FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juni 2015

BraziliŽ steekt 57 miljard in infrastructuur

De Braziliaanse overheid maakte dinsdag bekend 198,4 miljard reais (bijna 57 miljard euro) uit te trekken om de infrastructuur in het land op te kalefateren. De stap moet ervoor zorgen dat de grootste economie van Latijns-Amerika uit een recessie komt.

In 2018, het laatste jaar van president Dilma Rousseffs tweede termijn, moet al een derde van de investeringen gedaan zijn. Brazilië, de B in de afkorting BRICS die gebruikt werd voor snelgroeiende economieën, is mede door een omvangrijk corruptieschandaal rond staatsolieconcern Petrobras in economisch zwaar weer beland.

Om de ergste financiële nood te ledigen wil het land nog dit jaar de bouwrechten voor havens en snelwegen verkopen. Daarnaast moet het aantrekkelijker worden om te investeren in de spoorwegen. Voor volgend jaar staat de veiling van luchthavens gepland.

Optimisme over coalitieoverleg belastingen

Binnen de coalitie heerst optimisme over het overleg over een hervorming van het belastingstelsel. De top van de coalitie sprak daar maandag twee keer over, en doet dat dinsdagavond opnieuw. Rond de tafel zitten premier Mark Rutte, PvdA-leider Diederik Samsom, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, vicepremier Lodewijk Asscher en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Volgens verschillende bronnen rond het overleg verlopen de besprekingen de afgelopen dagen 'behoorlijk positief en constructief', heerst er optimisme en 'zit er schot in'. Een andere bron is voorzichtiger en ziet nog niet heel snel een deal tussen VVD en PvdA.

Het kabinet kondigde vorig jaar met Prinsjesdag aan het belastingstelsel grondig te willen hervormen. De lasten op arbeid zouden omlaag moeten, door onder meer de belasting op consumptie te verhogen.

Optimisme over coalitieoverleg belastingen (Foto: Novum)
Optimisme over coalitieoverleg belastingen (Foto: Novum)

Dijsselbloem: NS had mij moeten informeren

De NS-top had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in zijn rol als aandeelhouder van NS eerder moeten informeren over de malversaties bij een aanbesteding in Limburg. Dijsselbloem zei dat dinsdag zelf in een Kamerdebat over de fraude binnen NS.

Ook de raad van commissarissen van NS werd door de NS-top 'veel te laat en onvolledig' geïnformeerd. Dat Dijsselbloem zelf zo laat werd ingelicht heeft zijn vertrouwen in NS-topman Timo Huges aangetast, zei hij. Huges stapte afgelopen vrijdag op.

Dijsselbloem zei verder dat het ministerie van Economische Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) wel deels eerder (in maart) waren ingelicht door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar die informatie kregen ze vertrouwelijk van de ACM en mochten ze niet delen met het ministerie van Financiën.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Perskamer Witte Huis korte tijd ontruimd

De perskamer in het Witte Huis in Washington is dinsdag korte tijd ontruimd geweest nadat bij de politie een bommelding was binnengekomen. Agenten van de Secret Service onderbraken even na 14.00 uur een live, door de televisie uitgezonden persbriefing van woordvoerder Josh Earnest en lieten alle aanwezigen vertrekken.

Na ongeveer twintig minuten mochten de journalisten terugkeren. Geüniformeerde agenten van de Secret Service verklaarden dat de ruimte weer was vrijgegeven.

In een verklaring liet de beveiligingsdienst later weten dat er een telefonische bommelding was gedaan bij de politie van Washington. De waarschuwing gold alleen de perskamer en niet de rest van het Witte Huis.

Perskamer Witte Huis korte tijd ontruimd (Foto: Novum)
Perskamer Witte Huis korte tijd ontruimd (Foto: Novum)

Brand in brandstofopslag Kiev bedwongen

Oekraïense brandweerlieden hebben dinsdag een grote brand in een brandstofopslagplaats bij Kiev weten te bedwingen. Een personeelslid van het depot stierf in een ziekenhuis aan zware brandwonden, verscheidene anderen raakten gewond. Drie brandweerlieden worden vermist, meldt het ministerie van binnenlandse zaken.

De brand brak maandagavond uit in het depot bij Hlevaha, even ten zuidwesten van Kiev. Dat ging gepaard met zoveel rookontwikkeling dat bewoners uit de omgeving moesten worden geëvacueerd.

De oorzaak van de brand wordt onderzocht. Sabotage wordt niet uitgesloten.

De brandweer kon nog maar net voorkomen dat de brand oversloeg naar een nabijgelegen militaire basis en een andere brandstofdepot. Minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov schreef op Facebook dat de brand waarschijnlijk woensdagochtend gedoofd zal zijn.

'Scarlett neemt dochtertje mee uit'

Scarlett Johansson en haar man Romain Dauriac gaan heel ontspannen om met hun pasgeboren dochtertje Rose. Volgens NY Post namen de twee het meisje onlangs zelfs mee toen ze een avondje met vrienden op stap gingen.

Met een groepje vrienden zouden Scarlett en Romain naar een basketbalwedstrijd hebben gekeken in een bar in New York. Daar werd ook wat gedronken en gegeten. De actrice zou haar dochtertje al die tijd vast hebben gehouden. Volgens bronnen was het kindje heel rustig.

Barcelona bindt succestrainer Enrique

Voorzitter Josep Maria Bartomeu van Barcelona heeft dinsdag aan alle onzekerheid over de toekomst van succescoach Luis Enrique een einde gemaakt. De Spaanse oud-international verlengt zijn contract tot medio 2017. De oude verbintenis van de 45-jarige Spanjaard liep door tot volgend jaar zomer.

Bartomeu maakte de verlenging van het contract dinsdag bekend in een toespraak. De preses zei maandag al dat een vervroegd vertrek van Enrique totaal niet aan de orde was. "Hij heeft in zijn eerste seizoen een tien met een griffel verdiend. Er is geen enkele reden om met hem te breken", liet Bartomeu weten.

Enrique voltooide zaterdag in Berlijn met de zege op Juventus in de finale van Champions League (3-1) de trilogie, na eerder de landstitel en de Spaanse beker te hebben veroverd.

KNVB onderzoekt sponsorcontract met Nike

Voetbalbond KNVB gaat onderzoek doen naar het sponsorcontract met kledingfabrikant Nike. Een woordvoerder heeft dat dinsdagavond bevestigd naar aanleiding van berichten in het Financieele Dagblad.

De reden voor het onderzoek is de betrokkenheid van directeur Cees van Nieuwenhuizen van Nike bij het omstreden sponsorcontract met het nationale team van Brazilië. De gepensioneerde Nederlander Van Nieuwenhuizen was ook een sleutelfiguur bij het afsluiten van het contract tussen de KNVB en Nike.

"We hebben geen aanwijzingen dat er iets niet zou kloppen maar dat gaan we toch even helemaal uitzoeken", aldus de KNVB-woordvoerder dinsdagavond.

Nike wordt ervan verdacht smeergeld te hebben betaald om exclusief sportkleding te leveren aan het Braziliaanse team. De deal is onderdeel van het onderzoek van de FBI naar corruptie in het voetbal.

WK vrouwen: Frankrijk verslaat Engeland

Frankrijk, een van kanshebbers op een medaille, is dinsdag met een kleine zege begonnen aan het wereldkampioenschap voor vrouwen in Canada. De ploeg van bondscoach Philippe Bergeroo versloeg Engeland in groep F met 1-0. In het kleinste WK-stadion in Moncton kwam Eugenie Le Sommer in de 29e minuut tot scoren. In de tweede groepswedstrijd speelt Colombia later op dinsdag tegen Mexico.

Nederland, dat zaterdag opende met een overwinning van 1-0 op Nieuw-Zeeland, speelt donderdag de tweede poulewedstrijd tegen China.

Hockeyheren moeizaam langs Japan, kwartfinale HWL tegen Spanje

De hockeymannen hebben de groepsfase in de derde ronde van de Hockey World League in Argentinië winnend afgesloten. Nederland had het lang moeilijk met tegenstander Japan, maar won dankzij treffers van Billy Bakker (tweemaal) en Mink van der Weerden met 3-1. Donderdag speelt Oranje de kwartfinale. De tegenstander in de kwartfinale wordt Spanje. 

Oranje was op oorlogssterkte tegen de nummer zestien van de wereld. Constantijn Jonker keerde terug in de ploeg van bondscoach Max Caldas, nadat hij de vorige wedstrijd wegens een fikse verkoudheid miste. Ook Valentin Verga, die gisteren wegens een lichte teenblessure niet trainde, draaide gewoon mee bij het Nederlands elftal.

De start van Oranje was perfect: na 52 seconden zette Billy Bakker de eerste kans van de wedstrijd om in een treffer. Nederland kon dat prima begin niet doorzetten en zag Japan na zes minuten gelijkmaker uit een strafcorner. Toshiro Tachibana sloeg toe uit de rebound.

Japan maakte het Nederland vervolgens bijzonder lastig. De Aziaten kregen in de eerste twee kwarten de meeste schotkansen (vijf om vier) en gingen veel zorgvuldiger om met hun balbezit. De defensie van Oranje rammelde meerdere malen. Nederland was slordig in de passing en had niet de snelheid en de rust om Japan aan het wankelen te brengen. De enige strafcorner werd door Van der Weerden op de Japanse goalie gepusht.

Diezelfde Van der Weerden maakte direct na rust een pijnlijk slippertje, waardoor spits Kenta Tanaka oog in oog met doelman Jaap Stockmann kwam te staan. De goalie van Bloemendaal redde bekwaam. Oranje creëerde weinig en kwam met wat fortuin op een 2-1 voorsprong: een voorzet van Kemperman werd slecht verwerkt door Japan en Bakker profiteerde gretig.

Blijkbaar gaf die treffer lucht aan het zoekende Oranje, dat een aardig vierde kwart speelde. Daarin viel de derde Nederlandse goal. Van der Weerden benutte de tweede cornerkans wel en zette de 3-1 eindstand op het scorebord.

Over twee dagen treft Nederland, als groepswinnaar van groep A, de nummer vier van groep B; Spanje. Bij winst plaatst de ploeg zich zo goed als zeker voor de Olympische Spelen in Rio de Janairo. Bij verlies is plaatsing voor de Spelen heel ver weg. 

'Mama v/h Jaar' (37) doet buurjongen (14)

De politie van Anderson Township, in de Amerikaanse staat Ohio, heeft ene Melissa Harris in de boeien geslagen. De 37-jarige vrouw heeft namelijk meerdere malen het bed gedeeld met haar 14-jarige buurjongen. De vader van het ventje omschrijft de blondine als 'Moeder van het Jaar'.

Het viel nogal op dat het kereltje wel erg vaak bij buuv een kopje suiker kwam lenen. De geile buurvrouw wilde hiervoor wel graag in natura voor worden betaald. En wie was het buurjongetje dan om de milf iets te weigeren?

Tweemaal reeg hij zijn buurvrouw aan zijn spermaspeer in de auto van Harris. Een andere keer liet hij haar gewoon in haar eigen huis alle hoeken van de kamer zien. Ook bediende het stel zich van orale seks.

Het prille geluk kwam door een domme fout plotseling ten einde. Het tweetal had namelijk nogal wat pikante sms'jes met elkaar uitgewisseld. Die de papa van het ventje met rode koontjes heeft zitten lezen, waarna hij de politie belde. En uiteraard bekeek hij ook de naaktfoto's van zijn buurvrouw.

"Ik viel bijna flauw", aldus de beste man. "Er stonden honderden seksberichtjes en naaktfoto's in zijn telefoon. Dit had ik niet verwacht, voor mij was ze echt een voorbeeldmoeder. Het is ranzig, ik hoop dat haar toekomt wat ze verdient."

Toen papalief zijn zoon de duimschroeven aandraaide, bekende hij grif dat hij de geile buuv meerdere malen een veeg had gegeven. De gearresteerde Hannis ontkent echter het bed met het mannetje te hebben gedeeld. Volgens haar is de buurjongen slechts een scharrel van haar dochter.

Britse parlement steunt EU-referendum

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van premier David Cameron om een referendum te houden over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Van de parlementariërs stemden er 544 voor het wetsvoorstel en 53 tegen, aldus de BBC.

De regerende Conservatieven van Cameron en de oppositiepartij Labour zijn voorstander van de volksraadpleging. De Schotse nationalisten van de SNP zijn tegen. Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zei dat de bevolking het laatste zegje moet hebben over de rol van Groot-Brittannië in Europa.

Cameron heeft het Britse volk een referendum beloofd over de vraag of het land lid moet blijven van de EU. De Amerikaanse president Barack Obama riep de Britten afgelopen weekeinde op lid te blijven. Volgens Obama heeft het leiderschap van Groot-Brittannië een positieve invloed op de EU en op de rest van de wereld.

'Touriya Haoud failliet door Sylvie'

Het pr-bedrijf TVH PR van Touriya Haoud is falliet en volgens de actrice heeft haar voormalig-vriendin Sylvie Meis hier schuld aan. "Bijna niemand wilde meer zaken met mij doen, omdat ik door Sylvies valse beschuldigingen negatief in de publiciteit kwam", vertelt ze vanuit haar woonplaats Los Angeles aan het AD.

