FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 juni 2015

Sijsling verslaat Moriya

Igor Sijsling heeft maandag de tweede ronde bereikt van de challenger van Surbiton, op de gras-accommodatie van een van de oudste tennisclubs in Engeland. Dat ging ten koste van de Japanner Hiroki Moriya. Sijsling was in een uur klaar met zijn Aziatische opponent: 6-4 en 6-4.

Sijsling gaf in zijn partij geen enkel breakpoint weg en sloeg zelf wel tweemaal toe bij de kansen die hij kreeg. In de tweede ronde staat hij tegenover Yuki Bhambri uit India of de Australiër John-Patrick Smith.

'Israël testte vuile bommen in woestijn'

Israël heeft zogenoemde 'vuile bommen' - explosieven verpakt met radioactief materiaal - gebouwd en laten ontploffen in de Negev-woestijn, om te zien wat het effect zou zijn als het land met zulke wapens wordt aangevallen. Dat heeft het dagblad Haaretz maandag gemeld.

Het project liep vier jaar en werd in 2014 afgesloten. Het werd uitgevoerd door medewerkers van de kernreactor in Dimona en in totaal werden twintig van zulke bommen getest, schrijft Haaretz. Minidrones maten de radioactiviteit die vrijkwam en sensoren registreerden de kracht van de explosies. Onderzoekers zeggen in de krant dat de tests uitsluitend defensieve doeleinden dienden. De hoge straling die bij het centrum van de explosies werd gemeten en de kleine deeltjes die door de wind werden verspreid vormden niet echt een gevaar, afgezien dan van het psychologisch effect van zo'n aanval.

Een ander experiment betrof het achterlaten van een radiologische substantie, zonder dat er een explosie aan te pas komt. Volgens het artikel in Haaretz werd radioactief materiaal vermengd met water in het ventilatiesysteem gebracht van een gebouw dat een winkelcentrum moest simuleren. Het effect was gering, omdat de meeste straling achterbleef in de filters van de airconditioning. De uitkomsten van de experimenten werden volgens Haaretz gepresenteerd op niet nader gespecificeerde wetenschappelijke fora.

Israëlische defensiefunctionarissen en wetenschappers wilden niet op het bericht reageren.

'Israël testte vuile bommen in woestijn'
'Israël testte vuile bommen in woestijn' (foto: ANP)

Website leger VS uit de lucht na hackincident

De website van het Amerikaanse leger is tijdelijk uit de lucht gehaald na een poging de site te hacken. Dat heeft het leger maandag bekendgemaakt.

"Toen onze aandacht werd gevestigd op de poging tot hacken heeft het leger passende preventieve maatregelen genomen om een inbreuk op gegevens van het leger te voorkomen ", zei generaal Malcolm Frost, hoofd publieke zaken van het leger. Een groep die zich het Syrisch Elektronisch Leger noemt, heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist. De groep zegt dat ze boodschappen op de site heeft achtergelaten.

Eind vorige week werd een veiligheidslek ontdekt bij het Amerikaanse regeringsbureau dat gegevens over federale ambtenaren verzamelt. De gegevens van 4 miljoen mensen kunnen daardoor in verkeerde handen zijn gevallen, liet het bureau weten. Regeringsfunctionarissen in Washington wezen met de beschuldigende vinger naar China. De affaire dreigt de Amerikaans-Chinese besprekingen deze maand te overschaduwen. De relatie tussen beide landen is toch al gespannen doordat China delen van de Zuid-Chinese Zee opeist.

Website leger VS uit de lucht na hackincident
Website leger VS uit de lucht na hackincident (Foto: ANP)

Obama: nog geen complete strategie voor Irak

De Verenigde Staten hebben nog geen 'complete strategie' voor het trainen van Iraakse militairen voor de strijd tegen Islamitische Staat. Het Pentagon werkt aan plannen om de training van en assistentie aan de Iraakse strijdkrachten op te voeren, maar dan moeten de Irakezen daar zelf ook voor de volle honderd procent voor gaan. De drieduizend Amerikanen in Irak hebben soms 'meer trainingscapaciteit dan rekruten'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd na een onderhoud met de Iraakse premier Haider al-Abadi bij de top van de G7 in Duitsland.

"Wij willen meer getrainde Iraakse veiligheidstroepen, fris, goed uitgerust en gefocust", zei Obama.

De Amerikaanse president deelde complimenten uit aan Al-Abadi, die was uitgenodigd om bij het G7-overleg aan te schuiven. Hij zei dat Al-Abadi onderkent dat behalve Amerikaanse militaire steun ook politieke veranderingen nodig zijn om de spanningen tussen sjiieten en soennieten in Irak te verminderen en de soennieten aan te moedigen om de strijd aan te gaan met de extremisten. Maar 'het gaat niet zo snel als het zou moeten', voegde Obama eraan toe.

Barack Obama (Foto: Novum)
Barack Obama (Foto: Novum)

HTC verlaagt omzetprognose met 35 procent

De Taiwanese smartphonefabrikant HTC heeft zijn omzetprognose voor het tweede kwartaal met 35 procent verlaagd. Het bedrijf kondigde maandag ook een forse afschrijving aan waardoor het in het eerste kwartaal een verlies zal lijden.

HTC gaat nu uit van een omzet van 33 miljard Taiwanese dollar (bijna 953 miljoen euro), waar eind april nog een raming werd afgegeven van 46 à 51 miljard dollar. De bijstelling is te wijten aan een lagere vraag naar mobieltjes in het duurdere segment en zwakkere verkopen in China. In de cijfers over het eerste kwartaal wordt een afschrijving van 2,9 miljard dollar geboekt.

Na het slechte nieuws dook de koers van HTC op de beurs in Taiwan met bijna 10 procent omlaag, de grootste koersval in tien jaar.

HTC (ANP)
HTC (ANP)

Neergeschoten weduwe Önder gehoord

De politie heeft de vrouw die vorige week in Amsterdam-Osdorp is neergeschoten inmiddels kunnen horen. Ze ligt nog in het ziekenhuis, liet een woordvoerster weten. Ze kon niet zeggen hoe ze eraan toe is.

Ook wilde de zegsvrouw niets kwijt over de uitkomsten van het gesprek. Het slachtoffer is de weduwe van de in april geliquideerde Turkse crimineel Baris Önder.

De 27-jarige vrouw werd in de nacht van woensdag op donderdag rond 01.00 uur 's nachts neergeschoten in de Charles Boissevainstraat in Osdorp. Getuigen zouden een scooter hebben zien wegrijden vlak na de schietpartij. Het slachtoffer is volgens de politie meerdere keren geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze is geopereerd.

Extra opbrengst zonnepanelen in kil voorjaar

Ondanks het wisselvallige koele weer hebben zonnepanelen de eerste vijf maanden 15 procent meer energie opgebracht dan gemiddeld. Dat levert zonnepaneelbezitters 30 euro extra voordeel op de energierekening op. Dit blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent op basis van het aantal zonuren en globale instraling, gemeten door het KNMI.

De meevaller is volgens de analyse toe te schrijven aan meer zonuren dan normaal in deze periode. Van januari tot en met mei heeft de zon 786 uur geschenen tegenover 669 uur normaal. Vooral de maand april leverde meer zonuren op, wat leidde tot 18 euro meer opbrengst.

In vergelijking met januari tot en met mei 2014 hebben zonnepanelen 4 procent, oftewel 12 euro meer opgeleverd. In de eerste vijf maanden van dat jaar liet de zon zich 724 uur zien.

Jongeren EO halen 50 mille op voor Irak

De 25.000 bezoekers aan de EO-Jongerendag in het Gelredome in Arnhem hebben zaterdag bijna 50.000 euro bijeengebracht voor vluchtelingen in Irak.

De EO zamelde het geld in voor hulp aan jongeren uit Irak die voor Islamitische Staat op de vlucht zijn geslagen. De teller stond na zaterdag al op 30.000 euro, maar na telling van het muntgeld en de girale overschrijvingen kwam het eindbedrag nog eens 20.000 euro hoger uit. Doel van de inzameling is voorkomen dat de Iraakse jongeren tot een verloren generatie gaan behoren.

'Gemeenten hebben payrollers nodig'

Gemeenten hebben behoefte aan mensen die flexibel voor ze werken. Er is niet altijd evenveel werk, het aanbod wisselt. Dan kan het een 'passend middel' zijn om zogeheten payrollers in dienst te hebben. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten maandag.

De NOS meldde zondag dat 85 procent van de gemeenten payrollers in dienst heeft. Zij zijn niet in vaste dienst en hebben andere arbeidsvoorwaarden dan vaste medewerkers. De VNG wijst erop dat payrollen gewoon mag.

Mensen met een tijdelijk contract krijgen vanaf 1 juli recht op een ontslagvergoeding als ze minstens twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever.

VVD wil versoepeling aankoop pensioen

De VVD wil gepensioneerden helpen die getroffen worden door de extreem lage rente. Het gaat om mensen die pensioen sparen bij een verzekeraar. Zij moeten dat in één keer aankopen op de dag dat ze met pensioen gaan. Een lage rente op dat moment betekent een veel lager pensioen.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders wil de huidige pensioenwet op dat punt veranderen. Ze wil het mogelijk maken dat mensen voortaan op meerdere momenten hun pensioen kunnen aankopen, als de rente hoger is. Ze wil nog voor de zomer met een initiatiefwetsvoorstel komen, liet ze maandag weten in EenVandaag.

Lodders vindt het probleem zeer urgent. "Een 1 procent lagere rente betekent een 14 procent lager pensioen. Het gaat om tienduizenden mensen die ieder jaar hun pensioen moeten aankopen en daar last van hebben", zegt Lodders. Ongeveer 1 miljoen mensen hebben zo'n regeling.

Daarnaast wil Lodders dat mensen hun pensioen na pensionering kunnen doorbeleggen. Dat vergroot de kans op een hoger pensioen. "Het doel is dat mensen meer overhouden in hun portemonnee."

Nieuwe film Brad Pitt op Netflix

Netflix heeft de distributierechten verkregen voor War Machine, met in de hoofdrol Brad Pitt. Dat meldt Deadline maandag.

De satirische komedie is geïnspireerd op het boek The Operators: The Wild And Terrifying Inside Story Of America's War In Afghanistan van de overleden journalist Michael Hastings. Pitt speelt een Amerikaanse legergeneraal en produceert de film met zijn productiemaatschappij Plan B.

Het is de grootste investering tot nu toe van Netflix in speelfilms. Het is tevens de eerste keer dat de aanbieder van internettelevisie een film heeft aangekocht met een van de grootste filmsterren ter wereld in de hoofdrol.

Brad Pitt en familie in World War ZBrad Pitt en familie in World War Z

Resident Evil 0 aankondigingstrailer in beeld

Capcom, je naait ons echt verschrikkelijk. Jullie weten dat iedereen zit te wachten op een nieuw deel en jullie brengen alleen maar HD-remakes uit. Prima hoor, ik speel ze allemaal met veel liefde en genot, maar alsjeblieft, maak eens een Resident Evil 2-remake. Gewoon, omdat het kan, en omdat deel twee het beste deel in de reeks was. 

Maar eerst is deel 0 aan de beurt, stelletje teasers dat jullie zijn…

Apple onthult muziekdienst

Techgigant Apple heeft maandag als verwacht zijn eigen muziekdienst gelanceerd. Apple Music is een combinatie van muziekspeler iTunes en streamingdienst Beats Music, een uitvloeisel van de overname van Beats Electronics vorig jaar.

Met de dienst kunnen gebruikers onbeperkt muziek streamen en opslaan. De dienst wordt vanaf 9,99 dollar per maand verkrijgbaar in komt eind deze maand uit in honderd landen met iOS 8.4 en iTunes.

Met Apple Music is het voor gebruikers ook mogelijk de muziek offline op te slaan, waarmee die functionaliteit gelijk is aan concurrenten als Play Music en Spotify. Daarnaast lanceerde Apple zijn eigen muziekkanaal Beats One dat vanuit de app te beluisteren is.

