred Genee is er klaar voor zo te zien:

De selfie van de week is voor Wout Poels:

Bij FC Dordrecht hebben ze echt voor alle situaties wat in huis:

Wielrenner Iljo Keisse geniet in Nederland:

Ook de achterkanten van de dames mogen er wezen:

Sport = emotie:

Het lijkt er wel op alsof Astana extra goed in de gaten wordt gehouden:

Clubliefde:

Meedoen met Messi is belangrijker dan winnen blijkbaar:

Bij SKY kunnen ze toch nog wel een beetje lachen met het verbod op de camper als slaapplaats tijdens de Tour de France:

We geven de regisseur groot gelijk:

Project Cars 2 aangekondigd

Deel één is nog niet zo lang uit, maar deel twee is alweer aangekondigd: Project Cars 2 is in de maak voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game moet weer worden gefinancieerd via crowdfunding (dezelfde manier als deel 1).

Project Cars 2 belooft meer ten opzichte van deel één. Zo zijn er vijftig unieke locaties met meer dan tweehonderd tracks, dynamisch weer, co-op career modus, acht verschillende racedisciplines, soepele onlinefuncties en pro esports racing. 

De ontwikkeling van deel twee betekent niet dat de ondersteuning van Project Cars stil komt te liggen. Via het on demand-programma krijgen we gedurende het jaar 2015 meer content voor Project Cars. De visie ligt nu echter op de toekomst voor ontwikkelaar Slightly Mad Studios.

Een release voor Project Cars 2 is nog niet bekendgemaakt.

Project CARS (Foto: Bandai Namco)

Duitsland laat Al-Jazeera-journalist gaan

Het Duitse openbaar ministerie heeft maandag besloten Al-Jazeera-journalist Ahmed Mansour te laten gaan. De 52-jarige Mansour werd zaterdag op een Egyptisch arrestatiebevel aangehouden toen hij op de Berlijnse luchthaven Tegel op het punt stond aan boord te gaan van een vlucht naar Doha.

Het OM in Berlijn bevestigde dat Mansour wordt vrijgelaten. De journalist, die zowel de Egyptische als de Britse nationaliteit heeft, is in Egypte bij verstek tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Zijn advocaten en journalistenorganisaties stellen dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn.

Handelaren babymelkpoeder doelwit criminelen

De levendige handel in Nederlands babymelkpoeder door Chinezen blijkt ook criminelen niet te zijn ontgaan. De politie signaleert een groeiende criminaliteit in de 'babymelkbranche'. Alleen al in Breda zijn dit jaar minstens drie keer handelaren in het melkpoeder overvallen. Vermoedelijk zijn er meer slachtoffers.

De politie vroeg maandagavond aandacht voor het probleem in opsporingsprogramma Bureau Brabant en doet dat dinsdag opnieuw in Opsporing Verzocht. In de uitzending werd de werkwijze van de criminelen uitgelegd. Ze leggen bijvoorbeeld contact met mensen van wie ze weten dat ze regelmatig babymelkpoeder naar China sturen en maken een afspraak om een partij te verkopen. De handelaren worden vervolgens beroofd van hun geld.

Dit soort deals wordt meestal contant afgerekend. Het kan om forse bedragen gaan. Zo werd een stel in Breda beroofd van het geld waarmee ze 900 blikken melkpoeder wilden afrekenen. Een groot blik melkpoeder kost al snel meer dan 10 euro.

Handelaren babymelkpoeder doelwit criminelen
Handelaren babymelkpoeder doelwit criminelen (Foto: ANP)

Koopwoningen in mei opnieuw duurder

Bestaande koopwoningen waren in mei 2,6 procent duurder vergeleken met dezelfde maand in 2014. De prijzen zijn nu al ruim een jaar hoger ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Sinds de zomer van 2013 is er sprake van een licht stijgende trend in de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen.

Koopwoningen in mei opnieuw duurder (Foto: Novum)
Koopwoningen in mei opnieuw duurder (Foto: Novum)

'Meer doen om jongeren aan baan te helpen'

Uitkeringsinstantie UWV en gemeenten moeten meer moeten doen om jongeren aan een baan te helpen. Slechts een kwart van de jongeren van 18 tot 27 jaar in de bijstand vindt binnen een jaar een baan. Bij jongeren met een WW-uitkering is dit twee derde. Meer actie door deze instellingen is vereist.

Dit staat in een maandag gepubliceerd rapport van de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie. De dienst concludeert dat de huidige manier waarop gemeenten en het UWV jongeren met een uitkering aan het werk of terug naar school helpen, lang niet altijd voldoet aan de eisen die de wetgever daaraan stelt. "Dit vormt een risico voor het vergroten van de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt", aldus de Inspectie.

Heavy Metal prima geschikt als kalmeringsmiddel

Zit je niet helemaal lekker in je vel en ben je een lichtelijk gestrest? Het luisteren naar de betere teringherrie zal je goed doen! Slayer en andere metalbands zijn een probaat middel om weer kalm te worden.

De Australische universiteit van Queensland heeft er een onderzoekje aan gewaagd. De meeste proefkonijnen waren afkomstig uit Australië, maar ook mensen uit Zuid-Afrika, Indonesië, Zweden en de Verenigde Staten deden mee. De meesten, waaronder ook mensen die normaal gesproken niets met grafherrie hebben, raakten in een andere, betere stemming na het luisteren van bands als Manowar, Gloryhammer, Parkway Drive of Slipknot. Eine Kleine Nachtmuzik voor het slapengaan.

Zoals onderzoeker Leah Sharman het zelf stelt: “Uit ons onderzoek blijkt dat heavy metal de meeste luisteraars inspireert en kalmeert. Wanneer iemand boos is, luistert een muziekfan graag naar een liedje met dezelfde stemming. Heavy metal kan iemand helpen om het volledige gamma van emoties dat hij voelt te verkennen. Maar dat niet alleen: iemand voelt zich na het luisteren actiever en geïnspireerd.”

39 luisteraars van extreme muziek (hardcore, Rock Punk, Metal e.d.) kregen voor het onderzoek allerlei vervelende vragen waar de deelnemers angstig van moesten worden. Het betrof vragen over een eventuele financiële crisis, gedoe op het werk en relatieproblemen. Na een sessie van 16 minuten mochten de deelnemers in stilte tot rust komen of naar een zelf uitgekozen liedje luisteren.

“Opvallend genoeg kozen veel deelnemers liedjes met als thema angst of agressie, terwijl populaire andere thema’s isolatie en droefheid waren”, Aldus Sharman. De personen die Heavy Metal geluisterd hadden, bleken minder gestrest en minder geïrriteerd te zijn dan mensen die geen of andere muziek geluisterd hadden.

Kortom: zorg er altijd voor dat je op maan- en andere dagen dat het niet meezit Marduk of Danzig op je mp3 speler hebt staan. Metal op doktersadvies!


Iron Maiden
"Scream for the inquiry"

Cricketers verslaan Papua Nieuw-Guinea in eerste ťťndaagse

De Nederlandse cricketers hebben maandag de eerste van de twee eendaagse wedstrijden tegen Papua Nieuw-Guinea in het World Cricket League Championship gewonnen. Op een regenachtige dag in Rotterdam werd op de velden van VOC met vijf wickets gewonnen. Door de regen werd de wedstrijd in eerste instantie ingekort naar 30 in plaats van 50 overs. 

Nederland startte na gewonnen toss in het veld. Na elf overs, bij de stand van 38/3 begon het opnieuw te regenen. Na een klein uur kon er weer gespeeld worden en werd besloten de wedstrijd opnieuw met zes overs in te korten. PNG kwam uiteindelijk tot een score van 122 runs tegen het verlies van negen wickets.

Nederland startte zijn inning voortvarend en verloor zijn eerste wicket pas op 53 runs. De geslagen bal van Stephan Myburgh (20 runs) werd gevangen. Ben Cooper (37 runs, niet uit) en Michael Swart (38 runs) gingen stug door. Nadat Swart uit ging stokte de productie even en verloor Oranje snel een aantal wickets na elkaar. Cooper en Michael Rippon (7 runs, niet uit) tikten de benodigde runs rustig bijeen, ruim binnen het aantal overs dat ervoor stond. 

Over twee dagen zullen de cricketers opnieuw aantreden tegen Papua Nieuw-Guinea, dan op de velden van VRA in Amstelveen. De beste cricketlanden van de World Cricket League Championship plaatsen zich uiteindelijk voor het WK-kwalificatietoernooi in 2018. 

Huta Galung klaar op Wimbledon, trio wel door

De Nederlandse tennisser Jesse Huta Galung speelt dit jaar niet op het hoofdtoernooi van Wimbledon. Hij verloor maandag in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi van de 24-jarige Japanner Hiroki Moriya. Het werd 6-2 en 7-6 (8).

Huta Galung verloor de eerste set ruim, maar kwam in de tweede set knap terug van een break achterstand. Hij overleefde een matchpoint op 5-4 achter en brak de Japanse nummer 174 van de wereld terug.

Lang kon hij echter niet genieten van die opleving. In de tiebreak verzuimde Huta Galung een setpunt te verzilveren en moest hij op het vijfde wedstrijdpunt voor de Japanner capituleren.

De Bakker, Westerhof en Sijsling wel door

Voor Thiemo de Bakker ging het, in tegenstelling tot Huta Galung, beter. De Nederlander was beter dan zijn Kroatische tegenstander, Ante Pavic. De setstanden waren 6-4 en 7-6 (3). In 2007 en 2010 reikte De Bakker al eens tot het hoofdtoernooi, waarbij hij in 2010 de derde ronde bereikte.

Ook Boy Westerhof maakt nog kans op deelname aan het hoofdtoernooi van Wimbledon. Hij was in de eerste kwalificatieronde te sterk voor de Braziliaan Guilherme Clezar: 7-5 en 6-4. En tot slot heeft ook Igor Sijsling de eerste horde naar het grastoernooi succesvol genomen. Hij won van de Spanjaard Roberto Carballes Baena in drie sets: 6-4, 5-7 en 6-3.

Van der Mark bijna zeker van MotoGP-debuut in Assen

Het is zo goed als zeker dat de Nederlander Michael van der Mark komend weekend tijdens de TT van Assen als vervanger van de geblesseerde Tsjech Karel Abraham zijn debuut mag maken in de MotoGP. Op dit moment worden de laatste details uitgewerkt.

Na twee podiumplaatsen eerder dit jaar tijdens de World Superbike in Assen, is de kans groot dat de Nederlandse motorsportliefhebbers de regerend WK Supersport kampioen nogmaals in actie zullen zien op het TT Circuit. Hier zal hij de geblesseerde Tsjech Karel Abraham vervangen bij AB Motoracing.

Het is nog niet officieel, maar volgens bronnen rondom het Tsjechische team wordt er door alle partijen hard gewerkt aan de laatste puntjes. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd voordat het nieuws door de hoofdrolspelers officieel naar buiten wordt gebracht.

Als de deal definitief beklonken wordt, zal Van der Mark de eerste Nederlandse MotoGP-deelnemer zijn sinds Jurgen van den Goorbergh, die in 2005 zijn laatste race in de koningsklasse reed.

Team Lotto met zeven Nederlanders naar Tour

Team LottoNL-Jumbo heeft vandaag de selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. Wilco Kelderman en Robert Gesink zullen de speerpunten binnen de formatie zijn, zo laat ploegleider Nico Verhoeven op de officiële website van de wielerploeg weten.

"We hebben voor een evenwichtige samenstelling van onze ploeg gekozen", aldus Verhoeven. "Robert en Wilco zijn de kopmannen, maar ook Laurens en Steven hebben zich bewezen in een grote ronde."

"Daarbij weet je dat er zeker in de eerste tien dagen van de Tour de France veel kan gebeuren. Met dit blok van vier, lopen we minder risico om na die beginfase ons klassement volledig kwijt te zijn. We kunnen onze kansen spreiden en zetten niet alles op één kopman. Het venijn zit hem in de tweede helft van de wedstrijd, dus als dat gedeelte aanbreekt, moeten we er nog goed bij zitten."

Kelderman debuteert dus in de Tour de France en kijkt er erg naar uit. "Ik heb me de laatste vijf weken specifiek op de Tour de France voorbereid. Ik ben op hoogtestage geweest en heb het Criterium du Dauphiné gereden in aanloop naar de Tour. Ik kijk vooral uit naar de start in Utrecht en naar de etappe naar Alpe d’Huez."

De volledige selectie van Team LottoNL-Jumbo:

Robert Gesink, Wilco Kelderman, Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Sep Vanmarcke, Bram Tankink, Tom Leezer, Jos van Emden en Paul Martens.

Vader onthoofde baby krijgt gelijk: arts trok te hard

Uit de autopsie van het premature kindje (25 weken) dat tijdens de bevalling werd onthoofd toen de arts aan het kindje trok, blijkt dat de arts inderdaad te hard aan de baby getrokken heeft. Destijds verklaarde de arts in kwestie dat hij 'slechts matig' aan de baby getrokken zou hebben. Het hoofdje van de baby bleef bij de bevalling achter in de baarmoeder.