"Door haar heeft mijn firma in Nederland nooit een echte kans gekregen'', vervolgt Touriya. Vlak na de scheiding van Sylvie en Rafael zochten de twee vriendinnen elkaar op in LA, maar dit verliep voor beiden niet zoals gepland. Sylvie beschuldigde haar vriendin van het verkopen van verhalen over haar, Haoud zei hier helemaal niks van te weten.

Begin vorig jaar opende Haoud in Amsterdam een Nederlandse-dependance van haar bedrijf dat modemerken onder de aandacht van celebrities moest brengen. Volgens Touriya kwam haar bedrijfje nooit echt van de grond. "Potentiële klanten waren amper te vinden, omdat ik dankzij Sylvie als zakenvrouw een negatief stempel had gekregen. Iedereen dacht: 'die Touriya is een onbetrouwbaar kreng waar je geen zaken mee moet doen'.", vertelt de vrouw van acteur Greg Vaughan.

"Erg vervelend, omdat ik me van geen kwaad bewust ben. Ik heb nooit geklikt of informatie gelekt naar wie dan ook'', zegt Touriya. "Omdat de zaak niet levensvatbaar bleek en de kosten zoals huur, salarissen, computertoestanden en telefoonlijnen doorliepen, bouwde ik langzaam maar zeker als aandeelhouder met een belang van 80 procent in TVH PR A'dam een schuld op en moesten we klanten teleurstellen omdat we het beloofde niet konden leveren. Op advies van mijn advocaat heb ik het bedrijf toen maar in maart 2015 failliet laten verklaren."

Haar Amerikaanse afdeling van het bedrijf is overigens niet failliet. "Het bedrijf heeft 5 jaar succesvol gedraaid, maar het maakt over een maand een doorstart onder een andere naam: Curator LA", legt ze uit. "Het nieuwe bedrijf is een winkel op een toplocatie in mijn woonplaats: een zaak waar mode, kunst en lifestyle onder één dak zijn samengebracht."

Moeder Franse jihadist (16) wil 'anti-terreurschadevergoeding'

Een moeder van een Franse jihadist die naar Syrië reisde om daar te vechten, klaagt de Franse staat aan. Ze wil 110.000 euro schadevergoeding omdat de toen zestienjarige jongen niet werd tegengehouden op het vliegveld van het Zuid-Franse Nice.

De jongen, Bryan Dancona, had bij zijn vertrek eind 2013 geen bagage bij zich. Hij stapte alleen met identiteitspapieren aan boord van een vlucht naar Turkije. De moeder vindt dat de jongen op zijn minst had moeten worden ondervraagd over zijn bedoelingen. Als ze wint, doneert ze het geld aan een organisatie tegen terrorisme.

Frankrijk heeft sinds vorig jaar een programma om te voorkomen dat Fransen afreizen naar oorlogsgebieden en zich aansluiten bij extremisten.

Moeder Franse jihadist wil schadevergoeding
Moeder Franse jihadist (16) wil 'anti-terreurschadevergoeding' (Foto: ANP)

IsraŽl laat Palesijnse parlementsvoorzitter vrij

Israël heeft na bijna een jaar de voorzitter van het Palestijnse parlement vrijgelaten. Aziz Dweik was in juni vorig jaar samen met zo'n veertig anderen gearresteerd in verband met de ontvoering van drie Israëlische tieners. Die werden later dood teruggevonden.

Israël gaf snel de schuld van de ontvoering aan Hamas en arresteerde in totaal 150 vermeende terroristen. Uit wraak voor de moord op de drie tieners vermoordden drie Israëli's een 16-jarige Palestijn door hem in brand te steken.

De incidenten leidden vorig jaar tot een gewapend conflict tussen Israël en de door Hamas bestuurde Gazastrook. Die kostte uiteindelijk aan rond de 2200 Palestijnen en ongeveer 70 Israëli's het leven.

Israël laat parlementsvoorzitter vrij
Israël laat Palesijnse parlementsvoorzitter vrij (Foto: ANP)

Man dood na keukenbrand

Een 40-jarige man is dinsdagmiddag omgekomen bij een brand in zijn woning in Apeldoorn. De brandweer vond zijn lichaam nadat buurtbewoners hadden gebeld over rookwolken die uit het pand kwamen, aldus een woordvoerder van de politie.

De brand was ontstaan in de keuken. Toen de hulpdiensten arriveerden was het vuur al gedoofd, maar de bovenwoning aan de Korenstraat hing vol rook. De politie gaat uit van een fataal ongeluk.

Hongarije wil grenscontrole verscherpen tegen migranten

Hongarije wil de controle van zijn zuidelijke grens met Servië verscherpen om de toestroom van migranten en asielzoekers af te remmen. Dat hebben woordvoerders van de regerende Fidesz-partij dinsdag gezegd.

De partij stelt voor de politie de bevoegdheid te geven om mensen die het land vanuit een veilig land illegaal proberen binnen te komen om asiel aan te vragen, bij de grens terug te sturen.

"Het is niet zo dat de levens van mensen die uit Griekenland of Servië aankomen, gevaar lopen", zei regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs. Het plan is 'de grens op wettige wijze te sluiten, maar dit betekent niet de bouw van een ijzeren gordijn", zei Fidesz-vicevoorzitter Lajos Kosa. Kovacs sluit echter niet uit dat de grens met Servië met prikkeldraad wordt afgesloten."Wij hopen op het beste, maar bereiden ons voor op het ergste", zei hij.

Hongarije heeft dit jaar al meer dan vijftigduizend asielverzoeken ontvangen, vergeleken met 43 duizend vorig jaar en 2157 in 2012. Voorheen kwamen de meeste asielzoekers uit Kosovo, maar nu komt het overgrote deel uit landen als Afghanistan, Syrië en Irak.Volgens Hongaarse functionarissen hebben Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Lichtenstein aangegeven dat zij ten minste vijftienduizend migranten naar Hongarije terug willen sturen. Zij dienden hun asielaanvragen in Hongarije in, maar reisden vervolgens door.

Opsluiten
Fractievoorzitter van de Fidesz Antal Rogan zei dat Hongarije graag wil terugkeren naar de vroegere praktijk - waar onder druk van de Europese Unie van af is gestapt - om iedereen die bij het illegaal oversteken van de grens wordt betrapt, op te sluiten.

In de afgelopen weken is de Hongaarse regering begonnen haar campagne tegen immigratie op te voeren. Op billboards zijn affiches verschenen met teksten als 'Als u naar Hongarije komt, kunt u geen Hongaarse banen inpikken'. Ook is een vragenlijst over migratie naar kiezers gestuurd, waarmee de regering haar restrictieve beleid hoopt te legitimeren. Mensenrechtengroepen zeggen dat de vragen suggestief zijn en migratie koppelen aan terrorisme en het onderscheid tussen vluchtelingen en economische migranten opzettelijk vervagen.

PvdA en SP willen aanpak wapenhandel in EU

PvdA en SP willen dat illegale wapenhandel harder wordt aangepakt. In sommige Europese landen is het vrij eenvoudig om zware wapens te kopen die criminelen makkelijk naar Nederland meenemen. De EU moet gezamenlijk daartegen optreden.

Dat zeggen de partijen dinsdag in een eerste reactie op de nieuwe liquidatie in Zaandam. Ze zijn geschokt dat die opnieuw in een woonwijk plaatshad en dat daarbij zware wapens zijn gebruikt.

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch wijst op de grote impact die zo'n schietpartij heeft op omwonenden en dit keer op kinderen. "Ze zijn slachtoffer van nietsontziende criminelen, ook al had het nog veel erger kunnen aflopen."

SP'er Michiel van Nispen denkt dat de politie nog niet genoeg doet aan de bestrijding van illegale wapens. Daarbij moet Nederland meer samenwerken met andere landen.

Groepje kinderen zag liquidatie

Een groepje schoolkinderen heeft de liquidatie dinsdag in Zaandam gezien. Ze stonden buiten op het schoolplein toen het gebeurde. Dat heeft een politiewoordvoerster dinsdag tegen het ANP gezegd. De kinderen zijn opgevangen, daarbij is gekeken wie wat gezien heeft.

Dinsdagmiddag is een psychisch team ter plekke geweest in de school. De aanwezigen in en rond de school reageren geschokt. "Verschrikkelijk in een wijk, gewoon in een woonwijk", zei een vrouw die halfhuilend rondliep vlak bij de school.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat slachtofferhulp is ingeschakeld. Ouders worden in een gymzaal geïnformeerd, eerst zonder kinderen en daarna nog een keer met. De ouders krijgen volgens de woordvoerder een verhaal waarmee zij weer een gesprek met hun kinderen kunnen voeren over de gebeurtenissen.

De burgemeester van de gemeente Zaanstad Geke Faber is ook naar de school gekomen.

Groepje kinderen zag liquidatie
Groepje kinderen zag liquidatie (Foto: ANP)

VVD: stations weghalen bij NS

De VVD vindt dat de NS afstand moet doen van de stations. Dat zou een eerlijker concurrentiepositie opleveren voor andere vervoersbedrijven.

VVD-Kamerlid Betty de Boer pleitte dinsdag in een Kamerdebat over fraude door NS bij een aanbesteding in Limburg voor een onderzoek naar het weghalen van de stations. "Eerst alle feiten op tafel, met een helder doel: dat we de stations een andere plek moeten geven", aldus De Boer. Volgens haar heeft NS zich schuldig kunnen maken aan machtsmisbruik doordat het de stations in eigendom heeft. "Die perverse prikkel moet eruit." Eerder in het debat pleitte ook D66 al voor het weghalen van stations bij NS.

De Boer wil van het kabinet weten hoe het nu gaat met de aanbesteding van twee spoorlijnen in Overijssel. Ze wees erop dat het gebruikelijk is dat bedrijven die frauderen worden uitgesloten van volgende aanbestedingen.

VVD: stations weghalen bij NS
VVD: stations weghalen bij NS (Foto: ANP)

Op hoge hoogten in eerste trailer The Walk

De eerste trailer van The Walk toont dat de film niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees.

The Walk vertelt het verhaal van de Fransman Philippe Petit, die in 1974 probeerde de oversteek te maken tussen de Twin Towers. Petit wordt neergezet door Joseph Gordon-Levitt. Ook Charlotte Lebon en Ben Kingsley zullen te zien zijn in de biopic.

De regie is in handen van Robert Zemeckis, die eerder verantwoordelijk was voor hits als Forrest Gump, Cast Away en de Back To The Future-trologie. The Walk is vanaf 1 oktober te zien in de bioscoop.

GM wijst fusievoorstel Fiat Chrysler af

Topman Sergio Marchionne van autofabrikant Fiat Chrysler heeft in de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd tot fusiebesprekingen te komen met rivaal General Motors (GM).

Bestuursvoorzitter Mary Barra van GM zei dinsdag dat zij en haar mede-bestuurders een voorstel hebben gewogen en dat te licht bevonden. Volgens het bestuur van GM leveren de eigen plannen voor kostenbesparingen en het realiseren van omzetgroei meer op dan een fusie met het Italiaans-Amerikaanse bedrijf.

Marchionne gaf eerder al aan dat hij probeerde investeerders op zijn hand te krijgen om samen GM onder druk te zetten met als doel officiële onderhandelingen. Barra zei dinsdag dat GM daar geen defensieve acties op heeft ondernomen. Volgens haar is het opkrikken van de waarde van GM voor zijn aandeelhouders de beste verdediging tegen activisten.

'Dijsselbloem was naÔef over NS'

D66 is bijzonder kritisch over het optreden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën rond de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dijsselbloem had als enige aandeelhouder van NS veel eerder moeten ingrijpen, zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven dinsdag in een Kamerdebat over NS.

Volgens haar had Dijsselbloem in actie moeten komen toen de eerste berichten over fraude in maart naar buiten kwamen. "Waarom deed de minister niks op 6 maart en geloofde hij NS-topman Huges op zijn blauwe ogen? Was dat niet een beetje naïef?"

Dijsselbloem deed volgens D66 ook niks, toen naar buiten kwam dat de NS staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) had aangezet tot het verzwijgen van de waarheid.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

'Giro d'Italia start in 2016 in Apeldoorn'

De Tour de France moet nog van start gaan in Utrecht, maar Nederland lijkt het volgende grote wielerevenement binnen te hebben. Volgens Omroep Gelderland start de Giro d'Italia van volgend jaar in Apeldoorn. Dit blijkt uit een brief, die de gemeente Nijmegen heeft verspreid.

Ook Arnhem en Nijmegen zouden in aanmerking komen als respectievelijk start- en finishplaats. Onlangs heeft sportbureau RCS, de eigenaar van de Italiaanse rittenkoers, een bezoek aan ons land gebracht. De afvaardiging was erg enthousiast over de voorgestelde etapperoutes en het parcours.

Toch zit er nog een klein addertje onder het gras. De gehele organisatie kost ruim elf miljoen euro. De provincie Gelderland zal in elk geval vijf miljoen euro op tafel leggen. Daarnaast moeten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen ook elk drieënhalve ton ophoesten. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doet een duit in het zakje: zo'n 2,5 miljoen euro. Het resterende bedrag zal onder meer door sponsoren bijeengebracht moeten worden.

Als alle betrokken partijen hun toegezegde financiële injectie over kunnen maken, dan wordt het contract met RCS uiterlijk 1 september ondertekend.