Fischer schiet Denemarken langs Montenegro, Noorwegen-Zweden onbeslist

Ajacied Viktor Fischer heeft Denemarken maandag met een benutte strafschop in de slotfase aan de winst geholpen in de oefenwedstrijd tegen Montenegro. De Denen kwamen in Viborg na een kwartier op achterstand door een doelpunt van Manchester City-speler Stevan Jovetic. Oud-Ajacied Christian Eriksen van Tottenham Hotspur bracht de thuisploeg halverwege de tweede helft langszij, waarna Fischer vier minuten voor tijd 2-1 maakte.

Denemarken staat met zeven punten uit vier duels tweede in de EK-kwalificatiegroep, twee punten achter koploper Portugal. Albanië is op doelsaldo derde. Denemarken speelt zaterdag thuis tegen Servië, dat met één punt op doelsaldo boven hekkensluiter Armenië staat.

Montenegro staat met vijf punten uit vijf duels vierde in de groep achter koploper Oostenrijk (dertien punten), Zweden (negen) en Rusland (acht). De ploeg speelt zondag uit tegen Zweden.


Turkije heeft maandag een simpele oefenzege geboekt op Bulgarije. De ploeg won in Istanbul met 4-0. Turkije speelt vrijdag in de EK-kwalificatiepoule van Nederland tegen hekkensluiter Kazachstan (uit).

Turkije, met vijf punten vierde in de EK-kwalificatiegroep, nam na rust snel afstand van de Bulgaren. Hakan Çalhanoglu van Bayer Leverkusen (2x) en Burak Yilmaz scoorden in de eerste tien minuten van de tweede helft. De Galatasaray-aanvaller had tien minuten voor tijd nogmaals succes.

Turkije heeft in de EK-kwalificatiepoule twee punten minder dan nummer drie Oranje. De tegenstander van vrijdag Kazachstan haalde uit de eerste vijf duels één punt. Bulgarije staat in groep H achter koploper Kroatië (dertien punten), Italië (elf) en Noorwegen (negen) eveneens vierde met vijf punten en speelt vrijdag uit tegen hekkensluiter Malta (één punt).


De Scandinavische derby tussen Noorwegen en Zweden is maandag geëindigd in een gelijkspel. Het oefenduel in Oslo eindigde zoals het begon: 0-0. Noorwegen staat met negen punten uit vijf duels derde in de EK-kwalificatiegroep achter koploper Kroatië (dertien punten) en Italië (elf). De Noren spelen vrijdag thuis tegen nummer vijf Azerbeidzjan (drie punten).

Malta, met één punt hekkensluiter in die poule, won maandag thuis een oefenwedstrijd tegen Litouwen met 2-0 dankzij een doelpunt van Paul Fenech na een uur spelen en een goal van Alfred Effiong tien minuten voor tijd.

Zweden staat met negen punten tweede in de EK-kwalificatiegroep achter koploper Oostenrijk (dertien punten) en voor nummer drie Rusland (acht). Zweden speelt zondag thuis tegen Montenegro, dat maandag een oefenduel met Denemarken met 2-1 verloor.

G7 wil deze eeuw af van fossiele brandstoffen

De leiders van de Groep van Zeven willen voor het einde van deze eeuw af van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is nog ver weg, maar er is wel 'dringende en concrete actie nodig om klimaatverandering aan te pakken', aldus een verklaring die aan het slot van een tweedaagse conferentie van de G7 in Zuid-Duitsland werd uitgegeven.

Bij het verbranden van fossiele brandstoffen als olie, aardgas en steenkool komt koolstofdioxide vrij, dat de warmte van de zon vasthoudt in de atmosfeer, het zogenoemde broeikaseffect. De leiders van de G7 mikken op een reductie van de uitstoot van broeikasgassen van veertig tot zeventig procent in 2050 ten opzichte van die in 2010. Zij leggen zich ook vast op een 'transformatie van de energiesectoren' in hun land om minder CO2 te produceren.

De in de verklaring gebezigde term 'decarbonisering' houdt de overschakeling in van fossiele brandstoffen naar alternatieven als wind- en zonne-energie. Wat precies onder 'volledige' decarbonisering wordt verstaan wordt in het midden gelaten en het lijkt er op dat het gebruik van sommige fossiele brandstoffen toch zal worden toegestaan. Evenmin wordt het gebruik van kernenergie uitgesloten.

Bondskanselier Angela Merkel plaatste klimaatverandering hoog op de agenda van de bijeenkomst in Beieren, net zoals de vorige keer dat zij als gastvrouw optrad, in 2007. Haar streven was om een gezamenlijk standpunt in te nemen voor de komende klimaattop in december in Parijs. Daarmee zouden opkomende landen als China en India makkelijker van het nut van beperkende maatregelen kunnen worden overtuigd.

Festivals dumpen homofobe dj Ten Walls

De Litouwse dj Ten Walls is voorlopig niet welkom op Nederlandse dancefestivals. De feesten Pitch en Mysteryland hebben zijn optredens geschrapt. Dat lieten de organisatoren maandag weten. Op zijn Facebook-pagina had de artiest homo's vergeleken met kindermisbruikers.

Pitch wordt op 3 en 4 juli gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. 'We willen duidelijk maken dat Pitch een festival voor iedereen is en we zijn tegen elke vorm van discriminatie, binnen en buiten ons festivalterrein', verklaarde de organisator. Volgens het festival staat de uitspraak van Ten Walls 'zo ver van onze overtuigingen, dat het heel raar zou zijn als we deze act wel op ons festival zouden laten spelen'. 

Ten Walls zou eind augustus optreden bij Mysteryland in Haarlemmermeer. Het dancefeest meldt: 'Op Mysteryland vieren we de liefde, wordt diversiteit gestimuleerd en heeft iedereen de vrijheid om te zijn wie hij of zij wil zijn. De anti-gay uitlatingen van Ten Walls passen daar totaal niet bij. Daarom is zijn gig op Mysteryland 2015 gecanceld. Let love rule.'

Marijus Adomaitis, zoals Ten Walls in het echt heet, is door meer festivals op de keien gezet. Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië willen hem ook niet meer laten optreden. Het Oostenrijkse festival Urban Art Forms weert hem ook; op de site van het feest staat demonstratief een grote rode streep door de naam van Ten Walls. Daarnaast wil zijn boekingsagent hem niet meer vertegenwoordigen en heeft platenzaak Phonica in Londen bekendgemaakt zijn nieuwe album niet te zullen verkopen.

Ten Walls heeft excuses voor zijn eerdere uitlatingen aangeboden in een nieuw Facebook-bericht. 'Ik ben verdrietig over alles wat is gebeurd en ik wil graag mijn excuses aanbieden aan iedereen die ik heb teleurgesteld, in het bijzonder mijn vrienden uit de homowereld en mijn fans.' Het eerdere, gewraakte bericht is inmiddels verwijderd. Ten Walls schrijft niets over festivals die hem weigeren. Wel dat hij een 'pauze' neemt en zijn aankomende shows heeft 'afgezegd'.

Duitse tol voor personenauto's een feit

De tolheffing voor personenauto's in Duitsland is een feit. President Joachim Gauck heeft de plannen waarmee de Bondsdag al weken geleden instemde, ondertekend. Het kantoor van de president maakte maandag bekend dat het staatshoofd zijn krabbel heeft gezet.

Met de tolheffing wil Duitsland buitenlandse automobilisten laten betalen voor het gebruik van snelwegen. Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. De heffing gaat op 1 januari 2016 in. Nederland en ook Oostenrijk zijn fel gekant tegen de tol. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie heeft aangegeven de tolwet juridisch te laten toetsen zodra zij van kracht wordt.

Volgens de tegenstanders is de wet in strijd met Europees recht omdat het buitenlanders discrimineert. Mogelijk volgende week woensdag valt er in Brussel een besluit of de zaak wordt aangevochten. De tol kan uiteindelijk een zaak worden voor het Europees Hof van Justitie. Een oordeel valt dan over een jaar of twee.

Het Duitse ministerie van Verkeer rekent op 500 miljoen euro aan inkomsten per jaar door de tol na aftrek van de kosten.

G7 wil nog dit jaar TTIP invoeren

De zeven belangrijkste industrielanden willen nog voor het eind van het jaar een raamovereenkomst voor het draconische handelsverdrag tussen de VS en Europa. Dat werd maandag bekendgemaakt bij het slot van de G7-top in het Duitse Elmau. Aan het verdrag wordt al sinds 2013 gewerkt.

Het gaat om het zogeheten Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP), ofwel het trans-Atlantisch handels- en investeringsverdrag, dat moet zorgen voor een goedkoper en eenvoudiger handel. In Elmau werd afgesproken dat haast wordt gemaakt met het aanpakken van de resterende pijnpunten.

 

TTIP is in essentie een verdrag dat het landen onmogelijk maakt wetten te maken en in te voeren die de inkomsten schaden van - vooral Amerikaanse - multinationals. Zo kunnen er Amerikaanse producten op de Europese markt verschijnen die ingrediënten bevatten die hier verboden zijn. Ook krijgen bedrijven de mogelijkheid schadevergoedingen te eisen van overheden en regeringen voor de rechter te dagen als hun inkomsten worden geschonden door wetgeving.

TTIP zet ook de deur wijd open voor het indienen van miljoenenclaims tegen bijvoorbeeld downloaders van films, series of muziek, naar Amerikaanse stijl. TTIP was voorheen bekend onder onder andere de naam SOPA. TTIP gaat echter veel verder en geeft Amerikaanse bedrijven veel juridische mogelijkheden om wetgeving mbt milieu of gezondheid tegen te houden.

TTIP infographic

Apple: 100 miljard apps gedownload

Wereldwijd zijn er in zeven jaar tijd ruim 100 miljard apps uit de App Store gedownload naar iPhones en iPads. Dat meldde topman Tim Cook maandag bij de opening van de jaarlijkse conferentie van ontwikkelaars (WWDC) van de techgigant.

Cook meldde daarnaast dat er 30 miljard dollar aan ontwikkelaars is uitgekeerd.

De topman zette verder uiteen wat er deze week tijdens de WWDC staat te gebeuren. De bijeenkomst trekt honderden ontwikkelaars en andere techneuten. Alleen al bij de opening ging Apple uit van minstens 5000 aanwezigen.

Tijdens de conferentie zal Apple onder meer een vernieuwde streaming-muziekdienst onthullen. Ook brengt het bedrijf verbeteringen voor mobiele software naar buiten.

Apple: 100 miljard apps gedownload
Apple: 100 miljard apps gedownload (Foto: ANP)

Red Hood als pre-order bonus Batman: Arkham Knight

Een collega van Batman, de Red Hood, heeft missies die je kunt krijgen als exclusieve Gamestop pre-order bonus voor Batman: Arkham Knight. Dit staat in de laatste trailer, maar het aanbod staat (nog) niet op de website van Gamestop. Red Hood is een vigilante, die het gebruik van vuurwapens niet schuwt.

De meeste pre-order bonussen van games verschijnen later alsnog als DLC. Hopelijk is dit ook het geval met Red Hood Story Pack. Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De seizoenspas kost een kleine veertig euro.

Iets meer Nederlanders in buitenlandse cel

Het aantal Nederlanders dat in gevangenissen in het buitenland zit, is het afgelopen jaar iets gestegen. Begin april ging het om 2266 Nederlanders, terwijl dat er een jaar eerder nog 2242 waren. Onder hen zijn 2001 mannen en 248 vrouwen en van 17 is het geslacht (nog) niet bekend.

Dat blijkt uit cijfers die minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De meeste Nederlanders zitten vast in Europa, van wie 499 in Duitsland, 229 in Spanje en 203 in Frankrijk. Buiten Europa gaat het vooral om Turkije, de Verenigde Staten, Peru en Marokko.

Opvallend is het relatief grote aantal Nederlandse vrouwen dat in de Dominicaanse Republiek in een cel zit: 24 van de in totaal 77 Nederlandse gevangenen.