Het verslag van pathologen van het Laboratorium Pathologie Oost-Nederland onderschrijft het vermoeden van de vader van de baby, Christiaan Bruinink. Hij nam geen genoegen met het onderzoek dat in opdracht van het ziekenhuis werd uitgevoerd.

In dat 'wij van wc-eend' onderzoek, uitgevoerd door een deskundige van het UMC Utrecht, luidde de conclusie dat het om een 'zeer zeldzame complicatie' zou zijn gegaan. Volgens deze deskundige waren er geen fouten gemaakt en had de arts medisch zorgvuldig gehandeld.

De gynaecoloog stelde destijds dat de krachten die hij had gebruikt om het kindje geboren te laten worden 'slechts matig' waren geweest. Een forensisch arts concludeerde kort na de bevalling dat het om een natuurlijk overlijden tijdens de bevalling ging. Ook hier is nu twijfel over, want uit het nu opgedoken verslag van de pathologen blijkt dat de baby bij het begin van de bevalling gezond en levensvatbaar was.

Volgens Bruinink is het onderzoek, in opdracht van Isala uitgevoerd, 'broddelwerk': "Cruciale vragen worden niet beantwoord." Het incident is direct door Isala bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld. Die nam de conclusie van het onafhankelijke onderzoek over en sloot de zaak formeel af. Volgens Bruinink neemt de IGZ een mogelijk nieuw onderzoek in beraad. De inspectie wil dit niet bevestigen.

Isala doet de zaak af met de melding dat er geen fouten zijn gemaakt.

Obama: we zijn nog niet genezen van racisme

De Amerikaanse president Barack Obama verwacht dat het Congres voorlopig niet veel zal doen om strengere wapenwetgeving in de Verenigde Staten door te voeren. "Helaas is de invloed van de NRA (de wapenlobby) in het Congres extreem groot. Ik voorzie geen enkele wetsverandering door dit Congres."

Obama reageerde met een podcast op de discussie over racisme in de Verenigde Staten, die volgde op de aanslag in Charleston. Een blanke man schoot daar donderdag negen zwarte Amerikanen dood. "We zijn nog niet genezen van racisme", stelde Obama.

"Het gaat er niet alleen om dat het niet netjes is om nikker te zeggen in het openbaar. Dat is niet de maatstaf of racisme nog bestaat of niet. Het gaat niet alleen over openlijke discriminatie. Samenlevingen kunnen niet van de ene dag op de andere uitwissen wat in de voorafgaande twee- tot driehonderd jaar is gebeurd."

Obama: we zijn nog niet genezen van racisme
Obama: we zijn nog niet genezen van racisme (Foto: ANP)

China: omstreden hondenvlees-festival van start

In de Zuid-Chinese stad Yulin is het jaarlijkse hondenvlees-festival maandag van start gegaan. Dit ondanks protesten van actievoerders en een verbod van de overheid. Tien activisten die met spandoeken protesteerden voor het gemeentehuis van Yulin zijn weggejaagd.

China is geen land waar traditioneel veel hond wordt gegeten; dat gebeurt vooral in Korea. Maar de stad Yulin maakt één keer per jaar een uitzondering. Om het begin van de zomer te vieren, worden zo'n 10.000 honden geslacht en opgegeten. Het gaat vaak om afgedankte huisdieren en honden die op straat zwerven. Volgens de organisatie worden de dieren op een humane manier gevild.

De jaarlijkse traditie in Yulin kan dit jaar op extra veel weerstand rekenen. Bijna 4 miljoen mensen tekenden een online petitie tegen het festival. Een aantal bekende actrices en popsterren hebben zich openlijk bij de tegenstanders geschaard. De dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International spreekt van een 'walgelijke traditie'.

Vorig jaar mondde het hondenvlees-festival uit in knokpartijen. Dierenactivisten hebben de hondeneters dit jaar een ware oorlog in het vooruitzicht gesteld. Die aankondiging is veel inwoners van Yulin in het verkeerde keelgat geschoten. Zij menen dat buitenstaanders hun lange en rijke traditie de nek willen omdraaien. Slachters hebben gedreigd om de resterende honden op gruwelijke wijze om het leven te brengen, mocht het festival door demonstranten worden verstoord.

Fred Grim nieuwe bondscoach Jong Oranje

Fred Grim is de nieuwe coach van Jong Oranje. De huidige trainer van Almere City kwam met de KNVB een contract overeen tot en met het EK Onder-21 in 2017.

Dit meldt de Nederlandse voetbalbond via de officiële kanalen. De 49-jarige Grim neemt de taken over van Remy Reijnierse, die Jong Oranje na het vertrek van Adrie Koster op interim-basis leidde. Wie naast Grim op de bank zit, is nog niet bekend. De benoeming van een assistent-trainer volgt in een later stadium.

"Dit is een mooie uitdaging", reageert de voormalig profvoetballer op zijn aanstelling. “Ik ben altijd erg betrokken geweest bij de ontwikkeling van talentvolle voetballers, en kijk er naar uit om van de grootste Nederlandse talenten een team te smeden en resultaat te boeken."

"De doelstelling is uiteraard kwalificatie voor het EK 2017 in Polen. We starten in september met Cyprus thuis en Turkije uit. We zullen dus direct aan de bak moeten om het kwalificatietoernooi goed te beginnen", aldus Grim, die volgens technisch manager Jelle Goes van de KNVB 'perfect in het profiel past'.

Reijnierse blijft binnen de KNVB actief en keert terug naar het beloftenteam. Maarten Stekelenburg, die Oranje Onder-17 en Oranje Onder-18 onder zijn hoede had, gaat aan de slag als hoofdtrainer van Almere City. De voetbalbond gaat komende peroide op zoek naar een opvolger voor Stekelenburg.

Fred Grim stapt over van Almere City naar Jong Oranje. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Fred Grim stapt over van Almere City naar Jong Oranje. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Controles op TT-campings na diefstalgolf

De politie gaat de komende dagen extra controleren op de campings rond het TT-circuit bij Assen, waar traditioneel vele duizenden raceliefhebbers verblijven. Aanleiding is dat tijdens de vorige TT veel campinggasten het slachtoffer zijn geworden van diefstal uit tenten.

Agenten gaan kampeerders ook actief waarschuwen, zodat die alerter zijn en geen waardevolle spullen achterlaten in hun tent. Dieven hadden het vorig jaar vooral voorzien op mobiele telefoons, tablets en fotocamera's. Enkele campings hebben, na de diefstalgolf van vorig jaar, besloten om camerabeveiliging in te stellen.

De races worden komende zaterdag voor de 85e keer verreden. Er worden zo'n honderdduizend bezoekers op het circuit verwacht. Ook de feesten en muziekoptredens rond de races, op de campings en in de Asser binnenstad, trekken elk jaar vele tienduizenden mensen.

Dekker wil kijker horen over tv-aanbod

Zelf weten welke tv-zenders je afneemt, zonder dat je aan complete pakketten vastzit? Die mogelijkheid komt een stapje dichterbij. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) gaat uitzoeken of tv-kijkers zelf zo'n à la carte televisiemenu zouden willen.

In de Tweede Kamer klinken al sinds 2013 geluiden om tv-kijkers zelf wat anders te laten kiezen dan alleen pakketten als geheel. Met zulke pakketten krijg je immers zenders die je niet wilt, terwijl je verstoken blijft van kanalen die je wél graag wilt zien.

Het idee is dat tv-kijkers de samenstelling van hun zenderpakket beter naar eigen interesse kunnen aanpassen. De Mediawet biedt hiertoe al enige mogelijkheden, maar de tv-aanbieders maken daar nog geen gebruik van.

Een standaardpakket moet nu wel uit minstens dertig zenders bestaan om het publiek een gevarieerd aanbod voor een billijke prijs te bieden. Maar volgens Dekker kan het misschien nog wel 'beter en klantgerichter'.

Dekker wil kijker horen over tv-aanbod
Dekker wil kijker horen over tv-aanbod (Foto: ANP)

Werchter: Faith No More vervangt Foo Fighters

Faith No More vervangt de Foo Fighters donderdag als headliner op Rock Werchter. Dat meldt de organisatie van het Belgische festival, zo bericht Het Laatste Nieuws.

De Foo Fighters hebben een serie optredens moeten afzeggen nadat zanger Dave Grohl zijn been brak tijdens een optreden in Zweden. Het geplande optreden op Pinkpop ging niet door, Triggerfinger werd als vervangende band geboekt.

In België valt de keuze op Faith No More. De Amerikaanse band is headliner op de eerste avond van het vierdaagse festival. 'Faith No More stond hoog op het verlangkijstje van de festivalgangers', zegt de organisatie. Om nog een extra portie rock toe te voegen, speelt de al geboekte band Royal Blood twee keer: zowel op donderdag als op zaterdag.

De organisatie van Rock Wercher zet uiteen op de website hoe men te werk is gegaan om een vervangende act te boeken. Zo heeft Rock Werchter een Boeing moeten regelen om ervoor te zorgen dat Faith No More met hun materiaal tijdig in Zweden kan voor hun volgende concert op vrijdag.

Andere bands en artiesten die dit jaar op Rock Werchter spelen, zijn onder meer Florence + the Machine, The Chemical Brothers, Elbow, Mumford & Sons, Pharrell Williams, alt-J, Lenny Kravitz, The Prodigy en Muse.

Tost: "Verloren tijd achter Kvyat heeft Verstappen P7 gekost"

Toro Rosso-teambaas Franz Tost weet zeker dat Max Verstappen zevende had kunnen worden in de Grand Prix van Oostenrijk, als hij na zijn pitstop niet opgehouden werd door Daniil Kvyat. Verstappen leek op weg naar een zevende positie, maar werd in de slotfase ingehaald door Pastor Maldonado.

De Limburger ging in de 26e ronde naar binnen voor een setje softs, en kwam vlak achter Kvyat weer de baan op. Pas in de 29e ronde vond Verstappen een gat en kwam hij langs de worstelende Red Bull-coureur. Volgens Tost was het tempo van de Nederlander uitstekend, maar heeft hij achter Kvyat een aantal seconden verloren, die hem vervolgens de zevende plek hebben gekost. "De achtste plaats van Max betekent wel punten voor het team, maar we kunnen niet geheel tevreden zijn omdat onze directe concurrenten meer hebben gescoord dan wij", aldus Tost.

Ondanks het uitvallen van Carlos Sainz is Tost tevreden met hoe het weekend is gelopen. "De auto presteerde heel goed, met dank aan de upgrades die we hebben meegenomen. Hopelijk kunnen we op deze voet verder en de volgende keer met beide wagens in de punten eindigen."

Wapens en commando's VS voor NAVO-flitsmacht

De Verenigde Staten gaan wapens, vliegtuigen en commando's bijdragen aan de nieuwe 'flitsmacht' van de NAVO, om Europa te helpen zichzelf te verdedigen tegen Rusland vanuit het oosten en gewelddadige extremisten vanuit het zuiden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter maandag gezegd na besprekingen met zijn ambtgenoten uit Duitsland, Noorwegen en Nederland.

Volgens de plannen zal de bijdrage van de VS bestaan uit middelen om inlichtingen te verzamelen en te surveilleren, eenheden voor speciale operaties, logistiek, transportvliegtuigen en uiteenlopende wapensteun, waaronder bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen en op schepen geplaatste raketten. Een grote grondstrijdmacht wordt echter niet voorzien.

Carter onderstreepte dat de VS 'diep toegewijd' zijn aan de verdediging van Europa.

VVD wil bitter lemon terug in Tweede Kamer

Bitter lemon en tonic moeten zo snel mogelijk weer verkrijgbaar zijn in het gebouw van de Tweede Kamer. Met dat opmerkelijke pleidooi kwam VVD-kamerlid Helma Neppérus maandagochtend op de proppen, meldt RTL Nieuws.

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de eigen uitgaven voor volgend jaar. Er is aandacht voor serieuze zaken, zoals de groeiende wachtlijst met 30-ledendebatten en kamerleden die zich afsplitsen en hun zetel meenemen.

Kamerlid Helma Neppérus van de VVD vindt het belangrijk dat de bitter lemon weer terug komt in de Kamer, merkte ze op. Ze vertelde dat haar zus laatst op bezoek kwam. Ze wilde graag bitter lemon drinken, maar dat is niet meer mogelijk in de Kamer. Ze vraagt zich af of de Kamer niet wat doorschiet met het schrappen van bitter lemon.

Op Twitter regende het al snel reacties. Veel mensen snappen niet waarom Neppérus zich over zo'n futiliteit opwindt. Het kamerlid stelt dat het haar was te doen om het doorschieten van de duurzaamheid. De frisdrank was vanwege te hoge kosten uit het assortiment gehaald.

De eerste inhaker is ook al gesignaleerd...

Cel en tbs voor prostitueren zwakbegaafde ex

Een 22-jarige Brabander is maandag veroordeeld tot een jaar cel en tbs omdat hij zijn zwakbegaafde ex-vriendin in de prostitutie liet werken. De vrouw had ingestemd met het werk, maar voor de rechtbank in Den Bosch doet dat niet af aan zijn strafbaarheid.