Start Alberto Contador volgend jaar in de Giro in Apeldoorn? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Start Alberto Contador volgend jaar in de Giro in Apeldoorn? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Khedira van Real Madrid naar Juventus

Juventus heeft dinsdag de Duitse international Sami Khedira binnengehaald. De 28-jarige middenvelder komt transfervrij over van Real Madrid. Hij tekent bij de Italiaanse kampioen en finalist van de Champions League een vierjarig contract. Khedira begint op 1 juli bij zijn nieuwe club, meldde de Oude Dame op zijn website.

Khedira speelde de afgelopen vijf jaar voor de Spaanse grootmacht, maar hij kwam de laatste maanden amper in actie. Met Real werd hij kampioen en won de Champions League. Met het Duitse voetbalteam veroverde hij vorig jaar in Brazilië de wereldtitel. Khedira begon zijn profcarrière bij VfB Stuttgart.

Oranje krijgt veel steun in Letland

Maar liefst 1100 Nederlandse supporters reizen naar Riga om Oranje vrijdag te steunen in het uitduel met Letland in de EK-kwalificatie. Zij verzamelen zich op een groot plein in het centrum van de stad en wandelen in een lange mars naar het Skonto-stadion, dat plaats biedt aan 9.500 fans.

Het Nederlands elftal voetbalt vrijdag niet in het bekende oranje tenue, maar geheel in het wit. Letland speelt in een compleet rode outfit. De wedstrijd begint om 21.45 uur plaatselijke tijd. In Nederland is het dan 20.45 uur.

'Verdachte in omkoopschandaal FIFA opgepakt'

De Argentijnse zakenman Alejandro Burzaco, één van de veertien verdachten in het omkoopschandaal binnen  wereldvoetbalbond FIFA, heeft zich aangegeven bij de politie. Volgens Argentijnse media meldde de 50-jarige sportmarketeer zich dinsdagochtend bij de Italiaanse politie in Bolzano, in gezelschap van twee advocaten.

Burzaco ontglipte twee weken geleden uit handen van de Zwitserse politie, toen die een inval deed in een luxueus hotel waarin veel FIFA-kopstukken verbleven.

Burzaco behoort tot de veertien mensen die door de Amerikaanse justitie zijn aangeklaagd, vanwege omkoping en corruptie bij de FIFA. Zeven van hen werden twee dagen voor de voorzittersverkiezing in Zürich van hun bed gelicht.

De Argentijnse zakenman zat aan het ontbijt toen politiemensen het hotel in kwamen en wist ongezien te ontsnappen.

'Arme kinderen vrijgeviger dan rijke'

Een Amerikaanse studie toont aan dat opgroeien in armoede niet betekent dat je opgroeit als centenneuker. Sterker nog: kansarme kinderen lijken meer last van altruïsme te hebben dan rijke kutkinderen.

De University of California heeft voor het onderzoek meer dan zeventig 4-jarigen uit alle lagen van de bevolking onderworpen aan een sociaal experiment. De kinderen konden door spelletjes te spelen tokens verdienen, waarmee ze later leuke prijzen mee konden kopen.

Op het eind van de spelsessie werd de kinderen duidelijk gemaakt dat ze de tokens ook konden overmaken naar zieke kindertjes die niet de mogelijkheid hadden om mee te doen met het experiment en dus geen tokens konden verdienen. Op het moment van die suggestie werden kinderen gemonitord, waarbij zowel de hartslag als de activiteit van de nervus vagus werd gemeten.

De nervus vagus geeft een inkijkje in hoe het lichaam met stress omgaat.

Op het eind werd duidelijk dat kinderen met een rijke papa en mama beduidend minder tokens bereid waren af te staan dan kinderen die het thuis wat minder breed hebben. Bijkomend voordeel voor de arme kinderen was dat hun nervus vagus op dat moment actiever was dan bij hun rijke soortgenoten. Kortom: ze ervoeren minder stress tijdens de hamvraag en zijn dus dat gebied dus gezonder dan de koters met een groter spaarvarken.

"Normaal gesproken wordt altruïsme gezien als iets dat ten koste gaat van de gevende partij", aldus onderzoeker Jason Mitchell. "Ons onderzoek laat zien dat kinderen die iets geven aan een minder fortuinlijk kind hier zelf een voordeel van hebben. Het laat zien dat we misschien op jonge leeftijd een veilig gevoel krijgen wanneer we iets voor een ander kunnen betekenen."


Kinderen stoppen geld het liefst in spaarpot (Foto: ANP)

Kunnen wij het slopen? Nou en of!

'Ajax polst Heitinga voor terugkeer'

Ajax onderzoekt de mogelijkheden om verdediger John Heitinga terug naar Amsterdam te halen. Dat meldden Voetbal International en De Telegraaf dinsdag. Aan het eind van deze week staat volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars een gesprek gepland. De 31-jarige Heitinga staat nog tot medio 2016 onder contract bij Hertha BSC, maar mag de Duitse club vroegtijdig verlaten.

Heitinga vertrok in 2008 na zeven seizoenen bij Ajax waarna hij voor Atlético Madrid, Everton en Fulham uitkwam. Sinds vorig jaar zomer speelt de 87-voudig international in de Bundesliga.

Bertens ronde verder in Rosmalen

Kiki Bertens heeft zich bij het Topshelf Open in Rosmalen weten te plaatsen voor de tweede ronde. Ze versloeg in de openingsronde de Chinese Shuai Zhang met 7-6 (7) en 6-1.

Bertens had in de enige eerdere ontmoeting al gezegeviert tegen de Chinese nummer 121 van de wereld. Vandaag ging het in de eerste set nog moeizaam, maar in de tweede set liet Bertens, na Roland Garros afgezakt naar plek 132 op de wereldranglijst, duidelijk zien de betere van de twee te zijn op het Brabantse gras.

Donderdag zal Bertens in de kwartfinale uitkomen tegen Anastasia Pavlychenkova. De Russcische (6) is de nummer veertig van de wereld en speelde vorig jaar al eenmaal tegen Bertens. Op Roland Garros moest de Russin opgeven in de derde set.

Eerste trailer laatste Hunger Games

Zojuist heeft Independent Films de eerste teaser trailer voor het laatste deel van de Hunger Games-sage uitgegeven. Bekijk hem nu hier op FOK!.

In het laatste deel, Mockingjay - Part 2, gaat de strijd tegen het Capitool verder. De opstandelingen weten steeds meer terrein te winnen en president Snow verder in het nauw te drijven. Er rest echter nog een ding: één laatste finaleslag. 

De hoofdrollen zijn opnieuw voor Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth. Ook zullen Gwendoline Christie (Game of Thrones), Elizabeth Banks (Pitch Perfect) en Julianne Moore een rol oppakken. Voor Philip Seymour Hoffman is het de laatste film waarin hij een rol speelt.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 draait vanaf 18 november in de bioscoop.

Antrax-bacterie ook naar Brits laboratorium

De levende vorm van het gevaarlijke antrax-bacterie is ook terechtgekomen bij een laboratorium in Groot-Brittannië. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie laten weten, aldus de Britse krant The Telegraph dinsdag. In het Britse laboratorium is niemand besmet geraakt.

Vorige maand werd bekend dat een laboratorium van het Amerikaanse leger per ongeluk het gevaarlijke antrax (of miltvuur) naar laboratoria had gestuurd. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie is niemand ziek geworden van de levende vorm van de dodelijke bacterie, maar is een aantal medewerkers wel preventief behandeld.

De bacterie kwam terecht bij 51 laboratoria in zeventien Amerikaanse staten. Het Pentagon had ook al gemeld dat de bacterie naar laboratoria in Australië, Zuid-Korea en Canada was verstuurd.

BMC wint ploegentijdrit Dauphinť, Dennis nieuwe leider

De Amerikaanse wielerploeg BMC heeft dinsdag de ploegentijdrit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. BMC legde de 24,5 kilometer als enige af binnen een halfuur: 29.58. Het Kazachstaanse team Astana van Lieuwe Westra en Lars Boom werd tweede op vier seconden achterstand. Movistar zette de derde tijd neer.

Door de ritzege neemt de Australiër Rohan Dennis van BMC de leiding in het algemeen klassement over van Peter Kennaugh van Sky. De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo eindigde in de ploegentijdrit als tiende op 54 seconden.

Rosmalen verliest publiekstrekker Hewitt

Het tennistoernooi in Rosmalen gaat verder zonder de Australische publiekstrekker Lleyton Hewitt. De 34-jarige tennisser die bezig is aan zijn afscheidstoernee verloor dinsdag in de eerste ronde van de Fransman Nicolas Mahut: 6-3 en 6-4.

De voormalige nummer één van de wereld is afgedaald naar een plek buiten de top honderd van de mondiale ranglijst en wilde zich juist richten op het grasseizoen. Hij is van plan om na de Australian Open begin 2016 een punt achter zijn loopbaan te zetten.

De Spaanse tennisser Fernando Verdasco is in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Rosmalen de tegenstander van Robin Haase. Verdasco, de nummer 42 van de wereldranglijst, versloeg dinsdag landgenoot Daniel Gimeno-Traver met 7-6 (3), 6-7 (6) en 6-2.

Haase bereikte maandag de tweede ronde van het grastoernooi door een overwinning op de Sloveen Blaz Kavcic. De geboren Hagenaar en Verdasco stonden in hun loopbaan drie keer eerder tegenover elkaar. De balans van die ontmoetingen is in het voordeel van Haase: hij won twee duels, zijn Spaanse concurrent één.

Luxemburg erkent collaboratie in WOII

Luxemburg heeft voor het eerst erkend dat het in de Tweede Wereldoorlog heeft meegewerkt aan de deportatie van Joden. In een resolutie wordt excuses aangeboden aan de Joodse gemeenschap vanwege "verwijtbare handelingen onder de verantwoordelijkheid van Luxemburgse autoriteiten".

De resolutie werd dinsdag aangenomen door het parlement van het groothertogdom. ,,Vele vertegenwoordigers van de overheid, leraren, ambtenaren, burgemeesters, waren bereid te collaboreren," verklaarde premier Xavier Bettel na de stemming.

Het parlement trok met de resolutie consequenties uit een onderzoek van historicus Vincent Artuso. Daaruit bleek dat de Luxemburgers heus niet alleen bevelen uitvoerden van de bezetters zoals algemeen wordt aangenomen, maar dat in bepaalde geledingen de Jodenvervolging met ijver en bevlogenheid werd uitgevoerd.

Ongeveer 1300 Joden uit Luxemburg zijn afgevoerd naar vernietigingskampen.

Festivals trekken steeds meer bezoekers

Nederlandse festivals hebben vorig jaar opnieuw meer bezoekers getrokken. In 2014 waren er 801 festivals die gezamenlijk 22,7 miljoen mensen wisten te trekken, maakte de brancheorganisatie VVEM (Vereniging Van EvenementenMakers) dinsdag bekend. Een jaar eerder trokken 774 festivals in totaal 21,5 miljoen mensen.

De bestedingen van de bezoekers namen toe tot 445 miljoen euro. Het grootste entreeheffende festival is het Amsterdam Dance Event, met 350.000 bezoeken. Bij de gratis toegankelijke festivals staan de Vierdaagsefeesten in Nijmegen bovenaan met 1,4 miljoen bezoeken.

Volgens directeur Hans Ligtermoet van de VVEM leidt de groeiende festivalmarkt tot een positief neveneffect. "Indirect laat dit het belang zien van festivals als social events die voor verbondenheid zorgen en bijdragen aan een positief gevoel in en over de samenleving."

Mauritshuis is nu zeker van echte Rembrandt

Het Mauritshuis in Den Haag is er na acht jaar onderzoek van overtuigd dat het schilderij 'Saul en David' echt gemaakt is door Rembrandt. Een groot team van internationale experts nam het werk onder de loep en concludeerde dat het werk van de zeventiende-eeuwse meester moet zijn.

De meningen over de maker liepen altijd sterk uiteen. Het schilderij is al een paar keer eerder toegeschreven aan Rembrandt, maar ook rezen er twijfels. Om de impasse te doorbreken, besloot het museum het doek in 2007 opnieuw te onderzoeken.

Wetenschappers ontdekten via verfmonsters dat de ondergrond 'karakteristiek' was voor schilderijen uit Rembrandts atelier in de jaren 1650-1660. Ook werd ontdekt dat het doek in twee fasen was geschilderd. Over de eerste fase rond 1650 zegt het Mauritshuis: "Het grote formaat van het historiestuk en de kleurrijke en gevoelvolle modellering van sommige aspecten van het schilderij komen goed overeen met andere werken van Rembrandt uit die periode."

Het Mauritshuis kocht het werk in 1898. Voor toenmalig directeur Abraham Bredius bestond er geen twijfel dat het hier om een van de belangrijkste schilderijen van Rembrandt ging.

Opnieuw arrestaties in zaak corrupte douanier

De politie heeft in het onderzoek naar het reilen en zeilen van een corrupte Rotterdamse douanier opnieuw twee aanhoudingen verricht. Het gaat om een 44-jarige Rotterdammer en zijn voormalige partner, een 42-jarige vrouw uit Lansingerland, maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

De Rotterdammer wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 300 kilo cocaïne. Die partij werd in 2013 door opsporingsdiensten onderschept en werd vorig jaar in verband gebracht met de moord op ggz-directeur Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op Nieuwsjaarsdag 2014. Zweekhorst werd het slachtoffer van een persoonsverwisseling, concludeerden politie en justitie later.

Of de dinsdag aangehouden 44-jarige verdachte het eigenlijke doelwit was van deze liquidatie wordt onderzocht, meldt het OM.