Ruim de helft van de Nederlanders in een buitenlandse cel zit vast vanwege een drugsdelict.

In voorgaande jaren was het aantal Nederlandse gedetineerden over de grens een stuk hoger. In 2012 waren dat er nog 2532.

Kamp: robuuste groei zet door

"De groei is robuust en zet door, investeringen nemen toe en er komt meer krediet beschikbaar voor bedrijven om te investeren." Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) blijkt uit de nieuwste DNB-prognoses dat ondernemers er weer vertrouwen in hebben.

"Het kabinet wil ondernemers komende jaren nog meer ruimte geven door lasten te verminderen, overbodige regels aan te pakken en de kredietverlening te verbeteren." Door garantstellingen en aanvullende kredietverlening door de overheid is er vanaf 2009 al meer dan 9 miljard euro aan extra kredietverlening mogelijk gemaakt, aldus Kamp. Extra kredietverlening vindt hij van belang om bedrijven te laten groeien en de economie te versterken. "Ondernemers kunnen hierdoor eerder de benodigde financiering aantrekken om te investeren in nieuwe producten en dienstverlening. Dat leidt tot innovatie, banen en hogere economische groei."

Henk Kamp (Foto: Novum)
Henk Kamp (Foto: Novum)

Eis 20 jaar voor 'kille' moord op cafébaas

De man die in 2011 een cafébaas in Amsterdam zou hebben doodgeschoten, moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt twintig jaar de cel in. Het OM sprak maandag bij zijn eis van een koude, kille en gewetenloze moord.

De verdachte (39) was eerder veroordeeld tot zestien jaar cel, maar daartegen is hij in beroep gegaan. Hij zegt dat hij onschuldig is.

Het slachtoffer was de 36-jarige eigenaar van café Emperium in Amsterdam-Zuid. Hij werd op 14 november 2011 doodgeschoten in zijn zaak. Hij werd eerst in zijn rug geschoten. Vervolgens liep de schutter om de bar heen en schoot hij vier keer van dichtbij op het slachtoffer. Een bewakingscamera nam de moord op.

"Gruwelijke beelden. Beelden die je niet snel vergeet. Beelden die duidelijk maken dat de schutter geen enkel respect had voor het leven van het slachtoffer", aldus het Openbaar Ministerie.

Kim Kardashian: Kanye heeft een gouden hart

Kim Kardashian heeft via Instagram een ode gebracht aan haar echtgenoot. Bij een foto van de twee samen feliciteert ze Kanye West met zijn 38e verjaardag en schrijft ze onder meer dat hij haar 'beste vriend' is.

"Jij bent de meest fantastische echtgenoot en vader. Je inspireert me elke dag opnieuw. Je zorgt ervoor dat al mijn dromen uitkomen en het is fascinerend om aan jouw zijde te staan en het allemaal te zien gebeuren. Je hebt een hart van goud!"

Kim en Kanye trouwden in 2014. De twee hebben samen een dochter, North, en maakten onlangs bekend een tweede kindje te verwachten.

Politie schiet verwarde man neer

De politie heeft maandagmiddag in het centrum van Utrecht een verwarde man in zijn been geschoten. De man liep rond 17.30 uur met een steekwapen en zichtbaar gewond over straat. Hij gaf geen gehoor aan de oproep van politiemensen om het wapen weg te leggen en zich over te geven. Daarop besloot de politie de man met een gericht schot uit te schakelen. Dat gebeurde mede omdat er bij het Ledig Erf veel mensen op straat liepen en de kans bestond dat de man omstanders zou aanvallen, aldus de politie.

De man is naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling van de schotwond en de andere wonden.

'Krachtig klimaatstatement G7'

De regeringsleiders van de G7 hebben een krachtig statement afgegeven met betrekking tot klimaatverandering. Dat meldde president Jim Kim van de Wereldbank maandag in een verklaring.

Volgens Kim is het goed dat landen zichzelf uitdagen om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Ook gaf de bankpresident aan dat hij blij is met de oproep richting de multilaterale ontwikkelingsbanken, zoals de Wereldbank zelf, om alles in het werk te stellen klimaatveranderingen tegen te gaan.

De regeringsleiders stelden onder meer dat het verbruik van kolen en olie op zijn laatst in 2025 duidelijk moet zijn teruggedrongen. Ze riepen de Wereldbank op om met partners en andere partijen om tafel te gaan zitten om zo ook een steentje bij te dragen.

Capcom kondigt Mega Man Legacy Collection aan

Terwijl we alweer lang aan het wachten zijn op een nieuw deel in de Mega Man-serie, komt Capcom met een nieuwe collectie van eerdere titels. In Mega Man Legacy Collection kunnen we aan de slag met Mega Man 1 tot en met 6.

De game krijgt nieuwe functies, waaronder de challenge mode en museum mode. In challenge mode speel je segmenten uit alle zes de titels achter elkaar. In museum mode zijn diverse stukken artwork, concept art en meer te vinden. Ook kent de game leaderboards en replays.

Mega Man Legacy Collection komt in de zomer naar PlayStation 4, Windows en Xbox One. In de winter komt de game ook naar Nintendo 3DS.

Speel Splatoon in Minecraft

Minecraft krijgt veel verschillende mods, waarmee gamers nieuwe dingen toevoegen aan de game. Denk bijvoorbeeld aan de Portal-gun of de toevoeging van fossielen. Modder SethBling gaat een stapje verder en brengt de Wii U-titel Splatoon naar Minecraft.

De mod gaat compleet met de wapens en felle kleuren die we kennen van Splatoon. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Bekijk dan het filmpje hieronder. Zelf met Splatoon in Minecraft aan de slag? De mod is hier te downloaden. 

Lazio haalt belofte van FC Barcelona

Lazio heeft zich voor komend seizoen versterkt met de 22-jarige verdediger Patricio Gabarrón, kortweg Patric. De Spanjaard komt over van FC Barcelona, waar hij de afgelopen jaren in het tweede elftal speelde.

Patric debuteerde vorig seizoen met een invalbeurt in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Ajax in de groepsfase van de Champions League, maar kon daar nog geen tweede optreden aan toevoegen.

Lazio eindigde afgelopen seizoen als derde in de Serie A en kwalificeerde zich daarmee voor de laatste voorronde van de Champions League. In de Coppa Italia verloor de ploeg van verdedigers Stefan de Vrij en Edson Braafheid in de finale van Juventus.

Komend seizoen wordt Wesley Hoedt de derde Nederlandse verdediger voor de ploeg uit Rome.

Bouhanni wint tweede etappe Dauphiné

Nacer Bouhanni heeft maandag de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Franse wielrenner van Cofidis was na een rit over 173 kilometer van Le Bourget-du-Lac naar Villars-les-Dombes de snelste in de massasprint. Hij bleef zijn landgenoot Samuel Dumoulin en de Italiaan Sacho Modolo gemakkelijk voor.

Dennis van Winden was in de tweede etappe de beste Nederlander en kwam als veertiende over de finish. Ook Stef Clement (40e) eindigde nog in de top vijftig.

In het algemeen klassement staat Niki Terpstra als beste landgenoot geposteerd. Hij moet twaalf seconden goedmaken op de leider van het algemeen klassement, de Brit Peter Kennaugh.

Directeur Helmond Sport na twee maanden weg

Directeur Peter-Paul van Meerwijk van Helmond Sport is twee maanden na zijn aanstelling alweer vertrokken. Dat liet de Jupiler League-club maandag weten. Van Meerwijk besloot zelf op te stappen, omdat het werk niet was wat hij ervan verwachtte.

Van Meerwijk was bij Helmond verantwoordelijk voor de marketing, terwijl mededirecteur Mario Captein de technische kant van het bestuur voor zijn rekening nam. Bestuurslid Theo Glaudemans neemt voorlopig Van Meerwijks functie over.

Imbecielen maken einde aan Tweede Divisie

De terugkeer van de Tweede Divisie in het voetbal is geen lang leven beschoren geweest. Initiatiefnemer Edwin Struis heeft laten weten dat de stekker eruit is getrokken omdat imbecielen van plan waren om komende woensdag in Wageningen voor onrust te gaan zorgen.

De Tweede Divisie bestond uit FC Wageningen, SVV, SV Veendam en HFC Haarlem. Deze vier oud-clubs uit het betaalde voetbal zouden op een door vrijwilligers opgeknapt Wageningse Berg de strijd met elkaar aan gaan, nadat ze eerder al in Haarlem tegen elkaar hebben gestreden. Ook de wedstrijden in Schiedam en Veendam zijn afgelast.

Struis: "Met bloedend hart trekken we de stekker eruit. In wat voor land leven we als hooligans gaan bepalen of een evenement doorgaat. We hadden begrepen dat hooligans van diverse clubs oude vetes wilden gaan uitvechten."

Vorige week in Haarlem waren er ook al ongeregeldheden. Toen kon een grote groep imbecielen zich niet inhouden en ging met elkaar op de vuist.

Dreiging van rellen maakt einde aan Tweede Divisie (Pro Shots/Stanley Gontha)
Dreiging van rellen maakt einde aan Tweede Divisie (Pro Shots/Stanley Gontha)

Oranje traint zonder Depay in Katwijk

Het Nederlands elftal is maandag zonder Memphis Depay begonnen aan de voorbereiding op de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De aanvaller van PSV heeft last van een lichte voetblessure, opgelopen in de verloren oefeninterland vrijdag tegen de Verenigde Staten (3-4).

Bondscoach Guus Hiddink stapte rond 18.30 uur, drie kwartier later dan de bedoeling was, met 22 spelers het veld van Quick Boys op. Ron Vlaar behoort ook tot die groep. De verdediger van Aston Villa trainde vorige week in Hoenderloo uit voorzorg individueel, om zijn knie niet te veel te belasten.

Vlaar sloeg daarom ook de oefeninterland tegen de Amerikanen over. Hij sloot maandag in Katwijk aan bij de groepstraining, net als Stefan de Vrij en Jetro Willems die vrijdag eveneens vanwege lichte klachten aan de kant bleven.

Ook Krajicek door op Rosmalen

Michaëlla Krajicek heeft optimaal gebruikgemaakt van haar wildcard voor het grastennistoernooi van Rosmalen. In de eerste ronde versloeg de Nederlandse (WTA-403) maandag haar Franse opponente Oceane Dodin (WTA-133) met 7-5 en 6-4.

Krajicek brak haar tegenstander in de eerste set in de twaalfde game. In de tweede set kwam de Nederlandse een break voor, maar kon ze de set zelf niet uitserveren. Dankzij wederom een break was ze alsnog in ruim een uur tijd klaar.

Schaatsbond en Thialf blijven elkaar trouw

De Nederlandse schaatsbond KNSB en schaatshal Thialf blijven elkaar de komende jaren trouw. Beide partijen hebben de samenwerking maandag bekrachtigd tot april 2019. Dat betekent onder meer dat de Friese schaatstempel, die momenteel een verbouwing ondergaat, voor evenementen en topsportfaciliteiten de belangrijkste partij blijft voor de KNSB.

De twee partners streven ernaar om vier toernooien per seizoen in Heerenveen te organiseren, afhankelijk van de toewijzing door de internationale schaatsunie (ISU). Drie van deze evenementen zijn in elk geval in Thialf gegarandeerd.

Komend seizoen wil de KNSB twee wereldbekers en de NK's in Thialf afwerken. De wedstrijdkalender wordt binnenkort vastgesteld.

Merkel: niet veel tijd meer voor akkoord met Athene

Er is 'niet veel tijd meer' om een akkoord uit te werken voor meer noodleningen aan Griekenland. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd na een top van de G7 in Beieren.

Merkel zei dat Griekenland stappen moet zetten om zijn financiën en economie op orde te brengen, als het meer noodleningen wil van de landen in de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.

"Wij willen dat Griekenland deel blijft uitmaken van de eurozone, maar wij hebben de duidelijke boodschap dat solidariteit vereist dat Griekenland maatregelen treft", zei Merkel.