De rechtbank noemt het 'zeer laakbaar' dat de man uit Heeswijk-Dinther 'een kwetsbare, zwakbegaafde vrouw in de prostitutie liet werken met als doel er zelf financieel beter van te worden'. Wel is uit psychologisch onderzoek gebleken dat de pooier zelf een persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Omdat de kans dat de man opnieuw de fout in zal gaan groot is, besloot de rechtbank ook tbs op te leggen. Hij moet behandeld worden voor zijn problemen, waaronder een drugsverslaving.

De Brabander kreeg zijn straf overigens ook voor een bedreiging. Die stond los van de prostitutiezaak.

Laurence Stassen partijvoorzitter VNL

Laurence Stassen is maandag benoemd tot partijvoorzitter van VoorNederland (VNL), de partij waar Bram Moszkowicz lijsttrekker van wordt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Louis Bontes gaf het voorzitterschap van VNL in april op omdat hij zich niet kon vinden in de keuze voor Moszkowicz.

"Ik ben ontzettend trots om voorzitter te mogen zijn van onze prachtige partij. VNL zal zich als enige klassiek-liberale partij richten op meer vrijheid, meer welvaart en minder overheid", aldus Stassen in een verklaring.

Stassen was eerder het boegbeeld van de PVV in Limburg. Zij zat voor die partij in Provinciale Staten van Limburg en in het Europees Parlement. Stassen verliet de partij naar aanleiding van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen.

Actie tegen schooltoets op Marktplaats

Het Instituut voor Toetsontwikkeling Cito bekijkt hoe de verkoop van oefenmateriaal voor scholieren via met name Marktplaats een halt kan worden toegeroepen. Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer.

Het gaat vooral om toetsen uit het leerlingvolgsysteem, een programma dat de leerkrachten inzicht geeft in de ontwikkeling van de leerlingen. Cito weet niet hoe de stukken op Marktplaats belanden. Ze horen binnen de school te blijven. Maar het instituut vermoedt dat er bijvoorbeeld bij fusies of opheffingen mogelijk wel eens iets verkeerd gaat en dat particulieren ze dan aanbieden aan ouders die hun kind extra willen voorbereiden.

Kim Kardashian verwacht een jongetje

Kim Kardashian is in verwachting van een jongetje. Dit onthult de realityster op Instagram. Bij een foto van haar man Kanye West met hun dochtertje North op zijn schoot schrijft Kim: "Je bent een goede vader voor North en je zal ook de beste vader zijn voor onze zoon."

"Dierbare momenten zoals deze, toen we met jou meereisden op tournee, daar leef ik voor."

Het tweede kindje van Kim Kardashian wordt in de winter verwacht. Kim maakte eind mei in de tv-serie Keeping Up with the Kardashians bekend opnieuw zwanger te zijn .

Man wil onderdak en gooit ruiten stadhuis in

De politie heeft zondagavond in Heerenveen een 49-jarige man uit Leeuwarden aangehouden, omdat hij vier ruiten van het gemeentehuis had ingegooid.

Na zijn aanhouding zei de man dat hij onderdak wilde en daarom de ruiten had ingegooid. Hij heeft nu tijdelijk onderdak gekregen op het politiebureau in Heerenveen. Hij krijgt ook een proces-verbaal aan zijn broek en een rekening voor de aangerichte schade.

Volgens een woordvoerder van de politie is de man niet dakloos en verblijft hij normaal in een opvangtehuis in Leeuwarden.

'Meesteroplichter' gepakt in penthouse Zeist

De politie heeft een 52-jarige vermoedelijke 'meesteroplichter' van zijn bed gelicht in zijn penthouse in Zeist. Dat gebeurde maandagochtend, meldt het Openbaar Ministerie. De Amerikaan stond op het punt te verhuizen.

De man wordt verdacht van oplichting, fraude en valsheid in geschrifte. Politie en justitie hadden hem sinds mei op de korrel.

Het OM vermoedt dat de Amerikaan zich jarenlang heeft voorgedaan als een vermogend zakenman. Met onder meer behulp van vals opgemaakte bankgaranties ontfutselde hij grote bedragen van zijn slachtoffers. Die bedragen liepen op tot ruim 100.000 euro.

Op deze manier heeft de vermeende 'meesteroplichter' er volgens het OM jarenlang een luxueuze levensstijl op na kunnen houden. Hij woonde dus in een luxe penthouse, liet zich rondrijden in grote auto's met chauffeurs en hij had bodyguards.

Slachtoffers busongeluk nog in Portugal

Het is nog onduidelijk wanneer de lichamen van de vier omgekomen slachtoffers van het busongeluk vorige week in Portugal naar ons land worden gebracht. Dat heeft SOS Nederland maandag laten weten. De repatriëring was aangekondigd voor begin deze week.

Twee gewonde slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis. De hulpverleningsorganisatie gaf zondag al aan dat ze niet op korte termijn naar Nederland terugkeren. Een derde gewonde heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten en verblijft ook nog in Portugal. Wel zijn zaterdag twee gewonden in een klein ambulancevliegtuig terug naar Nederland gevlogen.

De bus met ruim dertig Nederlandse vakantiegangers raakte vorige week van de weg in de Algarve. De Portugese chauffeur zou achter het stuur onwel zijn geworden. Sommige inzittenden zeiden dat hij op het moment van het ongeluk te hard reed.

'Evenementen zorgen voor veel verkeershinder'

Het grote aantal evenementen dit weekeinde zorgt voor veel extra drukte op de wegen. Dat verwacht de ANWB.

Op de Brouwersdam in Zeeland vindt muziekfestival Concert at Sea plaats. De N57 gaat daarom op vrijdag- en zaterdagavond een aantal uren dicht.

Rondom Assen is het naar verwachting druk door een groot aantal motorliefhebbers. Op zaterdag wordt daar de TT van Assen verreden. Dit zal vooral te merken zijn op de A28. Ook de Nacht van Assen wordt traditioneel druk bezocht.

Op de A9 is er zaterdag en zondag kans op file in verband met festival Awakenings in Spaarnwoude. In Beuningen is vanaf vrijdag Down the Rabbithole. Dit zal vooral op de A73 voor mogelijke drukte kunnen zorgen.

Den Haag kan op extra bezoekers rekenen door Veteranendag op zaterdag en Parkpop op zondag.

De ANWB adviseert bezoekers van een van deze evenementen het laatste deel zonder navigatie te doen en de bewegwijzering te volgen.

'Evenementen zorgen voor veel verkeershinder' (Foto: Novum)
'Evenementen zorgen voor veel verkeershinder' (Foto: Novum)

Go Ahead Eagles treft FerencvŠros achter gesloten deuren in voorronde EL

Go Ahead Eagles treft in de eerste voorronde van de UEFA Europa League het Hongaarse Ferencváros. Dit blijkt uit de loting vandaag op het hoofdkwartier van de UEFA. Go Ahead Eagles plaatste zich voor het tweede continentale toernooi via het Fair Play-klassement. 

De ploeg uit Deventer zal op 2 juli de thuiswedstrijd spelen in Emmen omdat het eigen stadion wordt verbouwd. De return is een week later op 9 juli in Hongarije. Later vanmiddag is de loting van de tweede voorronde.

Nummer drie van de Eredivisie AZ en de winnaar van de play-offs Vitesse zijn al geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. Bekerwinnaar FC Groningen is al geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.  

Update 15.30 uur

Mocht Go Ahead zien af te rekenen met Ferencváros, dan treft het Balzan FC uit Malta of FK Zeljeznicar uit Bosnië. Het duel tegen Ferencváros in Hongarije zal achter gesloten deuren gespeeld worden. De Groupama Arena moet door een straf van de UEFA leeg blijven. 

De club had nog een straf open staan. Vorig seizoen tijdens het tweeluik met het Maltese Sliema Wanderers uitten de Hongaarse fans zich racistisch, waardoor de UEFA hun strafte met één duel zonder publiek. Saillant genoeg mogen de Hongaren zelf wél fans meenemen naar Nederland.

Go Ahead Eagles-voorzitter Edwin Lugt is blij met de loting van zijn club tegen het Hongaarse Ferencváros. Maandag werden de ploegen door de UEFA aan elkaar gekoppeld voor de eerste voorronde van de Europa League.

"Het is de sterkste tegenstander die we hadden kunnen treffen", geeft Lugt toe. "Maar het is een mooie club met een geweldige historie. Ze zijn van 1899, net een paar jaar ouder dan wij. En hun bijnaam is de Groene Adelaars. Toeval bestaat niet, zou je bijna zeggen."

Hoewel de nummer twee van de Hongaarse competitie op papier sterker is, dicht Lugt zijn team kansen toe. "Hun begroting schijnt 2,5 keer zo groot te zijn, dus normaal winnen zij. Maar dit is een wedstrijd op zich. We zijn zeker niet kansloos."

Giel Beelen heeft de langste

Giel Beelen was maandagochtend nog vroeger uit de veren dan gebruikelijk. De 3FM-dj maakt de langste ochtendshow van Nederland, van 4.30 tot 10.00 uur.

Het is maandag de langste doordeweekse dag van het jaar. DJ Saskia Weerstand stond een deel van haar zendtijd af aan de man die haar dagelijks opvolgt. Samen waren ze buiten toen de zon opkwam. Giel riep zijn luisteraars op foto's van de zonsopkomst te sturen.

Giel Beelen (Foto: Novum)
Giel Beelen (Foto: Novum)

Bonden kondigen acties aan op Schiphol

De acties van rijksambtenaren voor een nieuwe cao zorgen volgende week voor het eerst ook voor overlast bij het grote publiek. Daarvoor waarschuwen de vakbonden maandag. Volgens hen moeten reizigers op luchthaven Schiphol twee ochtenden rekening houden met opstoppingen bij de douanepoortjes.

Medewerkers van de douane houden volgende week op maandag- en dinsdagmorgen een zogenoemde stiptheidsactie. Dat betekent dat iedere reiziger bij de douanepoortjes wordt gecontroleerd. Normaal kunnen veel mensen gewoon doorlopen.

De bonden willen op deze manier komende tijd elke week voor overlast gaan zorgen op Schiphol, om de druk op minister Stef Blok van de Rijksdienst op te voeren. Ook bij de douane in de Rotterdamse haven zetten de bonden komende weken stiptheidsacties op touw.

Schiphol (Foto: Novum)
Schiphol (Foto: Novum)

Rijgedrag jonge automobilisten onder de loep

Jongeren tussen achttien en 25 jaar zijn brokkenpiloten. Zij hebben vijf tot zeven keer meer kans op een verkeersongeval, zeggen verzekeraar Interpolis en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) die het rijgedrag van deze groep dan ook gaan onderzoeken.

480 jonge automobilisten doen op 11 en 12 juli mee aan een rijvaardigheidsexperiment. Tijdens de proef nemen ze plaats in een auto en in een simulator waarbij hun rijgedrag wordt gemonitord.

Jongeren zijn niet de enige groep die wordt getest. Volgend jaar zijn de ouderen aan de beurt, want ook in die groep autorijders gebeuren relatief veel ongevallen. Interpolis en de SWOV bespreken de resultaten na afloop met de deelnemers en zoeken samen naar manieren om een betere bestuurder te worden.

Wildplassers bedreigen Glastonburyfestival

Festivalgangers vrezen ze veelal: de mobiele toiletten. Maar als bezoekers van het grote Britse festival Glastonbury komend weekend geen gebruik maken van de plaskruizen en portocabins, dreigt het hele feest te worden afgeblazen.

Als wildplassers het laten lopen op de festivallocatie, heeft de Britse milieudienst het recht die te ontruimen. De organisatoren van het bekende festival doen dan ook een dringend beroep op de 135.000 bezoekers om de duizenden mobiele wc's te gebruiken.

Volgens de milieudienst vergiftigt urine het water in de nabijgelegen Whitelakerivier, waardoor daar onvoldoende zuurstof overblijft voor de vissen.

Studente (22) slikt iets te gretig

Zhang Weiwei heeft er geen moeite mee om te slikken, want ze slikt werkelijk alles. De 22-jarige studente bleek vorige week echter iets té gretig. De Chinese heeft namelijk een complete lepel doorgeslikt.

De jongedame heeft de pijnlijke les geleerd dat eten en lopen niet samengaan. Zij liep vorige week terug naar haar kamer op een universiteit van Wuhan terwijl ze met een lepel haar ijs opat. Ineens werd zij van achteren geduwd.

Zhang zette een flinke keel op, waarna de enorme lepel in haar maag verdween. Hierop besloot ze zich bij het ziekenhuis te melden.

De handige artsen wisten van een draadje een soort lasso te maken en deze via haar slokdarm om het 14 centimeter metende stuk metaal te krijgen. Na slechts tien minuten was de lepel al uit haar maag verdwenen.

Naar eigen zeggen wilde de studente pas aan het eind van de dag naar het ziekenhuis gaan. Ze voelde zich namelijk niet echt beroerd. Toen ze echter de mogelijke complicaties wist te achterhalen, wist ze niet hoe snel ze naar de dokter moest rennen.

LepelDe bewuste röntgenfoto

Griekenland pikt ruim duizend migranten op

De Griekse kustwacht heeft de afgelopen dagen meer dan duizend migranten opgepikt in de Egeïsche Zee. In totaal rukte de kustwacht 37 keer uit voor een reddingsoperatie.