'Problemen spoor door marktwerking'

PVV en SP pleitten dinsdag in de Tweede Kamer voor een einde aan de marktwerking op het spoor tijdens het debat over de mislukte aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

"Alle problemen hebben te maken met de marktwerking", zei PVV'er Barry Madlener. "Marktwerking levert alleen juridische puinhopen op", meent Farshad Bashir van de SP.

Beide partijen willen dat NS en ProRail weer worden samengevoegd tot één bedrijf. De twee bedrijven zijn in handen van de Staat. Madlener wil ook dat de NS stopt met buitenlandse avonturen. De NS is onder meer actief op het spoor in Schotland.

De PVV vindt ook dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) hun rol als toezichthouder van de NS 'niet voldoende hebben beseft'.

'Problemen spoor door marktwerking' (Foto: Novum)
'Problemen spoor door marktwerking' (Foto: Novum)

Renault verbetert Formule 1-motor

Renault gaat zich richten op het verbeteren van de prestaties van zijn Formule 1-motor, waarmee onder anderen Max Verstappen rijdt. Tot nu toe hield het Franse merk zich vooral bezig met de betrouwbaarheid van de krachtbron, die in het begin van het Formule 1-seizoen nogal te wensen overliet.

"We hebben nu drie races op rij geen problemen gehad", zei racechef Cyril Abiteboul van Renault na de Grand Prix van Canada van afgelopen zondag. "Nu kunnen we onze aandacht vestigen op het motorvermogen."

In Canada werd wederom duidelijk dat Verstappen en zijn Renault-collega's op de snelle rechte stukken geen vuist konden maken tegen coureurs met sterkere Ferrari- en Mercedes-motoren. "We moeten ons niet laten afleiden door dat soort slechte resultaten", aldus Abiteboul. "We richten ons op de lange termijn."

Facebook Farewell Party in Stadsschouwburg

Critici van Facebook komen op dinsdag 23 juni bijeen in de Stadsschouwburg Amsterdam voor een Facebook Farewell Party. 'De aanhoudende irritaties over de privacyschending door de commerciële machthebbers van Facebook en de wantoestanden binnen het sociale platform' zijn volgens de initiatiefnemers aanleiding voor een 'groots evenement'.

"De bevrijding van Facebook begint hier", zeggen de organisatoren, verenigd in de Facebook Liberation Army. Dit 'Facebook-bevrijdingsleger' bestaat uit Stadsschouwburg Amsterdam, Waag Society en HVA - Institute of Network Cultures.

Cabaretier Sanne Wallis de Vries presenteert de avond. Zij weigert al sinds de opkomst lid te worden van het sociale medium. Aral Balkan, oprichter van platform Ind.ie, vertelt wat er mis is met Facebook en Hans Schnitzler, filosoof en publicist, legt uit waarom we toch lid blijven.

Facebook Farewell Party in Stadsschouwburg (Foto: Novum)
Facebook Farewell Party in Stadsschouwburg (Foto: Novum)

'Griekse tegenvoorstellen zijn onvoldoende'

De tegenvoorstellen van Griekenland voor hervormingsmaatregelen in ruil voor financiële steun vallen niet in goede aarde bij de geldschieters van het Zuid-Europese land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee anonieme EU-bronnen. Die bestempelen de voorstellen als 'onvoldoende' en 'onacceptabel'.

Athene onderhandelt al maanden met haar geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) over de Griekse schuldenkwestie. Griekenland heeft geld nodig, maar voelt weinig voor hele scherpe bezuinigingen en hervormingen waar de geldschieters op hameren.

Brussel liet via een woordvoerder weten, dat 'EU-bronnen' niet namens de Europese Commissie spreken. De experts van de geldschieters zijn de voorstellen van de Grieken nog aan het bestuderen.

'Kim Kardashian niet meer in Vogue'

Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, wil Kim Kardashian voorlopig niet meer in haar blad hebben. Een bron vertelt aan OK! Magazine dat Wintour haar medewerkers de opdracht heeft gegeven om geen foto's meer van Kim af te drukken in het blad.

En hier blijft het volgens OK! niet bij. Wintour zou zelfs de naam van Kim niet meer in Vogue willen hebben. In april 2014 stonden de realityster en haar man Kanye West nog op de cover van het modetijdschrift. Een ingewijde laat weten dat Anna hier flink wat kritiek over heeft gehad en daar zou ze behoorlijk van zijn geschrokken.

Daarbij zou Anna Wintour het ook niet leuk hebben gevonden dat Kim dit jaar op het Met Gala, dat door Wintour werd georganiseerd, het 'selfieverbod' aan haar laars lapte. Dat zou de druppel voor Anna zijn geweest.

OK! meldt ook nog dat Wintour het feit dat ze Kim niet meer in haar blad wil, liever geheim had willen houden. Ze zou het alleen met een geselecteerd groepje Vogue-medewerkers hebben gedeeld.

Topje meisje (16) 'belachelijk klein'

Het topje van een zestienjarig meisje is viral gegaan. Volgens haar verontruste moeder is het stukje stof van Amazon 'belachelijk klein'. Om de strakheid van het sexy kledingstuk te illustreren, heeft ze een foto op de site van de webwinkel gezet.

Het tienermeisje kocht onlangs voor omgerekend een knaak een wit, gehaakt topje bij de webshopgigant. Tot groot verdriet van haar moeder, die het ding veel te sexy vond bij haar kleine meid. Ze besloot onder het pseudoniem sb043 een negatieve review op de site achter te laten.

"Mijn 16-jarige dochter heeft dit truitje gekocht", schrijft moederlief. "Het is echter belachelijk klein. Omdat een foto plaatsen van mijn dochter met dit topje aan strafbaar zou zijn, heb ik het mijn kat aangetrokken. Om eerlijk te zijn bedekt het wel de tepels van de poes, maar ze haat de stof. Dus koop dit topje niet, zelfs niet voor je kat!"

De bijzondere review is inmiddels viral gegaan. Al tweehonderd mensen hebben deze als 'behulpzaam' aangemerkt.

Rutte bij herdenking ramp MH17 in Nieuwegein

Minister-president Mark Rutte is vrijdag 17 juli in Nieuwegein aanwezig bij de herdenking van de ramp met vlucht MH17. Het is die dag precies een jaar geleden dat het vliegtuig van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne neerstortte, vermoedelijk neergeschoten door een raket.

Ook ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zijn erbij, net als staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Ze zijn aanwezig op uitnodiging van de Stichting Vliegramp MH17 die de herdenking organiseert.

Bij de vliegramp kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven onder wie 196 Nederlanders.

Groninger gaat stadsgenoot te lijf met zwaard

De politie heeft dinsdagmiddag een 48-jarige man uit Groningen aangehouden omdat hij een stadsgenoot te lijf ging met een zwaard. Hij stak het even oude slachtoffer in zijn been. De man moest aan de wond worden behandeld in het ziekenhuis.

De mannen, die bekenden van elkaar zijn, kregen ruzie op staat. De verdachte zou op de Noorderkroonstraat op de man zijn ingereden. Het slachtoffer kon hem ontwijken, maar de man zou daarna een zwaard uit de auto hebben gepakt. De twee zouden al eerder ruzie met elkaar hebben gehad. De politie onderzoekt de zaak.

Honderden gelukszoekers komen aan in Griekenland

De afgelopen dagen zijn opnieuw honderden migranten in kleine bootjes aangekomen op de Griekse eilanden. Volgens de kustwacht zijn sinds maandagochtend 457 mensen van zee gered voor de kust van Kos, Lesbos, Chios en Kalymnos. Nog eens 304 mensen wisten op eigen gelegenheid de haven van Lesbos te bereiken.

Volgens vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn dit jaar in Griekenland al 48 duizend vluchtelingen aangekomen. Na Italië komen in Griekenland de meeste migranten aan.

Voorhoede NAVO-flitsmacht oefent in Polen

Honderden militairen van de NAVO doen in Polen mee aan legeroefeningen van het bondgenootschap. De oefeningen zijn gericht op het testen van de capaciteiten van de nieuwe flitsmacht van de NAVO.

De NAVO-lidstaten besloten vorig jaar tot de oprichting van de flitsmacht, in reactie op de aanhoudende Russische bemoeienis in Oekraïne.

Dinsdag werd geoefend in de buurt van Zielona Gora, in het zuidwesten van Polen. Deze zomer worden in de regio nog veel grootschaligere oefeningen gehouden, waaraan zo'n veertienduizend militairen en negentien NAVO-lidstaten meedoen.

Kinderen opgevangen om impact schietpartij

Kinderen die op de scholen zitten in de buurt van de J. Kruijverstraat in Zaandam, worden samen met hun ouders opgevangen in verband met de impact van het schietincident van dinsdagmiddag. Dat meldt de politie op Twitter.

Aan de J. Kruijverstraat werd dinsdagmiddag een man geliquideerd - volgens Het Parool gaat het om Lucas B., een bekende van de politie. De straat grenst aan een schoolplein waar op dat moment veel kinderen waren. Er wordt nog uitgezocht wat de kinderen hebben gezien.

Ze mogen alleen naar huis als ze worden opgehaald door ouders, laat de gemeente weten.

Lens wil nog steeds weg uit Kiev

Ondanks het winnen van de 'dubbel' wil Jeremain Lens nog steeds graag vertrekken bij Dinamo Kiev. De 27-jarige aanvaller hoopt op een nieuw avontuur vanwege de oorlog die Oekraïne verscheurt. "Ik hoop dat Dinamo Kiev meewerkt als er een mooie club voor me komt. Maar als ze me aan mijn contract houden, vind ik dat ook niet erg", zegt Lens, die nog twee jaar vast ligt en vorstelijk wordt beloond in de Oekraïense hoofdstad.

De oud-speler van AZ, NEC en PSV had begin dit jaar al openlijk geroepen weg te willen vanwege de situatie in Oekraïne. "De clubleiding begreep dat wel, ze snappen alle buitenlandse jongens die zo praten. Wij zijn naar een land toegekomen waar nu onrust is en willen daarom vertrekken, dat is logisch. Wij hebben een uitweg. Voor de jongens die uit Oekraïne komen, ligt dat heel anders. "

Als landskampioen gaat Dinamo Kiev volgend seizoen de Champions League in. "Zes mooie wedstrijden, dat is op zich een mooie uitdaging. Maar ik sta er nog steeds hetzelfde in. Ik wacht af wat deze zomer gaat gebeuren", aldus de 29-voudig international, die terug is bij het Nederlands elftal.

Als eerste geplaatste Bouchard uitgeschakeld in Rosmalen

De als eerste geplaatste tennisster Eugenie Bouchard is dinsdag op het WTA-toernooi in Rosmalen in de eerste ronde uitgeschakeld. De Canadese nummer elf van de wereld verloor in drie sets van de veel lager geklasseerde Yaroslava Shvedova uit Kazachstan: 6-4, 1-6 en 6-4.

Ook op Roland Garros vloog Bouchard, toen nog zesde op de wereldranglijst, er na één partij uit. De tennisster besloot daarop een wildcard voor Rosmalen aan te vragen, waar ze prompt bovenaan de plaatsingslijst kwam te staan. Nederlandse publiekstrekkers zijn er in Rosmalen bij de vrouwen nog wel: Michaëlla Krajicek haalde maandag de tweede ronde, en later op dinsdag speelt Kiki Bertens haar partij in de eerste ronde.

Tennisster Alison van Uytvanck heeft dinsdag op de Topshelf Open in Rosmalen de tweede ronde bereikt. De Belgische, die vorige week nog de kwartfinales van Roland Garros bereikte, rekende in twee sets af met Evgenia Rodina uit Rusland: 7-5 en 6-3. In de volgende ronde staat Van Uytvanck, die na haar kwartfinaleplek in Parijs steeg naar de 46e plaats op de wereldranglijst, tegenover de Amerikaanse Jessica Pegula of de Zwitserse Belinda Bencic. 

Terreuralarm: schietpartij met mitrailleurs in Zaandam, veel kinderen zijn getuige

Bij een schietpartij in Zaandam is dinsdag een dode gevallen. Dat meldt de politie. De schietpartij vond rond 12:45 plaats bij de Kruijverstraat in de Noord-Hollandse plaats.

Volgens getuigen zouden vijf mannen met mitrailleurs het slachtoffer hebben doodgeschoten. De mannen zaten in een bestelbusje.

Vlakbij de plaats waar de man ligt zitten twee basisscholen. Veel kleine kinderen zouden de schietpartij hebben gezien.

De politie heeft een terreuralarm doen uitgaan, omdat er gebruik is gemaakt van zware wapens. 

Dode door schietpartij in Zaandam
Dode door schietpartij in Zaandam (Foto: ANP)

Update:

Het slachtoffer is mogelijk een bekende van Willem Holleeder. Dit is nog niet bevestigd. De naam Lucas Boom wordt genoemd, maar die is in november veroordeeld tot 4,5 jaar cel en zou dus vast moeten zitten.


Moeder tegen kind 'punch her in the fucking face' - Walmart Fight

In het kader "kinderpedagogiek; zo moet het NIET" kunnen we hieronder een bitchfight zien tussen twee white-trash WalMart bezoeksters. De aanleiding; onbekend. Wel roept de moeder van het jochie - dat dapper alles uit de kast haalt om zijn moeder te helpen - hem meermaals toe; "punch her in the fucking face".

