Yoshi's Woolly World

Creabea zijn is hip. Breien, haken, kleuren, je ziet steeds meer mensen ontstressen door deze rustgevende bezigheden. Bij Nintendo lopen er ook wat creabea's rond en na Kirby is dit keer Yoshi aan de beurt om in een geheel gebreide wereld avonturen te beleven.

Breiland ligt in het midden van de Handwerkzee en was ooit een vreedzaam oord waar Yoshi’s van verschillende patronen in harmonie samenleefden. Maar toen kwam de kwaadaardige tovenaar Kamek op zijn bezem langs die de Yoshi’s in bollen wol veranderde en ontvoerde. Onze groene Yoshi weet aan de verrassingsaanval te ontkomen en trekt eropuit om de andere Yoshi’s te redden. Daarvoor reist hij door verschillende werelden met wollige landschappen, van weilanden tot pluizige bergpieken. Yoshi's Woolly World is cuteness met hoofdletter C.

Yoshi's Woolly World

Natuurlijk is de vergelijking snel gemaakt: Kirby's Epic Yarn en Yoshi's Woolly World lijken in concept heel erg op elkaar. Maar grafisch is het een wereld van verschil. De kleuren spatten er in HD nog beter uit, maar er is ook veel meer detail. Alles ziet er wolliger uit, tot de kleine wolhaartjes die overal uit steken. Yoshi rent, vliegt, graaft, vaart en racet door de meest kleurrijke levels in allerlei werelden en het verveelt gewoon niet. Qua gameplay zijn er overeenkomsten met Kirby's game. Zo heb je geen levens die je kunt verliezen. Een eindbaas die lastig is? Je start weer bij het laatste savepunt om die gast alsnog te proberen te verslaan. Je kunt blijven proberen die lastige plek te bereiken waar vast een geheim verborgen ligt. En geheimen liggen er genoeg. Naast diamanten die soms heel zichtbaar, maar soms ook heel verborgen zijn, heb je ook vijf bloemetjes en vijf bolletjes wol.

Door het vinden van diamanten en bloemen en het verslaan van vijanden, verdien je punten op het eind van het level. Deze punten zijn er niet alleen voor de high score, maar er zijn door de bloemen ook badges te verdienen. Deze patches geven je perks als je het echt niet meer ziet zitten. Heb je last van vuurballen en kom je er maar niet langs, dan zet je een vuurbadge in, waardoor je immuun bent. Ik heb ze nooit ingezet, want echt onmogelijk wordt het nooit, alleen uitdagend. Voor de jongere gamers onder ons is het dus een uitkomst, maar voor hen is er ook een 'mellow'-modus, dan wordt het pas echt gemakkelijker.

Yoshi's Woolly World

Als je de vijf bolletjes wol verzamelt, heb je een nieuwe Yoshi vrijgespeeld. Helaas, dit is niets anders dan een gimmick, het is niet dat die Yoshi een speciale kracht of eigenschap heeft. Door Amiibo's te gebruiken zie je wat bekendere patronen op Yoshi, maar naast een hoog cuteness-gehalte leveren de normale Amiibo's niets extra op. Dat doet de nieuwe wollen Yoshi-Amiibo wel, maar zoals gewoonlijk is deze nergens meer te preorderen. Hierdoor kunnen we dat dus niet testen.

Ondanks dat Yoshi's Woolly World erg gebaseerd is op Kirby's Epic Yarn zijn de puzzels veel uitdagender en is de moeilijkheidsgraad hoger, zeker in wat bonuslevels en helemaal als je alle geheimen wil vinden. Hierdoor is het spel dit keer ook veel interessanter voor de oudere gamers, terwijl Kirby echt te makkelijk was voor die mensen. De bonuslevels kosten duidelijk meer moeite, met perfect getimede sprongen, veel lastiger geplaatste vijanden en soms even nadenken hoe je in vredesnaam daarboven bij dat ene platform kan komen. De normale levels zijn iets gemakkelijker, op het vinden van sommige geheimen na. Maar het belangrijkst: de levels zijn erg gevarieerd. Je krijgt nooit het gevoel dat je een level in een iets andere vorm gedaan hebt. De eindbazen zijn qua vorm en aanvalspatroon allemaal anders.

Yoshi's Woolly World

Ik was erg bang dat Yoshi's Woolly World hetzelfde zou worden als Kirby's Epic Yarn. Want ja, hoe creatief kun je zijn met wol? Kirby zat al goed in elkaar en zouden ze dat kunnen overtreffen? Het antwoord is gelukkig positief. Nintendo blijft heer en meester als het om platformgames gaat en dat laten ze nu met Yoshi's Woolly World weer zien. Het spel is voor jong en oud uitdagend door de in te stellen moeilijkheidsgraad, badges en geheimen. Kleurrijk, gevarieerd, cute, maar toch lastig als je alles wil vinden en doen. Gamers hebben nu ook een ontstressmiddel en je hoeft er niet eens voor te kunnen breien. Yoshi’s Woolly World verschijnt op 26 juni op Wii U, net als de speciale Wollen Yoshi-amiibo's.

Pluspunten
Minpunten
  • Cute!!!
  • Creatief, gevarieerd leveldesign
  • Uitdagen voor iedereen
  • Waar zijn de wollen Yoshi's amiibo's!
Exclusief verkrijgbaar voor Wii U.