Arriva: grenzenloos vervoer in Limburg

Vervoerder Arriva zet in Limburg sterk in op bus- en treinreizen over de Duitse en Belgische grens heen. Het bedrijf profiteert daarbij ook van het feit dat de Deutsche Bahn eigenaar is van de vervoeder. Dat bleek maandag tijdens een presentatie van de plannen van Arriva voor het openbaar vervoer (ov) in Limburg.

Naast het busvervoer gaat Arriva vanaf december 2016 ook het regionale treinvervoer in Limburg regelen. Voorzitter Anne Hettinga van de Raad van Bestuur van Arriva Nederland zei dat er een directe verbinding komt met Aken via Heerlen naar Maastricht, en van Maastricht naar Luik. Verder komt er een snelle verbinding tussen Nijmegen en Maastricht.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck verwacht dat de samenwerking van Arriva met de NS goed zal lopen.

De leukste sporttweets van week 23

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Chris Froome en Wout Poels gingen een romantische nacht tegemoet:

Bram Tankink had het beter voor elkaar:

Ze zijn bijna te close bij Lotus:

Het was vorige week onmiskenbaar FIFA-week na de aankondiging van het opstappen in de toekomst van Sepp Blatter. Uiteraard zorgde dit voor de nodige tweets, we hebben een aantal leuke voor jullie op een rijtje gezet:

Gelukkig was er ook nog steun voor FIFA-verdachten die het zwaar hadden:

Gelukkig viel er ook nog wat te genieten na al die ellende in de voetbalwereld:

SC Heerenveen was blijkbaar het back up team mocht Juventus of Barcelona niet hebben kunnen spelen:

Hordenloper Sergey Shubenkov dacht dat hij moest lopen tijdens de Diamond League-wedstrijd in Oslo.... maar zijn onderdeel bleek helemaal niet op het programma te staan:

Wielrenster Rachel Neylan doet op één of andere wonderbaarlijke manier mee in een mannenwedstrijd. Tenminste, ze staat zomaar ineens in de uitslag:

Principes blijven niet altijd principes:

Wat een geweldige baard:

Erg leuke post voor Femke Heemskerk:

Zelfs een seizoenkaart verlengen is een feestje bij FC Dordrecht:

Ze moeten zich inhouden bij Lotus:

Lieuwe Westra was stratenmaker voor hij op de fiets stapte. Hij is het nog niet verleerd:

'Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 onthulling tijdens E3-persconferentie Microsoft'

Op het Youtube-kanaal van Plants vs Zombies is een teaser geplaatst voor een nieuwe Plants vs Zombies-titel. Deze wordt volgende week maandag onthuld tijdens de E3-persconferentie van Microsoft.

De geruchten gaan al langer dat het hier gaat om Garden Warfare 2. We zullen er maandag na 18:30 achter komen, wanneer de persconferentie begint.

Smash Bros. DLC komt 14 juni

Nintendo heeft aangekondigd dat de nieuwe Super Smash Bros. DLC beschikbaar komt op 14 juni. De DLC brengt onder meer Lucas als speelbaar personage, een level gebaseerd op Miiverse en outfits gebaseerd op Splatoon.

Op 14 juni is er ook een extra videopresentatie te volgen, waarin game producer Sakurai meer informatie deelt over de DLC. Een aparte beslissing, aangezien de E3-Direct van Nintendo twee dagen later plaatsvindt. 

Smash Bros Lucas

Bijeenkomst buurtbewoners meisje Hoogeveen

De gemeente Hoogeveen houdt een besloten bijeenkomst voor omwonenden van de flat waar maandagochtend een achtjarig meisje dood werd gevonden. Ze kunnen maandagavond bijeenkomen in de kerk in de wijk. Burgemeester Karel Loohuis is daarbij ook aanwezig.

"Mensen kunnen langskomen om te praten en om hun verdriet met elkaar te delen" , aldus een woordvoerster van de gemeente.

Op de basisschool De Morgenster, waar het meisje leerling was, hebben ouders van andere kinderen maandagochtend en maandagmiddag de gelegenheid gehad bij elkaar te komen.

Het is nog niet bekend hoe het meisje om het leven is gekomen. Haar moeder blijft voorlopig vastzitten.

'Winst luchtvaart stijgt bijna 80 procent'

De mondiale luchtvaartsector boekt dit jaar een winst van 29,3 miljard dollar (26,1 miljard euro), bijna 80 procent meer dan in 2014. Dat voorspelde de brancheorganisatie IATA maandag tijdens haar jaarlijkse ledenvergadering. De prognose is 4 miljard dollar hoger dan de raming die in december werd gegeven.

De winstsprong is vooral te danken aan het herstel van de Amerikaanse economie en sterk gedaalde brandstofkosten. Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zijn volgens IATA goed voor een gezamenlijke winst van 15,7 miljard dollar. Bovendien is de winstmarge in Noord-Amerika meer dan twee keer zo hoog als in Europa en Azië.

Topman Tony Tyler van IATA benadrukte dat de regionale verschillen groot zijn en wees er op dat de voorspelde winst in Noord-Amerika maar iets hoger is dan de winst die techgigant Apple in het tweede kwartaal boekte.

Geshopt voor duizenden euro's op kosten ander

De politie heeft maandag een man uit Maashees opgepakt die op naam van anderen voor duizenden euro's aan spullen zou hebben besteld, maar de rekeningen daarvoor nooit betaalde. De politie heeft hem maandag opgepakt.

De 28-jarige man zou online onder meer autobanden, tuingereedschap en elektronica besteld hebben in binnen- en buitenland. De spullen kreeg hij, maar de facturen werden bij de gedupeerden bezorgd.

Zes bedrijven hebben aangifte gedaan. De verdachte zou de identiteit van ten minste twee mensen hebben misbruikt voor zijn online aankopen. Hij zit vast.

McDonald's weer minder in trek

Fastfoodketen McDonald's is voor de twaalfde maand op rij minder in trek. In de afgelopen maand zakte de gemiddelde omzet bij restaurants die langer dan een jaar open zijn met 0,3 procent ten opzichte van een maand eerder.

De omzetdaling was evenwel minder groot dan de min 0,9 procent waar analisten gemiddeld rekening mee hielden.

Het lukt McDonalds maar niet om de negatieve spiraal te doorbreken. Het bedrijf kampt met stevige concurrentie op de Amerikaanse thuismarkt, terwijl de verkoop van Big Macs en Happy Meals ook onder druk staat door de groeiende vraag naar gezonder eten.

McDonald's weer minder in trek (Foto: Novum)
McDonald's weer minder in trek (Foto: Novum)

Sancties tegen Rusland zo nodig strenger

De G7 is bereid de sancties tegen Rusland te verzwaren als de situatie dat vereist. De strafmaatregelen blijven in ieder geval van kracht totdat een overeengekomen staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne volledig wordt nageleefd. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd na een tweedaags beraad van de G7 in Beieren.

De Verenigde Staten en Europese Unie hebben economische sancties tegen Rusland getroffen vanwege de rol die Rusland in het conflict in Oekraïne speelt. Een in de Wit-Russische hoofdstad Minsk overeengekomen bestand is wankel en in de afgelopen dagen zijn tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger de zwaarste gevechten sinds maanden uitgebroken.

Burgers en politie pakken melkpoederdieven

Twee Roemenen van 22 en 26 jaar oud zijn maandagmiddag met hulp van burgers opgepakt wegens het stelen van melkpoeder.

Het tweetal stal twee tassen vol melkpoeder uit een winkel aan de Wittesteijn in Emmeloord. Een winkelmedewerker belde de politie. Bij hun vlucht gingen de verdachten allebei een andere kant op. Tijdens de achtervolging kreeg de politie hulp van het winkelpersoneel en mensen op straat. Ze wezen de agenten de weg en zorgden dat de twee mannen geen kant op konden.

De verdachten zitten vast. Onduidelijk is nog of het om handel in melkpoeder gaat. Het onderzoek loopt nog.

Vanuit China is grote vraag naar Nederlands melkpoeder vanwege verschillende voedselschandalen in het land. Veel mensen daar vertrouwen het Chinese babymelkpoeder niet meer.

'Nederland op weg naar kopgroep eurozone'

Nederland is qua economische prestaties op weg naar de kopgroep van de eurozone. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat maandag in reactie op positieve groeicijfers van De Nederlandsche Bank.

Volgens Dijsselbloem trekt de economie aan en zijn de rente en de euro laag. Dat zijn volgens de minister naast het kabinetsbeleid belangrijke factoren voor het economisch herstel.

Nederland doet het in vergelijking met andere eurolanden ook steeds beter, waar ons land in de crisis relatief zwaarder werd getroffen dan andere landen. "Maar ik ben nog niet tevreden. De werkloosheid is nog hoog, de huishoudens hebben schulden, de staat heeft een veel hogere schuld dan voor de crisis. We moeten de rommel van de crisis opruimen en daarvoor is echt groei nodig", aldus Dijsselbloem.

'Nadenken over cultuur rond NS'

De Tweede Kamer moet goed nadenken over de cultuur van liberalisering, die mede aan de basis stond van de latere fouten die NS heeft gemaakt in het Fyra-project. ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob zei dat maandag voor de parlementaire enquêtecommissie, die onderzoek doet naar het debacle rond de flitstrein Fyra. Slob was in 2004 al lid van een Kamercommissie die onderzoek deed naar megaprojecten in de infrastructuur.

Slob zei in zijn verhoor dat de NS in het Fyra-project veel fouten heeft gemaakt. "Maar ze zaten in een cultuur van liberaliseren en privatiseren, er was zelfs sprake van een beursgang. Dat heeft bij de NS krachten losgemaakt: ze moesten in een goede positie komen met het hoofdrailnet en met een internationale verbinding als de hogesnelheidslijn. Dat leidde tot een bieding die veel te hoog was. Hoe die onderliggende cultuur later zo ontspoord is, daar moeten we denk ik echt goed over nadenken", aldus Slob.

Zaak Jumbo in Opsporing Verzocht

Opsporing Verzocht besteedt dinsdag aandacht aan de mysterieuze dader of daders die afgelopen tijd drie keer een filiaal van supermarkt Jumbo in Groningen op de korrel namen met een explosief of dreiging daarmee.

Begin mei werd een explosief gevonden bij een winkel de Wilhelminakade, op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Afgelopen zaterdag was er een bommelding bij de Jumbo aan de Euroborg, maar toen bleek het loos alarm.

De politie heeft zaterdag beelden vrijgegeven van een dader. Deze man legt iets neer bij de vestiging aan het Overwinningsplein. Kort erna ontploft het pakketje. Niemand raakte gewond, wel werd een raam beschadigd. De man schermt zijn gezicht af met een paraplu, maar valt op door 'een apart loopje'.

Marokko walgt van 'aanstootgevend' concert Lopez

De Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane heeft een onderzoek gelast naar een tv-registratie van een concert dat Jennifer Lopez eind mei in de Marokkaanse hoofdstad Rabat heeft gegeven. Dit meldt de BBC.

Het optreden van de zangeres op het festival Mawazine werd uitgezonden door de publieke omroep 2M. De Marokkaanse premier spreekt van een ernstige overtreding en is van oordeel dat de concertregistratie schandelijke scènes bevat. De premier oordeelt dat de seksueel suggestieve uitzending in strijd is met de Marokkaanse mediawet.

Afgelopen week lag de Marokkaanse minister van Communicatie Mustapha Al-Khalfi al onder vuur vanwege de de tv-uitzending. Benkirane eist volgens de BBC juridische maatregelen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor de omstreden uitzending. Hij vindt dat de uitzending deels onfatsoenlijk was en provocerend met scènes die indruisen tegen religieuze en morele waarden.

Jennifer heeft overigens al eerder in Marokko opgetreden. Destijds kreeg zij hier geen problemen mee, maar deze shows werden dan ook niet uitgezonden op televisie.

Tsjetsjeense terroristen opgepakt in België

Bij een grote antiterreuractie in België zijn zestien mensen opgepakt. Het zijn vooral Tsjetsjenen, meldde het federaal parket maandag.