Het kind doet braaf wat moeder hem opdraagt. Hem kan weinig worden verweten. Moeder verdient meer klappen dan ze uiteindelijk incasseert.

Video dankzij de smartphone vanuit meerdere hoeken. +1 voor het gortdroge commentaar. +1 voor alle omstanders die verveeld met de handen in de zakken toekijken. Mijn god wat een volk

 

Ambulancemedewerkers houden werkonderbreking

Tussen de honderd en 150 ambulancemedewerkers hebben dinsdagmiddag in Barendrecht een twee uur durende werkonderbreking gehouden om een ,,betere cao'' af te dwingen. Bonden en werkgevers praten al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe cao. De bonden kondigen op meer locaties werkonderbrekingen aan als de werkgevers niet binnen afzienbare tijd een beter bod doen.

De ambulancemedewerkers rukten alleen uit in spoedsituaties. Het geplande vervoer en patiëntenvervoer, waarbij geen sprake is van acute medische zorg, liep vertraging op. FNV en CNV voeren al vier weken in het hele land stiptheidsacties voor onder meer loonsverhoging. Dat houdt in dat ambulancemedewerkers zich al vier weken strikt aan hun werktijden houden. Ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Ambulancemedewerkers houden werkonderbreking (Foto: Novum)
Ambulancemedewerkers houden werkonderbreking (Foto: Novum)

Automaker Hyundai grijpt in na zwak kwartaal

Automaker Hyundai en dochteronderneming Kia Motors gaan snijden in de kosten als gevolg van tegenvallende verkopen in het eerste kwartaal. Dat hebben de Zuid-Koreaanse bedrijven dinsdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. De bedrijven waagden zich niet aan voorspellingen en gaven ook geen details prijs van de besparingen.

Zowel bij Hyundai als bij Kia daalde de operationele winst voor het vierde kwartaal op rij. De in Seoul gevestigde bedrijven kampten onder meer met ongunstige wisselkoerseffecten waar concurrent Toyota uit Japan bijvoorbeeld minder last van had. Met name bij verkopen overzee zoals in Europa en de Verenigde Staten. Ook heeft Hyundai de slag gemist met betrekking tot de zogeheten SUV's, die wereldwijd een grote mate van populariteit genieten.

Nieuwe Eerste Kamer kan aan de slag

De nieuwe Eerste Kamer kan aan de slag. De 75 leden van de twaalf fracties zijn dinsdagmiddag beëdigd. Nog nooit was de grootste partij in de Senaat zo klein: de liberale regeringspartij VVD telt niet meer dan dertien leden.

Het kabinet geniet de steun van slechts 21 senatoren. Zelfs met de steun van de voorheen 'constructieve oppositie' van ChristenUnie, D66 en SGP ontbreekt het de regeerploeg van minister-president Mark Rutte nog steeds aan twee zetels.

Onder de senatoren zijn 35 nieuwkomers. De PvdA is de grootste verliezer. De sociaaldemocratische partij zit met acht mannen en vrouwen in de 'Chambre de réflexion' (Kamer van heroverweging). Dat is zes minder dan in de vorige Eerste Kamer.

Op 23 juni wordt pas de nieuwe voorzitter gekozen. Dat is op dit moment Ankie Broekers-Knol van de VVD.

Eerste Kamer (Foto: Novum)
Eerste Kamer (Foto: Novum)

Rijk en VNG praten over bed-bad-brood

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en Jos Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben dinsdag in Den Haag voor het eerst overleg gevoerd over de nieuwe aanpak van de opvang van illegalen. Over deze zogenoemde bed-, bad- en broodkwestie struikelde het kabinet eerder dit jaar nog bijna.

In het overleg met gemeenten moeten definitief afspraken worden gemaakt over het aantal locaties, het aantal weken dat de opvang van een illegaal mag duren en over eventuele boetes die gemeenten kunnen krijgen als ze dwarsliggen. Wienen vindt de boetes nog steeds onaanvaardbaar, maar ziet 'ruimte voor een werkbare oplossing', zei hij na afloop van het eerste korte gesprek. Dijkhoff ziet 'genoeg aanknopingspunten' om tot afspraken te komen. De praktijk moet 'beter worden dan nu' en de partijen 'vinden elkaar in die ambitie'.

Medewerkers onwel: school Eindhoven ontruimd

In Eindhoven is een middelbare school ontruimd nadat twee medewerkers in de ICT-ruimte onwel waren geworden. Dat meldde de brandweer dinsdagmiddag. Het gaat om het Stedelijk College aan de Oude Bossche Baan.

De medewerkers zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het gebouw is ontruimd op last van de brandweer. Die doet onderzoek in het pand. Hoeveel mensen naar buiten moesten, is nog niet bekend.

Witcher 3 is 4 miljoen keer verkocht

In een open brief bedankt mede-oprichter van CD Projekt RED Marcin Iwiński de fans. De eerste twee weken na de lancering van The Witcher 3: Wild Hunt is de game namelijk vier miljoen keer verkocht.

Verder raadt hij ons aan niet te vergeten de wekelijkse gratis DLC te downloaden en scherp op de updates en verbeteringen te letten. Ten slotte citeert Iwiński de bard Dandelion, "..de wereld verandert, de zon gaat onder en de wodka raakt op – ga, speel en geniet!"

Vijftienjarige voetbalster klaar voor WK-geschiedenis

Haar team behoort niet bepaald tot de titelfavorieten en zelf zal ze naar alle waarschijnlijkheid bij het grote publiek volledig anoniem blijven, maar toch kan de Costa Ricaanse voetbalster Gloriana de Jesús Villalobos Vega dinsdagavond geschiedenis schrijven. Op het WK voor vrouwen neemt haar team het dan op tegen Spanje, net als Costa Rica WK-debutant, waarbij Villalobos de jongste speler ooit kan worden die op een 'volwassen WK' in actie komt, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Het record staat nog op naam van de Nigeriaanse Ifeanyi Chiejine die in 1999 ruim zestien jaar en één maand oud was toen ze haar land vertegenwoordigde tegen Noord-Korea. Het duurt echter nog meer dan twee maanden voor Villalobos haar zestiende verjaardag viert. Toch is ze al - relatief - ervaren in het nationale elftal, want de jonge middenvelder speelde al twaalf interlands en kwam zelfs al twee keer tot scoren.

"Al sinds ik voor het eerst een bal over het veld zag rollen ben ik verliefd of voetbal", aldus de speelster die nu al de harten van veel landgenoten gestolen heeft. "Ik heb nagenoeg mijn hele jeugd opgegeven voor het voetbal, dingen als tijd doorbrengen met vrienden en familie...daar heb ik weinig tijd voor. Toch heb ik helemaal nergens spijt van, want ik heb het enorm naar mijn zijn", laat Villalobos weten. "Mijn oudste broer Diego helpt me met mijn huiswerk voor school, terwijl mijn tweelingbroer Mauricio mijn beste vriend is en mij heeft aangemoedigd om te gaan voetballen." Dat ging al snel goed, want op slechts twaalfjarige leeftijd maakte een piepjonge Gloria al haar debuut op het hoogste nationale niveau voor haar club Saprissa.

De piepjonge Villalobos stelt zich, compleet met beugel, voor aan de wereld (Bron: YouTube)

Het Costa Ricaanse vrouwenvoetbal was kortgeleden helemaal nergens en dus besloot de nationale bond een jaar of vijf geleden om de boel helemaal vanaf de grond op te bouwen. Al in enkele jaren leidde het tot kwalificatie voor het WK, maar dat had wat voeten in de aarde. In mei vorig jaar moest het team zich eerst kwalificeren voor het Noord-Amerikaans kampioenschap. In de kwalificatiegroep, gespeeld in Guatemala, maakte de pas veertienjarige Villalobos haar debuut. Al in de tweede wedstrijd, tegen Nicaragua, bekroonde ze dat met haar eerste internationale treffer waarmee ze haar land uiteindelijk naar het continentale kampioenschap hielp.

De drie beste landen op het Noord-Amerikaans kampioenschap in oktober plaatsten zich voor het WK van deze maand. Doorgaans zijn de rollen zeer duidelijk: de VS wint, Canada en Mexico volgen en de rest is kansloos. Doordat Canada als gastland van het WK al geplaatst was en niet meedeed, werd de weg geopend voor een nieuw land. Costa Rica had maling aan de boodschap dat Mexico normaal gesproken beter is en plaatste zich met drie overwinningen - waaronder op Mexico - voor de halve finales. Tegen Trinidad & Tobago kwam het daarin tot strafschoppen: Costa Rica scoorde de eerste drie, Trinidad schoot de eerste drie allemaal mis en dus mocht Costa Rica naar de finale en, belangrijker, naar het WK voetbal. Dat in de finale met 0-6 verloren werd van de VS deed helemaal niks af aan de feestvreugde bij Villalobos en haar ploeggenoten.

Villalobos (#10) in duel met de Paraguyaanse Soledad Garay tijdens het WK onder 20 van 2014, gespeeld in hetzelfde stadion in Montreal waar de Costa Ricaanse dinsdagavond mogelijk WK-geschiedenis gaat schrijven. (Bron: Getty)

Zelf zegt de jonge middenvelder dat haar droom is om teamgenote Shirley Cruz te volgen. Zij speelt al tien jaar in Frankrijk en is een van de supersterren van het internationale vrouwenvoetbal. Ze won met Olympique Lyon zelfs al twee keer de Champions League en verloor daarin met Paris Saint-Germain dit jaar de finale. Ondertussen hoopt Villalobos zelf voor een ander bijzonder feit te zorgen: als ze in Canada in actie komt heeft ze in nog geen anderhalf jaar tijd gespeeld op het WK onder 17, het WK onder 20 en het 'echte' WK. "Ik heb nooit durven dromen dat het zo snel zou gaan. Op het WK onder 17 was ik aanvoerder en had ik voor het eerst de uitdaging om als referentie te dienen en de verantwoordelijkheid voor het team te dragen", zegt de speelster over het vorig jaar gehouden WK onder 17, het eerste FIFA-toernooi ooit in haar Costa Rica.

In Canada is Costa Rica aanwezig met een zeer jonge ploeg, want naast Villalobos zijn er nog vier tieners aanwezig. De gemiddelde leeftijd ligt zelfs nog onder de 23 jaar, maar toch is de ploeg niet van plan om voor spek en bonen mee te doen: "Het hoofddoel is om door te dringen tot de tweede ronde", aldus de in Amerika spelende spits Raquel Rodríguez, met 24 treffers in 37 interlands de topschutter aller tijden van Las Ticas.

Dinsdagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd staat het openingsduel van Villalobos en haar ploeggenoten op het programma in het Olympisch Stadion van Montreal. De wedstrijd zal live uitgezonden worden op Eurosport 2. 

Villalobos in actie tijdens de Centraal Amerikaanse en Caraïbische Spelen vorig jaar in het Mexicaanse Veracruz. Costa Rica haalde er met Villalobos de bronzen medaille, na een ontspoord duel met Venezuela: nadat Costa Rica diep in blessuretijd de 3-2 maakte sloegen de Venezolaanse speelsters en coaches erop los, met liefst vijf rode kaarten als gevolg. (Foto: Getty)

Vlaar haakt af bij Oranje

Ron Vlaar kan vrijdag niet met het Nederlands elftal tegen Letland voetballen in de EK-kwalificatie. De verdediger had dinsdag op de training te veel last van een kuitblessure. Bondscoach Guus Hiddink roept geen vervanger voor de centrale verdediger op.

Vlaar begon dinsdag aan zijn tweede training met Oranje. Maandag trainde hij voor het eerst weer mee met de groep, omdat hij hersteld leek van een knieblessure. Maar de verdediger van Aston Villa haalde het einde van het partijspel niet. Hij stapte uit met een pijnlijke kuit en liep een tijdje voor zichzelf langs de kant. Hiddink trok daarna zijn conclusies. 

Onderzoek: steeds minder vissen in Waddenzee

Het aantal vissen in de Waddenzee is sinds de jaren tachtig aan het dalen door een steeds groter gebrek aan goed leefgebied. Dat blijkt uit het onderzoek van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). PRW is een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het wad.

Volgens het rapport hebben grootschalige processen zoals klimaatverandering, visserij, zandsuppleties, zandwinning, aanleg van dijken en natuurlijke sterfte grote invloed op het verdwijnen van goed gebied voor de vissen.

De daling is voornamelijk te zien bij jonge vissen van soorten zoals schol, schar en kabeljauw, die hun eerste levensfase in de Waddenzee doorbrengen. Bij vissen die de zee als vast leefgebied hebben, blijft het aantal gelijk of neemt het zelfs toe. Dit is het geval bij grondels, bot en botervissen.

De ondiepe Waddenzee is door de klimaatverandering een van de snelst opwarmende zeeën ter wereld. Dit is ongunstig voor de groei van sommige soorten.

Lichamen slachtoffers Germanwings terug naar huis

De eerste lichamen van de slachtoffers van de ramp met het Germanwings-toestel worden dinsdag van Frankrijk naar Duitsland gebracht. Het is elf weken geleden dat het toestel neerstortte en alle honderdvijftig inzittenden om het leven kwamen.