De migranten werden tussen vrijdag- en maandagochtend opgepikt. De 1161 bootvluchtelingen werden gered in de buurt van de eilanden Agathonisi, Chios, Farmakonisi, Lesbos en Samothraki.

Griekenland ziet zich net als Italië geconfronteerd met een enorme migratiecrisis. Meer dan 55.000 mensen, veelal uit Syrië, zijn sinds begin 2015 naar Griekenland gevlucht. Velen vertrekken vanaf de Turkse kust.

De meeste migranten willen niet in Griekenland blijven, maar verder reizen naar andere EU-lidstaten. Griekenland heeft de rest van de EU om hulp gevraagd bij het opvangen van de migranten. Er ligt een plan van de Europese Commissie op tafel om Italië en Griekenland te ontlasten, maar een aantal lidstaten heeft bezwaren tegen het plan.

'Gaskraan Groningen verder dicht dit jaar'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dichtdraaien. Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Kamp zal dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer schrijven, melden bronnen op het Binnenhof maandag aan het ANP.

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van 3 miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

De overcapaciteit van Norg en de milde winter maken dat er in de tweede helft van dit jaar nog maar 13,5 miljard kuub gewonnen hoeft te worden om aan de zogeheten 'leveringszekerheid' te kunnen voldoen. De winning voor dit jaar was aanvankelijk vastgesteld op 39,4 miljard kuub.

Jongeren kopen vooral sigaretten in horeca

Jongeren onder de achttien jaar die wel eens sigaretten kopen, doen dit vooral in horecagelegenheden. Dat blijkt uit een onderzoek naar het kopen van tabak door jongeren, dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eind vorig jaar heeft laten doen en waarvan de uitkomsten maandag bekend zijn gemaakt.

Volgens het onderzoek doet 4 procent van de veertien- en vijftienjarigen wel eens een poging om sigaretten te kopen voor zichzelf of anderen. Jongeren die tabaksproducten kopen, doen dit dan vooral in horecagelegenheden (55 procent) en veel minder bij tabakswinkels (47 procent), tankstations (46 procent) en supermarkten (34 procent).

Onlangs is ook een onderzoek verschenen naar de naleving van de regels voor de verkoop van tabak aan jongeren. Hieruit bleek dat veel verkooppunten de leeftijdsgrens van tabak en alcohol nog niet naleven. Ook hierdoor kunnen jongeren nog te makkelijk aan sigaretten komen.

Zeer lage verwachtingen over deal Griekenland

De verwachtingen over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters zijn laaggespannen in Brussel. Meerdere ministers van Financiën van eurolanden denken er niet maandag uit te komen.

"Ik heb zeer lage verwachtingen voor vandaag. Ik verwacht geen doorbraak'', zei de Finse minister Alexander Stub voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers (in de eurogroep). Zijn Ierse collega Micheal Noonan was ook somber. Ondanks het feit dat de Grieken voorstellen hebben ingediend, denkt hij dat er een extra overleg op donderdag aanstaande nodig zal zijn. "Er was vannacht veel onduidelijkheid over de voorstellen, of de Grieken wel de goede hadden gestuurd, en hierdoor is er geen goede voorbereiding geweest.'''

Ook de Duitse minister Wolfgang Schäuble was zeer kritisch. "Ik heb nog geen nieuwe voorstellen gezien. Ik zie niet hoe wij fatsoenlijk de eurotop van leiders kunnen voorbereiden zonder serieuze voorstellen.''

Boogschutter Van den Berg pakt zilver op Spelen

Boogschutters Sjef van den Berg en Rick van der Ven hebben zich in Baku geplaatst voor de achtste finales van de Europese Spelen. De twee Nederlanders rekenden zonder al te veel problemen af met hun tegenstanders, terwijl het voor de derde Nederlander afgelopen was in de tweede ronde: Mitch Dielemans verloor van de Oekraïner Heorhiy Ivanytskyy. Hij kreeg weliswaar meerdere kansen om een set te pakken, maar kwam niet verder dan één setwinst en een gelijke stand: 3-7.

Van den Berg schoot in de eerste ronde nog acht van de negen pijlen in de tien, in de tweede ronde lukte dat niet helemaal. Hij won de eerste set, maar moest het tweede bedrijf afstaan aan zijn Bulgaarse tegenstander Yavor Vasilev Hristov. In de derde set scoorde Van den Berg weer de felbegeerde ten, ten, ten, drie tienen op rij. De vierde set eindigde gelijk, maar in de vijfde set was de jonge Nederlander met 28-26 de sterkere wat voor een 7-3 eindstand zorgde - een gewonnen set levert twee punten op, een gelijkspel één punt.

Ook Van der Ven, als tweede geplaatst, won de eerste set tegen de Deen Johan Weiss. De volgende set eindigde gelijk, waarna de Nederlander dankzij een vijf van Weiss de derde set won. Met 29-27 pakte de Deen verrassend de vierde set, maar een perfecte dertig in de vijfde set bleek genoeg voor Van der Ven om de wedstrijd met 7-3 te beslissen.

Vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd komen de Nederlanders weer in actie. Van den Berg staat dan tegenover Viktor Ruban uit Oekraïne, de olympisch kampioen van 2008. Ruim een half uur later staat Van der Ven eveneens tegenover een Oekraïner: Markiyan Ivashko, de nummer 25 van de wereldranglijst. Het is de perfecte kans op revanche voor de Nederlanders, die in de landenwedstrijd in de halve finale onderuit gingen tegen de Oekraïners.

Het boogschieten zal hier live te kijken zijn (Bron: YouTube)

Update 11.17 uur

Van den Berg heeft met bijna speels gemak afgerekend met voormalig olympisch kampioen Viktor Ruban. De Nederlander won de eerste set met 27-24 en moest de tweede met 26-28 inleveren. Daarna was Ruban echter kansloos, dankzij 29-26 in de derde set en 28 punten voor Van den Berg tegen slechts 21 punten voor Ruban in de vierde set: 6-2. In de kwartfinale staat hij om 12.44 uur tegenover Pierre Plihon uit Frankrijk, nummer dertien van de wereld. Van den Berg staat zelf op de 101e plek van de wereldranglijst.

Update 11.58 uur

Na Van den Berg heeft ook Van der Ven revanche genomen op Oekraïne. De nummer vijf van de wereld zette Markiyan Ivashko overtuigend opzij: 7-1. In een door windvlagen geteisterde wedstrijd ging de eerste set met 25-25 nog gelijk op, daarna liep de Nederlander uit dankzij twee keer 28-27 op rij. De laatste set was van een laag niveau, met name door de wind, maar met 24-23 won Van der Ven de set en dus de wedstrijd. Hij neemt het om 12.57 uur op tegen Anton Prilepov, de Wit-Russische nummer negentien van de wereld. 

Update 12.58 uur

Sjef van den Berg heeft zich met een overtuigende prestatie geplaatst voor de halve finale van de Spelen. Tegen de Fransman Pierre Plihon, bijna honderd plaatsen hoger op de wereldranglijst, nam de Nederlander gelijk een voorsprong na het winnen van de eerste set. De tweede set werd na het opnieuw bekijken van een pijl van Van den Berg 28-28, waarna de volgende twee sets verdeeld werden tussen de twee. In de laatste set schoot Van den Berg negen, tien en tien, waar Plihon geen antwoord meer op had. Van den Berg speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Anton Prilepov en de tweede Nederlander, Rick van der Ven.

Update 13.17 uur

Rick van der Ven kan zijn koffers pakken na het verlies in de kwartfinale tegen Prilepov. Na een 29-29 in de eerste set kende de Nederlander grote pech in set twee: een harde windvlaag zorgde voor een uitschieter in de drie, waar zelfs een normaal 'slechte' pijl van zeven punten goed genoeg was geweest om de set te winnen. Van der Ven kwam terug door vervolgens vier keer op rij een tien te scoren, maar Prilepov scoorde één punt hoger in de vierde set en kwam op matchpoint. Doordat de vijfde set in 28-28 eindigde en beide schutters dus één punt kregen won Prilopov de wedstrijd met 6-4.

Om 13.49 uur staat Prilepov in de halve finale tegenover Sjef van den Berg, wat weer live uitgezonden zal worden op YouTube (zie hierboven).

Update 14.13 uur

Van den Berg heeft zijn indrukwekkende run voortgezet door de Wit-Rus Prilepov zeer overtuigend aan de kant te zetten: 6-0. Van den Berg schoot in de eerste twee sets slechts één negen, de andere vijf pijlen gingen de tien in. Ondanks een matige score van 25 punten in de derde set won de Nederlander daarin ook, want Prilepov kwam slechts tot 24 punten. 

In de finale staat de twintigjarige Van den Berg tegenover de één jaar oudere Spanjaard Miguel Alvarino Garcia, de nummer zestien van de wereld. Het duel zal rond 14.25 uur beginnen. Het zal een lastige opgave worden voor Van den Berg, want Garcia is evenals de Nederlander bezig aan een fantastische dag. Hij schiet al de hele dag geweldig en schakelde onder meer de Duitse nummer drie van de wereld Florian Kahllund uit.

Update 14.42 uur

Sjef van den Berg heeft het in de finale niet kunnen bolwerken tegen de Spanjaard Miguel Alvarino Garcia. In de eerste sets werd het nog gelijk, maar daarna liep de Nederlander constant achter de feiten aan. Met 29-27, 28-27 en 29-28 was Garcia steeds iets beter, waardoor hij de wedstrijd met 7-1 won. De zilveren medaille van Van den Berg is alweer de zestiende in totaal van Nederland tijdens de Spelen in Baku.

Proef GGD Amsterdam met hiv-preventiepil

De GGD in Amsterdam begint met een onderzoek onder homomannen en transgenders naar de gebruiksmogelijkheden van de hiv-preventiepil PrEP. Dat maakte de gezondheidsdienst maandag bekend.

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. ,,Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert'', aldus GGD Amsterdam.

Volgens de organisatie is het de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht. Wereldwijd is het de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of de inname van het middel volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom.

Illegalen in vrachtauto ontdekt

Tijdens het lossen van een vrachtauto op een bedrijventerrein in Wijchen (Gelderland) hebben medewerkers woensdagochtend zeven illegale vluchtelingen ontdekt. Na een medische controle nam de politie de mannen mee naar het bureau voor verhoor.

Volgens de lokale media zijn de mannen afkomstig uit onder meer Syrië en Iran, maar dat kon de politie nog niet bevestigen. De eigenaar van de vrachtauto wordt ook gehoord. Het is niet duidelijk waar de mannen zijn ingestapt en hoe lang ze in de auto hebben gezeten.

'Fietsende Nederlander leeft half jaar langer'

Nederlanders leven door hun gewoonte om te fietsen gemiddeld een half jaar langer dan de niet-fietsende wereldbevolking. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in een studie gepubliceerd in de American Journal of Public Health.

Ook voorkomt fietsen ongeveer 11.000 sterfgevallen per jaar in ons land. "Dat onze Hollandse fietscultuur ons gezonder maakt, vermoedden we al, maar hoeveel gezonder was nooit bekend'', stellen de onderzoekers. Zij baseren zich op gegevens van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO), fietsstatistieken van het CBS en enquêtes onder ongeveer 50.000 Nederlanders.

De onderzoekers becijferden dat mensen gemiddeld ongeveer een uur langer leven door elk gefietst uur. Een gemiddelde Nederlander zit zo'n 75 minuten per week op de fiets."Met 75 minuten fietsen per week kom je voor Nederlanders dan op ongeveer een half jaar langer leven uit.''

Hoge Raad: werknemers mogen eerder staken

Werknemers kunnen voortaan makkelijker in staking gaan. Dat volgt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Volgens het hoogste rechtscollege hoeft een staking niet het uiterste middel te zijn. Ook hoeven stakingen niet van te voren worden aangekondigd. De Hoge Raad nuanceert daarmee eerdere uitspraken en stelt dat het stakingsrecht ruimer kan worden opgevat.

De uitspraak ging over een staking bij de Amsterdamse zorginstelling Amsta in 2012 en 2013. Vakbond FNV had een collectieve actie in de vorm van een werkonderbreking van telkens twee uur georganiseerd, toen overleg over een nieuwe cao op niets uitliep.

De kortgedingrechter oordeelde dat er sprake was van een onaangekondigde bedrijfsbezetting. Ook het gerechtshof vond in hoger beroep dat de actie terecht was verboden.

Taliban vallen Afghaans parlement aan

De Afghaanse Taliban hebben maandag het parlement in de hoofdstad Kabul aangevallen. Terwijl het parlement in zitting was gingen buiten het gebouw vier grote bommen af. Twee burgers kwamen om, zei een woordvoerder. Ook raakten 31 burgers gewond. Alle aanvallers zijn gedood.

De aanval begon met een zelfmoordaanslag met een autobom bij de ingang van het complex. Vervolgens probeerden de Taliban het parlement te bestormen, maar ze werden teruggedrongen door de politie en het leger. Zeven opstandelingen verschansten zich in een gebouw in aanbouw en zijn uiteindelijk gedood, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. Alle parlementariërs bleven ongedeerd. Een school in de buurt van het parlementsgebouw werd geëvacueerd.