Maandagochtend viel de politie op 21 plekken in België binnen, met name in Oostende en in Leuven. De invallen en arrestaties passen in een onderzoek naar twee afzonderlijke terreurgroepen. Omdat de groepen wel contact met elkaar hadden, was er sprake van een gecoördineerde en gelijktijdige actie van de politie.

Een aantal van de verdachten zou hebben gevochten rond de Syrische stad Aleppo, meldden Vlaamse media.

'Pas op met spiritus bij aansteken barbecue'

De Nederlandse brandwondenstichting waarschuwt voor het gebruik van brandbare vloeistoffen als spiritus voor het aanmaken van een barbecue of vuurkorf. Afgelopen weekeinde raakten zeven mensen gewond, onder wie drie kinderen. Ze moesten worden behandeld in een van de drie brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam.

De brandwondenstichting spreekt van een alarmerend aantal en gaat ervan uit dat het aantal slachtoffers de komende tijd nog flink zal stijgen op zomerse barbecuedagen. Uit onderzoek blijkt dat weinig mensen weten over de gevaren van het gebruik van brandbare vloeistoffen. De centra en de stichting gaan daarom tips geven voor veilig barbecueën en mensen kunnen zichzelf online testen.

Vorig jaar werden in totaal 120 personen opgenomen door een ongeval met brandbare vloeistoffen. Dit is 15,4 procent van het totaal aantal brandwondenpatiënten dat in 2014 voor langere tijd in de drie centra moest blijven.

Haase eenvoudig naar tweede ronde ATP Rosmalen

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het ATP-toernooi in Rosmalen. De Nederlandse nummer één versloeg in Rosmalen Blaz Kavcic (ATP-79). Het werd 6-2 en 7-5.

Haase speelde nog nooit eerder tegen Kavcic. Haase liep in de eerste set uit naar 4-2 en plaatste vervolgens een nieuwe break om de set definitief naar zich toe te trekken. In het tweede bedrijf kende de mondiale nummer tachtig een moeilijke fase waarin hij Kavcic als eerste een break wist te plaatsten. Haase herstelde zich echter knap en brak in de zevende game met een forehandwinner terug. Op 5-5 plaatste de Nederlander de beslissende break, en met een lovegame op eigen service haalde hij de wedstrijd binnen. 

In de tweede ronde speelt Haase tegen de winnaar van het Spaanse onderonsje Daniel Gimeno-Traver (ATP-64) of Fernando Verdasco (7, ATP-42).

Ambulancemedewerkers voeren acties op

Ambulancemedewerkers voeren deze week hun acties op voor een beter cao. Dinsdag houden ze in de regio Rotterdam-Rijnmond van 12.00 tot 14.00 uur een werkonderbreking. Dat maakte FNV Zorg & Welzijn maandag bekend.

Alleen in spoedsituaties, bij 112-gevallen, rukken de ambulancemedewerkers uit. Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer waar geen sprake is van acute medische zorg, vertraging oploopt. "Na vier weken in het hele land stiptheidsacties te hebben gevoerd voor een fatsoenlijke loonsverhoging, schalen de ambulancemedewerkers vanaf deze week de acties op", aldus de vakbond.

De actievoerders willen dat werkgever Ambulancezorg Nederland (AZN) snel 'goede cao-afspraken' maakt met FNV en CNV, op het gebied van werkomstandigheden, werkdruk en koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich al vier weken strikt aan hun werktijden. Ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

Nieuwe shooter voor pc van Square Enix

Vandaag heeft Square Enix een nieuwe game onthuld genaamd Figure Heads. Het is een free-to-play mech-shooter voor pc die later dit jaar uit moet komen.

In de game bestuur je een mech in gevecht van vijf tegen vijf. Naast de onthulling is er ook wat informatie over het verhaal vrijgegeven.

"Aan het eind van de 20ste eeuw ontstaat er paniek en verwarring nadat een enorme metoriet in een baan om de aarde is belandt. De mensheid probeert zich te verdedigen tegen de vallende fragmenten door ze neer te schieten met anti-lucht raketten, maar het is tevergeefs en de steden worden uiteindelijk verwoest.

De grond is vervuild door de schadelijk materialen van de meteoriet en mensen wonen gedwongen in ondergrondse schuilplaatsen. Om het oppervlak te beheren van onder de grond is de ontwikkeling van onbemande robots fors versneld en maakte opmerkelijke vooruitgang.

De jongeren, verveeld door het ondergrondse leven, kregen een voorliefde voor competitieve gevechten met de onbemande robots genaamd 2Foot. De competitie kreeg de naam BOTGame en verspreidde zich al snel wereldwijd. BOTGame groeide uit tot een wereldwijde entertainment-industrie, georganiseerd en beheert door W2BF, een sport die vermaak biedt voor fans over de hele wereld."

Syrische premier doet beroep op jeugd

De Syrische premier Wael al-Halqi heeft de jeugdige bevolking van zijn land maandag opgeroepen hun dienstplicht te vervullen. De regeringsleider beloofde daarbij betere soldij voor militairen aan de frontlinie. "We moeten ons vandaag meer dan ooit eensgezind achter het leger scharen", zei Al-Halqi in het parlement.

De Syrische president Bashar Assad overweegt het maandsalaris van elke soldaat aan de frontlinie vanaf volgende maand te verhogen met omgerekend 31 euro, zei de premier.

Het Syrische leger leidde de afgelopen weken een aantal gevoelige verliezen. Zo werd de stad Idlib veroverd door een coalitie van rebellengroepen, waaronder Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida. De historische stad Palmyra werd ingenomen door terreurbeweging Islamitische Staat. Maar, zei Al-Haqli, het verlies van een stad of gebied betekent niet dat 'de oorlog verloren is'.

V&D en vakbonden vinden bemiddelaar

Warenhuis V&D en de vakbonden hebben een bemiddelaar gevonden die de onderhandelingen over een omstreden loonkorting uit het slop moet halen. De partijen willen de naam van de mediator echter nog niet noemen, lieten zij maandag weten.

Volgens FNV-onderhandelaar Niels Suijker zal er eerst door alle partijen een mediation-overeenkomst ondertekend worden, die onder meer bepaalt hoe het proces gaat plaatsvinden. De zoektocht naar een geschikte bemiddelaar ging eind vorige maand van start, toen V&D en de vakbonden over het loonconflict in hoger beroep voor de rechter stonden. Het gerechtshof gaf de kemphanen tot eind deze maand de tijd om er samen uit te komen.

Beroep Pistorius in november

Het beroep dat de Zuid-Afrikaanse paralympiër Oscar Pistorius heeft aangespannen tegen zijn veroordeling wordt in november in behandeling genomen. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald. De precieze datum is nog niet vastgesteld.

Pistorius werd vorig jaar vrijgesproken van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, maar kreeg wel vijf jaar cel wegens dood door schuld. Pistorius schoot haar door de badkamerdeur neer, maar dacht naar eigen zeggen dat hij het vuur opende op een inbreker.

De mogelijkheid bestaat dat het hof van beroep Pistorius vrijspreekt, maar het kwartje kan ook de andere kant opvallen. De Zuid-Afrikaanse justitie zal opnieuw proberen Pistorius wegens moord veroordeeld te krijgen.

Drie maanden voordat het beroep in behandeling wordt genomen komt Pistorius in aanmerking om de rest van zijn straf onder huisarrest uit te zitten.

Weer autobrand Boxtel ondanks extra alertheid

In Boxtel is maandagmorgen opnieuw een auto uitgebrand. De politie onderzoekt of de brand is aangestoken en of er een verband is met eerdere autobranden in de Brabantse plaats, liet een woordvoerster weten.

Burgemeester Mark Buijs maakt zich zorgen over de branden in zijn gemeente. Sinds vorige week woensdag zijn in Boxtel al vijf auto's in vlammen opgegaan. Ook was er een brand in een containerruimte van een appartementencomplex.

Gemeente en politie vermoeden brandstichting en hebben inwoners opgeroepen tot extra waakzaamheid. Politiemensen en bijzondere opsporingsambtenaren surveilleren meer. Maar ondanks de toegenomen alertheid was het maandag dus weer raak. De dader loopt intussen nog vrij rond.

Taxichauffeurs staken op Schiphol

Taxichauffeurs staakten maandagochtend op Schiphol uit protest tegen een uitspraak van het gerechtshof. Dat bepaalde in april dat voortaan alle taxichauffeurs mensen mogen ophalen en wegbrengen van een naar de luchthaven. Eerder kon dit alleen als ze over een speciale, dure vergunning beschikten.

De chauffeurs legden hun werk tot 12.00 uur neer. Ze zijn boos dat op Schiphol nu ook ronselaars vrij hun gang kunnen gaan. Volgens een woordvoerder van het Rotterdamse taxibedrijf Bios-groep, dat over de 'Schipholvergunning' beschikt, zijn er grote zorgen zijn over hoe het nu verder moet met de taxidiensten op de luchthaven. Hoewel de chauffeurs van zijn bedrijf maandag niet staakten, is er alle begrip voor de actie. "De ronselaars worden nu met rust gelaten en kapen een hoop omzet weg."

Kate Moss misdraagt zich in vliegtuig

Kate Moss heeft zich misdragen tijdens een vlucht van easyJet van het Turkse Bodrum naar de Engelse luchthaven Luton. Daar aangekomen werd het voormalige supermodel door de politie opgewacht.

"We werden gevraagd om vliegtuigpersoneel te assisteren om een passagier naar buiten te begeleiden van een vlucht die zondagmiddag arriveerde in Luton", zegt een politiewoordvoerder tegen Sky News. Volgens de politie is er geen aangifte gedaan en is ze niet gearresteerd.

Een woordvoerder van easyJet bevestigt dat de luchtvaartmaatschappij de politie heeft ingeschakeld wegens wangedrag van een van de passagiers.

Kate Moss misdraagt zich in vliegtuig (Foto: Novum)
Kate Moss misdraagt zich in vliegtuig (Foto: Novum)

Gevangenen VS hadden mogelijk hulp van buiten

De twee moordenaars die afgelopen weekeinde ontsnapten uit een gevangenis in de Amerikaanse staat New York hebben mogelijk hulp van buitenaf gekregen. Dat hebben de onderzoekers zondag gezegd. De klopjacht op David Sweat en Richard Matt is nog gaande.

De autoriteiten proberen momenteel te bepalen hoe de twee aan het elektrische gereedschap kwamen waarmee ze wisten te ontsnappen. "Het was een geraffineerd plan", zei gouverneur Andrew Cuomo. "Ze hadden ongetwijfeld tijd nodig om het uit te voeren."

Sweat (34) en Matt (48) maakten met het gereedschap een gat in de stalen muur in hun cel en kropen vervolgens naar een stenen muur, waar ze doorheen braken. Hierna zaagden ze een gat in een pijp, waarna ze uitkwamen bij een rioolputdeksel buiten de gevangenis.

Hoe de twee zwaar gereedschap konden gebruiken zonder te worden gehoord is een van de grote vragen, maar het is een vraag die de autoriteiten nog niet hebben beantwoord. Eerst moeten de mannen worden gepakt, zei Cuomo, daarna volgt het onderzoek naar de ontsnapping. "We zullen elk detail van wat ze hebben gedaan bestuderen zodat dit nooit meer gebeurd", aldus de gouverneur.

Sweat zat een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de moord op een agent. Matt was een straf van minimaal 25 jaar opgelegd vanwege de moord op zijn voormalige baas, die hij na de moord in stukken hakte.

Aardbeienoogst naar recordhoogte

De aardbeienpluk is vorig jaar tot een recordhoogte gestegen. In 2014 is in Nederland 54 miljoen kilo aardbeien geoogst, 3 miljoen kilo meer dan in 2013. De meeste aardbeien komen uit kassen en plastic tunnels. Bijna 60 procent van de aardbeien wordt geëxporteerd. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zo'n 23 miljoen kilo Nederlandse aardbeien eten we zelf, voor een deel vers, voor een deel verwerkt in gebak, toetjes en conserven. De overige 30 miljoen kilo wordt uitgevoerd, vooral naar landen binnen Europa. Veertig procent ging in 2014 naar België, 15 procent naar Noorwegen, 15 procent naar Duitsland en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk.