De verwachting is dat dinsdag 44 kisten van Marseille naar Düsseldorf worden gebracht. De moedermaatschappij van Germanwings, Lufthansa, heeft een toestel gecharterd om de kisten naar Duitsland te brengen. De overige lichamen worden voor het einde van de maand gerepatrieerd. Elmar Giemulla, advocaat van de nabestaanden van 34 slachtoffers, zei dat veel mensen 'nog niet willen beseffen dat hun kinderen dood zijn'. "Het zal hard zijn als ze morgen de kisten zien, maar het is noodzakelijk, omdat ze het moeten afsluiten."

Onderzoekers gaan er vanuit dat copiloot Andreas Lubitz met opzet de A320 heeft laten neerstorten in de Franse Alpen. Het openbaar ministerie in Marseille, dat de crash onderzoekt, zei dat er donderdag een voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden met de nabestaanden. De verwachting is dat er ongeveer driehonderd tot vierhonderd mensen op af zullen komen. De bijeenkomst heeft plaats achter gesloten deuren.

Lekker thuiskomen na vakantie

Het vakantiegeld is binnen, met wat geluk zat er ook nog een meevaller van de Belastingdienst bij en de zomer staat voor de deur. Voor de meeste mensen is dat een heerlijke tijd om een vakantie te boeken er even lekker tussenuit te gaan! Misschien ben jij liever bezig met je vertrek, maar ik houd me het liefst bezig met thuiskomen. Na een vakantie in het buitenland weet ik pas echt waarom ik ook alweer van Nederland houd.

Master of Orion komt terug

Fans opgelet! Master of Orion wordt weer tot leven gewekt door Wargaming. Deze studio had in 2013 al de rechten overgenomen van Atari, maar maakt er nu ook werk van. De studio krijgt daarbij hulp van mensen die er toen ook al bij betrokken waren.

De nieuwe versie borduurt voort op de game van MicroProse uit 1993. De graphics zijn compleet vanaf nul opnieuw opgebouwd en ook er is nieuw leven in het heelal geblazen met uitgebreidere persoonlijkheden in de vele rassen die daar wonen, die men allemaal kan gaan ontdekken en veroveren. Spelers kunnen een verbeterde user interface, orkestrale muziek van de originele componist, voice-overs van bekende acteurs, nieuwe tutorials en nog veel meer verwachten.

Wanneer Master of Orion uitkomt en of het een pc-only game wordt is nog niet bekend.

CD Projekt RED komt met handleiding voor Gwent-kaartspel in The Witcher 3

In The Witcher 3: Wild Hunt kun je Gwent spelen met NPC’s. Gwent is een kaartspel met behoorlijk wat diepgang. De mensen van CD Projekt RED hebben nu schijnbaar gemerkt dat niet iedereen doorheeft hoe dit werkt en hebben ze een handleiding online gezet van het spel, zodat iedereen het straks kan spelen.

The Witcher 3: Wild Hunt is een actierollenspel van het Poolse CD Projekt RED. De game is de derde in de The Witcher-serie, gebaseerd op de boekenserie van Andrzej Sapkowski. Het spel is beschikbaar op pc, Xbox One en PlayStation 4.

'Artiesten kiezen graag voor Pinkpop'

Bekende artiesten komen graag optreden op Pinkpop, het muziekfestival in Landgraaf dat komend weekend voor de 46e keer wordt gehouden. Aan Faceculture vertelt organisator Jan Smeets hoe het elk jaar lukt om bekende namen te strikken.

"Wij moeten eerst weten wie er allemaal op tournee wil gaan. Als dat bekend is, vliegen we met z'n allen op die namen af. Wij hebben het geluk dat we een heel bekend festival zijn, daarom willen veel groepen graag op Pinkpop staan. Sommige acts kiezen voor Pinkpop en niet voor een ander festival dat dezelfde prijs wil betalen. Daar hebben we dan geluk mee. Maar alles begint met het aanbod."

Radio-dj Giel Beelen is dit jaar opnieuw als presentator verbonden aan het festival. Hij heeft er weer zin in. Dat er ook andere soorten muziek staan geprogrammeerd dan alleen pop en rock, mag de pret niet drukken. "De rockers komen ruimschoots aan hun trekken met de Foo Fighters, maar ook The Eagles Of Death Metal en een hoop andere bands. Ook John Coffey, om maar eens een Nederlandse band te noemen. Tegelijkertijd is er ook dance met Joost van Bellen die een plaatje draait. Het is de diversiteit die Pinkpop heel erg van nu maakt."

Thumper een teaser vol ritme-geweld

De mensen van Drool hebben aan heel wat muziekgames meegewerkt zoals The Beatles: Rock Band, Dance Central, en Dance Central 2 bij Harmonix. Nu vonden ze het tijd om zelf wat te maken en komen met Thumper. Een game bestaande uit ritme-geweld, waarbij je niet daadwerkelijk geweld op het scherm ziet, maar de beats moeten zorgen voor die impact. De game komt in 2016 naar pc en PlayStation 4.

 

Straatverbod in Banda Atjeh voor vrouwen

De hoofdstad van de Indonesische provincie Atjeh gaat vrouwen in de avonduren van straat weren. Volgens de autoriteiten is het gedeeltelijke straatverbod bedoeld om seksueel geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Restaurants, sportcentra, internetcafés en toeristische locaties mogen vrouwen na 23.00 uur niet meer bedienen, tenzij ze worden vergezeld door hun echtgenoot of een mannelijk familielid. Ook mogen vrouwen er niet meer werken in de avonduren.

Critici noemen het straatverbod discriminatoir en strijdig met de Indonesische grondwet. Het bestuur van Banda Atjeh toont ermee aan niet in staat te zijn de bevolking te beschermen, zeggen de tegenstanders. Maar volgens burgemeester Illiza Sa'aduddin Djamal past het straatverbod binnen de wet. "We hebben de kwestie uitvoerig bestudeerd en die sluit aan op onze arbeidswetten. Ons doel is om vrouwelijke werknemers te beschermen, vooral diegenen die in de entertainmentindustrie werken."

De Indonesische regering gaf Atjeh in 2006 toestemming om de sharia in te voeren. De concessie was onderdeel van een vredesovereenkomst die een einde maakte aan de strijd tegen separatisten in de provincie.

Bever uit illegale visfuik gered

Een bever in het Gelderse dorpje Hoenzadriel is zaterdag gered door een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en een medewerker van waterschap Rivierenland. Dit gebeurde na een melding over visstroperij.

De beschermde diersoort zat verstrikt in een illegale visfuik. Nadat de bever was bevrijd, zwom het meteen weg, aldus de NWWA. De fuik was geplaatst door twee mannen uit Helmond. Ze zijn door de politie aangehouden.

Visstroperij is schadelijk voor het milieu, aldus de NVWA. "Het verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren die in het water leven."

Chauffeur monstertruck 'teleurgesteld'

Mario D., de chauffeur van de monstertruck waarmee het ongeluk in Haaksbergen gebeurde, is teleurgesteld dat het Openbaar Ministerie hem gaat vervolgen voor dood door schuld. Hij was toen hij dinsdagmorgen het besluit van het OM hoorde 'behoorlijk ontdaan'. Dat zei zijn advocaat Rob Oude Breuil tegen het ANP.

"Ik had deze beslissing wel verwacht en hem daarop voorbereid, maar het is toch heel hard aangekomen. Mijn cliënt zegt dat hij er helemaal niks aan kon doen, omdat het gaspedaal van de truck bleef hangen. Hij snapt niet hoe het OM hem dan de dood van mensen kan verwijten", aldus de raadsman.

Ziggo registreert kijkgedrag alleen anoniem

Kabelmaatschappij Ziggo heeft het registreren van het kijkgedrag van klanten die gebruik maken van digitale televisie aangepast. Dat is gebeurd na onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar overtredingen van de privacywetgeving. Volgens het CBP gebruikte Ziggo de gegevens om kijkcijferanalyses te maken. Dat gebeurde zonder dat klanten dit wisten en zonder dat zij om toestemming waren gevraagd.

Inmiddels heeft Ziggo het registreren van kijkgegevens geanonimiseerd, de verzamelde informatie is niet meer naar individuele personen te herleiden, aldus het college

Het CBP-onderzoek is vorig jaar uitgevoerd, voor de fusie met kabelmaatschappij UPC. ,,Uit het onderzoek bleek dat een aantal elementen met betrekking tot de privacy van het gebruik van bepaalde Ziggo-diensten onderbelicht is gebleven. We betreuren dit", meldt Ziggo dinsdag in een reactie.

Ziggo registreert kijkgedrag alleen anoniem
Ziggo registreert kijkgedrag alleen anoniem (Foto: ANP)

'Behandeling weigeren bij ongezonde leefstijl'

Meer dan een derde van de medisch specialisten wil behandelingen bij patiënten met een ongezonde leefstijl weigeren. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen enquête van het KRO-NCRV-programma Brandpunt.

Ruim 40 procent van de specialisten is voorstander van een formele mogelijkheid tot het weigeren van behandelingen bij deze patiënten. "Het is een belangrijk signaal dat dokters aangeven niet zomaar een ingreep te doen. Ze willen mensen echt beter maken en daar komt meer bij kijken dan een operatie of behandeling'', aldus Marcel Daniels, bestuurder bij de Federatie Medisch Specialisten.

De cardioloog benadrukt dat het hier niet gaat om patiënten die in acuut levensgevaar verkeren. Die worden altijd geholpen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten onder ruim 1500 medisch specialisten.

Stadion niet langer taboe voor Iraanse vrouwen

De regering van Iran zal vrouwen de komende tijd mondjesmaat toestaan sportwedstrijden van mannen te bezoeken. Later deze maand wordt al een beperkt aantal Iraanse vrouwen toegelaten tot wedstrijden van de Volleybal World League in Teheran, zei de vicepresident van het department voor vrouwen- en familiezaken, Shahindokht Molaverdi.

Niet alle sporten worden geschikt geacht voor vrouwelijk bezoek. Voetbal, zwemmen en worstelen blijven vooralsnog taboe, maar volleybal, basketbal, handbal en tennis staan wel op het lijstje.

"Als dit een paar keer gebeurt, zullen de zorgen verdwijnen en wordt aangetoond dat vrouwelijke toeschouwers bij mannensport geen problemen opleveren", aldus Molaverdi.

Vrouwen worden sinds de Islamitische Revolutie in 1979 geweerd uit het stadion, hoewel buitenlandse vrouwen naar interlands van hun nationale teams mogen. Geestelijken vinden de dikwijls weinig verhullende kleding van atleten ongeschikt voor vrouwen en achten spreekkoren bij wedstrijden te ruw voor het vrouwelijk oor.

Vorige week werden al enkele vrouwelijke toeschouwers toegelaten tot een basketbalwedstrijd in Teheran. Het besluit leidde niet tot verontwaardiging bij het conservatievere deel van de bevolking, hoewel sommige hardliners wel dreigden met actie als vrouwen de volleybalwedstrijd tussen Iran en de Verenigde Staten later deze maand bezoeken.

Volgens Molaverdi gaat er een matigende werking uit van de aanwezigheid van vrouwen in het stadion. Mannen zullen bijvoorbeeld beter op hun woorden letten als zij zich er bewust van zijn dat ook vrouwelijke toeschouwers naar een wedstrijd kijken, zei ze. "De aanwezigheid van vrouwen en gezinnen in stadions zullen leiden tot een zekere vormelijkheid die kan bijdragen aan een gematigdere en zedelijkere sfeer in het stadion."

Tsipras: ook ItaliŽ en Spanje kunnen uit euro

Als Griekenland uit de eurozone zou vertrekken, kunnen Italië en Spanje volgen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

"Het zou het begin van het einde van de eurozone zijn. Als Griekenland failliet gaat, zullen de markten onmiddellijk op zoek gaan naar de volgende. Als de onderhandelingen stuklopen, zijn de kosten voor Europese belastingbetalers enorm'', waarschuwde Tsipras in de krant.

De premier zei verder dat een deal met de internationale schuldeisers mogelijk is, mits zij afzien van bepaalde eisen waaronder een verlaging van de pensioenen. Tsipras heeft waarschijnlijk woensdag in Brussel een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande om verder te overleggen.

Deze herfst een Mac-bŤta voor Fortnite

Fortnite komt eraan en de mensen die van plan zijn om het spel op de Mac te gaan spelen hoeven niet langer te wachten dan de pc-versie. Epic Games heeft namelijk te kennen gegeven dat er een Mac-versie aankomt en heeft zelfs een closed bèta voor dit platform aangekondigd tijdens de Apple's World Wide Developers Conference. 

Fortnite zal een game zijn waarbij je overdag op zoek gaat naar grondstoffen en voorwerpen om te overleven. In de nachten komen er verschillende soorten monsters tot leven en zul je moeten vechten om te overleven. De game komt voorlopig alleen uit op pc en Mac.

Uwe Boll zegt 'fuck you all' na zoveelste faalproject

Uwe Boll geeft in een tirade op YouTube heel Hollywood de vinger, alsmede eigenlijk iedereen die zijn laatste project niet gesteund heeft. Zijn meest recente project, Rampage 3, behaalde het beoogde bedrag van €50.000 bij lange na niet.