President Ashraf Ghani heeft de aanval veroordeeld. "Onschuldige mensen op de korrel nemen in de heilige maand van de ramadan is een duidelijke vijandige daad tegen de islam", zei Ghani. Hij voegde eraan toe dat de daders "criminelen zijn die zich gebonden voelen door een overtuiging of een geloof'.

Het is niet de eerste keer dat de Taliban een grootscheepse aanval uitvoeren op Afghaanse overheidsgebouwen.

NAVO hamert op meer geld voor defensie

De NAVO wil dat haar lidstaten meer geld aan defensie gaan besteden, gezien de nieuwe bedreigingen en uitdagingen. Slechts vijf bondgenoten voldoen aan het streefdoel om minstens 2 procent van de omvang van de nationale economie aan verdediging uit te geven.

Dat stelde NAVO-topman, Jens Stoltenberg, maandag in Brussel. Hij presenteerde de cijfers over 2014 en de verwachtingen voor 2015. Nederland zit met 1,2 procent in de middenmoot. De beste leerlingen van de klas zijn Estland, Griekenland, Polen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Hoewel achttien landen aangaven meer te willen besteden, zal de totale omvang toch nog dalen, waarschuwde Stoltenberg. "We moeten onze inspanningen verdubbelen. We kunnen niet meer doen met minder.''

De ministers van Defensie van de NAVO-landen buigen zich over de kwestie tijdens hun bijeenkomst woensdag en donderdag in Brussel.

Maradona wil FIFA-voorzitter worden

Diego Maradona zal zich kandidaat gaan stellen voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA, zo heeft de Argentijnse voetballegende aan een Uruguayaanse journalist laten weten. Er moeten nieuwe verkiezingen komen nadat huidig voorzitter Sepp Blatter vier dagen na zijn herverkiezing bekendmaakte op te stappen.

Journalist Victor Hugo Morales had de primeur van het nieuws, zo liet hij aan Reuters weten. "Hij heeft me verteld dat hij gaat proberen voorzitter van de FIFA te worden. Vervolgens heeft hij me geauthoriseerd daar iedereen van op de hoogte te brengen."

Eerder liet een andere oud-voetballer, de Braziliaan Zico, al weten Blatter op te willen volgen. Ook Musa Bility, voorzitter van de Liberiaanse voetbalbond, en David Ginola, Franse oud-voetballer, willen een gooi doen naar het voorzitterschap. De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein overweegt nog zich kandidaat te stellen.

Maradona wil FIFA-voorzitter worden (Pro Shots/Insidefoto)
Maradona wil FIFA-voorzitter worden (Pro Shots/Insidefoto)

Red Bull voorzichtig met aanbod Ferrari

Ferrari-president Sergio Marchionne heeft voor de Oostenrijkse GP bevestigd dat zijn team de motoren wil leveren aan het team van Red Bull. Het Oostenrijkse team finishte afgelopen weekend teleurstellend tiende en twaalfde in een toch al moeilijk seizoen.

"Ik heb veel respect voor Red Bull," vertelde Marchionne. "Ze hebben enorm veel voor de sport gedaan, ze hebben het kampioenschap meerdere jaren gewonnen. Ik denk dat ze hun weg terug naar de top weer zullen vinden en als we ze kunnen helpen om daar te komen, zouden we dat graag willen doen."

Red Bulls band met hun huidige motorleverancier heeft afgelopen seizoen flinke deuken opgelopen. Helmut Marko sneerde voor het weekend nog richting de leverancier dat ze sneller zouden zijn met een B-versie van een Ferrari-motor dan met hun huidige Renault. Ze missen niet enkel de kracht die de Mercedes-bron wel heeft, maar de Renault-motoren zijn enorm onbetrouwbaar gebleken. 

Toch lijkt het erop dat Red Bull er niet helemaal open voor staat om klant van Ferrari te worden, waarbij het standpunt van McLaren overgenomen wordt. Toen McLaren de Mercedes inruilde, verklaarde Ron Dennis dat 'geen team gaat in de toekomst een kampioenschap winnen tenzij ze de meeste aanspraak maken op het werk van een leverancier'.

"Het is erg aardig van Sergio, maar we hebben een contract met Renault voor volgend jaar," vertelde Christian Horner, gevraagd naar het aanbod van Ferrari. "Ik weet zeker dat hij het erg graag zou doen. Red Bull is acht jaar een klant van Ferrari geweest, dus er is een lange geschiedenis van elkaars manier van handelen."

Red Bulls beste kansen lijken dus van Renault te komen, hopend dat ze zich verbeteren voor het komend seizoen. Renault heeft echter zelf aangegeven dat ze overwegen de sport aan het einde van het jaar te verlaten, ook al gaan er ook geruchten rond dat ze een team willen overnemen.

Arriva: push-ups eenmalige ludieke oplossing

Vervoersbedrijf Arriva maakt er geen punt van dat een conducteur een reiziger vrijdagavond de keuze liet om tien keer op te drukken of een boete van 35 euro te betalen. "We zien het als een ludieke eenmalig oplossing", aldus een woordvoerster van Arriva. "Deze steward is heel bekwaam en hij heeft ingespeeld op hoe de situatie op dat moment was. Dat moet een keer kunnen".

De jongen reisde op het traject Zwolle - Emmen. Hij bleek niet op een goede manier te hebben ingecheckt. "We hebben op zijn gegevens gezien dat hij dat normaal wel altijd doet. Hij heeft een foutje gemaakt en daarom heeft de steward ook op deze manier gereageerd. Dat moet een keer kunnen. De stewards komen dagelijks voor allerlei situaties te staan die ze moeten inschatten."

Het opdrukken werd gefilmd door een andere treinpassagier en het filmpje belandde op Facebook. De jongen slaagde er in de tien push-ups te volbrengen op de grond tussen de treinbankjes en kreeg een applausje van medepassagiers.

Arriva: push-ups eenmalige ludieke oplossing
Arriva: push-ups eenmalige ludieke oplossing (Foto: ANP)

Zinderende True Detective ontknoping in Zwijndrecht

Zondagmiddag vond in Zwijndrecht de zinderende ontknoping van De Detta Dossiers, een game geïnspireerd door de mateloos populaire HBO-serie True Detective, plaats. Pascalle Spijkers uit Eindhoven vond als een van de 50 deelnemende hulpdetectives het verlossende bewijsmateriaal en plaatste zich daarmee als True Detective. Naast eeuwige roem wint ze een reis naar Californië. Deze Amerikaanse staat vormt het decor voor het nieuwe seizoen van True Detective dat sinds vandaag elke maandag bij HBO Nederland te zien is.

De Detta Dossiers liet Nederlandse serie- en crimeliefhebbers wekenlang tegenstrijdigheden opsporen in een serie fictieve moorddossiers. In opdracht van de mysterieuze detective Viktor Detta reisden voor het laatste, zesde dossier 50 deelnemers af naar Zwijndrecht. In deze Zuid-Hollandse gemeente gingen de finalisten in een nagebouwde crimescene op zoek naar het verlossende bewijsstuk. Enkele uren voor de start van het nieuwe seizoen van True Detective vond Pascalle Spijkers uit Eindhoven het onthullende bewijsstuk en kwalificeerde zich daarmee als winnares van de zoektocht. De Brabantse hulpdetective mag zich opmaken voor een reis naar Californië: het decor voor de tweede serie afleveringen van True Detective.

'Nederlandse vrouw ontvoerd in Afghanistan'

Een Nederlandse vrouw is ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat meldde de Afghaanse tv-zender TOLO maandag op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken van het land. Het is niet bekend voor wie de vrouw werkt. Het is ook nog niet bekend door wie ze is ontvoerd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt ,,in het belang van betrokkenen'' nooit iets over ontvoeringen, aldus een woordvoerder. Voor het Rode Kruis, CARE Nederland en ICCO werken geen Nederlanders in Afghanistan. Hulporganisaties Cordaid en ZOA laten weten dat ze in elk geval geen Nederlandse vrouwen in het land hebben. Alle Nederlandse hulpverleners van Artsen zonder Grenzen en Oxfam Novib zijn terecht. Andere hulporganisaties kunnen nog niets zeggen.

Het is ook niet bekend of de ontvoering verband houdt met de aanval op het Afghaanse parlement maandag. Vermoedelijke Talibanstrijders probeerden het parlementsgebouw binnen te dringen. Toen dat niet lukte, verschansten ze zich in een nabijgelegen gebouw. Alle aanvallers kwamen om, tientallen burgers raakten gewond.

Jos Verstappen mogelijk terug op Le Mans

Voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen keert volgend jaar wellicht terug in de 24 Uur van Le Mans. Verstappen bespreekt met oud-Le Mans-winnaar Jan Lammers en Frits van Eerd de mogelijkheid om in 2016 als drietal deel te nemen aan de langeafstandsrace. Van Eerd is de eigenaar van supermarktketen Jumbo en sponsort Verstappens zoon Max, die dit jaar in de Formule 1 debuteerde.

Jos Verstappen racete voor het laatst in 2012, maar dat baart hem geen zorgen. "Ik kan het nog steeds", zei hij maandag tegen Autosport. "Ik moet alleen even oefenen en wat kilo's kwijtraken." Lammers bevestigde de plannen aan Autosport. "We streven naar een Nederlandse rijdersbezetting. Jos is één van de kandidaten. De komende weken nemen we een besluit."

Verstappen was in 2008 en 2009 al actief in Le Mans. In dat eerste jaar won hij de race in de LMP2-klasse.

Megaboetes voor prijsafspraken Belgische supermarkten

Belgische supermarkten zoals Carrefour en Delhaize en bekende internationale leveranciers hebben jarenlang prijsafspraken gemaakt. Maandag kregen achttien betrokken ondernemingen een boete van 174 miljoen euro van de Belgische Mededingingsautoriteit. Door de afspraken stegen de prijzen voor consumenten van drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten.

De hoogste boetes zijn voor supermarkten Carrefour (36,4 miljoen euro), Colruyt (31,6 miljoen euro) en Delhaize, dat fusiegesprekken voert met het Nederlandse Ahold (24,9 miljoen euro). Betrokken leveranciers zijn onder meer Proctor & Gamble (P&G), L'Oreal, Henkel, GSK en Unilever. Onder hen is de hoogste boete voor P&G, van 29 miljoen euro.

Colgate-Pamolive bracht de praktijken, die plaats vonden tussen 2002 en 2007, aan het licht. Het concern krijgt daarom geen boete.

Loting eerste en tweede voorronde Champions League 2015/2016

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de eerste en tweede voorronde van de UEFA Champions League. De wedstijden van de eerste ronde worden gespeeld op 30 juni/1 juli en 7/8 juli. De tweede ronde heeft plaats op 14/15 en 21/22 juli. 

AFC Ajax is al geplaatst voor de derde voorronde. De loting van deze ronde heeft plaats op 17 juli. PSV is als kampioen van de Eredivisie rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. 

Loting eerste voorronde

Thuis Uit
Lincoln FC (Gib) FC Santa Coloma (And)
Crusaders FC (N-I)  FC Levadia Tallinn (Est)
FC Pyunik (Arm)  SS Folgore (SMR)
B36 Tórshavn (Far) The New Saints FC (Wal) 

Loting tweede voorronde 

Thuis Uit
Hibernians FC (Mal) Maccabi Tel-Aviv FC (Isr) 
APOEL FC (Cyp)  FK Vardar (Mac) 
Qarabağ FK (Aze) FK Rudar Pljevlja (Mon) 
FK Sarajevo (Bos)  KKS Lech Poznań (Pol)
NK Maribor (Slv) FC Astana (Kaz) 
FC BATE Borisov (WRu) Dundalk FC (Ier)
HJK Helsinki (Fin)  FK Ventspils (Let)
FC Midtjylland (Den) Lincoln/Santa Coloma
Molde FK (Noo)  Pyunik/Folgore
Malmö FF (Zwe)  FK ´algiris Vilnius (Lit) 
Celtic FC (Sch)  Stjarnan (IJs) 
FK AS Trenčín (Slo)  FC Steaua Bucureşti (Roe) 
FK Partizan (Ser)  FC Dila Gori (Geo) 
PFC Ludogorets Razgrad (Bul) FC Milsami Orhei (Mol)
CS Fola Esch (Lux) GNK Dinamo Zagreb (Kro) 
KF Skënderbeu (Alb) Crusaders/Levadia Tallinn
Torshavn/The New Saints Videoton FC (Hon) 

KNSB-directeur Sanders treedt terug

UTRECHT Paul Sanders stopt als directeur van schaatsbond KNSB. De bond maakte maandag bekend dat Sanders vanaf 1 januari 2016 terug treedt uit zijn functie. Hij bekleedde het directeurschap sinds 2011.

Sanders kreeg bij zijn aanstelling de taak mee om de KNSB beter te laten samenwerken met schaatsbanen, gemeenten en sponsors. Volgens de schaatsbond is de aftredend directeur daarin geslaagd. Sanders zelf is desondanks niet helemaal tevreden met de gang van zaken. Hij betreurt vooral het feit dat de bond er niet in is geslaagd een Raad van Toezicht te benoemen.