Naar de exportwaarde gemeten is de aardbei inmiddels een van de belangrijkste tuinbouwproducten van Nederland, na de tomaat, de paprika en de komkommer.

DNB gaat niet uit van 'Grexit'

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat er niet vanuit dat Griekenland de eurozone zal moeten verlaten. Dat zei directielid Job Swank maandag. Wel begint volgens hem de tijd voor de Grieken op te raken. "Er moet iets gebeuren op korte termijn", aldus de bestuurder.

Wat het voor de Nederlandse economie zou betekenen als de Grieken de euro de rug toekeren, is erg lastig te voorspellen. DNB heeft zich bij het opstellen van zijn jongste economische ramingen dan ook niet gewaagd aan een doorrekening van zo'n scenario. "Het zal zeker een schok geven", zei Swank wel.

De precieze impact zal evenwel vooral afhangen van de reactie op de financiële markten, zei Swank. Hij voegde daar aan toe dat die de laatste tijd veel minder overspannen lijken te reageren op ontwikkelingen rond de Griekse schuldenproblematiek.

NS keek in 2010 naar opzeggen Fyra-contract

De directie van de Nederlandse Spoorwegen bekeek in het voorjaar van 2010 al of het contract met de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda voor de Fyra-treinen kon worden opgezegd. Dat zei Merel van Vroonhoven maandag voor de parlementaire enquêtecommissie, die onderzoek doet naar het debacle rond de de flitstrein Fyra. Van Vroonhoven was in die tijd als lid van de NS-directie verantwoordelijk voor het Fyra-project.

Volgens Van Vroonhoven was het 'heel moeilijk' geweest, maar het contract had uiteindelijk wel ontbonden kunnen worden. Een echt alternatief voor de Italiaanse Fyra-treinen was er evenwel niet, dus werd het contract toch niet ontbonden.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

'Vrouw heeft spijt van seks met agenten'

De vrouw die zegt seksueel te zijn misbruikt in Wijhe door twee agenten op de achterbank van de dienstwagen, had gewoon spijt van de seks. Dat zei de raadsvrouw van een van de verdachten maandag in de rechtbank in Zwolle.

"Het maakte me niet uit of het de barkeeper of de politieman was", las advocaat Ivonne Leenhouwers de verklaring van de aangeefster voor. Agenten Sander L. en Bidjaykoemar D. zouden haar tijdens carnaval in 2012 misbruikt hebben. Volgens de raadsvrouw was de vrouw mogelijk zelf op zoek naar contact. "Ik was dronken en het boeide me niet, zo verklaarde ze."

Er was sperma van D. op de jas van de aangeefster gevonden. Hijzelf verklaarde vlak voor zijn dienst seks gehad te hebben op de achterbank met een vriendin. Via de achterbank kwamen de DNA-sporen op de jas van de vrouw.

De advocaat bepleitte volledige vrijspraak. Twee weken terug werd 2,5 jaar cel geëist tegen het inmiddels ontslagen duo.

'Vrouw heeft spijt van seks met agenten' (Foto: Novum)
'Vrouw heeft spijt van seks met agenten' (Foto: Novum)

80-jarige trapt insluiper het huis uit

Een 80-jarige inwoner van Wijchen heeft zondagochtend letterlijk een indringer zijn huis uit getrapt. De bejaarde Wijchenaar was door de indringer geslagen en had daarbij een lichte verwonding opgelopen.

Het slachtoffer werd rond 09.45 uur verrast door een vreemde die ineens in zijn woning aan de Heumenseweg stond. De man sloeg het slachtoffer en eiste geld. Daarop trapte de Wijchenaar de man van zich af. De insluiper droop daarop meteen af zonder buit. Volgens het slachtoffer was het zo snel gegaan dat hij slechts gezien had dat het om een man ging met een donkerkleurige lange jas aan, aldus de politie maandag.

Topdrukte bij vlaggenfabriek na examens

De naderende uitslag van de eindexamens zorgt voor topdrukte bij de Dokkumer Vlaggen Centrale. Volgens het bedrijf is vooral de vraag naar vlaggen met een eigen foto en tekst toegenomen. Deze week krijgen scholieren te horen of ze zijn geslaagd en hangen dan vaak hun schooltas aan de nationale vlag.

De Dokkumer Vlaggen Centrale bereidt zich hier al maanden op voor. Het hele jaar door worden vlaggen in de fabriek geproduceerd in Dokkum. "We zorgen ervoor dat we een voorraad nationale vlaggen opbouwen. Hierdoor kunnen we onze vlaggen al in 24 uur leveren en hoeven we de productie niet bij te schroeven", aldus algemeen directeur Robert-Jan Hageman.

Erdogan wereldwijd populairst in Nederland

Nederlandse Turken zijn massaal fan van president Erdogan en zijn AK-partij. Onder Turkse Nederlanders kreeg de AKP bijna 64 procent van de stemmen. Nergens ter wereld haalde Erdogan een hoger percentage, meldt de NOS.

Turken in buitenland mochten ook hun stem uitbrengen voor de Turkse parlementsverkiezingen. Dat gebeurde in 54 landen, meldt het Turkse staatspersbureau. In Nederland stemde 64 procent op de AKP. De drie grootste oppositiepartijen haalden elk ongeveer 10 procent.

In veel West-Europese landen is de AKP van Erdogan de grootste partij. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar veel Turken wonen. Daar stemde de helft op de AKP. Hoe anders is dat in Groot-Brittanië, Finland, Zweden, Canada en Japan. In al die landen werd de linkse, pro-Koerdische HDP de grootste partij.

Van alle Turken buiten Turkije stemde 49,9 procent op de partij van islamist Erdogan. Dat is meer dan in Turkije zelf, want in de einduitslag heeft de AK-partij net iets meer dan 40 procent gehaald. Voor het eerst in twaalf jaar heeft de partij geen absolute meerderheid meer.

IOC akkoord met massastart op Winterspelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is maandag akkoord gegaan met de massastart als olympisch onderdeel. De nieuwe discipline zal op de eerstvolgende Winterspelen van 2018 in Pyeongchang in Zuid-Korea de olympische ouverture beleven.

Het is nog onduidelijk welke voorwaarden aan de opwaardering van deze schaatswedstrijd, over zestien ronden, zijn verbonden. De internationale schaatsunie (ISU) zal daarover duidelijkheid moeten verschaffen. Het bestuur van de ISU stemde vorig jaar zomer al in met de toevoeging van de massastart aan het olympische langebaanprogramma.

De massastart stond dit jaar voor de eerste keer op het programma bij de WK afstanden in Heerenveen. Dat leidde meteen tot twee keer goud voor Nederland. Irene Schouten zegevierde bij de vrouwen, Arjan Stroetinga was de beste bij de mannen.

Vier jaar voor jihadcrimineel Mohamed A.

De 22-jarige Mohamed A. uit Delft is maandag veroordeeld tot vier jaar celstraf. Hij zou met de buit van overvallen de jihadistische terroristen van Islamitische Staat (niets met islam te maken!) in Syrië hebben willen steunen, aldus de rechtbank in Rotterdam.

Tegen A. was vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist. A. is volgens de rechtbank ook in Syrië geweest voor de strijd.

Hij werd aangehouden terwijl hij op weg zou zijn om een gewapende overval te plegen in de haven van Scheveningen. In de auto vond de politie drie vuurwapens en munitie, waaronder een revolver.

Met de buit had hij de 'broeders' in Syrië willen financieren.

Vier jaar voor Syriëganger Mohamed A.
Vier jaar voor Syriëganger Mohamed A. (Foto: ANP)

Zeventien straalbezopen mensen in één auto

Zeventien mannen hebben zich na een feest in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein in een zespersoonsauto gepropt. Daarbij wisten ze ook nog bierkratten en bankjes mee te nemen. Afgezien van de bestuurder waren ze allemaal zwaar beschonken, meldt de politie maandag.

De politie zette de overvolle auto in Plön aan de kant en zagen daarin de drinkebroeders zitten en liggen. Vijf van hen mochten door de bestuurder naar huis worden gebracht. De anderen moesten lopend of met een taxi naar huis.

Zeventien mensen in auto, slechtséén nuchter
Zeventien mensen in auto, slechtséén nuchter (Foto: ANP)

Deus Ex-gameplay op E3

Volgende week 16 juni op de E3 krijgen we gameplay te zien van Deus Ex: Mankind Divided. Je kunt reeds een exemplaar pre-orderen. Daarnaast is er een app ontwikkeld om de game te promoten. Natuurlijk is er een filmpje met de nodige humor verschenen.

Kremlin onverschillig over harde lijn G7

Het Kremlin zegt niets nieuws te horen in de commentaren van de deelnemers aan de G7-top, die zondag besloten zich hard op te stellen tegen Rusland. "Ja, we hebben opgelet bij de laatste verklaringen over sancties. Dit zijn geen nieuwe standpunten", zei een woordvoerder van president Vladimir Poetin maandag.

Volgens Moskou is duidelijk dat de zeven wereldmachten onderling verdeeld zijn over de aanpak van Rusland.

"We attenderen op het feit dat onder de deelnemers van die bijeenkomst verschillen bestaan in hun aanpak. Sommigen willen een dialoog met Rusland en zien de onmogelijkheid om serieuze problemen zonder dialoog op te lossen, dus we blijven goed opletten."

Cameron eist loyaliteit ministers over EU

De Britse premier David Cameron probeert een rebellie in zijn Conservatieve Partij de kop in te drukken. Hij eist van zijn ministers dat ze zijn standpunt over de Britse positie in de Europese Unie steunen. Als ze dat niet doen, kunnen ze opstappen, zei hij maandag in de marge van de G7-top in Duitsland.

Cameron heeft gezworen dat hij opnieuw over de positie van Groot-Brittannië binnen de EU zal onderhandelen, vooruitlopend over een Brits referendum om eventueel de unie te verlaten.

"Als je onderdeel wilt zijn van de regering, moet je het standpunt innemen dat we bezig zijn met onderhandelingen voor het referendum en dat dat tot een succes zal leiden", zei Cameron. Hij is ervan overtuigd dat onderhandelingen voldoende resultaat opleveren om de Britten te overtuigen binnen de EU te blijven.

Vijftig conservatieve parlementariërs hebben aangegeven de campagne vóór een Brits vertrek uit de EU te steunen, tenzij Cameron radicale veranderingen in de EU-akkoorden kan bewerkstelligen.

Cameron eist loyaliteit ministers over EU
Cameron eist loyaliteit ministers over EU (Foto: ANP)

Bertens valt ver terug op tennisranglijst

Kiki Bertens is op de nieuwe wereldranglijst van de vrouwentennisbond WTA ver teruggevallen. Ze zakte van de 84e naar de 132e plaats door haar uitschakeling in de eerste ronde van Roland Garros. Vorig jaar haalde Bertens in Parijs nog de vierde ronde. Met haar snelle aftocht op het Franse grandslamtoernooi verloor ze derhalve veel punten.

In het mondiale klassement is Richel Hogenkamp op de 122e plaats nu de eerste Nederlandse. Met haar derde triomf op Roland Garros verstevigde de Amerikaanse Serena Williams haar leidende positie.

Bij de mannen blijft Robin Haase op de 83e plaats de eerste Nederlander, gevolgd door Thiemo de Bakker (121e). De Spanjaard Rafael Nadal zakte naar de tiende plaats na zijn nederlaag als titelverdediger in de kwartfinales van Roland Garros tegen nummer een Novak Djokovic. De Zwitser San Wawrinka, de eindwinnaar in Parijs, steeg naar de vierde plaats.

