Heavy Metal prima geschikt als kalmeringsmiddel

Zit je niet helemaal lekker in je vel en ben je een lichtelijk gestrest? Het luisteren naar de betere teringherrie zal je goed doen! Slayer en andere metalbands zijn een probaat middel om weer kalm te worden.

De Australische universiteit van Queensland heeft er een onderzoekje aan gewaagd. De meeste proefkonijnen waren afkomstig uit Australië, maar ook mensen uit Zuid-Afrika, Indonesië, Zweden en de Verenigde Staten deden mee. De meesten, waaronder ook mensen die normaal gesproken niets met grafherrie hebben, raakten in een andere, betere stemming na het luisteren van bands als Manowar, Gloryhammer, Parkway Drive of Slipknot. Eine Kleine Nachtmuzik voor het slapengaan.

Zoals onderzoeker Leah Sharman het zelf stelt: “Uit ons onderzoek blijkt dat heavy metal de meeste luisteraars inspireert en kalmeert. Wanneer iemand boos is, luistert een muziekfan graag naar een liedje met dezelfde stemming. Heavy metal kan iemand helpen om het volledige gamma van emoties dat hij voelt te verkennen. Maar dat niet alleen: iemand voelt zich na het luisteren actiever en geïnspireerd.”

39 luisteraars van extreme muziek (hardcore, Rock Punk, Metal e.d.) kregen voor het onderzoek allerlei vervelende vragen waar de deelnemers angstig van moesten worden. Het betrof vragen over een eventuele financiële crisis, gedoe op het werk en relatieproblemen. Na een sessie van 16 minuten mochten de deelnemers in stilte tot rust komen of naar een zelf uitgekozen liedje luisteren.

“Opvallend genoeg kozen veel deelnemers liedjes met als thema angst of agressie, terwijl populaire andere thema’s isolatie en droefheid waren”, Aldus Sharman. De personen die Heavy Metal geluisterd hadden, bleken minder gestrest en minder geïrriteerd te zijn dan mensen die geen of andere muziek geluisterd hadden.

Kortom: zorg er altijd voor dat je op maan- en andere dagen dat het niet meezit Marduk of Danzig op je mp3 speler hebt staan. Metal op doktersadvies!


Iron Maiden
"Scream for the inquiry"