Voetballers met hersenverlamming naar Rio 2016 en kwartfinale WK

De Nederlandse CP-voetballers hebben zich in het Engelse Burton geplaatst voor de kwartfinale van het WK voetbal voor mensen met een hersenverlamming, ook wel cerebrale parese genoemd. Doordat Nederland tweede werd op het afgelopen EK was een plek in de kwartfinale tevens genoeg om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar.

De regels van het CP-voetbal verschillen uiteraard op een aantal punten van het valide voetbal. Zo wordt er met teams van zeven spelers gespeeld - vandaar de naam 7-a-side in het Engels - en is er geen buitenspelregel. Inworpen mogen met één hand gedaan worden - voor veel spelers is het nagenoeg onmogelijk om dat met twee handen te doen - en zowel het veld (75 bij 55 meter) als het doel (5 bij 2 meter) zijn kleiner. De helften duren elk dertig minuten, met een kwartier pauze ertussen.

Op het trainingscentrum van de Engelse voetbalbond in Burton begon Nederland uitstekend aan het toernooi dankzij een 4-1 overwinning op Argentinië. Al na tien minuten opende Minne de Vos daar de score door de bal achter het doel van keeper Claudio Figuera te werken. Enkele minuten later verdubbelde Iljas Visker de score. In de tweede helft zorgen Visser en aanvoerder Lars Conijn voor 3-1 en de eindstand van 4-1. Dat was opvallend genoeg exact dezelfde uitslag als Nederland - Argentinië op de Paralympische Spelen van 2012, waar Visser ook twee keer tot scoren kwam.

De wedstrijd tegen Argentinië, met goals in de 10e, 16e, 26e, 45e en 46e minuut (Bron: YouTube)

Twee dagen later stond de wedstrijd tegen Noord-Ierland op het programma en ook dat leverde een ruime zege op voor Nederland. Waar de Noord-Ieren in de eerste helft nog sterk verdedigen slaagde Oranje er in de tweede helft wel in om een gat te slaan. Jeroen Saedt opende de score, Minne de Vos voegde er twee treffers aan toe en Peter Kooij bracht de eindstand van 4-0 op het scorebord.

Nederland - Noord-Ierland is in het eerste deel van deze video te zien, met de treffers in de 41e, 44e en twee keer 60e minuut (Bron: YouTube)

In de derde en laatste groepswedstrijd wachtte Canada, dat vier jaar geleden twaalfde werd op het WK in Nederland, waar Oranje zelf overigens de vijfde plek veroverde. Al na een minuut ging het fout voor Nederland, doordat Sam Charron profiteerde van een fout en de Canadese ploeg op 1-0 zette. Het bleek echter de enige keer dat keeper George van Altena gepasseerd werd, mede doordat Canadees Matt Brown al na negen minuten rood kreeg, maar Nederland zelf scoorde wel weer. Visker maakte na 25 minuten gelijk, terwijl invaller Kooij Nederland in de tweede helft op voorsprong kon zetten. Een goal van Saedt werd afgekeurd, maar in de slotminuten trof hij toch nog doel, net als aanvoerder Conijn: 4-1.

"Ik was erg blij dat ik het veld in mocht komen en dat ik dan zelf voor de voorsprong zorgde was natuurlijk helemaal fantastisch", aldus Kooij na afloop. "We hadden dat als team echt nodig. Na de vroege rode kaart voor Canada bleek het moeilijker dan we dachten, want die rode kaart zorgde er juist voor dat ze met z'n allen continu voor de goal stonden. We willen nu zo ver komen als we kunnen en hopelijk schoppen we het tot de finale", sloot Kooij af.

De wedstrijd van Nederland tegen Canada, met al binnen een halve minuut de Canadese treffer. Nederland scoort in de 25e, 49e en twee keer in de 60e minuut (Bron: YouTube)

De drie zeges betekenen dat Nederland zich met overmacht als groepswinnaar geplaatst heeft voor de kwartfinales. Daarin wordt woensdag om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld tegen de VS, dat in 2011 achtste werd op het WK en op de Spelen van 2012 kansloos alle drie de groepswedstrijden verloor. Overigens mag Japan toch wel het meest onfortuinlijke land van het WK genoemd worden. Doordat de vice-wereldkampioenen en bronzen medaillewinnaars op de Spelen van 2012, Iran, zich kort voor het toernooi terugtrokken bestond groep A uit slechts drie landen: Japan, Engeland en Oekraïne. Het werd een marteling voor de Aziaten, die tegen nederlagen van 14-0 en 16-0 aanliepen, waarbij Volodymyr Antoniuk namens Oekraïne met acht goals dichtbij een driedubbele hattrick kwam.

Nederland heeft overigens een uitstekende geschiedenis in het 7-a-side. De sport staat sinds 1984 op het programma van de Paralympische Spelen, met België als eerste winnaars. In 1988, 1992 en 1996 pakte Nederland drie keer op rij het goud, daarna werden geen medailles meer gewonnen. Door het bereiken van de kwartfinale kan er over een jaar weer een gooi gedaan worden naar eremetaal, want Oranje heeft zich definitief geplaatst voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De huidige toplanden zijn vooral Rusland, dat paralympisch goud won in 2000 en 2012, en Oekraïne, dat de twee titels tussen die van Rusland pakte. Rusland werd vier jaar geleden in Emmen wereldkampioen door Iran met 6-1 te verslaan in de finale, Oekraïne versloeg Brazilië met 8-3 in de strijd om het brons.

Alle wedstrijden van het WK, waaronder uiteraard die van Nederland, zijn live te volgen op het officiële YouTube-kanaal van de organisatie van het WK.

Woensdag zal de kwartfinale van Nederland tegen de VS hier live te zien zijn (Bron: YouTube)