"Dat was een ernstige tegenvaller, vooral omdat we al heel ver zijn met onze nieuwe strategie", aldus Sanders. "Ik denk dat een ander de klus nu moet afmaken." Het algemeen bestuur van de KNSB zegt het vertrek van Sanders te betreuren.

Nieuwe bezuinigingen Rusland op WK voetbal

De Russische overheid gaat opnieuw snijden in de kosten van de organisatie van het WK voetbal in 2018. Dat meldt het Russische persbureau RIA maandag. Het zou gaan om een bezuiniging van zo'n 500 miljoen euro.

Het Russische ministerie van Sport kondigde eerder in januari en april al aan het budget te verlagen vanwege de economische crisis in het land. De toewijzing van het WK aan Rusland wordt ondertussen door Zwitserse autoriteiten onderzocht wegens mogelijke omkoping.

'Vrouwen, roep God niet tijdens seks!'

Hoe groot je paarsgepunte lans ook mag zijn, je neukertje mag absoluut niet 'Oh mijn God!' zeggen indien je je vleesknuppel bij haar naar binnen duwt. Sterker nog, het aanroepen van de beste man daarboven zou moeten worden bestraft met en gevangenisstraf. Als het aan predikant John Hagee ligt tenminste.

Hagee is het een doorn in het oog dat de naam van zijn geliefde god telkens wordt aangeroepen als een vrouwtje weer eens snoeihard wordt genomen. En daarom wil de oprichter en hoofdpredikant van de Cornerstone Church in het Texaanse San Antonio dat hieraan paal en perk wordt gesteld.

"In deze wereld waar we overspoeld worden door misdaad en dood, is er nog weinig aandacht voor godslastering", aldus de geestelijke. "En dat is precies het probleem. Het ijdel gebruik van de naam van de Schepper is de grootste zonde. Zeker wanneer dat gebeurt tijdens het neuken".

Om de vrouwen de mond te snoeren, wil hij zware celstraffen invoeren om te voorkomen dat ze ooit nog 'God, wat lekkerrrrrr Djeez!' roepen tijdens het uitwonen. Hoe de beste man de dames wil betrappen, laat hij helaas niet los. Ook wil hij niet kwijt waarom mannen de dans ontspringen.

EU verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie verlengt de sancties tegen Rusland met zes maanden. Dat hebben de Europese ministers van buitenlandse zaken maandag besloten. De EU wil Moskou onder druk blijven zetten vanwege het conflict in het oosten van Oekraïne.

De sancties omvatten het beperken van de toegang tot financiële markten en een verbod op de export van bepaalde technologie naar Rusland. De sancties zouden in juli aflopen, tenzij ze verlengd zouden worden.

De strijd tussen Oekraïense militairen en de door Rusland gesteunde rebellen heeft al aan meer dan 6400 mensen het leven gekost. Ondanks een staakt-het-vuren dat in februari werd gesloten wordt er nog dagelijks gevochten.

Beelden mishandeling leiden naar verdachte

Een 30-jarige man uit Callantsoog is aangehouden omdat hij zondagavond een andere man zwaar zou hebben mishandeld. Dat meldde de politie maandag.

Een 19-jarige man uit Julianadorp werd op een evenemententerrein in de Noord-Hollandse plaats bewusteloos geslagen. Het slachtoffer kwam pas weer bij kennis bij een EHBO-post.

De verdachte kon enige tijd later dankzij beelden van camera's op het terrein snel worden opgepakt.

'Aardbeving van 4,5 is ook een catastrofe'

De Groninger Bodem Beweging heeft weinig reden tot juichen na de uitkomst van het rapport van TNO dat de zwaarste beving in Groningen minder zwaar uitvalt. "Een aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn. Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 op de schaal van Richter is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt'', aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie voor Groningers die schade ondervinden van de gevolgen van de gaswinning

Volgens de beweging zijn deze cijfers alleen maar positief voor het ministerie van Economische Zaken. "De economische belangen zijn groot. De gaswinning gaat door. De huizen moeten bouwkundig worden versterkt. Dit zal bij een cijfers van 4,5 in plaats van 5 minder miljarden gaan kosten. We zetten vraagtekens bij de kracht van 4,5, maar dat deden we ook bij het cijfer 5. We vragen ons af hoe objectief dit is.''

Het Financieel Dagblad maakte maandag melding van de cijfers. TNO wil niet reageren omdat het om een vertrouwelijk rapport gaat.

Opluchting op Griekse aandelenmarkt

Op de aandelenmarkt in Athene werd maandagochtend met opluchting gereageerd op de vooruitgang die afgelopen weekeinde is geboekt in de discussies tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De belangrijkste Griekse beursgraadmeter schoot meer dan 7 procent omhoog.

Met name de Griekse banken krijgen weer het vertrouwen van beleggers, nu een compromis in de maak lijkt waarmee een bankroet van het land voorlopig wordt voorkomen. Alpha Bank kreeg er ruim 18 procent bij, Piraeus Bank en National Bank of Greece wonnen allebei 15 procent.

Hittegolf Pakistan eist meer dan honderd levens

Een hittegolf heeft in de Pakistaanse havenstad Karachi aan meer dan honderd mensen het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van een ziekenhuis in Karachi maandag gezegd.

Het is al twee dagen gevaarlijk warm in Karachi, met temperaturen tot 45 graden Celsius. Tot overmaat van ramp begaf het elektriciteitsnet in de stad het afgelopen weekeinde. Volgens een Pakistaanse meteoroloog is het de ergste hittegolf in zeker tien jaar tijd.

Verkoeling wordt wel binnenkort verwacht. Deze week beginnen de moessonregens.

Bokster Fontijn verzekerd van medaille op Spelen

Bokster Nouchka Fontijn heeft zich verzekerd van een medaille op de Europese Spelen in Baku. In het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram, rekende de 27-jarige nummer drie van de wereld met relatief gemak af met de Oekraïnse Katerina Shambir. Er worden in Baku geen gevechten om het brons gehouden, wat betekent dat de verliezend halvefinalisten met brons naar huis gaan en dat Fontijn dus verzekerd is van een medaille.

Shambir was in 2010 nog goed voor WK-zilver in de categorie boven 81 kilogram, maar kende in Baku grote problemen met de Nederlandse Fontijn, die zelf vorig jaar WK-brons pakte. In geen van de vier rondes was er ook maar enkele twijfel over wie de beste was, want elke ronde werd door elk jurylid met 10-9 toegewezen aan Fontijn. Een score van 10-9 betekent dat er geen knockdown was, maar dat de winnende bokster in de ogen van de jury de beste was in de ronde. 

Woensdag om 15.30 uur Nederlandse tijd staat Fontijn in de halve finale tegenover de Duitse Sarah Scheurich. De twee troffen elkaar vorig jaar nog in de finale van het EK in Boekarest. Destijds was Fontijn de sterkste. 

Apple overstag na protest Taylor Swift

Apple gaat artiesten ook betalen in de eerste drie maanden dat mensen een gratis proefabonnement hebben op Apple Music en naar hun muziekwerken luisteren. De computergigant haalde zondag bakzeil na een actie van zangeres Taylor Swift. De 25-jarige zangeres omschreef eerder die dag in een blog de praktijken van de nieuwe muziekstreamingsdienst Apple Music als 'schokkend en teleurstellend'.

Swift schreef dat ze het niet eerlijk vindt dat Apple Music een gratis versie van drie maanden aanbiedt aan iedereen die de dienst wil uitproberen, maar de artiesten in die periode niet betaalt voor hun werk. Ze riep Apple op om het beleid aan te passen.

Enkele uren na de blogpost paste Apple het beleid aan. De baas van Apple-platform ITunes, Eddy Cue, gaf in techblog Recode aan dat de blogpost van Swift het bedrijf op andere gedachten heeft gebracht. Hoeveel artiesten krijgen per beluisterd nummer in de eerste drie maanden dat Appleklanten een proefabonnement hebben, is niet bekend. Hoeveel dit Apple gaat kosten is nog onduidelijk.

Apple haalt bakzeil na protest Taylor Swift
Apple haalt bakzeil na protest Taylor Swift (Foto: ANP)

Lekkere juf (33) schaart meisje (15)

We hebben er even op moeten wachten, maar we hebben er weer eentje gevonden: een 'juf doet scholier'-bericht. De politie van Jersey City, in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft vorige week ene Lauren Mitchell in de boeien geslagen. De 33-jarige docente op het Dr. Lena Edwards Academic Charter School aldaar heeft namelijk de liefde bedreven met een 15-jarige scholiere.

Hoewel de niet onknappe juf keurig getrouwd is, besloot zij op een dag toch eens te kijken wat er nog meer in de wereld te koop is. Het klikte nogal tussen de blondine en een 15-jarige leerlinge, en ze kregen een verhouding.

Uiteindelijk ging het tienermeisje met Mitchell mee naar haar huis. Hier spreidde het meisje de benen waarna de wellustige juf het meisje al likkend een spetterend orgasme bezorgde. Het duurde echter niet lang, of de relatie kwam toch uit.

Tijdens een schoolreisje vonden de medeleerlingen en de andere docenten dat de geile lerares en het meisje zich nogal vreemd gedroegen. Hierop besloot men de politie in te schakelen. Deze heeft Mitchell afgelopen vrijdag gearresteerd.

De lekkere lerares zit momenteel vast in Bergen County Jail. Haar borgsom bedraagt maar liefst 150.000 dollar. Zij mag zich volgende maand voor de rechter verantwoorden wegens seksueel misbruik en het in gevaar brengen van een kind.

Hit 'Drank en Drugs' begon als grap

Lil' Kleine en Ronnie Flex staan met hun nummer Drank & Drugs bovenaan de Single Top 100. En dat geeft Ronnie Flex een dubbel gevoel.

'Ik doe al jaren mijn best om op de radio gedraaid te worden en om in de hitlijsten te komen. Dan zit ik dagen in de studio te werken aan een nummer, werken er muzikanten aan mee. Voor mij is dit begonnen als een grap', vertelt de rapper aan het AD. 'Ik hoorde Kleine bezig en het klonk goed. Ik móest meedoen. Een halfuur later was het af.'

Het voorstel van zijn platenlabel Top Notch om er een clip bij te schieten, noemde hij aanvankelijk weggegooid geld. Inmiddels is de video bijna 3,5 miljoen keer op YouTube bekeken. Ronnie Flex begrijpt dat ouders de tekst van de hit te heftig vinden. 'Ik zou het ook niet leuk vinden als ik een kind van vijf zou hebben die zou meezingen. Maar muziek is entertainment.'

Lil' Kleine: 'Ik probeer heus geen tieners aan de mdma te krijgen. Dat moeten ze echt zelf gaan bepalen. Ik ben niet gaan rappen omdat ik een voorbeeldfunctie wil hebben. Ik doe het gewoon omdat ik het leuk vind. Ik ga niet ineens anders worden omdat er nu zoveel mensen een mening over me hebben.'


Biologische boerderij trekt veel bezoekers

Biologische boerderijen kunnen op veel belangstelling rekenen. Ondanks het wisselvallige weer bezochten afgelopen weekend bijna 55.000 mensen een biologische boerderij. In heel Nederland deden ruim 150 boeren en tuinders mee aan het Lekker naar de Boer-weekend, van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders.

Lekker naar de Boer is een jaarlijks hoogtepunt in de campagne 'Biologisch, lekker natuurlijk' van organisator Bionext. Doel is om de voordelen van biologisch meer bekendheid te geven en de band tussen boer en burger te versterken. Er waren onder meer rondleidingen, boerenmarkten en proeverijen.

Vruchtbare bodems kregen dit jaar speciale aandacht. ,"Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem'', aldus projectleider Paula Nijman. "De boeren werken met organische mest en compost en laten de grond regelmatig een periode 'met rust', zodat deze zich kan herstellen.''

Mogelijk explosieve stof in huis Huizen

De politie heeft zondagavond een 26-jarige man aangehouden in Huizen. Die avond werd in een huis aan de Havenstraat mogelijk explosief materiaal gevonden, nadat de politie op een melding over een ruzie was afgekomen. Of de aangehouden man de bewoner is van het huis is niet duidelijk.

De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt of het daadwerkelijk explosieven zijn. In het huis is ook hennep gevonden.

'Zwaarste aardbeving Groningen minder zwaar'

De zwaarste aardbeving waar Groningers de komende jaren rekening mee moeten houden, is iets minder zwaar dan werd gedacht. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van kennisinstituut TNO, dat in handen is van het Financieel Dagblad. De aardbeving heeft een maximale kracht van 4,5 in plaats van 5 op de schaal van Richter.

Die bevingskracht is echter wel hoger dan de kracht van de zwaarste beving tot nu toe. Die was in augustus 2012 in Huizinge met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter.

Het TNO-rapport maakt volgens het FD deel uit van de tussentijdse evaluatie van de aardbevingsrisico's in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De uitkomsten daarvan bepalen mede hoeveel gas er gewonnen mag worden in Groningen in de tweede helft van dit jaar. Uiterlijk aanstaande vrijdag beslist het kabinet over de gasproductie in Groningen.

TNO wilde maandag niet reageren. "Dat doen we nooit bij een vertrouwelijk rapport'', aldus een woordvoerder.

