Boogschutter Van den Berg pakt zilver op Spelen

heywoodu

Boogschutters Sjef van den Berg en Rick van der Ven hebben zich in Baku geplaatst voor de achtste finales van de Europese Spelen. De twee Nederlanders rekenden zonder al te veel problemen af met hun tegenstanders, terwijl het voor de derde Nederlander afgelopen was in de tweede ronde: Mitch Dielemans verloor van de Oekraïner Heorhiy Ivanytskyy. Hij kreeg weliswaar meerdere kansen om een set te pakken, maar kwam niet verder dan één setwinst en een gelijke stand: 3-7.

Van den Berg schoot in de eerste ronde nog acht van de negen pijlen in de tien, in de tweede ronde lukte dat niet helemaal. Hij won de eerste set, maar moest het tweede bedrijf afstaan aan zijn Bulgaarse tegenstander Yavor Vasilev Hristov. In de derde set scoorde Van den Berg weer de felbegeerde ten, ten, ten, drie tienen op rij. De vierde set eindigde gelijk, maar in de vijfde set was de jonge Nederlander met 28-26 de sterkere wat voor een 7-3 eindstand zorgde - een gewonnen set levert twee punten op, een gelijkspel één punt.

Ook Van der Ven, als tweede geplaatst, won de eerste set tegen de Deen Johan Weiss. De volgende set eindigde gelijk, waarna de Nederlander dankzij een vijf van Weiss de derde set won. Met 29-27 pakte de Deen verrassend de vierde set, maar een perfecte dertig in de vijfde set bleek genoeg voor Van der Ven om de wedstrijd met 7-3 te beslissen.

Vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd komen de Nederlanders weer in actie. Van den Berg staat dan tegenover Viktor Ruban uit Oekraïne, de olympisch kampioen van 2008. Ruim een half uur later staat Van der Ven eveneens tegenover een Oekraïner: Markiyan Ivashko, de nummer 25 van de wereldranglijst. Het is de perfecte kans op revanche voor de Nederlanders, die in de landenwedstrijd in de halve finale onderuit gingen tegen de Oekraïners.

Het boogschieten zal hier live te kijken zijn (Bron: YouTube)

Update 11.17 uur

Van den Berg heeft met bijna speels gemak afgerekend met voormalig olympisch kampioen Viktor Ruban. De Nederlander won de eerste set met 27-24 en moest de tweede met 26-28 inleveren. Daarna was Ruban echter kansloos, dankzij 29-26 in de derde set en 28 punten voor Van den Berg tegen slechts 21 punten voor Ruban in de vierde set: 6-2. In de kwartfinale staat hij om 12.44 uur tegenover Pierre Plihon uit Frankrijk, nummer dertien van de wereld. Van den Berg staat zelf op de 101e plek van de wereldranglijst.

Update 11.58 uur

Na Van den Berg heeft ook Van der Ven revanche genomen op Oekraïne. De nummer vijf van de wereld zette Markiyan Ivashko overtuigend opzij: 7-1. In een door windvlagen geteisterde wedstrijd ging de eerste set met 25-25 nog gelijk op, daarna liep de Nederlander uit dankzij twee keer 28-27 op rij. De laatste set was van een laag niveau, met name door de wind, maar met 24-23 won Van der Ven de set en dus de wedstrijd. Hij neemt het om 12.57 uur op tegen Anton Prilepov, de Wit-Russische nummer negentien van de wereld. 

Update 12.58 uur

Sjef van den Berg heeft zich met een overtuigende prestatie geplaatst voor de halve finale van de Spelen. Tegen de Fransman Pierre Plihon, bijna honderd plaatsen hoger op de wereldranglijst, nam de Nederlander gelijk een voorsprong na het winnen van de eerste set. De tweede set werd na het opnieuw bekijken van een pijl van Van den Berg 28-28, waarna de volgende twee sets verdeeld werden tussen de twee. In de laatste set schoot Van den Berg negen, tien en tien, waar Plihon geen antwoord meer op had. Van den Berg speelt in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Anton Prilepov en de tweede Nederlander, Rick van der Ven.

Update 13.17 uur

Rick van der Ven kan zijn koffers pakken na het verlies in de kwartfinale tegen Prilepov. Na een 29-29 in de eerste set kende de Nederlander grote pech in set twee: een harde windvlaag zorgde voor een uitschieter in de drie, waar zelfs een normaal 'slechte' pijl van zeven punten goed genoeg was geweest om de set te winnen. Van der Ven kwam terug door vervolgens vier keer op rij een tien te scoren, maar Prilepov scoorde één punt hoger in de vierde set en kwam op matchpoint. Doordat de vijfde set in 28-28 eindigde en beide schutters dus één punt kregen won Prilopov de wedstrijd met 6-4.

Om 13.49 uur staat Prilepov in de halve finale tegenover Sjef van den Berg, wat weer live uitgezonden zal worden op YouTube (zie hierboven).

Update 14.13 uur

Van den Berg heeft zijn indrukwekkende run voortgezet door de Wit-Rus Prilepov zeer overtuigend aan de kant te zetten: 6-0. Van den Berg schoot in de eerste twee sets slechts één negen, de andere vijf pijlen gingen de tien in. Ondanks een matige score van 25 punten in de derde set won de Nederlander daarin ook, want Prilepov kwam slechts tot 24 punten. 

In de finale staat de twintigjarige Van den Berg tegenover de één jaar oudere Spanjaard Miguel Alvarino Garcia, de nummer zestien van de wereld. Het duel zal rond 14.25 uur beginnen. Het zal een lastige opgave worden voor Van den Berg, want Garcia is evenals de Nederlander bezig aan een fantastische dag. Hij schiet al de hele dag geweldig en schakelde onder meer de Duitse nummer drie van de wereld Florian Kahllund uit.

Update 14.42 uur

Sjef van den Berg heeft het in de finale niet kunnen bolwerken tegen de Spanjaard Miguel Alvarino Garcia. In de eerste sets werd het nog gelijk, maar daarna liep de Nederlander constant achter de feiten aan. Met 29-27, 28-27 en 29-28 was Garcia steeds iets beter, waardoor hij de wedstrijd met 7-1 won. De zilveren medaille van Van den Berg is alweer de zestiende in totaal van Nederland tijdens de Spelen in Baku.