De maat is vol, wat Boll betreft. Rampage 3: No Mercy is de derde achtereenvolgende campagne van Boll die mislukt is. In de tirade op YouTube geeft Boll nog wat opmerkelijke toelichtingen. "in feite is wat ik wil zeggen: fuck jullie allemaal. Jullie geven schijnbaar liever geld uit aan troep zoals The Avengers of bullshit-films over tovenaars." Ook geeft Boll te kennen dat hij toch wel genoeg geld heeft. "Ik heb nog genoeg geld om golf te spelen tot m'n dood"

Naast de 90 seconden durende scheldkannonade heeft Boll nog een ander filmpje gepubliceerd waarin hij nog wat dieper in gaat op zijn haat (of afgunst) richting Hollywood in het algemeen en enkele acteurs, zoals George Clooney, Jennifer Lopez en Robert Downey Jr. in het bijzonder. Ook spreekt hij zijn ongenoegen uit over buitenlandse filminvesteerders en het gebrek aan aandacht dat wordt gegeven aan het conflict in Darfur.

Uwe Boll is een Duitse filmregisseur die voornamelijk bekend is vanwege zijn verfilmingen van games. De verfilmingen worden niet zelden afgekraakt door recensenten. Bekende verfilmingen van hem zijn Alone in the Dark, BloodRayne en Postal. Sowieso heeft Boll een vreemde verstandshouding met critici. zo nodigde hij in 2006 recensenten uit om het tegen hem op te nemen in een bokswedstrijd - hij won van alle vijf de recensenten die het tegen hem op durfden te nemen.

Feyenoord oefent tegen Koeman en PellŤ

Ronald Koeman en Graziano Pellè keren volgende maand voor even terug in De Kuip. De manager en Italiaanse spits van Southampton komen op donderdag 23 juli naar Rotterdam voor een oefenwedstrijd tegen Feyenoord, de club waarbij Koeman en Pellè de afgelopen jaren samen heel succesvol waren. Voor de Rotterdamse club is de ontmoeting met de Saints de traditionele openingswedstrijd richting de start van het seizoen.

Koeman leidde Southampton afgelopen seizoen naar de zevende plaats in de Premier League. Met de Engelse club gaat hij komend jaar de Europa League in. In de voorbereiding op het seizoen keert hij even terug naar Rotterdam, net als zijn broer Erwin, de andere assistent-trainer Jan Kluitenberg en Pellè. De Italiaanse spits beleefde na twee doelpuntrijke seizoenen bij Feyenoord (vijftig competitietreffers) een uitstekend debuutjaar in Engeland, met twaalf goals.

Jongste bondscoach ooit kansloos bij WK-debuut

Op het WK voetbal voor vrouwen in Canada heeft Kameroen zich de recordboeken in gespeeld. De Afrikanen wisten tegen mededebutant Ecuador als eerste land in de geschiedenis van het eindtoernooi drie penalties in één wedstrijd te benutten, hoewel daar wat hulp van de scheidsrechter voor nodig was.

Al vanaf het begin was duidelijk dat Kameroen de bovenliggende partij was en de Ecuadoriaanse keepster Shirley Berruz had haar handen dan ook vol. Na ruim een half uur opende Madeleine Ngono Mani de score, vijf minuten later gevolgd door de 2-0 van haar zeer sterk spelende teamgenote Gaëlle Enganamouit. Vlak voor rust maakte de pas zestienjarige Kerlly Real een op het oog niet al te zware overtreding, die bestraft werd met de eerste penalty voor Kameroen: 3-0 dankzij aanvoerster Christine Manie.

In de tweede helft viel Kameroen aanvankelijk minder aan, maar Ecuador kon alsnog weinig creeëren. Na 66 minuten maakte scheidsrechter Katalin Kulcsár haar grootste fout van de wedstrijd. De Ecuadoriaanse aanvoerster Ligia Moreira leek Enganamouit nauwelijks aan te raken, maar werd tot haar grote verdriet met rood van het veld gestuurd door de Hongaarse. Het betekende het definitieve einde van het Zuid-Amerikaanse verzet, want niet veel later maakte diezelfde Enganamouit de 4-0, gevolgd door de 5-0 uit een penalty van Gabrielle Onguéné. In de blessuretijd kreeg wederom Enganamouit nog een cadeau van Kulcsár doordat ze zonder fatsoenlijke reden nog een penalty mocht nemen: 6-0. 

De hoogtepunten van de wedstrijd tussen de twee WK-debutanten (Bron: YouTube)

Dat Ecuador zich geplaatst heeft voor het WK mag overigens een heus wonder heten. Nog geen tien jaar geleden bestond het nationale team uit speelsters die zo nu en dan voor de lol eens een wedstrijdje speelden. In 2005 werd er een soort open sollicitatie gehouden, waarbij de beste speelsters uitgekozen werden en in het nationale team werden gezet. Pas sinds 2013 kent het land een professionele vrouwencompetitie. 

Het meest opvallende is misschien wel de bondscoach van Ecuador, Vanessa Arauz. Zij kwam vier jaar geleden als assistent bij het team en heeft nu, op 26-jarige leeftijd, al twee jaar de touwtjes in handen. Daarmee is ze de jongste bondscoach ooit op een officieel FIFA-toernooi. Overigens is ze niet alleen de baas over het nationale team, maar runt ze nagenoeg het complete Ecuadoriaanse vrouwenvoetbal. Dat het team zelf eveneens jong is mag duidelijk zijn: slechts vier speelsters zijn ouder dan 26, evenveel als het aantal tieners in de selectie.

Handelsmerk Mirror's Edge Catalyst aangevraagd

Electronic Arts heeft gisteren in Europa de merknaam Mirror's Edge Catalyst aangevraagd. Althans, het bedrijf dat normaliter de trademarks van EA doet heeft die aangevraagd.

De aanvraag werd gedaan in de categorie 'computer game software'. Naast de handelsmerkaanvraag is er door EA een nieuw domein geregistreerd met dezelfde naam. Tevens is er op het Twitter-kanaal van Mirror's Edge een afbeelding geplaatst met daarin de betekenis van het woord catalyst.

Dat er een nieuw deel komt van Mirror's Edge was al bekend. Naar verluidt komt de game in 2016 op de markt. Ongetwijfeld gaan we de komende E3 meer horen van de aankomende titel.

Scouts verbazen zich in Toulon over houding El Ghazi

Anwar El Ghazi geeft bepaald geen goede indruk gemaakt op buitenlandse scouts tijdens het toernooi in Toulon. Dat zegt Piet de Visser. De Chelsea-scout was aanwezig in Toulon, waar Jong Oranje niet door de poulefase kwam. El Ghazi scoorder er één keer in vijf duels. "Die jongen kijkt tegen Cristiano Ronaldo op, maar Ronaldo speelde hier de pannen van het dak en verdiende mede daardoor een transfer naar Manchester United."

"Terwijl El Ghazi zelf weinig liet zien, boos werd als de trainer hem wisselde en tijdens het toernooi alweer terug ging naar Nederland", vertelt De Visser in de Volkskrant. "Ik was heus niet de enige die dat opmerkte."

En niet alleen El Ghazi, die dit seizoen bij Ajax negen keer scoorde in de Eredivisie, maakte op de scouts niet echt een onvergetelijke indruk. "Buitenlandse scouts vroegen aan mij: wat is dit nou? Nederland straalde niets uit, geen passie. Het leek alsof ze blij waren om weer naar huis te gaan."

Jong Oranje begon het toernooi nog goed met een 3-2 zege op Costa Rica. El Ghazi opende de score al na drie minuten. Na een nederlaag tegen de Verenigde Staten (3-1) en een 5-1 zege op Qatar ging het in de laatste poulewedstrijd mis tegen Frankrijk (4-0), dat het toernooi uiteindelijk won.

IsraŽlische prijs voor Nederlandse film

De Nederlandse documentaire If mama ain't happy, nobody's happy heeft een prijs in de wacht gesleept op het Tel Aviv International Student Film Festival.

Het evenement wordt beschouwd als één van de belangrijkste internationale podia voor jonge filmers. De jury prijst 'de vrije geest van deze ontroerende en soms erg grappige film'. In de documentaire onderzoekt Mea Dols De Jong (26) de mening van haar moeder dat een relatie met een man een tijdelijk iets is. Ook de vrouwen van de drie generaties voor haar moeder hebben er nooit een langdurige relatie op nagehouden. De regisseur analyseert deze 'familietraditie' en vraagt zich af of zij deze gaat voortzetten.

If mama ain't happy nobody's happy won eerder ook al in Duitsland een aantal prijzen, waaronder een bekroning als beste Europese studentenfilm van het jaar. De documentaire is uitgenodigd op talloze grote internationale filmfestivals waaronder die in Huesca en Petersburg. Mea Dols de Jong is de dochter van regisseur Ate de Jong.

Snoop Dogg klaagt bierbrouwer aan

Bierbrouwer Pabst Brewing Company werd onlangs doorverkocht aan investeerders en daarom wil Snoop Dogg nu geld zien van het merk dat hij drie jaar lang promootte.

De rapper stapt naar de rechter omdat hij geen cent gezien heeft van de doorverkoop van het merk, terwijl hij vindt dat hij daar wel recht op heeft, zo schrijven Amerikaanse media. Tussen januari 2011 en januari 2014 was Snoop ambassadeur van Blast by Colt 45, een nieuw alcoholhoudend limonadedrankje. In zijn contract staat dat hij niet alleen recht heeft op een vergoeding voor de promotie zelf, maar dat hij ook meedeelt in de opbrengst van een eventuele verkoop van het merk.

"Mocht het merk Blast by Colt 45 of de hele productlijn van Colt 45 worden doorverkocht binnen de drie jaar van het contract of binnen twee jaar na afloop van het contract, dan zal Mr. Broadus 10 procent van de opbrengst van een dergelijke verkoop ontvangen", zo wordt het contract in de aanklacht geciteerd. Calvin Broadus is de echte naam van Snoop Dogg.

Aan The Hollywood Reporter meldt de brouwer dat ze niets hebben gehoord van de alcoholpromotende rapper. "We zijn niet door Snoop Dogg of zijn vertegenwoordigers benaderd over deze zaak", zo meldt een woordvoerder. "We zoeken het momenteel uit en willen graag met Snoop praten om hier uit te komen."

CD: Stoneghost - New Age Of Old Ways

Groovemetal is wellicht niet meteen iets wat je te binnen schiet, wanneer je aan Londen denkt. Toch herbergt deze stad de band Stoneghost die op het punt van doorbreken staat. Dit dankzij een contract met het Nederlandse Mascot-label. Hierdoor ligt hun eerder in eigen beheer uitgebrachte debuut New Age Of Old Ways nu officieel in de schappen en zal de band volop gepromoot gaan worden.

Erasmus MC test middel tegen asbestkanker

Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben mogelijk een nieuw middel gevonden tegen asbestkanker. Het ziekenhuis is inmiddels een proef begonnen met negen patiënten. Dat maakt het ziekenhuis op zijn site bekend.

De eerste inspuitingen bij de proefpersonen zijn al toegediend. Het proefmiddel bestaat uit zogenoemde 'getrainde' cellen die de eigen afweer moeten helpen bij het opruimen van de kankercellen in het lichaam. Een groot voordeel is dat dit middel amper bijwerkingen zal hebben, in tegen stelling tot een chemokuur, aldus het Erasmus MC.

Nog nergens ter wereld is genezing van asbestkanker mogelijk. In Nederland krijgen jaarlijks vijf- tot zevenhonderd mensen deze levensbedreigende longziekte. De meeste patiënten sterven binnen een paar maanden.

'Politiek moet zich niet bemoeien met KLM'

Oud-topman van KLM Leo van Wijk vindt het 'onzin' dat de politiek zich de afgelopen week bezighield met de garanties die de Staat bedong toen KLM in 2004 fuseerde met Air France. In een interview met De Telegraaf zei hij dat de politiek zich niet moet bemoeien met bedrijfsbeslissingen binnen de luchtvaartmaatschappij.

"De ontwikkeling van het routenetwerk, de werkgelegenheid, dat zijn bedrijfsmatige beslissingen, die bij de onderneming liggen. Zoiets kun je als Staat nooit afdwingen", aldus Van Wijk. Het enige waar de overheid invloed op kan uitoefenen zijn de landingsrechten van Schiphol.

De staatsgaranties, waarvan vorige week bekend werd dat die weinig meer voorstellen, waren bedoeld om banen rond Schiphol veilig te stellen en Nederland bereikbaar te houden vanuit de lucht.

Platinum Games toont nieuwe game op E3

IGN heeft aangekondigd volgende week de eerste gameplay te tonen van de nieuwe game van Platinum Games. Het betreft een onaangekondigde game, dus het gaat zeker niet om Scalebound

Voor welk platform de game in ontwikkeling is, en überhaupt om wat voor game het gaat, is nog even speculeren. De game wordt getoond om middernacht van dinsdag 16 juni op woensdag 17 juni, Nederlandse tijd.

Kabinet levert ongebruikte emissierechten in

Nederland gaat ongebruikte emissierechten inleveren. Het kabinet hoopt zo een "positieve impuls" te geven aan de onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord die eind dit jaar in Parijs plaatsvinden.

Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) dinsdag aan de Tweede Kamer. Emissierechten geven ons land het recht om schadelijke broeikasgassen uit te stoten. Vorig jaar maakte Duitsland al bekend dat het zijn overschot aan emissierechten gaat teruggeven.

Mansveld hoopt dat andere EU-landen dit voorbeeld gaan volgen. "Want het is onwenselijk als er veel rechten boven de markt hangen omdat hierover opnieuw discussie kan ontstaan." Omdat ons land minder broeikasgassen uitstoot, kunnen de emissierechten na 2020 van de hand worden gedaan.