Jurassic World nadert grens 1 miljard

Jurassic World stevent af op een nieuw record. De film zal naar verwachting maandag de grens van 1 miljard dollar (878 miljoen euro) omzet overschrijven. Het is 13 dagen geleden dat de film uitkwam.

Momenteel is Furious 7 de film die het snelst het bedrag van 1 miljard bereikt had, namelijk in 17 dagen. Met de kickstart van de film is de kans groot dat het dit jaar de best bezochte film wordt.

Jurassic World brak in zijn eerste weekend ook al een record door wereldwijd 524 miljoen dollar (465 miljoen euro) op te halen. Alleen al in Noord-Amerika bracht de bioscoophit 209 miljoen dollar in het laatje, net wat meer dan Avengers in 2012 (207 miljoen dollar). Jurassic World, dat vijftien jaar na het laatste deel van de Jurassic Park-trilogie is verschenen, werd voor zo'n 150 miljoen dollar geproduceerd.

Dikste Brit (33 jaar, 413 kilo) overleden

In de Britse havenplaats Dover is zondag de 33-jarige Carl Thompson overleden; de dikste man van het Verenigd Koninkrijk. Hij was al meer dan een jaar aan zijn bed gekluisterd en woog 413 kilo. De hulpdiensten hebben uren werk gehad om de overleden man uit zijn huis te takelen.

Het overlijden van Thompson volgt relatief kort na de eerste publiciteit rondom zijn hoge gewicht, schrijft de Daily Star. Begin mei deed de Brit voor het eerst zijn verhaal in de media. Thompson at dagelijks zo'n 10.000 kilocalorieën; ongeveer vier keer zoveel als het gemiddelde voor een volwassen man. Hij deed zich tegoed aan dozen Magnum-ijsjes en complete broden met jam. Ook gaf hij de afgelopen zes jaar ruim 30.000 euro uit aan eten dat thuis werd bezorgd.

Artsen hadden Thompson gewaarschuwd dat zijn leven gevaar liep als hij niet minstens 285 kilo zou verliezen. Thompson wilde daarvoor gaan en deed een oproep om hulp te krijgen bij het bereiken van zijn streefwicht van 127 kilo. Veel mensen boden hulp aan, onder wie een 57-jarige vrouw die gezonde maaltijden voor hem ging koken. Het heeft allemaal niet meer mogen baten.

Thomson woonde op zichzelf. Hij was het laatste jaar volledig afhankelijk van thuishulp. De autoriteiten gaan ervan uit dat Thompson een natuurlijke dood is gestorven. Hij is overigens niet de dikste Brit ooit. In december overleed de 44-jarige Keith Martin, die 444 kilo woog.

Vrouwen Frankrijk en Canada naar kwartfinales op WK

Frankrijk heeft zondag in Montreal op overtuigende wijze de kwartfinales bereikt van het WK voetbal voor vrouwen. De ploeg van bondscoach Philippe Bergeroo versloeg Zuid-Korea met 3-0. Marie-Laure Delie en Elodie Thomis kwamen in de eerste tien minuten al tot scoren. Kort na de rust bracht opnieuw Delie de score op 3-0.

Australië schakelde eerder op zondag Brazilië in de achtste finales uit. De ploeg van bondscoach Alen Stajcic zegevierde in Moncton met 1-0. Kyah Simon maakte in de tachtigste minuut het doelpunt, met dank aan de Braziliaanse keepster Luciana die een vrij onschuldig schot slecht verwerkte. In de kwartfinales speelt Australië tegen de winnaar van het duel tussen Nederland en Japan.

China en Duitsland schaarden zich zaterdag al bij de laatste acht. China was met 1-0 te sterk voor Kameroen, Duitsland versloeg Zweden met 4-1. Frankrijk is de volgende tegenstander van de Duitse ploeg.

Gastland Canada is zondag op het WK voetbal voor vrouwen een stap dichter bij de finale gekomen. De ploeg van John Herdman versloeg Zwitserland met 1-0 in Vancouver en staat daardoor in de kwartfinales.

Josee Belanger maakte in de 52e minuut het winnende doelpunt. Canada treft in de kwartfinales Engeland of Noorwegen. De Nederlandse ploeg speelt in de nacht van dinsdag op woensdag in Vancouver tegen titelverdediger Japan.

Golfer Spieth wint US open, Luiten wordt 39e

Golfer Jordan Spieth heeft zondag de US Open gewonnen. De Amerikaan zegevierde in de vierde en afsluitende ronde met 275 slagen. Hij is met zijn 21 jaar de jongste speler die het golftoernooi heeft gewonnen.

Spieth won in april ook de befaamde Masters in Augusta. Hij is de zesde golfer die binnen één jaar zowel de Masters als de US Open op zijn naam weet te schrijven. Tiger Woods lukte dat voor het laatst in 2002.

Joost Luiten begon op een gedeelde negende plek. De 29-jarige Rotterdammer wist zijn top 10-plaats niet vast te houden en zakte weg naar een gedeelde 39e plek.

VVD wil 'zetelroof' aanpakken

De VVD wil dat er meer wordt gedaan tegen 'zetelroof'. De partij wil 'afsplitsers' hun budget afnemen en hun spreektijd beperken, meldt De Telegraaf. Tweede Kamerlid Helma Neppérus bepleit dit maandag in een kamerdebat over het eigen functioneren van de Tweede Kamer.

De liberale partij stoort zich aan kamerleden die uit een fractie stappen en voor zichzelf beginnen. Meestal zijn ze niet op eigen kracht, maar in het kielzog van een lijsttrekker gekozen. Wie voor zichzelf begint krijgt allerlei privileges. Zo krijg je een deel van het budget van je oude partij mee voor het inhuren van ondersteuning. 'Ik heb daar toch grote moeite mee', zegt Neppérus. 'Zo'n zetel hoort bij een partij.'

Afsplitsingen
De VVD behoort tot de partijen die slachtoffer is van 'zetelroof'. De voor hypotheekfraude veroordeelde Johan Houwers mocht niet terugkeren in de VVD-fractie, maar gaf zijn zetel niet aan de partij terug. Hij zit sindsdien als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Coalitiegenoot PvdA zag Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vertrekken. Ze namen hun zetels mee en begonnen de politieke beweging DENK. De coalitie heeft daardoor nog maar 76 zetels; een krappe meerderheid.

De PVV zag zelfs drie kamerleden vertrekken en hun zetel meenemen. Louis Bontes en Joram van Klaveren verlieten de PVV vanwege de 'minder, minder'-uitlatingen van Geert Wilders. Ze werken sindsdien als tweemansfractie. Roland van Vliet verliet om dezelfde reden de PVV en vormt een eenmansfractie. Bij 50PLUS stapte Norbert Klein na onenigheid op. Hij vormt sindsdien een eenmansfractie. Door alle afsplitsingen telt de Tweede Kamer momenteel zestien fracties.

Duizenden bij protestmars in Charleston

In de Amerikaanse stad Charleston is een protestmars gehouden ter nagedachtenis aan het bloedbad dat in een zwarte kerk werd aangericht. Duizenden mensen liepen zondagavond mee in de mars.

De deelnemers kwamen aan het einde van de avond samen bij de brug die de twee delen van Charleston verbindt. Hand in hand liepen betogers van beide kanten naar elkaar toe. Eenmaal in het midden van de brug werd er geklapt en werden gospelliederen gezongen.

De schietpartij van afgelopen woensdag kostte aan negen mensen het leven. De dader, de 21-jarige Dylann Roof, had racistische motieven. Zo zei hij voordat hij het vuur opende dat zwarte Amerikanen 'vrouwen verkrachten en het land afpakken'.

Op internet is een racistisch manifest gevonden dat vermoedelijk is geschreven door Roof. Op dezelfde website staat een aantal foto's waarop Roof poseert met de omstreden Confederale vlag. De vlag werd gevoerd door de staten die zich in de negentiende eeuw afscheidden van de Verenigde Staten omdat ze de slavernij in stand wilden houden. De afscheiding was de aanzet voor de Amerikaanse burgeroorlog.

Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar een aantal simpele spelletjes, waar je steeds weer naar teruggaat. Deze games zijn Fallout Shelter, Hitman Sniper, Hyper Square en Slayin

Van der Mark tweemaal tiende

Michael van der Mark heeft zich zondag in het WK superbike niet kunnen onderscheiden. De Nederlandse Honda-coureur werd op het circuit van Misano bij Rimini tweemaal tiende. In de algemene rangschikking bezet hij de achtste plaats met 97 punten.

De titelstrijd is onveranderd een Britse aangelegenheid, met Jonathan Rea en Tom Sykes (beiden Kawasaki) op de eerste rij. Sykes won zondag de eerste race, WK-favoriet Rea de tweede. Hij leidt nu nog iets comfortabeler met 375 punten, 133 meer dan zijn land- en ploeggenoot. Leon Haslam (Aprilia) is derde vóór Chaz Davies (Ducati). Ook zij komen uit Groot-Brittannië.

Tegenstanders moskee de mond gesnoerd

Woon je in Gouda, ben je tegen de komst van de megamoskee en wil je iets te zeggen hebben over de plannen? Dikke pech, want de gemeente Gouda sluit tegenstanders uit van gespreksronden die plaatsvinden. Dat schrijft De Telegraaf. Bewonersvereniging Gouda Noord Zoals Het Hoort roept mensen op om uit protest massaal naar het stadhuis te komen.

Het nieuw te openen islamitisch centrum El-Wahda (De Eenheid) moet komen op de plek van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. De megamoskee is omstreden. Bij eerdere praatavonden mochten tegenstanders meepraten, maar komende dinsdag niet meer. Dan vindt het derde rondetafelgesprek plaats. 'Alleen vijf geselecteerde buurtbewoners die niet tegen zijn mogen spreken', meldt bewonersvereniging Gouda Noord Zoals Het Hoort.

Aantal bezoekers
Pijnpunt in de discussie is de omvang van de moskee, met een beoogd bezoekersaantal van 1.500. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet zo'n grote moskee niet zitten. Uit onderzoek blijkt dat er onder omwonenen alleen draagvlak is voor een kleine buurtmoskee met maximaal 400 bezoekers. El-Wahda wil een 'handreiking' richting de buurt doen, maar bij het eerste rondetafelgesprek viel het getal van 1.200 bezoekers.

De gemeente heeft de rondetafelgesprekken opgestart om te kijken of er meer draagvlak kan komen voor de plannen. Het Rijk is tot 8 juli bereid om de Prins Willem-Alexanderkazerne aan de gemeente Gouda te verkopen. Daarna wordt het terrein verkocht aan de partij die het meeste biedt. Dat zou ook de El Wahda-moskee kunnen zijn.

De gemeente staat 'helemaal buiten' de gespreksavond die dinsdag plaatsvindt, zegt een woordvoerder. 'Het is beter als alle partijen aan tafel zitten, maar dit is een keuze van de organisatoren. Wij faciliteren alleen het gebruik van de raadszaal.' Overigens is een groep van 355 moslims tegen de komst van een megamoskee. Ze stellen dat El-Wahda alleen wordt gedragen door een handvol bestuurders en niet door de moslimgemeenschap als geheel. In plaats van een megamoskee pleiten ze voor kleinere wijkmoskeeën.

Drama voor motorcrosser Herlings in Duitsland

Voor motorcrosser Jeffrey Herlings is de Grote Prijs van Duitsland zondag uitgelopen op een drama. De leider in het WK kwam al tijdens de eerste manche hard ten val, toen een sprong op de eerste zandheuvel volledig mislukte. Herlings probeerde in eerste instantie door te rijden op zijn KTM, maar had zichtbaar veel last van zijn rechterschouder. De tweevoudig wereldkampioen in de MX2 moest al snel de strijd staken. De eerste berichten spreken van een gebroken sleutelbeen.

Dat betekende dat Herlings geen punten pakte op het circuit van Teutschenthal. De winst ging naar Tim Gajser, de Sloveen die op zijn Honda de eerste manche won en in de tweede achter de Brit Max Anstie als tweede over de finish kwam. In het WK heeft Herlings desondanks nog steeds precies honderd punten voorsprong op Gajser.

Oranje-atleten terug in Super League

De Nederlandse atleten zijn terug in de Europese Super League. De nationale selectie stelde de promotie zondag veilig door in de 'eerste divisie' in Heraklion als derde te eindigen. Oranje, dat na de eerste dag de zesde plaats bezette, moest op Kreta alleen Tsjechië en Griekenland voor zich dulden.

De terugkeer op het hoogste niveau was te danken aan de lopers, met sprintster Dafne Schippers als boegbeeld. Ze won op de slotdag ook de 200 meter, in 22,45. De naaste concurrente was een seconde langzamer. Jip Vastenburg liep op de 5000 meter ook ver voor de troepen uit. Zij finishte met 100 meter voorsprong in 15.36,32.

Om in de hoogste categorie te blijven moeten de technische nummers behoorlijk verbeteren.

'Flitsers veroorzaken regelmatig files'

Sinds het begin van dit jaar is er op de Nederlandse snelwegen vijftien keer een file ontstaan door een politiecontrole. Dit komt doordat apparatuur steeds vaker opvallend wordt neergezet, waardoor mensen afremmen. 