Duitse voetbalsters halen keihard uit op WK

De Duitse voetbalsters hebben het WK voor vrouwen in Canada op zeer overtuigende wijze begonnen. In Ottawa werd in het duel met Ivoorkust al heel snel duidelijk dat de Afrikaanse dames niks in te brengen hadden tegen het geweld van de wereldkampioenen van 2003 en 2007.

Nog voor er drie minuten gespeeld waren opende Celia Sasic de score, nadat er al zeker twee grote kansen gemist waren. Het missen van grote kansen bleef doorgaan, waardoor het een verrassing was dat - wederom dankzij Sasic - Duitsland pas na een klein kwartier de 2-0 maakte. Na nog geen half uur spelen had het makkelijk 7-0 kunnen staan, maar het duurde tot de 29e minuut voor een pijnlijke periode aanbrak voor de Ivorianen: In zes minuten tijd brachten Anja Mittag, Sasic en nog een keer Mittag de 5-0 ruststand op het scorebord.

In de tweede helft duurde het lang voor Duitsland op gang kwam en tot grote vreugde van het publiek betrad de Ivoriaanse spits Binta Diakité zelfs het strafschopgebied van doelvrouw Nadine Angerer. Na 65 minuten ging het toch nog weer helemaal mis voor Ivoorkust: Mittag voltooide haar hattrick en voegde zich samen met Sasic - die al haar achtste hattrick maakte in het Duitse shirt - in een rijtje van veertien dames die al eerder een hattrick scoorden op het WK.

Alle tien goals van grootmacht Duitsland tegen WK-debutant Ivoorkust (Bron: YouTube)

Enkele minuten later zette Simone Laudehr de score op 7-0, waarna invallers Sara Däbritz en Melanie Behringer er nog een schepje bovenop deden. In de 85e minuut tekende Alexandra Popp dan eindelijk voor de eindstand van 10-0, maar niet voordat invalster Ange N'Guessan nog een grote kans kreeg om een verrassende Ivoriaanse goal te scoren.

Dat het bij 10-0 bleef mocht een heus wonder heten, want keepster Dominique Thiamale - die nog even geblesseerd het veld leek te moeten verlaten - wist gedurende de wedstrijd verrassend veel zeer grote kansen uit haar doel te houden. Het was overigens nog net niet de grootste overwinning ooit op een WK (zowel mannen als vrouwen). In 2007 wonnen de Duitse dames met liefst 11-0 van Argentinië.

In de andere wedstrijd in groep B nam Noorwegen, wereldkampioen in 1995, het op tegen de andere WK-debutant in de groep, Thailand. Het zou een eenzijde wedstrijd worden, waarin Noorwegen niet heel veel moeite kende om de drie punten op te eisen. Aanvoerster Trine Rønning opende na 16 minuten de score, nog voor rust gevolgd door een tweetal treffers van Isabell Herlovsen. Alleen Ada Hegerberg voegde daar in de tweede helft nog iets aan toe: 4-0. 

De samenvatting van Noorwegen - Thailand, het openingsduel in groep B (Bron: YouTube)

Donderdag nemen Duitsland en Noorwegen het om 22.00 uur Nederlandse tijd tegen elkaar op, drie uur later staan in hetzelfde stadion in Ottawa Ivoorkust en Thailand tegenover elkaar. Vandaag is het om 22.00 uur de beurt aan Zweden en Nigeria, gevolgd door Kameroen - Ecuador (01.00 uur), VS - Australië (01.30 uur) en Japan - Zwitserland (04.00 uur).

Salma Hayek blij met titel heetste vrouw

Als actrice werd ze voorheen liever gewaardeerd om haar acteerprestaties dan om haar looks, maar nu ze ver in de veertig is kan Salma Hayek een prijs voor haar sexy uiterlijk wel waarderen.

"Aanvankelijk wilde ik dat mensen me waarderen voor mijn talent en dat ze me kennen als actrice", vertelt de 48-jarige actrice aan People nadat ze tijdens de Guys Choice Awards de zogenaamde 'Decade Of Hotness Award' in de wacht sleepte. "Maar nu? Ze willen me een prijs geven voor een decennium lang sexy zijn? Kom maar op! Nadat je de veertig bent gepasseerd waardeer je dit soort dingen een stuk meer."

In het verleden was Hayek nog geïrriteerd als ze schreven over haar uiterlijk in plaats van over haar kunnen op het witte doek. Tot haar ontsteltenis werd ze na het verschijnen van de film Desperado een 'bombshell' genoemd. "Mijn Engels was toen nog niet zo goed en ik dacht dat het betekende dat ik verschrikkelijk was. Maar iedereen vertelde me dat het betekende dat ik geweldig en sexy was. En ik dacht: is dat alles? Ze zeiden niks over mijn acteerwerk?"

Acteur Richard Johnson overleden

De Britse acteur Richard Johnson is zaterdag overleden op 87-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, schrijven Britse media. Johnson maakte zijn debuut in 1959 in de film Never so few, waar ook Frank Sinatra in speelde.

In de decennia die volgden acteerde hij in vele films en series. Zijn laatste rol in een grote film had hij in 2008 in de oorlogsfilm The boy in the striped pyjamas. Johnson overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Londen.

Klimaat en extremisme op agenda bij G7

De klimaatveranderingen en terrorisme beheersen maandag de tweede dag van de G7-top.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel hoopt dat de leiders van de zeven wereldmachten tot een akkoord kunnen komen over de inperking van de stijgende temperaturen. Daarnaast wil ze dat de G7-lidstaten bijdragen aan een fonds voor de arme landen die de ergste effecten van de klimaatverandering voelen. Dergelijke afspraken zouden vooruitlopen op een klimaattop die de Verenigde Naties in december in Parijs organiseren.

De dreiging van radicaal extremisme staat op de agenda tijdens gesprekken met de leiders van Nigeria, Tunesië en Irak. De Britse premier David Cameron noemde groeperingen als Islamitische Staat en Boko Haram zondag "de grootste dreiging" waarover de G7 moet praten.

Naast Duitsland en Groot-Brittannië nemen ook de regeringsleiders van de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Canada en Italië aan de top deel.

Klimaat en extremisme op agenda bij G7
Klimaat en extremisme op agenda bij G7 (Foto: ANP)

Boze man met bulldozer over auto's en huis

Een boze Australiër heeft met een gestolen bulldozer vier auto's geplet, voordat hij dwars door een huis walste waarin een vrouw en haar kinderen waren.

De vrouw en haar twee dochters wisten tijdig uit het houten huis te ontsnappen. Een man die in de schuur lag te slapen, werd wakker van de brullende motor en kwam naar buiten. "Kennelijk reed de bestuurder de bulldozer recht op hem af en hij rende naar de achtertuin en klom over een hek", zei een politiewoordvoerder tegen de zender ABC.

Een agent wist uiteindelijk de sleutel uit de bulldozer te halen. De dader was een voormalige huisgenoot van de vrouw, aan wie een gebiedsverbod was opgelegd omdat hij een van de dochters lastig viel. Hij is aangehouden.

Haase en Krajicek op eerste dag Rosmalen

Robin Haase en Michaëlla Krajicek moeten direct op de eerste dag van het grastennistoernooi van Rosmalen aan de bak. Op het center court van het Topshelf Open spelen zij maandag tegen de Sloveen Blaz Kavcic en Oceane Dodin uit Frankrijk. Kiki Bertens hoeft de eerste dag nog niet te spelen tegen de Chinese Shuai Zhang.

Zowel bij de mannen als de vrouwen komen de grote namen maandag nog niet in actie. De Belg David Goffin, de Australiër Leyton Hewitt en titelverdediger Roberto Bautista Agut verschijnen pas later in de week op de baan. Bij de vrouwen opent de Amerikaanse titelverdedigster Coco Vandeweghe juist het toernooi op maandag, maar kunnen Eugenie Bouchard uit Canada en Jelena Jankovic uit Servië hun kruit drooghouden.

Het toernooi van Rosmalen duurt dit jaar voor het eerst tot en met zondag. Voorheen werden de finales altijd op zaterdag gespeeld.

Amazon stopt verkoop IS-glossy

De Amerikaanse webwinkel Amazon is gestopt met het verkopen van de glossy Dabiq. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiya zondag. Dabiq wordt door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gebruikt als propagandamiddel.

Het magazine is via internet gratis te lezen, maar vrijdag ontdekte een Amerikaans weblog dat de internetreus het blad ook op papier verkocht in de VS en verschillende Europese landen. Dabiq wordt uitgegeven door al-Hayat Media Center. Dat mediabedrijf is ook de producent van de onthoofdingsvideo's die IS geregeld naar buiten brengt.

IS hoopt met Engelstalige propaganda jihadisten te ronselen in het Westen. Amazon wilde niet reageren.

Toch geld voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest kan blijven bestaan. Het orkest krijgt de komende jaren toch subsidie van minister Jet Bussemaker (Cultuur). Dat is het gevolg van een herverdeling die ze doorvoert op het budget voor de culturele sector van 2017 tot en met 2020.

Bussemaker wil jaarlijks ruim 18 miljoen euro op haar cultuurbegroting vrijmaken om te besteden aan vernieuwing, samenwerking en de ontwikkeling van jonge talenten, zo melden Haagse bronnen maandag. De minister presenteert haar plannen later maandagochtend in Metaal Kathedraal in Utrecht, een broedplaats voor kunstenaars.

Toch geld voor Metropole Orkest
Toch geld voor Metropole Orkest (Foto: ANP)

Nicaragua nipt te sterk voor Suriname in WK-kwalificatie

Suriname heeft zijn heenkwedstrijd in de tweede ronde van de WK-kwalificatie nipt verloren op bezoek bij Nicaragua. Het werd 1-0. De return wordt volgende week gespeeld 

Suriname, onder leiding van bondscoach Dean Gorré, zag Carlos Chavarria vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd maken. Gorré werd in februari aangesteld door de voetbalbond van Suriname. Tegen Nicaragua zette hij alleen spelers uit de Surinaamse competitie in.

De terugwedstrijd wordt op 16 juni gespeeld in het André Kamperveen Stadion in Paramaribo. De winnaar van de tweestrijd plaatst zich voor de derde fase in de WK-kwalificatie in de CONCACAF-regio. 

In de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) spelen ook Aruba en Curaçao hun heenwedstrijd in de tweede ronde. Aruba speelt tegen Barbados en Curaçao neemt het op tegen Cuba. 

'NS-personeel zucht onder schandaal'

De rust moet zo snel mogelijk terugkeren bij NS. Dat zegt de voorzitter van de ondernemingsraad van de Nederlandse Spoorwegen, Gerard Wold na het opstappen van NS-topman Timo Huges en de lopende parlementaire enquête over de Fyra. Volgens hem zucht het personeel onder de toestanden. "We hebben rust nodig en visie uit de politiek. Niet steeds een strop om de nek", laat hij weten in Trouw.

"Elke keer als het misgaat moet het personeel het maar slikken. Eerst de Fyra, en nu dit", zegt hij in een andere krant, Metro. "In de trein krijgen conducteurs van moeilijke klanten te horen dat NS zelf ook niet zo betrouwbaar is", aldus Wold "Lastposten in de trein gebruiken het nu als extra middel om de conducteur af te zeiken. Dit doet echt wat met je werk.

De or-voorzitter vindt dat bij NS een eind moet komen aan de waan van de dag.

'NS-personeel zucht onder schandaal'
'NS-personeel zucht onder schandaal' (Foto: ANP)

Nijlpaarden redden babyeend in Blijdorp

Feelgoodfilmpje du Jour; in Blijdorp raakte gisteren een eendenkuiken gescheiden van zijn mama-eend. Het arme beestje was in het water van de nijlpaarden terechtgekomen en kon er vanwege de te hoge 'opstap' niet meer uit komen.

Nadat eerst nijlpaard één probeerde het eendejong weer op de kant te krijgen en dit niet lukte, haalde hij zijn nijlpaardvriendje op om zo samen de eend aan wal te krijgen.