Volgens het Kyoto Protocol mocht Nederland in de jaren 2013 tot 2020 in totaal 900 megaton broeikasgassen uitstoten. De schatting is dat aan het eind van die periode nog 10 procent over is. Dat komt omdat huizen, de transportsector en de landbouw minder CO2 dan verwacht uitstoten.

De staatssecretaris vindt dat er de komende jaren te weinig extra's wordt gedaan om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ze wil met deze stap het goede voorbeeld geven. De emissierechten die onder het Europese ETS worden verhandeld, vallen hier niet onder.

FNV tegen sociale voorzieningen zzp'er

FNV-voorman Ton Heerts is fel tegenstander van sociale voorzieningen voor zzp'ers. Heerts wil geen verdere hervormingen, zegt hij in een interview met het Financieele Dagblad. Hij denkt dat het "sociale stelsel wordt vernietigd" als zelfstandigen gebruikmaken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte. "Werkgevers en politieke partijen die daarvoor pleiten, zetten de bijl aan de wortel van de verzorgingsstaat waar we honderd jaar voor gestreden hebben."

"Er dreigt een totale vervaging tussen werknemerschap en ondernemerschap en een explosie van het aantal zzp'ers in Nederlanders." Werkgevers sparen kosten uit door goedkope zelfstandigen in te huren. Die kunnen zo goedkoop werken, omdat ze door de zelfstandigenaftrek minder belasting hoeven te betalen. Heerts wil dat het belastingvoordeel wordt afgeschaft "want dat wordt betaald door de belastingbetaler."

Brad en Angelina vliegen tweedeklas

Brad Pitt en Angelina Jolie doen hun best om hun zes kinderen in contact te houden met de wereld van de gewone mensen. Op het vliegveld schoven ze gewoon aan in de rij om tweedeklas naar Frankrijk te vliegen, meldt Daily Mail.

Behalve hun bekende gezichten wees niets erop dat er niet een gewone familie arriveerde op het vliegveld van Los Angeles. De acteurs liepen met hun kinderen Maddox (13), Pax (11), Zahara (10), Shiloh (9) en tweeling Knox en Vivienne (6) hand in hand over het vliegveld. Ook bij de overstap in Parijs, waar ze een vlucht naar Nice namen, wachtte het gezin samen met andere passagiers in de gate.

AustraliŽ wil voorlopig geen FIFA-toernooi organiseren

De Australische voetbalbond FFA heeft zijn kandidatuur voor het WK voor vrouwen in 2023 voorlopig teruggetrokken. De bond wil dat eerst grote hervormingen plaatsvinden binnen de wereldvoetbalbond FIFA, die in de greep is van omkoopschandalen. "Zolang het huidige systeem niet volledig op de schop is gegaan, kunnen we Australië niet naar voren schuiven als kandidaat voor de organisatie van FIFA-toernooien", staat in een verklaring die de bond dinsdag publiceerde.

Australië had zich een maand geleden kandidaat gesteld voor WK vrouwenvoetbal, maar dat 'bid' voor 2023 staat voorlopig in de ijskast. De 'Aussies' waren in 2010 in de race voor de organisatie van het WK voor mannen in 2022, maar kregen toen ondanks een miljoenen verslindende campagne slechts één stem.

Executie Pakistan voor vierde keer uitgesteld

De executie van een ter dood veroordeelde in Pakistan die volgens zijn familie minderjarig was toen hij werd veroordeeld is voor de vierde keer uitgesteld. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

Het hooggerechtshof stak vanwege een nieuw beroep een stokje voor de terechtstelling van Shafqat Hussain, die is veroordeeld voor de moord op een 7-jarig kind. Volgens Hussains advocaten en familie was de jongen pas 14 jaar toen hij de moord in 2004 zou hebben begaan en is zijn bekentenis onder marteling verkregen. De eerdere executies gingen niet door vanwege ophef onder de bevolking en kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Hussains terdoodveroordeling is de meest in het oog springende sinds het moratorium op de doodstraf in december werd opgeheven. Aanleiding daarvoor was de aanslag op een school waarbij bijna 150 mensen omkwamen. In eerste instantie werd de doodstraf alleen weer ingezet tegen terroristen, maar inmiddels wordt de straf weer vrijelijker opgelegd.

Minister van binnenlandse zaken Chaudhry Nisar Ali Khan gaf in januari opdracht om Hussains leeftijd te achterhalen en schortte de executie voorlopig op. In het parlement zei de minister dinsdag dat Hussain ten tijde van zijn arrestatie tussen 23 en 25 jaar was.

Porsche komt vandaag naar Forza

Het heeft even moeten duren, voornamelijk door de exclusitiviteitsdeal die EA had met Porsche, maar eindelijk komt Porsche naar Forza. Vanaf vandaag kunnen gamers met tien verschillende wagens aan de slag in Forza Horizon 2 op Xbox One.

Het gaat om de volgende wagens:

· 2003 Porsche Carrera GT
· 1989 Porsche 944 Turbo
· 1987 Porsche 959
· 1982 Porsche 911 Turbo 3.3
· 1970 Porsche 914/6
· 2015 Porsche Cayman GTS
· 2012 Porsche 911 GT3 RS 4.0 (997)
· 2014 Porsche 911 Turbo S
· 2014 Porsche 918 Spyder
· 2015 Porsche Macan Turbo

Naast deze wagens worden er tien nieuwe bucket list events, tien nieuwe Porsche rivals events en vijftien nieuwe achievements toegevoegd.


FOK! Wat een weer...Iets minder zon

Hallo beste mensen! Het is alweer een tijdje geleden, maar ik ben nog niet van de aardbodem verdwenen. Het was razend druk op het werk en wat ook een beetje meespeelde is dat het weer in ons land de laatste maanden niet echt motiverend was en is om er actief mee bezig te zijn. Maar ik heb weer wat meer tijd, dus ik kan ook weer wat vaker een weerberichtje plaatsen.

Ook de komende dagen gebeurd er weinig spannends in ons land. We liggen onder invloed van een hogedrukgebied en zeker tot vrijdag zal dat niet of nauwelijks veranderen. Vandaag zijn er dan wel wat meer wolken, maar het blijft droog. Het is wel fris vandaag met maxima van 15 tot 17 graden. Er staat een matige noord-noordoostenwind.

Na vandaag lopen de temperaturen weer even flink op, maar ook nu lijkt dat weer van tijdelijke aard te zijn. Vrijdag lijkt nu nog de warmste dag te worden met temperaturen die tussen de 24 en 29 graden komen te liggen. Dan denk je natuurlijk dat daar onweer van komt, en ja, die kans is zeker aanwezig. Het is echter nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Duidelijk is wel nu dat ook deze warmte-opstoot geen lang leven is beschoren. Na het weekend lijkt het wederom koel weer te worden. Ik zal het blijven volgen. De weerkaarten zijn nogal grillig deze periode, dus het kan morgen ineens weer anders zijn.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Onweer
Erwin Klein maakte afgelopen vrijdagavond deze prachtige bliksemfoto vanuit de Achterhoek.

Mist
KlapMongeaul zat ook niet stil de afgelopen weken...

Zon
...en maakte weer diverse...

KlapMist
prachtige foto's vanuit de polders rondom Eemnes.

Man negeert vriendin, wint dikke geldprijs

Een man uit de Amerikaanse staat Michigan negeerde het advies van zijn vriendin en kocht stiekem toch een kraslot. Toen hij het de volgende dag openkraste, bleek het lot 1 miljoen dollar waard.

De man, die anoniem wil blijven, kocht het winnende lot bij een benzinepomp in de stad Livonia, vlakbij Detroit. Hij gooide de tank van zijn auto vol, maar de betaalautomaat gaf geen bonnetje. Hij ging daarom de tankshop binnen. De man nam twee eerder gekochte loten mee waarop 5 dollar prijzengeld was gevallen. 'Mijn vriendin waarschuwde mij dat ik geen nieuwe loten moest kopen, maar ik heb niet geluisterd', zegt de man. Hij ruilde zijn twee winnende loten in voor één nieuw lot.

De man vertelde het niet aan zijn vriendin. De volgende ochtend kraste hij z'n lot open in de badkamer. Hij bleek de maximale prijs van 1 miljoen dollar te hebben. 'Ik liet het lot aan mijn ouders zien en die konden het niet geloven. We hebben op internet de instructies van de loterij opgezocht. Toen realiseerde ik me pas dat ik veel geld had gewonnen.'

In plaats van een miljoen dollar over 30 jaar verspreid, koos de man ervoor om in één keer 634.517 dollar (ruim 562.000 euro) te ontvangen. Hij wil onder meer met zijn vriendin op vakantie naar Schotland. 'Ik denk niet dat mijn vriendin de volgende keer nog zo huiverig is als ik een gokje wil wagen in de loterij.'

Vuilniswagen met kinderen stort in ravijn

In het Andesgebergte in Peru zijn zeventien mensen om het leven gekomen toen een vuilniswagen in een diep ravijn stortte. Ongeveer vijftig anderen raakten gewond, melden lokale autoriteiten. In de vuilniswagen zaten vooral schoolkinderen, die het voertuig als openbaar vervoermiddel gebruikten.

De leerlingen kwamen maandag terug van een feest in de provinciehoofdstad. Ze waren bijna thuis, toen de wagen van de modderige weg schoot. De chauffeur heeft het ongeluk overleefd en is aangehouden. De vuilniswagen was eigendom van de gemeente.

Volgens de gouverneur van de regio worden vuilniswagens normaal nooit gebruikt voor personenvervoer, maar was het voor veel kinderen te ver om naar huis te lopen. Veel bewoners van de hooglanden zijn arm en er is nauwelijks openbaar vervoer in de regio.

Wales legt e-sigaret aan banden

Wales verbiedt het gebruik van de elektronische sigaret in besloten ruimten, zoals restaurants, cafés en op het werk. Het voornemen is onderdeel van een nieuwe wet op de volksgezondheid, die waarschijnlijk in 2017 van kracht wordt. Dat meldt de BBC.

De meningen over het plan zijn verdeeld, zelfs onder medici en de anti-rookbrigade. Maar de verantwoordelijke ministers van het land binnen het Verenigd Koninkrijk willen toch doorpakken. Het terugdringen van de elektronische sigaret zal kinderen ervan weerhouden om te gaan roken, denken ze.

Wales wil ook een register aanleggen van winkeliers die tabak en e-sigaretten mogen verkopen. Zo wil de regering de illegale verkoop aan minderjarigen kunnen tegenhouden. Tabak of e-sigaretten overhandigen aan minderjarigen wordt een strafbaar feit.

De e-sigaret wordt verboden in afgesloten publieke ruimten en op de werkplek. Daaronder vallen ook vrachtwagens en taxi's. In de nieuwe wet wordt ook geregeld dat tattoo- en piercingshops voortaan een vergunning nodig hebben.

Nederland bereid meer asielzoekers op te nemen

Het kabinet is bereid om meer asielzoekers op te nemen als andere Europese landen dat ook doen. Nederland komt met de extra opname tegemoet aan een wens van de Europese Commissie. Die wil de grote stroom vluchtelingen eerlijker verspreiden over de Europese Unie.

Bronnen bevestigen een bericht daarover van RTL Nieuws maandag. Vorige maand stelde Brussel voor dat Nederland een percentage van 5,12 procent van de tienduizenden vluchtelingen zou moeten opnemen. Het gaat dan om ruim 2000 vluchtelingen.

De herverdeling moet Italië en Griekenland ontlasten die nu dagelijks veel vluchtelingen binnenkrijgen, vooral over zee.

Online dealers blijven vastzitten

Drie mannen die via internet op grote schaal drugs zouden hebben gedeald, blijven drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald. De drie (55, 25 en 24 jaar oud) moeten op 1 september weer voor de rechter komen.

De 55-jarige verdachte noemde zichzelf HollandOnline op anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1 en Silk Road 2.0. Hij werd in december opgepakt. In zijn huis in Amsterdam vonden agenten onder meer 9 kilo xtc-pillen en meer dan 400.000 euro aan contant geld en bitcoins.

Een 24-jarige Utrechter, die de schuilnaam AlbertHeijn gebruikte, was volgens justitie een van de belangrijkste drugsverkopers op een andere marktplaats op internet. De derde man, de 25-jarige 'AmsterdamUnited', gold als leverancier. Zij werden in maart gearresteerd.

Vlaar is toe aan stap hogerop

Ron Vlaar voelt dat hij toe is aan een stap hogerop. De verdediger van Aston Villa heeft daarom een voorstel van de Engelse club om zijn aflopende contract te verlengen voorlopig onbeantwoord gelaten. "Ik zeg niet gelijk 'ja', ik mag daarover nadenken", zei de 30-jarige verdediger maandag in het trainingskamp van het Nederlands elftal. "Ik ben ambitieus en zit in de positie dat ik transfervrij ben."

Vlaar heeft er drie seizoenen bij Aston Villa op zitten. De club uit Birmingham ontsnapte dit jaar aan degradatie uit de Premier League, maar bereikte wel de finale van de FA Cup. Daarin was Arsenal veel te sterk. Manager Tim Sherwood wil Vlaar dolgraag aan boord houden, maar de verdediger is vanwege zijn transfervrije status populair op de markt. "Ik geloof in mezelf, ik weet dat ik een stap hogerop kan."

Laatste reviews en specials
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
preview
Battlefield V
preview
Carried Away
preview
Dakar 18
©FOK.nl e.a.