VVD wil 'zetelroof' aanpakken

De VVD wil dat er meer wordt gedaan tegen 'zetelroof'. De partij wil 'afsplitsers' hun budget afnemen en hun spreektijd beperken, meldt De Telegraaf. Tweede Kamerlid Helma Neppérus bepleit dit maandag in een kamerdebat over het eigen functioneren van de Tweede Kamer.

De liberale partij stoort zich aan kamerleden die uit een fractie stappen en voor zichzelf beginnen. Meestal zijn ze niet op eigen kracht, maar in het kielzog van een lijsttrekker gekozen. Wie voor zichzelf begint krijgt allerlei privileges. Zo krijg je een deel van het budget van je oude partij mee voor het inhuren van ondersteuning. 'Ik heb daar toch grote moeite mee', zegt Neppérus. 'Zo'n zetel hoort bij een partij.'

Afsplitsingen
De VVD behoort tot de partijen die slachtoffer is van 'zetelroof'. De voor hypotheekfraude veroordeelde Johan Houwers mocht niet terugkeren in de VVD-fractie, maar gaf zijn zetel niet aan de partij terug. Hij zit sindsdien als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Coalitiegenoot PvdA zag Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vertrekken. Ze namen hun zetels mee en begonnen de politieke beweging DENK. De coalitie heeft daardoor nog maar 76 zetels; een krappe meerderheid.

De PVV zag zelfs drie kamerleden vertrekken en hun zetel meenemen. Louis Bontes en Joram van Klaveren verlieten de PVV vanwege de 'minder, minder'-uitlatingen van Geert Wilders. Ze werken sindsdien als tweemansfractie. Roland van Vliet verliet om dezelfde reden de PVV en vormt een eenmansfractie. Bij 50PLUS stapte Norbert Klein na onenigheid op. Hij vormt sindsdien een eenmansfractie. Door alle afsplitsingen telt de Tweede Kamer momenteel zestien fracties.