Agossie

Constantine definitief ten einde

De tv-serie Constantine is definitief afgelopen. Dat maakte showrunner Daniel Cerone dit weekend bekend via Twitter. De show, die in mei door NBC werd geannuleerd, heeft geen nieuwe tv-zender kunnen vinden.

"De contracten van de cast en schrijvers van Constantine worden beëindigd. De studio heeft geprobeerd een nieuw thuis voor de show te vinden, waar we eeuwig dankbaar voor zijn, maar het leverde niets op," aldus Cerone. Hij vervolgt met een ode aan de schrijvers van de serie, die de Hellblazer-comics hebben vertaald naar het kleine scherm en daarmee een publiek wisten te bereiken.

Constantine startte afgelopen herfst als één van de nieuwe DC Comics-verfilmingen op televisie, maar kwam al vroeg in zwaar weer: tv-zender NBC besloot de standaardbestelling van 13 afleveringen niet te verlengen naar een volledig seizoen en maanden na die dertiende aflevering werd de knoop over het tweede seizoen ook doorgehakt. De andere drie nieuwe series, Gotham, The Flash en iZombie, kregen allen wel een tweede seizoen. Ze worden bovendien vergezeld van de nieuwe DC-series Supergirl en Lucifer.

Constantine: Matt Ryan
Matt Ryan als John Constantine

Jochem Myjer stuurt harde lacher weg

Caberetier Jochem Myjer heeft dit weekend een te hard lachende bezoeker uit de zaal laten zetten. Noodgedwongen, omdat de man met zijn extreme bulderlach de voorstelling in de war schopte. De cabaretier kreeg concentratieproblemen en raakte zijn tekst kwijt, meldt het AD.

Visboer Henk Marijs (59) uit Vlissingen mocht nota bene naar de voorstelling omdat Q-music hem in april uitriep tot Nederlander met de allerleukste lach. Marijs won twee kaartjes voor de voorstelling van Jochem Myjer in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Maar direct na de pauze verzocht een medewerker van het theater Marijs vriendelijk doch dringend om de zaal te verlaten. 'Jochem had in het eerste deel van de voorstelling ernstige concentratieproblemen gekregen door mijn superharde lach. Daarna zijn mijn dochter en ik ietwat geschrokken de zaal uitgegaan.' Marijs en zijn dochter konden de rest van de show volgen op een beeldscherm in de foyer.

Marijs kreeg voor de schrik een paar biertjes en na afloop kwam de cabaretier zelf ook nog even langs. 'Hij was niet boos en moest er achteraf zelf ook om lachen. Hij vertelde dat hij nooit had verwacht dat hij door mij totaal uit zijn concentratie zou raken', vertelt Marijs, die door zijn gelach al vaker is weggestuurd bij voorstellingen. Hij heeft begrip voor de keuze van Myjer en is niet boos. 'Er zitten toch 1.500 betalende mensen in zo'n zaal. Die kregen door mijn gehinnik niet de voorstelling waar ze recht op hebben.'

'Bobbi Kristina sinds veertiende aan drugs'

Al sinds haar veertiende zat Bobbi Kristina Brown aan de drugs en vertoonde ze zelfmoordneigingen. Dat wordt beweerd in het boek Whitney & Bobbi Kristina: The Deadly Price of Fame, schrijft New York Daily News.

Schrijver Ian Halperin sprak met familieleden en vrienden van Whitney Houston en Bobbi Kristina Brown. Ze schetsen een beeld van een onstuimige relatie tussen moeder en dochter. Houston zou door haar eigen drugsproblemen amper haar rol als moeder hebben kunnen vervullen. Een boze Bobbi Kristina had daardoor een moeilijke relatie met haar moeder, die een slechte invloed op haar had.

Bobbi Kristina zou haar moeder zelfs eens hebben geprobeerd te steken met een mes voordat ze een zelfmoordpoging ondernam. Op haar vijftiende werd Bobbi Kristina naar een psychiatrische inrichting gestuurd.

Het getroebleerde leven van Whitney Houston wordt vooral verklaard door haar verboden lesbische relatie met Robyn Crawford. Bang voor het stigma trouwde ze zanger Bobby Brown, met wie ze dochter Bobbi Kristina kreeg. Terwijl Whitney op tour was zou haar dochter thuis regelmatig drugs gebruiken. De laatste jaren was ze volgens een vriend omringd met een stuurloze vriendengroep die zich onverantwoord gedroeg.

De gelijkenissen tussen de problematische levens van de twee zijn groot. Whitney Houston werd in 2012 bewusteloos aangetroffen in een badkuip waarna ze overleed. Bobbi Kristina werd eind januari dit jaar eveneens bewusteloos uit bad gehaald en ligt sindsdien in een coma.

Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 13%

Sensatie bij de parlementsverkiezingen in Turkije. De pro-koerdische partij HDP haalt ruimschoots de kiesdrempel van 10 procent. Dat levert ze tientallen zetels op en het betekent dat de AK-partij van president Erdogan geen absolute meerderheid haalt.

Na het tellen van 80 procent van de stemmen staat de linkse HDP op ruim 10 procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor misschien wel tachtig zetels. President Erdogan stevent met zijn AK-partij af op verlies. De AKP wordt wel weer de grootste partij, maar haalt niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid.

Update 21.22 uur:
Het staatspersbureau Anadolu meldt dat de AK-partij zijn meerderheid kwijt is. Voor het eerst in 12 jaar moet de partij de macht gaan delen. De AK-partij haalt zo'n veertig procent van de stemmen. De pro-Koerdische HDP heeft in de voorlopige uitslag 12 procent van de stemmen. De partij heeft daarmee de kiesdrempel ruimschoots gehaald. Aanhangers van de partij vieren feest in de oostelijke stad Diyarbakir.

Update 04:30 uur:
Alle stemmen zijn geteld. De AK-partij krijgt 40,86 procent van de stemmen. Dat is goed voor 258 van de 550 zetels. De linkse Repubikleinse Volkspartij (CHP) komt op 24,96 procent (132 zetels). De nationalistische, ultrarechtse MHP scoort 16,3 procent (80 zetels). De pro-Koerdische HDP krijgt 13,11 procent van de stemmen; goed voor 80 zetels in het parlement.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu noemde zijn AK-partij zondagavond de winnaar van de verkiezingen en 'de ruggengraat van de Turkse samenleving'. De leider van de ultrarechtse MHP noemt de verkiezingsuitslag 'een begin van het einde' van de AK-partij. Zijn partij ziet een coalitie met de AKP niet zitten. Mocht die partij geen coalitie rond krijgen met de andere partijen 'dan moeten er vervroegde verkiezingen worden gehouden'.

Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 12%
Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 12% (Foto: ANP)

Meisje (8) overleden na val van flat

Een 8-jarig meisje is in de nacht van zondag op maandag dood gevonden bij een flat in Hoogeveen. De politie kreeg een melding van zelfdoding, maar is het nog onduidelijk of dat werkelijk het geval is. De moeder van het meisje is aangehouden.

Het drama speelde zich af bij flatgebouw De Arend; een twaalf verdiepingen hoog complex aan de Meester Cramerweg in Hoogeveen. Het stoffelijk overschot van het meisje werd rond 01:30 uur aangetroffen.

Na enig onderzoek ter plaatse is de moeder van het meisje aangehouden, meldt Politie Drenthe op Twitter. De politie onderzoekt wat haar rol is in het drama.

Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië

De ministers van buitenlandse zaken van Algerije, Egypte en Italië hebben zondag aangedrongen op een vreedzame, politieke oplossing voor het conflict in Libië. Meer stabiliteit in het door oorlog verscheurde land heeft minder illegale migratie naar Europa tot gevolg.

Egypte en Algerije delen lange, poreuze grenzen met Libië. Duizenden asielzoekers proberen via Libië een beter leven op te bouwen in Europa. Ze steken vanuit Libië in wrakke boten de Middellandse Zee over in de hoop de Italiaanse kust te bereiken. Dit jaar alleen al zijn er echter honderden migranten omgekomen op hun reis.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken Sameh Shoukry benadrukte op een persconferentie dat Libië een eenheidsregering moet vormen. Egypte steunt de door de internationale gemeenschap erkende regering en het Libische leger in 'de strijd tegen het terrorisme'.

Libië raakte na de door het westen ondersteunde opstand tegen het regime-Kadhafi in 2011 ernstig verdeeld. Rivaliserende regeringen en milities strijden tot op de dag van vandaag om de macht. Ook de extremistische beweging Islamitische Staat krijgt steeds vastere voet aan de grond in het land.

Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië
Ministers roepen op tot stabiliteit in Libië (foto: ANP)

Paul McCartney drie uur lang op podium Ziggo

Paul McCartney heeft zondagavond zijn eerste concert in een reeks van twee gespeeld in de Ziggo Dome. Sir Paul stond zo'n drie uur op het Amsterdamse podium met zijn Out There Tour.

De Brit speelde zowel eigen werk, als nummers van The Beatles. Ook bracht hij enkele nummers van zijn voormalig bandje Wings ten gehore. De 72-jarige 'Macca' speelde zo'n veertig nummers, zoals Paperback Writer, The Long and Winding Road, And I Love Her, Yesterday en Helter Skelter.

Op Twitter zijn bezoekers van het concert lyrisch over de voormalige Beatle. Maandag doet hij het concert nog eens dunnetjes over.

Paul McCartney drie uur lang op podium Ziggo
Paul McCartney drie uur lang op podium Ziggo (foto: ANP)

Brazilië boekt degelijke zege op Mexico, Engeland en Ierland scoren niet

Brazilië heeft het oefenduel met Mexico met 2-0 gewonnen. De Brazilianen laten zien klaar te zijn voor de Copa America, die op 11 juni begint in Chili. In het Braziliaanse São Paulo was het een heerlijke voetbalmiddag (lokale tijd).

De Seleção kwam binnen het halfuur op een 1-0 voorsprong. Het was Liverpool-spelmaker Philippe Coutinho die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Op aangeven van verdediger Filipe Luis was de middenvelder trefzeker.

Het zwaartepunt qua doelpunten bleek in de eerste helft te liggen. Nog voor rust verdubbelde Brazilië namelijk de voorsprong. Op aangeven van Elias was het Diego Tardelli die de Braziliaanse fans deed juichen: 2-0. Daarmee was het qua score gedaan in São Paulo. Brazilië speelde het duel in de tweede helft volwassen uit.

De Brazilianen lijken klaar voor de Copa América. Colombia, Peru en Venezuela zijn de tegenstanders van Brazilië. Voor Mexico is een nederlaag tegen de Brazilianen geen schande. De Mexicanen, op het afgelopen WK nog een lastige ploeg voor Nederland, spelen in de Copa tegen Chili, Ecuador en Bolivia.

Invallers hebben het Russisch voetbalelftal zondag gered in de oefenwedstrijd tegen Wit-Rusland. De ploeg van bondscoach Fabio Capello stond in Chimki een kwartier voor tijd nog met 1-2 achter. Aleksandr Golovin, Aleksei Miranchuk en Alexander Kerzhakov bepaalden de eindstand op 4-2.

Rusland was door Aleksandr Kokorin voor rust op 1-0 gekomen. Twee treffers van Sergey Kislyak, in de Russische competitie actief bij Rubin Kazan, kantelden de wedstrijd na rust in Wit-Russisch voordeel.

Servië versloeg Azerbeidzjan in St. Pölten (Oostenrijk) met 4-1. Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic scoorde tweemaal. Ajax-aanwinst Nemanja Gudelj bleef op de reservebank.

De voetbalteams van Ierland en Engeland zijn zondag in een onderling oefenduel niet tot scoren gekomen. Voor beide ploegen gold het duel in Dublin als voorbereiding op een EK-kwalificatiewedstrijd van komend weekeinde. Ierland speelt zaterdag tegen Schotland, Engeland een dag later tegen Slovenië.

Het was voor het eerst in twintig jaar dat beide teams elkaar op Ierse bodem troffen. Aanvaller Jamie Vardy van Leicester City maakte zijn debuut voor de Engelse ploeg die, net als de thuisploeg, een matige indruk achterliet.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.