Volgens de VerkeersInformatieDienst kunnen hierdoor makkelijk gevraarlijke situaties ontstaan. De VID, die het onderzoek uitvoerde, rekende korte opstoppingen van minder dan twee kilometer niet mee. Politiecontroles moeten wegen juist veiliger maken, "nu gebeurt het tegendeel en ontstaan juist hachelijke situaties", zegt Frank Boer van de VID in het AD.

De VID pleit dan ook voor meer onopvallendere controles. De politie zegt dat dat niet kan. "Een camera komt bijvoorbeeld altijd boven de vangrail uit", stelt een politiewoordvoerder. "Onzin", zegt Boer. "Dat zou betekenen dat je nergens meer kunt controleren en er bij iedere flitspaal files zouden ontstaan. Het gebeurt echter alleen bij mobiele controles."

Als er door een controle een file ontstaat, zegt de politie daar direct mee te kappen. Ook daar heeft Boer zijn bedenkingen bij. "Soms laten ze de auto's aanzwellen tot wel 25 kilometer lengte. Als wij melding maken van een file, weten ze niet hoe snel ze de boel bij elkaar moeten pakken."

'Flitsers veroorzaken regelmatig files'
'Flitsers veroorzaken regelmatig files' (Foto: ANP)

Aanhoudingen na schietpartij in Utrecht

In Utrecht heeft zondagavond een schietpartij plaatsgevonden. Een gewonde man is in een ziekenhuis opgenomen. Agenten hebben twee verdachten aangehouden.

De politie werd rond 21.30 uur gebeld over schoten in de buurt van de Trumanlaan en de Bevinlaan. Twee auto's zouden na de schietpartij zijn weggereden. Niet lang daarna meldde de gewonde man zich in het ziekenhuis. Het is onbekend hoe hij eraan toe is.

Agenten zagen in Nieuwegein een van de twee auto's die zouden zijn weggereden. In de wagen zaten twee mannen. Zij zijn aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en wat de verdachten met de schietpartij te maken hebben.

Europol-team schuimt web af naar IS-accounts

Inlichtingendienst Europol komt met een nieuwe afdeling die op zoek gaat naar sociale media-accounts waar Islamitische Staat (IS) achter zit. Het doel is om de kopstukken achter de online propagandacampagne van IS op te sporen, schrijven Britse media.

IS heeft wereldwijd een grote aanhang en weet veel jihadgangers via sociale media te bereiken en te werven voor de strijd in Irak en Syrië. Zo'n 45.000 tot 50.000 accounts op Twitter zijn verbonden aan de terreurgroep. Daarop verschijnen dagelijks 100.000 nieuwe berichten.

Het nieuwe opsporingsteam van Europol begint op 1 juli met het blokkeren van IS-accounts. Het wil proberen om elk gevonden account binnen twee uur dicht te gooien. Dat gebeurt in samenwerking met de sociale mediabedrijven. Europol wil niet zeggen om welke bedrijven het precies gaat.

Europol-team schuimt web af naar IS-accounts
Europol-team schuimt web af naar IS-accounts (Foto: ANP)

Juncker wil ministerie van FinanciŽn eurozone

De eurozone zou op termijn een eigen 'ministerie van Financiën' moeten krijgen. Dat stelt voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker voor in een rapport dat hij heeft geschreven met vijf leiders van Europese instellingen. Het stuk wordt maandag openbaar.

Dit EU-orgaan, dat er tegen 2025 zou moeten zijn, moet beslissingen nemen over begrotingsbeleid. Precieze details, voorwaarden en mandaat moeten nog worden uitgewerkt.

Noodzakelijk
De EU heeft al een soort minister van Buitenlandse Zaken. Maar de aanstelling van een bewindspersoon voor Financiën zou een significant punt van kritiek tegemoet komen. Veel economen vinden het namelijk onzinnig dat de eurozone geen eenduidige monetaire politiek voert. Dat zou voor een houdbare eenheidsmunt namelijk een noodzakelijke voorwaarde zijn.

In het voorstel van Juncker houden Eurolanden de controle houden over belastingheffingen. "Maar bepaalde beslissingen zullen steeds meer collectief moeten worden genomen", aldus Juncker.

Dijsselbloem
De commissievoorzitter schreef het rapport met de presidenten van de Europese Raad (Donald Tusk), de eurogroep (Jeroen Dijsselbloem), de Europese Centrale Bank (Mario Draghi) en het Europees Parlement (Martin Schulz).

Ook wil Juncker de eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, versterken door de voorzitter voltijds aan te stellen. De huidige voorzitter, Jeroen Dijsselbloem, vervult de functie nu in deeltijd. Ook moet de voorzitter op het internationaal toneel een grotere rol krijgen 'bij het vertegenwoordigen van het belang van de gemeenschappelijk munt', aldus het rapport.

Het rapport wordt onder meer besproken op de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie op donderdag en vrijdag.

Juncker wil ministerie van Financiën eurozone
Juncker wil ministerie van Financiën eurozone (Foto: ANP)

Colombia toch door in Copa, Venezuela naar huis

Voor Colombia was het nagelbijten en lijdzaam toekijken, maar de wedstrijd tussen Brazilie en Venezuela is in 2-1 geeindigd. Hierdoor is naast Brazilie ook Colombia door in Groep C. Venezuela ligt eruit na de goede start tegen Colombia.

Al in het begin van de wedstrijd had Brazilie de overhand. Zij vielen aan en scoorden ook vroeg in de wedstrijd uit een corner de 1-0: Thiago Silva kopte binnen. Brazilie bleef de overhand hebben in de eerste helft, maar dit resulteerde niet in doelpunten.

Ook in de tweede helft waren de goddelijke kanaries duidelijk beter. Dit leidde tot een prachtige treffer in het begin van de tweede helft. Hierna ging coach Dunga echter een zeer verdedigende tactiek toepassen waardoor Venezuela wat beter in de wedstrijd kwam. Uit een vrije trap die net gekeerd kon worden door doelman Jefferson werd de 2-1 binnen geschoten en in de extra tijd waren er nog kansen op de gelijkmaken. Venezuela wist deze echter niet af te ronden en zo zijn zij het enige uitgeschakelde land in Groep C.

De acht landen die deel zullen nemen aan de kwartfinales zijn Argentinie, Brazilie, Bolivia, Chili, Colombia, Peru, Paraguay en Uruguay. De eerste kwartfinale zal gespeeld worden op 24 juni.

Verstappen: de auto was geweldig

Formule 1-coureur Max Verstappen was zondag na de Grote Prijs van Oostenrijk op de Red Bull Ring door het dolle heen. "De auto was geweldig, eindelijk weer in de punten", zei de Nederlander op Verstappen.nl over zijn achtste plek.

Verstappen raakte in de laatste twaalf ronden verwikkeld in een gevecht met de oprukkende Pastor Maldonado. "Ik probeerde de zevende plek nog vast te houden, maar je zag dat het snelheidsverschil met Maldonado op het rechte stuk best groot was. Aan het eind van de race was ik zo hard aan het pushen om Maldonado achter me te houden, dat ik het laatste van mijn banden gebruikte en ze versleten waren."

De coureur van Toro Rosso kijkt met vertrouwen uit naar de Grand Prix van Groot-Brittannië. "Ik denk dat het daar nog beter kan gaan dan in Oostenrijk, want dat circuit heeft iets minder lange rechte stukken en meer snelle bochten."

Filmpje met Mohammed-cartoons niet in Turkije

Spotprenten van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders op YouTube heeft gezet, zijn niet te zien in Turkije. Na een klacht van de Turkse overheid heeft YouTube de video geblokkeerd voor Turkije.

Dat blijkt uit een bericht van YouTube dat Wilders zondag heeft gepubliceerd via Twitter. De PVV-voorman plaatste het filmpje met negen spotprenten van de profeet zaterdag op YouTube nadat het door een misverstand niet was uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

Filmpje met Mohammed-cartoons niet in Turkije
Filmpje met Mohammed-cartoons niet in Turkije (Foto: ANP)

Europese Spelen 2015 - Dag 11

Gisteren viel er geen Nederlandse medaille te vieren, wat dan weer niet geheel verrassend was gezien het geringe aantal Nederlandse deelnemers. Het is vandaag een relatief rustige dag in Baku, ook voor de Nederlanders, maar medaillekansen liggen er zeker.

Om 06.00 uur Nederlandse tijd begint de beslissende fase van het knock-outtoernooi voor de boogschutters. Sjef van den Berg neemt het dan op tegen de Bulgaar Yavor Vasilev Hristov. Anderhalf uur later begint Rick van der Ven - een van de grote medaillefavorieten - tegen de Deen Johan Weiss. De twee kwamen elkaar ook in de gemengde competitie al tegen en daarin slaagde Weiss er niet in om indruk te maken. Ook Mitch Dielemans probeert zich voor de achtste finales te plaatsen.

Bij het boksen komen zowel Nouchka Fontijn als Peter Müllenberg in actie in de kwartfinales. Vooral Müllenberg lijkt het lastig te krijgen: hij staat namelijk tegenover de Azeri Teymur Mammadov en in het boksen is het niet ongebruikelijk dat de favoriet van het thuispubliek net wat extra's krijgt van de juryleden. 

Als Nederland vandaag een medaille wint is de kans groot dat Rick van der Ven de verantwoordelijke is (Foto: Getty)

Met vijf Nederlandse sporters die in actie komen is het dus nauwelijks een oranje dag te noemen, maar op een ander gebied is er wel volop actie. Vandaag is namelijk de dag waarop sambo zich voor mag stellen aan het grote publiek. De vechtsport is een combinatie van onder meer judo en jiu jitsu en geliefd bij de Russische president Vladimir Putin, wiens landgenoten het sambo doorgaans domineren. In ons artikel van vorig jaar valt meer te lezen over sambo, dat vandaag alle acht gewichtsklasses beslist ziet worden.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen.

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:00 Boogschieten Tweede ronde mannen: Sjef van den Berg - Yavor Vasilev Hristov (Bulgarije) Nee 
07:31  Boogschieten  Tweede ronde mannen: Rick van der Ven - Johan Weiss (Denemarken)  Nee 
07:44  Boogschieten  Tweede ronde mannen: Mitch Dielemans - Heorhiy Ivanytskyy (Oekraïne)  Nee 
10:15  Boksen  Kwartfinale vrouwen -75kg: Nouchka Fontijn - Kateryna Shambir (Oekraïne)  Nee 
11:00  Boogschieten  Achtste finales mannen: evt Sjef van den Berg, Rick van der Ven, Mitch Dielemans  Nee 
12:44  Boogschieten Kwartfinales mannen: evt Sjef van den Berg, Rick van der Ven, Mitch Dielemans Nee 
13:00  Atletiek  Tweede en laatste dag landentoernooi  Ja 
13:36  Boogschieten  Halve finales mannen: evt Sjef van den Berg, Rick van der Ven, Mitch Dielemans   Nee 
14:05  Boogschieten  Finales mannen: evt Sjef van den Berg, Rick van der Ven, Mitch Dielemans  Ja 
16:00  Sambo  Finales vrouwen -52kg  Ja  
16:20  Sambo   Finales mannen -57kg  Ja  
16:40  Sambo   Finales vrouwen -60kg  Ja  
17:00  Sambo   Finales mannen -74kg  Ja  
17:20  Sambo   Finales vrouwen -64kg  Ja  
17:40  Sambo   Finales mannen -90kg  Ja  
17:45  Boksen  Kwartfinales mannen -81kg: Peter Müllenberg - Teymur Mammadov (Azerbeidzjan)  Nee 
18:00  Sambo   Finales vrouwen -68kg  Ja  
18:20  Sambo   Finales mannen +100kg  Ja  

Medaillespiegel na dag 11

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 40 23 14 77
2 Azerbeidzjan 14 7 14 35
3 Duitsland 10 9 12 31
4 Wit-Rusland 8 7 18 33
5 Groot-Brittannië 8 3 7 18
6 Hongarije 8 2 5 15
7 Zwitserland 7 4 2 13
8 Servië 7 4 0 11
9 Spanje 6 8 7 21
10 Turkije 5 3 15 23
11 Oekraïne 4 10 13 27
12 Italië 4 9 3 15
13 Frankrijk 4 5 5 14
14 Nederland 3 5 7 15
15 België 3 3 1 7
16 Portugal 2 4 2 8
17 Polen 1 5 5 11
18 Kroatië 1 3 5 9
19 Zweden 1 2 3 6
20 Griekenland 1 2 2 5
20 Slowakije 1 2 2 5
22 Letland 1 0 1 2
22 Litouwen 1 0 1 2
24 Slovenië 1 0 0 1
25 Oostenrijk 0 5 3 8
26 Georgië 0 3 4 7
27 Israël 0 3 3 6
28 Roemenië 0 3 2 5
29 Bulgarije 0 2 3 5
30 Tsjechië 0 1 4 5
31 Moldavië 0 1 2 3
32 Denemarken 0 1 1 2
32 San Marino 0 1 1 2
34 Armenië 0 1 0 1
35 Macedonië 0 0 2 2
36 Estland 0 0 1 1
36 Finland 0 0 1 1
36 Montenegro 0 0 1 1
36 Noorwegen 0 0 1 1
Laatste reviews en specials
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
©FOK.nl e.a.